کاربران گرامی بورسی، با توجه به تغییرات اخیر سایت در صورت وجود هر گونه مشکل در استفاده از سایت (درج پیام، عضویت و...) با ایمیل boursy.com[@]gmail.com در ارتباط باشید یا موضوع را در تاپیک «شما بگویید...» درج کنید.
پس از سال 1982 عراقي ها در اغلب نبردهاي هوايي پيش بودند و ايران اندک نبردهاي هوايي اتفاق افتاده پس از سال 1983 را از دست داده بود مگر در حالاتي که هواپيماهاي ايراني با هوشياري در محل معمول پروازي جنگنده هاي عراقي کمين قرار داده باشند. نيروي هوايي بسيار قدرتمند ايران که در قبل از وقوع انقلاب مي توانست به راحتي 600 سورتي پرواز در روز انجام دهد اکنون تنها مي توانست روزانه به سختي بين 30 تا 60 سورتي پرواز را سازمان دهي کند تعداد سورتي پروازهاي هواپيماهاي عراقي سال به سال افزايش مي يافت، اين تعداد در نهايت به عدد 500 سورتي پرواز در بين سالهاي 1986 تا 1988 افزايش يافت.
به طور معمول، منابع نظامي غرب ادعا کرده اند که تامکتهاي ايران نقش چندان موثري در سالهاي پس از 1982 ايفا ننموده اند، مخصوصا آنکه فقط تعداد انگشت شماري از آنان به دليل نبود قطعات يدکي، در سرويس باقي مانده بودند. در اين زمانها تامکتها عمدتا در نقش يک پيش اخطار هوايي کوچک (ميني آواکس) عمل کرده اند و به هيچ وجه سعي نمي کردند در نبردهاي مستقيم هوايي وارد شوند.
گزارش شده است که تعداد از تامکتهاي ايران در جنگ از بين رفته اند که اغلب اين تعداد توسط منابع خبري عراقي گزارش شده است. سرنگوني اولين جنگندهء F-14A ايراني رسما به تاريخ 21 نوامبر 1982 اعلام شد که توسط موشک سوپر ماتراي جنگندهء ميراژ اف1 عراقي انجام پذيرفت.
يک خلبان اف14 اسير شده ايراني از اينکه هواپيماي بسيار پيشرفته اش توسط جنگنده ابتدايي MiG-21MF مورد هدف قرار گرفته بود بسيار تعجب کرده بود.
به تاريخ 11 سپتامبر 1983 دو تامکت ايراني که سعي کردند مانع نفوذ بمب افکن هاي عراقي به سمت مواضع زميني ايراني ها شوند گزارش شد که سرنگون شدند.
مورد ديگر در يک نبرد هوايي نزديک (Dogfight) با يک جنگنده ميراژ اف1 (مجهز به موشک سوپرماترا) به تاريخ 4 اکتبر 1983 به وقوع پيوست و باعث سرنگوني تامکت به دليل خفگي کمپرسور در حين انجام مانور سنگين شد. تامکت ديگر نيز در نبرد هوايي بر فراز منطقه بهرگان به تاريخ 21 نوامبر 1983 و تامکتهاي بعدي نيز به تاريخ 24 فوريه و يکم جولاي 1984 سرنگون شدند.
عراقي ها همچنين ادعا کردند که در يک روز يعني 11 آگوست 1984 - 3 فروند F-14A ايران را سرنگون کرده اند. هرچند که تاييد اين ادعا غير ممکن است. (زيرا ايران هيچگاه سه فروند اف14 را يکجا مورد پرواز قرار نمي داد آن هم در يک نقطهء خاص) هرچند که احتمال دارد ادعايي واقعي باشد.
F-14A هاي ايران در طول جنگ حداقل پنج نوع هواپيماي عراقي را ساقط کرده اند: ميراژ اف1، ميگ21، ميگ23، ميگ25 و سوپراتاندارد. همچنين يک تامکت ايراني – که حدس زده مي شود تنها اف14 عملياتي در واپسين روزهاي جنگ با عراق بوده است- يک ميراژ اف1 EQ6 عراقي را هدف قرار داده است.
بر طبق منابع ارائه شده از طرف ايران حدود 35 تا 40 جنگنده عراقي در طول جنگ با عراق مستقيما توسط تامکتها در نبردهاي هوا به هواي نزديک سرنگون شده اند. اينها دلائلي کافي هست که نشان مي دهند چند فروند تامکت يا حتي يکي باعث فرار جنگنده هاي عراقي مي شوند.
کتابي در مورد نقش تامکتهاي ايران در جنگ با عراق
بر طبق کتاب منتشره توسط تام کوپر و فرزاد بيشاب (در مورد نقش تامکتهاي ايران در جنگ) اينطور به نظر مي رسد که نقش تامکتهاي ايراني موثرتر از آني بوده است که گزارش شده است. در اين کتاب (که توصيه مي کنم حتمن تهيه بفرمائيد) از خدمه تامکتهاي ايراني گزارش نقل شده است که در طول جنگ ايران و عراق تعداد بيشماري از اهداف پرنده با موشکهاي AIM-54A هدف قرار گرفته است که برخي از خلبانان شجاع اين تامکتها با بيش از 8 پيروزي در زمره تکخالها (Ace) به شمار مي آيند و در کل براي تامکتها بيش از 100 پيروزي هوايي ثبت شده است. هرچند که متاسفانه بسيار از آنان به دليل دگرانديشي سياسي اعدام شده يا از نيروي هوايي اخراج شدند.
