اخبار

Collapse
X
 
  • زمان
  • نمایش
Clear All
new posts
  • وحید 20
    ستاره‌دار(98)
    • Mar 2011
    • 29911

    #9061
    والیبال انتخابی المپیک - ژاپن

    پیروزی ایران مقابل ناامیدها/ اعتماد تلخ به کمتجربهها!
    خبرگزاری فارس: تیم ملی والیبال ایران صبح امروز در چهارمین مسابقه خود در رقابتهای انتخابی المپیک برابر پورتوریکو به برتری رسید.


    به گزارش باشگاه خبری فارس «توانا»، دیدارهای روز چهارم رقابتهای انتخابی المپیک با مصاف تیمهای ایران و پورتوریکو آغاز شد. در این مسابقه شاگردان ولاسکو توانستند حریف انتهای جدولی خود را شکست دهند تا 3 امتیاز را به امتیازات خود اضافه کنند.

    تیم ایران این مسابقه را با حساب 3 بر یک به سود خود رقم زد. ایران گیمهای اول، دوم، و چهارم را به ترتیب با نتایج 26 بر 24، 25 بر 16 و 25 بر 20 به سود خود خاتمه داد و تنها گیم سوم را با نتیجه 25 بر 22 به حریف واگذار کرد.
    گیم اول

    در گیم نخست این مسابقه با توجه به اینکه پورتوریکوییها چیزی برای از دست دادن نداشتند با خیال آسوده برابر ایران قرار گرفتند و بازی راحتی را برابر حریف خود به نمایش گذاشتند. آنها با زدن سرویسهای مطمئن توانستند زودتر از ایران امتیاز 8 را کسب کنند تا تیمها به وقت استراحت فنی اول بروند. در مقابل سرویسهای ریسکی و پراسترس شاگردان ولاسکو جواب مثبت نمیداد. با دفاع شدن حرکت سرعتی بازیکنان ایران پورتوریکوییها به امتیاز 11 بر 9 رسیدند تا استرس بازیکنان ایران بیشتر از گذشته شود.

    در ادامه اشتباهات بازیکنان ایران نتیجه بازی را 15 بر 12 به سود حریف کرد تا ولاسکو درخواست وقت استراحت کند و پس از آن فیاضی را جایگزین زرینی کند. در امتیاز 19 بر 15 ولاسکو قرا را به جای غفور وارد زمین کرد؛ تعویضهایی که در ادامه مسابقه تاثیر خود را نشان دادند.

    وقتی اختلاف امتیاز به یک رسید و نتیجه بازی 20 بر 19 شد کاردونا، سرمربی پورتوریکو درخواست وقت استراحت کرد تا وقفهای در جریان بازی ایجاد کند، اما در ادامه و در امتیاز 23 بر 21 به سود پورتوریکو، این ولاسکو بود که ناامید نشده بود و بازهم درخواست وقت استراحت کرد. نادی پشت خط سرویس قرار گرفت تا تجربه وی به داد تیم ایران برسد و همین گونه هم شد. شاگردان ولاسکو که نشانی از ناامیدی در آنها دیده نمیشد خوب بازی را ادامه دادند تا اینکه بازی 24 بر 24 مساوی شد و پس از آن اشتباه بازیکنان حریف و دفاع عالی از قائمی امتیاز 26 را برای ایران به ارمغان آورد تا شاگردان ولاسکو پیروز گیم سخت اول لقب بگیرند.
    گیم دوم
    گیم دوم را بازیکنان ایران بسیار راحتتر آغاز کردند و از همان ابتدا توانستند اختلاف 4 امتیازی ایجاد کنند. ایران واقعی در این گیم به نمایش درآمد و نشانی از استرس بین بازیکنان و کادر فنی نبود. با خراب کردن سرویس از سوی بازیکنان پورتوریکو نتیجه بازی 7 بر 3 شد، اما بلافاصله قرا هم سرویس را از دست داد تا نتیجه بازی 7 بر 4 به سود ایران شود.

    ایران بسیار راحت تر بازی میکرد و با زدن سرویسهای پرشی شرایط را به گونهای رقم زد تا دریافتها به پاسور پورتوریکو نرسد و آنها در حملات دچار مشکل شوند. در این گیم تشخیص دفاع وسطهای ایران بسیار عالی بود و شرایط به گونهای پیش رفت که اختلاف 7 امتیازی بین تیمها ایجاد شد و نتیجه بازی 20 بر 13 به سود ایران رقم خورد.

    پوریا فیاضی جوان که در این گیم عملکرد بسیار خوبی داشت توانست امتیاز 24 را برای ایران کسب کند تا شاگردان ولاسکو در آستانه پیروزی در این گیم باشند. امتیاز 25 را هم تیم ایران با دفاع تک نفره مهدوی بهدست آورد تا گیم دوم با نتیجه 25 بر 16 به سود قرمزپوشان ایران خاتمه پیدا کند.

    گیم سوم
    در گیم سوم شرایط کمی متفاوت بود. ولاسکو که بهنظر خیالش از پیروزی برابر حریف راحت بود بازیکنان اصلی را کم کم بیرون کشید و به جوانترها میدان داد. بازیکنی مانند مصطفیوند هم توانست نخستین حضورش را در این دوره از مسابقات تجربه کند و در امتیاز 8 بر 4 جایگزین نادی شد.

    اختلاف امتیاز به گونهای بود که ولاسکو ترجیح داد در امتیاز 12 بر 10 هم به بازیکنان اصلی خود استراحت دهد، اما اوضاع کمی خطرناک شده بود، چراکه پورتوریکوییها اختلاف را کم کردند و نتیجه بازی 12 بر 12 شد تا ولاسکو درخواست وقت استراحت کند. بازیکنان جوان و کم تجربه ولاسکو روند خوبی در پیش گرفتند و زودتر از حریف خود به امتیاز 16 رسیدند تا تیمها به وقت استراحت فنی دوم بروند، اما ولاسکو ریسک نکرد و در امتیاز 17 بر 16 معروف و غفور جایگزین مهدوی و قرا شدند.

    کاردونا، سرمربی پورتوریکو در امتیاز 19 بر 18 به سود ایران هم ناامید نبود و درخواست وقت استراحت کرد تا بتواند حداقل یک گیم را از آن خود کند؛ شاگردان کاردونا توانستند 22 بر 21 از ایران پیش بیفتند، اما ولاسکو بازهم دو تعویض انجام داد و مهدوی و قرا جایگزین غفور و مهدوی شدند. این تعویضها تاثیر چندانی نداشت، چراکه امتیاز 24 را هم پورتوریکوییها کسب کردند که از دفاع نامناسب بازیکنان ایران برای حریف به ارمغان آمد.

    ولاسکو درخواست وقت استراحت کرد تا شاید مانند گیم نخست روند بازی تغییر کند، اما اینگونه نشد و اعتماد ولاسکو به کم تجربهها جواب نداد. هرچند که ولاسکو حرکت مثبتی انجام داد و به جوانترها اعتماد کرد، اما شاید در پایان مسابقات این حرکت به ضرر ایران تمام شود. پروتوریکویی که در سه بازی گذشته خود حتی یک گیم را هم به سود خود کسب نکرده بود، توانست طعم شیرین پیروزی در یک گیم آنهم برابر ایران را تجربه کند.
    گیم چهارم
    در گیم چهارم ولاسکو ریسک را کنار گذاشت و بازیکنان اصلی خود را روانه میدان کرد. پورتوریکوییها بازهم مانند گیم اول بدون استرس بازی کردند و شرایط کمی برای ایران خطرناک میشد، اما تجربه نادی به داد ایران رسید و بازی را در امتیاز 5 مساوی کرد.

    در چند صحنه معروف پاسهای کوتاه به نادی داد و وی هم ضربه تمام کننده را به توپ زد تا دو تیم در امتیاز 6 مساوی شوند. برای کسب امتیاز هشت رالی زیبایی بین دو تیم ایجاد شد که در پایان شاگردان ولاسکو برنده آن بودند و بازهم با حرکت سرعتی نادی تیمها راهی وقت استراحت فنی اول شدند. زرینی در امتیاز 9 بر 8 جایگزین فیاضی شد. خطای انفرادی و اشتباه در زدن سرویس از سوی قائمی امتیاز 9 را به حریف داد.

    پورتوریکوییها پا به پای ایران در گیم چهارم پیش آمدند، اما شاگردان ولاسکو موفق شدند اختلاف 2 امتیازی با حریف خود ایجاد کنند و نتیجه بازی 15 بر 13 شود. فیگوئرا، بازیکن شماره 3 ایران از اشتباهات تیم ایران بهترین استفاده را کرد و نتیجه را 17 بر 16 به سود پورتوریکو کرد، اما بلافاصله بعد از اینکه پورتوریکو 18 بر 17 از ایران عقب افتاد، کاردونا بازهم درخواست وقت استراحت کرد.

