فــــــــراز و فـــــــرودهای دلار - یورو

Collapse
X
 
  • زمان
  • نمایش
Clear All
new posts
  • بابک 52
    ستاره‌دار (27)
    • Mar 2011
    • 17028

    #6796
    پاسخ : فــــــــراز و فـــــــرودهای دلار - یورو

    عواقب فریز قیمت ارز / احتمال مالیات بر دلار


    آفتاب یزد - الهام علائی: از آغاز هفته جاری، خرید و فروش ارز با چالش‌های جدی مواجه بود، اما دامنه این مشکلات تا آنجایی گسترده شد که حدود چهار روز است که ارز توسط صرافی‌ها به خریداران فروخته نمی‌شود و در همه جا شاهد صف‌های طولانی خریداران ارز در مقابل صرافی‌ها هستیم. پیگیری قیمت دلار از سوی برخی صرافی‌ها گویای آن است که در موارد متعدد صرافی‌ها به دلیل آنچه کمبود ارز اعلام شده، از فروش انواع ارز خودداری می‌کنند و به نوعی خرید و فروش ارزهای مختلف و به ویژه دلار در بازار متوقف شده است.


    این در حالی است که به گفته متخصصان این بازار، میزان مشخصی از دلار به صورت روزانه میان صرافی‌های مجاز توزیع می‌شود. سوال اینجاست که با توجه به عدم فروش این دلارها به افراد متقاضی، این حجم انباشته ارزی در کجا هزینه می‌گردد یا به چه کسانی فروخته می‌شود؟ با این همه، صحبت با برخی صرافی‌ها گویای آن است که طی سه روز گذشته، در بازار آزاد فروش دلار متوقف است، چراکه از سوی بانک مرکزی ارزی برای عرضه به این واحدها تخصیص داده نشده است.


    فعالان بازار درباره علت اصلی عدم خرید و فروش دلار در صرافی‌ها می‌گویند که از هفته قبل که قیمت‌ها کاهشی بود و اکثر مردم فروشنده دلار بودند، صرافی‌ها خرید نمی‌کردند و فقط فروش داشتند. این افراد می‌گویند چون اختلاف قیمتی بین تهران و شهر‌های مرزی زیاد بود فرصت را مناسب دیدند و وارد صحنه شدند و صرافی‌هایی که هفته قبل خرید نداشتند حالت عکس به خود گرفته و این هفته فروش نداشتند و فقط خریدار بودند (البته تعدادی صرافی با انصاف هم هستند که ارز را هنوز به قیمت دولتی توزیع می‌کنند). به باور آنها، این واقعیت جامعه ما هست که همه به دنبال منافع خود هستند چه مردم چه دلال و چه صرافی که در بعضی قیمت‌ها فقط خریدار و در بعضی قیمت‌ها فقط فروشنده هست.


    سود صرافی‌ها در چیست؟


    یکی دیگر از دلایل کنار کشیدن صرافی‌ها از خرید و فروش ارز ضوابطی است که بانک مرکزی برای فروش ارز تعیین می‌کند. برخی می‌گویند بانک‌های توزیع کننده از هفته گذشته هنگام فروش ارز به صرافی‌ها تاکید می‌کنند دلار حداکثر با 10 تومان سود باید فروخته شود و اگر حاشیه سود بیشتری از صراف گزارش شود، عرضه به آن صراف متوقف خواهد شد. ادامه این شرایط ظاهرا برای صراف‌ها توجیه نداشته و به همین خاطر از تصمیم گرفتند از تحویل یا فروش ارز خودداری کنند. اگر این ادعا درست باشد می‌توان نتیجه گرفت قیمت خرید و فروش ارز روی تابلوهای صرافی‌ها و قیمت‌هایی که در سامانه سنا وارد می‌شود، نمی‌تواند واقعیت بازار ارز را نشان دهد.


    تعدادی از صرافی‌ها نیز می‌گویند: بانک روزانه میزان مشخصی ارز به صرافی‌های سنا کار می‌دهد و می‌گوید باید در همان روز این ارزها فروخته و گزارش فروش ارسال شود. بانک مرکزی صبح به صرافی‌های منتخب یک نرخ برای ارز تزریقی اعلام می‌کند ولی در طول روز آن نرخ را کاهش می‌دهد به همین خاطر صراف‌ها نمی‌توانند از بانک هم ارز بخرند چراکه می‌دانند ضرر می‌کنند.


    مشکلات ناشی از بی‌اعتمادی عمومی


    حسین وکیلی، کارشناس اقتصادی در این راستا به آفتاب اقتصادی گفت: «بازار ارز در ایران به جای جوابگویی به نیازهای مردم بابت هزینه‌های مسافرت، هزینه‌های درمانی خارج از کشور، هزینه‌های تحصیلات دانشگاهی، هزینه‌های حضور در کنفرانس‌ها و پژوهش‌ها و جهت واردات کالا توسط تجار و بازرگانان، به واسطه یک بی‌اعتمادی عمومی، در حال حاضر با تقاضای بی‌رویه و کاذبی برای خرید ارز به منظور حفظ قدرت خرید پول ملی مواجه است. پر واضح است که این تقاضای نرمال و جاری برای خرید ارز نیست. در شرایط کنونی مردم برای خرید ارز مقابل صرافی‌ها صف می‌بندند تا بتوانند ریال را که نگران سرنوشتش هستند، به دلار تبدیل کنند.»


    احتمال وضع مالیات روی دلار


    وی افزود: «اکنون بانک مرکزی اگر سیاستی برای تزریق ارز به سیستم بانکی دارد، به دنبال شناسایی فعالان این بازار است که اصولا از مسئله خرید وفروش ارز به‌عنوان نیاز جاری استفاده نمی‌کنند و همین امر موجب نوسانات قیمت ارز و ایجاد جو روانی کاذب در این مورد می‌شود. اگر در حال حاضر، بانک مرکزی ارزی به بازار وارد نمی‌کند، به این دلیل است که مطابق آنچه اعلام کرده، مشغول برنامه‌ریزی از دو جهت هستند؛ اول شناسایی افرادی که در بازار ارز فعالیت غیرقانونی و غیر تجاری دارند و به انجام معاملات صوری موجب افزایش نرخ ارز می‌شوند و دوم ایجاد سامانه‌هایی جهت تجمیع و ثبت اطلاعات خرید و فروش ارز از طریق صرافی‌های مجاز از طریق ایجاد این سامانه‌ها، بانک مرکزی می‌تواند فعالیت این صرافی‌ها را ردیابی کند تا به خصوص در مورد ارقام بزرگ، عاملین این معاملات قابل شناسایی و پیگیری باشند. همچنین احتمال دارد که از این طریق، مالیات بر ارزش افزوده روی این معاملات ارزی اعمال کنند. یعنی دلار به‌عنوان یک کالا شناخته شود که در صورت خرید آن، الزام به پرداخت مالیات وجود داشته باشد. این کار موجب ایجاد یک منبع درآمدی مالیات خواهد شد که دارای تاثیرات منفی خود است و موجب افزایش قیمت‌ها خواهد شد.»


    ثبت‌ سفارش کالا با دلار آمریکا ممنوع شد

    همچنین با ابلاغیه بانک مرکزی ثبت سفارش واردات کالا با دلار آمریکا از دیروز ممنوع شد. به نقل از سامانه جامع تجارت، بر اساس ابلاغ بانک مرکزی، از روز چهارشنبه مورخ 09/12/96 ثبت ‌سفارش با نوع ارز "دلار آمریکا" امکان‌پذیر نیست. این ابلاغیه شامل درخواست‌هایی با نوع ارز دلار آمریکا که قبل از تاریخ مذکور، مجوز هشت رقمی ثبت‌سفارش خود را دریافت کرده‌اند، نمی‌شود.


    وکیلی در مورد این سیاست ارزی اظهار داشت: «اصولا حدود 60 تا 65 درصد کل معاملات بین‌المللی توسط دلار صورت می‌گیرد یعنی کل نفت اوپک حدود 30 میلیون دلار به صورت روزانه باید توسط دلار معامله شود و این قانونی است که در اوپک تصویب شده است. اگر این رقم را در کل معاملات نفتی در کل سال ضرب کنیم به عددی بالای 5000 میلیارد دلار می‌رسیم. از طرف دیگر، اصولا اقتصاد آمریکا و کشورهایی که پایه پولی آنها براساس دلار استوار است، ارزهای دیگری را در معاملات نمی‌پذیرند. یعنی اگر ثبت سفارش به ین ژاپن، یوان چین یا یورو صورت بگیرد، باید در اتاق پایاپای تبدیل به دلار صورت بگیرد تا فروشنده ثبت سفارش را به دلار مشاهده کند.»


    خروج اتوماتیک ایران از صحنه دلار!


    این اقتصاددان افزود: «بنابراین باید علت جدایی ما از سیستم دلار مشخص شود. البته علت این مسئله مشخص است. قسمت قابل توجهی از درآمدهای ما که خارج از کشور حاصل می‌شود که شامل درآمدهای نفتی و صادرات غیرنفتی است، اغلب به دلار کسب می‌شود و چون اینها باید از طریق سیستم بانکی وارد کشور شود و بانک‌هایی که پایه دلار دارند، از معامله با ایران منع شده‌اند، بنابراین ما باید به شکل اتوماتیک از صحنه دلار خارج شویم. به این دلیل است که بانک‌های چینی که از تحریم‌های بانکی آمریکا علیه ایران تبعیت نمی‌کنند، عملا کل دریافت‌ها و پرداخت‌های ارزی ما در جهان را انجام می‌دهند. در نتیجه اگر ما کالایی را به آفریقا صادر می‌کنیم، نهایتا پول ما به یوان پرداخت می‌شود. این مسئله کشور ما را به شدت وابسته به ارزی به نام یوان می‌کند که هنوز از نظر بین‌المللی شناخته شده و پذیرفته شده نیست.»


    یوان بین المللی نمی‌شود

    وی ادامه داد: «هر چند چینی‌ها در تلاش هستند که یوان را به سطح دلار و یورو برسانند، اما موانعی بر سر این راه وجود دارد. از جمله اینکه چین به شدت ارزش پول خود را نسبت به میزان توسعه و رشدشان، پایین نگه داشته‌اند. در نتیجه هنگامی که ارزش پول چین پایین است، صادرات این کشور گران می‌شود بنابراین یوان قابلیت تبدیل شدن به یک واحد پول بین‌المللی را نخواهد داشت. نتیجه اینکه اصولا باید مبحث ارز و خرید و فروش آن به ویژه به دلیل رقابتی شدن کالاهای صادراتی کشور ما بیشتر مورد بررسی قرار گیرد و ارزش پول ملی ما جایگاه خودش را پیدا کند. اگر قرار است دلار به بالای 5000 تومان برسد، بهتر است این اتفاق بیفتد زیرا در حال حاضر صادرات غیرنفتی ما از نظر مقدار در حال افزایش است، اما از نظر مبلغ ثابت یا در حال کاهش می‌باشد. به‌عنوان مثال، جزء افتخارات دولت بود که حدود چهار سال ارز را ثابت نگه داشته بود، اما همان تورم دو رقمی کم، قیمت مواد اولیه و عناصر تولید را برای تولیدکنندگان حداقل 10 تا 1415 درصد افزایش می‌داد.»


