کاربران گرامی بورسی، با توجه به تغییرات اخیر سایت در صورت وجود هر گونه مشکل در استفاده از سایت (درج پیام، عضویت و...) با ایمیل boursy.com[@]gmail.com در ارتباط باشید یا موضوع را در تاپیک «شما بگویید...» درج کنید.
دیدار با دکتر محمود سریعالقلم باموضوع «مبانی عملی عقلانیت» عصر چهارشنبه هفتم اسفند ۹۲ با حضور تعدادزیادی ازعلاقهمندان درکافهکتاب فروشگاه مرکزی شهرکتاب برگزار شدسریعالقلم دراین نشست به مدت یک ساعت موضوع توسعه،عقلانیت و رشدفردی راگشود. در ابتدای برنامه،مهدی فیروزان مدیرعامل موسسه شهرکتاب درصحبتهایی کوتاه گفت:امیدوارم این توفیق را داشته باشیم تا طبق قول و قراری که با دکترسریعالقلم گذاشتهایم سالی دوباردرفروشگاه مرکزی شهرکتاب بحثی را با هم پی بگیریم. دغدغه هر ایرانی
سخنرانی استاددانشگاه شهیدبهشتی بامقدمهای آغازشدکه درآن به شایستگی ایرانیان برای توسعه،امکانات توسعه و مبانی فردی و جمعی برای زندگی و برنامهریزی عقلانی پرداخته شده بود. او مبحث خود را با طرح مشکل عقلانیت در ایران شروع کرد و گفت:من بواسطه رشته تحصیلیام فرصت داشتهام تاکشورهای زیادی را از نزدیک ببینم و آنها را با هم مقایسه کنم.اینکه ایران جایگاه شایسته خودش را درجهان ندارد،دغدغه هر ایرانی است. اگردرکشور ما امکانات رشدوپیشرفت نبود،شایدلازم نبود که این دغدغه را داشته باشیم. ۳۰۰ سال پیش نیمی از مردم انگلستان رمان میخواندهاند
سریع القلم بامهم شمردن رشدفردی درتعیین سرنوشت جوامع گفت: ۵۳ درصد جمعیت ایران را زنان تشکیل میدهندواین نیرو و انرژی عظیم باید برای رشد و ورود به صحنه اجتماعی برای خودش وقت بگذارد.من سالهاست این نکته را مطرح کردهام که یکی از منابع رشد زنان در ایران،استقلال مالی است وبه میزانی که آنها استقلال پیدا کنند میتوانندبه اندازه تخصصشان رشدکنند.جمع رشد فردی آدمهاست که به جامعه مدنی منتهی میشود.شمادرنظر بگیریدکه ۳۰۰ سال پیش نیمی ازمردم انگلستان رمان میخواندهاند این استاددانشگاه به وجودبرخی ناهنجاریها و بداخلاقیهای اجتماعی در ایران اشاره کردوافزود:چرادرجامعه ما افراد خیلی زودعصبانی میشوند؟یکی ازدوستان روانشناسم به من گفت که دلیل این مسئله،عدم تسلط برخویش است.درواقع ما دقت نمیکنیم که چه میگوییم،چرا میگوییم ودرچه شرایطی میگوییم.ما کسانی هستیم که برای خودمان وقت نمیگذاریم.یکی از لایههای قابل توجه در نوشتههای دکتر عبدالحسین زرینکوب این است که بخشی از تاریخ ایران را حسد و کینه رقم زده است. روزی یک اقتصاددان به من گفت که مادرکتاب اول دبستان نباید بنویسیم«بابا نان داد»باید بگوییم که من زحمت کشیدم ونان به دست آوردم.یعنی باید تلاش کنم روی پای خود بایستم وبه خودم متکی باشم. همین اتکای به خویش است که آلمان را آلمان و ژاپن را ژاپن کرده است. آینده خاورمیانهایها در دست بیلگیتسهاست
