کاربران گرامی بورسی، با توجه به تغییرات اخیر سایت در صورت وجود هر گونه مشکل در استفاده از سایت (درج پیام، عضویت و...) با ایمیل boursy.com[@]gmail.com در ارتباط باشید یا موضوع را در تاپیک «شما بگویید...» درج کنید.
بدهي ارزي قابل توجهي نداريم / تقاضاهاي موجود در بازار ارز تنها بر اساس نياز عده اي خاص است
در بازار، ارزهاي خارجي به صورت عمده معامله نمي شوند، بلکه تنها افراد نيازمند و به صورت خرد خريد انجام داده که پوشش اين نياز کار دشواري براي دولت محسوب نمي شود. عزت الله يوسفيان ملا، نماينده ي مردم آمل و لاريجان در مجلس شوراي اسلامي، درخصوص تأمين ارز و تقاضا در بازار به خبرنگار خبرگزاري موج، گفت: تقاضاهاي موجود در بازار ارز تنها بر اساس نياز عده اي خاص است. اگر دولت، ارز را با هدف تامين نيازهاي واقعي مردم به جامعه تزريق کند بخش عمده اي از تقاضاي بازار کاهش پيدا کرده و قطعا شاهد نوسان در بازار آزاد نخواهيم بود.
وي ادامه داد: در بازار، ارزهاي خارجي به صورت عمده معامله نمي شوند، بلکه تنها افراد نيازمند و به صورت خرد خريد انجام داده که پوشش اين نياز کار دشواري براي دولت محسوب نمي شود.
عضو کميسيون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس درباره ي علل افزايش نرخ ارز، تصريح کرد: نرخ ارز تابعي از الگوهاي اقتصادي، سياسي و رواني است، اما؛ بايد پذيرفت يکي از دلايل مهم و تأثير گذار در تعيين نرخ ارز، نتايج مذاکرات هسته اي بر اين بازار است.
نماينده ي مردم آمل و لاريجان در مجلس شوراي اسلامي افزود: سابقه نشان داده که از چند روز قبل از آغاز مذاکرات هسته اي، بازار ارز شديدا تحت تأثير اخبار مذاکرات ايران با گروه 1+ 5 قرار مي گيرد.
يوسفيان ملا، گفت: بايد توجه داشت کشور از لحاظ منابع ارزي در وضعيت بحراني نيست و بدهي ارزي قابل توجهي نداريم و علاوه بر اين موضوعات وجود منابع ارزي در صندوق توسعه ي ملي نيز يک نوع پشتوانه ي ارزي براي کشور محسوب مي شود.
عضو کميسيون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس گفت: نکته ي مهم ديگر اين است که بايد در نوسانات شديد ارزي مسوولان اقتصادي عملکرد مطلوبي داشته باشند و از فضاي رواني کاذب بازار ارز بکاهند و اجازه ندهند برخي هاي قيمت دلار را بدون توجيه اقتصادي بالا ببرند. - See more at: http://mojnews.com/fa/Miscellaneous/....qKbf4TnD.dpuf
آن ها که به گوششان بیش از چشمشان اعتماد میکنند یک چیز بزرگ را از دست میدهند و آنهم حقیقت است.
وقتی خودت را هم صدا با اکثریت دیدی، وقت آن است که بنشینی و عمیقا فکر کنی.
بازار ارز روز گذشته آرام بود و قیمتها در همان سطح روز قبل تعیین شدند. با اینکه برخی از فعالان رسمی و غیررسمی بازار ارز، انتظار داشتند قیمت شاخص بازار روز دوشنبه بالاتر از 3300 تومان قرار بگیرد و در واقع در آغاز معاملات دلار بتواند از سطح مقاومتی 3300 تومان عبور کند، اما روز دوشنبه دلار معاملات را با همان 3280 تومان که روز قبل به ثبت رسانده بود، شروع کرد. مهمتر از آن اینکه دلار تا پایان معاملات هم همین سطح قیمتی را با یک نوسان پنج تومانی حفظ کرد. هرگاه فعالان غیررسمی بازار تلاش بیشتری برای ایجاد نوسان داشتند، مقاومت فعالان رسمی هم برای بالا کشیدن قیمتها بیشتر میشد و نهایتا قیمت دلار تا 3285 تومان بالا میرفت و دوباره به 3280 تومان بازمیگشت، از آن طرف هم دلالان بازار، به قیمت پایینتر از 3280 به شدت واکنش نشان میدادند و با اینکه چند بار قیمت به 3275 تومان هم رسید، اما نهایتا دوباره به همان 3280 تومان بازگشت و در این قیمت شناور بود. فاصله نرخ خرید و فروش در بازار آزاد هم روز گذشته تا حدی به هم نزدیک شد و در قیمت 3280 تومان برای فروش، قیمت 3260 تومان برای خرید در تابلوی صرافیها درج شده بود.