    با توجه به آنچه ذکر شد، شاید بتوان سیاست کنترل بازار را با محدودیت یا قطع خرید و فروش ارز برای یک بازه زمانی کوتاه کنترل کرد، اما پرسش اینجاست که تا چه زمانی می‌توان این روال را ادامه داد و آیا آغاز مجدد معاملات ارزی، مصادف با یک فاجعه اقتصادی در اقتصاد ایران نخواهد بود؟ آیا تضمینی وجود دارد که قیمت دلار به بالای 5000 تومان بلکه بیشتر افزایش نیابد؟ اینها پرسش‌هایی است که بانک مرکزی و مسئولان این حوزه باید به آنها توجه کافی داشته باشند تا از بحران‌های ارزی آینده پیشگیری شود.
    The greater the risk ، The greater the reward

    هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

    نظر

    • بابک 52
      ستاره‌دار (27)
      • Mar 2011
      • 17028

      #6797
      پاسخ : فــــــــراز و فـــــــرودهای دلار - یورو

      مهر خبر می‌دهد؛


      توقف خرید و فروش‌های خیابانی ارز/نورافکن بالای سر معاملات ارزی



      نورافکن بانک مرکزی برای شفافیت در بازار ارز، کار را به راه‌اندازی سامانه ارزی کشانده و کم‌کم معاملات را از کف خیابان فردوسی به صرافی‌های شناسنامه‌دار می‌کشاند.


      به گزارش خبرنگار مهر، بازار ارز ایران پیچیدگی‌های خاص خود را دارد؛ بازاری که هر از چند گاهی با سر و صدا، همه ذهن‌ها را معطوف به خود می‌کند و تا چند روزی که از سوی سیاستگذاران سر و سامان داده شود، حسابی گرد و خاک می‌کند. این بازار سهم امسال خود را هم از نوسانات بازار گرفت و چند هفته‌ای، آنقدر پر سر و صدا بود که حتی عده‌ای را هم از شهرستان به تهران کشاند تا بلکه سرمایه‌های هر چند ناچیز خود را هم وارد این بازار کرده و برای خود، سودی دست و پا کنند. اما مثل همیشه، این نوسانات هم به این بازار دل خوش نکرد و بالاخره بار خود را بست.


      اما شاید تفاوت نوسانات این دوره با نوسانات گذشته بازار ارز طی سال‌های اخیر، پا به عرصه گذاشتن «نیما» بود. سامانه‌ای ارزی که ‌می‌خواهد همه چیز را شفاف کند و هر خرید و فروشی را که بوی سوداگری می‌دهد، سر و سامان دهد. آنگونه که بانک مرکزی اعلام کرده، این سامانه نه تنها خرید و فروش‌های ارزی را شفاف کرده و شرایط را برای سوداگری در بازار ارز سخت می‌کند؛ بلکه به نفع صرافان شناسنامه‌داری است که تا پیش از این، همیشه تحت‌الشعاع خرید و فروش‌های خیابانی بازار ارز قرار می‌گرفتند و مشتریانشان، از چنگشان می‌پرید.


      حالا این سامانه قرار است که نقش‌آفرینی جدیدی در بازار ارز داشته باشد و شرایط را به نحوی فراهم کند که هر کسی قرار باشد ارز بخرد و بفروشد کار را از طریق سامانه ارزی پیش برد.


      سامانه جدید ارزی چه خاصیتی دارد؟


      تامین ارز حجم قابل توجهی از مبادلات مالی تجارت خارجی کشور کشور از طریق صرافی ها صورت می‌گیرد و صرافی‌ها در تامین ارز کمک شایانی به بازرگانان و تجار می کنند؛ اما به موازات تلاش این بخش شفاف، صرافان غیرمجاز و دلالان، فضای این بازار را غیر شفاف کرده اند که نظارت مؤثر بر این حجم از معاملات از لازمه‌های کنترل بازار ارز است. در این راستا بانک مرکزی با همکاری سایر دستگاه‌ها به ویژه وزارت صنعت، معدن و تجارت، اقدام به ایجاد بازار الکترونیکی خرید و فروش ارز کرده است.


      بازار الکترونیکی خرید و فروش ارز از ارتباط سامانه‌های ارزی بانک مرکزی با سامانه جامع تجارت تشکیل شده و متقاضیان و عرضه کنندگان ارز در این بازار به صورت سیستمی با یکدیگر ارتباط برقرار و معامله ارزی انجام می دهند.


      آنگونه که بررسی‌ها نشان می‌دهد، از ویژگی‌های مهم این بازار، امکان تعریف اشکال متفاوت معامله اعم از مناقصه و مزایده که این امر ورود به این بازار را برای طرفین معامله جذاب و بدون ریسک می‌نماید. بر این اساس، اولین مرحله از عملیاتی کردن این بازار، با ورود متقاضی ارز و صرافان (عرضه کننده ارز) اجرا شده که امید است به مرور زمان در مراحل بعدی صادر کنندگان، بانکهای عامل و بانک مرکزی نیز وارد این بازار خواهند شد.


      در عین حال، بانک‌های عامل در این بازار امکان خرید و فروش از یکدیگر و بانک مرکزی را خواهند داشت و همچنین بانک مرکزی با توجه به سیاست‌های ارزی مد نظر خود می‌تواند امکان معامله ارز با سایر ذینفعان را برای بانک‌ها برقرار نماید. برای مثال بانک‌های عامل می‌توانند اقدام به خرید ارز حاصل از صادرات نمایند. ضمن اینکه بانک مرکزی که طبق ماده ۱۱ قانون پولی مالی کشور مصوب ۱۳۵۱ که تنظیم کننده سیستم پولی و مالی است می تواند سیاست‌های کنترلی اش را بهتر اعمال کند.


      همچنین فعال سازی کامل این سامانه بانک می تواند اقدام به تزریق یا جمع آوری ارز در بازار نماید. و یا به منظور جلوگیری از ایجاد حساسیت در بازار، این معاملات بدون مشخص شدن هویت بانک مرکزی صورت گیرد.


      فعالان بازار ارز از معاملات ارزی در سامانه می‌گویند


      علیرضا پورجعفری از فعالان اقتصادی در خصوص این سامانه به خبرنگار مهر می‌گوید: با اجرایی شدن این سامانه، خطر بازرگانان جهت از بین رفتن سرمایه به حداقل خواهد رسید؛ چراکه معاملات زیر نظر بانک مرکزی مرکزی و این برای فعالان این حوزه اطمینان خاطر به همراه می آورد.


      وی می‌افزاید: همچنین این سامانه کمک می‌کند تا فضای رقابتی بین صرافی‌ها به وجود بیاید و در نتیجه صرافی که تسهیلات خوبی به مشتریان ندهد، از بازار کم کم، حذف شود.


      قضات لو، یکی دیگر از فعالان بازار ارز در گفتگو با خبرنگار مهر می‌گوید: اگرچه این سامانه نوپا است، ولی به نظر می‌رسد که مزایای بسیاری داشته باشد، البته باید با گذشت زمان بتوان نسبت به خطاهای احتمالی آن نیز اظهارنظر کرده و تصمیم گرفت.


      وی می افزاید: به نظر می رسد که این سامانه بتواند ارتباط میان تجار و صرافان شناسنامه دار را برقرار کرده و آنها را به سمت فضای رقابتی پیش برد. این در حالی است که یکسری از تجار، ممکن است که صرافی‌ها را نشناخته و نسبت به انجام حواله اطلاعات کافی ندارند و بنابراین این سامانه می‌تواند سبب شود که صرافی درخواست حواله مشتری را ببیند و برای آن حتی در سامانه، راهکار بدهد.


      قضات لو گفت: در این سامانه تجار نیز احراز هویت می شوند؛ ضمن اینکه در آن، احراز هویت مشتری نیز که در گذشته با صرف زمان بسیار انجام می‌شد، اکنون در سامانه انجام شده و صرافان با اطمینان از هویت مشتری، اقدام به ارایه خدمات می‌کنند و نیاز به استعلام وی ندارند. بنابراین احراز هویت در این سامانه، یکی از مزایای آن است. به هرحال فضای جدیدی برای صرافی‌ها ایجاد شده که در بستر آن می‌توانند به رقابت پرداخته و کار را پیش برند.


      سامانه جدید ارزی چیست؟


      با استفاده از این سامانه، خریداران و فروشندگان ارز متناسب با نیازهای خود نسبت به انجام عملیات ارزی در محیط الکترونیک اقدام می کنند. در فاز نخست، واردکنندگان برای تامین ارز کالای وارداتی به عنوان متقاضی خرید ارز و تمام صرافی ها به عنوان فروشنده ارز ایفای نقش خواهند کرد. این سامانه امکان مدیریت بازار ارز برای سیاستگذار و امکان فعالیت شفاف را برای متقاضیان ارز فراهم می کند.


      بدین سان با هماهنگی به عمل آمده بین بانک مرکزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت، بازرگانان می توانند با مراجعه به سامانه جامع تجارت، درخواست خود را برای تامین ارز ثبت سفارشات غیربانکی انجام دهند. این اطلاعات به صورت سیستمی و برخط به سامانه نیما منتقل می شود و در ادامه بازرگانان پیشنهادهای (پاسخ های) ارائه شده از سوی صرافی ها را مشاهده و در نهایت نسبت به خرید ارز اقدام می کنند.


      در فاز نخست، ثبت درخواست ها برای ارزهای یورو و یوآن امکان پذیر است و متعاقبا در گام های بعدی امکان درخواست برای سایر ارزها نیز فراهم می شود؛ ضمن اینکه صرافی‌ها می‌توانند با انتخاب منوی نیما در پایگاه اطلاع رسانی سنا اقدام به مشاهده درخواست های خرید، ارائه پیشنهادها و در نهایت نسبت به تامین ارز متقاضیان اقدام کنند. همچنین راهنمای استفاده و کار با سامانه در بخش راهنمای کاربران در دسترس قرار گرفته است.
      The greater the risk ، The greater the reward

      هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

      نظر

      • بابک 52
        ستاره‌دار (27)
        • Mar 2011
        • 17028

        #6798
        پاسخ : فــــــــراز و فـــــــرودهای دلار - یورو

        معاون بانک مرکزی اعلام کرد:


        اگر گواهی سپرده ۲۰ درصدی منتشر نمی شد، تورم افزایش می یافت



        معاون اقتصادی بانک مرکزی گفت: بسته سه ضلعی تدابیر بانک مرکزی برای مدیریت کوتاه مدت بازار ارز است و نمی‌توان آن را به معنی شکست بانک مرکزی در سیاست کاهش نرخ سود دانست.


        به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پژوهشکده پولی و بانکی پیمان قربانی در پاسخ به پرسشی درباره برخی انتقادات در خصوص عملکرد بانک مرکزی در سیاست کاهش سود سپرده های بانکی با اجرای بسته سه ضلعی تدابیر ویژه که از ۲۸ بهمن ماه سال جاری اجرایی شده است، اظهار داشت: سیاست های پولی ماهیت کوتاه مدت دارد و بانک مرکزی استراتژی های کلی در خصوص مبارزه با تورم و تعیین نرخ های کلیدی اقتصاد مانند نرخ ارز و نرخ سود متناسب با متغییر های بنیادین را مد نظر قرار می دهد.


