آثار توافق هسته اي ايران و 5+1

Collapse
X
 
  • زمان
  • نمایش
Clear All
new posts
  • rajabi
    عضو فعال
    • Dec 2014
    • 936

    #18976
    پاسخ : توافق هسته اي ايران و 5+1

    متن کامل پیش‌نویس قطعنامه شورای امنیت برای پایان دادن به تحریم‌های ایران

    خبرگزاری تسنیم: متن پیش نویس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل درباره ایران منتشر شد.


    به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، منابع دیپلماتیک اعلام کردند که ایالات متحده روز چهارشنبه پیش‌نویس قطعنامه‌ای را در شورای امنیت سازمان ملل توزیع کرد که توافق هسته‌ای با ایران و پایان بخشیدن به تحریم‌های مدنظر را تأیید خواهد کرد اما شامل حفظ تحریم‌های تسلیحاتی و منع فناوری موشک‌های بالستیک است. قرار است که شورای امنیت هفته آینده درباره این پیش‌نویس رأی دهد.
    متن پیش نویس قطعنامه شورای امنیت که قرار است هفته آینده مورد بررسی قرار گیر به شرح زیر است:
    شورای امنیت؛
    1- بیانیه رئیس خود را به شماره s/prst/2006/15 و همچنین قطعنامه های 1696(سال 2006)، 1737(سال 2006) ، 1747(سال 2007) ، 1803(سال 2008) ، 1835(سال 2008) و 1929(سال 2010) را یادآوری می کند.

