تدبر در دین

Collapse
X

• زمان
  • نمایش
Clear All
new posts
  • mhjboursy
    ستاره‌دار (۱۳)
    • Jul 2013
    • 18270

تدبر در دین

بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم.
    اعوذبالله‌من‌ الشیطان‌الرجیم.
    می‌خواهم هر روز در مورد یکی دو آیه مقداری اینجا بیاندیشم.
    آیات قرآن خیلی خاص هستند. کلا هر چیزی که راست و محکم باشد (مانند کلام معصومین(ع) یا پایین‌تر کلام دانشمندان پاک (رحمةالله علیهم) یا حتی تا حدی دانشمندان فن‌های معمولی) می‌تواند بسیار سودمند باشد. از این جهت که از مقایسه کردن محکمات و راست‌ها با هم دانش‌های زیادی نسیب آدم می‌شود.
    حالا پیش‌تر که رفتیم معلوم می‌شود منظورم چیست.
    «محمد حسین» هستم.
    امیرالمومنین(ع):برای دنیایت چنان کار کن که گویا همیشه زندگی خواهی کرد و برای آخرتت چنان که گویا فردا خواهی مرد.
  • roya123
    ستاره‌دار(3)
    • Apr 2014
    • 5587

پاسخ : تدبر در قرآن

در اصل توسط mhjboursy پست شده است View Post
    بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم.
    آیات قرآن خیلی خاص هستند. کلا هر چیزی که راست و محکم باشد (مانند کلام معصومین(ع) یا پایین‌تر کلام دانشمندان پاک (رحمةالله علیهم) یا حتی تا حدی دانشمندان فن‌های معمولی) می‌تواند بسیار سودمند باشد. از این جهت که از مقایسه کردن محکمات و راست‌ها با هم دانش‌های زیادی نسیب آدم می‌شود.
    منم میتونم آیه بزارم یا فقط خودتون میزارید؟؟؟
    اگر اشتیاق شما برای موفق شدن بیشتر از ترس شما از شکست خوردن باشد
    شما حتما موفق خواهید شد. "آلبرت انیشتین"

نظر

• mhjboursy
      ستاره‌دار (۱۳)
      • Jul 2013
      • 18270

در اصل توسط roya123 پست شده است View Post
      منم میتونم آیه بزارم یا فقط خودتون میزارید؟؟؟
      مایه‌ی خوشحالی است اگر این کار را بکنید.
      @};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-@};-
      «محمد حسین» هستم.
      امیرالمومنین(ع):برای دنیایت چنان کار کن که گویا همیشه زندگی خواهی کرد و برای آخرتت چنان که گویا فردا خواهی مرد.

نظر

• roya123
        ستاره‌دار(3)
        • Apr 2014
        • 5587

خوشم میاد از کارایی که میکنید.
        یکی از کتاب هایی که تو برنامم هست که عمقی مطالعه کنم قرآن هست. فقط یه بار با معنی تا آخرش رفتم.
        اما این بار میخواستم عمقی بخونم. استارت نمیزدم. کار شما باعث شد که تشویق بشم واسه فعالیت توی این تاپیک استارت بزنم.
        اگر اشتیاق شما برای موفق شدن بیشتر از ترس شما از شکست خوردن باشد
        شما حتما موفق خواهید شد. "آلبرت انیشتین"

نظر

• mhjboursy
          ستاره‌دار (۱۳)
          • Jul 2013
          • 18270

بسم‌الله‌الرحمن‌الرحیم.
          هدف من:
          ۱- هر شب یادآوری کنم که فردا سحر، یا در کل فردا، از کدام آیه تا کدام آیه را روخوانی کنم (۵۰ آیه در روز). (مثلا بگویم فردا از آیه‌ی یک تا پنجاه سوره‌ی بقره.) این‌جوری مقید می‌شوم که آن را بخوانم.
          ۲- در قرآن معارف زیادی هست که نمی‌توان از آن چشم‌پوشی کرد. همین‌جوری آدم می‌خواند (هرچند اگر خوب تامل کرده باشد) برداشت‌ها و داشته‌هایش با فراموشی از بین می‌رود و نخ تسبیحی نیست که این داشته‌ها را گرد هم آورد. ولی با ثبت‌کردنش در یک جایی مانند اینجا هم تدبرها روند و مسیر پیدا می‌کنند و هم اینکه در خاطر بهتر می‌مانند (و هم قابلیت رجوع پیدا می‌کنند و آدم بعدها می‌تواند خلاصه‌نویسی‌شان کند).
          «محمد حسین» هستم.

