کاربران گرامی بورسی، با توجه به تغییرات اخیر سایت در صورت وجود هر گونه مشکل در استفاده از سایت (درج پیام، عضویت و...) با ایمیل boursy.com[@]gmail.com در ارتباط باشید یا موضوع را در تاپیک «شما بگویید...» درج کنید.
ظریف: دنیا «برنامه غنی سازی ایران» را به رسمیت شناخت
فردو، نطنز و آب سنگین اراک در وضعیت کنونی ادامه فعالیت می دهند
کاهش تحریمها
به گزارش خبرنگار اعزامی خبرگزاری فارس به ژنو، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در نشست خبری با حضور خبرنگاران ایرانی گفت: در اول مسیر هستیم این راه به طور جدی ادامه یابد نیازمند همدلی و همبستگی ملی هستیم. وی درباره پروتکل الحاقی نیز عنوان کرد: در مرحله نخست درباره پروتکل بحثی نمی کنیم، تصمیم گیری درباره پروتکل در دست مجلس است. همکارهای با آژانس ادامه می یابد. حوزه های همکاری را با آژانس گسترش می دهیم که برخی نگرانی ها رفع شود. وزیر امور خارجه در ابتدای این نشست ضمن قدردانی از حمایت های مردم و دعای آنها، یاد شهدای هسته ای را گرامی داشت و ضمن قدردانی از هدایت ها و حمایت های مقام معظم رهبری، از محبت و حمایت و هدایت حسن روحانی ریاست جمهوری تشکر کرد.
وی خاطرنشان کرد: امروز شاهد این بودیم که مقاومت مردم ایران و فشارهایی به صورت غیرقانونی و غیرعادلانه بر این مردم وارد شد، به ثمر نشست و جامعه جهانی شاهد این واقعیت بود که برای بار دوم در ظرف دو هفته وزرای خارجه قدرتمندترین کشورهای دنیا برای مذاکره با خدمتگزاراننشان به ژنو سرازیر شدند. رئیس دستگاه دیپلماسی مذاکرات را بسیار دشوار خواند و با اشاره به تلاش تیم ایرانی، گفت: نهایتا مجموعه به این نتیجه رسیدند که تنها راه برخورد با مردم بزرگ ایران احترام متقابل و موضع برابر است. وی با بیان اینکه برنامه هسته ای ایران ادامه پیدا خواهد کرد، افزود: این برنامه شناسایی شده است و حق مردم ایران نسبت به فناوری صلح آمیز هسته ای در معاهده ان پی تی به عنوان حق غیرقابل انتظار مورد شناسایی قرار گرفته و ضرورت دارد کشورها مانعی بر آن ایجاد نکنند.
ظریف تصریح کرد: این برنامه ادامه می یابد و به تدریج تمام تحریم ها و تضییقات علیه مردم ایران به بهانه برنامه هسته ای رفع خواهد شد. با یک شروع جدی در شش ماه آینده و با مذاکراتی که به سمت رفع کلیه تحریم های شورای امنیت سازمان ملل و تحریم های دو و چند جانبه حرکت خواهد کرد در عین حفظ برنامه غنی سازی کشور، برنامه غنی سازی ادامه خواهد داشت و تولید اورانیوم 5 درصد در کشور به شکل گذشته ادامه می یابد. وی گفت: هیچ یک از مراکز غنی سازی تعطیل نمی شود و فردو و نطنز به کار خود ادامه می دهند و برنامه آب سنگین اراک با وضعیت کنونی ادامه می یابد و هیچ ماده ای از کشور خارج نمی شود و تمام مواد غنی شده در کشور می ماند. تحریم های موجود به سمت کاهش پیش خواهد رفت، هیچ تحریمی اعمال نخواهد شد، منابع مالی ایران بازخواهد گشت.
ظریف با ذکر این نکته که برنامه هسته ای ایران به سمت عادی شدن پیش می رود، افزود: یک بحران غیرضروری که بدخواهان ایران از آن بهره برداری می کردند به یاری خدا و با تلاش همه دست اندرکاران به سمت حل شدن پیش می رود. از مشتعل شدن آتش درگیری در منطقه جلوگیری شده و خواسته بدخواهان این مردم به سنگ خورد و دیدند که نمی توانند با دروغ، جوسازی و فریب مانع درج واقعیات درباره مردم ایران شوند. وزیر خارجه ادامه داد: این موفقیت بزرگی است که تلاش های سردمداران رژیم صهوینیستی برای وارونه جلوه دادن برنامه صلح آمیز ایران و وارونه نشان دادن چهره مردم به تدریج خنثی می شود. وی گفت: دیدیم قدرتی که ادعا می کرد می تواند بر افکار عمومی کنترل داشته باشد، پوشالی بودن آن نشان داده شد.
ظریف ادامه داد: امیدوارم با همبستگی، همدلی و اجماع به اهدافی که رهبری ترسیم کردند و مردم ایران همواره به دنبال آن بودند دست یابیم. ظریف افزود: امیدوارم همه مردم، گروه های سیاسی و دیدگاه های مختلف این فرصت را فراهم کنند که شاهد رفع تحریم ها و فشارها علیه ملت و پیگیری حقوق آنها باشیم. وی در خصوص ضمانت توافق صورت گرفته، گفت: این یک برنامه عمل در چهار صفحه است که متن انگلیسی آن بند ندارد و در سه مرحله تدوین شده که اهداف در آن به صورت دیباچه آمده و هم در گام اولیه، هم در قسمت اهداف و هم گام نهایی برنامه غنی سازی به رسمیت شناخته می شود. ظریف افزود: این موفقیت بسیار مهمی برای مقاومت مردم ایران در مقابل همه فشارهاست که این فشارها نتواند برنامه غنی سازی را متوقف کند.
