آثار توافق هسته اي ايران و 5+1

Collapse
X
 
  • زمان
  • نمایش
Clear All
new posts
  • مخبرالدوله
    عضو فعال
    • May 2012
    • 5228

    #12061
    پاسخ : مذاكرات هسته اي ايران و 5+1

    ظریف از پیاده روی با کری گفت

    تهران - ایرنا - «پیاده روی کوتاه وزیران خارجه ایران و آمریکا در خیابان ساحلی ژنو» یکی از توضیحات محمدجواد ظریف به خبرنگاران بود که امروز (یکشنبه) و با استفاده از فرصت متروسواری وزیر به مناسبت هوای پاک مطرح شد.


    ظریف در پاسخ به این پرسش که آیا پیاده روی با آقای جان کری پیشنهاد شما بود؟ گفت: نه، به دلیل اینکه جلسه صریح و جدی داشتیم شاید نیاز بود که چند دقیقه ای بحث ها متوقف شود و به شکل دیگری ادامه یابد؛ این کارها در بحث های دیپلماسی خیلی طبیعی است؛ ژنو دو ایراد داشت، یکی اینکه هتل باغ و حیاطی نداشت و دیگر اینکه کوچه های کنار هتل که چند دقیقه ای در آن قدم زدیم پر از خبرنگار بود و آنها هم اینگونه سوژه ها و عکس ها را می پسندند.

    وزیر خارجه ادامه داد:پرداختن بیش از اندازه نیاز به این حواشی کمکی نمی کند؛ حرکتی که آنجا شد بدون حاشیه سازی بود و صرفا به دلیل این بود که مذاکرات از حالت نسبتا تنش آلودی که پیدا کرده بود، خارج شود تا بتوان با استفاده از هوای پاک مقداری فضای مذاکرات تغییر پیدا کند.

    وی اضافه کرد: مذاکرات بسیار فشرده بود و تنها زمان استراحت ما همان یک ربع پیاده روی و زمان نماز بود که جلسه بسیار جدی بود و فرصت استراحت وجود نداشت؛ فکر می کنم دوستانی که بیش از ظرفیت موضوع در این زمینه استفاده سیاسی می کنند اشکالی ندارد، ما آمادگی داریم که دوستان استفاده سیاسی کنند؛ همیشه گفته ام مذاکرات ما یک حرکت ملی است و جناحی نیست و من هیچگاه در عمرم جناحی نبوده ام و نخواهم شد و لذا دوستان مطمئن باشند، من برای اهداف جناحی چنین کاری را نمی کنم، زیرا جناحی ندارم و از دوستان نیز توقع دارم که منافع ملی را فدای ملاحظات جناحی نکنند.

    اول**

    مردم میپرسند که ا.ن را چه کسانی حمایت میکنند؟؟؟

    نظر

    • ایرج اکبری
      عضو فعال
      • Dec 2011
      • 10934

      #12062
      پاسخ : مذاكرات هسته اي ايران و 5+1

      از سوی یک نشریه آمریکایی اعلام شد
      دعوت از مردم آمریکا برای شرکت در کمپین ضدتحریم علیه ایران


      دوشنبه ۲۹ دی ۱۳۹۳ - ۱۸:۵۷
      17241820.jpg
      یک نشریه آمریکایی با قرار دادن تصویر رابرت منندز نماینده جمهوری‌خواه کنگره آمریکا در سایت خود به عنوان کسی که بیشتری تلاش را در جهت صدور دور جدید تحریم ها علیه ایران انجام داده است از این اقدامات این فرد به شدت انتقاد کرد.

      به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، نشریه آمریکایی نیشن در یادداشتی انتقادی در مورد مذاکرات هسته‌ای ایران و غرب و نیز تلاش همزمان کنگره آمریکا برای صدور دور جدید تحریم‌ها علیه ایران نوشت: آمریکا و متحدانش به همراه ایران یک بار دیگر بر سر میز مذاکرات برای دستیابی به یک توافق جامع هسته‌ای جمع شده‌اند تا ضمن اطمینان از این‌که ایران هیچگاه به سمت تولید تسلیحات هسته‌ای پیش نخواهد رفت، از بروز یک فاجعه احتمالی هسته‌ای در خاورمیانه جلوگیری کنند. اما همزمان با از سرگیری دور جدید مذاکرات هسته‌ای ایران و غرب، تندروهای مجلس کنگره آمریکا تهدید به صدور دور جدید تحریم‌ها علیه ایران کرده و این مذاکرات حساس و سرنوشت را با خطر به بن بست رسیدن روبه رو کرده‌اند.