    2- بر تعهدات خود به پیمان ان پی تی برای منع تکثیر تسلیحات اتمی و نیاز به اینکه همه کشورهای عضو پیمان ان پی تی به وظایف خود در قبال این پیمان به طور کامل عمل کنند ، تاکید دوباره می کند و حق کشورهای عضو این پیمان را مطابق مواد یکم و دوم این پیمان برای داشتن برنامه تحقیق، تولید و استفاده از انرژی اتمی برای مقاصد صلح آمیز بدون تبعیض ، یادآوری می کند.
    3-بر اهمیت تلاشهای سیاسی و دیپلماتیک برای پیدا کردن راه حلی از طریق گفتگو تاکید می کند، راه حلی که تضمین می کند برنامه هسته ای ایران صرفا برای مقاصد صلح آمیز است و خاطر نشان می کند چنین راه حلی به نفع منع تکثیر خواهد بود.
    4-از تلاشهای دیپلماتیک چین، فرانسه، آلمان ، فدراسیون روسیه ، انگلیس، آمریکا ، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و ایران برای رسیدن به راه حلی جامع، درازمدت و صحیح برای مسئله هسته ای ایران استقبال می کند که به حصول طرح جامع مشترک اقدام در چهاردهم ژوئیه دوهزار و پانزده ( به شماره s/20015/xx، که به عنوان ضمیمه A به این قطعنامه پیوست شده است ) و ایجاد کمیسیون مشترک منجر شد.
    5-از تاکید مجدد ایران در طرح جامع مشترک اقدام مبنی بر اینکه تحت هیچ شرایطی هرگز دنبال تسلیحات اتمی نمی رود یا آنها را تولید نمی کند یا آنها را به دست نمی آورد.
    6- بیانیه چهارده ژوئیه دوهزار و پانزده چین، فرانسه، آلمان، فدراسیون روسیه، انگلیس، آمریکا و اتحادیه اروپا را با هدف ارتقای شفافیت و ایجاد جوی برای اجرای کامل طرح جامع مشترک اقدام خاطر نشان می کند. ( به شماره s/20015/xx، که به عنوان ضمیمه B به این قطعنامه پیوست شده است )
    7- تایید می کند که نهایی شدن و حصول توافق طرح جامع مشترک اقدام به معنای تغییری بنیادین در توجه آن به این مسئله است، و تمایل خود را به ایجاد روابطی جدید با ایران که با اجرای طرح جامع مشترک اقدام تقویت می شود، بیان می کند و تمایل خود را برای رساندن توجه خود به این مسئله به سرانجامی رضایتبخش بیان می کند.
    8-تایید می کند اجرای کامل طرح جامع مشترک اقدام به ایجاد اعتماد به صرفا صلح آمیز بودن ماهیت برنامه هسته ای ایران کمک خواهد کرد.
    9-قویا از نقش اساسی و مستقل آژانس بین المللی انرژی اتمی در راستی آزمایی پیروی از توافقات پادمانها از جمله عدم انحراف مواد هسته ای اعلام شده به سمت مقاصد اعلام نشده و نبود مواد هسته ای اعلام نشده و فعالیتهای هسته ای اعلام نشده و در این چارچوب ، در تضمین صرفا صلح آمیز بودن ماهیت برنامه هسته ای ایران از جمله از طریق اجرای چارچوب همکاری توافق شده میان ایران و آژانس در یازدهم نوامبر دوهزار و سیزده و نقشه راه شفافسازی و روشن کردن مسائل گذشته و حال باقیمانده ، حمایت می کند و نقش مهم آژانس را در حمایت از اجرای کامل طرح جامع مشترک اقدام به رسمیت می شناسد.
    10- تایید می کند که پادمانهای آژانس بخشی اساسی و بنیادین از منع تکثیر است، و این پادمانها اعتماد بیشتری را در میان کشورها از جمله با فراهم کردن اطمینان از اینکه آن کشورها به وظایف خود بر اساس پادمانهای مربوط عمل می کنند، ایجاد می کند و به تقویت امنیت جمعی آنها کمک می کند، همچنین کمک می کند فضایی ایجاد شود که به همکاری هسته ای منجر شود و همچنین اذعان می کند که اجرای پادمانهای موثر و کافی نیاز به تعاون میان آژانس و کشورها دارد و اینکه دبیرخانه آژانس همچنان در گفتگوی باز و بی پرده درباره موضوعات پادمان با کشورها مشارکت می کند تا شفافیت را افزایش دهد و اعتمادسازی کند و با آنها در اجرای پادمانها تعامل داشته باشد و در این مورد، از مانع تراشی در مسیر توسعه اقتصادی و فنی ایران یا همکاریهای بین المللی در زمینه فعالیتهای صلح آمیز هسته ای پرهیز کند، به سلامت، ایمنی، محافظت جسمی و دیگر ملزومات امنیتی موجود و حقوق افراد احترام بگذارد، و همه احتیاطهای لازم را برای محافظت از اسرار تجاری، فناوری و صنعتی به علاوه دیگر اطلاعات محرمانه که به اطلاعش می رسد، اتخاذ کند.
    11-اعضای خود را به همکاری با ایران در چارچوب طرح جامع مشترک اقدام و در زمینه کاربردهای صلح آمیز انرژی هسته ای و مشارکت در طرحهای همکاری هسته ای غیرنظامی مورد تایید متقابل، مطابق ضمیمه شماره سه طرح جامع مشترک اقدام تشویق می کند.
    12- پایان یافتن شروط قطعنامه های قبلی و دیگر تدابیری را که در این قطعنامه پیش بینی شده است خاطرنشان می کند و کشورهای عضو را دعوت می کند توجه لازم را به این تغییرات بکنند.
    13-تاکید می کند که طرح جامع مشترک اقدام به ارتقا و تسهیل کردن توسعه تماسها و روابط عادی اقتصادی و تجاری و همکاری با ایران منجر می شود و به حقوق و وظایف کشورها در رابطه با تجارت بین المللی احترام می گذارد.
    14-تاکید می کند کشورهای عضو موظف هستند بر اساس ماده بیست و پنج منشور سازمان ملل متحد تصمیمات شورای امنیت را بپذیرند و اجرا کنند.
    بندهای عملیاتی
    شورای امنیت؛
    1- طرح جامع مشترک را تایید می کند، و بر اجرای کامل آن بر اساس جدول زمانی مشخص شده در طرح جامع مشترک اقدام تاکید می کند.
    2-از همه کشورهای عضو ، سازمانهای منطقه ای و سازمانهای بین المللی می خواهد چنین اقداماتی را که ممکن است مقتضی باشد در حمایت از اجرای طرح جامع مشترک اقدام ، از جمله اقدامات متناسب با برنامه اجرا که در طرح جامع مشترک اقدام و این قطعنامه مشخص شده است و با خودداری از اقداماتی که اجرای تعهدات بر اساس طرح جامع مشترک اقدام را تضعیف می کند، انجام دهند.
    3-از مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی می خواهد کار راستی آزمایی و نظارت لازم بر تعهدات مرتبط با هسته ای ایران را برای دوره کامل این تعهدات تحت طرح جامع مشترک اقدام انجام دهد و تصریح می کند زمانی که آژانس تقاضا می کند که بتواند همه مسائل باقیمانده را که در گزارشهای آژانس مشخص شده ، حل کند، ایران باید همکاری کاملی داشته باشد.
    4- از مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی می خواهد مرتبا شورای حاکم آژانس را در جریان کارها قرار دهد و اطلاعات آنها و به طور موازی هر جا اقتضا می کند اطلاعات شورای امنیت سازمان ملل متحد را درباره عمل ایران به تعهداتش بر اساس طرح جامع مشترک اقدام به روز کند و همچنین به شورای حکام آژانس و به طور موازی به شورای امنیت در هر زمانی که مدیر کل تشخیص می دهد دلایل منطقی دارد که باور کند موضوع نگران کننده ای وجود دارد که مستقیما بر اجرای تعهدات طرح جامع مشترک اقدام تاثیر می گذارد، گزارش دهد.
    انقضاها
    شورای امنیت؛
    5-درخواست می کند به محض اینکه آژانس بین المللی انرژی اتمی راستی آزمایی و تایید کرد که ایران اقدامات مشخص شده در بندهای 15-1و 15-11 از ضمیمه شماره پنج در طرح جامع مشترک اقدام را انجام داده است، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی گزارشی را ارائه و در آن این مسئله را برای شورای حکام آژانس و به موازات آن برای شورای امنیت تایید می کند.
    6-همچنین درخواست می کند به محض اینکه آژانس به نتیجه گیری جامع تری رسید که همه مواد هسته ای در ایران در فعالیتهای صلح آمیز باقی مانده است ، مدیر کل آژانس گزارشی را به شورای حکام و به طور موازی به شورای امنیت بدهد که در آن این نتیجه گیری را تایید کرده باشد.
    7-تصمیم می گیرد طبق ماده چهل و یک منشور ملل متحد، پس از آنکه شورای امنیت گزارش مشخص شده در بند پنجم را از آژانس بین المللی انرژی اتمی دریافت کرد،
    a- شروط قطعنامه های 1696(سال 2006)، 1737(سال 2006) ، 1747(سال 2007) ، 1803(سال 2008) ، 1835(سال 2008) و 1929(سال 2010) و 2224(سال 2015) را پایان دهد.
    b- همه کشورها باید از بندهای 1 و 2 و 3 و 5 و شروط بندهای فرعی a تا f بند 6 ضمیمه b مربوط به دوره مشخص شده در هر بند یا بند فرعی تبعیت کنند و از آنها خواسته می شود تا به بندهای 3 و 7 ضمیمه b هم عمل کنند.
    8- تصمیم می گیرد طبق ماده چهل و یک منشور ملل متحد، پس از آنکه شورای امنیت، در تاریخ
    ده سال پس از روز تصویب طرح جامع مشترک اقدام ، آن طور که در طرح جامع مشترک اقدام مشخص شده است ، همه شروط این قطعنامه انقضا پیدا می کند و هیچ کدام از قطعنامه های قبلی مشخص شده در بند 7(a) دیگر اعمال نخواهد شد و در آن زمان شورای امنیت بررسی مسئله هسته ای ایران را پایان داده است و موضوع منع تکثیر از فهرست موضوعاتی که این شورا درگیر آن است حذف خواهد شد.
    9-تصمیم می گیرد ، طبق ماده چهل و یک منشور ملل متحد، انقضاهای مشخص شده در ضمیمه b و بند 8 این قطعنامه اتفاق نخواهد افتاد اگر شروط قطعنامه های قبلی متعاقب بند 12 اعمال شده باشند.
    اعمال شروط و مفاد قطعنامه های قبلی
    شورای امنیت؛
    10- چین، فرانسه، آلمان ، فدراسیون روسیه، انگلیس، آمریکا، اتحادیه اروپا و ایران (شرکت کنندگان در طرح جامع مشترک اقدام) را تشویق می کند همه مسائل در رابطه با اجرای تعهدات طرح جامع مشترک اقدام را از طریق روندها و دستورالعملهای مشخص شده در طرح جامع مشترک اقدام حل کنند و قصد خود را برای رسیدگی به شکایات احتمالی توسط امضاکنندگان طرح جامع مشترک اقدام درباره عمل نکردن قابل توجه شرکت کننده دیگری در طرح جامع مشترک اقدام بیان می کند.
    11-تصمیم می گیرد طبق ماده چهل و یک منشور ملل متحد، در مدت سی روز از دریافت گزارش و اخطاریه یک شرکت کننده در طرح جامع مشترک اقدام درباره مشکلی که آن کشور شرکت کننده در طرح جامع مشترک اقدام بر این باور است به معنای عدم عمل قابل توجه به تعهدات بر اساس طرح جامع مشترک اقدام است،‌ درباره پیش نویس قطعنامه ای برای ادامه انقضاهای مشخص شده در بند 7(a) این قطعنامه ، رای گیری کند، همچنین تصمیم می گیرد که اگر در عرض ده روز از صدور این اخطاریه و گزارشی که در بالا به آن اشاره شد، هیچ کدام از اعضای شورای امنیت چنین پیشنویس قطعنامه ای را برای رای گیری ارائه نکرد ، در آن صورت رئیس شورای امنیت چنین پیش نویس قطعنامه ای را ارائه می کند و آن را در مدت سی روز پس از اخطاریه به رای می گذارد،شورا همچنین قصد خود را برای در نظر گرفتن دیدگاههای کشورهای دخیل در این مسئله و هر نظری درباره این مسئله از طرف هیئت مشورتی ایجاد شده در طرح جامع مشترک اقدام بیان می کند.
    12- تصمیم می گیرد طبق ماده چهل و یک منشور ملل متحد، اگر شورای امنیت قطعنامه ای بر اساس بند 11 برای ادامه اجرای انقضاهای بند 7(a) ، که از نیمه شب به وقت گرینویچ پس از سی امین روز پس از ارائه اخطاریه به شورای امنیت اجرایی می شود، تصویب نکند، همه شروط قطعنامه های 1696(سال 2006)، 1737(سال 2006) ، 1747(سال 2007) ، 1803(سال 2008) ، 1835(سال 2008) و 1929(سال 2010) که طبق بند 7(a) منقضی شده اند، به همان شکل که قبل از تصویب این قطعنامه اعمال می شدند، اعمال خواهند شد و تدابیری که در بندهای 7، 8 و 16 تا 20 این قطعنامه آمده انقضا پیدا می کنند، مگر اینکه شورای امنیت طور دیگری تصمیم بگیرد.
    13- تاکید می کند که در صورت صدور اخطاریه به شورای امنیت که در بند یازده توضیح داده شده است، ایران و دیگر شرکت کنندگان در طرح جامع مشترک اقدام باید تلاش کنند این مسئله را حل کنند، همچنین قصد خود را برای جلوگیری از اعمال دوباره آن شروط در صورتی که عامل صدور این اخطاریه حل شود، بیان می کند. همچنین تصمیم می گیرد طبق ماده چهل و یک منشور ملل متحد، اگر کشور اخطار دهنده عضو طرح جامع مشترک اقدام پیش از پایان دوره سی روزه مشخص شده در بند دوازده به شورای امنیت اطلاع دهد که چنین مسئله ای حل شده است ، در آن صورت شروط این قطعنامه از جمله انقضاهای مشخص شده در بند 7(a) ، به رغم بند دوازده ، به قوت خود باقی خواهد ماند و بیانیه ایران را خاطر نشان می کند که اگر شروط قطعنامه های قبلی طبق بند دوازده به صورت کلی یا جزئی اعمال شود ، ایران آن را به عنوان انگیزه و دلیلی برای توقف اجرای تعهدات خود طبق طرح جامع مشترک اقدام تلقی خواهد کرد.
    14- تایید می کند که اجرای شروط قطعنامه های قبلی طبق بند دوازده ، درباره قراردادهایی که بین هر طرفی و ایران یا افراد و نهادهای ایرانی پیش از تاریخ اجرا امضا شده است، عطف به ماسبق نمی شود ، البته به شرط اینکه فعالیتهایی که با اجرای این قراردادها انجام می شود با طرح جامع مشترک اقدام، این قطعنامه و قطعنامه های قبلی سازگاری و همخوانی داشته باشد.
    15- تایید می کند هر گونه اجرای شروط قطعنامه های قبلی طبق بند دوازده با این منظور نیست که به افراد و نهادهایی که پیش از اجرای این شروط با ایران یا افراد یا نهادهای ایرانی تجارت داشته اند که البته به شرطی که مطابق با طرح جامع مشترک اقدام و این قطعنامه بوده باشد، زیان بزند. همچنین کشورهای عضو را تشویق می کند با یکدیگر در رابطه با چنین زیانهایی مشورت کنند و برای جلوگیری از چنین زیانهای ناخواسته ای به این افراد و نهادها تلاش کنند،‌و تصمیم می گیرد اگر شروط قطعنامه های قبلی طبق بند دوازده اجرا می شود ، تدابیری را که عطف به ماسبق درباره افراد و نهادها به علت فعالیتهای تجاری آنها با ایران می شود ، فعالیتهایی که مطابق با طرح جامع مشترک اقدام ، این قطعنامه و قطعنامه های قبلی پیش از اجرای این شزوط باشد ، اعمال نکند.
    ‌16- براساس بند 41 منشور سازمان ملل تصمیم می گیرد توصیه های کمیسیون مشترک درباره پیشنهادهای کشورها برای شرکت یا صدور مجوز فعالیت های مربوط هسته ای که در پاراگراف 2 پیش نویس بی بررسی شود، و این توصیه ها باید مورد موافقت قرار گیرد مگر اینکه شورای امنیت قطعنامه ای مبنی بر رد توصیه کمیسیون مشترک ظرف پنج روز کاری از دریافت آن تصویب کند.
    17- درخواست می کند، کشور عضو که به دنبال شرکت یا صدور مجوز فعالیت های مطرح شده در پاراگراف 2 ضمیمه بی هستند پیشنهادهای خود را به شورای امنیت ارائه کنند و قصد خود را برای به شراکت گذاشتن این پیشنهادها به کمیسیون مشترک بازنگری بر برجام ارائه کنند. از همه کشورهای عضو شورای امنیت دعوت می کند اطلاعات مربوط و نیز نظرات درباره این پیشنهاد ها را ارائه کنند، و کمیسیون مشترک را ترغیب می کند این اطلاعات و نظرات را بررسی کند و همچنین از کمیسیون مشترک می خواهد درباره این پیشنهادها توصیه های خود را ظرف بیست روز کاری (یا در صورت تمدید سی روز کاری) ارائه کند.
    18- از مدیر کل سازمان ملل می خواهد، به منظور حمایت از اجرای برجام، تدابیر اداری لازم را با هدف تسهیل ارتباطات با کشورهای عضو و میان شورای امنیت و کمیسیون مشترک از طریق اقدامات عملی توافق شده صورت دهد.
    19- از شورای امنیت و کمیسیون مشترک می خواهد هر جا که مناسب بود، همانطور که در برجام مطرح شده است، به رایزنی و شراکت اطلاعات بپردازند و باردیگر درخواست می کند که کشورهای صادر کننده براساس ضمیمه چهار برجام با کمیسیون مشترک همکاری کند.
    20- از کمیسیون مشترک می خواهد پیشنهادهای مربوط به انتقال و فعالیت های توصیف شده در پاراگراف 2 ضمیمه بی را با نگاه به موافقت ترجیحی متناسب با این قطعنامه و شروط و اهداف برجام را درباره فراهم کردن انتقال اقلام، مواد، تجهیزات ، کالاها و فناوری لازم برای فعالیت هسته ای ایران براساس برجام را بررسی کند و کمیسیون مشترک را ترغیب می کند تا تدابیری را به منظور بررسی دقیق و مفصل همه این پیشنهادها اتخاذ کند.
    استثنائات
    21- تصمیم می گیرد براساس ماده 41 منشور سازمان ملل ، تدابیر اعمال شده در قطعنامه 1696 (2006)، 1737 (2006)، 1747 (2007)، 1803 (2008)، 1835 (2008) و 1929 (2010) نباید شامل ارائه، فروش یا انتقال اقلام، مواد، تجهیزات، کالاها و فناوری و ارائه هر گونه کمک فنی مربوط،‌آموزش، کمک مالی، سرمایه گذاری، دلالی یا فعالیت های دیگر، توسط کشورهای شرکت کننده در برجام یا کشورهای عضو که با همکاری آنها اقدام می کنند شود. این مسئله به طور مستقیم مربوط به :‌a) تغییر دو آبشار سایت فردو برای تولید ایزوتوپ های با ثبات b) صادرات اورانیوم غنی شده ایران فراتر از 300 کیلوگرم در ازای اورانیوم طبیعی و c) نوسازی راکتور اراک براساس توافق طرح مفهومی توافق شده و در نهایت درباره طرح نهایی این راکتور است.
    22- تصمیم می گیرد، براساس بند چهل و یک منشور سازمان ملل ، کشورهای عضو که در فعالیت های مجاز براساس پاراگراف 21 باید اطمینان حاصل کنند که a) همه این فعالیت ها به دقت براساس برجام صورت می گیرد، b) کمیته تشکیل شده در پی قطعنامه 1737 (2006) را مطلع کنند و زمانی که این امر تحقق یافت، ده روز پیش از اجرای این گونه فعالیت ها کمیته مشترک را مطرح کنند c) ملزومات، متناسب خط مشی های ترسیم شده در INFCIRC اشاره شده در قطعنامه 1737 (2006) که به روز رسانی شده است تحقق یافته است را اجرا کنند، d) آنها از این حق برخوردارند و در جایگاهی قرار دارد که به طور موثر استفاده نهایی و مکان استفاده نهایی هر قلم را راستی آزمایی کنند و e)‌درباره اقلام ارائه شده، مواد، تجهیزات، کالاها و فناوری هایی که در INFCIRC قطعنامه 1737 (2006) به نحوی که به روزرسانی شده است این شرایط صدق می کند، آنها همچنین آژانس را ظرف ده روز از ارائه، فروش یا انتقال مطلع کنند.
    23- تصمیم می گیرد، براساس بند 41 منشور سازمان ملل، همچنین تدابیر اعمال شده در قطعنامه های 1696 (2006)، 1737 (2006)، 1747 (2007)، 1835(2008) و 1929 (2010) نباید درباره دامنه لازم برای اجرای انتقال وفعالیت ها که برپایه موردی از پیش توسط کمیته قطعنامه 1737 (2006) اجرا شود و این موارد شامل موارد زیر است:
    1. فعالیت ها و انتقالاتی که به طور مستقیم مرتبط با اجرای اقدامات مربوط به هسته ای مشخص شده در پاراگراف های 15.1 تا 15.11 ضمیمه 5 برجام است.
    2. برای اماده سازی و تدارک اجرای برجام لازم است
    3. یا توسط کمیته مشخص شود که با اهداف این قطعنامه هماهنگ است.

