اخبار صنعت پتروشیمی
Collapse
X
-
-
پاسخ : اخبار صنعت پتروشیمی
بزرگنمایی
۱۱:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۱/۱۸کد خبر: 36662
ایستانیوز: سرانجام پس از ماهها هیاهو انتظار سهامداران درخصوص تصمیمگیری نرخ خوراک پتروشیمی به سر رسید و نمایندگان مجلس در جلسه علنی روز سه شنبه درباره نرخ خوراک شرکتهای پتروشیمی تصمیم گیری کردند، تصمیمی که به مذاق سرمایهگذاران خوش نیامد و فعالان بازار سرمایه به شدت به تصمیم ناگهانی مجلس درخصوص افزایش نرخ خوراک شرکتهای پتروشیمی به ۱۵ سنت اعتراض کردند.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازارهای مالی (ایستانیوز) ؛ با وجود رایزنیهای گسترده صورت گرفته میان کارشناسان و مسوولان و ارسال نامههای سرگشاده به رئیس مجلس، نمایندگان ملت در جلسه روز سهشنبه در کنار بهت سرمایهگذاران و حاشیههای فراوان در خصوص نرخ خوارک شرکتهای پتروشیمی تصمیمگیری کرده و به افزایش 15 سنتی خوراک پتروشیمیها رای دادند.
به این ترتیب شایعات مطرح شده درباره افزایش قیمت خوراک شرکتهای پتروشیمی به وقوع پیوست و نمایندگان مجلس بدون توجه به منافع سرمایه گذاران خرد تصویب کردند که قیمت پایه خوراک گاز واحدهای پتروشیمی در چارچوب قانون هدفمندی یارانهها به گونهای تعیین شود که نرخ بازدهی داخلی ارزی سرمایه گذار (IRRE) این واحدها تا 25 درصد باشد به شرط آنکه از 15 سنت در هر متر مکعب کمتر نشود.
این تصمیم به مذاق سرمایهگذاران خوش نیامد و بازار سرمایه از این تصمیم استقبال نکرد به طوری که این خبر صنعت پتروشیمی و سایر صنایع بورس را به شدت تحت تاثیرخود قرار داد و شرکتهای پتروشیمی در معاملات روز چهارشنبه با صف فروش مواجه شدند و شاخص بورس 700 واحد از ارزش خود را از دست داد.
این در حالی است که بازار سرمایه در هفتههای گذشته و با انتشار اخبار مرتبط با احتمال افزایش قیمت خوراک شرکتهای پتروشیمی ملتهب شده بود و نمایندگان مجلس نیز به وضوح تاثیر ابهامات بودجه سال 93 را بر بورس تهران مشاهده کرده بودند اما با وجود تمام تلاشهای صورت گرفته از سوی فعالان بازار سرمایه و رایزنی با نمایندگان مجلس، با پیشنهاد احمد توکلی افزایش 15 سنتی قیمت خوراک تصویب شد.
به این ترتیب برخی مسوولان و کارشناسان بورس به این تصمیم اعتراض کرده و برخی نمایندگان مجلس در صدد لغو مصوبه و برگزاری مجدد رایگیری هستند.
اعتراض نمایندگان مجلس به افزایش نرخ خوراک
بر این اساس برخی نمایندگان به این تصویب اعتراض کرده و تذکراتی را در صحن علنی مطرح کردند به طوری که عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: پیشنهادی مبنی بر نحوه تعیین قیمت خوراک گاز پتروشیمیها که روز گذشته به طور غیرقانونی مطرح شد، مشکلاتی برای بازار سرمایه به وجود آورد.
نماینده مردم اسدآباد در مجلس شورای اسلامی گفت: نمایندگانی که مدام از ثبات قیمتها در مجلس صحبت میکنند با پیشنهاد خود اصلیترین صنعت کشور یعنی صنعت پتروشیمی را با مشکل مواجه کردند.
وی با اشاره به قیمت خوراک پتروشیمیها در کشورهای مختلف گفت: بیشترین قیمت خوراک پتروشیمیها مربوط به روسیه است که هر متر مکعب گاز 13 سنت است ما چطور میخواهیم آن را 15 سنت تعیین کنیم.
مصوبه مجلس به صورت شکلی و محتوایی ایراد دارد
محمدرضا پورابراهیمی- نائب رئیس کمیسون اقتصادی مجلس - هم با بیان اینکه در خصوص این مصوبه چندین بار تذکر داده شد، در این خصوص گفت: به عقیده من مصوبه افزایش خوراک شرکتهای پتروشیمی به صورت شکلی و محتوایی ایراد دارد.
وی توضیح داد: شکلی از آن جهت که نمایندگان مجلس در حال بررسی بند مربوط به نحوه قیمت گذاری خوراک پتروشیمی ها بودند و در مصوبه، کمیسیون قیمتگذاری خوراک شرکتهای پتروشیمی را به دولت واگذار کرده و اعلام کرده بودیم که دولت در این خصوص تصمیم گیری کند.
وی ادامه داد: همچنین در لایحه اشاره شد که قیمت پایه خوراک گاز و پتروشیمی در چارچوب قانون به گونهای تعیین شود که نرخ بازده داخلی ارزی آنها 25 درصد باشد بنابراین با این رویکرد یک تصمیم کلی گرفته شده بود و قرار نبود نرخ یا عددی در خصوص قیمت گاز تصویب شود.
وی با بیان اینکه پیشنهادی توسط یکی از نمایندگان در صحن مجلس مطرح شد، اظهار کرد: تبصره یک ماده 186 آیین نامه داخلی مجلس عنوان می کند تنها پیشنهاداتی که توسط نمایندگان و کمیسیونها در زمان مقرر دریافت و به چاپ رسیده و مشروط به عدم مغایرت با قانون برنامه باشد قابل طرح است.
وی اضافه کرد: لذا آنچه که روز گذشته مطرح شد با تبصره یک ماده 186 آیین نامه داخلی مغایر بود و نیاز به طرح نداشت و آئین نامه داخلی رعایت نشد. بنابراین تذکراتی در این خصوص داده شد که رئیس مجلس این تذکرات را وارد ندانست.
نائب رئیس کمیسیون اقتصادی با بیان اینکه اشکالاتی از نظر شکلی در این مصوبه وجود دارد، عنوان کرد: از نظر محتوایی نیز اشکالاتی به این مصوبه وارد است زیرا در سالهای گذشته نرخ هر متر مکعب گاز 700 تومان بود و افزایش این میزان به 15 سنت به شکلی بازار را دچار چالش می کند و باید نظر کارشناسی کمیسیون صنایع و اقتصادی در این خصوص اخذ شود.
به گفته ی پورابراهیمی با رایزنیهای صورت گرفته مقرر شده بود که قیمت خوراک شرکتهای پتروشیمی بین 10 تا 15 سنت و میانگین به قیمت 12 سنت تصویب شود و این قیمت مبنای منطقیتری برای تصمیم گیری داشت و تصمیم گیری می توانست بر اساس آن صورت گیرد.