        وی با بیان اینکه، بانک مرکزی بر اساس شرایط خاصی که در بازار ارز حاکم شده بود برای بانک ها مجوز انتشار گواهی سپرده ریالی را صادر کرد و به آنها اجازه داد از ۲۸ بهمن ماه سال جاری به مدت دو هفته نسبت به انتشار گواهی سپرده ریالی با نرخ ۲۰ درصد اقدام کنند، اظهار داشت: البته اوراق مزبور با سررسید یک سال منتشر و نرخ بازخرید قبل از موعد آن ۱۴ درصد بود.


        معاون اقتصادی بانک مرکزی تصریح کرد: بر همین اساس بسته سه ضلعی انتشار گواهی سپرده ریالی، انتشار گواهی سپرده ریالی مبتنی بر ارز و پیش فروش سکه بهار آزادی در راستای بسته التهاب زدایی به اجرا در آمد.


        وی ادامه داد: اگر بانک مرکزی این اقدامات را انجام نمی داد التهابات و جو روانی ناشی از آن باعث می شد سطح عمومی قیمت ها افزایش یابد و نتیجه این امر نیز در مرحله بعد باعث افزایش نرخ تورم و نرخ سود بانکی می شد.


        قربانی با تاکید بر اینکه، طرح تدابیر بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز بسته پولی کوتاه مدت بود، تصریح کرد: این بسته پس از اینکه عملکرد و تاثیر خود را داشته باشد به پایان می رسد.


        وی در پاسخ به این پرسش که برخی از منتقدان این بسته معتقدند که اجرای آن به معنای شکست کاهش نرخ سود بانکی بوده است، ادامه داد: با توجه به اینکه این بسته کوتاه مدت است نمی توان از آن به عنوان شکست سیاستی بانک مرکزی در نرخ سود یاد کرد.


        معاون اقتصادی بانک مرکزی با بیان اینکه بر اساس مصوبه شهریور ماه شورای پول و اعتبار نرخ های سود علی الحساب سپرده های سرمایه گذاری یک ساله حداکثر ۱۵ درصد و نرخ سود کوتاه مدت عادی روزشمار حداکثر ۱۰ درصد برای سپرده های جدید، از ۱۱ شهریور ماه سال جاری اجرایی شد، خاطر نشان کرد: اجرای این مصوبه نه تنها به معنای کاهش نرخ سود نبود بلکه تثبیت نرخ را مد نظر قرار داده بود.


        وی ادامه داد: بانک مرکزی هر زمان لازم باشد برای حفظ تعادل اقتصادی بسته سیاستی تدوین و آن را به کار می گیرد و بر همین اساس پس از التهابات بازار بسته ای کوتاه مدت مد نظر قرار گرفت.


        قربانی تاکید کرد: تدابیر بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز به معنای استقرار در نظم و انضباط بود و در صورتی که این بسته اجرایی نمی شد التهاب در بازار ارز اثرات مخرب داشت.


        وی با بیان اینکه، مصوبه شهریور ماه شورای پول و اعتبار نه تنها گامی در جهت تناسب بخشی نرخ ها بلکه گامی در جهت سیاست بهبود سپرده ها بود که بر اساس آن ۱۰ واحد درصد از سپرده های کوتاه مدت به بلند مدت تبدیل شد، اظهار داشت: شرایط حاکم بر بازار ارز می طلبید که بانک مرکزی پاسخی در این خصوص بدهد و مجموعه سیاستی برای اوراق گواهی ۲۰ درصدی در نظر گرفته شد.


        وی در پایان تاکید کرد: سیاست های پولی ماهیت کوتاه مدت دارد و ملاحظات ایجاد می کرد تا بانک مرکزی طرح تدابیر را برای مدیریت بازار ارز اجرایی کند.


        یادآور می شود، مهلت خرید گواهی سپرده۲۰ درصدی روز گذشته به پایان رسید اما پیش فروش و گواهی ارزی پابرجاست بنابر این با پایان یافتن مهلت خرید اوراق گواهی سپرده ریالی ۲۰ درصدی، متقاضیان می‌توانند نقدینگی خود را در پیش فروش سکه یا اوراق گواهی ارزی بکار گیرند.
        The greater the risk ، The greater the reward

        هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

        نظر

        • بابک 52
          ستاره‌دار (27)
          • Mar 2011
          • 17028

          #6799
          پاسخ : فــــــــراز و فـــــــرودهای دلار - یورو

          سود و زیان سیاست ‌حذف دلار از سیستم مالی ایران


          بانک مرکزی ایران با انتشار ابلاغیه‌ای ثبت سفارش واردات با دلار را ممنوع کرد. سیاستی که هدف کاهش پیامدهای ناشی از تداوم تحریم‌ها را دنبال می‌کند. آیا چنین سیاستی عملی است و اگر عملی است، آیا برای اقتصاد ایران سودمند است؟


          بانک مرکزی ایران روز چهارشنبه ۹ اسفند (۲۸ فوریه) برای مقابله با نوسانات شدید بازار ارز با انتشار ابلاغیه‌ای سیاست پولی جدیدی را به مورد اجرا گذاشت. بر اساس این سیاست پولی و مالی جدید، ثبت سفارش واردات با دلار آمریکا ممنوع شده است.


          این اقدام بانک مرکزی در تکمیل سیاست گواهی سود سپرده و پیش‌فروش سکه بود. سیاست‌هایی که با هدف کاستن از نقش دلار در بازار ارز کشور و ایجاد زمینه‌های جایگزین کردن ارز کشورهای دیگر پیش بینی شد‌ه بودند.


          نقش دلار در اقتصاد جهان


          دلار در اقتصاد جهان دو نقش متفاوت را ایفا می‌کند و از این رو سیاست حذف دلار از سیستم پولی و مالی ایران تنها با در نظر گرفتن این دو نقش متفاوت ممکن است.




          یکی از این نقش‌ها، محاسبه‌ای است و دیگری مبادله‌ای. به سخن دیگر، صرف‌نظر از اینکه دلار چه حجمی از پول در گردش جهان را به خود اختصاص دهد، در محاسبات مالی و معاملات بازرگانی جهان نقش‌آفرینی می‌کند.


          بیشتر بخوانید: آیا افزایش نرخ سود مشکل بازار ارز و گرانی دلار را حل می‌کند؟


          نقش محاسبه‌ای دلار باعث شده که این واحد پولی به "ارز مرجع" بدل شود. نقش مبادله‌ای دلار را در اقتصاد "ارز عملیاتی" می‌خوانند.


          ۱. دلار به‌مثابه واحد سنجش


          دلار به‌مثابه ارز مرجع، برای کشورهای صادر کننده نفت و گاز، و به این ترتیب برای ایران، اهمیتی مضاعف می‌یابد. واژه‌ی پترودلار در واقعیت امر ناظر بر رابطه بین دلار و نفت است.


          برخی از کارشناسان این رابطه را محصول مناسبات مالی آمریکا و عربستان، به عنوان بزرگترین صادرکننده نفت می‌دانند. گفته می‌شود که معاملات نفتی و تسلیحاتی بین آمریکا و عربستان در سال‌های دهه هفتاد، نقش دلار را به‌مثابه ارز مرجع بهای نفت در جهان تثبیت کرد. نقشی که عملا پس از جنگ جهانی دوم برعهده دلار قرار گرفته بود.


          تلاش برای کاهش نقش دلار در بازارهای جهانی انرژی پدیده جدیدی نیست و این موضوع ربطی به سیاست اخیر ایران ندارد. به عنوان نمونه، روسیه، چین و اتحادیه اروپا نیز عملا در این راستا گام‌بر می‌دارند.


          چین بر آن بوده تا بخشی از معاملات نفتی خود را با واحد پولی خود، یعنی "یوان" انجام دهد. در همین رابطه چین و جمهوری اسلامی ایران در ماه دسامبر تصمیم گرفتند تا قراردادهای مربوط به معاملات نفتی را بر پایه "یوان" پیش ببرند.


          از آنجا که چین با واردات ۷ میلیون و ۶۰۰ هزار بشکه نفت در روز، بزرگترین وارد کننده نفت در سطح جهان است، افزایش نقش یوان در واردات نفت این کشور می‌تواند از نقش دلار به‌مثابه واحد سنجش بهای نفت بکاهد.


          افزون بر آن، چین بخشی از معاملات طلا را نیز بر پایه یوان تنظیم کرده است. رهبری چین بر آن است تا بر نقش "یوان" در جهان بیافزاید و از این منظر با آمریکا رقابت کند. همان سیاستی که اتحادیه اروپا با واحد پولی مشترک خود، یعنی یورو دنبال می‌کند.


          کاهش نقش دلار برای روسیه نیز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. پوتین در جریان سفر خود به تهران و دیدارش با خامنه‌ای و روحانی موضوع حذف دلار یا کاهش نقش آن را در معاملات اقتصادی دو کشور مطرح کرده بود.


          موضوعی که در جریان سفر روحانی به مسکو نیز پیگیری شد. افزون بر آن روسیه نیز بر آن است تا همین سیاست را در معاملات خود با کشورهای آسیایی نیز دنبال کند.


          ۲. دلار به‌مثابه واحد مبادله


          دلار در چارچوب بازار انرژی در جهان تنها به‌مثابه واحد سنجش و ارزش‌گذاری نفت و گاز کارکرد ندارد، بلکه ارز عملیاتی در حوزه معاملات نفت و گاز است.


          به سخن دیگر، بخش عمده‌ی مبادلات در بازار انرژی جهان با دلار صورت می‌گیرد. در این بین، نقش عربستان سعودی، امارات و سایر کشورهای عربی صادر کننده نفت نیز، بی تاثیر نبوده است.


          افزون بر آن، چون دلار مبنای محاسبه ارزش نفت است، معاملات جهانی نیز با دلار صورت می‌گیرد. استفاده از هر واحد ارزی دیگر، مستلزم محاسبه روزانه نرخ برابری آن ارز در قیاس با دلار آمریکا است و چنین امری می‌تواند بر نقل و انتقالات بانکی ارزش سفارش نفت تاثیر نهد.


          نقش دلار در اقتصاد جهان تنها محدود به بازار انرژی نمی‌شود. بسیاری از معاملات بازرگانی در جهان نیز بر پایه دلار صورت می‌گیرد. همین امر نیز می‌تواند بر سیاست حذف دلار به‌مثابه ارز مرجع در مبادلات تجاری تاثیر نهد.



          ایران و دلار


          نقش دلار در ایران در سایه تحریم‌های اقتصادی و محدودیت‌های ناظر بر نقل و انتقالات ارزی عملا کاهش یافته بود. در واقعیت امر، ثبت سفارش‌های وارداتی در ایران از دو طریق صورت می‌گیرد: از طریق بانک‌ها و از طریق منابع مالی خصوصی.


          از آنجا که به علت تحریم‌های آمریکا، امکان تسویه دلاری برای سیستم بانکی کشور وجود ندارد، واردات ایران عمدتا بر پایه ارزهای دیگر و از جمله بر پایه یورو صورت می‌گیرد.