تخمين اينکه در طول جنگ چه تعداد از F-14A هاي ايران عملياتي باقي مانده بودند بسيار مشکل است. جاسوسان غربي تخمين مي زنند که تعمير و نگهداري تامکتهاي قابل عمليات در IRIAF در سطح بسيار پائيني انجام مي شود و با توجه به مانورهاي سه فروندي اف14 هاي ايران در مراسمات رسمي تعداد عملياتي تامکتهاي ايران را کمتر از 10 فروند پيش بيني مي کنند که اين تعداد نيز با استفاده از قطعات تامکتهاي زمين گير ديگر و آن هم فقط جهت رژه براي عموم مردم آماده شده اند و تنها قادرند پرواز بسيار کوتاهي انجام دهند و آويونيک آنها به هيچ وجه قابل استفاده نمي باشد.
به تاريخ تابستان 1984 پنتاگون (وزارت دفاع آمريکا) تنها 15 تا 20 فروند تامکت داراي قابليتي مي دانست که بتواند آنهار را در عمليات شرکت دهد که اين تعداد هم به وسيله قطعه برداري از ساير تامکتهاي آماده سرويس شده بودند. اما منابع ايراني تعداد تخمين هاي غرب در مورد تعداد تامکتهاي عملياتي را نادرست مي دانستند و تعداد عملياتي آنها را بيش از اين اعلام مي کردند. مهمترين دليلي که صحت اطلاعات غرب را در مورد تامکتها به ترديد انداخت قابليت پرواز دادن هواپيماها به تاريخ 11 فوريه 1985 و به تعداد 25 فروند تامکت بود که طي مراسمي در ارتفاع پائين در تهران به پرواز درآمدند.
به دليل مبارزه با تحريم تسليحاتي غرب به نظر مي رسيد ايرانيان موفق به تعمير و نگهداري کم و بيش قطعات ناياب هواپيماهاي تامکت و F-4D/E و F-5E خود و آماده کردن آنها جهت پرواز شده بودند. بسياري از قطعات ناياب اين هواپيماها از طرق اسرائيل به ايران تحويل داده مي شدند و برخي نيز به دليل کمک ايران به مبادله گروگانهاي آمريکايي دربند در لبنان، به ايران تحويل شده بودند.
اغلب تامکتهاي IRIAF به صورت 4 موشک اسپارو و 2 موشک سايدوايندر و 2 موشك فینيكس بارگذاري مي شدند.
موشکهاي فینيکس و همچنين قطعات الکترونيکي هدايتگر آنها بر طبق گزارشاتي در کوران حوادث انقلاب مورد خراب کاري قرار گرفته بودند تا قابل استفاده نباشند و تا زمان شروع حمله عراق و آغاز جنگ عملياتي نبودند.
در حالي كه هيچگونه گزارش رسمي مبني بر تعداد شليک موشکهاي فونيکس در جريان جنگ ايران و عراق وجود نداشت اما رادار AN/AWG-9 (رادار اصلي اف14) همچنان عملياتي بود و تامکتهاي ايراني مي توانستند موشکهاي ميان برد AIM-7 (اسپارو) و AIM-9 (سايدوايندر) را شليک کنند. اغلب تامکتهاي IRIAF به صورت 4 موشک اسپارو و 2 موشک سايدوايندر و 2 موشك فینيكس بارگذاري مي شدند.
همچنين در آن زمان شايع شده بود که F-14A هاي ايران قادر به شليک موشکهاي ضدکشتي شده اند و اين باعث يکي از دلائل (احمقانه اي) شد که ناو Vincennes لکه 10 برابر بزرگتر هواپيماي ايرباس ايران (بر روي رادار را) با با هواپيماي بسيار کوچکتر اف14 اشتباه گرفته و 290 نفر مسافر بي گناه را به کام مرگ بکشاند!؟
با وجود اينکه رهبران ايران همواره مواضع ضدکمونيستي اعلام کرده اند و فعاليت احزاب چپ گرا در ايران ممنوع است اما شايعاتي وجود دارد مبني بر اينکه يک يا چند فروند F-14A به اتحاد شوروي در عوض کمکهاي نظامي تحويل داده شده است. حداقل يک خلبان F-14A ايران گزارش داده است (که با هواپيمايش) به سوي اتحاد شوروي حرکت کرده است. (اين موضوع هيچگاه اثبات نشده است)
دلائل بسياري وجود دارد که نشان مي دهد تکنولوژي هواپيماي F-14A سيستم رادار کنترل آتش AWG-9 و موشکهاي فینيکس به طور کامل آشکار شده است. تجزيه و تحليل موشک فونيکس توسط اتحاد شوروي حدس زده مي شود که به ساخت و تکميل موشک Vympel R-33 کمک بسياري نموده است. موشک R-33 (که در غرب به نام AA-9 Amos شناخته مي شود) موشک هوا به هواي بسيار دوربردي است که سلاح اصلي جنگندهء MiG-31 موسوم به Foxhound به شمار مي رود. هرچند سرطراح ارشد دفتر ويمپل – گنادي سوکولوسکي – هرگونه الگو برداري بر اساس AIM-54A را تکذيب کرده است و ادعا کرده است که هيچ گاه يک موشک فونيکس عميلاتي در اختيار نداشته است.
منبع:ايروسنتر
آخرین ویرایش توسط Captain Nemo؛ 2011/05/10, 00:21.