ثبات انتظاری و شکننده
«ثبات انتظاری» شاید مناسبترین توصیف از بازار روز گذشته ارز باشد. فعالان رسمی میگویند: بازار ارز فعلا تحتتاثیر نتیجه مذاکرات هستهای است و پیشبینی دقیق از روند آتی قیمت دلار امکانپذیر نیست. آنها تاکید میکنند بازار ارز در شرایط فعلی شکننده است و هر اثر واقعی یا روانی میتواند آن را دچار نوسان کند. در این شرایط باید مراقبتهای بیشتری از این بازار به عمل بیاید. منظور آنها از مراقبتهای بیشتر به احتمال زیاد دخالتهای غیرمستقیم دولتی است. البته در شرایط فعلی بهنظر نمیرسد نیازی به این کار باشد، چون سمت عرضه و تقاضا، تغییری نکرده و آنطور که صرافان تاکید میکنند، عرضه و تقاضا در بازار متعادل است. این تعادل باعث شده تلاشهای فعالان غیررسمی برای ایجاد نوسان تا حدی خنثی شود، اما این پتانسیل وجود دارد که با کوچکترین خللی در سمت عرضه نوسانهای شدید با ایجاد هیجان توسط آنها بر بازار سایه افکند. در نتیجه اکنون مهمترین دغدغه فعالان بازار حفظ تعادل در عرضه و تقاضا است. تحولات بازار آزاد ارز در حال حاضر انتظاری است و هنوز نااطمینانی به آینده بازار در حرفها و تحلیلهای فعالان بازار مشهود است. هیچ یک از صرافان بازار حاضر نیستند، یک پیشبینی قاطع از آینده بازار ارائه کنند و مهمترین عامل مور اشاره در ایجاد تردید را سرنوشت نامعلوم مذاکرات هستهای عنوان میکنند.
کاهش نرخ ارز رسمی
همزمان با تحولات بازار آزاد ارز، قیمت دلار در بازار رسمی توسط بانک مرکزی 2 ریال کاهش یافت. کاهش ارزش دلار در بازار رسمی در حالی صورت گرفت که بانک مرکزی قیمت پوند و یورو را افزایش داد. قیمت پوند نسبت به روز شنبه 19 ریال افزایش یافت و یورو هم افزایش قیمت 30 ریالی را تجربه کرد. این در حالی است که صبح روز گذشته نرخ برابری پوند و یورو به دلار اندکی کاهش داشته است.البته عصر دیروز برابری پوند به دلار بالاتر نیز رفت. نرخ درهم امارات هم متاثر از کاهش ارزش دلار در بازار رسمی یک ریال کاهش یافته است.
افزایش قیمت سکه و طلا
بازار سکه و طلا هم روز گذشته افزایش جزئی را تجربه کرد. قیمت هر سکه تمام بهار آزادی روز گذشته 990 هزار تومان بود که نسبت به روز قبل افزایش پنج هزار تومانی را نشان میدهد، این افزایش جزئی قیمت سکه را در روز ثبات قیمت دلار شاید بتوان به حساب افزایش قیمت طلای جهانی گذاشت. قیمت جهانی هر اونس از فلز زرد روز گذشته با افزایش هفت دلاری مواجه شده بود. هر قطعه نیم سکه بهار آزادی هم با 2 هزار تومان افزایش نسبت به روز قبل 498 هزار تومان معامله شد و ربعسکه هم با هزار تومان افزایش به 295 هزار تومان رسید. هر گرم طلای 18 عیار هم با افزایش 420 تومانی نسبت به روز قبل به 101 هزار و 320 تومان رسید.