    مهدوی و قرا در امتیاز 19 بر 18 وارد زمین شدند. بالاخره در امتیاز 21 شاهد دفاع خوب تیم ایران بودیم؛ دفاعی که مدتها از آن خبری نبود. کسب این امتیاز آن هم با دفاع 3 نفره موجب شد ولاسکو هم شاگردانش را تشویق کند و در آن سوی میدان هم کاردونا درخواست وقت استراحت کرد. دریافت عالی، پاس دقیق و ضربه تمام کننده قرا امتیاز 23 را برای ایران به ارمغان آورد و در ادامه همین بازیکن موفق شد امتیاز 25 را برای شاگردان ولاسکو کسب کند.
    به گزارش فارس شاگردان ولاسکو با این پیروزی جمع امتیازهای خود را به 8 رساندند و منتظر نتیجه سایر بازیهای امروز هستند. پورتوریکوییها هم همچنان دون امتیاز از 4 بازی خود در انتهای جدول جای گرفتند.
    بازی بعدی تیم ایران فردا ساعت 6:30 صبح برابر ونزوئلا برگزار خواهد شد. ونزوئلا از 3 بازی گذشته خود تنها یک پیروزی برابر پورتوریکو کسب کرده است.
    درخت هرچه پربارتر افتاده تر@};-

    توصیه ای به خرید/فروش/نگهداری ندارم.

    نظر

    • morteza93
      عضو فعال
      • Apr 2012
      • 516

      #9062
      در کنار کارهاتون یه سری هم به این سایت بزنید

      گوگل یک سایت گذاشته برای رای به خلیج فارس یا خلیج عرب

      یا هدف می گذاری و برای هدف خودت کار می کنی یا مجبوری برای هدف دیگران کار کنی، انتخاب با خودته!!!

      نظر

      • آرش 64
        عضو عادی
        • May 2012
        • 234

        #9063
        سلام به دوستان قمی وتسلیت بابت مرگ آقای فرهنگ :
        انشاالله دوستان قدر لحظه های زندگیشان رابدانند
        پول یک مرد را نمی سازد ولی یک مرد پول را می سازد
        راه ارتباطی 09196910020

        نظر

        • وحید 20
          ستاره‌دار(98)
          • Mar 2011
          • 29911

          #9064
          نايب رئيس انجمن برنج كشور: تشديد روند بيكاري شاليكاران/ شاليزارها تبديل به ويلا ميشوند


          کشاورزان مجبور به پرداخت خساراتی هستند که در ایجاد آن هیچ نقشی نداشتهاند/ دولت سالیانه به طور میانگین یک میلیون تن برنج وارد میکند که در بدترین شرایط نیاز کشور به واردات برنج ۴۰۰ هزار تن میباشد.

          ایلنا: امسال میزان تولیدات با ۵۰ هزار تن کاهش از یک میلیون و ۲۵۰ هزار تن به دو میلیون و ۲۰۰ هزار تن کاهش خواهد یافت.

          «پرویز حسین نتاج» نایب رئیس انجمن برنج کشور، نرخ خرید تضمینی برنج را موجب زیان کشاورزان اعلام کرد و به ایلنا گفت: امسال به دلیل عدم تامین هزینههای تولید شالیکاران زیادی در کشور بیکار میشوند.

          نتاج با بیان اینکه قیمتهای اعلام شده متعلق به چند سال قبل است گفت: در تعیین نرخ تضمینی همواره احتمالات را در نظر ميگيريم، چرا كه مسائلی نظیر وضعیت اقلیمی، تورم، بهای نهاده و هزینههای کارگری بر قیمت تمام شده تولید تاثیر گذار است.

          نایب رئیس انجمن برنج کشور در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به کاهش سطح زیر کشت برنج در سال جاری تصریح کرد: امسال میزان تولیدات با ۵۰ هزار تن کاهش از یک میلیون و ۲۵۰ هزار تن به دو میلیون و ۲۰۰ هزار تن کاهش خواهد یافت.

          او عدم اعمال سیاستهای حمایتی دولت را از شالیکاران را موجب گستردگی نرخ بیکاری در بین آنها اعلام کرد و گفت: امسال به مانند سال گذشته اراضی برنج کاری بیشتری تبدیل به باغ و ویلا خواهند شد.

          نتاج با انتقاد از سیاست دولت در روند واردات برنج به داخل کشور یاد آور شد: دولت سالیانه به طور میانگین یک میلیون تن برنج وارد کشور میکند که در بدترین شرایط نیاز کشور به واردات برنج ۴۰۰ هزار تن میباشد. این در حالیست که کشاورزان مجبور به پرداخت خساراتی هستند که در ایجاد آن هیچ نقشی ندارند.

          نایب رئیس انجمن برنج کشور با بیان اینکه هزینههای کارگری در این بخش بیش از ۷۰ درصد مجموع هزینهها را شامل میشود، خاطرنشان ساخت: به علت عدم حمایت دولت از کشاورزان در پی اجرای قانون هدفمندی یارانهها هزینه کارگران افزایش یافته است.
          درخت هرچه پربارتر افتاده تر@};-

          توصیه ای به خرید/فروش/نگهداری ندارم.

          نظر

          • پرریسک
            عضو فعال
            • Feb 2012
            • 6797

            #9065
            صدا و سیمای ایران، وکیل خود خوانده و رایگان مردم اروپا؟!کد خبر: 6706تاریخ درج: 17 /خرداد /1391
            عصر ایران - طی روزهای گذشته برگزاری جشن شصتمین سالگرد تاجگذاری ملکه انگلیس سوژه اخبار و گزارش هایی شده است که در صداوسیما به آن پرداخته می شود.

            صداو سیما در برنامه های مختلف خبری با اشاره به مشکلات اقتصادی موجود در انگلیس به هزینه " هنگفت " برگزاری این جشن و دیگر هزینه های خانواده سلطنتی اشاره کرده و تلاش می کند این نکته را به بینندگان و شنوندگان خود گوشزد کند که مردم انگلیس غرق در مشکلات اقتصادی هستند در حالی که دولت و خاندان سلطنتی انگلیس بدون توجه به این مشکلات با برگزاری جشن های پر هزینه ، هزینه های سنگینی را بر دوش مالیات دهندگان انگلیسی تحمیل می کنند.

            برای این منظور صداوسیما با انعکاس برخی اظهار نظرهای مخالفان جمهوریخواه و حتی مردم عادی انگلیس تلاش دارد تا صدای مخالفان نظام سلطنتی انگلیس را برای بینندگان ایرانی انعکاس دهد.

            پر واضح است که انعکاس مساله ای همچون پر هزینه بودن مراسم و انتقاد برخی از مردم و فعالان سیاسی و اجتماعی انگلیس برای یک رسانه که با اصول حرفه ای به فعالیت می پردازد می تواند به عنوان زاویه ای از واقعیت یک خبر یا حادثه مورد توجه باشد و اگر رسانه ای که بر مبنای اصول حرفه ای به فعالیت می پردازد در انعکاس اخبار این چنینی به این زاویه از خبر کم توجهی کند قطعا گزارش جامع الاطرافی را به بینندگان خود ارایه نکرده است و از این بابت انتقادی بر صدا و سیما نیست ؛ اما نکته در این است که :

            1- صداوسیما یک زاویه از خبر را به عنوان تمام زوایای آن حادثه یا خبر به خورد بینندگان خود می دهد و از انعکاس دیگر ابعاد و زوایای حادثه خودداری می کند که این کار از لحاظ اصول حرفه ای "اطلاع رسانی استاندارد" نیست بلکه "تبلیغات رسانه ای " محسوب می شود.

            2- صداوسیما سیاستی یک بام و دو هوا را دنبال می کند و در حالی که از انعکاس بسیاری از مشکلات و مسایل مشابه داخلی کشور خودداری می کند اما با بزرگ نمایی مشکلات در دیگر کشورها تلاش می کند تا مشکلات داخلی کشور را خفیف جلوه دهد .

            در مشکلات مشابه داخلی ، از آن جنس خبرها و گزارش هایی که از دیگر کشورها به عنوان مسایل و مشکلات مردمی پخش می شود در صداوسیما کوچکترین انعکاسی نمی یابد.
            صدا و سیما که نام "رسانه ملی" را یدک می کشد ، باید بازتاب دغدغه های ملی باشد و مردم بتوانند صدای واقعی خود را از آن بشنوند و خویشتن را در آن ببینند نه این که از صبح تا شب ، فقط ، "به به و چهچه" از داخل ببینند و بشنوند و دردهای دیگران را نظاره کنند.

            مگر صدا و سیما با مردم محروم انگلیس و یونان و فرانسه و ایتالیا و آمریکا و دیگر بلاد قرارداد همکاری دارد که دردهای آنان را فریاد می کند؟ و مگر متولیان صدا و سیما در میان مردم ایران زندگی نمی کنند که کمترین انعکاس دردهای مردم ایران در رسانه ملی خودشان است؟!