وی با بیان اینکه ضمانت اجرایی در داخل این سند پیش بینی شده، این ضمانت اجرا را کمیسیون مشترک ایران و 1+5 خواند که نسبت به اجرای این توافق از سوی دو طرف نظارت خواهد کرد و افزود: این قدم شش ماهه است و این گام را به صورت حرکت مقطعی شروع نکردیم و به صورت هدف درازمدت شروع کردیم. هدفمان این است از طریق گام اول زمینه برای رفع مشکل به طور کامل فراهم شود. ظریف با ذکر این نکته که همه اقدامات در گام اول قابل بازگشت است، افزود: در صورتی هرگونه بدقولی و نقض عهد از طرف مقابل ببینیم که امیدوارم این گونه نباشد، امکان بازگشت هست. این گونه نیست که در شرایطی باشیم که اگر طرف مقابل به تعهداتش عمل نکرد یک طرفه آن را اجرا کنیم. وی خاطرنشان کرد: با چشم باز و با حراست کامل از حقوق مردم این آمادگی را داریم که اگر خدای نکرده به این نتیجه برسیم طرف مقابل از فرصت ایجاد شده عدول کرد، حتما انتخاب های دیگر را داریم.
وی در خصوص اخبار رسانه های غربی مبنی بر اینکه حق غنی سازی ایران به رسمیت شناخته نشده، گفت: حق غنی سازی ایران در معاهده ان پی تی به رسمیت شناخته شده، متن سند کاملا واضح است و برنامه غنی سازی ایران ادامه خواهد یافت. ظریف تصریح کرد: هر راه حلی شامل غنی سازی خواهد بود و معاهده ان پی تی حق ایران را به رسمیت شناخته است. وی عنوان کرد: نباید فضاسازی های رسانه ای باعث شود دستاورد بزرگی که دنبال آن بودیم نادیده گرفته شود. رئیس دستگاه دیپلماسی در خصوص اینکه آیا ساختار حقوقی تحریم ها تغییر یافته، گفت: تحریم ها کاهش می یابد و تحریم جدیدی اعمال نمی شود و به سمت لغو همه تحریم ها پیش می رویم.
وی با بیان اینکه تلاش می شود فضاسازی رسانه ای صورت گیرد، افزود: در چند هفته گذشته همه شاهد فشارهای تبلیغاتی بودیم. در برخی کشورهای غربی گروه های فشار نقش مهمی بازی می کنند، آنچه مهم است حرکتی است که صورت گرفته است. برخی این سند را بدترین معامله قرن خواندند. سند تغییری نکرده و توقع داریم تلاش شود حقایق مطرح شود. رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: مهم برای مردم ما این است که بدانند مقاومتشان به نتیجه رسیده و دنیا برنامه غنی سازی ایران را به عنوان قسمتی از هر راه حل به رسمیت شناخته است و آنچه نتانیاهو را عصبانی کرده همین واقعیت است. وی با بیان اینکه برخی تلاش دارند واقعیات را وارونه جلوه دهند، اظهار داشت: مردم ما هوشیار هستند.
اظهارات جان کری مبنی بر اینکه حق غنی سازی را به رسمیت نشناختیم، سوال دیگری بود که در این نشست مطرح شد و ظریف در این باره عنوان کرد: من کاری به اظهارنظرهای کشورها ندارم. آمریکایی ها ادعا می کنند حقی را به عنوان غنی سازی به رسمیت نمی شناسند بلکه برنامه های غنی سازی را به رسمیت می شناسند. وی عنوان کرد: تفسیر آمریکا از ان پی تی مورد قبول اکثریت جامعه بین الملل نیست، در سندی که مورد توافق قرار گرفت برنامه غنی سازی به عنوان جزیی از هر راه حل به رسمیت شناخته شده است. نمی خواهیم کسی این احساس را داشته باشد که برنامه های صلح آمیز ما اهداف غیر صلح آمیز دارند. وی گفت که تحریم ها در سراشیبی قرار گرفته است.
ظریف همچنین در پاسخ به سوالی درباره توافق صورت گرفته، عنوان کرد: در ادامه این روند در مرحله اول از سوی طرف مقابل بسیاری از مشکلات برای انتقال پول نفت ایران، بیمه نفت کش ها و ... کاسته خواهد شد و انشاءالله به سمت رفع آن پیش می رویم. وی گفت که شمار سانتریفیوژها در نطنز و فردو باقی می ماند. غنی سازی 5 درصد حفظ خواهد شد و 20 درصد برای راکتور تهران باقی می ماند. ظریف عنوان کرد که این برنامه عمل تا پایان سال مسیحی اجرا خواهد شد و افزود: نشست دیگری با 1+5 نخواهیم داشت. وی در واکنش به بیانیه کاخ سفید گفت: مردم ما هیچ اعتمادی به دولت آمریکا ندارند، زمان امتحان فرارسیده و الان فرصتی برای غرب است که تلاش کند اعتماد مردم ایران را به خود جلب کند و آمریکا در این تلاش حضور داشته باشد.اگر به دنبال ادامه سیاست های گذشته باشند نباید توقع جدی در این زمینه داشته باشند.