یـــــاد خــــــدا آرامش بخش دلهــــــاست ..... کجایند مردان بی ادعـــــــا
بازار ارز روز سهشنبه هم در سکون به سر برد. شاخص بازار روی 3280 تومان متوقف شده و معاملهگران این سکون را پذیرفتهاند. در حال حاضر هیچ فشاری چه به طرف کاهش و چه به سمت افزایش به بازار وارد نشده و این موضوع باعث ایجاد سکون فعلی در بازار شده است. صرافان خستگی روزهای گذشته را که مجبور بودند بارها نرخها را دستکاری و تابلوها را عوض کنند، سهشنبه و غیر از یک مقطع در اوایل ظهر که نرخها را از 3280 به 3275 تومان کاهش دادند و بار دیگر به همان 3280 تومان افزایش دادند به تابلو صرافیها دست نزدند. البته در ساعات بعد از بسته شدن بازار نیز، اخبار و شایعاتی مبنی بر افزایش 5 تا 10 تومانی نرخ در بازار به گوش میرسید. فعالان غیررسمی هم هرچند در کمین بودند که از کوچکترین تلنگری به بازار، برای ایجاد نوسان بهره بگیرند، اما روز گذشته از نیمههای روز صحنه را آرام آرام ترک کردند و پذیرفتند که توان ایجاد التهاب حتی کوچک را هم ندارند. سکون حاکم بر بازار برای سومین روز متوالی است که تکرار میشود و قیمت دلار از روز یکشنبه؛ یعنی یک روز پس از اتمام مذاکرات هستهای، روی 3280 تومان (با نوسانهای جزئی) یخ زده است. فاصله نرخ خرید و فروش هم نسبت به روز قبل حدود 5 تومان کمتر شده است و صرافیها دلار را با 3265 تومان میخرند.
در حالت سکون و نااطمینانی حاکم بر بازار تقاضا کمی کاهش داشته اما نه به میزانی که بتواند روی قیمتها تاثیر بگذارد. سکون حاکم بر بازار از منظر فعالان رسمی، حالت چراغ قرمزی را دارد که رانندگان گرفتار در پشت آن منتظر مشخص شدن جهت سبز چراغ هستند تا با سرعت به سمت مقصد حرکت کنند. آنها به «دنیای اقتصاد» میگویند: سکون فعلی بازار شکننده است و با کوچکترین تماسی تغییر حالت خواهد داد. بسته به اینکه این تماس در چه جهتی باشد. در صورت اثر گذاری عوامل افزایشی؛ قیمتها به سرعت افزایش خواهد یافت و در صورت تقویت مبادی ورودی ارز و اثر گذاری سایر عوامل کاهشی قیمت شروع به کاهش و پایین آمدن از سطح فعلی میکند.یکی از ابزارهایی که فعالان رسمی و معاملهگران بازار از بهکارگیری آن توسط دلالان ابراز ناراحتی میکنند، شایعه سازی است. در حال حاضر بازار بیش از هر زمان دیگری میتواند از شایعات قوی و زمزمهها و حاشیهسازیها تاثیر بگیرد. به گفته آنها فعالان غیررسمی بازار اگر مطمئن شوند سکون حاکم بر بازار بیش از حد شکننده است از به کارگیری این ابزارها ابایی نخواهند داشت و در حال حاضر هم فضای عمومی بازار آماده پذیرش این شایعه سازیها است. بر اثر همین شایعات، با اینکه تا ساعت 4 بعدازظهر دیروز، قیمت روی 3280 تومان ثابت بود، قیمت دلار در ساعات پایانی دیروز و بعد از بسته شدن بازار رسمی، با نوسان 5 تا 10 تومانی بعضا تا 3290 تومان هم گزارش میشد.
کاهش نرخ رسمی
همزمان با تحولات بازار آزاد ارز، بانک مرکزی هم نرخ رسمی دو ارز مهم یعنی دلار و پوند را کاهش داد. نرخ رسمی یورو هم 10 ریال نسبت به روز قبل افزایش یافت. بر این اساس بانک مرکزی برای دومین روز پیاپی نرخ رسمی دلار را 2 ریال کاهش داد. پوند هم که روز دوشنبه افزایش 19 ریالی داشت روز گذشته در بازار رسمی 22 ریال از ارزشش کم شد. نرخ برابری پوند نسبت به دلار هم روز گذشته دو هزارم کاهش داشت. یورو البته با وجود اینکه یک هزارم نرخ برابریاش نسبت به دلار کاهش داشت در مرکز مبادلات ارزی 10 ریال افزایش را بهدست آورد. درهم امارات هم یک ریال نسبت به روز قبل ارزانتر شد.