دومین شرکت بزرگ دنیا، هواپیما را با قطعات چاپی خواهد ساخت!
جنرالالکتریک به وسیله چاپ سه بعدی اولین دستگاه اولتراسوند را با دقتی فوقالعاده و کمهزینهتر از نمونههای فعلی تولید میکند. قطعات هواپیما و موتور آن نیز با وزن کمتر و استحکام سابق در راه هستند.
جنرالالکتریک، ge که در سال 1892 توسط ادیسون پایه گذاری شد، دارد 120 ساله میشود. این شرکت که مطابق اعلام فوربس دومین شرکت بزرگ جهان و بزرگترین سازنده زیرساختهای انرژی و صنعت هوایی به شمار میرود، آزمایشگاهی اختصاصی را در مرکز تحقیقاتی این شرکت در نیویورک به ساخت قطعات فلزی و سرامیکی توسط پرینترهای سه بعدی اختصاص داده است. هدف از تجهیز این آزمایشگاه تبدیل فناوری چاپ سه بعدی به روشی مطمئن و کمهزینه برای ساخت قطعات مورد نیاز در پزشکی و هوافضا اعلام شده است.
چاپ سه بعدی چندین دهه است که در تولید قطعات محدود و اختصاصی مانند اندام های مصنوعی از پلاستیکها استفاده میشود اما فناوریهای تازه می توانند امکان چاپ سه بعدی قطعات متعدد سرامیکی یا فلزی مانند تیتانیوم و آلومینیوم را نیز فراهم کنند. به همین دلیل این فناوری های تازه مورد توجه شرکتهای چندملیتی مانند جنرالالکتریک و سازمانهای گستردهای مانند eads «سازمان دفاع و هوافضای اروپا» قرار گرفته اند.
به گزارش تکنولوژیریویو، اولین دستگاهی که به وسیله چاپ سه بعدی توسط جنرالالکتریک تولید خواهد شد، دستگاه اولتراسوندی است که دقیقتر و ارزانتر از نمونه های پیشین خواهد بود. گرانترین بخش این دستگاه را مبدلهای الکتریسیته به صوت و بر عکس تشکیل میدهند که در ارتباط مستقیم با بدن بیمار هستند. این مبدلها از هزاران ستون بسیارباریک تشکیل شده اند که تنها 30 تا 40 میکرومتر از یکدیگر فاصله دارند. ساخت چنین قطعاتی از سرامیک به شیوه ریخته گری به ابزارهای دقیق نیاز دارد و بسیار وقت گیر و هزینه بر است.
اما در دستگاه چاپ سه بعدی، دوغاب تشکیل شده از سرامیک درون پیشماده پلیمری ریخته شده و در اثر تابش پرتوهای فرابنفش به آن خشک میشود. سپس لایه تازهای از دوغاب در سطح بالاتری ریخته شده و مجددا در معرض پرتوهای فرابنفش خشک شده و ساخت قطعه لایه به لایه ادامه پیدا میکند.
از سوی دیگر متخصصان eads در انگلستان تلاش میکنند قطعات پیچیدهای از موتور هواپیما را با استفاده از نور لیزر و پودرفلزات تهیه کنند. در این روش پودر فلز توسط لیزر ذوب شده و مطابق قالب شکل خواهد گرفت. در حال حاضر لولاهای مورد استفاده در پوشش موتور هواپیما به این روش تولید شدهاند. در فرایند تعمیرات و نگهداری به کمک این لولاها موتور باز شده و کنترل می شود. نکته جالب توجه این است که وزن لولاهای تازه نسبت به لولاهای پیشین نصف شده اما استحکام آنها تغییری نکرده است.
همانطور که میدانید کاهش وزن در صنعت هوایی بسیار باارزش است و با کاهش هر کیلو وزن هواپیما میتوان سالانه حداقل 3هزار دلار صرفه جویی کرد. این رقم در عمر سی ساله هر هواپیما نزدیک به 100هزار دلار خواهد بود.
جنرالالکتریک ساخت آزمایشی تیغه های توربین را نیز آغاز کرده، هرچند که این بخش نیازمند آزمایشهای مقاومت در برابر حرارت و فشار و بررسی شرایط آئرودینامیک قطعات است و هنوز به نتیجه قطعی نرسیده است. علاوه بر این چاپ سهبعدی هنوز درگیر محدودیت هایی مانند ابعاد قطعات است که نمی تواند از 1 متر تجاوز کند و هنوز برای ساخت بالها یا توربین های بزرگ بادی مناسب نیست
عملیات کمان ۹۹ اولین عملیات هوایی بود که توسط نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران پس از حمله عراق به ایران انجام گرفت. این عملیات در تاریخ ۱ مهر۱۳۵۹ انجام شد. در این عملیات ۱۴۰ هواپیمای ایرانی شرکت داشتند که خلبانان ایرانی اهداف نظامی ارتش عراق فرودگاهها و آشیانه های نظامی ارتش عراق در مناطق کرکوک، موصل، رشید، حبانیه، ناصریه، شعیبیه، کوت و المثنی را مورد هدف قرار دادند. در این عملیات از جنگنده–بمب افکنهای اف-۵ و اف-۴ برای بمباران و شکاری-رهگیرهای اف-۱۴ برای محافظت از هواپیماها و بوئینگ ۷۴۷ و بوئینگ ۷۰۷ برای سوخترسانی و سی-۱۳۰هرکولس برای جمع آوری اطلاعات الکترونیکی برای مشخص کردن محل پایگاههای موشکی استفاده شد. کمان ۹۹ بزرگترین عملیات تاریخ نیروی هوایی ایران و عملیاتی موفق بود و باعث برتری هوایی ارتش ایران در ماههای آغازین جنگ شد.