ظریف تصریح کرد: باید نوع دیگری از تعامل را با مردم ایران داشته باشند، مردم ایران با فشار و تحمیل مقابله می کنند و همواره ایستادگی کردند و این مقاومت امروز به نتیجه رسیده است. رئیس دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: هیچ برنامه ایران تعطیل نخواهد شد و در مقابل، تحریم ها روند کاهش را طی می کند. ما یک کار فنی انجام دادیم و آنچه ما را به این دستاورد رسانده مقاومت مردم است. وی گفت: این دستاوررد شروع پایان مناسبی به بحرانی است که مردم را بی جهت درگیر آن کردند و مردم با مقاومتشان نشان دادند تحریم، تحقیر و فشار راه به جایی نمی برد و دنیا ناگزیر خواهد شد از در تکریم و احترام صحبت کند.
یـــــاد خــــــدا آرامش بخش دلهــــــاست ..... کجایند مردان بی ادعـــــــا
حیدرپور: با توافق ایران و 1+5، ملت ایران به حقوق هستهیی خود رسید
یکشنبه ۳ آذر ۱۳۹۲ - ۰۹:۳۵
یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس توافق هستهیی ایران و کشورهای عضو 1+5 در ژنو را یک توافق تاریخی خواند و گفت که بر اساس این توافق، جمهوری اسلامی به همه حقوق هستهیی خود دست پیدا کرده است.
عوض حیدرپور در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اظهار کرد: توافق انجام گرفته بین ایران و 1+5 به نظر من یک توافق تاریخی بود و به دنبال بیش از 10 سال مذاکرات مستمر در این دور، مذاکرات خیلی جدی، محکم و سریع پیش رفت و خوشبختانه دوستان ما توانستند با رعایت خطوط قرمز جمهوری اسلامی و تثبیت غنیسازی مذاکرات را به نتیجه برسانند.
وی اضافه کرد: بر اساس این توافق، جمهوری اسلامی به همه حقوق هستهیی ملت ایران دست پیدا کرده ضمن اینکه در شش ماه آینده این فرصت وجود دارد که روی بقیه برنامههای مورد نظر نظام بررسی صورت گیرد.
نماینده مردم شهرضا در مجلس تصریح کرد: این پیروزی به عنوان یک واقعه تاریخی در خاطره ملت ایران ثبت میشود و من آن را به عنوان نماینده ملت به مقام معظم رهبری، دولتمردان، تیم هستهیی و اعضای شورای عالی امنیت ملی تبریک میگویم.
حیدرپور در پایان خاطرنشان کرد: چارچوب کلی که در نظام جمهوری اسلامی و فرمایشات و رهنمودهای مقام معظم رهبری درباره مساله هستهیی ایران وجود داشت، در کنار کار بسیار منظم و منسجم تیم هستهیی ایران و همچنین پشتیبانی ملت و مجلس از تیم مذاکرهکننده خوشبختانه جواب داد و باعث شد ما به این نتیجه دست پیدا کنیم.
یـــــاد خــــــدا آرامش بخش دلهــــــاست ..... کجایند مردان بی ادعـــــــا
عبدالله ناصری: توافق با 1+5 دستاورد بزرگی بود/دولت هماهنگی خود با رهبری را ادامه دهد یکشنبه ۳ آذر ۱۳۹۲ - ۰۹:۲۴
یک فعال سیاسی اصلاحطلب با بیان اینکه "دستیابی به توافق در مذاکرات با 1+5 یک اتفاق و موفقیت بزرگ بود"، خاطرنشان کرد: قطعاً این موفقیت بدون یک توافق ملی نمیتوانست محقق شود.
عبدالله ناصری در گفتگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، با بیان اینکه "این توافق بعد از حدود 10 سال در عرصه دیپلماسی و روابط بینالملل بدست آمد"، اظهار کرد: در هشت سال گذشته مسایل سیاست خارجی بر روی سایر مسایل داخلی تاثیرگذار بود.
وی همچنین گفت: باید در چارچوب توافقات انجام شده، طرفین تعهدات خود را اجرا کنند؛ البته باید مراقب بود که برخی رسانههای داخلی، مثل رژیم صهیونیستی و عربستان عمل نکنند و نشاط بوجود آمده در جامعه را به یأس و ناامیدی تبدیل نکنند.
این عضو بنیاد باران در ادامه اظهار کرد: دستاوردی که اکنون بدست آمده میتوانست در سال پایانی دولت سیدمحمد خاتمی هم تحقق پیدا کند و سایه سنگین قطعنامهها، تحریمها و بحران اقتصادی بر کشور عارض نشود.
وی همچنین با اشاره به اینکه "بین دولت و تیم مذاکرهکننده هستهای، با رهبری نظام توافق و همراهی وجود داشته است"، اظهار کرد: اکنون کانونهای اقتدارگرا و اصولگرا از این دستاورد ناراضی هستند اما باید هماهنگی و همراهی دولت با نهادهای بالادستی دولت ادامه داشته باشد تا در ادامه روند مذاکرات مشکلی پیش نیاید.