کاهش قیمت طلا و سکه
در حالی که قیمت در بازار آزاد ارز ثابت مانده است، معاملهگران سکه و طلا متاثر از کاهش جزئی اونس طلای جهانی روز گذشته با کاهش جزئی معاملات را به پایان بردند. بر این اساس هر قطعه سکه تمام بهار آزادی روز گذشته با 5 هزار تومان کاهش نسبت به روز قبل 985 هزار تومان معامله شد. نیم سکه هم با هزار تومان کاهش قیمت روبهرو شد و ربع سکه هم نسبت به روز قبل 3 هزار تومان ارزان شد. قیمت هر گرم طلای 18 عیار در بازار تهران روز گذشته 100 هزار و 374 تومان تعیین شد که نسبت به روز قبل 946 تومان ارزانتر شده است.
یـــــاد خــــــدا آرامش بخش دلهــــــاست ..... کجایند مردان بی ادعـــــــا
با بخشنامه جدید سازمان توسعه تجارت، غذای سگ و گربه از اولویت نهم به دهم منتقل شد و از این پس به جای ارز مبادلهای، ارز متقاضی (بازار آزاد) با پرداخت دو برابری سود بازرگانی به این کالا اختصاص خواهد یافت.
غذای سگ و گربه از اولویت نهم به دهم منتقل شد.
به گزارش ایلنا، در بخشنامه فرود عسگری مدیر کل مرکز واردات وامور مناطق آزادو ویژه گمرک آمده است: ضمن ارسال تصویر نامه شماره 2698/210/93 مورخ 25/1/93 دفتر مقررات صادرات و واردات سازمان توسعه تجارت ایران، در خصوص صدور مجوز ثبت سفارش واردات تغییر اولویت غذای سگ و گربه تحت ردیف تعرفه 23091000 از گروه نهم به دهم از محل ارز متقاضی و پرداخت دو برابر سود بازرگانی خواهشمند است دستور فرمائید بر اساس مفاد نامه فوق الذکر و با رعایت کامل سایر مقررات در این خصوص اقدام فرمایند.
ارز و کالای چند نرخی همیشه باید در اقتصاد ایران باشد تا جیب آقازاده ها پر شود ... رانت و فساد کشور را فرا گرفته و بخور بخوری به پاست که آن سرش نا پیداست ... آنوقت آقایون میان دم از اقتصاد تک نرخی میزنند... زهی خیال باطل که آقازاده ها و حاج آقا های نظام فاسد ایران اجازه ی چنین کاری را بدهند ...
3302 /:.yead.:/
برخی از متغیرهای کلان اقتصادی عبارتند از: نرخ ارز، نرخ تورم، نرخ واقعی سود بانکی، نرخ رشد نقدینگی، تولیدات صنعتی، مالیات، کسری بودجه، درآمد های نفتی و ...
قیمت نفت از 110 دلار عبور کردکد خبر: ۱۹۱۲۳۶۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۵:۵۲هر بشکه نفت در بازارهای جهانی با افزایش 84 سنتی 110.02 دلار فروخته شد.به گزارش فارس، با انتشار اطلاعات صنعتی مبنی بر کاهش غیرمنتظره ذخایر نفتی آمریکا و بروز خشونتهای جدید لیبی، قیمت نفت به نزدیکی 110 دلار در هر بشکه رسید.
جزئیات سیاست های جدید ارزی بانک مرکزی/نوسانات قیمت پایدار نیست
تهران - ایرنا - رئیس کل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه نوسانات قیمتی در بازار ارز پایدار نخواهد بود، سیاست ها و برنامه های جدید این بانک در کنترل بازار ارز را تشریح کرد.
جزئیات سیاست های جدید ارزی بانک مرکزی/نوسانات قیمت پایدار نیست
به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، ولی الله سیف با اشاره به بهبود شرایط ارزی بانک مرکزی، از مثبت بودن تصویر پیش بینی منابع و مصارف ارزی کشور در سال جاری خبر داد و گفت: افزایش درآمدهای ارزی کشور، افق مناسبی را برای بهبود کامل قدرت مداخله بانک مرکزی در بازار ارز و تقویت ثبات این بازار فراهم نموده است.