وی در پاسخ به این سوال که چرا پیشنهادات کمیسیونها در این خصوص به تصویب نرسید، گفت: پیشنهادات کمیسیونهای مختلف در این خصوص وجود داشت اما به دلیل اینکه پیشنهاد اولیه رای آورد، عملا دیگر پیشنهاد سایر موارد مطرح نشد و پیشنهاد اول که 15 سنت بود به تصویب رسید.
پیگیری موضوع از سوی نمایندگان
پورابراهیمی در ادامه از پیگیری نمایندگان مجلس در این خصوص خبر داد و گفت: نامهای در روز گذشته از سوی تعدادی از نمایندگان مجلس مطرح شد که در آن نحوه رای گیری در خصوص نرخ خوراک شرکتهای پتروشیمی مورد اعتراض قرار گرفت ولی تذکر این نامه وارد نشد.
وی اضافه کرد: در حال حاضر قیمت 15 سنت برای خوراک شرکتهای پتروشیمی به تصویب رسیده است ولی این موضوع از سوی نمایندگان در حال پیگیری است تا به شکلی در خصوص نرخ خوراک شرکتهای پتروشیمی تصمیمگیری شود.
امکان لغو مصوبه از سوی شورای نگهبان
این نماینده مجلس با اشاره به اینکه نظر کارشناسان در این خصوص ارائه می شود، خاطرنشان کرد: تنها راه حل این موضوع اظهار نظر شورای نگهبان است زیرا اگر شورا این مصوبه را مغایر با آیین نامه بداند امکان برداشتن آن وجود دارد.
وی ادامه داد: بنابراین پیگیریهای لازم از سوی نمایندگان مجلس در حال انجام است و نامهای در این خصوص ارائه شده است که آیا امکان دارد با قبول کردن رئیس مجلس رای گیری مجددی صورت گیرد؟ در غیر اینصورت اگر شورای نگهبان مصوبه را تایید نکند، مصوبه به صحن علنی مجلس بازمی گردد و مجددا مورد تصویب قرار می گیرد.
علاوه بر نمایندگان مجلس، مسوولان بورس هم به این تصمیم معترض بوده و عنوان کردند که بازار سرمایه انتظار تصویب خوراک 15 سنتی را از نمایندگان مجلس نداشته است و اتخاذ اینگونه تصمیمات خواسته یا نا خواسته در خروج سرمایهها از بورس تاثیرگذار است.
تاثیرات افزایش نرخ خوراک اطلاع رسانی شده بود
محمدرضا عربی - معاون نظارت بر ناشران سازمان بورس - درخصوص افزایش نرخ خوراک شرکتهای پتروشیمی گفت: بازار سرمایه تمام تلاش خود را در این خصوص انجام داد و در مورد نحوه تصمیم گیری خوراک شرکتهای پتروشیمی به دولت، نمایندگان و اعضای کمیسیون اطلاعرسانی کرد که تصمیم آنها چه تاثیری در صنعت پتروشیمی که یکی از صنایع لیدر بازار است، می گذارد.
وی ادامه داد: به این ترتیب تاثیر این تصمیمات به صورت رسمی و غیر رسمی اطلاع رسانی شده و تا حدودی این موضوع در کمیسیون های مختلف به جمع بندی رسیده بود.
عربی در مورد علت اتخاذ این تصمیم توسط نمایندگان مجلس گفت: به هر حال علی رغم اطلاع رسانیهای صورت گرفته، نمایندگان مجلس این تصمیم را اتخاذ کرده و تاثیر آن را در بازار سرمایه مشاهده کردند.
بازار سرمایه انتظار این مصوبه را نداشت
وی یادآور شد: این در حالی است که انتظار بازار سرمایه این بود که نرخ خوراک شرکتهای پتروشیمی با فرمولی تصویب شود که هم منافع دولت مدنظر قرار گیرد و هم از صنعت پتروشیمی که از صنایع مهم بورس بوده و دارای ارزش افزوده است، حمایت شود.
معاون سازمان بورس عنوان کرد: بنابراین با واکنشی که بازار سرمایه در روز چهارشنبه به این مصوبه نشان داد این نکته را بیان کرد که انتظار تصویب این اعداد را نداشته است و بازار سرمایه امیدوار بود که اعداد پایینتر و فرمول مناسبتری در این خصوص تصویب شود تا به رشد و شکوفایی صنعت پتروشیمی کمک کند.
وی در مورد پیش بینی آینده بازار سرمایه در سایه این مصوبه گفت: در حال حاضر نمی توان پیش بینی کرد که بازار سرمایه به روند صعودی باز میگردد یا نه ولی واکنش بازار به این مصوبه نشان داد که مردم انتظار تصویب قیمت 15 سنتی را برای خوراک شرکتهای پتروشیمی نداشتند و امیدوار بودند که نرخهای پایینتری مصوب شود بنابراین انتظار سهامداران از مجلس براورده نشد و از تصمیم مجلس در بازار سرمایه استقبال نشد.
تاثیرات اینگونه تصمیات بر بازار سرمایه
به گفته عربی، اتخاذ اینگونه تصمیمات خواسته یا نا خواسته در خروج سرمایهها از بورس تاثیرگذار است زیرا صنعت پتروشیمی یک صنعت پیشتاز و لیدر در بورس بوده و سهامداران هم به دلیل جایگاهی که این صنعت در اقتصاد دارد انتظار داشتند که بتوانند که در این صنعت منافعی داشته باشند بنابراین اینگونه تصمیمات باعث می شود که ناخودآگاه برخی سرمایهگذاران حداقل از این صنعت انتظار سودآوری دلخواه خود را در آینده نداشته باشند.
نماد شرکتهای پتروشیمی متوقف نمی شود
وی در مورد توقف نماد شرکتهای پتروشیمی با افزایش نرخ خوراک گفت: در حال حاضر نماد شرکتهای پتروشیمی متوقف نمی شود زیرا تاثیر این اطلاعات بر پیش بینی سود سال 93 شرکتها بوده و EPS سال 93 نیز هنوزاعلام نشده است.
عربی اظهار کرد: بنابراین افزایش نرخ خوراک شرکتهای پتروشیمی تاثیری در پیش بینی سود سال 92 شرکتها نداشته و پیش بینی 93 نیز هنوز اعلام نشده است و شرکتها تا پایان ماه فرصت دارند که EPS سال 93 را محاسبه کرده و به بازار ارائه کنند.
شرکتهای سنگ آهنی شرایط بهتری دارند
معاون ناشران سازمان بورس در خصوص افزایش بهره مالکانه شرکتهای سنگ آهنی گفت: شرکتهای سنگ آهنی به مراتب شرایط بهتری از شرکتهای پتروشیمی دارند زیرا عددی که دولت در این خصوص اعلام کرده بود در مجلس تعدیل شد و این موضوع شرایط بهتری را برای آنها ایجاد کرد.