یـــــاد خــــــدا آرامش بخش دلهــــــاست ..... کجایند مردان بی ادعـــــــا
با نرمش قهرمانانه و بازی برد - برد به توافق رسیدیم
جامعه جهانی صدای واحد ایران را شنید
یکشنبه ۳ آذر ۱۳۹۲ - ۱۰:۱۲
یک عضو انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران با اشاره به توافق ایران و 1+5 گفت: جامعه جهانی صدای واحد مردم ایران و دولت را شنید و از طریق راهبرد نرمش قهرمانانه و بازی برد - برد، در مذاکرات به توافق رسیدیم. احسان برین در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، اظهار کرد: بخش اعظم مشکلات داخلی ایران بویژه محدودیتهایی که برای فعالیت اقتصادی وجود داشت، به عدم رابطه مسالمتآمیز ایران و غرب برمیگشت ولی روحانی و تیم دیپلماسیاش به خوبی به این نکته واقف بودند. وی ادامه داد: بر همین اساس، آقای ظریف تنها در سه ماه با حضور فعال در عرصه دیپلماسی عمومی و جهانی، چه مصاحبه با خبرنگاران خارجی و چه ارسال پیام و ویدئو در اینترنت توانست مقبولیت و احترام جهانی را بدست آورد و این نشأت گرفته از تحصیلات مرتبط و تجربه بالای آقای ظریف در این حوزه است.
این عضو هیأت رئیسه شورای عمومی انجمن اسلامی دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران ادامه داد: اینک تیم دیپلماسی ایران توانسته طی سه ماه ابتکار عمل را در بحث هستهای به ایران بازگرداند. نباید فراموش کنیم که قضاوت درباره توافق ایران و 1+5 در حال حاضر اشتباه است و نتیجه آن مدت زمان نسبتاً طولانی را میطلبد. این فعال دانشجویی با بیان اینکه "توافق هستهای، حق غنیسازی را برای ایران به رسمیت شناخته است"، گفت: آقای ظریف گفتهاند از حق غنیسازی ایران دفاع کردهاند و آمریکا میگوید برنامه غنیسازی را به رسمیت شناخته است. این خود یک پیروزی بزرگ است که دو کشور با دو زبان و فرهنگ متفاوت هریک موضوع به توافق رسیدهاند. نکته مثبت دیگری که در این توافقنامه وجود دارد، کند شدن حرکت تندروهای هر دو کشور است.
وی با اشاره به نقش انسجام ملی و حمایت مردم و مسئولان از تیم مذاکرهکننده ایران، تصریح کرد: اگر یک صدای واحد از کشوری در جامعه جهانی منتشر نشود، اعتمادی بین دولت ما و قدرتهای جهانی بوجود نمیآید. ایران با راهبرد نرمش قهرمانانه و بازی برد - برد و حمایت مردم و مسئولان توانست موفقیتش را در 1+5 بدست آورد. برین همچنین این توافق را «گام اول» دانست و افزود: متن و توافقی که نوشته شده است، به عنوان گام اول محسوب میشود. این توافقات مسیر هستند، نه هدف. هدف اصلی که عزم رسیدن به آن وجود دارد، لغو کل تحریمها و فشارهایی است که بر مردم وارد شده است. برطرف شدن بیاعتمادی و افزایش احترام جهانی نیز از دیگر اهداف است. وی با اشاره به نقش همصدایی ملی در رسیدن به توافقات بعدی، گفت: برای اینکه مسیر رسیدن به اهداف را طی کنیم، باید هماهنگی و همصدایی بین مردم، رسانهها، قوای دیگر با دولت بوجود آید. با روش همگرایی و همصدایی، جلوی کارشکنیهای احتمالی دشمنان ایران بویژه اسرائیل را خواهیم گرفت.
یـــــاد خــــــدا آرامش بخش دلهــــــاست ..... کجایند مردان بی ادعـــــــا
در این توافقنامه آمده است: فعالیت در سایتهای هستهیی اراک نطنز و فردو به شکل کنونی ادامه پیدا خواهد کرد و تحریمها افزایش نخواهد یافت.
درک گامهای اولیه در زمینه برنامه هستهیی ایران
در این تفاهمنامه که به امضاء طرفین رسیده به نقل از گروه 1+5 (آمریکا، انگلیس، آلمان، فرانسه، روسیه و چین به کمک اتحادیه اروپا) با بیان اینکه در مذاکرات جدی و اساسی با ایران با هدف رسیدن به یک راه حل دیپلماتیک و قابل راستیآزمایی که مانع دستیابی ایران به یک سلاح هستهیی میشود، شرکت داشتهاند، آمده است: رییسجمهور اوباما با صراحت گفته است که دستیابی به یک راه حل صلحآمیز که ایران را از رسیدن به بمب هستهیی بازدارد به نفع منافع ملی آمریکاست.
این ادعا در متن آنچه منتشر شده آمده است که «امروز ایران و گروه 1+5 به مجموعهای از درکهای اولیه رسیدند که پیشرفت برنامه هستهیی ایران را متوقف میکند و آن را از نظر جنبههای کلیدی عقب میراند.
اینها اولین محدودیتهای معناداری است که ایران پس از نزدیک به یک دهه در زمینه برنامه هستهییاش پذیرفته است.»
1+5 معتقدند: گام شش ماهه اولیه شامل محدودیتهای قابل توجه برای برنامه هستهیی ایران است و به مهمترین نگرانیهای ما از جمله در زمینه تواناییهای غنیسازی ایران، ذخایر اورانیوم غنیشده، تعداد و تواناییهای سانتریفیوژهایش و توانایی ایران برای تولید پلوتونیوم در سطح تسلیحاتی با استفاده از رآکتور اراک میپردازد. مصالحاتی که ایران متعهد شده است به عنوان بخشی از این گام اولیه انجام دهد علاوه بر آن شفافیت بیشتر و نظارتهای سرزدهتر برنامه هستهییاش را در اختیار ما قرار میدهد.