نظر

• mhjboursy
            ستاره‌دار (۱۳)
            • Jul 2013
            • 18270

فردا ان‌شاءالله از آیه‌ی ۱۵۰ تا ۲۰۰ سوره‌ی بقره.
            «محمد حسین» هستم.

نظر

• mhjboursy
              ستاره‌دار (۱۳)
              • Jul 2013
              • 18270

در اصل توسط roya123 پست شده است View Post
              خوشم میاد از کارایی که میکنید.
              یکی از کتاب هایی که تو برنامم هست که عمقی مطالعه کنم قرآن هست. فقط یه بار با معنی تا آخرش رفتم.
              اما این بار میخواستم عمقی بخونم. استارت نمیزدم. کار شما باعث شد که تشویق بشم واسه فعالیت توی این تاپیک استارت بزنم.
              می‌دانید چیست؟ یک دست کارها را نباید آغاز پررنگ (شروع/استارت قوی) زد و زیاد محکم ادامه داد و ...
              یک دست کارها هستند که باید آهسته و پیوسته باشند.
              همیشگی باشند.
              و البته منظم.

====================

یک عزیزی یک چیزی فرمود که همیشه در گوشم خواهد ماند (ان‌شاءالله). گفتند کاری که قرار است به ثمر بنشیند باید دو تا خصوصیت داشته باشد: ۱- روح داشته باشد. و ۲- منظم باشد.
              (اگر اشتباه نکنم در مورد نماز بود و اگر اشتباه نکنم در مورد وضو گرفتن و بسم‌الله گفتن اول وضوء بود.)
              این حرف خیلی عمیقی بود. (هرچند ظاهرش خیلی ساده و معمولی است.) نشان می‌دهد (نشان می‌دادند) چگونه یک امر قرار است در جان انسان اثر کند و ضمیمه‌ی (خود) انسان بشود. باید منظم باشد و برنامه‌ی مداوم انسان باشد و نیز باید هر دفعه با حالت و رسوم و روحیه‌ی مخصوص به خودش همراه شود. روح داشته باشد. (برداشتی که من داشتم. البته.) احتمالا مانند اینکه هر دفعه در آغاز وضو می‌خواهی بسم‌الله بگویی... همچین... از ته دلت بگویی... انگار واقعا داری به اسم خدا چنگ می‌زنی و مستمسِک می‌شوی.
              «محمد حسین» هستم.

نظر

• mhjboursy
                ستاره‌دار (۱۳)
                • Jul 2013
                • 18270

یکی از موضوعاتی که می‌خواهم اینجا ثبت کنم (هرچند شاید زیاد مرتبط نباشد) بحث تقوا است.
                بسیار عجیب است. وعده‌هایی که خداوند در قرآن به کسانی که تقوا می‌کنند داده است.
                (همگی از سوره‌ی نسبتا کوچک طلاق)
                و من یتق الله یجعل له مخرجا.
                و یرزقه من حیث لا یحتسب!!!
                و من تیق الله یجعل له من امره یسرا.
                و من یتق الله یکفر عنه سیئاته
                و یعظم له اجرا
                =======================
                خیلی جالب است...
                من معنای دقیق تقوا را نمی‌دانم (ان‌شاءالله در آینده‌ی نزدیک همین‌جا درباره‌اش بررسی داشته باشیم.) ولی می‌توانم چنین چیزی را یک جورهایی در زندگی‌ام احساس کنم.
                یعنی دقیقا زمانی که آدم می‌رود سمت خدا و از گناه فاصله می‌گیرد همه چیز انگار یک جورهایی بهتر می‌شود. همه چیز. خیلی عجیب است.
                انگار از دو جنبه تاثیر دارد: یکی قوانین مادی. یکی هم فرامادی.
                (عجیب بودنش هم در این است که امر ماورای مادی روی مسائل بسیار محدود و قانون‌مند مادی تاثیر می‌گذارد.)
                .
                .
                .
                مثلا؟
                اصلا مثلا همین ۵۰ آیه خواندن در طول روز. این نه تنها زمان انسان را محدودتر و کمتر نمی‌کند بلکه آدم نگاه می‌کند می‌بیند زندگی‌اش خیلی زمانش بیشتر هم شده! (کلا عبادت این‌گونه است و علاوه بر تجربه، حدیث هم در این خصوص دیده‌ام.)
                «محمد حسین» هستم.