وی با طرح دو سوال«فکر انسان چطور رشدمیکند؟»و«چرا در جامعه ما افراطیگری هست؟»گفت:دلیل افراطیگری این است که این اشخاص فقط درمدار خودشان زندگی میکنند.واردمدارهای تازه شدن نیازمند مطالعه و اعتراف به این است که «من نمیدانم».من یکبار به یکی از دوستانم چهار رمان از چارلز دیکنز را معرفی کردم وگفتم اینها را بخوان تا مدار متفاوتی در ذهنت شکل بگیردوذهنت باجهانی غیر از خودت هم آشنا شود. او آنها راخواندومن باز کتابهای دیگری به او معرفی کردم.ازسوی دیگر،رشد فکری نیاز به هممباحثه دارد؛کسی که با او بحث و گفتوگو کنیم. رسانههای مجازی در این عرصه بسیار تاثیرگذارند و حضور در این فضاها قدرت تحمل را بالا میبرد. ما با اینترنت و فیسبوک و... به هم وصل شدهایم. من در اجلاس داووس گفتم که آینده خاورمیانهایها در دست بیل گیتسهاست. دو نیمروز را در هفته برای خودتان بگذارید
او به مخاطبان توصیه کرد:دستکم دو نیمروز رادرهفته برای خودتان بگذاریدتاموسیقی گوش کنید،مطالعه کنید،به جنگل وکوه برویدیابه هرطریق،وقتی را به خودتان اختصاص دهیدتابه سمت استقلال فکری حرکت کنید وی با اشاره به 30 ویژگی انسان عقلانی-که چندی پیش در قالب یادداشتی درسایت تابناک منتشر کرده بود -گفت: اولین ویژگی انسان عقلانی این است که به خودش بگوید من نمیدانم.بگوید نمیدانم و نیاز به کسب اطلاع و دانایی بیشتر دارم.شما دیدید که در هفتههای گذشته یک سیاستمدار ایرانی بابت کاری از مردم عذرخواهی کرد.ظاهرا این اولین باردرتاریخ ایران بودکه یک سیاستمدار ازمردم عذرخواهی میکرد. این کار خیلی خوبی است که اشتباه خود را بپذیریم.مابایدروی فرهنگ وذهنیت خودمان کار کنیم تا به سمت عقلانیت پیش برویم.این استاددانشگاه درادامه برشمردن ویژگیهای انسان عقلانی افزود:درمقابل کسی که نمیداند،زیاد خرده نگیریدوسعی کنیدروی او تاثیر بگذارید.ما اگرطبع انسان رادرنظرگیریم،توقعاتمان نسبت به دیگری کاهش مییابدوکمترهمدیگر را محکوم میکنیم.بحثی در رشته ما هست که میگوید اگرمیخواهید ملتی را خوب بشناسید،اولین روش این است که بدانید روش حل اختلافهایشان چگونه است.ما ایرانیها ظرف پنج ثانیه عصبانی میشویم. آیااین تربیت و آموزش را به خودمان دادهایم که برای مدت طولانی صبور باشیم، واکنش منطقی از خودمان بروز دهیم وآن پنج ثانیه را به پنج سال افزایش دهیم؟ انباشتگی پروندههای قضایی دردادگاههای ما به خاطر این است که درخانواده و جامعه نیاموختهایم چگونه مشکلاتمان را حل کنیم. سه ساعت مطالعه در روز