وی یاداور شد: این در حالی است که شرکتهای سنگ آهنی نیز باید اعداد و ارقام خود را محاسبه کرده و این تاثیرات را در بودجه سال آینده اعلام کنند ولی به نظر میرسد که تاثیرات آنها از شرکتهای پتروشیمی کمتر باشد.
مدیر عامل شرکت سرمایهگذاری ملی نیز که نامهای در خصوص قیمت خوراک شرکتهای پتروشیمی به رئیس مجلس ارسال کرده بود، از این تصمیم شگفت زده شده و به صراحت این تصمیم را ضد اشتغال، ضد تولید، ضد رشد اقتصادی و ضد سیاستهای اصل 44 اعلام کرد.
بین دولت، مجلس و سرمایهگذاران تضاد منافع وجود دارد
علیرضا عسگری مارانی، مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری ملی ایران درخصوص افزایش نرخ خوراک شرکتهای پتروشیمی با بیان اینکه نمی دانم چرا این مصوبه به تصویب رسید، به ایسنا گفت: تصویب این مصوبه نشان داده که متاسفانه ما بین دولت، مجلس و سرمایه گذاران تضاد منافع وجود دارد و آقایان تصور می کنند که اگر نرخ گاز افزایش یابد، منافع ملی را رعایت کردهاند در صورتیکه ما فکر می کنیم منافع ملی این است که تولید افزایش یافته و اشتغال ایجاد شود که در این خصوص اختلاف نظر وجود دارد.
وی ادامه داد: بنابراین وجود این اختلاف نظر باعث شد که در روز سه شنبه بدون اینکه نامهای مکتوب پیش روی نمایندگان مجلس قرار گیرد،یکی از نمایندگان به دلیلی که مشخص نیست چه بوده است، قیمت 15 سنت را مطرح کرد و چون پیش فرض را بر این گرفتند که کمیسیون تلفیق این قیمت را تصویب کرده است، لذا این مصوبه به تصویب رسید.
وی اظهار کرد: برخی نمایندگان در جلسه اعلام کردند که مصوبه اشکال دارد ولی متاسفانه رئیس مجلس این اشکال را وارد ندانستند و رای گیری را انجام دادند و نمایندگان نیز این قیمت را پذیرفتند در صورتیکه که اگر کمیسیون تلفیق این مصوبه را قبول نمی کرد،مصوبه دو سوم رای می آورد.
این فعال بازار سرمایه عنوان کرد: این در حالی است که قیمت حداقل 15 سنتی با نرخ بازدهی داخلی ارزی سرمایه گذار 25 درصد در تضاد است زیرا اگر پروژه با 25 درصد بازدهی حرکت کند کف قیمت 15 سنت معنا ندارد زیرا برخی از پتروشیمی ها به دستور مجلس در مناطقی تاسیس شدند که توجیح اقتصادی نداشته است.
وی گفت: بنابراین نمی دانم نمایندگان مجلس چطور این تصمیم را گرفتند اما تنها این را می دانم که تضاد منافع در کشور وجود دارد به طوری که ما می گوییم پول، ثروت و مدیریت در خدمت تولید، توسعه و اشتغال است ولی آنها معلوم نیست که چگونه فکر میکنند.
این تصمیم قطع به یقین تورمزا است
مدیر عامل شرکت سرمایهگذاری ملی ایران با بیان اینکه اگر بازار ثانویه به درستی فعالیت نکند، سرمایه به سمت دلار، ارز و کالاهای تورم زا می رود، معتقد است: تصمیمی که گرفته شد قطع به یقین تورم زا بوده و تاثیرات آن ضد اشتغال، ضد تولید، ضد رشد و توسعه اقتصادی و ضد سیاستهای اصل 44 است که خود مجلس مصوب کرده است.
مارانی با بیان اینکه اقدام نمایندگان مجلس خلاف اصول اولیه است، یادآور شد: در بازار سرمایه با شفافیت کامل نرخ خوراک شرکتهای پتروشیمی را دنبال می کردیم و زمانی که در کمیسیون تلفیق نرخ بازدهی داخلی ارزی سرمایه گذار 25 درصد تعیین شد خوشحال شدیم اما چند نفر از آدمهایی که معلوم نیست فکر و ذهنشان چیست در دقیقه 90 یک دست نویس را با حاشیه روی صحن مجلس آوردند و متاسفانه رئیس مجلس نیز این پیشنهاد را تصویب کرد.
وی یاداور شد: زمانی که خبرهای خوبی در این خصوص مطرح شد بازار سرمایه مثبت شده و سهامداران خیالشان از صنعت پتروشیمی راحت شد ولی این تصمیم ناگهانی بازار سرمایه را با مشکل مواجه کرد.
این تصمیم موجب از بین رفتن اعتماد سرمایه گذاران می شود
به گفته این فعال بازار سرمایه،این تصمیم ضد شفافیت بوده و موجب می شود که اعتماد سرمایه گذاران از بین برود و دیگر سرمایه گذاران نگاه بلند مدتی به بازار سرمایه نداشته باشند.
بار مصوبه تخریب بازار سرمایه بود
وی با بیان اینکه بار مصوبه تخریب بازار سرمایه بود،اظهار کرد: نمایندگانی که این مصوبه را تصویب کردند بدانند که مبلغ زیادی نصیب دولت نمی شود ولی بورس و امنیت سرمایهگذاران را خدشه دار میکند همچنین به دلیل افزایش قیمت اوره، اثر آن روی محصولات کشاورزی و باغی دیده شده و بعد از افزایش قیمت اوره تمام محصولات کشاورزی و باغی افزایش پیدا می کند.
وی تاکید کرد: بنابراین 40 میلیون سهامدار عدالت با 6 میلیونی که کد سهامداری دارند سعی می کنند که از طریق این شبکه اجازه ندهند که چنین نمایندگانی در مجلس حضور داشته باشند زیرا نگاه آنها نگاه مسالهساز است.
وی خاطرنشان کرد: سرمایه گذاران همه سختیها را تحمل کرده و زیر بار تمام فشارها می رود ولی سهامداران واقعی سعی می کنند که به سمت بازارهای موازی حرکت نکنند.
مدیر عامل شرکت سرمایهگذاری ملی ایران به سهامداران توصیه کرد که ذرهای صبور باشند و با دقت و هوشیاری این مصادیق را رصد کنند.
به گزارش ایسنا، تعیین نرخ 15 سنتی هر مترمکعب گاز مصرفی صنایع پتروشیمی با اینکه تکلیف برخی استراتژیهای سرمایهگذاری را مشخص کرد اما به نظر میرسد که همچنان با توجه به واکنشهای آتی پتروشیمیها در افزایش نرخ تولیدات خود و افزایش فشار بر صنایع پاییندستی و حتی گمانهزنیهایی مبنی بر واردات گاز مصرفی از کشورهای همسایه، چالش موجود پایان نیافته باشد.