نظر

• mhjboursy
                  ستاره‌دار (۱۳)
                  • Jul 2013
                  • 18270

یکی از راه‌های رسیدن به پول هم... خوب... شاید همین تقوا باشد...
                  برای این آیه (یرزقه من حیث لایحتسب) فقط منافع اخروی ذکر نشده!
                  به علاوه:
                  گفته‌اند در سختی‌ها یک‌جا یک‌باره یک امید زیادی در دلتان می‌آید. این هم رزق خداست.
                  یا یک ایده‌ی خوب یکباره به ذهن آدم می‌آید این هم شامل رزق می‌شود.
                  مسیرش باز می‌شود. به بن‌بست نمی‌خورد.
                  بصیرتش زیاد می‌شود. می‌تواند ببیند! (خوب و بد را تشخیص دهد. از این وضع گیجی و گنگی و مستی که عموم در آن غوطه‌ور هستند خارج بشود. بفهمد دارد چه می‌کند و چه کار باید بکند.)
                  =====================================
                  تقوا یعنی «پروا کردن»، یعنی «ملاحظه کردن»؛
                  پس در مورد خدا می‌شود رعایت کردن امر خدا. رعایت کردن صلاح‌دیدهایی که خداوند برای ما دیده.

آدم ناخودآگاه یاد رابطه‌ی فرزند و پدر مادر می‌افتد. مادر به فرزند می‌گوید دست به آن نزن جیز است. با رفیق ناباب نگرد برایت خوب نیست. بچه اینجا باید رعایت کند. حرف مادر را نگه دارد و زمین نگذارد. بترسد از (وعده‌ی) مادرش.
                  (هرچند گمان می‌کند در داشتن رابطه با فلان رفیق (ناباب) خطری متوجه او نیست ولی از وعده‌ی مادر و گوش‌نکردن حرف مادر بترسد. پروا کند. پرهیز کند.)
                  انگار تقوا بیشتر از اینکه کاری را انجام دادن باشد، کاری را انجام ندادن باشد. گناه نکردن.
                  =====================================
                  اگر از خداوند (از قرآن) بپرسیم: تقوا؟ کدام تقوا؟ تقوا چیست؟ احتمالا این آیه پیش چشمانمان به عنوان پاسخ خودنمایی خواهد کرد:
                  یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا کُتِبَ عَلَیْکُمُ الصِّیامُ کَما کُتِبَ عَلَی الَّذینَ مِنْ قَبْلِکُم لَعَلَّکُم تَتَّقُون
                  این آیه‌ی خیلی خوبی است (برای من بسیار کاربردی است). هم می‌گوید با صیام (روزه) می‌توان تقوا کسب کرد و هم جنس تقوا را می‌گوید. جنس اعمالی که تقوا می‌آورند.
                  «محمد حسین» هستم.

نظر

• mhjboursy
                    ستاره‌دار (۱۳)
                    • Jul 2013
                    • 18270

فردا آیه‌ی ۲۰۰ تا ۲۵۰ از سوره‌ی بقره.
                    ======================
                    باز هم دوست دارم در مورد تقوا پژوهش داشته باشم. و البته بیشتر از آن عمل کنم.
                    وعده‌هایی که خدا در قرآن در برابر تقوا می‌دهد فوق‌العاده است و همان‌گونه که عرض کردم یک مقدار هم انگار می‌بینیم.
                    «محمد حسین» هستم.

