کاربران گرامی بورسی، با توجه به تغییرات اخیر سایت در صورت وجود هر گونه مشکل در استفاده از سایت (درج پیام، عضویت و...) با ایمیل boursy.com[@]gmail.com در ارتباط باشید یا موضوع را در تاپیک «شما بگویید...» درج کنید.
صنعت خودرو در این مملکت ورشکسته است هنوز جا برای ریزش وجود دارد
ما در همه زمینه ها ورشکسته ایم.نظام مقدس فوق بشری ما کاری کرده که کلا ولمعطلیم.دیگه لازم نیست تو سر صنعت خودرو بزنیم از اساس تو سری خور بار اومده!ولی باید به اینده امیدوار باشیم و این فرصتها را غنیمت بدانیم و بلند مدتی خرید کنیم.
صنعت خودرو در این مملکت ورشکسته است هنوز جا برای ریزش وجود دارد
صنعت بانکی هم ورشکسته است؟!؟!
صنعت مالی ولیزینگ هم ورشکسته است؟!؟!
صنعت سیمان هم ورشکسته است جا برای ریزش بیشتر وجود دارد؟!؟!
صنعت دارو هم ورشکسته است می بینید که منفیست وجا برای ریزش بیشتر وجود دارد؟!؟!
صنعت پتروشیمی هم ورشکسته است و جا برای ریزش بیشتر وجود دارد؟!؟!
صنعت پالایشگاهی هم.......؟!؟!
صنعت بیمه هم......؟!؟!
ولو ان اهل القری امنوا واتقوا لفتحنا علیهم برکات من السماء و الارض
مراسم رونمایی از جدیدترین محصولات «گروه بهمن» روز گذشته در حالی برگزار شد که مدیرعامل این شرکت و همچنین مدیرعامل ایرانخودرو خواستار افزایش یا حداقل تثبیت، تعرفه واردات خودرو شدند.
همین چندی پیش بود که شورای رقابت (مسوول فعلی قیمتگذاری خودرو) پیشنهاد داد تا در راستای از بین بردن انحصار در بازار خودرو، تعرفه واردات کاهش پیدا کند و ظاهرا این پیشنهاد به دست مقامات دولتی نیز رسیده است. اگرچه شورای رقابت نقشی در تعیین تعرفه ندارد؛ اما گویا خودروسازان از طرح این مساله (کاهش تعرفه) نیز نگرانند و میخواهند از همین حالا پیشگیریهای لازم را به عمل بیاورند. در همین راستا، مدیرعامل ایرانخودرو در مراسم دیروز گروه بهمن عنوان کرد که انتظار خودروسازان از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، دفاع از تولید است. هاشم یکهزارع تاکید کرد که هر چند نگرانی بابت واردات خودرو وجود ندارد، اما درخواست خودروسازان این است که تعرفه در یک بازه زمانی پنج ساله ثبات داشته باشد تا واردکننده و تولیدکننده بتوانند خود را با آن وفق دهند.
در کنار مدیرعامل ایرانخودرو، اما محمدرضا سروش مدیرعامل گروه بهمن نیز عنوان کرد که تعرفه واردات خودرو باید افزایش یابد. وی با بيان اينكه سياستهاي تعرفهاي بايد در جهت حمايت از توليد باشد، تاکید کرد که براي حمايت از بنگاههاي اقتصادي و توليدي در كشور بايد ميزان تعرفه فعلي واردات خودرو را افزايش داد. اظهارات این دو مدیرعامل صنعت خودرو در شرایطی است که هم اکنون خودروهای خارجی با تعرفه 40 درصدی وارد کشور میشوند و حتی یکی از کارگروههای شورای سیاستگذاری خودرو نیز چندی پیش رای به افزایش تعرفه واردات خودرو داد. هر چند صنعت خودرو ایران این روزها در شرایط سختی قرار دارد و نیازمند کمک دولت است؛ اما به نظر میرسد افزایش دوباره تعرفه واردات با توجه به قیمت بالای ارز و همچنین کاهش تولید و تنوع خودروهای داخلی، توجیه چندانی نداشته باشد. در حال حاضر تفاوت قیمت میان خودروهای داخلی و خارجی به حدی بالا است که کارشناسان معتقد هستند، حتی کاهش تعرفه نیز نمیتواند خطری جدی برای خودروسازان داخلی بهدنبال داشته باشد.