            3- صداوسیما تلاش دارد حتی با بزرگ نمایی مشکلات اقتصادی و اجتماعی در دیگر کشورها در تبلیغات غیر مستقیم به بینندگان و شنوندگان ایرانی این گونه القا کند که مشکلات آنها در مقایسه با مشکلات مردم دیگر نقاط دنیا (حتی در کشورهای مرفه) قابل توجه نیست و یا حداقل مشکلات آنها نیزمشابه مشکلات اقتصادی و اجتماعی مردم دیگر نقاط دنیا است.

            4- وقتی صدا و سیما ، تمام هم و غمش این باشد که مشکلات دیگر کشورها - از مشکل زباله ها در فلان شهر ایتالیا تا گرانی بنزین در فلان ایالت آمریکا - را انعکاس دهد و از مردم خودمان غفلت نماید ، رسانه هایی که واقعاً درد مردم ایران را ندارند ، از این خلأ استفاده می کنند و وکیل و وصی مردم ایران می شوند. مسوولیت این میدان دادن ها نیز با مسوولان صدا و سیماست.

            و نکته پایانی و هشداری این که : با ادامه چنینی روندی دیر نخواهد بود که صداوسیما مخاطبان عوام خود را نیز همچون مخاطبان نخبه و آگاه و تحصیلکرده از دست بدهد چرا که "همه حقیقت را برای همیشه نمی توان از نظرها پنهان داشت."

            نظر

            • پرریسک
              عضو فعال
              • Feb 2012
              • 6797

              #9066
              احتمال تغییر موضع مسکو در قبال سوریه معاون وزیر خارجه روسیه در اظهارتی قابل تامل درباره موضع احتمالی مسکو برای آینده تحولات سیاسی در سوریه گفت: بشار اسد می تواند به عنوان بخشی از راه حل و فصل بحران سوریه قدرت را ترک کند. کد خبر: 6708تاریخ درج: 17 /خرداد /1391 به گزارش خبرگزاری فرانسه، "گنادی قتیلف" با بیان این مطلب در ادامه گفت : ما هرگز نگفته ایم و اصرار هم نکرده ایم که اسد لزوما باید در قدرت باقی بماند.

              معاون وزیر خارجه روسیه همچنین با اشاره به تحولات سوریه گفت: این وضعیتی است که توسط خود سوری ها به وجود آمده است.

              خبرگزاری فرانسه در ادامه به فشار روز افزون کشورهای غربی و آمریکا بر روسیه برای تغییرمواضع این کشور در قبال سوریه اشاره کرد و نوشت : علاوه بر کشورهای غربی، عربستان سعودی نیز به جمع کشورهایی پیوسته که خواهان تغییر مواضع روسیه در قبال سوریه است.

              این در حالی است که روز دوشنبه رهبران اروپایی باحضور در روسیه از مسکو خواسته بودند تا مواضع خود در قبال سوریه را تغییر بدهد اما "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهور روسیه با این موضوع مخالفت کرد.

              پس از این دیدار، پوتین عازم چین شد و با توجه به آنکه پکن نیز یکی از حامیان دولت سوریه به شمار می رود پیش بینی می شود که رهبران روسیه و چین در مذاکرات خود مواضع قبلی خود در مورد سوریه را مستحکم تر کنند.

              در پاسخ به رایزنی های چین و روسیه، "هیلاری کلینتون" وزیر امور خارجه آمریکا که به منطقه قفقاز سفر کرده در سخنانی گفت : روسیه و چین باید بخشی از راه حل بحران سوریه باشند.

              کلینتون خطاب به رهبران روسیه و چین گفت : ما از روسیه و چین دعوت می کنیم تا بخشی از راه حل باشند. معتقدیم که راهی برای پایان دادن به وضعیت موجود وجود دارد و برای رسیدن به آن تلاش خواهیم کرد.

              نظر

              • هادی129
                عضو عادی
                • Apr 2012
                • 296

                #9067
                اسرائیل از مواضع ضد ایرانی خود عقب نشست
                نخست وزیر رژیم صهیونیستی ادعا کرد: «هیچکس از ایران نخواسته است فعالیت اتمی خود را متوقف کند، ایران فقط از غنی سازی بیست درصد صرف نظر کند.»

                به گزارش سرویس سیاسی جام نیوز، روزنامه بیلد (Bild) آلمان چهارشنبه 17 خرداد(June.6) در یک مصاحبه با "بنیامین نتانیاهو" نخست وزیر رژیم صهیونیستی نوشت: اسرائیل در واکنش به از سرگیری مذاکرات اتمی با ایران و اعلام ساخت یک راکتور جدید دیگر از سوی مقامات ایران، اعتراف کرده است که فعالیت اتمی این کشور، یک میلیمتر هم کند نشده و در واقع هیچ اتفاقی نیفتاده است.»
                نخست وزیر اسرائیل در پاسخ به سئوال خبرنگاران روزنامه بیلد آلمان که پرسیدند آیا جنگی میان اسرائیل و ایران درخواهد گرفت، ادامه داد: «ترجیح ما بیشتر این است که تمامی این تحریم های اقتصادی به راه حل منتهی شود.»
                نتانیاهو عنوان کرد: «از ایران خواسته نشده است غنی سازی را کنار بگذارد یا بطور کامل متوقف کند و یا اورانیوم غنی شده خود را پس دهد. حتی از ایران درخواست نشده است که تاسیسات فردو را تعطیل کند. آنچه از ایران خواسته شده صرفا آن است که از غنی سازی بیست درصد صرف نظر کند؛ نه اینکه برنامه اتمی خود را کنار بگذارد.»
                گفتنی است درحالی نتانیاهو با عقب نشستن از مواضع پیشین خود خواستار صرف نظر ایران از غنی سازی 20 درصد شده است که هفته گذشته بعد از پایان یافتن نشست ایران با کشور های گروه1+5 گفته بود: ایران باید غنی سازی مواد هسته ای را متوقف کند، باید تمام موادی که تا کنون غنی سازی شده را از آن کشور بیرون ببرد و تأسیسات هسته ای زیرزمینی خود را در قم به حال تعطیل درآورد. تنها تعهد صریح ایران به پذیرش هر سه این شرایط و تضمین اجرای آنها می تواند برنامه هسته ای ایران را متوقف کند. و این موضوع باید هدف مذاکرات قرار می گرفت، اما متاسفانه و با افسوس فراوان باید بگویم که این چیزی نیست که امروز از ایران خواسته می شود! ".

                نظر

                • بابک 52
                  ستاره‌دار (27)
                  • Mar 2011
                  • 17028

                  #9068
                  کاخ سفید خبر کشته شدن مرد شماره ۲ القاعده را تایید کرد

                  خبر کشته شدن مرد شماره ۲ القاعده در پاکستان از سوی مقامات آمریکایی تایید شد. کاخ سفید آمریکا در واشنگتن بدون ذکر جزییات بیشتر تایید کرد که ابویحیی اللیبی در حمله هواپیماهای بدون سرنشین آمریکا کشته شده است.
                  ایالات متحده آمریکا توانسته است، در جریان فعالیتهای خود در مقابله با القاعده ضربهای سخت به این شبکه تروریستی وارد سازد. خبرگزاری رویترز روز سهشنبه (۵ ژوئن/۱۶ خرداد) در پی انتشار خبر احتمال کشته شدن ابویحیی اللیبی گزارش داده بود که تأیید مرگ وی به معنای بزرگترین ضربه به شبکه القاعده پس از مرگ اسامه بنلادن در ماه مه ۲۰۱۱ خواهد بود.

                  تایید مرگ مرد شمارهی ۲ شبکه القاعده در روز سه شنبه یک روز پس از آن صورت گرفت که هواپیماهای بدون سرنشین آمریکایی، مواضعی از شبکهی القاعده را در منطقه وزیرستان شمالی مورد حمله قرار داده بودند.

                  ابویحیی تا پیش از مرگ چند بار از چنین حملاتی جان سالم بدر برده و یکبار نیز در سال ۲۰۰۵ از زندان آمریکاییها در افغانستان فرار کرده بود. ابویحیی پس از ایمن الظواهری، مرد شماره دو القاعده به شمار میرفت.

                  مرگ "مدیر عامل"

                  جی کارنی، سخنگوی کاخ سفید، ضمن تایید خبر کشته شدن ابویحیی اللیبی او رابا استناد به منابع اطلاعاتی آمریکا "مدیر عامل" القاعده خواند و همچنین تصریح کرد که القاعده به سختی میتواند جانشینی برای ابویحیی اللیبی بیابد. به گفتهی سخنگوی کاخ سفید، شبکهی القاعده در آستانهی نابودی قرار دارد.

                  مقامهای امنیتی پاکستان همان روز سهشنبه (۵ ژوئن) از احتمال مرگ ابویحیی سخن گفته بودند. یک مقام امنیتی این کشور به رویترز گفته بود که در مکالمات تلفنی برخی از شبهنظامیان القاعده از مرگ "شیخ" سخن میرفته است.

                  وی افزوده بود: «در مکالمات تلفنی نامی از ابویحیی برده نشده، اما ما این موضوع را با منابعی محلی خود چک کرده و باور داریم که منظور از شیخ، اللیبی بوده است.»