این در حالی است که بازار سرمایه به این خبر واکنش شدید نشان داد و تصویب این مصوبه در مجلس موجب بی اعتمادی سرمایه گذاران و خروج آنها از بازار سرمایه شد؛ با این حال شنیده می شود که دولت نیز با این نرخ مخالف است و در راهروهای مجلس نیز همچنان سخنان مخالف به گوش میرسد.
به این ترتیب به گفته کارشناسان برای جلوگیری از بی اعتمادی سرمایهگذاران به سرمایهگذاری در بورس و نیز جلوگیری از زیان سهامداران و بازگشت بورس به روزهای مثبت بهتر است در این مصوبه تجدید نظر شده و شورای نگهبان برای رعایت منافع سرمایه گذاران و نیز جلوگیری از سرازیر شدن نقدینگی به سمت بازارهای سکه و ارز، از تصویب این مصوبه خودداری کند تا مصوبه مجددا در صحن مجلس به رای گیری گذاشته شود.
همچنین با تلاشهای صورت گرفته از سوی نمایندگان مجلس و نیز فعالان بازار سرمایه باید تصمیمات اتخاذ شده همواره در راستای اجرای صحیح سیاستهای اصل 44 و حمایت از بازار سرمایه باشد تا اجزای بازار سرمایه کماکان بتوانند با حضور گسترده در این بازار موجبات رشد و توسعه اشتغال را فراهم کنند.سلام
نظر
-
پاسخ : اخبار صنعت پتروشیمی
در اصل توسط مخبرالدوله پست شده است View Post[/COLOR]چه ربطی به صادرات داره؟؟؟
پتروشیمی ها تابع قانون جدید قیمت گذاری خوراک هستند
تهران - ایرنا - معاون مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی در واکنش به تعیین قیمت ١٥ سنتی خوراک پتروشیمی های گازی گفت: شرکت های پتروشیمی همیشه تابع قانون هستند.
پتروشیمی ها تابع قانون جدید قیمت گذاری خوراک هستند
به گزارش ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی نفت انرژی ایران(شانا)، محمد حسن پیوندی افزود: این شرکت پیشنهاد های خود را در جلسه های برگزار شده با مجلس مطرح کرده بود، اما سرانجام دولت و مجلس به نتیجه رسیدند که قیمت ١٥ سنت را برای هر مترمکعب گاز مجتمع های پتروشیمی تعیین کنند و حال که این نرخ تعین شده ما نیز تابع قانون هستیم.
وی اظهارداشت: درماه های اخیر دیدگاه ها و نظرهای شرکت ملی صنایع پتروشیمی و بخش خصوصی به اطلاع نمایندگان مجلس رسانده شد و در این میان پیشنهاد ها و انتقادهایی که وجود داشت ارائه شد ولی درنهایت نمایندگان دولت و مجلس به نرخ ١٥ سنت رای دادند.
وی با بیان این که این شرکت منتقد روند خصوصی سازی در صنعت پتروشیمی ایران است گفت: متاسفانه خصوصی سازی های انجام شده تبعات و چالش های زیادی را در مسیر توسعه و نیز سرمایه گذاری به وجود آورده است.
به گزارش شانا چهارشنبه هفته گذشته رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به تذکر یک نماینده مجلس در مورد تعیین نرخ جدید خوراک پتروشیمی های گازی گفت: طرح پیشنهادی در جریان بررسی قیمت خوراک پتروشیمی ها قانونی بود.كسى كه عقل ندارد، ادب ندارد و كسى كه همّت ندارد، جوانمردى ندارد و كسى كه دین ندارد، حیا ندارد.
نظر
-
پاسخ : اخبار صنعت پتروشیمی
سود منطقی واحدهای پتروشیمی به دنبال افزایش نرخ خوراک
معاون وزیر نفت درباره تعیین نرخ خوراک پتروشیمیها در مجلس گفت: نرخ ۱۵ سنت خورا ک گاز پتروشیمی ها، شرایطی را فراهم خواهد کرد که واحدهای پتروشیمی به دنبال سود منطقی براساس عملکرد خود باشند.
به گزارش خانه ملت، سید عماد حسینی درباره تعیین نرخ خوراک پتروشیمی ها گفت: براساس قانون هدفمندی یارانه ها نرخ خوراک پتروشیمی ها باید تقریبا 65 درصد قیمت گاز صادراتی باشد البته در حال حاضر قیمت گاز دقیقا مشخصی نیست و مقرر شده اعضای اتحادیه کشورهای صادر کننده گاز که دبیر کلی آن در اختیار ایران است در آینده قیمتی را برای گاز تعیین کند.
معاون امور مهندسی وزارت نفت ادامه داد: در حال حاضر قیمت گاز بر اساس یک نرخ شناور در سطح جهانی و با توجه به انعقاد قراردادها میان کشورهای مختلف تعیین می شود البته همانطور که گفتم سازمان اوپک گازی در حال کار کارشناسی در موضوع تعیین نرخ جهانی گاز است و در آینده نزدیک، قیمت گاز صادراتی را تعیین خواهد کرد.
وی تصریح کرد: اگر نرخ خوراک پتروشیمی ها با قیمت گاز صادراتی کشور مقایسه شود می توان گفت نرخ خوراک گاز پتروشیمی ها بسیار بیشتر از 15 سنتی است که برای پتروشیمی ها در نظر گرفته شده و به عبارت دیگر قیمت 15 سنت شاید نیمی از قیمتی است که در قانون برای آن در نظر گرفته شده است.
حسینی ادامه داد: در موضوع تعیین قیمت نرخ خوراک پتروشیمی ها موضوع حمایت از تولید کنندگان نیز لحاظ شده است یعنی قانون گذار با علم بر اینکه این قیمت می تواند پاسخگوی نیاز تولید کنندگان باشد، اقدام به این کار کرده است.
* قیمت پائین خوراک پتروشیمی ها عامل مهم سود کلان این واحدها است
وی گفت: باید پذیرفت بخش مهمی از سود بالای واحدهای پتروشیمی به دلیل قیمت پائین خوراک گازی پتروشیمی ها بوده است که به نوعی این موضوع مدیریت این واحدها را برای صادرات با مشکل مواجه کرده بود.
سخنگوی کمیسیون انرژی در مجلس هشتم افزود: منطقی کردن نرخ خوراک پتروشیمی ها از چند ماه پیش در دستور کار دولت، مجلس و وزارت نفت بوده و در این زمینه پیشنهادات مختلفی مطرح شده است که البته نظر مجلس مقدم است.
معاون امور مهندسی وزارت نفت تصریح کرد: با منطقی شدن نرخ خورا ک پتروشیمی ها شرایطی فراهم خواهد شد که تولید کنندگان به دنبال سود منطقی براساس عملکرد باشند، در هر صورت نباید فراموش کرد که قیمت خوراک پتروشیمی باید به نحوی تعیین شود که سود این واحدها متعارف شود.