    24- خاطر نشان می کند در صورتی که مفاد قطعنامه های قبلی پیرو پاراگراف 12صدق کند، مفاد پاراگراف 21، 22 ، 23 و 27 همچنان پابرجا خواهد بود.
    دیگر مسایل

    25- تصمیم می گیرد که تدارکات عملی لازم برای اجرای مستقیم وظایف مربوط به اجرای این قطعنامه شامل وظایفی که در ضمیمه بی و راهنمای منتشر شده آمده است صورت گیرد.
    26- از همه کشورها، نهادهای مربوط سازمان ملل و دیگر طرفهای مربوط می خواهد که به طور کامل در اجرای وظایف مربوط به این قطعنامه، به ویژه با ارائه هر گونه اطلاعاتی موجود درباره اجرای تدابیر این قطعنامه همکاری کنند.
    27- تصمیم می گیرد که همه شروط و مفاد موجود در برجام تنها هدف اجرا میان گروه پنج به علاوه یک و ایران را دنبال می کند و نباید به عنوان تدابیری برای هر کشور دیگر یا اصول قانون بین المللی و حقوق و وظایف پیمان عدم اشاعه یا دیگر اسناد مربوط و نیز اصول و اقدامات شناخته شده بین المللی قلمداد شود.
    28- یادآوری می کند که تدابیری که در پاراگراف 12 قطعنامه 1737 (2006) اعمال شده است نباید مانع از آن شود که یک فرد یا نهاد تحریم شده براساس قراردادی که پیش از این تحریم وارد آن شده است پرداخت صورت دهد، به این شرط که شروط مشخص شده در پاراگراف 15 قطعنامه محقق شود و تاکید می کند اگر شروط قطعنامه های قبلی دوباره در پی پاراگراف 12 این قطعنامه اجرایی شود، این شرط نیز دوباره قابل اجرا خواهد بود.