                  درخور توجه آنکه یکی از فرماندهان شبهنظامی القاعده در وزیرستان شمالی که از نزدیک با شبهنظامیان خارجی مستقر در این منطقهی قبیلهنشین در ارتباط است، روز سهشنبه خبر کشته شدن ابویحیی اللیبی را تکذیب کرده بود.

                  وی افزوده بود: «این اولین بار نیست که ادعای کشتهشدن ابویحیی مطرح میشود. این خبرها ساختهی آمریکاییهاست که به دلیل خسارات سنگینشان در افغانستان به چنین ادعاهایی متوسل میشوند.»

                  از سوی دیگر جان کربی، سخنگوی پنتاگون بدون آنکه جزئیاتی بیشتر پيرامون اين عملیات ضد تروریستی ذکر کند، اللیبی را "فردی بسیار خطرناک" خواند و تصریح کرد که «برچيده شدن او [ابویحیی اللیبی] از روی زمین یک امر مفيد برای همگان بشمار میرود.»
                  سخنگوی پنتاگون همچنین خاطرنشان کرد که لئون پانهتا، وزیر دفاع آمريکا کاملا روشن ساخته است که ایالات متحده در مقابله با تهدیدهایی مبارزه خواهد کرد که میخواهند امنیت آمريکا و متحدانش را به خطر اندازند.

                  مخالفت پاکستان با حملهی هواپیمای بدون سرنشین

                  تایید خبر کشتهشدن ابویحیی را میتوان به معنای اثبات و تقویت نظر آمریکاییها ارزیابی کرد که هواپیماهای بدون سرنشین را موثرترین سلاح در مبارزه علیه شبهنظامیان میدانند.

                  علیرغم این ضربهی جدید به القاعده، پاکستان بار دیگر مخالفت خود را با عملیاتی از این دست اعلام کرد. وزارت خارجه پاکستان روز سهشنبه (۵ ژوئن) از ایالات متحده خواست که به عملیات هواپیماهای بدون سرنشین در خاک پاکستان پایان دهد.

                  در این راستا، ریچارد هوگلند، معاون سفیر آمریکا در پاکستان به وزارت خارجه این کشور احضار شده بود. وزارت خارجه پاکستان در این ارتباط اعلام کرد که در جریان این احضار به هوگلند گفته شده است، «حملههای هواپیماهای بدون سرنشین در خاک پاکستان نقضکننده حقوق بینالمللی و استقلال ارضی پاکستان است.»

                  مقامات دولتی پاکستان و همچنین نظامیان این کشور در گذشته از حملات هواپیماهای بدون سرنشین آمریکایی در خاک پاکستان پشتیبانی کرده بودند. در پی کشته شدن ۲۴ سرباز پاکستان در پی یکی از عملیات اما مناسبات دو کشور رو به تیرگی نهاد و مخالفت پاکستان با این روند شدت یافت.

                  The greater the risk ، The greater the reward

                  هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

                  نظر

                  • بابک 52
                    ستاره‌دار (27)
                    • Mar 2011
                    • 17028

                    #9069
                    پای استاندار تهران به پرونده اختلاس کشیده شد

                    استاندار تهران برای همکاری با دادگاه اعلام آمادگی کرده است
                    در جریان دادگاه رسیدگی به پرونده اختلاس شرکت بیمه ایران در تهران، امروز چهارشنبه ۱۷ خرداد (۶ ژوئن) نماینده دادستان گفت که در جریان تحقیقات، از مرتضی تمدن، استاندار تهران هم بازجویی شده است.
                    به گفته نماینده دادستان، سرپرست پیشین معاونت فنی و عمرانی استانداری تهران در بازجویی های خود گفته است که ۱۵ میلیون تومان از مبالغی را که به صورت غیر قانونی دریافت کرده بود، به استاندار تهران داده است، اما آقای تمدن "در بازجویی ها این موضوع را رد کرد".
                    نماینده دادستان گفت که بازجویی از استاندار تهران اواخر خردادماه سال گذشته انجام شده است.
                    آقای تمدن پس از انتشار گزارش های مربوط به جلسه امروز دادگاه گفت که برای پاسخ گویی به "شبهات" و همکاری با دادگاه آماده است.
                    سرپرست پیشین معاونت فنی و عمرانی استانداری تهران که در گزارش های منتشر شده در رسانه های ایران از او با عنوان "ی-د" یاد شده است، در این پرونده به اختلاس، تصرف غیرمجاز در عوارض، دریافت غیرقانونی پول، "تضییع حقوق دولت"، تصدی بیش از یک شغل دولتی و عضویت در شبکه فساد مالی متهم شده است.
                    او متهم شده است که مبالغی کلان را به صورت غیرمجاز (رشوه) از جمله برای صدور مجوز احداث بیش از ۱۵۰ انبار متعلق به شرکت انبارداران فجر شهر ری دریافت کرده است.
                    این مقام سابق استانداری تهران عضو هیأت مدیره شرکت سرمایه گذاری بیمه ایران بوده است و به گفته نماینده دادستان، با یکی از متهمان اصلی پرونده اختلاس شرکت بیمه ایران همکاری نزدیک داشته است.
                    پرونده اختلاس شرکت بیمه ایران پیش تر هم به دلیل مطرح شدن نام محمدرضا رحیمی، معاون اول رئیس جمهور ایران خبرساز شده بود.
                    الیاس نادران، نماینده اصولگرای منتقد دولت در مجلس ایران گفته بود که آقای رحیمی رئیس "حلقه خیابان فاطمی" است که اختلاس بیمه ایران را انجام داده است و فعالیت های غیرقانونی دیگری هم داشته است.
                    آقای رحیمی این اتهامات را رد می کند و علیه آقای نادران به قوه قضائیه شکایت کرده است.
                    اخیرا یکی از متهمان پرونده اختلاس در شرکت بیمه ایران در دادگاه گفت که تمام اعترافاتش علیه آقای رحیمی را پس می گیرد.

                    The greater the risk ، The greater the reward

                    هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

                    نظر

                    • آمن خادمی
                      مدیر
                      • Jan 2011
                      • 5243

                      #9070
                      بازدید عروس و دامادها از برج میلاد رایگان شد


                      بازدید از برج میلاد تهران برای زوج هایی که در فاصله زمانی شب میلاد حضرت علی (ع) تانیمه شعبان، زندگی مشترک خود را شروع میکنند، رایگان اعلام شد.

                      به گزارش ایسنا، برج میلاد تهران به عنوان یکی از نمادهای پایتخت همواره باید در مهمترین رویدادهای زندگی شهروندان حضور داشته باشد.

                      برهمین اساس و در راستای سیاست های برج میلاد مبنی بر بازدید همه اقشار و گروهها از بلندترین برج پایتخت و ثبت لحظهای ماندگار از شهر در خاطره انگیزترین روز زندگی، بازدید عروس و دامادهای شهر همزمان با آغاز زندگی مشترک از برج میلاد تهران در شب عقد یا عروسیشان تا نیمه شعبان رایگان است.

                      براساس این طرح که از تولد حضرت علی(ع) شروع و تا نیمه شعبان ادامه دارد، چهار نفر از همراهان زوجها نیز میتوانند به همراه عروس و داماد از برج میلاد به صورت رایگان بازدید کنند.

                      زوج های علاقهمند به بازدید از برج میلاد تهران میتوانند جهت اطلاع از شرایط و رزرو از یک هفته قبل از تاریخ عقد و یا عروسیشان با شماره تلفن 62-84361061 تماس بگیرند.
                      to continue, please follow me on my page

                      نظر

                      • سیاح
                        عضو عادی
                        • Aug 2011
                        • 70

                        #9071
                        سلطانیه: غنیسازی را متوقف نمیکنیم
                        کد خبر: ۲۴۹۵۵۴
                        تاریخ انتشار: ۱۷ خرداد ۱۳۹۱ - ۱۶:۰۲
                        نماینده دائم کشورمان در آژانس بینالمللی انرژی اتمی با تاکید بر همکاری تنگاتنگ ایران با این سازمان تصریح کرد: به فعالیتهای صلحآمیز هستهای از جمله غنی سازی بدون هیچ وقفهای ادامه میدهیم.

                        به گزارش خبرگزاری فارس، علی اصغر سلطانیه نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران

                        در آژانس بینالمللی انرژی اتمی امروز (چهارشنبه) در نشست شورای حکام سخنرانی کرده است که مشروح آن را در زیر میخوانید:

                        آقای رئیس

                        در ابتدا مایلم مراتب تسلیت خود را برای درگذشت آقای سئو بازرس بخش پادمان آژانس در سانحه اتومبیل به خانواده محترم ایشان مدیرکل آژانس، آقای ناکارتس و همکاران ایشان ابراز نمایم. دولتم از هیچ تلاشی برای تسهیل پروسه قانونی در رابطه با انجام درخواستهای خانواده وی فروگذار نکرده است.