سریعالقلم با بیان اینکه اگر میخواهیم فکرمان رااصلاح کنیم بایدبه سراغ مطالعه برویم گفت:سه ساعت مطالعه در روز غوغایی در شخصیت فرد به وجود میآورد.خواندن تاریخ ایران،تاریخ جهان،ادبیات،علوم اجتماعی و...دراین راه بسیاراثرگذار است.به نظرم،موضوع کتاب نخواندن ما ایرانیان،توجیه اقتصادی ندارد. یک خانواده چهار نفره معمولا ۶۰ هزار تومان برای پیتزا میپردازندوبا این رقم میتوان دستکم سه کتاب خوب خرید.وی درباره ناهنجاریهای اجتماعی نیزگفت:بسیاری ازناهنجاریهای جامعه ما بهخاطر فقدان آموزش است.من آموزش وتربیت خانوادگی را مهمترین عامل -وبهخصوص مهمتر از تاثیر ساختار سیاسی و رسانهها -میدانم.ما باید یاد بگیریمکه به عنوان انسان برای همدیگر ارزش قائل شویم. باید نهضتی برای احترام گذاشتن به یکدیگر ایجاد کنیم تا شاهد رفتارهای ناهنجار وغیرقانونی نباشیم.اگررئیسجمهور آلمان یا نخستوزیر ژاپن استعفا میکنندبه این خاطر است که حیثیت کشور و شان مردم خود راحفظکنند.دست یافتن به شأن و حقوق فردی، مشروط براین است که تکتک ما برای خودمان وقت بگذاریم،به ضعفهایمان پی ببریم و خود را تقویت کنیم. افراطیگری در جامعه از عدم آموزش ریشه میگیرد
دکتر سریعالقلم اضافه کرد:ما به جای گفتاردرمانی باید فرهنگ فردیمان رارشددهیم.عذرخواهی از فرزند کوچکمان به دلیل یک تاخیرچنددقیقهای از صد سخنرانی موثرتر است وبرتربیت او تاثیر میگذارد.سقف تربیت فرهنگ مدنی، ۱۲ سال است؛یعنی تا آن سن باید به ما یاد بدهندکه به حقوق دیگران احترام بگذاریم و در مقابل مردم چه رفتاری داشته باشیم.در مدارس ابتدایی کره جنوبی،در دوسوم زمان کلاسها معلم با بچهها دور یک میز مینشیندو آنها روش بحث وگفتوگو و گوش کردن را میآموزند. وقتی این قبیل آموزشها نباشد، میتوانیم بگوییم افراطیگری درجامعه از عدم آموزش ریشه میگیردکه نمیدانیم با تفاوتها و اندیشههای دیگر چطوربرخوردکنیم. این سومین نشست دکتر محمود سریعالقلم در فروشگاه مرکزی شهرکتاب بود.
استاد رهنمای عزیز
من با اجازتون مطالب آموزشی شما در انجمن دیگری که فعالیت دارم برای حدود 300 کاربر خانم قرار دادم و مورد استقبال قرار گرفت
من به بحث آموزش علاقه دارم و در این زمینه خیلی حوصله دار هستم دوست دارم چیزی رو که یاد میگیرم به دیگران هم آموزش بدم
همون طور که زندگی خودم به خوبی و خوشی متحول میشه دوست دارم به دیگران هم یاد بدم تا اونها هم بتونم حداقل زماتی رو به خودشون اختصاص بدن
متشکرم از لطف و مرحمت شما
استاد رهنمای عزیز
من با اجازتون مطالب آموزشی شما در انجمن دیگری که فعالیت دارم برای حدود 300 کاربر خانم قرار دادم و مورد استقبال قرار گرفت
من به بحث آموزش علاقه دارم و در این زمینه خیلی حوصله دار هستم دوست دارم چیزی رو که یاد میگیرم به دیگران هم آموزش بدم
همون طور که زندگی خودم به خوبی و خوشی متحول میشه دوست دارم به دیگران هم یاد بدم تا اونها هم بتونم حداقل زماتی رو به خودشون اختصاص بدن
متشکرم از لطف و مرحمت شما
روزی می رسد که با خود بگویم:
میخواستم حرف بزنم . نزدم.
می خواستم بخندم . نخندیدم.
میخواستم مسافرت بروم . نرفتم.
می خواستم کمک کنم . کمک نکردم.
می خواستم شادی کنم . شادی نکردم.
می خواستم........
عمر تمام شده و پشیمان دنیا را ترک میکنم.
نظر