نقل قول ((( خگستر بزرگترین سهامدار شرکتهای خمحرکه وخمهر است
بعداز تعدیل 50درصدی خمحرکه برای 93 این بار خمهر برای 93تعدیل 12400درصدی داد
در موردخمهر خیلی جالبه بدانید که در
6ماهه(389ریال زیان) ساخته
9ماهه(240ریال زیان)ساخته یعنی در 3ماهه سوم 92 149 ریال سود ساخته (در 3ماهه سوم 149 ریال از زیان کم کرده)
در 12 ماهه 1 ریال سود پیش بینی کرده یعنی در 3ماهه چهارم 240 ریال سود میسازد(سال92)
پس خمهر در سال 92
در 3ماهه اول (170ریال) در 3ماهه دوم(219ریال) در 3ماهه سوم149ریال سود در 3ماهه چهارم240ریال سود ساخته
با این حساب سود 93 را که 125 ریال اعلام کرده بسیار محتاطانه بوده و کل سود 93 را مقایسه بکنید با سود 3ماهه سوم و چهارم 92))) زیر مجموعه ایران خودرو
معروف است که صنعت خودرو ایران پس از نفت دومین صنعت فعال کشورمان است. اما آنچه در سال گذشته و تقریبا امسال رخ داد، اگر برای خودروسازی ما بیسابقه نباشد، کمسابقه است. تولید خودرو سواری طی سالهای 1388 تا 1390 به ترتیب: یکمیلیونو193هزار، یکمیلیون و360هزار و یکمیلیونو421هزار دستگاه بوده، این یعنی رشد 14درصدی در سال 89 و رشد 5/4درصدی در سال1390. خودروسازانی که سال1390 نزدیک یکونیممیلیون دستگاه خودرو تولید کرده بودند، در سال1391 تنها 788هزاردستگاه تولید داشتند.
اگر انواع دیگر خودرو را هم اضافه کنیم جمعا تولید انواع خودرو موتوری در مقایسه با سال 1390 بیش از 44درصد کاهش تولید داشته است. کاهش تولید در خودروهای سنگین به مراتب شدیدتر بوده، مینیبوس 96درصد، اتوبوس 64درصد و انواع کامیون 52درصد در سال1391 کاهش تولید داشتند. در 10ماهه نخست امسال تنها 489هزاردستگاه خودرو تولید شده، این رقم نشاندهنده کاهش 24درصدی تولید نسبت به 10ماهه نخست سال 91 است. این در حالی است که در 10ماهه نخست سال1390 نزدیک به یکمیلیونو211هزاردستگاه خودرو در کشور تولید شده بود یعنی چیزی حدود سهبرابر تولید فعلی!
در 10ماهه نخست سال1390 (قبل از تحریمها) ما 160هزار دستگاه وانت، بیش از سههزاردستگاه مینیبوس، بیش از دوهزار دستگاه اتوبوس، نزدیک به 29هزار دستگاه کامیون و در مجموع (با احتساب تولید یکمیلیونو200هزار دستگاهی سواری) نزدیک به یکونیممیلیوندستگاه خودرو در کشور تولید کرده بودیم.
حالا در 10ماهه نخست سالجاری این آمار به این شکل است: فقط 81هزاردستگاه وانت، شاید خندهدار باشد، اما کل خودروسازان ما روی هم 81 دستگاه مینیبوس ساختند، همه آنها در 10ماه، 341دستگاه اتوبوس ساختند، تولید کامیون که در 10ماهه نخست سال1390 برابر 29هزاردستگاه بود، در 10 ماهه نخست امسال تنها نزدیک به ششهزاردستگاه بوده است. یک اتفاق خوب که شاید بتواند نویدبخش بهبود اوضاع باشد در دیماه رخ داده، در حالی که تولید آذرماه امسال نسبت به سال قبل 8/7درصد کاهش داشت، این کاهش در دیماه (یعنی دی امسال نسبت به دی 91) به 8/3درصد رسید. اگرچه هنوز شاهد رشد یا حتی تثبیت در صنعت خودرو نیستیم، اما شیب سقوط این صنعت به دره خیلی کندتر شده که میتواند نویدبخش باشد.
نظر