                        با اطلاع از تصمیم دولت شما در خصوص ارتقاء انتصاب جنابعالی برای سمت مهمی در ایتالیا و ترک وین من باید در اینجا رضایت هیات کشورم را از انجام ریاست بیطرفانه و حرفه ای جنابعالی برای ریاست کنفرانس عمومی و شورای حکام ثبت نمایم و برای شما بهترین آرزوها را دارم.

                        من موظفم تشکر صمیمانه خود را برای ادامه حمایت ارزشمند کشورهای عدم تعهد بویژه برای سخنرانی که توسط سفیر محترم مصر جناب آقای شاما به نمایندگی از سوی کشورهای عدم تعهد ایراد شد ابراز دارم.

                        آقای رئیس، همکاران محترم

                        در این جلسه در نظر دارم با مرور وضعیت جاری آژانس، انتظاراتی که در اساسنامه آژانس برشمرده شده است، مقایسه نمایم. یکبار برای همیشه لازم است که بیاد آوریم مفاد اساسنامه برای اجتناب از انحراف از اصولی که بر اساس آن آژانس تاسیس گردیده و تدوین شده است. در این فرآیند مرور اساسی ما بایستی بین آژانس و دبیرخانه تمایز قائل شویم. من تصمیم گرفتم تمرکز نمایم بر مشکلات اصلی آژانس بجای پرداختن به گزارش مدیرکل در خصوص ایران تا جائیکه این مسئله یک موضوع حاشیه ای نسبت به مسائل اصلی آژانس و فرآیند تصمیم گیری محسوب میشود. اگر چه یک یادداشت توضیحی شامل نظرات مطرح در خصوص گزارش مدیرکل بعنوان سند رسمی آژانس توزیع خواهد شد.


                        اهداف اساسنامه ای آژانس و عملکرد آن چیست؟

                        1 - براساس ماده 2 اساسنامه اهداف آژانس تسریع و ارتقاء مشارکت آژانس انرژی اتمی در جهت صلح، سلامت و خوشبختی در تمامی دنیا میباشد. برای تحقق این منظور آژانس به ترغیب و کمک در انجام تحقیقات و توسعه و کاربرد عملی انرژی اتمی برای مقاصد صلح آمیز در تمامی جهان موظف شده است.

                        2 - براساس ماده 3 اساسنامه، آژانس برای تامین نیاز تحقیقاتی و توسعه و کاربرد عملیاتی انرژی اتمی در زمینه مواد خدمات، تجهیزات و تاسیسات برای مقاصد صلح آمیز جهان، منجمله تولید انرژی برق با لحاظ نمودن نیاز مناطق کمتر توسعه یافته در جهت تقویت تبادلات اطلاعات علمی و فنی برای آموزش دانشمندان و کارشناسان در عرصه کاربرد استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای، بایستی ترتیباتی را اتخاذ نماید.

                        3 - تاسیس و اداره طراحی پادمان به گونه ای که مواد شکافت پذیر، دیگر مواد خدمات و تجهیزات، تاسیسات و اطلاعات بنا به درخواست کشورها توسط آژانس در دسترس قرار گیرد. در اختیار گذاشتن این اقلام تحت نظارت و کنترل آژانس به گونه ای که برای مقاصد نظامی که مورد استفاده قرار نگیرد و براساس نیاز کشورهای عضو بنا بر موافقتنامه های دوجانبه و یا چند جانبه و یا به درخواست یک کشور برای فعالیتهای هر کشوری در عرصه انرژی هسته ای.

                        اینجا اجازه میخواهم مروری بر وضعیت گذشته و حال انجام دهم:

                        موضوع حل نشده تامین بودجه همکاریهای فنی که بجای اینکه چون بودجه پادمان از بودجه جاری تامین گردد از محل پرداختهای داوطلبانه استفاده میشود که یک مشکل مبرهن در شرایط جاری بوده که شاهد بارز انحراف از اساسنامه میباشد.

                        من باید یادآوری نمایم که علت وجودی آژانس ارتقاء کاربرد استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای در تمامی جهان میباشد.

                        ماهیت پادمان آژانس داوطلبانه میباشد. پادمان آژانس تنها براساس درخواست کشورهای عضو برای تسهیل موافقتنامه های دوجانبه میان کشورهای عضو و یا در پی الحاق داوطلبانه به هر معاهده ای چون npt انجام میپذیرد. نظارتهای پادمانی بر مبنای پادمان مواد هسته ای و نه براساس پادمانی که برمبنای اطلاعات جاسوسی بنا شده میباشد که در طی ده گذشته شاهد آن بوده ایم. قرار نبوده که آژانس نقش سگ نگبهان و بازرس را ایفاء نماید که در مسائل داخلی کشورها و یا محدوه امنیت ملی کشورهای عضو مداخله نماید. بر پایه موارد عراق و کره شمالی و اخیرا موضوع هسته ای ایران برخی از کشورهای عضو که بطور دائم هم در شورای حکام حضور دارند فرآیند تصمیم گیری را مخدوش نموده اند و وظایفی را به بخش پادمان تحمیل نموده اند که در مغایرت کامل با اساسنامه میباشد. بازرسانی که قرار بوده راستی آزمائی مواد هسته ای و دیگر تاسیسات هسته ای که براساس موافقتنامه پادمانی توسط کشورهای عضو اظهار شده را انجام دهند، از سوی معدود کشورها مجبور شده اند در فعالیتهای اطلاعاتی جاسوسی درگیر شوند و اطلاعات مجعولی را از سرویسهای اطلاعاتی کشورهای مشخص در خصوص اتهامات فعالیتهائی که در حوزه مواد هسته ای نمیگردد دریافت نمایند.

                        نگرانی فزآینده از اینکه ارتباطات مداومی بین کارمندان آژانس با برخی هیاتهای کشورها با توجیه پیگیری اتهامات انجام میگیرد. براساس اطلاعات دریافتی از نمایندگان کشورهای عضو در خصوص آخرین فعالیتهای آژانس در کشور متهم شده، کشورهای مدعی در حال آماده سازی موارد مجعول بیشتری برای فعال نگه داشتن این فرآیند میباشند. این روند بهیچوجه قابل پذیرش نیست. انتظار می رود بازرسان آژانس در زمینه مواد و تاسیسات هسته ای متخصص باشند نه اینکه متخصص نظامی باشند. از یک دهه پیش بطور خاص تحت نظارت دو معاون مدیرکل پیشین بخش پادمان، بتدریج و به آرامی کارشناسانی که هیچ تخصص هسته ای نداشتند استخدام شدند و به آنها دسترسی به اطلاعات محرمانه داده شد که این اقدام مغایر مقررات میباشد که تنها بازرسانی را که پس از تصویب کشورهای عضو بعنوان بازرسان منصوب مورد تائید قرار گرفته اند مجاز به دسترسی به اطلاعات کشور مطرح میباشند.

                        حضور "کارشناسان بدون هزینه" در بخش پادمان که با اطلاعات محرمانه سر و کار دارند نقض صریح یک چنین الزاماتی میباشد. نشت اطلاعات محرمانه که تاثیر منفی بر امنیت ملی کشورهای عضو دارد مایه نگرانی جدی است. درگیر شدن بخش پادمان آژانس در بازرسی شبکه های قاچاق. براساس منابع علنی و یا دیگر منابع معاون مدیرکل قبلی و بازرسان در فعالیتهائی که اصلا ماهیت هسته ای نداشته است شامل فعالتیهای قضائی و اطلاعاتی منجمله حضور در زندان و گفتگو با اعضاء شبکه که ورای وظایف اساسنامه ای میباشد درگیر بوده اند. آژانس یک سازمان اطلاعاتی نمیباشد بلکه سازمان بین المللی تخصصی است. یک چنین فعالیتهائی منجر به تغییر دیدگاه و عملکرد کارشناسان هسته ای و افزایش نقش مداخله جویانه ای به بازرسان و بر همین اساس موجب خدشه وارد آوردن به روابط اعتماد آمیز بین دبیرخانه و کشورهای عضو میگردد.

                        موضوع دیگری که مایه نگرانی است تبدیل اقدامات داوطلبانه چون پروتکل الحاقی به اسناد حقوقی الزام آور میباشد.

                        طبق اساسنامه آژانس یک سازمان مستقل و واحد میباشد و بعنوان ارگان فرعی سازمان ملل محسوب نشده و حتی یک سازمان تخصصی سازمان ملل بشمار نمیآید. ترتیبات کاری آژانس و سازمان ملل نباید تداخل داشته باشد بگونه ای که شورای امنیت سازمان ملل به آژانس بگوید که چه باید انجام دهد. مدیرکل آژانس از سوی کشورهای عضو آژانس انتخاب شده است و در مقابل کشورهای عضو مسئولیت کامل دارد، لکن به کشور های عضو سازمان ملل متحد، شورای امنیت سازمان ملل و یا دبیرکل سازمان ملل پاسخگو نمیباشد. درگیرنمودن شورای امنیت سازمان ملل در مسائل آژانس دربردارنده ابعاد سیاسی و امنیتی بوده است و آژانس را از ادامه مسیر فعالیتهای خود باز داشته است.