طرح عملیاتی البرز
پرسنل نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی (معاونتهای عملیات پایگاهها) با دستور فرمانده نیروی هوایی سرتیپ جواد فکوری شبانه مشغول برنامه ریزی برای اجرای طرح عملیاتی البرز شدند و طرح عملیات در واپسین دقایق شامگاه ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ آماده شد.
اهداف این عملیات پایگاههای هوایی، مخازن سوخت و مهمات، پالایشگاهها، آشیانه هواپیماها، پناهگاههای تعمیرات و نگهداری هواپیما، باندهای پروازی، رادارهای هدایت کننده هواپیماهای جنگی، برجهای مراقبت و مراکز مخابراتی عراق بودند. ترتیب عملیات چنین بود که در ساعت مقرر تانکرهای سوخت رسان در محل ملاقات حضور داشته باشند و ابتدا فانتومهای پایگاه همدان به پرواز درآیند و بدون سوختگیری هوایی به اهداف خود حمله کنند. دو دقیقه بعد از آنها فانتومهای پایگاه تهران به پرواز درآیند و با سوختگیری هوایی به اهداف خود حمله کنند. دو دقیقه بعد فانتومهای پایگاه بوشهر به پرواز درآیند و آنها نیز با سوختگیری هوایی به اهداف خود حمله کنند. در همین زمان هم اف-۵های پایگاههای تبریز و دزفول به پرواز در آمده و اهداف خود را بمباران کنند و در این زمان اف-۱۴ها از پایگاههای مربوطه به پرواز در آیند و کار پشتیبانی عملیاتی را از پشت مرزها به عهده بگیرند.
قرار شد نام عملیات «کمان ۹۹» باشد که نمادی از فرستادن آتش خشم ملت ایران به سوی متجاوز بود به این معنی که تیری در چله کمان گذاشته میشود و تا دور دستترین نقاط عراق رها میشود تا یادآور آرش کمانگیر باشد . عدد ۹۹ نیز از شمار صفحات طرح عملیاتی البرز گرفته شده بود.
برای اجرای این طرح خلبانان در هر پایگاه به فرماندهی فراخوانده شدند و تا صبح بر روی برنامه پروازی نوع ماموریت و مشخص نمودن اهدافی که باید هدف قرار بگیرد کار کردند.
خدمه فنی تا صبح بیدار بودند تا بمب امک۸۲ بمبهای MK82/83/84، بمبهای خوشهای، موشکهای ماوریک، موشکهای حرارتی و موشکهای راداری را بر روی جنگندهها بارگذاری کنند .
زمان عملیات
طلوع آفتاب و آغاز روشنایی روز در سرزمین عراق و در منطقه مربوط به هر یک از اهداف در روز یکم مهرماه 1359
علت انتخاب این زمان این است که چون خورشید از شرق طلوع می کند و هواپیماهای جنگنده بمب افکن نیروی هوایی نیز می بایستی از شرق به غرب به سوی اهداف خود پرواز کنند بنابراین در هوای گرگ و میش صبحگاهی و تیغ تیز شعاع آفتاب در شرایطی که توپچی های زمین به هوا به سوی شرق و در حقیقت به سوی آفتاب می نگرند هدف گیری برایشان دشوار می نماید.
انجام عملیات :
بامداد روز یکم مهرماه سال ۱۳۵۹ درحالی که بیش از ۱۰ ساعت از هجوم هواپیماهای عراق به ایران نمیگذشت با ابلاغ رمز «کمان ۹۹» به پایگاههای هوایی عملیات آغاز شد.
پایگاه بوشهر که تا به آن روز پرواز ۴۰ فروند فانتوم را با هم تجربه نکرده بود آماده بود و هواپیماها برروی باند پرواز قرار گرفتند و یکی پس از دیگری در دل آسمان جای گرفتند. بعد از سوختگیری هوایی به سمت اهداف حرکت کردند. در آسمان بغداد به خاطر این که این اولین عملیات بزرگ نیروی هوایی بود ناهماهنگی به وجود آمده بود به شکلی که وقتی هواپیماهای پایگاه بوشهر به آن جا رسیدند هواپیماهای دیگر از ارتفاع بالاتر درحال بمباران بودند که خلبانان ایرانی با مانورهایی خود را در امان نگاه داشته و اهداف مورد نظر را بمباران کردند.
موج دوم حملات آغاز شد و پایگاه تهران حمله ای دیگر را آغاز نمود که بر اساس آن هشت فروند فانتوم هر کدام به 6 بمب MK82، چهار بمب و موشکهای راداری مسلح شدند و به همراه یک فروند فانتوم شناسایی به قصد بمباران پایگاه هوایی الرشید در جنوب بغداد و فرودگاه بین المللی بغداد به پرواز در آمدند.
قبل از ورود به خاک عراق فانتومها به دو دسته تقسیم شدند و با کم کردن ارتفاع از مرز گذشتند و وارد خاک عراق شدند. وقتی به بغداد رسیدند پدافند عراق که از حمله آگاه شده بود آسمان بغداد را به گلوله گرفته بودند و دودهای ناشی از آن آسمان را پوشانده بود. خلبانان نیروی هوایی به سمت اهداف خود در پایگاه الرشید و فرودگاه بغداد شیرجه رفتند و تمام بمبهای خود را بر روی اهداف ریختند که در نتیجه آن باند فرودگاه و ساختمانهای آن و ماشین آلاتی که در آن قرار داشت تقریبا منهدم شد.