مذاکره کنندگان با ایران در متن توافقنامه منتشر شده آورده اند: در گذشته این نگرانی مطرح شده بود که ایران از مذاکرات برای خرید زمان به منظور پیشبرد برنامه هستهییاش استفاده خواهد کرد. این اقدامات گام اولیه اگر با یکدیگر اتخاذ شود کمک میکند که ایران نتواند از پوشش مذاکرات برای تداوم پیشبرد برنامه هستهییاش در مدتی که ما درباره یک راه حل درازمدت و جامع که همه نگرانیهای جامعه بینالمللی را برطرف میکند مذاکره میکنیم، استفاده کند. در ازای آن و به عنوان بخشی از این گام اولیه، گروه 1+5 لغو تحریمهای محدود، موقتی، هدفمند و قابل بازگشتی را به ایران ارایه می کند. ساختار این لغو تحریمها طوری است که بخش اعظم رژیم تحریمها از جمله ساختار تحریمهای کلیدی نفت، بانکداری و مالی در جای خود باقی میماند. گروه 1+5 به اعمال شدید این تحریمها ادامه خواهد داد. اگر ایران به تعهداتش عمل نکند، ما لغو تحریمهای محدود را لغو خواهیم کرد و تحریمهای اضافی به ایران اعمال میکنیم.
گروه 1+5 و ایران علاوه بر آن درباره پارامترهای کلی یک راه حل جامع که برنامه هستهیی ایران را در درازمدت محدود خواهد کرد، تضمینهای قابل راستیآزمایی مبنی بر ماهیت منحصرا صلحآمیز فعالیتهای هستهیی ایران به جامعه بینالمللی ارایه خواهد کرد و اطمینان حاصل میکند که هرگونه تلاشی از جانب ایران برای دنبال کردن سلاح هستهیی بلافاصله تشخیص داده خواهد شد، گفتوگو کردند.
مجموعه درکها علاوه بر آن شامل اذعان ایران به این است که باید به همه قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل و همینطور مسائل گذشته و حال مربوط به برنامه هستهیی ایران که توسط آژانس بینالمللی انرژی اتمی مشخص شده است بپردازد. این شامل حل سوالات مربوط به ابعاد نظامی احتمالی در برنامه هستهیی ایران از جمله فعالیتهای ایران در پارچین است.
به عنوان بخشی از یک راه حل جامع، ایران علاوه بر آن کاملا به وظایفش تحت معاهده منع گسترش تسلیحات هستهیی (انپیتی) و وظایفش در قبال آژانس عمل کند. در زمینه یک راه حل جامع، تا زمانی که همه چیز مورد توافق قرار نگیرد، توافقی حاصل نمیشود. به طور خلاصه این گام اولیه تا شش ماه اعتبار دارد و یک وضعیت نهایی قابل پذیرش برای آمریکا یا شرکای ما در گروه 1+5 به حساب نمیآید.
بر اساس توافقنامه منتشر شده از سوی 1+5:
ایران متعهد شده است که غنیسازی بالاتر از 5 درصد را متوقف کند و ارتباطات فنی لازم برای غنیسازی بالای 5 درصد را برچیند.
ایران تعهد کرده است که همه ذخایر اورانیوم غنی شده تا نزدیکی 20 درصد خود را پیش از به پایان رسیدن فاز اولیه به زیر 5 درصد تضعیف کند و یا به شکلی تبدیل کند که برای غنیسازی بیشتر مناسب نیست.
ایران متعهد شده است که پیشرفت توانایی غنیسازیاش را متوقف کند.
هیچگونه سانتریفیوژ نسل بعدی برای غنیسازی اورانیوم نصب نکند یا از آنها استفاده نکند.
تقریبا نیمی از سانتریفیوژهای نصب شده در نطنز و سه چهارم سانتریفیوژهای نصب شده در فردو را به کار نیندازد؛ طوری که نتوان از آنها برای غنیسازی اورانیوم استفاده کرد.
تولید سانتریفیوژش را به تعدادی که برای تعویض ماشینهای خراب شده لازم است محدود کند؛ طوری که ایران نتواند از این شش ماه برای جمعآوری سانتریفیوژها استفاده کند.
ایران متعهد شده است که ذخایر اورانیوم با غنای پایین 3/5 درصد خود را افزایش ندهد، طوری که میزان آن در پایان شش ماه نسبت به آنچه در آغاز (این مدت زمانی) داریم بیشتر نشود و هرگونه اورانیوم غنی شدهی 3/5 درصدی که به تازگی غنیسازی شده به اکسید تبدیل شود.
ایران متعهد شده است که فعالیتهایش در اراک را بیشتر از این پیش نبرد و پیشرفت در زمینه مسیر پلوتونیوم را متوقف کند.
ایران متعهد شده است که رآکتور اراک را راهاندازی و سوختگذاری نکند و تولید سوخت برای رآکتور اراک را متوقف کند. سوخت رآکتور اراک را بیشتر از این آزمایش نکند. هیچیک از قطعات اضافی رآکتور در اراک را نصب نکند. سوخت و آب سنگین را به سایت رآکتور منتقل نکند. تاسیساتی که قابلیت بازفرآوری داشته باشد، نسازد.
ایران بدون بازفرآوری نمیتواند پلوتونیوم را از سوخت مصرف شده جدا کند.
شفافسازی بیسابقه و نظارت سرزده روی برنامه هستهیی ایران
ایران متعهد شده است که:
دسترسی روزانه به نطنز و فردو را در اختیار بازرسان آژانس قرار دهد. این دسترسی روزانه به بازرسان اجازه میدهد که تصاویر دوربینهای امنیتی را بررسی کنند تا از نظارت جامع مطمئن شوند. این دسترسی اجازه شفافیت بیشتر در زمینه غنیسازی را در این سایتها میدهد و زمان تشخیص هرگونه خودداری از پایبندی (نسبت به تعهدات) کوتاهتر میکند.