* لزوم آسیب شناسی فاز اول هدفمندی یارانه ها
وی در پاسخ به این سئوال مبنی بر این که ارزیابی شما از اجرای مرحله دوم هدفمند سازی یارانه ها از ابتدای تابستان سال آینده چه خواهد بود، گفت: قانون هدفمندی باید در کشور اجرایی شود اما نکته مهم این است که تا پایان خرداد 93 می توان با بازنگری در اجرای فاز اول هدفمندی یارانه ها، تلاش کرد تا شرایط برای اجرای بهتر فاز دوم فراهم شود.
نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی ادامه داد: اجرای فاز اول هدفمند سازی یارانه ها با انتقاداتی رو به رو بوده به مخصوص به نحوه اجرای فاز اول، یعنی به عبارتی فاز اول به درستی اجرا نشد و قیمت ها در آن زمان نامتناسب با درآمد و دستمزد اقشار مختلف جامعه افزایش یافت و به نوعی ناهمگونی بین پرداخت های نقدی و قیمت حامل های انرژی وجود داشت.
حسینی گفت: براساس پیشنهاد مجلس، دولت تا ابتدای تیر سال 93 حدود پنج ماه فرصت خواهد داشت تا با آسیب شناسی اجرای فاز اول هدفمندی یارانه ها، شرایط را برای اجرای بهتر فاز دوم هدفمندی یارانه ها فراهم کند.
وی افزود: ارائه سبد کالا و سیاست حمایتی دیگر می تواند به دولت کمک کند تا برای اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانه بیشتر آماده شود.
معاون امور مهندسی وزارت نفت گفت: دولت باید براساس مطالعات دقیق وارد مرحله اجرای فاز دوم هدفمندی یارانه ها شود و نرخ حامل ها انرژی را به نحویی منطقی و با شیب ملایم افزایش دهد که زمینه برای نیل به اهداف فاز نهایی هدفمندی فراهم شود، البته باید تدابیری نیز اتخاذ کرد که به مردم از بابت این موضوع آسیبی وارد نشود.
حسینی درباره موضوع پرداخت یارانه به نسبت درآمد هر خانوار، گفت: برای پرداخت یارانه متناسب با درآمد هر خانوار، باید ابتدا دولت بانک اطلاعاتی دقیقی از تمامی خانوارها تهیه کند.
* پرداخت یارانه براساس درآمد فاصله طبقاتی را کاهش می دهد
وی در این رابطه ادامه داد: باید پذیرفت پرداخت یارانه مساوی به تمامی خانوارها یک ناهمگونی در اجتماع ایجاد خواهد کرد و این موضوع با روح قانون هدفمندی یارانه ها هماهنگ نیست به دلیل اینکه در حال حاضر بین خانوارهای ثروتمند و کم درآمد فاصله ملموسی از لحاظ اقتصادی وجود دارد.
حسینی گفت: با پرداخت هدفمند یارانه ها، متناسب با درآمد هر خانوار می توان تا حدودی فاصله طبقاتی خانوارهای ایرانی را کم کرد.
معاون امور مهندسی وزیر نفت یادآورشد: باید توجه داشت قانون هدفمندی یارانه ها باید تا پایان برنامه پنجم توسعه و طی مدت 5 سال اجرایی شود البته تاخیر چند ماهه در اجرای مرحله دوم هدفمندی زمان مناسبی خواهد بود تا تدابیری اتخاذ شود که مشکلات مرحله اول اجرای هدفمندی تکرار نشود و بستر مناسب برای اجرای مرحله دوم هدفمندی فراهم شود.كسى كه عقل ندارد، ادب ندارد و كسى كه همّت ندارد، جوانمردى ندارد و كسى كه دین ندارد، حیا ندارد.
نظر
-
پاسخ : اخبار صنعت پتروشیمی
متن کامل نامه نمایندگان به رئیس مجلس در رابطه با نرخ خوراک پتروشیمی ها به شرح زیر است: جناب آقای دکتر لاریجانی
ریاست محترم مجلس شورای اسلامی
با سلام و تحیت
اجازه طرح پیشنهاد چاپ نشده و غیر قانونی آقای دکتر توکلی در جلسه علنی عصر روز سهشنبه مورخ 1392/11/15 در تبصره الحاقی 21 گزارش کمیسیون تلفیق و تعیین قیمت حداقل 15 سنت برای هر متر مکعب خوراک گاز واحدهای پتروشیمی به استناد بند "ج" تبصره یک ماده 186 و ماده 152 و 204 ماده 155 آییننامه داخلی مجلس که به تصویب دو سوم نمایندگان رسیده و حضرتعالی و هیئت رئیسه محترم برای اجرای آن سوگند یاد کردهاید، خلاف صریح قانون آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی است.
لذا اصرار دارد به منظور آثار مخرب این مصوبه بر سرمایهگذاری در صنعت پتروشیمی و بازار بورس، نسبت به غیر قانونی بودن طرح پیشنهادی چاپ نشدهای که در اختیار نمایندگان قرار نگرفته بود، موضوع در هیئت رئیسه مطرح و نتیجه آن به استحضار نمایندگان محترم برسد.
1- هادی قوامی
2- عوض حیدپور
3- ایرج عبدی
4- محمدرضا پور ابراهیمی
5- سیدباقر حسینی
6- رضا عبدالهی
7- منصور حقیقتپور
8- بهروز نعمتی
9- حمیدرضا فولادگر
10- علی مطهری
11- احمدرضا دستغیب
12- محمد حسن دوگانی
13- حامد قادرمرزی
14- علیمحمد احمدی
نظر
-
Re: اخبار صنعت پتروشیمی
جالبه پتروشیمی هایی که از گران شدن صنعت گاز بیشتر آسیب میبینن نسبت به اونهایی که کمتر آسیب میبینن ریزش کمتری داشته اند
آخه سهامدارشون فته تو صف فروش و خریدار ها از ترس اینکه خیلی میخواد بریزه خریدی نمیکنن و قیمت پایانی سهم خیلی تغییر نمیکنه
ولی سهم هایی که کمتر اثر میگیرن چون به ذاته ارزشمند هستند ی عده میخوان ارزون بخرن و وقتی صف فروش میشه شروع به خرید میکنن و قیمت پایانی رو کامل منفی میکنن و فرداش قیمت پایانی پایین تر میاد
خنده داره
مگه نه؟؟؟فواره چون بلند شود سرنگون شود
نظر
-
پاسخ : Re: اخبار صنعت پتروشیمی
در اصل توسط vet پست شده است View Postجالبه پتروشیمی هایی که از گران شدن صنعت گاز بیشتر آسیب میبینن نسبت به اونهایی که کمتر آسیب میبینن ریزش کمتری داشته اند
آخه سهامدارشون فته تو صف فروش و خریدار ها از ترس اینکه خیلی میخواد بریزه خریدی نمیکنن و قیمت پایانی سهم خیلی تغییر نمیکنه
ولی سهم هایی که کمتر اثر میگیرن چون به ذاته ارزشمند هستند ی عده میخوان ارزون بخرن و وقتی صف فروش میشه شروع به خرید میکنن و قیمت پایانی رو کامل منفی میکنن و فرداش قیمت پایانی پایین تر میاد
خنده داره
مگه نه؟؟؟
نظر
-
پاسخ : اخبار صنعت پتروشیمی
گروه یتروشیمی داره بسته میشهكسى كه عقل ندارد، ادب ندارد و كسى كه همّت ندارد، جوانمردى ندارد و كسى كه دین ندارد، حیا ندارد.