وی در خصوص اینکه در هفته های اخیر نوساناتی در بازار ارز کشور مشاهده شده است، اظهار داشت: برای پاسخگوئی به این سئوال، باید یادآور شد که بازار غیررسمی ارز کشور در دوره خرداد تا دی ماه سال 1392 در مسیر اصلاح نرخ و تخلیه هیجانات قرار داشته است؛ به همین دلیل متوسط ماهانه نرخ برابری دلار در این بازار از 35037 ریال در فروردین 1392 به 29755 ریال در دی ماه کاهش یافت. بررسی های کارشناسی نشان می دهد اصلاح انتظارات عمومی در خصوص چشم انداز تعاملات بین المللی و قرار داشتن پرونده استفاده صلح آمیز کشور از انرژی هسته ای در مسیر رفع تنش و حل و فصل کامل، در منطقی شدن نرخ ارز و خروج تقاضای سفته بازی از این بازار نقش مهمی داشته است.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: لیکن بازار غیررسمی ارز از بهمن ماه سال گذشته به دلیل برخی عوامل محدودکننده عرضه یا تحریک کننده تقاضا و نیز برخی اخبار و شایعات، دچار نوسان و افزایش نرخ شد. حتی در یک مرحله قطع کامل خوراک گاز شرکت های پتروشیمی (بیش از دو ماه) به دلیل سرما و برف شدید و بروز کمبود گاز مصرفی در شبکه خانگی، بر میزان تولید و صادرات اقلام شیمیائی و مواد پتروشیمی کشور تاثیر منفی جدی گذاشت و به تبع آن، عرضه ارز شرکت های مزبور به بازار در مقطع مذکور، به شدت کاهش یافت. تجدیدنظر در فهرست اقلام گروه های 9 و 10 اولویت کالایی و صدور مجوز ثبت سفارش برای برخی از آنها، تقاضای قابل ملاحظه ای را یکباره به بازار کم کشش ارز وارد نمود و سبب ساز افزایش نرخ ارز شد. البته برخی اخبار و انتظارات نامساعد نیز در افزایش نوسانات نرخ ارز در بازار غیررسمی بی اثر نبود.
وی خاطرنشان کرد: علاوه بر آنها، برخی عوامل برون زا هم در راستای افزایش نرخ ارز در بازار داخلی عمل کرده است. از مهم ترین عوامل موثر در این حوزه، باید به افزایش قیمت جهانی طلا در واکنش به تحولات سیاسی اوکراین و افزایش نگرانی ها از سرمایه گذاری در سایر ابزارهای دارایی در سطح جهان اشاره نمود. براساس داده های بین المللی، متوسط بهای جهانی هر اونس طلا از 1233 دلار در دی ماه به 1344 دلار در اسفندماه 1392 افزایش داشت. با توجه به ارتباط متقابل مشاهده شده میان بهای جهانی طلا و قیمت داخلی دلار، بخشی از نوسانات نرخ ارز در چندماه اخیر، متاثر از تحولات برونزای بازار جهانی طلاست لیکن باید توجه داشت دامنه نوسان ها در بازار ارز که طی سه ماه اخیر تا حدودی محسوس بوده، لزوما توسط عوامل بنیادین اقتصاد حمایت نمی شود. برآورد می شود در صورت عدم بروز این وقایع، نرخ ارز که در حال حاضر در محدوده 33000-32500 ریال برای هر دلار در حال نوسان است، باید در سطحی کمتر و در حوالی 31000 ریال قرار می گرفت. براین اساس، با تغییر شرایط و اصلاح انتظارات، اصلاح و کاهش نرخ ارز در بازار امری کاملا طبیعی است.
سیف ادامه داد: به نظر می رسد برخی از این عوامل افزایش دهنده نرخ ارز هم اکنون موضوعیت ندارند؛ مثلا صادرات و عرضه ارز شرکت های پتروشیمی به روال سابق خود بازگشته و قیمت جهانی طلا طی هفته های اخیر، در حوالی 1300 دلار در هر اونس پایدار بوده است. نه تنها میزان صادرات شرکت های پتروشیمی به روال خود بازگشته، بلکه شواهدی از افزایش صادرات دیگر اقلام غیرنفتی نیز مشاهده می شود. با کاهش عمق رکود اقتصادی و نیز گشایش های اخیر با رفع محدودیت های ناشی از تحریم ، انتظار می رود میزان صادرات غیرنفتی در ماه های آتی شتاب بیشتری نیز به خود بگیرد و تراز بازرگانی گمرکی بدون نفت کشور، به سمت تعادل و ثبات بیشتر بهبود یابد. افزایش میزان صادرات روزانه نفت خام از حدود یک میلیون بشکه به 1.5 میلیون بشکه نیز بر توان عرضه ارز افزوده و انتظار می رود این روند مثبت افزایش درآمدها و منابع ارزی در ماه های آتی، ادامه یابد.