دسترسی به تاسیسات مجموعه سانتریفیوژها را برای آژانس فراهم کند.
دسترسی به تاسیسات تولید و انبار قطعات گردانندهی سانتریفیوژها را برای آژانس فراهم کند.
دسترسی به معادن و کارخانههای تولید اورانیوم را برای آژانس فراهم کند.
دسترسی به اطلاعات طراحی رآکتور اراک را که از مدتها پیش خواستار آن بودیم فراهم کند. این اقدام، اطلاعاتی بسیار مهم را درباره این رآکتور که پیش از این در دسترس قرار نداشت، ارایه میکند.
دسترسی بیشتری به رآکتور اراک را برای بازرسان فراهم کند.
برخی دادهها و اطلاعات کلیدی که در پروتکل الحاقی توافقنامه پادمانی آژانس بینالمللی انرژی اتمی و کد اصلاح شده 3/1 به آن اشاره شده است، ارایه کند.
مکانیزم راستیآزمایی
از آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواسته میشود که بسیاری از این گامهای راستیآزمایی را که در راستای نقش این سازمان در زمینه بازرسیها در ایران است، انجام دهد. علاوه بر آن گروه 1+5 و ایران نسبت به برقراری یک کمیسیون مشترک برای همکاری با آژانس به منظور نظارت بر اجرا و حل مسائلی که ممکن است پیش آید متعهد شدهاند.
این کمیسیون مشترک علاوه بر آن با آژانس برای تسهیل رفع نگرانیهای حال و گذشته در زمینه برنامه هستهیی ایران از جمله گام نظامی احتمالی برنامه هستهیی ایران و فعالیتهای ایران در پارچین، کار میکند.
لغو محدود، موقتی و قابل بازگشت تحریمها
در ازای این گامها، گروه 1+5 لغو تحریمهای محدود، موقتی، هدفمند و قابل بازگشتی را ارایه میکند و در عین حال بخش اعظم تحریمهایمان از جمله ساختار تحریمهای نفتی، مالی و بانکداری را حفظ میکنیم. اگر ایران به تعهداتش عمل نکند، لغو تحریمها را لغو میکنیم. گروه 1+5 به طور مشخص متعهد شده است که:
به مدت شش ماه، اگر ایران به تعهداتش تحت این توافق عمل کند، تا جایی که تحت سیستمهای سیاسیشان امکانپذیر باشد تحریمهای هستهیی جدیدی را اعمال نکنند.
برخی تحریمها در زمینه طلا و فلزات گرانبها، بخش خودروسازی ایران و صادرات پتروشمی ایران را به حالت تعلیق درآورد و احتمالا حدود 1/5 میلیارد دلار درآمد را در اختیار ایران قرار دهد.
مجوز بازرسیها و تعمیرات مرتبط با ایمنی در داخل ایران را برای برخی خطوط هوایی خاص ایرانی بدهد.
اجازه دهد که خرید نفت ایران در سطح فعلی که به نحو قابل توجهی کاهش یافته است یعنی سطوحی که 60 درصد کمتر از دو سال پیش است باقی بماند.
در مدتی که ایران به تعهداتش عمل میکند، 4/2 میلیارد دلار از این فروشها اجازه پیدا میکند در اقساط به ایران انتقال یابد.
اجازه دهد که 400 میلیون دلار به صورت کمکهای تحصیلی دولتی از صندوقهای ایرانی محدودی مستقیما به موسسات آموزشی شناخته شده در کشورهای ثالث انتقال یابد تا هزینههای تحصیلی دانشجویان ایرانی تسویه شود.
تعاملات انساندوستانه
تعاملات انساندوستانه که طبق قانون آمریکا اجازه آن داده شده است را تسهیل بخشند. تعاملات انساندوستانه با صراحت از تحریمهای کنگره مستثنی قرار داده شده است تا این کانال، دسترسی به هیچگونه منبع جدید درآمدی را در اختیار ایران قرار ندهد. تعاملات انساندوستانه، تعاملات مربوط به خرید غذا، کالاهای کشاورزی، دارو، ابزارآلات پزشکی توسط ایران است؛ ما علاوه بر آن معاملات مربوط به هزینههای پزشکی را که در خارج از کشور به وجود آمده است تسهیل میبخشیم. ما این کانال را برای نفعرسانی به مردم ایران برقرار خواهیم کرد.
مدنظر قرار دادن لغو محدود تحریمها
به طور کلی حدود 7 میلیارد دلار حاصل از لغو تحریمها بخش کوچکی از هزینههایی است که ایران در مدت زمان این فاز اولیه تحت تحریمهایی که در جای خود باقی خواهد ماند دریافت خواهد کرد. دسترسی به بخش اعظم داراییهای خارجی ایران که حدود 100 میلیارد دلار است به واسطه تحریمها امکانپذیر نیست یا محدود است.
در شش ماه آینده فروش نفت خام ایران نمیتواند افزایش یابد. تحریمهای نفتی به تنهایی در مقایسه با آنچه ایران در یک دوره شش ماهه در سال 2011 یعنی پیش از اجرایی شدن این تحریمها به دست آورد، باعث از دست رفتن حدود 30 میلیارد دلار درآمد توسط ایران میشود که حدود 5 میلیارد دلار در ماه است. اگرچه ایران اجازه دسترسی به 4/2 میلیارد دلار از درآمدهای نفتیاش را خواهد داشت، حدود 15 میلیارد دلار از درآمدهایش در طول این مدت به حسابهای مسدود شدهاش در خارج از کشور ریخته خواهد شد. به طور خلاصه ما انتظار داریم که موجودی پول ایران در حسابهای مسدود شدهاش در خارج از کشور تحت مفاد این توافق افزایش یابد، نه کاهش.