          خبرگزاری ایسنا به نقل از مهدی کسرایی‌پور، مدیرکل سیاست‌ها و مقررات ارزی بانک مرکزی نوشته که به دلیل عدم دسترسی به مکانسیم تسویه دلاری ظرف سال‌های اخیر از طریق بانکی "هیچ ثبت سفارش دلاری" صورت نگرفته است.


          به عبارت دیگر، ابلاغیه بانک مرکزی در زمینه منع ثبت سفارش با دلار رسمیت دادن به وضعیتی است که عمدتا جریان دارد. ثبت سفارش غیر بانکی واردات نیز که گویا دلار آن از طریق صرافان تهیه می‌شود، نمیتواند رقم قابل ملاحظه‌ای باشد.


          نقش دلار در واردات و صادرات ایران


          واردات ایران در سال ۹۵ حدود ۴۳ میلیارد دلار بوده است. بخش اعظم واردات ایران در آن سال از کشورهای آسیایی و اروپایی بوده و تنها یک در صد آن مربوط به واردات از آمریکا بوده است.


          صادرات ایران در همان سال نیز حدود ۴۴ میلیارد دلار اعلام شده است. میزان صادرات ایران به آمریکا حدود سه دهم درصد بوده است.


          نقش نازل سطح بازرگانی ایران و آمریکا از یکسو و عدم دسترسی به مکانسیم تسویه دلاری برای سیستم بانکی عملا نشان می‌دهد که ثبت یا عدم ثبت سفارش به دلار نقش تعیین کننده‌ای در نوسانات بهای دلار در بازار ارز ایران نداشته است.


          سود و زیان‌های حذف دلار


          مهم‌ترین سود حذف دلار از سیستم مالی کشور، ایجاد آمادگی برای مقابله با پیامدهای ناشی از تداوم یا حتی تشدید تحریم‌های اقتصادی ایران است. همین موضوع باعث شده است که بسیاری از کارشناسان از این ایده پشتیبانی کنند.


          اما این تصور که کاهش نقش دلار می‌تواند باعث ثبات در بازار ارز کشور شود، تصور صحیحی نیست. فرهاد احتشام‌زاد، رئیس فدراسیون واردات در گفت‌‌وگو با روزنامه "دنیای اقتصاد" به درستی به این نکته اشاره کرده که کاهش نقش دلار عملا باعث افزایش نقش ارزهای جایگزین می‌شود و نوسانات حاکم بر بازار ارز از دلار به ارزهای دیگر منتقل شده و به جای خود باقی می‌ماند.


          لازم به یادآوری است که نوسانات حاکم بر بازار ارز ایران تنها محدود به دلار نمی‌شود. بهای یورو و پوند نیز از جمله در قیاس با ریال افزایش یافته است.


          در واقعیت امر، در نوسانات اخیر حاکم بر بازار ارز، این دلار نبوده که گران شده است، بلکه این ریال بوده که ارزش خود را از دست داده است. نادیده گرفتن این نکته می‌تواند در تعیین سیاست‌های پولی و مالی ایران منجر به خطاهای محاسباتی شود.


          مهم‌ترین زیان ناشی از استفاده از ارزهای جایگزین بالارفتن هزینه واردات است. محمد لاهوتی، رئیس کنفدراسیون صادرات ایران در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس با اشاره به نقش دلار به‌مثابه ارز مرجع به نکته مهمی اشاره می‌کند.


          به باور او، واردات کالایی با یک ارز جایگزین از فروشنده‌ای که کالای خود را به دلار عرضه می‌کند به این معنی است که «وارد کننده به‌صورت رسمی باید هزینه خرید و فروش ارز را پرداخت کند و پرداخت چنین هزینه‌ای افزایش قیمت را به دنبال دارد.»
          The greater the risk ، The greater the reward

          هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

          نظر

          • بابک 52
            ستاره‌دار (27)
            • Mar 2011
            • 17028

            #6800
            پاسخ : فــــــــراز و فـــــــرودهای دلار - یورو

            دلیل تشکیل صف‌های طولانی در مقابل صرافی‌ها چیست؟


            صف طویل خریداران ارز در فردوسی


            یکی از دلایل اصلی تشکیل این صفها در خیابان فردوسی عدم خرید و فروش دلار و یورو در سایر صرافی های این خیابان است.


            به گزارش مشرق، صف های خرید ارز مقابل صرافی های توزیع کننده ارز دولتی با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال طولانی تر از روزهای قبل شده است.


            یکی از دلایل اصلی تشکیل این صفها در خیابان فردوسی عدم خرید و فروش دلار و یورو در سایر صرافی های این خیابان است. صرافی های مجاز که تعدادشان خیلی زیاد هم نیست به هر متقاضی در ازای ارائه کارت ملی ۱۰۰۰ دلار می فروشند.




            توقف خرید و فروش‌های خیابانی ارز


            برخی از صرافی های مجاز که قبلا به مشتریان اعلام کرده بودتد تنها با بلیط و پاسپورت دلار و یورو با قیمت دولتی می فروشند بعد از تکذیب بانک مرکزی و غیر قانونی خواندن این اقدام امروز کمی محتاط تر شده اند.هر چند در هفته های اخیر با سیاست جدید بانک مرکزی، بازار آزاد ارز تقریبا متلاشی شده ولی بازهم سودهای کلانی از این بخش به جیب برخی دلال های ارزی می رود.


            اختلاف بالای دلار دولتی و آزاد موجب شده تا جمعیت زیادی ساعت ها در صف خرید دلار منتظر بمانند و سودی به جیب بزنند.بسیاری از این مردم که قصد خرید دلار دولتی را دارند باید صبح زود خود را به صرافی ها برسانند تا بتوانند خریدشان را انجام دهند.


            یکی از متقاضیان خرید دلار دولتی که قصد سفر به خارج از کشور را دارد گفت: برای مسافرت خارجی باید دلار بخرم ولی صرافی ها می گویند اگر دلار می خواهید باید ۶ صبح اینجا باشید تا اسم بنویسید!






            اما تمام مردمی که این روزها مقابل صرافی ها در صف هستند مسافر نیستند، بسیاری از آنها دلار دولتی را می خرند و آن طرف خیابان ۳۰۰ تومان بالاتر به نرخ آزاد می فروشند و سودشان را به جیب می زنند. تعدادی هم هستند که ترجیح می دهند فعلا سپرده های خود را به دلار تبدیل کرده و نگه دارند! توجیه این افراد هم البته حفظ ارزش پول شان است.


            فعالان بازار ارز می گویند: سود این وضعیت فقط به جیب صرافی های منتخب توزیع کننده ارز دولتی میرود چراکه کاسبی سایر صرافی ها کساد است.یکی از فعالان بازار با تاکید بر اینکه کار و کاسبی صرافی های آزاد در شب عید کساد شده است، می گوید: بازار آزاد ارز نمیتواند برای همیشه در این وضعیت باقی بماند.


            صراف دیگری با تبریک به رییس کل بانک مرکزی گفت: چند روز است که دلار قیمت مشخصی ندارد و هر کسی یک نرخ می گوید.وی می گوید: با وضعیت ایجاد شده در بازار معامله ای انجام نمی شودو کار برای بسیاری از صراف ها در شب عید کساد شده است.


            فعالان بازار معتقدند سیاست های اخیر بانک مرکزی مبنی بر توقف ثبت سفارش خرید کالا با دلار به ضرر تجار تمام خواهد شد.




            صف‌های طولانی برای خرید ارز دولتی


            در همین ارتباط رئیس مجمع واردات با انتقاد از تصمیم یک‌باره و ناگهانی دولت در ممنوعیت ثبت سفارش با دلار گفت: تغییر نوع ارز در ثبت سفارش، با هر دلیلی که بخواهد پیاده‌سازی شود، نیازمند هماهنگی‌هایی است که قطعاً بیش از یک روز، زمان نیاز دارد.


            وی با تاکید براینکه متأسفانه باز هم اقتصاد، قربانی شتابزدگی شده است، گفت: برخی تصور می‌کنند که مختل شدن فعالیت تجار، به کاهش تقاضای ارز می‌انجامد و در نهایت صرفه‌جویی ارزی در کشور صورت می‌گیرد، حال آنکه بخش عمده‌ای از واردات کشور، مواد اولیه و اقلام واسطه‌ای خطوط تولید است و با مختل شدن واردات این کالاها، در واقع تولید کشور، گرفتار نوسان می‌شود.


            تشدید تلاطم های ارز در بازار طی هفته های اخیر و رسیدن قیمت دلار به ۵۰۰۰ تومان موجب شد تا دولت و بانک مرکزی از نیروی انتظامی هم برای برقراری آرامش در این بخش درخواست همکاری کنند.برهمین اساس و با ورود نیروی انتظامی به بازار بساط دلال های ارزی در خیابان منوچهری مقابل پاساژ افشار و سبزه میدان برچیده شد و به دنبال آن فاتحه دلار فردایی یا همان معاملات کاغذی هم خوانده شد.


            در این بین البته تعداد زیادی از دلال های ارزی دستگیر و حساب های زیادی از این افراد نیز مسدود شد. ضمن آنکه در کنار این بگیر و ببندهای بازار ارز، سازمان مالیاتی نیز به کمک بانک مرکزی آمده و کار را برای دلال های ارزی بسیار سخت کرده است.


            منبع: تسنیم
            The greater the risk ، The greater the reward

            هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

            نظر

            • zorba
              ستاره دار(3)
              • Aug 2013
              • 3951

              #6801
              پاسخ : فــــــــراز و فـــــــرودهای دلار - یورو

              دوستی دیروز دلار خرید به قیمت 4830 تومن! این چهار هزار و چهارصد و خرده ای در کانالهای تلگرامی و وبسایتها چه صیغه ایه؟!
              زی تیر نگه کرد پر خویش بر او دید***گفتا ز که نالیم که از ماست که بر ماست

              نظر

              • *سامان*
                عضو فعال
                • May 2011
                • 4691

                #6802
                پاسخ : فــــــــراز و فـــــــرودهای دلار - یورو

                در اصل توسط zorba پست شده است View Post
                دوستی دیروز دلار خرید به قیمت 4830 تومن! این چهار هزار و چهارصد و خرده ای در کانالهای تلگرامی و وبسایتها چه صیغه ایه؟!
                دلار دولتیه که به هر نفر تعداد خیلی کم میدن و ملت هم تو صفن...نرخ واقعی الان بین 4700 تا 800 هست تو شهرای مختلف
                مرا گر دولت عالم ببخشند .... برابر با نگاه مادرم نيست


                نظر

                • negarminavi
                  عضو فعال
                  • May 2013
                  • 35710

                  #6803
                  پاسخ : فــــــــراز و فـــــــرودهای دلار - یورو

                  در اصل توسط *سامان* پست شده است View Post
                  دلار دولتیه که به هر نفر تعداد خیلی کم میدن و ملت هم تو صفن...نرخ واقعی الان بین 4700 تا 800 هست تو شهرای مختلف
                  در دولت قبل دلار مبادله ای که اضافه شد، مقاله ها نوشتند و مصاحبه های فراوان کردند عده ای که دلار 2 نرخی و 3 نرخی فساد آوره !!!

                  حالا از سایتها که حذف شده نرخ دلار !