                        موضوعات دیگری وجود دارد که مایه نگرانی است چون ضعف سیاستگذاران آژانس در برخورد با موضوع امنیت هسته ای که با رویکرد انحصاری گروگان گرفته شده است. این رویکرد منجر به محرومیت بیش از 100 کشور از حضور و مشارکت در یک چنین موضوعی که مایه نگرانی جهانی میباشد گردیده است. فقدان راستی آزمائی در خلع سلاح هسته ای و نگرانیهای عدم اشاعه ای در خصوص تهدید سلاح های هسته ای بخصوص از کشورهای اروپائی که بعنوان کشور غیر هسته ای در npt شناسائی شده اند، قرار گرفتن سلاح های هسته ای در این کشورها آخرین ولی بعنوان کم اهمیت ترین، تهدید سلاحهای هسته ای اسرائیل برای صلح و امنیت منطقه و جهان در گستره وسیعتر که عامل نگرانی جدی میباشد.

                        با توجه به ضیق وقت از طرح دیگر موارد اجتناب مینمایم.

                        با درنظر گرفتن نگرانیهای فوق شکی نیست که معدود کشورهائی شورای حکام را تحت سلطه خود گرفته اند و از آن سود استفاده مینمایند و باید در خصوص مغایرت اینگونه اقدامات با روح اساسنامه و همچنین قصورهای صورت گرفته پاسخگو باشند. همزمان تمامی ما بعنوان کشورهای عضو آژانس بایستی مورد ملامت قرار گیریم که چرا اقدامات عاجلی انجام نداده ایم؟ در حالیکه از دبیرخانه انتظار می رود که وظایف محوله خویش را انجام دهد نه اینکه تمرکز خود را بر انجام موارد انحرافی معطوف نماید. در این چارچوب ضرورت اصلاح شورای حکام در خصوص عملکرد، ترکیب، توزیع کرسیهای انتخابی و انتصابی، افزایش تعداد کرسیها، حضور براساس مناطق جدید جغرافیائی با در نظر گرفتن عضویت آژانس مشاهده میشود.

                        هیات کشورم و بسیاری دیگر از دوستان کشورهای همفکر مصمم هستیم تا این موارد را در کنفرانس عمومی بعنوان عالیترین مرجع سیاستگذاری و تصمیم گیری آژانس تعقیب نمائیم.

                        آقای رئیس

                        با در نظر گرفتن اصول و نگرانیهای برشمرده شده فوق اجازه میخواهم بطور خلاصه به موضوع هسته ای ایران اشاره نمایم.

                        تمامی دنیا از این واقعیت مطلع است که علیرغم انجام دشوار ترین بازرسیها در تاریخ آژانس بیش از 4 هزار نفر - روز و بیش از 100 بازرسی اعلام نشده در ایران، حتی یک گرم مواد هسته ای که به مقاصد نظامی انحراف یافته باشد یافت نشده است که گزارش مدیرکل پیشین و مدیرکل حاضر تائید این اظهارت است. یک واقعیت مهم دیگری نیز وجود دارد که مکررا توسط آژانس تکرار شده است که انجام راستی آزمائی دائم بدون روبرو شدن با هرگونه مانعی میباشد. تنها دلیل که این پرونده هنوز باز است اتهاماتی با انگیزه های سیاسی معدود کشورهای غربی میباشد. اگرچه در بسیاری موارد بی اساس بودن این اتهامات ثابت شده همانطور که مدیرکل پیشین در گزارش خود به شورای حکم ارائه نمود. لکن به دلیل فقدان ساز و کار جبران خسارت به اعتبار یک کشور عضو و صدمه به منابع و وحدت آژانس داستان تکرار شده است.

                        من همیشه به دبیرخانه توصیه کرده ام که با احتیاط از این تقابل سیاسی که توسط چند کشوری که دستور کار پنهانی برای خارج کردن آژانس از وظایف سازمانی با پیش زمینه موضوع هسته ای ایران دارند، فاصله بگیرند.

                        بمنظور اینکه به جامعه بین الملل ثابت نمائیم تمامی این اتهامات مجعول و بی اساس است و فعالیتهای هسته ای ما منحصرا برای مقاصد صلح آمیز میباشد ما در بسیاری موارد همکاری تنگاتنگی با بخش پادمان داشته ایم و در بسیاری موارد گامهائی ورای تعهدات براساسnpt برداشته ایم. اجرای کامل برنامه کار ( سند شماره 711 آژانس ) در سال 2007 که توسط ایران و آژانس مذاکره و توافق شد و متعاقبا توسط شورای حکام مورد تائید قرار گرفت سندی بر عزم سیاسی و نیات مثبت دولت کشورم در این راستا میباشد.

                        گزارش دهی جزئیات فنی به دیپلماتها و مخاطبین عام نه تنها در مغایرت با اصول حفاظت از اسناد محرمانه میباشد بلکه موجب سردرگمی خوانندگان غیر فنی نیز میشود که در منجر به تقابل بین کشورهای عضو میشود. گزارش موقت در خصوص فعالیتهای راستی آزمائی در میانه فرآیند پیش از اینکه تحلیلهای فنی نهائی شده باشد بطور جدی اعتبار آژانس را خدشه دار نموده است.

                        من تبلیغات بی اساسی را که در سال 2004 بر مبنای برخی تصاویر ماهواره ای علیه کشور من پس از گزارش آژانس مطرح شده بخاطر شما می آورم. این تبلیغات پیرامون فعالیتهای اعلام نشده هسته ای در محلی در جنوب ایران که ادعا شده بود معدن اورانیوم، تبدیل اورانیوم و غنی سازی وجود دارد بوده است. در طی بازرسی آژانس که من شخصا حضور داشتم بازرسین یافتند که تمامی موارد نادرست بوده است. محل ذکر شده متعلق به یک شرکت خصوصی بود که سنگ را به بنادر حمل میکرد نه اینکه معدن اورانیوم باشد و ساختمانهائی که سرویسهای جاسوسی موساد و cia بعنوان فعالتیهای مخفیانه گزارش نموده بودند برای دستشوئی کارگران اختصاص یافته بود. این یک مثال شرم آور است که براساس تصاویر ماهواره ای و یا اطلاعات غیر معتبر آژانس در تله ای افتاده که اعتبار آژانس را خدشه درا نموده است. من دهها از این موارد را بعنوان مثال دارم لکن با توجه به ضیق وقت از مطرح نمودن آنها خودداری مینمایم. با این وجود من آمادگی دارم تا در صورت درخواست شورای حکام در رابطه با تمامی موارد توضیحات کافی ارائه نمایم. برخی اظهارت بخصوص توسط اتحادیه اروپا در خصوص موارد فنی که در حال بررسی است قضاوتهائی نموده است که مایوس کننده میباشد. من تعجب میکنم که چرا دوستان اتحادیه اروپا و برخی دیگر از کشورها توصیه های صمیمانه من در بروکسل را مورد توجه قرار نمیدهند و از یک چنین اظهارات تحریک آمیز منجمله درخواست از ایران برای اجرای قطعنامه های شورای امنیت خودداری نمینمایند. من ثابت نمودم که فاقد مشروعیت قانونی و فنی میباشد. آیا تردیدی در این است که ایران برای تعلیق غنی سازی برای مقاصد صلح آمیز تسلیم فشار نمیشود. من توصیه میکنم به انهائی که ایده آل گرا هستند واقع گرا باشند و خود را با واقعیات موجود وفق دهند. با این وجود ما آماده هستیم که راه مناسبی برای حل این مسئله و برون رفت از بن بستی که ایشان بوجود آورده اند، بیابیم.

                        برخلاف سوابق ذکر شده و در پی گقتگوهای اخیر بین مقامات عالیه و مدیرکل طی بازدید اخیر از کشورم مایلم اطلاع دهم که در نظر داریم بطور تنگاتنگ با دبیرخانه بطور خاص با مدیرکل بمنظور بستن سریع موضوع پس از یک دهه خسته کننده اتهامات که منجر به سیاسی نمودن آژانس و دسته بندی اعضاء گردید همکاری داشته باشیم.

                        برهمین اساس من به نسبت به هرگونه اقدامی که این حرکت را به مخاطره اندازد منجمله بیان تهدید و درخواست گذر از مرزهای امنیتی که منجر به بازنگری در رهیافت جدید ما میشود هشدار میدهم. هیچ کشوری امنیت ملی خود را مصالحه نمیکند که ما این کار را انجام دهیم.