گروه 1+5 با تاکید بر «حفظ فشار اقتصادی به ایران و حفظ ساختار تحریمهایشان» آوردهاند: در طول فاز اولیه، ما به اعمال شدید تحریمهایمان علیه ایران از جمله اتخاذ اقدامات علیه کسانی که سعی میکنند از تحریمهایمان اجتناب کنند یا آنها را دور بزنند ادامه خواهیم داد. تحریمهایی که روی فروش نفت خام تاثیر میگذارند همچنان به دولت ایران فشار وارد خواهند آورد.
1+5 در توافقنامه منتشر شده مدعی شده اند: ما در همکاری با شرکای بینالمللیمان فروش نفت ایران را از 2/5 میلیون بشکه در روز در اوایل سال 2012 به یک میلیون بشکه در روز در مرحله کنونی رساندهایم و توانایی فروش تقریبا 1/5 میلیون بشکه در روز را از ایران گرفتهایم. یعنی از دست رفتن بیش از 80 میلیارد دلار از اوایل سال 2012 که ایران هرگز نمیتواند آن را جبران کند. تحت این گام اولیه، ممنوعیت فروش نفت خام به اتحادیه اروپا در جای خود باقی خواهد ماند و فروش نفت ایران به حدود یک میلیون بشکه در روز محدود خواهد شد که موجب میشود ایران هر ماه 4 میلیارد دلار بیشتر را در زمینه فروش نفت از دست بدهد.
تحریمهایی که روی صادرات کالاهای نفتی به ایران تاثیر میگذرارد که باعث از دست رفتن میلیاردها دلار درآمد میشود، در جای خود باقی خواهد ماند.
بخش اعظم حدود 100 میلیارد دلار ایران که در منابع ارزی خارجی این کشور قرار دهد طبق تحریمها همچنان خارج از دسترس یا محدود است.
بخشهای مهم دیگر رژیم تحریمهای ما در جای خود باقی میمانند، از جمله:
تحریمها علیه بانک مرکزی ایران و حدود 24 بانک ایرانی مهم و موسسات مالی دیگر؛
تحریمهای ثانویه، به موجب قانون تحریمهای جامع ایران، پاسخگویی و بیبهرهسازی (CISADA) و برخی قوانین دیگر، علیه بانکهایی که با افراد و موسسات تحریم شده توسط آمریکا تعامل تجاری دارند.
تحریمها علیه کسانی که دامنه گستردهای از دیگر خدمات مالی مانند انواع مختلف بیمه را به ایران ارائه میکنند؛ و دسترسی محدود شده به سیستم مالی آمریکا همه تحریمهای مربوط به ششصد شخص و موسسه که به خاطر حمایت از برنامه هستهیی و موشک بالستیک ایران هدف قرار داده شدند، در جای خود باقی خواهد ماند.
تحریمها علیه سرمایهگذاریهای درازمدت و ارائه خدمات فنی به بخش انرژی ایران در جای خود باقی خواهد ماند.
تحریمها علیه برنامه نظامی ایران در جای خود باقی خواهد ماند.
تحریمهای گسترده آمریکا علیه تجارت با ایران در جای خود باقی خواهد ماند و جلوی دسترسی ایران به هرگونه تعاملی با بزرگترین اقتصاد جهان را خواهد گرفت.
همه تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل در جای خود باقی خواهد ماند.
همه تحریمهای هدفمند ما در رابطه با حمایت ایران از تروریسم، نقش بیثباتکننده ایران در بحران سوریه و سابقه بد حقوق بشرش در میان نگرانیهای دیگر در جای خود باقی خواهد ماند.
یک راهحل جامع
در فاز اولیه شش ماهه، گروه 1+5 درباره محتوای یک راهحل جامع مذاکره خواهد کرد. تا اینجا خطوط پارامترهای کلی راهحل جامع گامهای ملموسی را ترسیم میکند که به جامعه بینالمللی اطمینان میدهد که فعالیتهای هستهیی ایران منحصرا صلحآمیز خواهد بود. در رابطه با این راهحل جامع: هیچگونه توافقی در زمینه راهحل جامع صورت نمیگیرد، تا زمانی که موافقت در زمینه همه چیز حاصل شود. در شش ماه آینده ما تشخیص خواهیم داد که آیا راهحلی که به ما اطمینان کافی دهد که برنامه هستهیی ایران صلحآمیز است وجود دارد یا خیر؟ اگر ایران نتواند نگرانیهای ما را حل کند، ما آمادهایم که تحریمها و فشار را افزایش دهیم.
نتیجهگیری:
به طور خلاصه این گام اولیه به نوبه خود پیشرفت بسیار زیادی است. بدون این توافقنامه مرحلهای ایران میتواند چرخش هزاران سانتریفیوژ دیگر را آغاز کند. میتواند سانتریفیوژهای نسل جدید را که مدت زمان فوران (اشاره به رسیدن ایران به آنچه غرب توانایی ساخت سلاح هستهیی میکند) را کوتاهتر میکند، نصب کند.