    29- بر اهمیت این مسئله تاکید می کند که همه کشورها تدابیر لازم برای تضمین این مسئله را صورت دهند تا تضمین شود هیچ ادعایی نباید برضد دولت ایران یاهیچ فرد یا هویتی در ایران یا افراد ونهادهایی که در پی قطعنامه 1737 (2006) و دیگر قعطنامه های مربوط تحریم شدند صورت گیرد یا اینکه هر فردی از طریق یا از طرف چنین فرد یا نهادی در ارتباط با هر گونه قرارداد یا معامله دیگر جایی که عملکرد آن به علت اجرای مفاد قطعنامه های 1737 (2006)، 1747 (2007)، 1803 (2008)، 1929 (2010) و این قطعنامه متوقف شده است، ادعایی را مطرح کند.
    30- تصمیم می گیرد که همچنان تا زمان انقضای مفاد این قطعنامه براساس پاراگراف هشت درباره این مسئله پیگیر باشد.

    چین، فرانسه، آلمان،فدراسیون روسیه،انگلیس،آمریکا و اتحادیه اروپا با ایران تفاهم برنامه جامع اقدام مشترک ( برجام ) را امضا کردند تا به راه حلی جامع ، مناسب و طولانی مدت برای مسئله هسته ای ایران برسند. به منظور ارتقا شفاف سازی و ایجاد فضایی مطلوب برای اجرای کامل برجام چین، فرانسه، آلمان،فدراسیون روسیه،انگلیس،آمریکا و اتحادیه اروپا مفادی را وضع کرده اند. مشارکت آنها در برجام منوط است به تصویب قطعنامه ای جدید در شورای امنیت سازمان ملل طبق ماده 41 منشور سازمان ملل: پایان دادن به قطعنامه های 1696 (2006)، 1737 (2006)،1747 (2007)، 1803 (2008)، 1835 (2008)، 1929 (2010) و 2224 ( 2015). این قطعنامه پیروی از مفاد مندرج را برای مدت مشخص ملزم می کند و با همکاری کمیسیون مشترک مشخص شده در تفاهم برجام کار اجرای این تفاهم را تسهیل می کند.
    مفاد زیر در روزی که مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی گزارش خود را مبنی بر تائید اقدامات ایران ارائه دهد بکار گرفته خواهد شد.
    1- واژه «همه کشورها » که در این سند استفاده شده است به معنای همه کشورها بدون استثنا است.
    2- همه کشورها می توانند و اجازه دارند در فعالیتهای زیر مشارک داشته باشند، این فعالیتها هر کدام از سوی شورای امنیت تائید شده است:

    الف- تهیه، فروش یا انتقال مستقیم یا غیرمستقیم همه اقلام، مواد، تجهیزات، کالا و تکنولوژی هایی که در قسمت اول INFCIRC/254/Rev.12/ و قسمت دوم INFCIRC/254/Rev.9/ قید شده است از طریق خاک کشورشان یا اتباعشان یا از طریق کشتی حامل پرچم آنها و یا هواپیما برای استفاده ایران و همچنین هر آیتم دیگری که آن کشور برای روند بازفرآوری یا فعالیتهای مربوط به غنی سازی یا آب سنگین منطبق با تفاهم برجام نیاز داشته باشد.
    ب-ارائه هر گونه کمکهای فنی یا آموزشی، کمکهای مالی، سرمایه گذاری، واسطه گری و دیگر خدمات و انتقال منابع و خدمات مالی مربوط به تهیه، فروش، انتقال، ساخت یا استفاده از اقلام، مواد، تجهیزات، کالا و تکنولوژی که در پاراگراف قبلی توضیح داده شد.
    ج-کسب سود فعالیتهای تجاری مربوط به معدن اورانیوم و یا استفاده از مواد هسته ای مطابق آنچه در قسمت اول INFCIRC/254/Rev.12/ فهرست شده است درصورت سرمایه گذاری ایران در خاک کشورهای دیگر ‌طبق اختیارات قانونی آنها.
    مگر آنکه تائید شورای امنیت مستلزم تهیه، فروش یا انتقال تجهیزات قید شده در بخش اول INFCIRC/254/Rev.12/ به ایران نشود. زمانیکه این تجهیزات برای راکتورهای آب سبک و اورانیوم غنی شده با درجه خلوص پایین باشد و در بخش اول INFCIRC/254/Rev.12/ قید شده باشد.
    برای هر آیتم،مواد، تجهیزات، کالا و تکنولوژی که شورای امنیت آن را تائید کرده و در بالا گفته شد کشورها باید تضمین کنند که : - مطابق با شروط مندرج در خط مشی تعیین شده در INFCIRC است

    -آنها حق راستی آزمایی درباره استفاده نهایی از آیتم تهیه شده و محل استفاده از آن را داشته باشند.
    -در مدت ده روز به شورای امنیت درباره تهیه، فروش یا انتقال اقلام اطلاع دهند.
    -در مورد تهیه، فروش یا انتقال اقلام،مواد، تجهیزات، کالا و تکنولوژی های فهرست شده در INFCIRC آنها در مدت ده روز باید آژانس را مطلع کنند.
    تائید شورای امنیت شامل تهیه، فروش یا انتقال اقلام، مواد، تجهیزات، کالا و تکنولوژی و فراهم کردن کمکهای فنی، آموزشی،مالی که مستقیما به اصلاح ضروری دو آبشار در تاسیسات فوردو برای تولید ایزوتوپ های پایدار مربوط می شود،و همچنین صادرات اورانیوم غنی شده ایران در ازای اورانیوم طبیعی و مدرنیزه کردن راکتور اراک بر اساس طرح مفهومی توافق شده، نیست. درباره طرح نهایی توافق شده برای چنین راکتوری کشورها تضمین می کنند:
    - تمام فعالیتها دقیقا مطابق با تفاهم برجام است
    -آنها در روز قبل از این فعالیتها شورای امنیت و کمیسیون مشترک را مطلع می کنند
    -مطابق با شرایط خط مشی تعیین شده در INFCIRC عمل می کنند
    -حق راستی آزمایی درباره استفاده نهایی از آیتم تهیه شده و محل استفاده از آن را داشته باشند
    -در مورد تهیه، فروش یا انتقال اقلام،مواد، تجهیزات، کالا و تکنولوژی های فهرست شده در INFCIRC آنها در مدت ده روز باید آژانس را مطلع کنند.
    این پاراگراف تا 10 سال بعد از اولین روز اجرای برجام کاربرد خواهد داشت مگر اینکه گزارش آژانس قبل از آن تاریخ چیز دیگری را تائید کند که در آن صورت موارد لازم برای تایید شورای امنیت باید فورا به حالت تعلیق دربیاید.

    3- از ایران خواسته شده که تا هشت سال بعد از اولین روز اجرای برجام از هرگونه فعالیت مربوط به موشکهای بالستیکی که قابلیت حمل سلاح را دارند اجتناب کند از جمله بکارگیری تکنولوژی مربوط به این موشکها.
    4-همه کشورها درصورت تائید شورای امنیت می توانند و اجازه دارند در فعالیتهای زیر مشارکت داشته باشند:
    -تهیه، فروش یا انتقال مستقیم و غیرمستقیم همه اقلام، مواد، تجهیزات، کالا و تکنولوژی ها از طریق خاک کشورها یا اتباعشان یا از طریق کشتی حامل پرچم آنها و یا هواپیما به ایران و یا از ایران و برای استفاده در ایران طبق آخرین فهرست کنترل تکنولوژی موشکی
    -فراهم کردن هرگونه کمک فنی یا آموزشی، مالی، سرمایه گذاری، واسطه گری و انتقال منابع و خدمات مالی برای ایران و یا کسب سود فعالیت اقتصادی ایران در کشوری دیگر، فعالیتهایی که به تهیه، فروش، انتقال، تولید و یا استفاده از اقلام، مواد، تجهیزات، کالا و فن آوری مربوط می شود و درباره آن در بالا توضیح داده شد.
    درصورت تائید شورای امنیت قرارداد تحویل این اقلام و کمکهایی شامل تضمین درباره استفاده کننده نهایی از آنها فراهم می شود و ایران متعهد می شود که از این اقلام برای تولید سیستم حمل کلاهک هسته ای استفاده نکند.
    این پاراگراف تا هشت سال بعد از اولین روز اجرای برجام کاربرد دارد.