                        آقای رئیس

                        بنا بدرخواست تنی چند از دوستان اجازه میخواهم تحولات مهمی را به اطلاع برسانم از جمله مذاکرات جمهوری اسلامی ایران و گروه کشورهای 5 + 1. ما امیدواریم طرفهای ذیربط نسبت به توافقات انجام شده در گفتگوهای استانبول 2 بمنظور اینکه اجلاس آتی مسکو به موفقیت برسد متعهد باشند. با یادآوری تصمیم بغداد که بر همین اساس، معاونین جناب آقای جلیلی و سرکار خانم اشتون قرار شد برای آماده سازی دستور کار اولیه و دیگر ترتیبات مقدماتی که زمینه کار موثر اجلاس را در مسیر موفقیت فراهم نماید با یکدیگر دیدار نمایند. در این چارچوب در این مقطع سیاسی و تاریخی که پس از بازدید مدیرکل فضای مثبتی فراهم آمده است و در پرتو مذاکرات مسکو اظهارات اتحادیه اروپا و آمریکا سازنده نبوده است.

                        آقای رئیس

                        در خاتمه من تاکید مینمایم که جمهوری اسلامی ایران مصمم به همکاری فشرده ای تمایم کشورهای همفکر برای تحقق این شعار انرژی هسته ای برای همه و سلاح هسته ای برای هیچکس میباشد. جمهوری اسلامی ایران بطور کامل بر وظایف بین المللی طبقnpt، متعهد میباشد و همیشه مذاکرات را بعنوان تنها مسیر متمدنانه برای برداشتن ابهامات و ارتقاء همکاری بر موضوعات جهانی و منطقه ای چون کاربرد هسته ای برای مقاصد صلح آمیز، خلع سلاح و عدم اشاعه تاکید ورزیده ایم. در این چارچوب ایران به فعالیتهای هسته ای منجمله غنی سازی برای مقاصد صلح آمیز بدون هیچگونه انقطاعی تحت نظارت آژانس و طبق موافقتنامه جامع پادمان (سند 214 آژانس) ادامه میدهد.

                        نظر

                        • وحید 20
                          ستاره‌دار(98)
                          • Mar 2011
                          • 29911

                          #9072
                          مصرف سرانه ارز در دوران جنگ به ازای هر ایرانی ۶۰۸ دلار بود و این رقم در زمان دولت هاشمی به ۳۸۴ دلار به ازای هر ایرانی به طور سالانه رسید؛ در دولت خاتمی به ازای هر ایرانی ۳۶۴ دلار سالانه اختصاص یافت و در دولت احمدی نژاد این میزان ارز به ازای هر ایرانی ۸۲۴ دلار شد که از شرایط جنگی هم بالاتر بود!
                          عصرایران - "این همه پول نفت کجا رفته است؟" ؛ این سوالی است که مردم در هنگام مواجهه با رکود اقتصادی و گرانی ها و مشکلات معیشتی روزافزون ، مدام مطرح می کنند و گاه درآمدهای ارزی کشورمان را با برخی کشورهای عربی مقایسه می کنند که "آنها چگونه این درآمدها را مدیریت می کنند و ما چگونه؟!"

                          هر چند برخی سوء استفاده ها و اختلاس های کلان ، مشخص کننده تکلیف بخشی از درآمدهای کشور است اما امروز ، احمد توکلی با آمار تکان دهنده ای که در صحن علنی مجلس ارائه کرد ، خواسته یا ناخواسته ، به این سوال جواب داد که "این همه پول نفت کجا رفته است؟"

                          بخوانید: « مصرف سرانه ارز به قیمت های سابق در دوران جنگ به ازای هر ایرانی ۶۰۸ دلار بود و این رقم در زمان دولت بعدی به ۳۸۴ دلار به ازای هر ایرانی به طور سالانه رسید؛ در دولت قبل از دولت احمدی نژاد به ازای هر ایرانی ۳۶۴ دلار سالانه اختصاص یافت و در دولت احمدی نژاد این میزان ارز به ازای هر ایرانی ۸۲۴ دلار شد. »

                          اعداد را یک بار دیگر بخوانید:

                          - در دوران دفاع مقدس ، به ازای هر ایرانی ، 608 دلار در سال ارز از کشور خارج می شد. وضعیت جنگی کشور و نیاز به خریدهای تسلیحاتی و نیز واردات اقلام عمومی این رقم را توجیه می کرد.

                          - در دوران سازندگی که هاشمی رفسنجانی ریاست جمهوری را عهده دار بود ، برغم آن همه ساخت و ساز و بازسازی مناطق جنگی و ایجاد کارخانه و سد و نیروگاه و ...، میزان خروج ارز به نحو قابل ملاحظه ای مدیریت شد و کاهش یافت به گونه ای که از 608 دلار سرانه به 384 دلار رسید.

                          - در زمان ریاست جمهوری خاتمی نیز روند مدیریت خروج ارز از کشور همچنان ادامه یافت و به ازای هر ایرانی در سال ، 364 دلار ارز از کشور خارج و صرف واردات شد تا بقیه در آمدهای ارزی ، در حساب ذخیره ارزی پس انداز و صرف امور زیربنایی شود.

                          - اما روند کاهشی مصرف ارزی کشور ، در دوران ریاست جمهوری احمدی نژاد ، ناگهان منفجر شد و مصرف سرانه ارز ، حتی از شرایط جنگی هم بیشتر شد و به عدد بی سابقه 824 دلار به ازای هر نفر رسید!

                          معنی کاهش خروج ارز از کشور ، این است که چرخه اقتصاد ملی ، قادر به تأمین عرضه و تقاضا در داخل است و نیاز کمتری به واردات وجود دارد.
                          اما هر گاه مدیریت کلان اقتصادی کشور دچار ضعف شود ، نظام تولید و توزیع در داخل آسیب می بیند و نمی تواند نیازهای معیشتی مردم را برآورده کند.
                          در چنین شرایطی ، دولت برای حفظ آبروی خود و کتمان سوء مدیریتش ، به ذخایر ارزی کشور دست درازی می کند و با فروش سرمایه ای به نام نفت ، "سیل" واردات را به سمت کشور هدایت می کند و البته در مقابل "سونامی" خروج ارز از کشور را رقم می زند!

                          همین اعداد و ارقام به تنهایی خط بطلانی است بر همه آنچه ماشین عظیم تبلیغاتی دولت می خواهد به مردم القا کند و این باور را به وجود بیاورد که هم اکنون کارآمدترین دولت تاریخ ایران بر سر کار است!

                          نکته تلخ ماجرا این است که برغم این همه خروج ارز از کشور و این همه واردات ، اوضاع اقتصادی کشور به حدی نامناسب است که معیشت مردم ، در مقایسه با دوره های قبل ، نه تنها بهبود نیافته ، بلکه قدرت خرید نیز همچنان سیر نزولی به خود گرفته است.
                          به بیان دیگر ، اگر با این همه ولخرجی ارزی ، وضع مردم بهتر می شد ، باز می شد موضوع را توجیه کرد ولی قضیه این است که هم پول مملکت ار دست رفته و هم اوضاع اقتصادی مردم درست نشده است!

                          "این همه پول نفت کجا رفته است؟" ؛ جواب مشخص است: به چاه بی تدبیری مسوول دولتی ریخته شده است ؛ چاهی که اگر برای ملت ایران آب نداشته ، برای مافیای واردات و البته برای چینی ها و اماراتی ها و دیگران ، عجب نان های خوش خوراکی داشته است!
                          درخت هرچه پربارتر افتاده تر@};-

                          توصیه ای به خرید/فروش/نگهداری ندارم.

                          نظر

                          • بابک 52
                            ستاره‌دار (27)
                            • Mar 2011
                            • 17028

                            #9073
                            بانک مرکزی: بدهی دولت به بانکها در شش سال چهار برابر شده است



                            بانک مرکزی با انتشار گزارشی از چهاربرابر شدن سطح بدهی دولت محمود احمدینژاد به بانکها از سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۰ خبر داده است. این در حالی است که بر اساس آمار این بانک در سالهای مورد اشاره، دولت بیسابقهترین میزان درآمدهای نفتی را داشته است.

                            به گزارش وبسایت خبرآنلاین، از سال ۱۳۸۴ تا پایان بهمنماه سال ۱۳۹۰، میزان بدهی دولت به سیستم بانکی ایران از ۱۱.۲ هزار میلیارد تومان به ۴۰.۳ هزار میلیارد تومان رسیده است که تنها از سال ۸۸ تا ۹۰، مبلغ ۱۷ هزار میلیارد تومان بر این بدهیها افزوده شده است.

                            این افزایش چهار برابری بدهیهای دولت به سیستم بانکی در حالی رخ داده است که در همین سالها، درآمدهای نفتی دولت رشدی بیسابقه داشته است.

                            بر اساس اعلام بانک مرکزی، از سال ۸۴ تا یازدهماه اول سال ۹۰، دولت محمود احمدینژاد از محل صادرات فرآوردههای نفتی و مایعات گازی، نزدیک به ۵۶۰ میلیارد دلار درآمد داشته است.

                            این در حالی است که از سال ۱۳۶۰ تا ۱۳۸۳، کل دولتهای اول تا هشتم، ۴۳۳ میلیارد دلار از فروش نفت خام به خارجیها درآمد داشتند.