میتواند راکتور آب سنگین اراک را سوختگذاری و راهاندازی کند. میتواند ذخایر اورانیوم 20 درصدی خود را از آستانه اورانیوم لازم برای ساخت بمب فراتر ببرد. ایران تحت شرایط درک گام اولیه هیچ یک از این موارد را نمیتواند انجام دهد.
علاوه بر آن بدون این رویکرد مرحلهای، ائتلاف تحریمهای بینالمللی تضعیف خواهد شد، زیرا ایران این استدلال را برای جهان مطرح خواهد کرد که درباره رسیدن به یک راهحل دیپلماتیک جدی بود و ما نبودیم. در آن صورت نمیتوانستیم شرکایمان را در زمینه عمل مهم اعمال تحریمهایمان با خود همراه کنیم. ما با این گام اولیه برنامه هستهیی ایران را متوقف میکنیم و به عقب میرانیم و یک گزینه مشخص را در اختیار ایران قرار میدهیم؛ به تعهداتش عمل کند و با حسن نیت برای رسیدن به یک توافق نهایی مذاکره کند یا کل جامعه بینالمللی با انزوا و فشار بیشتر واکنش نشان خواهد داد.
مردم آمریکا یک راهحل صلحآمیز و پایدار را که مانع دستیابی ایران به سلاح هستهیی شود و رژیم منع اشاعه جهانی را تقویت کند ترجیح میدهند.
این راهحل پتانسیل تحقق این هدف را دارد. آمریکا از طریق دیپلماسی قاطع و اصولی نقش خود را برای تحقق صلح بیشتر، امنیت و همکاری در میان کشورها ایفا خواهد کرد.
بمنظور موفقیت
تمایل شما برای رسیدن به موفقیت، باید بیشتر از ترس از شکست باشد . . .
اوباما: ایران حق استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای را دارد
به گزارش خبرنگار اعزامی مهر به ژنو، رییس جمهوری آمریکا در یک گفت وگوی تلویزیونی که هم اکنون به طور زنده از شبکه های مختلف تلویزیونی در حال پخش است. گفت: آمریکا و متحدان آن تحریم های سختی را علیه ایران اعمال کردند و در نظر داشتند تا برای تغییر رفتار ایران تحریم های بیشتری را اعمال کنند.
وی افزود: ما در شش ماه آینده مذاکرات را ادامه خواهیم داد و با توافق هایی که لحظاتی پیش نهایی شد، ایران می تواند دستاوردهای خوبی به دست آورد.
اوباما گفت: این توافق نهایی نیست و باید همه موارد را شامل شود.
رییس جمهوری آمریکا گفت: ایران حق استفاده از انرژی هسته ای صلح آمیز را دارد و ما این حق را به رسمیت می شناسیم.
رییس جمهوری آمریکا اظهار داشت: امنیت از طریق سلاح هسته ای به دست نمی آید و بسیاری از کشورها تاکید داشتند که ما با ایران به توافق نرسیم، اما ما امروز توافق های خوبی با ایران داشتیم.که می تواند نتایج بسیار خوبی برای ایران داشته باشد و این کشور بتواند با صلح و صفا در بین کشورهای دیگر زندگی کند.
وی تاکید کرد : باید مذاکرات تا توافق نهایی در همه زمینه ها ادامه یابد و مردم ایران از منافع این توافق ها استفاده کنند.
بمنظور موفقیت
تمایل شما برای رسیدن به موفقیت، باید بیشتر از ترس از شکست باشد . . .
آمریکا 8 میلیارد دلار از دارایی های بلوکه شده ایران را آزاد کرد
رییس اسبق اتاق بازرگانی ایران از آزاد سازی حدود هشت میلیارددلار دارایی های بلوکه شده ایران توسط آمریکا در صبح امروز ( یکشنبه ) خبرداد.
ˈ علینقی خاموشی ˈ در گفت وگو با ایرنا عنوان کرد: توافق بامداد امروز ایران و کشورهای 1+5 آغازی برای باز شدن راه های ارتباطی اقتصاد ایران با جهان است .
وی با بیان اینکه تاکنون اقتصاد ایران به دلیل تحریم های بانکی بسیار بسته بود ، گفت : توافق حاصله راه جدیدی را به سوی ایران باز می کند .
خاموشی این موضوع را نیز گفت که حل مسائل هسته ای ایران علاوه براینکه به مرور مراودات ایران با بسیاری از کشورهای اروپایی و حتی آمریکا را تحت الشعاع خود قرار می دهد گفت : امیدواریم که این روند رو به توسعه باشد .
وی تاکید کرد: طبیعی است که اگر شرایط اعتماد سازی از سوی دو طرف به خوبی به پیش رود ، در توسعه مناسبات با آمریکا نیز مشکلات مان حل خواهد شد .
یاد آور می شود : جمهوری اسلامی ایران و 1+5 بامداد امروز پس از چهار روز مذاکره سرانجام به توافق رسیدند.
تیم مذاکره کننده هسته ای ایران در صبح پنجمین روز از مذکرات خود با گروه 1+5 به توافق دست یافت.
به گزارش بی بی سی، جان کری در پاسخ به واشنگتن پست درباره آینده روابط ایران و آمریکا: «ایران و آمریکا برای 35 سال بود که اصلا نمی توانستند با هم حرف بزنند و دشمنی و عداوتی در میان ما تلنبار شده بود. در این مدت می توانستیم به هم کمک کنیم و در لحظاتی مثل مسایل افغانستان به هم کمک هم کردیم اما در بسیاری موارد هم مشکل داشتیم... خیلی زود است که برای مسئله روابط با ایران حرف بزنیم اما گام اول فعلا برنامه هسته ای است.»
نظر