وضعیت عراق بعد از پایان عملیات
تمامی اهداف از پیش تعیین شده در خاک عراق کوبیده شد و هیچ منطقه عملیاتی از قلم نیفتاد. در این عملیات پایگاههای هوایی الرشید بغداد، کوت در استان العماره، موصل در استان نینوا، ناصریه در استان ذیقار، شعیبه در استان بصره پایگاه هوایی کرکوک در استان کرکوک، پایگاههای هوایی حبانیه شامل دو پایگاه تموز و هضبه در غرب بغداد، پایگاه هوایی ام القصر، فرودگاه بین المللی بغداد و فرودگاه المثنی توسط بمب افکنهای ایرانی بمباران شد.
هر دو باند پروازی پایگاه کرکوک و پالایشگاههای نفت کرکوک و بصره و فرودگاه حبانیه شمالی و فرودگاه المثنی و پلهای ارتباطی تنومه و بصره و چاههای نفت باباگرگر و مخازن نفت موصل و تاسیسات گازی کرکوک تنها قسمتی از خسارتهای وارد به عراق بود.
با انجام این عملیات نیروی هوایی عراق بیش از ۵۵ درصد از توان خود را از دست داد و تا مدتها پایگاههای هوایی آنان قادر به استفاده از تمام یا بخشی از توان خود نبودند. پایگاه هوایی الرشید به عنوان یکی از مهمترین پایگاههای هوایی عراق تا ۶۹ روز نتوانست عملیاتی شود.
۱۲ فروند هواپیمای جنگنده بمب افکن فانتوم از پایگاه همدان به پرواز درآمدند و پایگاه هوایی الرشید در نزدیکی بغداد را بمباران کردند.
هواپیمای جنگنده بمب افکن فانتوم از پایگاه بوشهر به پرواز در آمدند و فرودگاه بغداد و پایگاه شمالی حبانیه را در غرب بغداد در هم کوبیدند.
برای این عملیات جمعاً ۳۸۰ نفر از پرسنل نیروی هوایی با ۲۰۰ فروند جنگنده بمب افکن به پرواز در آمدند که ۱۴۰ هواپیما از مرز عبور کرد. در این روز نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با ۳۰۰ پرواز عملیاتی باعث شدند ارتش عراق در به کارگیری نیروهایش دچار مشکل شود و با از دست دادن آزادی عمل نیروی زمینی خود را بدون پشتیبانی هوایی در صحنه نبرد در مناطق اشغالی ایران به حال خود رها کند.
عقابان از دست رفته :
در اين روز نيروي هوايي ارتش تعدادي از بهترين هاي خود را نيز از دست داد .
شهيدان عزيز:
همايون شوقي
غفار رامين فر
غلامحسين عروجي
مسيح الله دين محمدي
بهرام عشقي پور
عباس اسلام نيا
از اين دسته پيكر پاك و مطهر چهار نفر اول تاكنون بدست نيامده و جزو مفقودين دفاع مقدس مي باشند و دو نفر ديگر نيز كه به عنوان ليدر دسته پروازي پايگاه همدان بودند بر روي پايگاه دچار نقص فني شدند و تلاش شان براي نشاندن هواپيما نيز موفق نبود و براي اين كه هواپيماي شان بر روي خانه هاي سازماني فرودگاه سقوط نكند آن را به ساختمان نيمه كاره اي در پايگاه كوبيدند و بدين شكل جاودانه شدند.
روح همگی شهیدان دفاع مقدس و عملیات جاودانه کمان 99 شاد باد .
آخرین ویرایش توسط Captain Nemo؛ 2011/05/10, 19:30.
وقتی جنگ شروع شد این ژنرال هنوز سروان بود . یکی از اولین ماموریت های او بمباران یک بیمارستان پر از مجروح در اهواز بود . بیمارستانی که حتی بیماران غیر نظامی نیز در آن بستری بودند. در همان روز ها هم بود که به همراه یک اسکادران بازار روز اهواز را بمباران کرد و به یک قطار مسافربری نیز حمله برد.هنوز صحنه های دلخراش جنایات او در بمباران بیمارستان – بمباران بازار پر از مردم غیر نظامی و ... هنوز در اذهان مردم زنده است .
کمی بیشتر با این ... آشنا شوید
عدنان الدلیمی در سال 1954 (1333)در شهر عانه از توابع استان الانبار عراق متولد شد . و پس ار پایان تحصیلات در دوره متوسطه وارد نیروی هوایی عراق شد و پس از سه سال از دانشکده نیروی هوایی فارغ التحصیل شد . درباره خصوصیات اخلاقی این ... این را بدانید که در ایام جوانی دارای کلکسیونی از زنان بود که معشوقه های او به حساب می آمدند . خانه این خلبان عشرتکده ای بود که دامن بسیاری از زنان و دختران جوان در آن آلوده شد به طوری که گزارشات بسیاری از او به مرکز پلیس می رسید که همه به خاطر دوستی او با رییس پلیس بایگانی می شد .