    5-همه کشورها می توانند و اجازه دارند در صورت تصویب شورای امنیت برای تهیه، فروش و انتقال مستقیم یا غیر مستقیم تانک های جنگی، خوروهای زرهی،سامانه توپخانه ای کالیبر بالا، هواپیماهای جنگی، هلیکوپتر،ناو جنگی و سامانه موشکی را مطابق آنچه در تسلیحات متعارف سازمان ملل تشریح شده از طریق خاک کشورهایشان، اتباعشان و یا با استفاده از کشتی و هواپیما برای ایران و استفاده در ایران اقدام کنند.
    این پاراگراف تا پنج سال بعد از اولین روز اجرای برجام کاربرد دارد.

    6-همه کشورها قرار است اقدامات لازم برای تضمین فعالیتهای توضیح داده شده در پاراگراف های 2،4 و 5 را که در خاک کشورشان انجام می شود اتخاذ نمایند. همینطور درباره فعالیتهای افراد و کشتی هایی که با پرچم آنها حرکت می کنند. آنها باید از فعالیتهایی که مطابق با مفاد مندرج نیست تا ده سال بعد از روز اجرای برجام جلوگیری کنند.
    آخرین ویرایش توسط rajabi؛ 2015/07/16, 20:33.

    نظر

    • milad617
      عضو عادی
      • Nov 2013
      • 120

      #18977
      پاسخ : توافق هسته اي ايران و 5+1

      نخستین نشانه عملی اجرای توافق هسته ای

      وزیر خارجه چین: کارگروه رسیدگی به موضوع راکتور آب سنگین تشکیل شد

      پکن - ایرنا - وزیر امور خارجه چین روز پنجشنبه از تشکیل کارگروهی برای رسیدگی به موضوع راکتور آب سنگین به استناد توافق هسته ای ایران و کشورهای عضو گروه 1+5 خبر داد.


      «وانگ یی» وزیر امور خارجه چین در گفت و گویی که پایگاه اطلاع رسانی وزارت امور خارجه چین متن آن را منتشر کرد، گفت: ریاست این کارگروه که کشورهای آلمان، فرانسه، چین، آمریکا، روسیه و انگلیس عضو آن هستند، با چین و آمریکا خواهد بود.

      وی گفت: پکن در حال رایزنی با تهران در این زمینه است.

      وزیر امور خارجه چین گفت: موضوع راکتور آب سنگین اراک یکی از مباحث مهم در جریان مذاکرات هسته ای بود و چین در زمینه حل اختلافات مربوط به این راکتور نقشی محوری ایفا کرد.

      «وانگ» گفت: کشورهای عضو گروه 1+5 بر لزوم بهره گیری ایران از ظرفیت ها و تجربیات چین در حوزه راکتور آب سنگین تاکید دارند.

      وی با تمجید از تلاش ها و جدیت طرف های مذاکراتی تاکید کرد: توافق هسته ای چشم انداز همکاری های تهران - پکن را بیش از پیش روشن تر خواهد کرد.

      وزیر امور خارجه چین گفت: جمهوری اسلامی ایران و چین همواره دو شریک تجاری مهم در آسیا بوده اند و همواره مبنای مستحکم و قدرتمندی برای همکاری های دو کشور وجود داشته است که دستیابی به توافق تاریخی هسته ای، روابط دو کشور بیش از پیش گسترده تر خواهد شد.

      نظر

      • revolution
        ستاره دار (1)
        • Jul 2013
        • 208

        #18978
        پاسخ : توافق هسته اي ايران و 5+1

        در اصل توسط MAGDAD2015 پست شده است
        دوست کم تجربه من *شما خسته نشدی * با ظن جناحی و طرفداری از یک شخص اصل نظام رو زیر سئوال می بری *

        شما مگه نمی گی رهبر بخاطر رای مردم به توافق تن داده . برفرض شما درست می گوید .خب بسم الله

        شما مگه ولایتی نیستی پس از فرمان رهبر اطاعت کن .(ساده .مختصر .مفید)
        طرفداری از شخص کدومه من از کی طرفداری کردم؟
        رهبری یه سری خطوط قرمز مطرح کردن که متأسفانه رعایت نشده...ضمن اینکه ایشون همواره بر نقد منصفانه اصرار دارن

        نظر

        • revolution
          ستاره دار (1)
          • Jul 2013
          • 208

          #18979
          پاسخ : توافق هسته اي ايران و 5+1

          پیش نویس قطعنامه رو بخونید جالبه....اگه قرار بود آژانس تایید کنه اصلا برا چی مذاکره کردیم؟!برا چی این همه امتیاز دادیم....ضمن اینکه اگه درست فهمیده باشم بحث موشکی رو از الان پیش کشیدن

          نظر

          • TAJ2014
            عضو فعال
            • Dec 2014
            • 1027

            #18980
            پاسخ : توافق هسته اي ايران و 5+1

            در اصل توسط revolution پست شده است View Post
            پیش نویس قطعنامه رو بخونید جالبه....اگه قرار بود آژانس تایید کنه اصلا برا چی مذاکره کردیم؟!برا چی این همه امتیاز دادیم....ضمن اینکه اگه درست فهمیده باشم بحث موشکی رو از الان پیش کشیدن
            دوست انقلابی عزیز
            متاسفانه اینجا تحلیلها بر پایه منطق نیست بر پایه طرفداری هست اما در این مذاکرات امتیازات بیشماری دادیم
            و متاسفانه دولت روحانی داره بهره برداری میکنه اما تا یه بحث میشه میگن دلواپس
            گند دولت در بازار دیروز رو هم انداختن گردن دلواپسان
            هرچی صعود در بازار هست سیاست وبرنامه دولت روحانیست هر چی نزول در یازار هست سیاست وبرنامه احمدی نژاد
            دولت در سایه ای که وجود نداره اما اگر هم در کار باشه دلواپس واقعی روحانی است که نگران 4 سال دوم هست و احساس خطر میکنه


            نظر

            • احمدخان
              عضو فعال
              • Jan 2011
              • 2032

              #18981
              پاسخ : توافق هسته اي ايران و 5+1

              ایتالیا خواستار ازسرگیری روابط اقتصادی و تجاری با ایران
              خانه > اخبار > سیاسی
              کد خبر: 290826 ۱۳۹۴/۰۴/۲۵ - ۲۱:۱۰ 0

              وزیر خارجه ایتالیا امروز پنجشنبه تأکید کرد که رم خواستار از سرگیری روابط اقتصادی و تجاری با ایران طی هفته‌های آینده است.

              Print
              E-Mail
              لینک کوتاه
              A

              به گزارش پارس به نقل از تسنیم، پائولو جنتیلونی وزیر خارجه ایتالیا در سخنانی تصریح کرد: رم تاریخ روابط دیرینه‌ای با ایران دارد، بنابراین دولت ایتالیا این روابط را طی هفته‌های آینده از سر خواهد گرفت.

              وی پیش از این نیز در واکنش به توافق هسته‌ای ایران و قدرت‌های جهانی گفته بود که این پیمان تأثیرات مثبت جهانی به‌همراه خواهد داشت و موجب عادی شدن روابط در منطقه بی‌ثبات خاورمیانه و جامعه بین المللی خواهد شد.

              روز سه‌شنبه مقام‌های شرکت نفتی انی ایتالیا، از آمادگی این شرکت برای از سرگیری فعالیت‌های خود در ایران خبر داده‌اند. ایتالیا یکی از وارد کنندگان بزرگ نفت ایران در اتحادیه اروپا تا پیش از اعمال تحریم‌های انرژی اروپا در سال 2012 میلادی به شمار می‌رفته است.