رئیس کل بانک مرکزی بیان داشت: بدین ترتیب، عوامل بنیادین موثر بر سطح نرخ ارز، همگی موید آن است که نوسانات افزایشی اخیر در بازار ارز پایدار نخواهند بود. در تحلیل نوسانات نرخ ارز باید به بازه زمانی توجه داشت. برخی از نوسانات روزانه در بازار ارز صرفا ریشه در انتظارات، شایعات و عوامل تکنیکی داشته و توسط عوامل بنیادین حمایت نمی شوند. اینگونه نوسانات نمی تواند پایدار باشد و پس از مدت کوتاهی تعدیل خواهند شد. در نتیجه اگر فعالان صرفا براساس اینگونه عوامل وارد بازار ارز شده باشند، زیان خواهند دید.
وی تاکید کرد: در بعد سیاستگذاری، اصلاح رویکرد های دولت در اتخاذ سیاست های اقتصادی و تقید به رعایت اصل توازن و انضباط بودجه ای و انضباط پولی سبب شده زمینه های ایجاد ثبات پایدار در بازار ارز از طریق کاهش تورم ماهانه و بهبود انتظارات تورمی فراهم شود.
سیف درباره تصویر بانک مرکزی از وضعیت بازار ارز افزود: محاسبات بانک مرکزی نشان می دهد متغیرهای عمده در بخش خارجی اقتصاد فرصت کافی برای تعدیل حسب تغییر شرایط محیطی را داشته اند. به نظر می رسد رفتار متغیرها به گونه ای اصلاح شده که بازار ارز کشور هم اکنون با اتکاء به امکانات پایدار در حال حرکت است. صحت این تحلیل را می توان در حصول تدریجی توازن نسبی در تراز بازرگانی گمرکی (بدون نفت) کشور مشاهده نمود. پیش بینی منابع و مصارف ارزی کشور نیز این جمع بندی را تائید می کند. به عبارت دیگر با روند افزایشی که صادرات غیرنفتی به خود گرفته و با بهبودی که در جریان درآمدهای نفتی و دسترسی به منابع ارزی در سال 1393 مشاهده می شود، انتظار می رود که تصویر حساب جاری و ترازپرداخت های کشور روبه بهبود باشد و فشار بر بازار ارز، در حال اصلاح و کاهش است.
رئیس کل بانک مرکزی درباره عدم شکل گیری تلاطم جدید و جهش ارزی در نرخ ها، اظهارداشت: با توجه به تغییر پذیری شرایط اقتصادی کشور، در ترسیم چشم انداز متغیرهای کلان باید وزن بیشتری به تحولات آتی بازارها و نیز متغیرهای بنیادی داد. ارزیابی ها نشان می دهد جریان عرضه ارز در اقتصاد در حال تقویت است و این روند مستمرا بهبود خواهد یافت. افزایش میزان صادرات نفت و گاز و نیز کاهش موانع در مسیر صادرات غیرنفتی کشور طی ماه های اخیر، سبب شده مجموع درآمدهای ارزی کشور با سیر قابل تداومی، افزایش یابد.
وی تصریح کرد: صادرات در نتیجه ثبات نسبی بازار ارز و کاهش نسبی تورم، در حال افزایش است و بنگاه های تولیدی و تجاری نیز افزایش تولید و فعال نمودن ظرفیت های موجود را دنبال می کنند. به تبع آرامش نسبی ایجاد شده در اقتصاد، واردات گمرکی در حال افزایش است که با توجه به سهم مسلط مواد اولیه و اقلام واسطه ای در آن، می توان به آثار مساعد آن بر نرخ رشد اقتصادی و کاهش فشارهای تورمی خوش بین بود. اگرچه باید مراقبت ویژه ای در کنترل حجم و ارزش واردات غیرضروری صورت گیرد تا تولید داخلی بتواند با تحرک و پویائی، بخشی از مزیت های از دست رفته خود طی سال های قبل را بازیابد.