                  ثبت سفارش دلاری هم که حذف شده !!!

                  هر رسانه ای یه نرخ میزنه، هر سایتی با یه اسم یا اصطلاحی، یکی زده مظنه ! و یکی زده قیمت دلار درگوشی ! یکی زده دلار مالیات دار ! یکی زده دلار بی مالیات ! یکی زده صرافی منتخب !....

                  همه جور نرخی هست ! و معلوم هم نیست دلار چنده !!!

                  این نتیجه بسته تدابیر ! بانک مرکزی دولت بی تدبیر هست البته !

                  و جالبتر اینکه اونایی که برای دلار 2 نرخی و 3 نرخی مقاله می نوشتند و وااسفا سر میدادند برخی لال هستند ! برخی هم میگن با تدابیر بانک مرکزی آرامش به بازار ارز برگشت !

                  ظاهرا یورو هم امروز نرخ های مختلف داشته !

                  نظر

                  • imanf64
                    عضو عادی
                    • Jan 2018
                    • 37

                    #6804
                    پاسخ : فــــــــراز و فـــــــرودهای دلار - یورو

                    در اصل توسط negarminavi پست شده است View Post
                    در دولت قبل دلار مبادله ای که اضافه شد، مقاله ها نوشتند و مصاحبه های فراوان کردند عده ای که دلار 2 نرخی و 3 نرخی فساد آوره !!!

                    حالا از سایتها که حذف شده نرخ دلار !

                    ثبت سفارش دلاری هم که حذف شده !!!

                    هر رسانه ای یه نرخ میزنه، هر سایتی با یه اسم یا اصطلاحی، یکی زده مظنه ! و یکی زده قیمت دلار درگوشی ! یکی زده دلار مالیات دار ! یکی زده دلار بی مالیات ! یکی زده صرافی منتخب !....

                    همه جور نرخی هست ! و معلوم هم نیست دلار چنده !!!

                    این نتیجه بسته تدابیر ! بانک مرکزی دولت بی تدبیر هست البته !

                    و جالبتر اینکه اونایی که برای دلار 2 نرخی و 3 نرخی مقاله می نوشتند و وااسفا سر میدادند برخی لال هستند ! برخی هم میگن با تدابیر بانک مرکزی آرامش به بازار ارز برگشت !

                    ظاهرا یورو هم امروز نرخ های مختلف داشته !
                    تازه همه اینها در شرایط بدون تحریم و درآمد سالی 90 میلیارد دلاری دولت هست ، شما در نظر بگیر شرایط سیاسی نامساعد بشه و تحریم سوییفت و نفت و ... مث دولت دهم مجددا برقرار بشه لابد اون موقع خرید و فروش دلار کلا ممنوع میشه و دیگه دلاری نیست که بخواد قیمت داشته باشه یا خیر ، دولت هم کم کم شرایط تهاتر نفت در برابر کالا رو باید اجرا کنه...

                    نظر

                    • بابک 52
                      ستاره‌دار (27)
                      • Mar 2011
                      • 17028

                      #6805
                      پاسخ : فــــــــراز و فـــــــرودهای دلار - یورو

                      از قیمت "دلار" نپرسید


                      گر چه سیف تاکید دارد که هیچ رئیس کل بانک مرکزی در دنیا نرخ دلار را اعلام نمی‌کند و سوال کردن در این مورد غیر معمول است، ولی گویا خودش از این قاعده مستثناست.


                      به گزارش افکارنیوز، معمولا اظهارنظر روسای کل بانک‌های مرکزی در دنیا با توجه به موقعیت آن‌ها و اثر گذاری نظراتشان در مورد سیاست‌های پولی و ارزی بر بازار از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. از این رو کمتر دیده می‌شود روسای کل بانک مرکزی در دنیا به دفعات اعلام نظر عمومی داشته و به‌ویژه در مورد مسایل خاص به صراحت صحبت کنند. به عنوان نمونه می‌توان به اعلام نظر رئیس کل فدرال رزرو در مورد نرخ بهره آمریکا و تغییر احتمالی آن اشاره کرد که هر گاه اشاره‌ای به این موضوع می‌شود، بنابر ماهیت نظر می‌تواند موجب اثر گذاری در ارزش دلار و برخی بازارهای مالی دیگر شود.


                      ولی الله سیف-رئیس کل بانک مرکزی- نیز در اظهارات اخیر خود این موضوع را مورد توجه قرار داده و به طور خاص موضوع دلار را مطرح کرده است. به هر حال بارها پیش آمده که با توجه به جریان بازار ارز در ایران و نوسان و بی ثباتی که معمولا در برخی ماه‌های سال با آن درگیر می‌شود، سوال در مورد جریان پیش روی بازار و البته نرخ آن از وی مطرح می‌شود. رئیس کل بانک مرکزی تاکید دارد که هیچ کدام از روسای بانک مرکزی نرخ دلار را اعلام نمی‌کنند و اصولا سؤال درباره نرخ دلار هم رسمی غیرمعمول است که فقط در کشور ما مطرح می‌شود.


                      با این حال کم نیست زمانی که سیف، هم با وجود اعتقاد به اینکه نباید به سوال در مورد نرخ دلار پاسخ داد، واکنش نشان داده است. وی در اولین سال حضور خود در بانک مرکزی بود که در صبحانه کاری با اعضای اتاق بازرگانی و زمانی که نرخ دلار حدود ۲۹۰۰ تومان بود، اعلام کرد که اکنون قیمت به کف رسیده و بعید است دیگر به کمتر از این قیمت برگرد. البته در همان زمان کامیاب-معاون ارزی بانک مرکزی– نیز گفت که قیمت ۲۹۰۰ و ۳۰۰۰ تومانی برای بازار خوب است. نظراتی که حواشی زیادی هم به دنبال داشت و در بازار اثر گذار بود و سیگنال افزایش قیمت دلار را در ادامه داد.


                      همچنین در سال گذشته و به دنبال نوسان بازار ارز در نیمه دوم سال که قیمت را از حدود ۳۳۰۰ تا مرز ۴۰۰۰ تومان هم پیش برد، بعد از انتقادتی که نسبت به بانک مرکزی برای کنترل بازار ارز مطرح بود و در نهایت قیمت‌ها تا حدی تعدیل شد، رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرد که دیگر نباید انتظار داشت دلار به کمتر از ۳۵۰۰ تومان برگردد. چندی بعد وی نرخی دیگر را اعلام و تاکید کرد که قیمت واقعی دلار ۳۶۰۰ تومان است.


                      در سال جاری نیز بعد از نوسان شدید نرخ دلار در نیمه دوم سال که موجب رشد قیمت دلار در فاصله پنج ماه از ۳۸۰۰ تا مرز ۵۰۰۰ تومان شد، گرچه روسای سازمان برنامه و بودجه و وزیر اقتصاد معتقد بودند که دلار بالای ۴۰۰۰ تومان را قابل قبول نمی‌دانند ولی رئیس کل بانک مرکزی هیچ گاه تائید نکرد که دلار باید کمتر از ۴۰۰۰ تومان باشد، ولی در مقطعی دلار ۴۲۰۰ تومانی را نرخ واقعی بازار ارز ندانسته ولی با وجود انتظاری که برای تعدیل قیمت وجود داشت روند رشد ادامه یافت و قیمت دلار تا ۵۰۰۰ تومان هم پیش رفت. اکنون هم در بازار آزاد دلار کمتر از ۴۷۰۰ تومان به صورت آزاد فروش نمی‌رود.
                      The greater the risk ، The greater the reward

                      هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

                      نظر

                      • بابک 52
                        ستاره‌دار (27)
                        • Mar 2011
                        • 17028

                        #6806
                        پاسخ : فــــــــراز و فـــــــرودهای دلار - یورو

                        سیف: بازار ارز را با تحلیل و پیش بینی غیرواقعی، متشنج نکنیم


                        تهران - ایرنا - رییس کل بانک مرکزی نوسان بازار ارز در ماه های اخیر را ناشی از عوامل غیربنیادین و تحت تاثیر و القای انتظارات منفی به فضای اقتصادی کشور دانست و از تحلیلگران و صاحب نظران خواست به دور از پیش بینی هایی که مبنایی در واقعیت های اقتصادی ندارد، فضای با ثباتی از آینده برای فعالان اقتصادی به تصویر بکشند.




                        به گزارش ایرنا از روابط عمومی بانک مرکزی، ولی الله سیف با مروری بر عملکرد بانک مرکزی همزمان با برگزاری مجمع این بانک با حضور رییس جمهوری، تاکید کرد: یکی از تاکیدات مهم رییس جمهور در پنجاه و هفتمین مجمع بانک مرکزی به جهت گیری نرخ تورم اختصاص داشت. نرخ تورم در اوایل دولت یازدهم به بیش از 40 درصد رسیده بود که با تلاش های بانک مرکزی به کمتر از 10 درصد رسید، بر اساس آخرین آمار این روند در سال جاری هم ادامه یافته و در بهمن ماه به 9.9 درصد رسیده و انتظار می رود این رقم تا پایان سال باز هم کاهش یابد.


                        وی افزود: بنابراین می توان گفت در سال 96 هم توانستیم به تورم تک رقمی دست یابیم به این امید که تورم کمتر از 10 درصد به دستاوردی پایدار تبدیل شود.
                        سیف با یادآوری اینکه کاهش نرخ تورم با افزایش نرخ رشد اقتصادی همراه شده است، گفت: فراموش نکنیم که در سال 1391 رشد اقتصادی منفی 7.7 درصد برای ایران به ثبت رسید اما سال 1392 این روند تغییر کرد و رشد اقتصادی از دامنه منفی خارج شد و به 3.2 درصد رسید.


                        وی یادآورشد: هرچند که سال 1394 شرایط به طور موقت عوض شد و به دلیل کاهش قیمت نفت که دامن همه کشورهای تولیدکننده را گرفت، رشد اقتصادی به منفی 1.6 درصد نزول کرد اما یک سال بعد ما رکورددار شدیم و با رشد اقتصادی 12.5 درصد بیشترین رشد در جهان را به نام خود ثبت کردیم.


                        رییس کل بانک مرکزی ادامه داد: البته در این رشد اقتصادی، نفت بیشترین نقش را ایفا کرد، یعنی چنین رشد اقتصادی مرهون برجام و افزایش درآمدهای نفتی بوده است. رشد مثبت اقتصاد ایران در سال 1396 هم ادامه یافت به طوری که در فصل اول سال، رشد 4.4 درصدی به ثبت رسید و در فصل تابستان رشد 4.6 درصد حاصل شد به این ترتیب می توان گفت به طور متوسط در نیمه اول سال جاری 4.5 درصد رشد اقتصادی به دست آمده است.


                        *نوسان های بازار ارز دلیل اقتصادی نداشت


                        سیف در ادامه با اشاره به وضعیت بازار ارز و دلیل نوسان های ماه های گذشته گفت: متغیرهای بنیادین اقتصاد به هیچ عنوان نوسان های ایجاد شده در بازار ارز ایران را توجیه نمی کند. در حقیقت عوامل موثر بر بازار ارز را می توان به دو دسته تقسیم کرد، اول عوامل بنیادین و گروه دوم عوامل غیراقتصادی و غیربنیادین.