      در ادامه این گزارش آمده است: در مدت زمان مشابه در سال گذشته هزاران نفر از مردم و کارشناسان در تماس‌های مختلفی که با کنگره آمریکا داشتند ،‌ سناتور هری‌رید را از به رای گذاشتن طرح صدور تحریم‌های جدید علیه ایران منصرف کردند. اما اکنون با توجه به این‌که جمهوری‌خواهان اکثریت کرسی‌های کنگره آمریکا را در اختیار دارند و احتمالاً برخی دیگر از سناتورهای دموکرات در رای مثبت به صدور تحریم‌ها علیه ایران به جمهوری خواهان ملحق خواهند شد، شرایط کنونی بسیار حساس‌تر از سال گذشته است.

      این نشریه آمریکایی در ادامه از خوانندگان و عموم مردم آمریکا خواسته است تا حضور خود در کمپین ضد تحریم علیه ایران از سناتورها بخواهند که ضمن صادر نکردن هیچگونه تحریم جدیدی علیه ایران در این شرایط حساس مذاکرات، به دیپلماسی اجازه دهند تا کار خودش را انجام دهد.
      كسى كه عقل ندارد، ادب ندارد و كسى كه همّت ندارد، جوانمردى ندارد و كسى كه دین ندارد، حیا ندارد.

      نظر

      • ایرج اکبری
        عضو فعال
        • Dec 2011
        • 10934

        #12063
        پاسخ : مذاكرات هسته اي ايران و 5+1

        در دیدار با نتانیاهو؛
        «شینزو آبه» از مذاکرات ایران و گروه 1+5 حمایت کرد

        دوشنبه ۲۹ دی ۱۳۹۳ - ۲۰:۰۹

        نخست وزیر ژاپن با حمایت از مذاکرات هسته ای ابراز امیدواری کرد رژیم اسرائیل در این خصوص نقش سازنده ای ایفا کند.

        به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از ژاپن تایمز، «شینزو آبه» نخست وزیر ژاپن که سرگرم دیدار از سرزمین های اشغالی است با «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی دیدار و گفتگو کرد.

        در این دیدار دو طرف بر همکاری خود برای مقابله با تروریسم تاکید کردند و شینزو آبه در این خصوص گفت اقدامات تروریستی را به هر دلیلی که صورت گیرند را نمی توان تحمل کرد.

        همچنین در این دیدار دو طرف بر توسعه روابط تجاری تاکید کردند.

        نخست وزیر ژاپن با اشاره به درخواست تشکیلات خودگردان فلسطینی برای عضویت در دادگاه بین المللی کیفری گفت از مقامات فلسطینی خواهد خواست تا از خواسته خود صرف نظر کنند.

        آبه همچنین در این دیدار از مذاکرات هسته ای بین ایران و گروه 1+5 حمایت کرده و ابراز امیدواری کرد تا رژیم اسرائیل در این مذاکرات نقش سازنده ای ایفا کند
        كسى كه عقل ندارد، ادب ندارد و كسى كه همّت ندارد، جوانمردى ندارد و كسى كه دین ندارد، حیا ندارد.

        نظر

        • ایرج اکبری
          عضو فعال
          • Dec 2011
          • 10934

          #12064
          پاسخ : مذاكرات هسته اي ايران و 5+1

          ارسال به دوستان
          کمیته بانکداری سنا جلسه بررسی تحریم‌های ایران را یک هفته معوق کرد
          کمیته بانکداری مجلس سنا جلسه بررسی تحریم‌های ضد ایرانی را یک هفته به تعویق انداخت.
          - See more at: http://www.farsnews.com/newstext.php....KzTro9l1.dpuf
          كسى كه عقل ندارد، ادب ندارد و كسى كه همّت ندارد، جوانمردى ندارد و كسى كه دین ندارد، حیا ندارد.