نظر
-
پاسخ : اخبار صنعت پتروشیمی
نماد معاملاتی شرکتهای هلدینگ صنایع پتروشیمی خلیج فارس، سرمایه گذاری غدیر، سرمایه گذاری نفت، گاز و پتروشیمی تامین، پتروشیمی کرمانشاه،پتروشیمی شیراز، پتروشیمی شازند، پتروشیمی خارک، پتروشیمی فناوران، پتروشیمی پردیس، پتروشیمی فارابی، پتروشیمی آبادان با توجه به بررسی اثر افزایش نرخ خوراک طبق قانون بودجه سال 1393 و شفاف سازی و اطلاع رسانی به بازار، متوقف شدند.هرگاه زندگی را جهنم دیدی, سعی کن پخته بیرون آیی, سوختن رو همه بلدند ....
نظر
-
پاسخ : اخبار صنعت پتروشیمی
به دنبال توقف نماد اصلی؛
اوراق تبعی پتروشیمی ها متوقف شد
نماد معاملاتی اوراق اختیار فروشی تبعی سهام شرکت سرمایه گذاری نفت، گاز و پتروشیمی تامین، سرمایه گذاری غدیر و پتروشیمی کرمانشاه با توجه نماد اصلی، متوقف شدند
.
نماد معاملاتی شرکت سرمایه گذاری گروه توسعه ملی با توجه به بررسی اثر افزایش نرخ خوراک طبق قانون بودجه سال 1393 و شفاف سازی و اطلاع رسانی به بازار، متوقف شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا)، امروز نماد معاملاتی شرکت سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی کشوری با توجه به بررسی اثر افزایش نرخ خوراک طبق قانون بودجه سال 1393 و شفاف سازی و اطلاع رسانی به بازار و حق تقدم شرکت مذکور با توجه توقف نماد اصلی، متوقف شدند.
همچنین نماد معاملاتی اوراق اختیار فروشی تبعی سهام شرکت سرمایه گذاری نفت، گاز و پتروشیمی تامین، سرمایه گذاری غدیر و پتروشیمی کرمانشاه با توجه نماد اصلی، متوقف شدند.
در پایان معاملات امروز نیز نماد معاملاتی شرکت سیمان داراب جهت برگزاری مجمع عمومی فوق العاده به منظور تصمیم گیری در خصوص افزایش سرمایه، متوقف شد.
این در حالی است که نماد معاملاتی شرکت سیمان دشتستان پس از برگزاری مجمع عمومی عادی بطور فوق العاده مبنی بر انتخاب اعضای هیات مدیره، ( با محدودیت نوسان قیمت به تالار برگشت.هرگاه زندگی را جهنم دیدی, سعی کن پخته بیرون آیی, سوختن رو همه بلدند ....
نظر
-
پاسخ : اخبار صنعت پتروشیمی
پاسخ مدیران چهار مجموعه به دو پرسشاین رشد نرخ تنها مربوط به خوراک مصرفی شرکت های پتروشیمی بوده و قیمت سایر عوامل همچون سوخت مصرفی، حقوق و دستمزد افزایش نیافته است.
در پی موافقت نمایندگان مجلس شورای اسلامی مبنی بر افزایش قیمت گاز طبیعی مصرفی شرکت های پتروشیمی به 15 سنت، روند نزولی قیمت سهام این شرکت ها که از حدود یک ماه گذشته آغاز شده بود، بیش از پیش تداوم یافت. از این رو نماد معاملاتی 12 شرکت فعال در گروه پتروشیمی طی روز گذشته توسط ناظر بازار بورس و فرابورس متوقف شد تا این مجموعه ها نسبت به اطلاع رسانی و شفاف سازی پیرامون آثار افزایش قیمت خوراک مصرفی بر وضعیت سودآوری خود اقدام کنند.
براساس گزارش بورس نیوز، با توجه به مطالب عنوان شده این سوال مطرح می شود که رشد حدود پنج برابری نرخ خوراک مصرفی واحدهای پتروشیمی چه تأثیری بر وضعیت سودآوری آنها در پی خواهد داشت، آیا اجرای این برنامه اثر منفی پنج برابری بر روند سودآوری این واحدها خواهد گذاشت؟ و آیا برنامه ای مدون جهت جبران این رشد قابل توجه قیمت خوراک مصرفی از سوی شرکت های مذکور طراحی شده است؟
اندکی کمتر از پنج برابر
در همین ارتباط، یک مقام مسئول در شرکت پتروشیمی پردیس در گفتگو با خبرنگار بورس نیوز عنوان کرد: بررسی اثرپذیری وضعیت سودآوری این شرکت در پی رشد قیمت خوراک مصرفی آن به عوامل مختلفی همچون چگونگی تعیین قیمت فروش محصولات بستگی دارد. برهمین اساس می توان گفت در صورت ثبات سایر عوامل اثرگذار بر وضعیت سودآوری شرکت، تأثیر رشد حدود پنج برابری قیمت گاز طبیعی مصرفی بر روند سودآوری این واحد اندکی کمتر از این میزان خواهد بود.
وی اجرای این برنامه را منوط به تصویب آن توسط شورای نگهبان دانست و اظهار داشت: در صورت اجرایی شدن این برنامه، "شپدیس" نیز برنامه هایی جهت جبران افزایش هزینه ها همچون افزایش مقدار فروش محصول آمونیاک بکار خواهد گرفت که البته همانطور که عنوان شد این امر نیز به چگونگی قیمت فروش محصولات بستگی دارد.
افزایش قیمت های جهانی راه نجات پوشش هزینه ها
در ادامه کرمی، مدیر مالی شرکت پتروشیمی زاگرس بررسی اثرپذیری روند سودآوری "زاگرس" از افزایش قیمت گاز طبیعی مصرفی را به دلیل عدم تعیین تکلیف سایر پارامترهای اثرگذار بر وضعیت سودآوری آن طی سال آینده همچون قیمت ارز و نرخ فروش محصولات را مشکل دانست و بیان کرد: این مجموعه برنامه ای جهت پوشش هزینه های ناشی از رشد قیمت خوراک مصرفی خود ندارد، مگر اینکه قیمت فروش محصولات در بازارهای جهانی با رشد همراه شود.