                        رئیس شورای پول و اعتبار اظهار داشت: نتایج بررسی های بانک مرکزی که با بررسی صندوق بین المللی پول هم همخوانی دارد، نشان می دهد تحولات ایجاد شده در بازار ارز هیچ تناسبی با عوامل بنیادین اقتصاد ایران ندارد.


                        سیف گفت: به عبارت دیگر، این عوامل قیمت دلار را در دامنه 4200 تومان تایید می کند اما رشد بیشتر ناشی از عوامل غیراقتصادی و غیربنیادین صورت گرفت این گروه از عوامل هم تاثیرات خاص و مشخصی به همراه دارد که از جمله آن ها می توان به تاثیر بر انتظارات اشاره کرد.


                        وی یادآور شد: خرداد سال 1392 انتخابات ریاست جمهوری برگزار شد و سه ماه بعد مسئولیت به دولت یازدهم رسید. با این حال در همین بازه زمانی سه ماهه اتفاقات مهمی رخ داد از جمله این که قیمت ها در بازار ارز به شدت کاهش یافت و قیمت دلار که تا 3900 تومان افزایش یافته بود به کمتر از 3 هزار تومان هم رسید این در حالی بود که عملاً هنوز هیچ اتفاق و تغییر مشخصی وجود نداشت و همان سیاست هایی اعمال می شد که قیمت دلار را تا 3900 تومان بالا برده بود با این حال انتظارات مثبت و امید به آینده، موجب کاهش قیمت ها شد.
                        وی با اشاره به عوامل خارجی تاثیرگذار بر بازار ارز ایران افزود: دشمنی آشکار و همیشگی آمریکا یکی از همین عوامل است. در حقیقت آمریکا تلاش می کند از هر فرصتی برای ملتهب جلوه دادن فضای اقتصادی ایران برای فعالان این عرصه بهره ببرد این در حالیست که اقتصادی رو به رشد است که به وضوح آینده ای قابل پیش بینی داشته داشته باشد، در نتیجه می توان گفت آمریکا درصدد است با التهاب آفرینی هایی نظیر کش و قوس های اخیر برای تمدید تعلیق تحریم ها علیه ایران ، انتظارات منفی نسبت به آینده اقتصاد کشور القاء کند.


                        *التهاب آفرینی خارجی و داخلی


                        سیف یادآور شد: در کنار این عوامل خارجی، عوامل داخل کشور هم وجود دارند و از میان آنها می توان به تحلیل ها و پیش بینی های ارائه شده در مصاحبه های مطبوعاتی و فضای اقتصادی کشور اشاره کرد که در عمل منجر به التهاب آفرینی می شود.


                        رئیس کل بانک مرکزی گفت: به عنوان مثال، پیش بینی این که ارزش واقعی دلار 6 هزار تومان است پس به این قیمت هم خواهد رسید، با هیچ حساب و کتاب و بررسی واقعی به تایید نمی رسد اما به هر صورت عده ای چنین تحلیل ها و رقم هایی را در فضای اقتصادی کشور ارائه می کنند و باعث به وجود آمدن نگرانی هایی می شوند.


                        وی تاکید کرد: این موضوع از جمله مباحثی است که تلاش می کنیم از طریق تعامل با کارشناسان، تحلیلگران و نمایندگان مجلس مطرح کنیم؛ به عبارت دیگر باید تلاش کنیم فضای مثبت آینده را برای مردم و فعالان اقتصادی تصویر کنیم چون در این صورت می توان از مزایای ثبات و آرامش اقتصاد کشور به نفع رشد اقتصادی، تولید و ایجاد اشتغال بهره برد.


                        *جای نگرانی درباره نرخ ارز نیست


                        سیف یادآور شد: اصولاً جهت گیری عوامل بنیادین به سمت افزایش قیمت ارز نیست و نگرانی هم در این خصوص وجود ندارد. خوشبختانه دستاورد بسته سیاستی که بانک مرکزی اخیراً اعلام کرد نشان داد انتظارات القاء شده به جامعه تا چه اندازه نزدیک به واقعیت بوده است.


                        سیف ادامه داد: این بسته از سه بخش اوراق گواهی سپرده 20 درصدی، اوراق گواهی مبتنی بر ارز یا ارز بنیان و پیش فروش سکه طلا تشکیل می شود. جالب اینکه از این سه گزینه، تنها اوراق سپرده 20 درصدی مورد اقبال مردم قرار گرفت در حالی که اگر انتظارات نسبت به آینده منفی بود و مردم نگران از قیمت دلار و یورو در آینده بودند، قاعدتاً اوراق گواهی مبتنی بر ارز باید با استقبال بیشتری مواجه می شد.


                        وی همچنین در خصوص شائبه های مطرح شده در خصوص نگرانی بانک مرکزی از خروج نقدینگی مردم از بانک ها و تلاش برای جذب آن با اوراق گواهی سپرده تصریح کرد: واقعیت این است که مصوبه اوایل سال 1395 بانک مرکزی که نرخ سود 15 و 10 درصدی را اعلام کرد، به تدریج به دلیل فعالیت مخرب موسسه های غیرمجاز مورد بی توجهی قرار گرفت به عبارت دیگر این مصوبه از سوی بانک ها رعایت نشد و نرخ های سود عملاً افزایش یافت.


                        رییس کل بانک مرکزی اظهار داشت: اشکال دیگر اینکه ماهیت این سپرده ها هم قابل تفکیک نبود؛ دو نوع سپرده کوتاه و بلند مدت در نظام بانکی وجود دارد. سپرده بلندمدت واجد این حسن است که بانک برای مدتی معلوم می تواند از ثبات سپرده اطمینان داشته باشد؛ یعنی حساب های بلندمدت سیال نیستند اما حساب های کوتاه مدت به شدت سیال هستند و هر زمان صاحب این سپرده احساس کند می تواند معامله پرسودتری داشته باشد می تواند آن را انتقال دهد.


                        سیف در ادامه گفت: با این تفاسیر، بانک مرکزی با اقدام خود در اوایل شهریور امسال برای تفکیک این سپرده ها با لحاظ فرصت 10 روزه وارد عمل شد تا هم تخطی که در نظام بانکی تقریباً به روالی عادی تبدیل شده بود از میان برود و جای خود را به انضباط بدهد و هم سپرده ها طبقه بندی شود و انگیزه ای به وجود آید تا بخش بزرگی از نقدینگی به سپرده های بلندمدت تبدیل شود.


                        وی یادآور شد: واقعیت این است که ما با رشد بیشتر از حد نقدینگی مواجه شدیم، بنابراین تصمیم بانک مرکزی خوشبختانه به نتیجه رسید اگر چنین تاثیری وجود نداشت 15روز بعد تبعات آن هویدا می شد، در نهایت هم آرامش در بازار استمرار پیدا کرد. این ماجرا کاملاً از نوسانات آذر و دی ماه جداست.


                        وی افزود: در نوسان اخیر همزمان با تبلیغات آمریکا در مورد تمدید تعلیق تحریم ها، فضای روانی منفی ایجاد و متاسفانه در داخل هم همراهی شد و به التهاب انجامید. ضمن این که ماجرا با فشار تقاضای فصلی که در پایان سال میلادی رخ می دهد، دست به دست هم داد تا شرایط به سمت نوسان و التهاب حرکت کند.


                        سیف با اشاره به این که بسته بانک مرکزی سیاستی بلندمدت نیست، افزود: بسته بانک مرکزی به خصوص گواهی سپرده 20 درصدی به مدت دو هفته به اجرا رسید، جالب این که همزمان اظهار نظرهایی به گوش رسید مبنی بر این که تصمیم بانک مرکزی باعث افزایش شدید قیمت تمام شده تجهیز منابع بانک ها شده است در صورتی که تاثیر افزایش 4 درصدی گواهی سپرده بر کل نظام بانکی کشور کمتر از 4 درصد است.


                        وی تاکید کرد: از سوی دیگر در صورتی که این اتفاق رخ نداده است ما یک گواهی سپرده 16 درصدی داشتیم اما این گواهی سپرده 20 درصد بود چند درصد از منابع نظام بانکی جابه جا شده و تبدیل به 20 درصد شده است؟ تقریباً اگر این رقم چهاردرصد افزایش یافته باشد، اثرش بر کل نظام بانکی کمتر از یک درصد است ضمن این چنین تصمیمی زمانی عملیاتی شد که بانک ها همگی با اضافه برداشت مواجه بودند.


                        سیف در خصوص پیش بینی رییس کل بانک مرکزی از آینده قیمت ها در بازار ارز هم گفت: در هیچ کشوری رییس کل بانک مرکزی نرخ دلار را اعلام نمی کند و این امر کاملاً طبیعی است. برای مثال فرض کنید سیاست بانک مرکزی این است که نرخ ارز در آینده به 3 هزار یا 5 هزار تومان برسد مسلماً اقتصاد کشور به تعطیلی کشیده می شود، چون همه منتظر می مانند این نرخ محقق شود. به طور کلی قیمت دلار باید با واقعیت های اقتصادی ما منطبق باشد و بانک مرکزی هم این تطبیق را کنترل می کند.


                        وی افزود: روال مرسوم در ایران مبنی بر اینکه از هر مقام مسئولی در بانک مرکزی می خواهیم قیمت ارز را پیش بینی کند در جهان غیرمعمول است، البته این امکان وجود دارد بانک مرکزی سیاست هایی در این زمینه داشته باشد اما قطعاً تا لحظه اعلام رسمی آن ، هیچ کس خبری از وجودش ندارد. به همین دلیل هم تصمیم های بانک مرکزی دیگر کشورها موثر و اثرگذار است و ما هم باید از این رویه پیروی کنیم.


                        سیف در خصوص انتشار اخباری که از کمبود ارز در بازار خبر می دهند، گفت: خوشبختانه بسته بانک مرکزی ، اثرخود را برجای گذاشته ضمن اینکه شرایط فعلی بازار ناشی از نتایج و آثار روند گذشته است که به جای مانده و این اثرات هم در حال کاهش است.
                        وی افزود: امروز با افزایش فشار تقاضا به دلیل بازار شب عید و آغاز مسافرت های خارجی نوروزی مواجه هستیم. مشکل بزرگ ما این است که نمی توانیم کارت های بین المللی را به دلیل شرایط تحریم های اولیه به راحتی در اختیار مردم قرار دهیم این کارت ها قطعاً می توانست چنین تب و تابی را کاهش دهد.


                        *حباب بازار سکه ترکید


                        رییس کل بانک مرکزی در خصوص بازار سکه و نوسان های قیمت در این بازار هم تاکید کرد: بانک مرکزی همیشه بر تناسب بین قیمت سکه و دلار نظارت دارد. دو عامل بر قیمت سکه اثرگذار است، اول قیمت طلای بین المللی و دوم برابری ریال و دلار. این دو مولفه در نهایت قیمت سکه را تعیین می کند.


                        سیف افزود: در مقاطعی قیمت سکه دچار حباب هم شد یعنی وقتی قیمت ارز را در فرمول قیمت گذاری سکه قرار می دهیم باز هم قیمت بازار از رقم حاصل شده فراتر می رود. این حباب اکنون از میان رفته ضمن اینکه در رابطه با سیاست های ثبات بخش، پیش فروش شش ماهه و یک ساله سکه طلا در شعب بانک ملی در حال انجام است.