سیف تاکید کرد: در کنار آن، عملیاتی شدن بخش های مالی و بانکی تفاهم ژنو، امکان بهره گیری از منابع مذکور برای پوشش نیازهای وارداتی کشور را به نحو محسوسی افزایش داده است. این عوامل گشایش قابل توجهی در روابط کارگزاری بین المللی بانک مرکزی و بانک های کشور ایجاد کرده و برخی از مجاری نقل و انتقال ارز را دوباره فعال نموده است. در نتیجه، بانک مرکزی آمادگی دارد نسبت به تامین ارز مورد نیاز برای واردات کالاهای اساسی و دارو به صورت نامحدود اقدام کند و حسب نیاز دستگاه های متولی، فرآیند تخصیص و تامین ارز را با سرعت و سهولت بیشتری پوشش می دهد.
رئیس کل بانک مرکزی تصریح کرد: علاوه بر آن، همانگونه که در اطلاعیه رسمی بانک مرکزی نیز اعلام شد، این بانک با افزایش پوشش نیازهای ارزی واردات مواد اولیه و اقلام واسطه ای مورد نیاز کارخانجات تولیدی و نیز قطعات خودرو در قالب مرکز مبادله ارزی، نسبت به کاهش میزان بار تامین ارز در بازار غیررسمی اقدام کرده است. این اقدام نه تنها موجب کاهش هزینه تمام شده تولیدات داخلی و بهبود درجه رقابت پذیری آنها می شود، بلکه به واسطه آنکه بانک مرکزی تامین نیازهای ارزی تولید را به نرخ رسمی تضمین کرده و برعهده گرفته، موجب کاهش ریسک های ارزی فعالیت های مولد شده است.
وی افزود: انتظار می رود آثار مثبت این افزایش پوشش ارزی به مرور زمان، بیشتر نمایان شود و برنامه ریزی برای سرمایه گذاری و تولید را به نحو معناداری تسهیل نماید. نکته تاثیرگذار و تعیین کننده دیگر این است که نرخ تورم با شتاب مناسبی در حال کاهش است؛ به گونه ای که میانگین دوازده ماهه شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی (نرخ تورم) از حداکثر مقدار 40.4 درصدی در مهرماه 1392 به 32.5 درصد در فروردین 1393 کاهش یافته و تغییرات نقطه به نقطه شاخص نیز از حداکثر 45.1 درصد در خردادماه 92 به 17.4 درصد در فروردین رسیده است.
به گفته سیف، دستاوردهای مذکور از طریق کاهش انتظارات تورمی و نااطمینانی های ناشی از آن بر تولید، قابلیت اتکاء بر برنامه ریزی های تولیدی را بهبود می بخشد. پیش بینی پذیرشدن نرخ ارز نیز عامل مثبت موثر دیگری برای کاهش موانع تولید است. ضمن اینکه این عوامل در کنار یکدیگر، موجب کاهش انگیزه های نگهداری ارز در حساب های خارجی شخصی و جریان عرضه ارز به اقتصاد از بابت ورود ارز صادرات غیردولتی نیز تقویت می شود؛ یعنی با کاهش انتظارات بدبینانه در اقتصاد، فضا برای معرفی و فروش ارز حاصل از صادرات نیز بیش از گذشته، در حال بهبود است و انتظار داریم بخش بیشتری از درآمدهای صادرات غیرنفتی به بازار ارز عرضه شود. نیل به چنین هدفی بدون اتخاذ روش های سلبی و پرهزینه ـ مثل الزام پیمان سپاری ارزی دستاورد قابل ملاحظه ای برای اقتصاد خواهد بود.
رئیس کل بانک مرکزی گفت: بارها توضیح داده شده که به دلیل تاثیرگذاری قابل توجه نرخ ارز بر تمام متغیرهای اقتصادی؛ به ویژه نرخ تورم، بانک مرکزی از ثبات و آرامش این بازار و نیز پیش بینی پذیر بودن نرخ ارز برای فعالین اقتصادی حمایت می کند. در این راستا، هر سطحی از نرخ برابری که در هر برهه ای از زمان توسط متغیرهای بنیادین موثر در تعیین نرخ ارز، حمایت شود، سطح پایدار آن خواهد بود. بنابراین، بانک مرکزی به عدد و رقم خاصی دلبسته نیست و مضاف برآن، از نوسان نرخ ارز سودی نمی کند. براساس نص صریح قانون بودجه، بانک مرکزی ارز دولت را با ˈنرخ روز ارزˈ خریداری کرده و معادل ریالی آن را به حساب های خزانه واریز می کند. افزایش نرخ ارز در بازار غیررسمی نیز ارتباطی با درآمدهای بانک مرکزی و خزانه کشور ندارد.