              ایران و قدرت‌های جهانی شامل آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین و آلمان سه‌‌شنبه 23 تیر پس از 18 روز مذاکرات سخت و فشرده در وین، سرانجام بر سر برنامه جامع اقدام مشترک به توافق نهایی دست یافتند.
              ایتالیا ایران جامعه بین المللی چین خاورمیانه
              اخبار مرتبط

              مدیران ارشد رنو و پژو به ایران می‌آیند
              استقبال" بان‌کی‌مون" از توافق ایران و ۱+۵
              استقبال دبیرکل سازمان ملل از توافق ایران و ۱+۵
              ۱+۵ دچار شکاف شده و قادر به مذاکره با ایران نیست
              طرح جدید غرب در فلسطین ایجاد ناامنی بیشتر در خاورمیانه است

              ارسال نظر

              نظر

              • احمدخان
                عضو فعال
                • Jan 2011
                • 2032

                #18982
                پاسخ : توافق هسته اي ايران و 5+1

                توافق هسته‌ای یعنی اذعان به محدود بودن قدرت آمریکا
                خانه > اخبار > سیاسی
                کد خبر: 290823 ۱۳۹۴/۰۴/۲۵ - ۲۰:۵۰ 0

                پایگاه «آتلانتیک» در گزارشی نوشت چون «توافق هسته‌ای ایران اذعان و به رسمیت شناختن محدودیت قدرت آمریکاست» مخالفان جمهوریخواه دولت اوباما به شدت از آن انتقاد می‌کنند.

                Print
                E-Mail
                لینک کوتاه
                A

                به گزارش پارس به نقل از فارس، یک پایگاه آمریکایی «توافق هسته‌ای ایران» را تاییدی بر محدودیت قدرت ایالات متحده آمریکا خواند.

                در مطلب منتشر شده در «آتلانتیک» با عنوان «چرا توافق هسته‌ای منتقدان اوباما را اینقدر عصبانی کرده است؟»، آمده است: «توافق هسته‌ای تاکیدی بر محدودیتهای قدرت آمریکا است و این چیزی است که مخالفان رئیس‌جمهور آن را نمی‌خواهند بپذیرند».

                در یادداشت آمده است: «در موضوع توافق ایران در حالی که کنگره بحث درباره توافق را آغاز کرده، مخالفان توافق سه جایگزین واقعی دارند. اولی آن است که توافق و توافق موقت را از بین ببرند و کار دیگری نکنند که این یعنی محدودیتهای کمتر بر روی برنامه هسته‌ای ایران.»

                نویسنده آمریکایی این مطلب در ادامه تاکید کرد: «دوم، جنگ است اما مقامات ارشد آمریکایی و اسرائیلی هشدار داده‌اند که اقدام نظامی علیه تاسیسات هسته‌ای ایران می‌تواند درگیری و نزاع فاجعه‌بار منطقه‌ای را ایجاد کند که اگر غیرسازنده نباشد، در موضوع تاخیر انداختن حرکت ایران به سمت بمب غیرموثر خواهد بود».

                وی می‌نویسد: «اغلب منتقدین توافق ایران جایگزین سوم را مطرح می‌کنند که افزایش تحریمها با امید به اجبار ایران برای دادن امتیازات بیشتر است. اما در کوتاه مدت جایگزین سومی بسیار شبیه به جایگزین اولی است. هر چه توافق هسته‌ای ایران نقص داشته باشد، این توافق بر روی برنامه هسته‌ای آن محدودیتهایی اعمال می‌کند و نظارت بر آن را افزایش می‌دهد».

                در این مطلب آمده است: «حتی اگر کنگره تحریمهای جدیدی تصویب کند این موضوع محتمل است که کل فشار اقتصادی اعمال شده روی ایران کاهش یابد و نه اینکه افزایش یابد. اغلب کشورهای بزرگ اروپایی و آسیایی بیشتر از آمریکا با ایران روابط اقتصادی نزدیک‌تری دارند و در نتیجه فشار داخلی آن کشورها برای ازسرگیری این روابط افزایش می‌یابد».

                نویسنده آمریکایی هشدار می‌دهد: «در واقع دیگر جایگزینها برای توافق هسته‌ای، ترسناک است و به همین خاطر منتقدان درباره آنها خیلی کم بحث می‌کنند. اگر توافق فروبپاشد پس از آن چه اتفاق می‌افتد؟ این سوالی بود که از جان بینر رئیس‌ مجلس نمایندگان آمریکا پرسید که او با بیان اینکه "عدم توافق بهتر از توافق بد است"، از پاسخ به آن طفره رفت. تنها راه برای تعیین اینکه توافق بد از عدم توافق بدتر است آن است که عواقب عدم توافق را بررسی کنیم اما این دقیقا چیزی است که بینر سعی کرد آن را نپذیرد. او فقط موضوع را عوض کرد».

                در ادامه این یاداشت با اشاره به درخواستهای مخالفان تندروی جمهوریخواه و همچنین مقامات صهیونیستی در قبال لزوم عدم غنی‌سازی در ایران به عنوان شرط مذاکرات آمده است: «فرض کنید اوباما یا جورج بوش پیش از او چنین اهدافی را اعلام و تشریح می‌کردند که در توافق کنونی به آنها اشاره نشده است. خوب که چه؟ آن اهداف نامربوط هستند».

                نویسنده آمریکایی می‌افزاید: «وقتی منتقدان بیش از پیش بر شکاف بین توافق جاری و توافق بی نقص تمرکز می‌کنند، آنچه آنها مشغول مقصر جلوه دادن اوباما درباره این حقیقت که آمریکا قادر مطلق نیست، هستند».

                وی ادامه داد: «این موضوع تعجب‌برانگیز نیست که قدرت مطلق آمریکا هدایتگر و پیش برنده سیاست خارجی کنونی جمهوریخواهان است. از هر کدام از نامزدهای جمهوریخواه انتخابات به جز رند پال بپرسید که پیشنهاد آنها در قبال موضوعات پرتنش کنونی جهانی چیست. جواب آنها این خواهد بود که آمریکا سرسختانه‌تر باشد. آمریکا باید موضع سرختانه تری در قبال برنامه هسته‌ای ایران، داعش بشار اسد، روسیه و چین اتخاذ کند».

                تحلیلگر آمریکایی تصریح کرد: «اگر شما معتقد باشید که قدرت آمریکا محدود است چنین دستورکاری عجیب است. آمریکا به حمایت روسیه و چین برای توافق هسته‌ای ایران نیاز دارد. مقامات آمریکایی نمی‌توانند همزمان فشار حداکثری بر روی اسد و داعش در سوریه بیاورند و آنها باید تصمیمی بگیرند که کدام یک از آنها شیطان کوچکتری است».

                او ادامه داد: «پذیرش محدودیت قدرت ایران یعنی اولویت‌بندی کردن. یعنی دادن امتیاز به رژیمها و سازمانهایی که شما دوست ندارید تا فشار بیشتری بر آنهایی که بیشتر از آنها ترس دارید بیاورید. این کاری بود که فرانکلین روزولت در اتحاد با استالین در مقابل و علیه هیتلر انجام داد».

                در این مطلب می‌خوانیم: «اوباما قطعا در خارومیانه اشتباهاتی داشته است اما در موضوع توافق هسته‌ای ایران، تلاش او برای همراه کردن اهداف سیاست خارجی آمریکا با ابزارهای آن بوده است که این یعنی آمریکا نمی‌تواند به زور چماق ایران را به تسلیم بکشاند چه از راه اقتصادی و چه از راه نظامی».

                در پایان یادداشت هم آمده است: «دقیقا به رسمیت شناختن این موضوع است که منتقدان اوباما در قبال توافق هسته‌ای را بسیار عصبانی کرده است. این توافق محدودیتهای قدرت آمریکا را به قانون تبدیل می‌کند و به رسمیت شناختن این محدودیتهای به معنای به رسمیت شناختن محدودیتهای استثناگرایی آمریکا است. برای جمهوریخواهان این موضوع مورد استقبال نیست اما برای بسیاری از آمریکاییها این نشانه‌ای است که در نهایت دوره بوش در سیاست خارجی به سر آمده است».
                انتخابات اوباما ایران دولت هسته ای
                اخبار مرتبط

                اوباما در باره نامه جمهوری خواهان به ایران چه گفت؟
                طرح جديد کنگره براي سلب اختيار ازکاخ سفيد درمذاکرات هسته اي
                توافق با ایران در زمستان امضا می‌شود
                واکنش به خبر نامه اوباما به روحانی
                کمین آمریکا برای به حاشیه کشاندن انتخابات ایران

                ارسال نظر
                توافق هسته‌ای، یک پیروزی جهانی است
                مسئول عالی سیاست خارجی اتحادیه اروپا با تاکید بر اینکه توافق هسته‌ای یک پیروزی جهانی محسوب می‌شود گفت: اروپا یکی از ذینفع‌های بزرگ توافق هسته‌ای میان ایران و 1+5 است


                در این رابطه بیشتر بخوانید: http://www.tabnak.ir/fa/news/517672/ © www.tabnak.ir

                نظر

                • milad617
                  عضو عادی
                  • Nov 2013
                  • 120

                  #18983
                  پاسخ : توافق هسته اي ايران و 5+1

                  کد خبر: 81686247 (4771486) | تاریخ خبر: 25/04/1394 | ساعت: 23:28|
                  نسخه چاپی | ارسال به دوستان



                  رهبر حزب دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا:

                  متن توافقات هسته ای بررسی شد، به شدت از آن حمایت خواهیم کرد

                  نیویورک-ایرنا- رهبر حزب دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا ضمن تبریک به رهبران و تیم مذاکرات ایران و5+1 و حمایت شدید و همه جانبه از توافق هسته ای بدست آمده در وین خواستار برخورد فراجناحی و عقلایی نمایندگان در این موضوع شد و گفت؛ ما به شدت از آن حمایت خواهیم کرد.