                        سیف در ادامه با اشاره به وضعیت موسسات اعتباری غیرمجاز و مبالغی که به این منظور صرف شد، تصریح کرد: موسسات غیرمجاز یکی از چالش های جدی بانک مرکزی بود و بانک مرکزی در این دوره توانست چنین مشکل بزرگی را دراقتصاد کشور حل کند. واقعیت این است که اگر مشکل موسسات اعتباری در گذشته یعنی حداقل 5 سال پیش حل می شد به مراتب مسیر راحت تر و کم هزینه تری طی می شد به همین دلیل واضح بود که اگر در این دوره دست به کار نشویم در آینده مشکل به شدت پیچیده تری پیش رویمان قرار می گرفت.


                        وی ادامه داد: در چنین شرایطی با توجه به تاکیدات رییس جمهوری، بانک مرکزی مصمم شد و البته از همه جهت حمایت از این بانک به عمل آمد تا اصلاح و جراح‌ بزرگ ‌‌در اقتصاد انجام گیرد و معضلی که مخل انضباط پولی در کشور به شمار می آمد و عملاً همه تصمیم ها و سیاست گذاری ها را با اخلال مواجه می کرد حل و فصل شود.
                        به گفته رئیس شورای پول و اعتبار، امروز هم با توجه به همین تلاش ها هیچ موسسه غیرمجاز فعالی وجود ندارد، البته مشکلات برخی از هموطنان حل نشده باقی مانده اما تلاش خواهیم کرد با استفاده از همه ابزارهای ممکن، قسمت بیشتری از مشکل آن ها را حل کنیم.


                        *بدون پشتوانه، خط اعتباری ندادیم


                        رییس کل بانک مرکزی ادامه داد: منابع مالی که برای پرداخت اموال سپرده گذاران موسسات غیرمجاز تخصیص داده شد از طریق خطوط اعتباری بانک مرکزی تامین شد، البته به پشتوانه دارایی هایی که شناسایی شده است، یعنی بانک مرکزی بدون پشتوانه‌ هیچ خط اعتباری را به این منظور اختصاص نداده است. به عبارت دیگر تنها پرداخت پول سپرده گذاران سرعت گرفته مسلماً اقدامات بعدی ما هم منوط به شناسایی دارایی های دیگر خواهد بود که احتمالاً هنوز شناسایی نشده است.


                        سیف افزود: در این خصوص بخشی از این اطلاعات از طریق سپرده گذاران به دست ما رسیده که در مرجع قضایی مطرح شده و می شود. خوشبختانه با همکاری موجود بین نمایندگان سران سه قوه و در جلساتی که به طور مرتب برگزار می شود، هیات های تسویه برای تک تک موسسات غیرمجاز با ساختار جدید تشکیل شده تا با سرعت عمل بیشتر برای شناسایی دارایی ها و تبدیل آن ها به پول نقد اقدام شود. به این ترتیب امیدواریم به سرعت به سراغ سپرده گذاران کلان یا همان دو درصدی ها برویم و مشکل باقی مانده به طریقی حل و فصل شود.


                        سیف همچنین در خصوص سرنوشت مدیران و سهامداران متخلف موسسات اعتباری غیرمجاز گفت: خوشبختانه قوه قضاییه به طور کاملاً جدی به این پرونده ورود پیدا کرده است، در این خصوص بعضی از مدیران دستگیر و وثیقه های به شدت سنگینی برای آن تعیین شده که هنوز بسیاری از متهمان نتوانستند چنین وثیقه هایی را تامین کنند.


                        وی توضیح داد: این مجازات افرادی است که به خود اجازه داده اند به این راحتی با سرمایه مردم بازی کنند و باعث از بین رفتن و حیف میل شدن این دارایی ها شوند که امیدواریم برخورد قاطع قوه قضاییه اصولا ًریشه چنین تخلفاتی را در کشور بخشکاند.


                        وی یادآور شد: پدیده موسسات غیرمجاز با سهل انگاری هایی شروع شد و در کشور گسترش یافت. تقاضای من همیشه این بوده و از دستگاه ها خواسته ام که هر فرد و دستگاهی متناسب با مسئولیت خود با حساسیت ویژه اجازه ندهد نطفه دیگری در جای دیگری شکل بگیرد و در آینده این فضا بار دیگر به وجود آید. می توان با نگاه مثبت به این نتیجه هم رسید که تجربه مثبتی به دست آوردیم و وجود خطراتی آگاه شدیم، در آینده هم باید از این تجربیات بهره ببریم تا شاهد تکرار هم نباشیم.


                        *جلوی تکرار خطا را می گیریم


                        سیف با اشاره به نحوه برخورد با صندوق های مالی که در شهرهای کوچک فعالیت می کنند گفت: احکام دائمی قانون برنامه و بودجه و قانون برنامه توسعه ششم خوشبختانه در جهت تقویت اختیارات بانک مرکزی و اقتدار بیشتر موادی را منظور کرده تا این بانک بتواند نظارت بیشتری اعمال کند.


                        وی افزود: البته نکته ای در قانون برنامه ششم در مورد صندوق های قرض الحسنه وجود دارد که برای حل و فصل آن در صدد هستیم ماده واحده ای را تقدیم مجلس کنیم و به نظر می رسد نمایندگان مردم هم با ماهیت آن موافق هستند زیرا در آنجا پیش بینی شده صندوق قرض الحسنه با دارایی کمتر از 3 میلیارد تومان با نظارت بانک مرکزی فعالیت نکنند اما تشخیص این که کدام صندوق نیاز به نظارت ندارد و حقیقتاً زیر 3 میلیارد تومان است به بررسی بیشتری نیاز دارد.


                        سیف توضیح داد: وقتی صندوقی چنین ادعایی داشته باشد به این معناست که بانک مرکزی عملاً از حق نظارت محروم می شود و همین امر می تواند به مبنایی برای شکل گیری شرایط ناگواری در آینده تبدیل شود به همین دلیل می خواهیم این شرایط و مشکل را هم حل و فصل کنیم.
                        سیف با اشاره به کاهش بنگاهداری بانک ها هم تاکید کرد: یکی از تاکیدات رییس جمهوری در مجمع عمومی، رهایی بانک ها از معضل بنگاهداری است. خوشبختانه امروز هماهنگی مناسبی میان بانک مرکزی، وزارت امور اقتصادی و دارایی به وجود آمده و شخص وزیر اقتصاد هم تاکید جدی در این خصوص داشته اند.


                        وی افزود: بانک مرکزی هم به عنوان رکن نظارتی، دستورالعمل و بخشنامه ای که مصوبه شورای پول و اعتبار در اختیار دارد که از طریق این شورا ابلاغ شده است.


                        به عقیده وی، بانک ها هیچ راهی پیش رو ندارند، به جز این که در زمان بندی مناسب بخشی از بنگاه ها، املاک و سهام در اختیار خود را که بیشتر از حد نصاب تعیین شده از سوی شورای پول و اعتبار است، واگذار کنند. در این صورت منابع بیشتری از بانک ها آزاد شده و می تواند در خدمت اعطای تسهیلات به بخش تولید قرار گیرد و قدرت اعطای تسهیلات در نظام بانکی را افزایش دهد.


                        *مشکل نظام بانکی ربطی به برجام ندارد


                        رییس کل بانک مرکزی، اصلاح قانون پولی و بانکی و عقب ماندگی شبکه بانکی کشور از نظام های بانکی جهانی را هم مورد تاکید قرار داد و افزود: یکی از جنبه های عقب ماندگی نظام بانکی ناشی از قوانین فعلی است که البته نیاز به تغییر دارد، در این خصوص هم قوانینی از سوی بانک مرکزی تهیه و پیش نویس ها و لوایح آن با هماهنگی های صورت گرفته با وزارت اقتصاد به دولت پیشنهاد شده است.


                        سیف اظهار داشت: بخشی از این پیشنهادها هم در دولت تصویب و تقدیم مجلس شده بخش دیگر هم در شرف رسیدگی است. همزمان در مجلس هم طرحی از سوی نمایندگان در مورد لایحه بانک مرکزی تهیه شده در نتیجه به نظر می آید باید تعاملی بین مجلس و نمایندگانی که در این خصوص تلاش کر‌ده اند و پیشنهادهایی که از سوی دولت ارائه شده به وجود آید.
                        وی افزود: خوشبختانه زمینه برای شکل گیری قانونی مدرن در این خصوص وجود دارد با این حال نظام بانکی ما در زمینه های دیگری از جمله رعایت استانداردهای عملیاتی بانکداری هم عقب مانده است.


                        وی ادامه داد: واقعیت این است که دوران تحریم ما را از فضای بین المللی در حوزه بانکداری دورنگاه داشته و استانداردهایی از قبیل کمیته بال ، استانداردهای گزارشگری مالی (IFRS) و قوانین ناظر بر مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم وجود ندارد. نظام بانکی ما باید به این قوانین مجهز شود تا بتواند به راحتی با شبکه بانکداری بین المللی ارتباط پیدا کند.


                        سیف گفت: برخی بر این باورند که برقرار نشدن روابط شفاف و آسان بین نظام بانکی ما و بانکداری بین الملل به دلیل این است که برجام نتوانسته به درستی مشکلات را حل کند، در صورتی که هیچ یک از این مشکلات اصولاً ربطی به برجام نداشته است. قرار بود برجام تحریم های هسته ای را از میان بردارد که برداشت اما هیچکدام از مشکلات امروز شبکه بانکی ربطی با تحریم های هسته ای ندارد. مشکلاتی از این دست ناشی از نداشتن استانداردهای جدید بین المللی است که ما باید به آن ها مجهز باشیم.


                        رییس کل بانک مرکزی خاطرنشان کرد: اگر فرض کنیم که در بانک های بزرگ دنیا و بانک های بین المللی حداقل کفایت سرمایه پیش بینی شده تا بانک ها بتوانند به همدیگر اعتماد کنند، ما نمی توانیم چنین اجماعی را قبول نکنیم.
                        وی توضیح داد: نسبت کفایت سرمایه در بانکداری در دنیا بیش از 12 درصد است اما متوسط این رقم در بانک های ایران به حدود 4 درصد می رسد ضمن اینکه بعضی از بانک های ما از نسبت کفایت سرمایه منفی برخوردار هستند، باید این اشکالات را برطرف کنیم.


                        وی ادامه داد: خوشبختانه در رابطه با اصلاح ساختارهای نظام بانکی، ساختارهای مالی، پولی، تشکیلاتی و ساختار عملیاتی بانک ها برنامه هایی تدوین شده و یکی دیگر از تاکیدات رییس جمهور، شفافیت است. در این خصوص بانک مرکزی از سه سال پیش تلاش خود را آغاز و در گزارشگری مالی بانک الزاماتی را برای افشا تعیین کرده یعنی حداقل هایی را برای افشای اطلاعات با مصوبه شورای پول و اعتبار تعریف و به بانک ها ابلاغ کرده است.