فقط قیمت گاز طبیعی رشد یافته است
همچنین یک مقام مسئول در شرکت پتروشیمی شیراز در این ارتباط اظهار داشت: این رشد نرخ تنها مربوط به خوراک مصرفی شرکت های پتروشیمی بوده و قیمت سایر عوامل همچون سوخت مصرفی، حقوق و دستمزد افزایش نیافته است.
برهمین اساس، به نظر می رسد تأثیر منفی رشد حدود پنج برابری قیمت گاز طبیعی مصرفی بر وضعیت سودآوری "شیراز" کمتر از این میزان خواهد بود.
وی به عدم وجود فرصت کافی به منظور تدوین برنامه ای جهت جبران افزایش هزینه ها ناشی از رشد فزآینده قیمت خوراک مصرفی اشاره کرد و گفت: طراحی چنین برنامه هایی منوط به چگونگی اجرای این قانون در آینده و تصمیمات اخذ شده از سوی دولت پیرامون این موضوع می باشد.
افزایش قیمت اوره راه کار ارایه شده از سوی سایر واحدها
در ادامه مدیر امور سهام شرکت پتروشیمی کرمانشاه نیز تصریح کرد: افزایش قابل توجه قیمت خوراک مصرفی بر وضعیت سودآوری شرکت اثر خواهد گذاشت، اما به نظر می رسد میزان افت سودآوری کمتر از مقدار افزایش قیمت گاز طبیعی مصرفی باشد.
چهری افزود: فروش محصولات براساس قیمت های جهانی از جمله برنامه هایی است که همواره طی روزهای گذشته توسط تمامی شرکت های پتروشیمی و نیز انجمن صنعت پتروشیمی جهت پوشش هزینه های تحمیلی بر این واحدها پیشنهاد شده است.
در پایان این گزارش می افزاید، مدیر مالی شرکت پتروشیمی خارک حاضر به پاسخگویی به سوال خبرنگار ما نشد و همچنین این سایت خبری موفق به برقراری ارتباط با شرکت های پتروشیمی فن آوران و نیز خراسان نشد.درخت هرچه پربارتر افتاده تر@};-
توصیه ای به خرید/فروش/نگهداری ندارم.
نظر
-
پاسخ : اخبار صنعت پتروشیمی
امروز خبرگزاری خانه ملت در خبری با عنوان" نرخ بازده سرمایه گذاری در واحدهای پتروشیمی 30 درصد تعیین شد" از تصمیمی خبر داد که حاکی از تجدید نظر نمایندگان مجلس در تعیین سقف و کف نرخ خوراک بود.خبر مذکور از این حکایت داشت که :بر اساس بند ج تبصره الحاقی 21 نمایندگان مجلس موافقت کردند که قیمت پایه خوراک گاز واحدهای پتروشیمی در چارچوب قانون هدفمندکردن یارانهها به گونهای تعیین میگردد که نرخ بازدهی داخلی ارزی سرمایه گذاری این واحدها تا بیست و پنج درصد باشد به شرط آنکه از 15 سنت در هر مترمکعب کمتر "شود".لحظاتی بعد بدون اشاره یه اصلاحیه خبر خود و یا عذرخواهی از مخاطبان بی سروصدا کلمه شود را به "نشود" تغییر داد و غلط املایی اش را تصحیح کرد!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
بخشش لازم نیست ،اعدامش کنید!
بخشش،لازم نیست اعدامش کنید!!!
نظر
-
پاسخ : اخبار صنعت پتروشیمی
آرمان آتی تاپیکو را جزو سبد پیشنهادی خرید برای هفته سوم بهمن قرار داده است.
این پست بعد از افزایش نرخ خوراک پتروشیمی ها در سایت آرمان آتی قرار داده شده است
http://www.arman-ati.com/?cid=CMSContent&content=12096
نظر
-
پاسخ : اخبار صنعت پتروشیمی
متن ذیل رو از بورکس برای دوستان آوردم.
دوستان لطفا مقاله زير را با دقت بخوانيد:
حميد کشاورز: برخي پتروشيمي هاي گازي عادت کرده بودند که خوراک ارزان از دولت بگيرند و محصول را به قيمت جهاني بفروشند و در بلبشوي بازار ارز طي دو سال گذشته، دلارهاي پتروشيميايي را سه برابر نرخ مرجع در خيابان فردوسي و چهارراه استانبول بفروشند. بدين ترتيب يک سود 80 درصدي از محل پايين بودن نرخ خوراک نصيب پتروشيمي ها شد و يک سود 300 درصدي از محل جهش نرخ ارز در بازار آزاد. خرق هر عادتي هم موجب دردسر مي شود.
ريشه هاي خرق عادت
با آغاز اجراي قانون هدفمندسازي يارانه ها از اواخر آذرماه سال 1389 و فراگير شدن افزايش بهاي حامل هاي انرژي تا سطح قيمت هاي جهاني، ضرورت افزايش بهاي خوراک واحدهاي پتروشيمي هم به وجود آمد. براين اساس و با احتساب نرخ حدود يكهزار توماني ارز در آغاز اجراي قانون هدفمندسازي يارانه ها، قيمت هر مترمكعب خوراک گاز صنايع پتروشيمي 7 سنت يا 70 تومان تعيين شد.
اما با دامنه دار شدن ابعاد تحريم مالي و پولي غرب عليه جمهوري اسلامي و در پي رخداد شوک ارزي در اقتصاد ايران که موجب صعود نرخ آزاد دلار تا سطح 4 هزارتومان شد، ارزش هر متر مكعب خوراک گاز پتروشيمي ها تا سطح 2.33 سنت کاهش يافت. نرخي که کمتر از 20 درصد نرخ واقعي شده بود.
مصوبه اي که اجرا نشد
در چنين شرايطي ستاد تدابير ويژه اقتصادي دولت تصميم گرفت تا نرخ خوراک پتروشيمي ها را به 13 سنت افزايش دهد. اين مصوبه با حمايت اوليه دولت پيشين نيز مواجه شد چون اين اقدام هم سطح سود اين صنعت را معقول مي کرد و هم موجب تشويق اين صنايع براي تكميل زنجيره توليد ارزش افزوده مي شد. اما کمي بعد ورق برگشت و اين مصوبه تاكنون و به دلايل نامعلومي اجرايي نشده است.
لذا دولت يازدهم سعي کرد تا در قالب لايحه بودجه سال 93 اين روند معيوب شكل گرفته در صنعت پتروشيمي را اصلاح کند. روندي که به زعم کارشناسان و بر پايه تجربه دو سال گذشته، در عمل موجب عقب ماندگي و تعطيلي طرح هاي توسعه اين صنعت به دليل عادت کردن به کسب سود سرشار فعلي، مي شود.