نظر

• mhjboursy
                      ستاره‌دار (۱۳)
                      • Jul 2013
                      • 18270

پرهیز... ادامه...
                      =========
                      نتیجهٔ جستجو برای «وقى»: ۲۵۸ مورد در ۲۳۷ آیه یافت شد.
                      برخی‌اش را می‌آورم:

إِنَّ لِلْمُتَّقِينَ مَفَازًا
                      إِنَّ الْمُتَّقِينَ فِي ظِلَالٍ وَعُيُونٍ
                      فَأَمَّا مَنْ أَعْطَىٰ وَاتَّقَىٰ وَصَدَّقَ بِالْحُسْنَىٰ فَسَنُيَسِّرُهُ لِلْيُسْرَىٰ
                      فَإِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ
                      الْمُتَّقِينَ
                      وَإِنَّ لِلْمُتَّقِينَ لَحُسْنَ مَآبٍ
                      أَلَا إِنَّ أَوْلِيَاءَ اللَّهِ لَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ الَّذِينَ آمَنُوا وَكَانُوا يَتَّقُونَ
                      ذَٰلِكَ الْكِتَابُ لَا رَيْبَ فِيهِ هُدًى لِّلْمُتَّقِينَ

این مورد آخر یک مقدار جای اندیشه دارد. که چرا کتاب برای «متقین» هدایت‌بخش است؟ و چرا گفته نشد برای دانشمندان؟ یا برای موشکافان؟ یا برای ژرف‌اندیشان و ...؟
                      اکنون یک آیه‌ی دیگر یادم آمد... می‌فرماید فی کتاب مکنون
                      لا یمسه الا المطهرون. در این آیه نیز لمس کتاب را مختص پاکان (پاک‌شدگان) می‌داند. (در ترجمه‌های عامیانه گفته می‌شود منظور این است که کسی که وضو ندارد به قرآن دست نزند. این همه‌اش نیست. آیه بیش از اینها را دارد می‌گوید.) می‌گوید کسی که پاک نشده اصلا لمسش نمــی‌کــند. نمی‌تواند بکند. معلوم است که معنی‌اش (تنها) کتاب ظاهری نیست. (تاییدیه‌ی دیگر اینکه در آیه‌ی بعدی می‌فرماید تنزیل من رب العالمین.)
                      خوب. جای پرسش است که چگونه یک نفر که پاک شده می‌تواند به آن دست بزند (دسترسی داشته باشد)؟
                      یک گمان این است که... با زدودن اغیار از دل، دل توانایی منعکس کردن عکس نگار در خود را دارد. با دل بریدن از ماه درون دریاچه شخص می‌تواند (سرش را بالا بگیرد و) نگاه بر روی ماه (واقعی) بیافکند. تا زمانی که یک بچه در لذت بازی‌های بچگانه و تراز پایین غرق است توانایی فهم و بعد لذت بردن از لذات انسان‌های بالغ چون لذت اندیشیدن و فهمیدن و مطالعه و غرق در (و هماهنگ با) جهان و جهانیان شدن را ندارد.
                      یعنی اینجا موضوع دل است و خداوند می‌فرماید با «پرهیز»، «دلت» را (از مشغله‌های دنیوی و پست) «پاک» کن تا بتوانی از بخشی از کثیر به تمام کوثر برسی.

آیا این درست است؟ و آیا تنها همین است؟
                      بعدا بیشتر بررسی می‌کنیم.
                      فعلا یا علی.

«محمد حسین» هستم.

نظر

• mhjboursy
                        ستاره‌دار (۱۳)
                        • Jul 2013
                        • 18270

امروز آیه‌ی ۲۵۰ بقره تا ۲۸۶ و سوره آل‌عمران از آیه ۱ تا ۱۴
                        «محمد حسین» هستم.

نظر

• mhjboursy
                          ستاره‌دار (۱۳)
                          • Jul 2013
                          • 18270

امروز (۲۹ام آذر) آیات ۱۴ تا ۶۴ سوره آل‌عمران.
                          «محمد حسین» هستم.