                            خبرآنلاین همچنین تأکید کرده است که بر اساس «آمارهای رسمی نهادهای زیر نظر رئیس جمهور»، دولت در سالهای ۸۴ تا نیمه اول سال ۹۰، از محل «درآمدهای نفتی، فروش اوراق مشارکت، خصوصی سازی و درآمدهای مالیاتی» رقمی معادل ۷۲۰ میلیارد دلار درآمد داشته است.

                            با احتساب افزایش بدهیهای دولتی در عین افزایش درآمد دولت، خبرآنلاین آورده است که میتوان گفت که «تنها دلیل افزایش بدهی دولت به سیستم بانکی، افزایش هزینههای دولت ناشی از بیانضباطی مالی بوده است».

                            این وبسایت نزدیک به علی لاریجانی همچنین با تأکید بر این که از سال ۸۸ تا ۹۰، مبلغ ۱۷ هزار میلیارد تومان بر بدهیهای دولت افزوده شده، خاطرنشان کرده است که این جهش بدهیها تا حدود زیادی همزمان است با بحث اجرای قانون هدفمندی یارانهها در ایران.

                            قانون حذف یارانهها مردادماه سال ۱۳۸۹ با هدف «تحول و بهبود وضعیت اقتصادی» کلید خورد.

                            مخالفان این طرح در مجلس و کارشناسان اقتصادی منتقد معتقدند که این طرح گرانی به بار آورده و موجب تورم شده است.

                            اگرچه دولت این اظهارات را رد میکند، شواهد حکایت از صحت آن دارد و علیرغم افزایش نجومی درآمد دولت در سالهای اخیر، دولت محمود احمدینژاد در ماههای اخیر برای پرداخت یارانه نقدی مردم با مشکل مواجه بوده و مجبور به استقراض از بانکها و حتی تأمین این بودجه با استفاده از بودجه طرحهای عمرانی بوده است.
                            The greater the risk ، The greater the reward

                            هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

                            نظر

                            • بابک 52
                              ستاره‌دار (27)
                              • Mar 2011
                              • 17028

                              #9074
                              معدن ایران در آستانه تعطیل قرار گرفتهاند


                              بهگزارش اتحادیه صنایع معدنی ایران، هفتاد معدن مرتبط با صادرات سنگهای تزئینی در ایران یا تعطیل شدهاند و یا در آستانه تعطیل قرار گرفتهاند. بهنظر کارشناسان سنگینی عوارض صادراتی آفریننده این بحران است.
                              کارشناسان اقتصادی ایران تا یک سالپیش تاکید میکردند که بخش معادن ایران کمتر از هر بخش صنعتی و تولیدی دیگری از تحریمهای اقتصادی آسیب خواهد دید. آنها استدلال میکردند که خروج سرمایهگذاران غربی از معادن، توجه سرمایهگذاران منطقهای و بومی را به معادن سودبخش ایران جلب کرده است.

                              روسها و قزاقها در معادن ایران

                              این استدلال بیپایه نبود. در کنار بانکها و شخصیتهای حقوقی و حقیقی داخلی که در سالهای اخیر به سرمایهگذاری در معادن رویآوردند، قزاقستان، روسیه و چند کشور همسایه دیگر نیز در سالهای پس از گسترش تحریمهای بینالمللی به سرمایهگذاری در معادن ایران علاقه نشان دادند.

                              از جمله پائیز سال ۱۳۹۰ سرمایهگذاران قزاقستان با مشارکت ایرانیها سرمایهگذاری در معدن طلای ساریگونی را آغاز کردند. ذخائر این معدن به گزارش خبرگزاری دانشجویان در همان زمان ۲۲ هزار و ۵۰۰ تن طلا برآورد شده بود.

                              اندکی پس از ورود قزاقها به صنایع معدن ایران، پایگاه اینترنتی "صدای روسیه" نیز اعلام کرد که شرکتهای روسی قصد دارند بیش از یک میلیارد دلار در پروژه توسعه معدن سرب و روی مهدیآباد سرمایهگذاری کنند. معدن مهدیآباد یزد، براساس بررسیهای انجام شده بزرگترین معدن سرب و روی جهان معرفی شده است.

                              پیشنهادهای خوبی که نادیده گرفته شد

                              در سال ۱۳۸۷ هنگامی که تحریمهای بینالمللی علیه برنامه هستهای جمهوری اسلامی میرفت تا ابعاد گستردهتری بیابد، "نامدار محمد منجیری" کارشناس سیستم در سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران در مقالهای نوشت که دولتایران میتواند با اتخاذ سیاستی درست، تهدیدهای بینالمللی را در بخش معادن ایران به فرصتی نو تبدیل کند.


                              مجموعهای از سنگهای تزئینی قیمتی ایران در قم. ۷۰ درصد عوارض گمرکی صدور این سنگها را مشکل کرده است.


                              این کارشناس پیشبینی کرده بود که صنایع معدنی ایران در آینده نزدیک برای تامین مالی خود و اخذ وام از منابع خارجی دچار مشکلات بزرگی خواهند شد و برای مقابله با این مشکلات دولت باید بکوشد مشوقهائی برای بازگشت سرمایههائی که به کشورهای همسایه در خلیج فارس گریختهاند ایجاد کند، تا این سرمایهها جذب معادن شوند.

                              یکسال بعد، خبرگزاری موج به نقل از "غلامرضا حمیدی انارکی" دبیر "خانه معدن ایران" نوشت که تا پایان برنامه پنجم توسعه ظرفیت استخراج معادن ایران میتواند به سالانه ۴۰۰ میلیون تن برسد. انارکی از دولت خواسته بود که ضمن رعایت حقوق قانونی معدنکاران مقررات دستوپاگیر بانکی را حذف و استراتژی فعالیتهای معدنکاری و اکتشافی را هرچه زودتر تدوین کند. پیگیری اکتشافات اساسی توسط دولت یکی دیگر از پیشنهادهای انارکی بود.

                              اکنون گزارش پایگاه خبری بازتاب امروز نشانمیدهد که نه تنها پیشنهادهای کارشناسان دلسوز ایرانی موثر واقع نشده، بلکه دولت با ایجاد موانع دستوپاگیر تازه، هفتاد معدن سنگ کشور را که فعالیتآنها با صادرات سنگهای تزئینی مرتبط است در آستانه تعطیل قرار داده است.

                              عوارض لغو شدهای که وصول میشود!

                              برپایه این گزارش، دولت سالگذشته ۷۰ درصد عوارض صادراتی برای سنگهای معدنی تصویب کرد. این تصمیم سبب بروز بحرانی عمیق در معادن سنگ شد. مدتی بعد، وزارت صنعت، معدن و تجارت جمهوری اسلامی اعلام کرد که براساس دستور وزیر، دریافت عوارض ۷۰ درصدی برای سالجاری منتفی شده است.

                              کامران وکیل، دبیر اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان محصولات معدنی، به خبرگزرای کار ایران گفته است: «دریافت عوارض صادراتی ۷۰ درصدی، برخلاف دستور وزیر صنایع از ۲۹ فروردین شروع شد. علاوه بر این، دفتر صادرات گمرک اعلام کرد کسانی که از اول تا ۲۹ فروردین اقدام به صدور سنگ کردهاند، باید عوارض هفتاد درصدی این صادرات را بپردازند.»

                              دبیر اتحادیه صادرکنندگان محصولات معدنی، قبلا پیشبینی کرده بود که اگر دولت مصوبه دریافت عوارض ۷۰ درصدی از سنگهای صادراتی را لغو نکند، دستکم هفتاد درصد معادن مرتبط، با خطر تعطیل روبرو میشوند. با گذشت سهماه از سالجاری، وی به خبرگزاری کار ایران گفته است که پیشنهاد قبلی در نتیجه سیاستهای نادرست گمرکی دولت تحقق یافته است.

                              صنایع مرتبط با تولید سنگهای صادراتی ایران در سالهای گذشته به پیشرفتهای چشمگیری دست یافت و در صورت تشویق دولت میتوانست در بازارهای بینالمللی تا حدودی به رقابت با سنگهای ایتالیائی بپردازد.
                              The greater the risk ، The greater the reward

                              هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

                              نظر

                              • بابک 52
                                ستاره‌دار (27)
                                • Mar 2011
                                • 17028

                                #9075
                                روسیه خواستار شرکت ایران برای پایان درگیریها در سوریه


                                روسیه خواستار شرکت ایران در اجلاسی جهانی برای خاتمه دادن بهدرگیریها در سوریه و برقراری صلح در این کشور شد.

                                سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجهی روسیه، روز چهارشنبه (۱۷ خرداد / یونی) در پکن اعلام کرد کشورهایی که بهگونهای با نیروهای درون سوریه در ارتباط اند و میتوانند بر این نیروها تاثیر گذارند باید در اجلاسی شرکت کرده و راهکارهایی برای برقراری صلح در این کشور بیابند.

                                لاوروف در کنار اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد، از ایران، ترکیه و اتحادیه عرب نام برد که باید در چنین اجلاسی شرکت کنند.
                                The greater the risk ، The greater the reward

                                هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

                                نظر

                                در حال کار...
                                X