او در سال 64 پس از بمباران جزیره خارک که طبق اطلاعیه نظامی عراق ادعا شده بود طی آن چند کشتی غرق شده و به تاسیسات و اسکله های جزیره آسیب وارد شده موفق به دریافت مدال شجاعت و نشان قادسیه شد . او در همان سال 64 هم با همراهی یک اسکادران موفق به بمباران تهران شد .
پروازهای این خلیان و بمباران مناطق مسکونی آبادان اهواز دزفول بستان مهران تهران و دیگر شهرهای ایران از به اصلاح افتخارات او می باشد و او همیشه به آنها می نازید . او حتی در مراسم اعطالی مدال شجاعت به صدام گفت :
سرورم من خانه های ایرانیان را به آتش کشیدم.
و صدام با لبخندی به او گفت : آفرین بر تو . تو یکی از شیرام قادسیه هستی که برای خود و عشیره ات مجد و افتخار آفریدی .
اما شهرت این خلبان ... بیشتر به دلیل کشتار تاریخی مردم بیگناه و بی دفاع شهر حلبچه می باشد . او فرماندهی اسکادرانی را بر عهده داشت که با فرو ریختن بمب های شیمیایی خود شهری را در کمتر از چند دقیقه ...
عدنان در تاریخ 1/7/1988 در مصاحبه ای با مجلیه الف-با عراق گفت :
به ما درباره بمباران شهرها دستورهایی داده شده بود . در آن روز من مسئول پایگاه هوایی الناصریه بودم . اخبار واصله حکایت از آن داشت که نیروهای ایرانی شهر حلبچه را اشغال کرده اند . پس از یک پرواز شناسایی متوجه شدیم که نیروهای ایرانی به عمق خاک ما نفوذ کرده اند . به اطلاع فرماندهی رساندیم که در این شرائط بمباران فایده ای ندارد . از توپخانه خواسته شد تا این ماموریت را انجام دهد ولی گلوله باران آنها هم فایده ای نداشت . در آن هنگام ژنرال حمید شعبان فرمانده نیروی هوایی عراق در تماسی به عدنان می گوید باید یک حمله شیمیایی به منطقه انجام دهید . ساعت 2 بعد از ظهر جنگنده ها تیک اف کردند و نیم ساعت بعد حلبچه در انبوه گازهای کشنده از نفس افتاده بود.
خلبان عدنان به یکی از دوستانش گفته بود که وقتی عکس های بمباران حلبچه را به حمید شعبان فرمانده نیروی هوایی عراق نشان دادیم تصور کردیم به خاطر کشته شدن هم وطنانش افسرده می شود ولی او خنده بر لبانش نشست و نزدیک بود از خوشحالی کنترل خود را از دست بدهد .
بعد از مدتی عدنان وسایر خلبانان شرکت کننده در آن عملیات با صدام ملاقات کردند . صدام به آنان گفته بود : مهم این است که شما درس فراموش ناشدنی به دشمن دادید.
پس از آن عملیات جنایتکارانه عدنان به عنوان مشاور فرمانده نیروی هوایی منصوب شد و پس از مدتی با دختر فرمانده نیروی هوای ازدواج کرد .
وی همچنین طی عملیات مرصاد (تلاش ناموفق منافقین به کشورمان پس از پایان جنگ) ماموریت ایجاد پوشش هوایی را برای منافقین برعهده داشت .
حالا در کنار نام سرهنگ آمریکایی پل وار فیلد تیبس که همه هنرش سبز کردن قارچ اتمی بر فراز هیروشیما بود نام سرتیپ عدنان الدلیمی را هم به خاطر بسپارید.
در این مطلب جریان درگیری نیروی هوایی ایران با عراق و سرنگون ساختن 5 یا 6 فروند هواپمای عراقی تنها در 17 دقیقه آن هم هنگامی که ژنرالهای عراقی سوار بر هلی کوپتر در صحنه حضور داشتند را خواهید خواند .
در 20 نوامبر 1982 (29 آذر 1361) نیروهای عراقی در منطقه ای بین عین خوش و موسیان به خاطر عملیات محرم که توسط ایران انجام شده بود در شرایط بحرانی قرار داشتند . نیروهای عراقی توانسته بودند سکوهای نفتی عراقی بسیاری را تصرف کنند و خط ارتباطی بین دو منطقه عین خوش و موسیان را قطع کنند . نیروی هوایی عراق هم به دلیل حضور رهگیرهای نیروی هوایی ایران و سایت های موشک SAM کاری نمی توانست انجام دهد . هوانیروز عراق هم وضع بهتری نداشت . همه تلاشهای این نیرو بی نتیجه مانده بود . هلی کوپترهای عراقی یا توسط رهگیرهای ایرانی ساقط شده بودند یا بادهای شدید و هوای بد مانع کار آنها شده بود . نیروهای پیاده عراقی نیز تلفات بسیاری داده بودند . نزدیک به 3500 سرباز کشته شده و خط مقدم عراق نیز در حال سقوط بود . در این زمان ژنرال ماهر عبد الرشید و ژنرال عبدالجبار محسن تصمیم گرفتند تا وضع نیروها در خط مقدم را بررسی کنند .
صبح روز بعد ( 30 آذر 1361) هر دو ژنرال سوار بر یک فروند Mi-8 به خلبانی سرگرد س موسی شدند . این هلی کوپتر توسط 3 فروند Mi-8 دیگر و یک فروند Mi-25 اسکورت می شد . همچنین 4 فروند میگ 21 و 4 فروند میگ 23 نیز برای پوشش هوایی در منطقه حضور داشتند .