مواجهه با دولت و مجلس
دولت در قالب لايحه بودجه پيشنهاد افزايش نرخ خوراک تا همان سطح 13 سنت را داده بود. بر پايه اين پيشنهاد، بحث هايي در مجلس براي تعيين نرخ عادلانه خوراگ گازي پتروشيمي ها در گرفت. در اين ميان نرخ هاي مختلفي از کف 13 سنت تا سطح 30 سنت در کميسيون هاي مختلف مرتبط با بحث، مطرح شد. برخي فعالان اين صنعت به سرعت وارد ماجرا شدند و با تمام تلاش سعي کردند اين نرخ را در سطحي پايين تر از 10 سنت حفظ کنند. اما گزارش تحقيقي و کارشناسي مركز پژوهش هاي مجلس آب پاكي را بر دست آنها ريخت. ولي دامنه چانه زني قيمت در کميسيون هايي همچون انرژي و صنايع به 13 تا 18 سنت محدود شد.
گام آخر در شوراي نگهبان
در حال حاضر که قيمت آزاد هر دلار آمريكا در محدوده 3 هزارتومان است، قيمت خوراک پتروشيمي ها، به ازاي هر متر مكعب گاز 2.7 سنت است اما صحبت از مصوبه 15 سنتي مجلس است و نااميدي دلالان کاهش نرخ خوراک از مجلس. اما گام آخر در پيش است. آنها از هم اكنون رايزني هاي گسترده خود را با برخي اعضاي متنفذ شوراي نگهبان براي رد مصوبه مجلس در خصوص افزايش نرخ خوراک پتروشيمي ها را آغاز کرده اند.
آخرين اظهارات مخالفان
اين رايزني ها با چند چاشني همراه شده، اول اين که سعي مي شود که گران شدن نرخ خوراک گاز به عنوان مساله تمام صنعت پتروشيمي اعم از مصرف کننده خوراگ گاز و غيرگاز بدل شود. دوم اين که اين باور در حال ترويج است که گراني خوراک موجب پيشي گرفتن رقبا از ايران در توسعه صنعت پتروشيمي خواهد شد. سوم اين که اجراي مصوبه افزايش نرخ خوراک، عامل اصلي افت قيمت ها و شاخص هاي بورس شناسانده شود. چهارم هم اين که با استفاده از چنين فضايي، لزوم اجراي مصوبه افزايش دامنه نوسان 7 قلم از محصولات پتروشيمي را کمرنگ کنند.
پاسخ موافقان
در مقابل موافق افزايش نرخ خوراک گازي پتروشيمي ها، گذشته از طرح مباحثي همچون عادلانه شدن سود صنعت و حذف زمينه هاي رانت، معتقدند که دامنه تاثيرگذاري اجراي اين مصوبه در صنعت پتروشيمي بزرگ نمايي شده، چون از نظرتناژ، 35 درصد پتروشيميهاي کشور خوراک گازي مصرف ميکنند.
پس نه تنها اين مساله در صنعت، عموميت ندارد بلكه با وجود افزايش نرخ خوراک تا سطح 15 سنت باز هم نرخ سود 30 درصدي واحدهاي مشمول حفظ خواهد شد. همچنين اين تاثير در صورت هاي مالي سال آينده شركت هاي بورسي ديده خواهد شد و در شرايطي فعلي دليلي براي نگراني سهامداران از کاهش سوددهي شركت هاي پتروشيمي وجود ندارد. همچنين اگر قيمت سهم شركتي فراتر از انتظارات عقلايي افزايش يافته، نمي توان با جوسازي بر حباب قيمتي سهم بيشتر دميد و بحران افت قيمت را به آينده موكول کرد.
الزام هاي تنظيم بازار
رويارويي موافقان و مخالفان افزايش قيمت خوراک همزمان با قطع گاز برخي واحدهاي پتروشيمي در روزهاي سرد زمستان امسال، موجب شده تا در پي کاهش توليد و متعاقب آن افت عرضه، قيمت برخي محصولات پتروشيمي با رشد موقت قيمت مواجه شوند. اين اتفاق به لحاظ اين که با اجراي سياست افزايش دامنه نوسان قيمت در بورس کالا از 5 درصد به 10 درصد همزمان شده، جبهه تازه اي را نيز عليه اين سياست با حمايت برخي دلالان بازار سامان داده است.
اين در حالي است که سازمان بورس و بورس کالا با افزايش فاصله قيمت ميان بازار و بورس، سعي کردند تا با جلب نظر اعضاي کارگروه تنظيم بازار ضمن دو برابر کردن دامنه نوسان قيمت محصولات عرضه شده در بورس کالا، فاصله قيمت بازار و بورس را کاهش دهند. اتفاقي که موجب افزايش عايدي واحدهاي توليدي عرضه کننده در بورس کالا شده و رانت حاصل از فاصله قيمت بورس و بازار را کاهش داده است.
با اين وجود به دليل اين که حمايت دولت از عرضه تمام محصولات در بورس به شكل کامل صورت نگرفته و پايه قيمت هاي جديد براي اعمال نوسان 10 درصدي، نرخ هاي پيشين است و نه نرخ کشف شده آزاد، مديريت نوسان قيمت و يكسان سازي قيمت بورس و بازار در آغاز با کاستي هاي همراه است.
لذا دولت ضمن مديريت بخش عرضه محصولات پتروشيمي چه از نظر مديريت عرضه در بورس و واردات مورد نياز بازار داخلي بايد حمايت خود را از اجراي مستمر سياست سياست افزايش دامنه نوسان قيمت در بورس ادامه دهد. چرا که در بخش عمده محصولاتي که اين روزها دچار افزايش قيمت شده اند، در بازار داخلي مشكل کمبود توليد در مقايسه با نياز مصرفي وجود دارد. بنابراين دولت ضمن تعادل بخشي به بازار از طريق واردات و نيز حمايت از افزايش عرضه ها در بورس، مي تواند هم از افزايش قيمت ها ممانعت کند و هم از کشف قيمت عادلانه و به نفع توليدكننده دفاع کند. به شرطي که همزمان با مديريت بخش عرضه، حمايت از ساز و کار بازار متشكل کالا ادامه يابد.
خلط بحث دلالان و صنعتگران
با اين وجود، تلاش برخي فعالان صنعت پتروشيمي براي حفظ نرخ هاي ارزان خوراک با زمينه سازي هاي رانت جويي برخي دلالان بازار براي اخلال در فرآيند عرضه محصولات پتروشيمي در بورس کالا همسو شده است. بدين ترتيب نه همه محصولات توليد به بورس مي رود، نه قيمت ها شفاف و عادلانه مي شود و نه بازار داخلي تامين مي شود و نه سود مورد انتظار صنعت پتروشيمي تامين مي شود. بلكه تنها موجب شتاب گيري قيمت ها در بازار آزاد و افزايش رانت دلالان محصولات پتروشيمي شده است.
http://www.khabaronline.ir/detail/337582/Economy/energy
نظر
نظر