                        سیف گفت: بر اساس این اقدام ها مجموعه گزارشی که یک بانک در پایان سال از صورت های مالی خود ارائه می کند باید حاوی حداقل هایی از اطلاعات باشد تا وقتی کسی می خواهد وضع بانک را بررسی کند از آن ها بهره ببرد.


                        سیف در پاسخ به پرسشی در خصوص دلیل نبود سیاست پولی باثبات و بلندمدت در کشور تاکید کرد: اصولا ماهیت سیاست پولی بلندمدت نیست. ضمن این که سیاست بلندمدت وجود دارد اما سیاست پولی می تواند متناسب با شرایط روز تغییر کند و با درک دقیق لحظه ای از نیازها ی اقتصاد کشور انعطاف یابد و بانک مرکزی هم بر همین اساس عمل می کند.


                        *همراهی بانک ها در حمایت از تولید


                        رییس کل بانک مرکزی همچنین با قدردانی از همراهی بانک ها در افزایش تسهیلات دهی به تولید گفت: پارسال قرار بود 16 هزار میلیارد تومان تسهیلات در اختیار 7500 واحد کوچک و متوسط قرار گیرد، اما در عمل و در پایان سال 17 هزار و 400 میلیارد تومان تسهیلات به 24 هزار و 500 بنگاه کوچک و متوسط اعطا شد که نقش بسیار موثری در گسترش اشتغال و تحرک اقتصادی در همه نقاط کشور داشت.


                        به گفته رییس کل بانک مرکزی، امسال تسهیلات بنگاه های کوچک و متوسط 20 هزار میلیارد تومان تعیین شده که از این رقم 14 هزار میلیارد تومان پرداخت شده است و انتظار می رود تا پایان اردیبهشت ماه سال آینده همه اهداف آن محقق شود.
                        سیف در ادامه یکی از مشکلات بزرگ نظام بانکی ایران را دارایی های منجمد توصیف کرد و افزود: این دارایی ها راکد و بدون تحرک و البته بدون هیچ بازدهی هستند. توجه داشته باشیم که درصد دارایی های راکد ایران بسیار بالا و خارج ازاستانداردهای قابل قبول بین المللی است به همین دلیل سهم و درصد دارایی هایی که در گردش و حرکت توصیف می شود و به مصرف تسهیلات دهی به تولید می رسد، بسیار محدود است.



                        *به جای تولیدکننده، به مصرف کننده وام می دهیم


                        سیف گفت: بانک مرکزی تلاش می کند به منظور اثربخش تر کردن تسهیلات نظام بانکی آن ها را به سمت هدف های مشخصی که تاثیر بیشتری بر رشد اقتصادی دارند و می توانند اشتغال بیشتری ایجاد کنند سوق دهند.
                        وی افزود: به تازگی طرحی با همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت ارائه شده تا بتوانیم به روشی که معمول جهانی است وام نظام بانکی به تولید کننده را به وام مصرف کننده تغییر دهیم، یعنی بانک به کسی تسهیلات می دهد که می خواهد این محصولات را خریداری کند تا در واقع مصرف کننده اختیار یابد تولیدی را که از مزیت هایی بیشتری برخوردار است، بخرد.


                        رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه 80 تا 90 درصد تسهیلات نظام بانکی امروز در دنیا به این سمت حرکت کرده و بنگاه های بزرگ که تولید می کنند از این طریق با واسطه مصرف کننده تامین مالی می شوند، افزود: ما هم به این سمت جهت گیری کرده ایم به این ترتیب بانک ها تشویق می شوند که کارت های بانکی به اندازه کافی با اعتبار 10 ، 30 و 50 میلیون تومان در اختیار مردم قرار دهند.


                        وی یادآور شد: این طرح در حال اجرا از سوی بانک هاست البته با کندی مواجه شده چون فشار تقاضا برای تسهیلات به بنگاه های بزرگ شدت گرفته و منابع آزاد به این منظور در اختیارشان قرار ندارد.
                        The greater the risk ، The greater the reward

                        هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

                        نظر

                        • بابک 52
                          ستاره‌دار (27)
                          • Mar 2011
                          • 17028

                          #6807
                          پاسخ : فــــــــراز و فـــــــرودهای دلار - یورو

                          چرا رئیس‌جمهور سیف را برکنار نمی‌کند؟


                          عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفت: چرا رئیس‌جمهور سیف را برکنار نمی‌کند؟


                          به گزارش افکارنیوز، حسینعلی حاجی‌دلیگانی نماینده مردم شاهین‌شهر و میمه در مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی امروز(سه‌شنبه، 15 اسفند) پارلمان در تذکری از عملکرد بانک مرکزی نسبت به پرداخت بدهی سپرده‌گذاران موسسات اعتباری انتقاد کرد و گفت: عملکرد نادرست بانک مرکزی باعث شده که صد هزار میلیارد تومان از سرمایه مردم در موسسات اعتباری از بین برود.​


                          وی با بیان اینکه عملکرد نامناسب بانک مرکزی باعث شده که میلیون‌ها سرمایه‌گذار، در موسسات اعتباری، دچار استیصال شوند، اظهار داشت: بلاتکلیف گذاشتن نرخ ارز باعث شده که ارزش پول ملی کشور زیر سوال برود؛ این وضعیت باعث شده قدرت خرید مردم کاهش یابد.


                          عضو کمیسیون برنامه بودجه مجلس اضافه کرد: متأسفانه مسئولان بانک مرکزی از شبکه‌های مختلف صداوسیما حرف‌هایی می‌زنند که به آن عمل نمی‌کنند.


                          حاجی‌دلیگانی با انتقاد از بدعهدی دولت در رسیدگی به وضعیت سپرده‌گذاران موسسات اعتباری، تصریح کرد: قرار بود تا پایان بهمن، وضعیت سپرده‌گذاران موسسات مالی تعیین تکلیف شود، اما هنوز سپرده‌گذاران بلاتکلیف هستند.


                          عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در پایان خاطرنشان کرد: با توجه به وضعیت مدیریتی و عملکردی آقای سیف، چرا رئیس‌جمهور او را برکنار نمی‌کند؟
                          The greater the risk ، The greater the reward

                          هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

                          نظر

                          • بابک 52
                            ستاره‌دار (27)
                            • Mar 2011
                            • 17028

                            #6808
                            پاسخ : فــــــــراز و فـــــــرودهای دلار - یورو

                            ممانعت صرافی‌ها از فروش ارز/

                            چرا بانک مرکزی تزریق ارز مداخله‌ای را به بازار متوقف کرد؟



                            این هفته در بازار ارز شنیده شده که بانک مرکزی ارز مداخله ای به صرافان نمی دهد برای همین صرافان اکثراً برگه پشت مغازه شان نوشته اند که فروش ارز نداریم!


                            گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو؛ بانک مرکزی که به موجب بند ”ب“ ماده 11 قانون پولی و بانکی کشور مصوب تيرماه سال 1351، وظيفه نظارت بر بانک‌ها و موسسات اعتباری را برعهده دارد از اواخر دهه هفتاد ”نظارت مبتنی بر ريسک“ را به عنوان رويکرد اصلی در نظارت بر بانک‌ها و موسسات اعتباری کشور برگزيد تا با این سیستم بتواند نظام پولی ومالی را بهتر مدیریت کند.




                            بنا به تحقیفات انجام شده بیشتر کشورهای جهان، میزان نظارتی که بر بانک‌ها و موسسات اعتباری غیربانکی انجام می‌شود، از تمامی سایر موسسات اقتصادی بیشتر است که دلیل اصلی آن ماهیت و همچنین آثار و پیامدهایی است که این موسسات و صرافان می‌توانند در اقتصاد یک کشور داشته باشند به همین دلیل، در چند سال اخیر (و به ویژه پس از بحران مالی سال ۲۰۰۸ آمریکا) ادبیات علمی بحث نظارت بانکی به صورت گسترده‌ای توسعه پیدا کرده است. یکی از مهمترین مسائلی که در این زمینه معمولا مطرح می‌شود، رویکرد کلی بانک مرکزی در زمینه نظارت بانکی است که می‌توان «تطبیقی» یا «مبتنی بر ریسک» باشد.




                            اینکه بانک مرکزی از کدام سیاست مدیریتی برای پیشبرد اهدافش در بازار ارز استفاده می کند برای افکار عمومی خروجی آن مهم است که متاسفانه آن طور که باید در این مهم بنا به شواهد موفق عمل نکرده است.




                            بعد از اعلام سیاست های بانک مرکزی برای کنترل قیمت ارز و همچنین تشدید برخورد ها با دلالان و صرافان غیر مجاز قیمت ارز سیر نزولی پیدا کرد به طوریکه کارشناسان معتقد بودند که این روند ادامه دار خواهد بود و بنا به آمارها به زیر 4هزارتومان خواهد رسید.




                            در اواخر هفته گذشته و این هفته در بازار ارز شنیده شده که بانک مرکزی ارز مداخله ای به صرافان نمی دهد برای همین صرافان اکثراً برگه پشت مغازه شان نوشته اند که فروش ارز نداریم!




                            در اینجا سئوالی مطرح می شود که نظارت بانک مرکزی بر اینگونه رفتار بازار چیست ؟ وقتی که صرافی خودسرانه اقدام به چنین کاری می کند و در ملتهب شدن بازار شریک می شود بانک مرکزی چه اقدامی برای این صراف انجام می دهد؟




                            طبق ماده 43 دل نظارت دستور العمل نظارت و تاسیس بر صرافی مصوب اول مرداد 1392 شورای پول و اعتبار، بانک مرکزی باید در مواردی که تمام یا بخشی از فعالیت یک شخص حقیقی یا حقوقی را مصداق عملیات صرافی بدون اخذ مجوز از آن بانک تشخیص دهد و یا در صورت امتناع صرافی از توقف فعالیت پس از صدور حکم تعلیق، ابطال یا اتمام مدت اعتبار مجوز صرافی، علاوه بر مطالبه وجه ضمانت‌نامه بانکی، با هماهنگی نیروی انتظامی اقدامات لازم را به منظور متوقف نمودن فعالیت‌های آن شخص، به مورد اجرا گذارد.




                            طبق قانون فوق الذکر اگر صرافی ها از قوانین بانک پیروی نمی کند نباید مصالحه در این خصوص انجام شود و بانک مرکزی برای آرامش بازار باید برخورد و مسئله رسان های کند که به خاطر عدم فروش ارز این کار انجام شده است نه اینکه صرافان با خیال راحت بگویند وبنویسند که ارز برای فروش نداریم.
                            The greater the risk ، The greater the reward

                            هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

                            نظر

                            • negarminavi
                              عضو فعال
                              • May 2013
                              • 35710

                              #6809
                              پاسخ : فــــــــراز و فـــــــرودهای دلار - یورو


                              سیف ! حسابدار بی تدبیر !

                              نظر

                              • کيانوش
                                عضو فعال
                                • Dec 2011
                                • 6613

                                #6810
                                پاسخ : فــــــــراز و فـــــــرودهای دلار - یورو

                                اقای رییس جمهور اگر جریان پول را بطرف بازار سرمایه بر نگردونی دلار را 10000تومان تحویل رییس جمهور بعدی خواهی داد.
                                من یک ادم عادی جنابعالی رییس جمهور

                                نظر

                                در حال کار...
                                X