در همان حال در آن طرف مرز در ایران در حوالی ساعت 10 و 40 دقیقه صبح در ارتفاع 40000پایی دو فروند F-4E خود را برای سوخت گیری از یک تانکر B-707 و سپس حمله به عراق آماده می کردند . تانکر B-707 نیز توسط دو فروند F-14 اسکورت میشد . هدایت تامکت لیدر را کاپیتان خسروداد بر عهده داشت . تامکت ها در نزدیکی تانکر پرواز می کردند و با رادارهای قدرتمند خود آسمان را زبر نظر داشتند . در ساعت 10 و 45 دقیقه زمانی که اولین فانتوم سوخت گیری را شروع کرد کاپیتان خسروداد در صفحه رادار تامکت خود چندین هدف پروازی با فاصله از یکدیگر را مشاهده کرد . تمامی اهداف در رنج موشک فینیکس قرار داشتند .
اگرچه به او اکیدا دستور داده شده بود که وارد آسمان عراق نشود یا تانکر را بدون محافظ قرار ندهد او تصمیم گرفت تا به اهداف پروازی حمله کند . پس ابتدا به تامکت دوم که فقط با اسپارو و سایندوایندر مجهز شده بود دستور داد که در کنار تانکر باقی بماند و از آن مراقبت کند و سپس به سمت عراق حرکت کرد .
او و کمک خلبانش به سرعت 2 عدد فینیکس و 2 عدد اسپارو به طرف هواگرد های عراقی شلیک کردند . تلاش آنها وقتی به ثمر رسید که دیدند در صفحه رادار هواپیمایشان نقاط کمتری دیده می شود .
در همان زمان هواپیماهای عراقی از حضور تامکت در نزدیکیشان اطلاعی نداشتند . اولین نشانه های خطر برای هلی کوپتر حامل ژنرالها وقتی نمایان شد که یکی از هلی کوپترهای اسکورت که چند کیلومتر جلوتر حرکت میکرد پیغام اخطاری ارسال کرد با این مضمون که 3 فروند از هواپیماهای اسکورت کننده در آسمان آتش گرفته اند و در حال سقوط هستند . ثانیه هایی بعدتر یکی از خلبانان میگ ها پیغامی ارسال کرد که آنها نمیدانند از کجا مورد جمله قرار گرفته اند ولی به هلی کوپتر حامل ژنرالها توصیه کرد که حتما در جایی امن فرود بیاید . سرگرد موسی (خلبان هلی کوپتر ) وقتی که خودش تکه های میگ های در حال سقوط را در آسمان دید به سرعت تغییر مسیر داد و به طرف داخل عراق حرکت کرد . در واقع بازدید ژنرالها از منطقه قبل از اینکه شروع شده باشد تمام شده بود .
کاپیتان خسروداد بعد از ساقط کردن یک فروند میگ 21 و دو فروند میگ 23 مجددا به داخل ایران و کنار تانکر بازگشت و خبر وجود میگ ها در منطقه را به اطلاع فانتوم ها رساند . متاسفانه رادار تامکت او هلی کوپترها را که در ارتفاع پایین و بین تپه ها حرکت می کردند ردیابی نکرده بود . فانتوم ها نیز تصمیم گرفتند تا با میگ های موجود در منطقه درگیر شوند . ولی در مسیر به یک فرمیشن از SU-22 ها برخورد کردند که برای بمباران راهی ایران بودند . پس با آنها درگیر شدند حاصل این درگیری ساقط شدن یک فروند سوخو 22 و فرار مفتضحانه بقیه سوخو ها بود .
درگیری ها همانروز مجددا ادامه یافت . خدمه یک فروند هلی کوپتر کبرای ایرانی به خلبانی علی شافی و علایی در حالیکه سوخت کافی نداشتند با یک فروند Mi-25 و یک فروند SA.342L درگیر شدند . به دلیل کمبود سوخت فقط با تیربار به سمت Mi-25 شلیک کردند و منتظر دیدن نتیجه نشدند و به سمت ایران برگشتند . این دو بزرگوار 5 روز بعد تر از این جریان هنگام پرواز مورد اصابت ضدهوایی عراق قرار گرفتند و به شهادت رسیدند .
در اوایل سال 1991 و همزمان با شروع عملیات طوفان صحرا جهت پایان دادن به اشغال کویت، عراق 350 فروند هواپیمای پیشرفته نظیر میگهای 27 ، 29 ، 31 ، توپولف22 ، سوخوی24 ، 25 ، 27 ، میراژ اف1 و ایلوشین76 به ارزش 2 میلیارد دلار در اختیار داشت یا در حال ارائه سفارش برای خریدشان بود.
پس از آغاز جنگ 115 فروند هواپیمای عراقی به ایران پرواز کردند که البته جمع کل این هواپیماها چیزی بین 137 تا 149 فروند بود که از این تعداد برخی در حین پرواز به ایران دچار حادثه شدند .
(شامل 15 فروند ایلوشین75 و تعداد از هواپیماهای مسافربری)
یکی از هواپیماهای پیش اخطار{اواکس}29فروردین در ورامین سقوط کرد
ضمن خوش آمد گویی به شما که
اولین پست خود را در این تاپیک زده اید
خب بادآورده را باد میبره ولی متاسفانه 6 یا 7 تن از
خدمه این هواپیما کشته شدند .
روحشان شاد
اگر اطلاعاتی در مورد صنعت هوانوردی دارید
خوشحال میشیم که از دانسته های شما
استفاده کنیم .