                  به گزارش ایرنا از نشست مطبوعاتی روز پنجشنبه مجلس نمایندگان آمریکا، نانسی پلوسی رهبر نمایندگان حزب دموکرات آمریکا ضمن تبریک به باراک اوباما رییس جمهوری، رهبران ایران و کشورهای 5+1 و تیم مذاکره کننده به مناسبت دستیابی موفقیت آمیز به توافق جامع هسته ای و تشکر از توجه و دقت نظر نمایندگان آمریکا نسبت به آن، اظهار داشت، ضمن بررسی دقیق متن توافق جامع مشترک، حمایت شدید خود را از آن اعلام می کنم.

                  نانسی پلوسی در ادامه ظهار داشت، متن توافقات بسیار روشن و شفاف است و در آن بسیاری از سوالات فنی پاسخ داده شده است.

                  وی در عین حال از کاخ سفید خواستار شفاف سازی هرچه بیشتر و تلاش برای بالا بردن فهم نمایندگان از مفاد فنی این توافقات شد.

                  رهبر حزب دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا، ضمن انتقاد از مخالفین این توافق اظهار داشت، از همکارانی که بدون خواندن متن توافقات مخالفت می کنند، می خواهیم در بازبینی توافق جامع مشترک، فارغ از هرگونه مسائل سیاسی، فراجناحی و عقلایی برخورد کنند.

                  وی با بیان اینکه نمایندگان طی 24 ساعت گذشته در حال آموزش و آگاهی بیشتر در مورد مفاد تکنیکی توافق هسته ای بوده اند و به خانه هایشان نرفته اند، جو حاکم را مثبت ارزیابی کرد.

                  پلوسی اظهار داشت، پیش بینی رأی نهایی درحال حاضر گمانه زنی خواهد بود و نمایندگان پس از 24 ساعات کار فشرده نیازمند استراحت و بازگشت به منازل و مشاوره با حوزه نمایندگی خود می باشند.

                  وی اعتراف کرد، در سالهای گذشته وقتی از روسیه درخواست عدم فروش سلاح به ایران می شد، روسیه در پاسخ می گفت شما به عنوان بزرگترین فروشنده سلاح در جهان حق چنین درخواستی از ما ندارید، وقتی از چین درخواست عدم فروش تجهیزات کاربردی در سانتریفیوژها می شد آنها همواره آن را رد می کردند ولی قطعا این کشور در انتقال تجهیزات نقش داشت و وقتی از متحدان اروپایی درخواست عدم انتقال تکنولوژی و تجهیزات می شد با بهانه اینکه تجهیزات استفاده دوگانه دارند از خواسته ما سر باز می زدند.

                  وی در پاسخ به خبرنگاران در مورد اینکه آیا شما برای تصویب نهایی این توافق نامه در مجلس از طرف کاخ سفید لابی گری می کنید اذعان داشت، بله تأیید می کنم، این موضوع باعث افتخار من است من پیش از این با اعلام موضع خود نسبت به این توافق خوب، به روشنگری در مورد آن ادامه خواهم داد.

                  وی در مورد قرار گرفتن پیش شرط آزادی چهارشهروند آمریکایی زندانی در ایران اذعان داشت، به هیچ وجه موافق قرار گرفتن چنین پیش شرطی در مذاکرات هسته ای نبودم، این مذاکرات در مورد مسائل هسته ای بود، البته جای قدردانی است که در قبال مذاکرات هسته ای و توافقنامه بدست آمده، نور امیدی در وضعیت زندانیان آمریکایی در ایران بوجود آمده است.

                  اروپام.ح.ک 542**1565







                  نظر

                  • rajabi
                    عضو فعال
                    • Dec 2014
                    • 936

                    #18984
                    پاسخ : توافق هسته اي ايران و 5+1

                    در اصل توسط rajabi پست شده است View Post
                    ممنون دوست عزیز
                    نه مدت بررسی کنگره 60 روزه، اگه تا قبل از جولای به توافق می رسیدن مدت بررسیش 30 روزه بود ولی حالا بعد اون تاریخ به توافق رسیدن و مدت بررسیش 60 روزه که اگه به وتو برسه تا نزدیک 90 روز هم طول می کشه، که البته بعیده به اونجا برسه
                    ب. روز توافق، نود روز پس از تایید این برجام توسط شورای امنیت سازمان ملل متحد، یا تاریخ مقدمی که با رضایت متقابل اعضای برجام تعیین شود خواهد بود که در آن، این برجام و تعهدات مندرج این برجام از تاثیر برخوردار خواهند شد. از این روز، اعضاء برجام آغاز به فراهم آوردن ترتیبات و تمهیدات لازم برای اجرای تعهدات خود وفق برجام خواهند نمود.

                    نظر

                    • salehiar
                      عضو فعال
                      • Nov 2011
                      • 331

                      #18985
                      پاسخ : توافق هسته اي ايران و 5+1

                      یک تحلیل به نقل از پیج Iran Air Force در سایت فیسبوک


                      پس از توافق هسته‌ای ۱+۵ با ایران و برداشتن تحریمها در خبرها داشتیم که تیمی از ایران جهت مذاکرات و خرید هواپیمای مسافربری "سوخوی سوپرجت ۱۰۰" راهی مسکو شده است.

                      با قوت گرفتن احتمال این خرید به بررسی اجمالی اولین جت تجاری شرکت سوخوی از منظر فنی میپردازیم.

                      با پایان جنگ سرد و فروپاشی شوروی مشکلات مالی گریبانگیر صنعت هوانوردی این کشور شد و با باز شدن درهای محصولات جهانی به روی شرکتهای شرقی, صنعت هواپیماسازی تجاری روسیه عملا تعطیل شد.

                      این صنعت تنها موفق شد در بازار جتهای منطقه‌ای (Regional Jets) با جتهایی نظیر توپولوف-۲۰۴, آنتونوف-۱۴۸ و سوخوی سوپرجت ۱۰۰ حضوری کمرنگ و نه چندان موفق داشته باشد.

                      سوپرجت SSJ-100 جهت رقابت با جتهایی نظیر فوکر-۱۰۰, بومباردیر سری C, میتسوبیشی MRJ و بی‌ای‌ئی ۱۴۶ و با همکاری شرکتهای خارجی نظیر Boeing آمریکا, Thales و Safran فرانسه ساخته شده است.

                      دک پروازی از نقاط قوت این هواپیما است و شامل دسته کنترل پروازی کناری Side Srick نظیر ایرباس, دید عالی و ۵ صفحه نمایش کریستال مایع PFD, پرواز با سیم هوشمند, مرکز نظارت الکترونیک ECAM, آرشیو الکترونیک Electronic flight bag, موتورهای کم مصرف و سازگار با قوانین جدید محیط زیست SNECMA SaM146 فرانسوی, چراغهای LED راهرو با ردیف صندلی ۳+۲.

                      ورود سوپرجت به بازار با سانحه همراه بود, در اولین نمایش هوایی این هواپیما در اندونزی با پیش از ۴۰ مسافر که همگی نمایندگان مشتریهای بالقوه این هواپیما بودند, هواپیما سقوط کرد, هرچند داده‌های جعبه سیاه نقصی را نشان نمیداد و نشانه‌ها حاکی از اشتباه خلبان و اطلاعات اشتباه برج مراقبت بود اما این سانحه و در پی آن تاخیر در تحویل سفارشهای دریافتی موجب ضربه شدید به بازار این هواپیما و روگردانی مشتریان گردید.