نظر

• mhjboursy
                            ستاره‌دار (۱۳)
                            • Jul 2013
                            • 18270

۳۰ آذر: ۶۴ تا ۱۱۴ (آل عمران)
                            ۱ دی: ۱۱۴ تا ۱۶۴ (آل عمران)
                            «محمد حسین» هستم.

نظر

• amirardalan
                              عضو عادی
                              • Aug 2011
                              • 130

پرهیز... ادامه...
                              =========
                              نتیجهٔ جستجو برای «وقى»: ۲۵۸ مورد در ۲۳۷ آیه یافت شد.
                              برخی‌اش را می‌آورم:

إِنَّ لِلْمُتَّقِينَ مَفَازًا
                              إِنَّ الْمُتَّقِينَ فِي ظِلَالٍ وَعُيُونٍ
                              فَأَمَّا مَنْ أَعْطَىٰ وَاتَّقَىٰ وَصَدَّقَ بِالْحُسْنَىٰ فَسَنُيَسِّرُهُ لِلْيُسْرَىٰ
                              فَإِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ
                              الْمُتَّقِينَ
                              وَإِنَّ لِلْمُتَّقِينَ لَحُسْنَ مَآبٍ
                              أَلَا إِنَّ أَوْلِيَاءَ اللَّهِ لَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ الَّذِينَ آمَنُوا وَكَانُوا يَتَّقُونَ
                              ذَٰلِكَ الْكِتَابُ لَا رَيْبَ فِيهِ هُدًى لِّلْمُتَّقِينَ

این مورد آخر یک مقدار جای اندیشه دارد. که چرا کتاب برای «متقین» هدایت‌بخش است؟ و چرا گفته نشد برای دانشمندان؟ یا برای موشکافان؟ یا برای ژرف‌اندیشان و ...؟
                              اکنون یک آیه‌ی دیگر یادم آمد... می‌فرماید فی کتاب مکنون
                              لا یمسه الا المطهرون. در این آیه نیز لمس کتاب را مختص پاکان (پاک‌شدگان) می‌داند. (در ترجمه‌های عامیانه گفته می‌شود منظور این است که کسی که وضو ندارد به قرآن دست نزند. این همه‌اش نیست. آیه بیش از اینها را دارد می‌گوید.) می‌گوید کسی که پاک نشده اصلا لمسش نمــی‌کــند. نمی‌تواند بکند. معلوم است که معنی‌اش (تنها) کتاب ظاهری نیست. (تاییدیه‌ی دیگر اینکه در آیه‌ی بعدی می‌فرماید تنزیل من رب العالمین.)
                              خوب. جای پرسش است که چگونه یک نفر که پاک شده می‌تواند به آن دست بزند (دسترسی داشته باشد)؟
                              یک گمان این است که... با زدودن اغیار از دل، دل توانایی منعکس کردن عکس نگار در خود را دارد. با دل بریدن از ماه درون دریاچه شخص می‌تواند (سرش را بالا بگیرد و) نگاه بر روی ماه (واقعی) بیافکند. تا زمانی که یک بچه در لذت بازی‌های بچگانه و تراز پایین غرق است توانایی فهم و بعد لذت بردن از لذات انسان‌های بالغ چون لذت اندیشیدن و فهمیدن و مطالعه و غرق در (و هماهنگ با) جهان و جهانیان شدن را ندارد.
                              یعنی اینجا موضوع دل است و خداوند می‌فرماید با «پرهیز»، «دلت» را (از مشغله‌های دنیوی و پست) «پاک» کن تا بتوانی از بخشی از کثیر به تمام کوثر برسی.

آیا این درست است؟ و آیا تنها همین است؟
                              بعدا بیشتر بررسی می‌کنیم.
                              فعلا یا علی.

سلام دوست متفکر و ژرف اندیش لطفا با بیان زیبایتان آیه اول سوره مبارکه ایت الکرسی را بسط دهید به جرات میتوان گفت اگر در هر زمان و مکان این ایه در گفتار واعمالمان لحاظ کنیم روش زندگیمان دگرگون خواهد شد.

نظر

در حال کار...
                              X