سلام
تاپیک انتخابی این هفته افسانه تامکت هست ...از مطالب خوب آقای کاپیتان تشکر می کنم
منتظر مطالب دیگر دوستان در این تاپیک هستیم
سبز و شاد باشید..........
....سلام رضا خیلی تاپیکتو دوست دارم و گفتنی باشه تا حالا بعضی از داستانها رو چند بار خودنم...وقتی دیدم که تاپیکت منتقل شده گفتم که اییی دیدی دارن شبیخون میزنن و از خواب سنگین جنس نر برای بیرون انداختن یکی از موثرترین تاپیکها استفاده کردن و بهانه برای قیام به دست ماداده بشه که خوب....رضا....یه لطفی کن...یه تصویر واقعی از وضعیت نیروی هوایی حال حاضر کشور مون میتونی بدی اماری ارقامی...اگر جنگ بشه چیکاره حسنیم....
[B]....ای امید لحظه های ناگزیر.....ساقی بی دست دستم رابگیر....
سلام
تاپیک انتخابی این هفته افسانه تامکت هست ...از مطالب خوب آقای کاپیتان تشکر می کنم
منتظر مطالب دیگر دوستان در این تاپیک هستیم
سبز و شاد باشید..........
با تشکر از جناب آمن عزیز که تاپیک بنده را به بخش اصلی منتقل نمودند .
امیدوارم مطالب نوشته شده در این تاپیک بتواند اطلاعات دوستان را در مورد
صنعت هوانوردی و نیروی هوایی وطن عزیزمان افزایش دهد .
با سپاس
....سلام رضا خیلی تاپیکتو دوست دارم و گفتنی باشه تا حالا بعضی از داستانها رو چند بار خودنم...وقتی دیدم که تاپیکت منتقل شده گفتم که اییی دیدی دارن شبیخون میزنن و از خواب سنگین جنس نر برای بیرون انداختن یکی از موثرترین تاپیکها استفاده کردن و بهانه برای قیام به دست ماداده بشه که خوب....رضا....یه لطفی کن...یه تصویر واقعی از وضعیت نیروی هوایی حال حاضر کشور مون میتونی بدی اماری ارقامی...اگر جنگ بشه چیکاره حسنیم....
سلام مهرداد خان
خیلی مخلصم
خوشحالم که این 4 خط مطلب را که اینجا گذاشتیم مفید فایده واقع شده .....
راستش الان رفتم بخش آزاد دیدم تاپیکم نیست اول شکه شدم ولی بعدش اومدم دیدم
تشریف فرما شدیم بخش اصلی دوباره انرژی گرفتیم .....
دکتر جان من شبها زودتر از 3 نمیخوابم و هوای تاپیکهای جنس ذکور را دارم مگر اینکه دم صبح شبیخون بزنند ......:d
مهردادم در مورد وضعیت نیروی هوایی چند صفحه عقب تر در موردش نوشتم ولی روی چشمام مجددا مینویسم ....
گر چه اصلا دوست ندارم در موردش بنویسم .....
عباس بابایی در روز چهاردهم آذر ماه سال 1329 در شهر قزوین و در خانوادة مذهبی به دنیا آمد.
پس از موفقیت در کنکور سراسری، در حالی که در رشتة پزشکی پذیرفته شده بود، به خاطر علاقه به خلبانی داوطلب تحصیل در دانشکدة خلبانی نیروی هوایی شد.
پس از گذراندن دورة آموزش مقدماتی برای تکمیل تحصیلات در سال 1349 به آمریکا رفت. در پایگاه ریس آمریکا، فرمانده پایگاه او را به عنوان کاپیتان تیمملی والیبال معرفی کرد.
پس از بازگشت به ایران همراه چند نفر دیگر از هم دورهایهایش برای پرواز با هواپیمای اف- 14 انتخاب و به اصفهان منتقل شد.
با شروع مبارزات پنهانی مردم علیه رژیم شاه عباس نیز از این موقعیت استفاده کرد و دست به فعالیتهایی در پایگاه اصفهان زد.
در طول خدمت به خاطر کاردانی و فعالیت شبانه روزیاش در نهم مرداد 1360ضمن ارتقاء به درجهی سرهنگ دومی به فرماندهی پایگاه هوایی اصفهان نیز منصوب شد.
عباس ضمن فرماندهی پایگاه از پرواز دست نکشید و در بیشتر عملیاتهای برون مرزی شرکت داشت و با بیش از سه هزار پرواز، کارنامة درخشانی برای خود و میهنش به جای گذاشت در نهم آذرماه 1362، ضمن ترفیع به درجه سرهنگ تمامی، به سمت معاونت عملیات فرماندهی نیروی هوایی منصوب شد و به ستاد فرماندهی در تهران عزیمت کرد. از ازدواج عباس با دختر داییاش «صدیقه حکمت» سه فرزند به یادگار مانده است.
عباس بابایی پس از چهار سال خدمت در مقام معاونت عملیات نیروی هوایی به علت لیاقت و رشادتهایی که در دفاع از اسلام و میهن از خود نشان داده بود. در اردیبهشت 1366 به درجه سرتیپی نایل گردید.
در پانزدهم مرداد همان سال در حالی که قرار بود به همراه همسرش در مراسم حج حضور داشته باشد، در سن 37 سالگی در حین یک عملیات برون مرزی به شهادت رسید.
نظر