                      ایرفلوت روسیه مشتری اصلی این هواپیما است که از تاخیر در دریافت قطعات یدکی و مشکلات فنی این هواپیما که بگفته مقامات این شرکت پردردسرترین هواپیمای آنها از نظر تعمیرات و نگهداری است رنج میبرد.

                      این هواپیما حدود ۳۵ میلیون دلار قیمت دارد ( نصف بوئینگ ۷۳۷ یا ایرباس ۳۲۱), ۴۰۰۰ کیلومتر برد, ۹۰۰ کیلومتر سرعت کروز, ۸۰~۱۱۰ نفر ظرفیت حمل و در سه مدل ۷۰, ۹۵ و ۱۳۰ ساخته میشود که هنوز مشخص نیست ایران بدنبال کدام نسخه است.

                      با توجه به آب و هوای گرم و متفاوت ایران با روسیه, سابقه فنی نامناسب, خدمات پس از فروش نامطلوب, سابقه کوتاه این هواپیما در سرویس و آشکار نبودن مشکلات احتمالی سازه و فیتیگ امید است مسوولان با دقت بیشتری پولهای تازه آزاد شده ایران در بازار جهانی را خرج کرده و بدنبال محصولات امتحان پس داده باشند.

                      نظر

                      • MAGDAD2015
                        عضو فعال
                        • Feb 2015
                        • 342

                        #18986
                        پاسخ : توافق هسته اي ايران و 5+1

                        در اصل توسط revolution پست شده است View Post
                        طرفداری از شخص کدومه من از کی طرفداری کردم؟
                        رهبری یه سری خطوط قرمز مطرح کردن که متأسفانه رعایت نشده...ضمن اینکه ایشون همواره بر نقد منصفانه اصرار دارن
                        ************************************************** ************************************************** ***************************************

                        باسلام

                        برادر عزیز من بیا یک جور دیگه به موضوع توافق نگاه کنیم

                        اینکه شما می فرماید از خطوط قرمز رد شدیم . دوست عزیز اگر قبول دارید که رهبری تا آخرین لحظه که پیش نویس توافق به سرانجام

                        رسید در جریان اوضاع بوده و با اجازه ایشان هئیت ایرانی در مذاکرات با کشورهای غربی به تفاهم رسید که دیگر عبور از خط قرمز معنی

                        ندارد*(اگر فصل الخطاب ما ایشان است)

                        ضمنا اگر غربیها نیازی به توافق نداشتند جناب آقای جان کری دوهفته در وین خیمه نمی زدند و همین طور تیم مذاکرات ایران*

                        پس نیاز دوطرفه بود .خب مشخصآ زمانی که نیاز دوطرفه است نتیجه مذاکرات می شود باخت .باخت* و به معنی دیگر برد.برد چرا؟

                        باخت .باخت *یعنی اینکه دوطرف مجبورا از یکسری خواسته های که فکر می کنند بحق است بگذارند*

                        برد.برد *یعنی اینکه یکسری امتیازهای به درخواست یک دیگر بدهند*

                        دوست گرامی من و شما در جریان تمام اسرار نظام نیستیم و باید بدانیم بعضی اوقات برای حفظ اصل کشور می بایست از

                        بعضی حقوق یا خط قرمز ها هم عبور کرد ؟زیرا تکلیف الهی هم به توان و مقدورت است و مصلحت یک نظام که مطمئنا رهبر نظام*

                        تمام زوایا را در نظر گرفته و بدان مصلحت تن داده * و این تدبیر هم یک نوع پیروزیست نه شکست *

                        حال شما نگاه نکن یکسری آدم بیمار که با اصل نظام مشکل دارند و افراد بی هویت و گوسفند منشی هستند بخاطر اینکه

                        این تعامل را به کام مردم تلخ کنند و نیشی به نظام بزنند * این توافق را به اسم ترکمن چای و کاپیتولاسیون هسته ای می نامند*

                        زیرا مشکل ایشان چیز دیگریست* اینها دوست داشتن بهیچ عنوان توافق نشود و حتی جنگی درگیرد که شاید

                        نظام ایران با مشکل مواجه شود.و بخیال خام خود در اثر فشار اقتصادی به مردم شورشی در کشور به وقوع پیوندد و نظام منفعل شود*

                        القصه

                        المومن کیض وبقولی (تیز و بز) که استحاق شماست نه (ببعی و گوسفند) که لیاقت شخصیتی بعضی هاست.موفق باشید و کیض انشاالله

                        نظر

                        • نجاT...
                          عضو فعال
                          • Dec 2013
                          • 2639

                          #18987
                          پاسخ : توافق هسته اي ايران و 5+1

                          روز دوشنبه تحریمهای ایران در شورای امنیت لغو میشه...
                          بازار دیدنی خواهد بود!
                          انتقال ثروت از كوتاه مدتي ها به بلند مدت ها !

                          نظر

                          • نجاT...
                            عضو فعال
                            • Dec 2013
                            • 2639

                            #18988
                            پاسخ : توافق هسته اي ايران و 5+1

                            شرمن میگه رفع تحریم های قاسم سلیمانی چند سالی به طول می انجامه...
                            انتقال ثروت از كوتاه مدتي ها به بلند مدت ها !

                            نظر

                            • نجاT...
                              عضو فعال
                              • Dec 2013
                              • 2639

                              #18989
                              پاسخ : توافق هسته اي ايران و 5+1

                              جیمی کارتر: بعد از توافق اتمی با ایران, گفتم خدا را شکر...
                              انتقال ثروت از كوتاه مدتي ها به بلند مدت ها !

                              نظر

                              • نجاT...
                                عضو فعال
                                • Dec 2013
                                • 2639

                                #18990
                                پاسخ : توافق هسته اي ايران و 5+1

                                مشاجره علنی وزیر امورخارجه بریتانیا و نخست وزیر اسرائیل بر سر ایران



                                فیلیپ هاموند وزیر امور خارجه بریتانیا و بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل روز پنجشنبه در جریان نشست مطبوعاتی مشترکی، بر سر معامله اتمی ایران آشکارا یکی به دو کردند.

                                سفر هاموند به اسرائیل یک روز پس از آن صورت گرفت که او نتانیاهو را به دلیل انتقاد از توافق اتمی با ایران نکوهش کرد و مدعی شد اسرائیل از هیچ معامله ای با ایران خشنود نخواهد بود و یک بن بست دائمی را ترجیح می دهد.

                                هاموند در کنفرانس خبری گفت او می داند اسرائیل با رویکرد غرب نسبت به برنامه اتمی ایران «اساسا مخالف» بوده است، اما معامله اتمی بهترین راه برای بازداشتن ایران از دستیابی به تسلیحات اتمی است.

                                نتانیاهو نظر هاموند را که، براساس توافق، کاهش تحریم ها به رفتار جمهوری اسلامی ایران بستگی خواهد داشت رد کرد و گفت «هیچ شرطی برای ایران جهت تغییر رفتار خود وجود ندارد، و این چیزی است که معامله را اساسا نادرست می سازد.»

                                نتانیاهو کوشش های بریتانیا برای نبرد با یهودی ستیزی را ستود، اما از هاموند پرسید چرا ایران را بابت برپا کردن تجمع «روز قدس» پیش از امضای توافق اتمی، که در آن جمعیت شعار « مرگ بر اسرائیل» سر داد محکوم نکرد.

                                هاموند گفت « ما در مورد ایران نه با شعارهای خیابانی، بلکه با اقدامات دولت آن قضاوت خواهیم کرد.»

                                نتانیاهو جواب داد ایران و نایب هایش صدها هزار موشک بسوی اسرائیل نشانه گرفته اند، بنابراین از شعار فراتر می رود، این یک عمل است.

                                هاموند گفت اسرائیل نگرانی های مشروعی در باره یک ایران هسته ای دارد، اما معامله آن را از تهیه اسلحه اتمی بازخواهد داشت، و افزود « اگر ما مطمئن نبودیم اقدامات قاطعی برای کنترل برنامه اتمی ایران صورت می گیرد ، با معامله موافقت نمی کردیم.»...
                                انتقال ثروت از كوتاه مدتي ها به بلند مدت ها !

                                نظر

                                در حال کار...
                                X