وی اظهار داشت: همانگونه که بارها گفته شده، بانک مرکزی به دنبال بازار ارز باثبات و پایدار است که بر مبنای تحولات متغیرهای بنیادین تنظیم شود. در این چارچوب، نوسانات محدود نرخ ارز نه تنها پذیرفتنی است، بلکه یکی از ابزارهای تخلیه عدم تعادل ها در سطح اقتصاد کلان است. لیکن دامنه این نوسانات باید به قدری کوچک باشد که موجب ارسال علایم صرفه دار شدن سفته بازی بر ارز نشود و تعادل دیگر بازارها و ثبات قیمت ها را مختل نکند. برای تضمین برقراری چنین شرایطی در بازار ارز، لازم است قدرت مداخله موثر بانک مرکزی به نحو مناسبی ترمیم یابد که طی ماه های اخیر شاهد بهبود کمی و کیفی ذخایر خارجی این بانک بوده ایم.
سیف ادامه داد: بانک مرکزی معتقد است تعادل بازار ارز مثل هر بازار دیگری باید خوداتکاء باشد. در نتیجه لازم است با افزایش تنوع پذیری نظام های تولیدی و تجاری، منابع عرضه ارز نیز متنوع شود که البته با افزایش عواید ارزی ناشی از صادرات غیرنفتی، گام های مثبتی در این زمینه برداشته شده است. پیگیری این مسیر مثبت؛ یعنی بهبود همزمان درآمدهای ارزی دولت و بخش غیردولتی در اقتصاد، زمینه های خروج از آسیب پذیری های ناشی از عرضه انحصاری درآمدهای نفتی را فراهم می کند.
این مقام مسئول در دولت درباره برنامه های جدید بانک مرکزی در بازار ارز گفت: بانک مرکزی در راستای ایفای ماموریت و وظیفه قانونی خود مبنی بر حفظ ارزش پول ملی، مسئول و متکفل بازار ارز است. به همین دلیل، نوسانات روزانه این بازار را با دقت تمام رصد کرده و نسبت به نوسانات غیرمنطقی این بازار که ریشه در هیجانات، اخبار و انتظارات دارد، حساسیت نشان داده و حتی در مواقع لزوم ممکن است مستقیما در بازار ارز دخالت نماید.
رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: به منظور کنترل این نوسانات نامطلوب، بانک مرکزی در تلاش است حسب منابع ارزی آزاد شده و ترمیم قدرت مداخله موثر خود در بازار ارز، بر پوشش نیازهای ارزی کشور در مرکز مبادلات ارزی بیافزاید. در همین راستا، هزینه های تامین ارز در این مرکز تا حد قابل توجهی کاهش یافته و بر سرعت و سهولت امور افزوده شده است. بر اساس آخرین اطلاعات، متوسط طول دوره انتظار تامین ارز در مرکز مبادلات ارزی به صورت محسوس کاهش یافته و با تداوم بهبود در جریان ورودی منابع ارزی، برنامه ریزی شده که تخصیص و تامین ارز در بازار رسمی ارز کشور در آینده نزدیک، با حداقل زمان و هزینه صورت گیرد.
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی ،سیف افزود: همچنین، اصلاح ترازنامه بانک مرکزی و متناسب سازی سهم اجزای آن به منظور بهبود قدرت مداخله موثر در بازار ارز و کاهش آسیب پذیری های اقتصاد در این حوزه، در دستور کار بانک مرکزی بوده و اقدامات مطلوبی نیز در این زمینه صورت گرفته است. در نتیجه، با تداوم رعایت انضباط مالی، شفافیت و قانونمندی در سیاست های مالی و بودجه ای دولت از یکسو و تداوم سالم سازی در فضای اعمال سیاست های پولی و اعتباری در راستای مهار تورم و فراهم نمودن بسترهای خروج اقتصاد از رکود از سوی دیگر، انتظار طبیعی آن است که شاهد وضعیت پایدار و کم نوسانی در بازار ارز باشیم و سرنوشت وضعیت پایدار و با ثبات ارز عمدتا تحت تاثیر عوامل بنیادین اقتصاد رقم زده شود. از این منظر، انتظار می رود به مرور از سهم عوامل غیراقتصادی و زودگذر در ایجاد وضعیت نوسانی در بازار ارز کاسته شود.
كسى كه عقل ندارد، ادب ندارد و كسى كه همّت ندارد، جوانمردى ندارد و كسى كه دین ندارد، حیا ندارد.
نظر