          نظر

          • ایرج اکبری
            عضو فعال
            • Dec 2011
            • 10934

            #12065
            پاسخ : مذاكرات هسته اي ايران و 5+1

            | تاریخ خبر: 30/10/1393 | ساعت: 8:16|

            عقب نشینی کنگره آمریکا در برابر ایران
            تهران -ایرنا - در حالی که جنگ طلبان کنگره آمریکا از چند هفته قبل بر طبل تشدید تحریم ها علیه ایران می کوبیدند؛ در نشست امروز (سه شنبه) طرحی را بررسی می کنند که اعمال هر نوع تحریمی را تا پایان زمان (30 ژوئن/20 تیر 1394) مذاکرات به تعویق می اندازد.

            عقب نشینی کنگره آمریکا در برابر ایران
            منابع خبری اعلام کردند کمیسیون بانکداری مجلس سنا آمریکا روز سه شنبه طرح بازنگری شده 'مارک کرک' سناتور جمهوری خواه ایالت ایلینوی و 'باب منندز' سناتور دمکرات ایالت نیوجرسی را بررسی می کند و طرح یادشده روز پنج شنبه این هفته در این کمیسیون به رای گذاشته می شود.

            افزون بر این 'باراک اوباما' رییس جمهوری آمریکا نیز روز جمعه گذشته (26 دی) در نشست مشترک خبری با 'دیوید کامرون' نخست وزیر انگلیس گفت که تحریم های جدید علیه ایران می تواند باعث شکست مذاکرات شود و در نهایت، ایران با کنار کشیدن از گفت و گوهای هسته ای، می تواند آمریکا را مسوول این وضعیت معرفی کند.

            وی از کنگره آمریکا خواست تا با خویشتنداری بیشتری روند مذاکرات را دنبال کند و تهدید کرد در صورت تصویب قانون تحریمی جدید علیه ایران این قانون را با استفاده از اختیارات ریاست جمهوری وتو خواهد کرد.

            در همین حال 'لیندسی گراهام' سناتور جمهوری خواه از ایالت کارولینا جنوبی نیز روز یکشنبه گفت که اگر اوباما اجازه دهد توافق نهایی با ایران به تصویب کنگره برسد تلاش ها برای تشدید تحریم ها علیه ایران را متوقف خواهد کرد.

            یکی از مشاوران اوباما این طرح را مضحک و موجب کاهش اختیارات ریاست جمهوری آمریکا دانست.

            وی این طرح را گزینه ای جایگزین برای تحریم های ایران دانست و گفت که 'اگر اوباما تصور کند تحریم ها مخرب است و نتیجه را نقض می کند، من آماده ام تا رای به این طرح را نادیده بگیرم اما اوباما بپذیرد هر توافقی با ایران به شرط تایید یا عدم تایید کنگره نهایی شده یا کنار گذاشته می شود'.

            'دن پفیفر' مشاور کاخ سفید نیز با اظهارات گراهام در مورد اعمال تحریم های بیشتر علیه ایران مخالفت کرد و گفت: 'در حیطه اختیارات کنگره نیست که بر این توافق تاثیر گذارد، زیرا این اقدام آمریکا را در موضع بدی قرار خواهد داد؛ نه تنها در مورد ایران بلکه در مورد کل جهان. اما کاخ سفید به مشاوره با کنگره ادامه می دهد'.

            از سوی دیگر براساس این طرح ؛درصورت عدم توافق نهایی در مذاکرات جاری بین تهران و گروه 1+5 تا 30 ژوئن به تدریج تحریم هایی علیه ایران وضع خواهد شد.

            به گفته مشاوران نمایندگان در کنگره این تحریم ها تنها در صورتی اجرایی می شود که مذاکرات 30 ژوئن (20 تیر 1394) به نتیجه نرسد و بخش هایی مانند نفت، بانکداری را شامل می شود.

            همچنین در صورت توافق نهایی با ایران ،رییس جمهوری آمریکا باید پس از 30 روز نشست مداوم کنگره که احتمالا زودترین زمان آن سپتامبر یا اکتبر (شهریور/مهر 1394) خواهد بود، به نمایندگان اطلاع دهد که تحریم ها در چه مقطع زمانی باید لغو شود.

            این اقدامات در حالی صورت می گیرد که ایران و گروه 1+5 شامگاه روز یکشنبه هفته جاری ،پنج روز مذاکرات فشرده برای دست یافتن به توافق نهایی را در ژنو پایان دادند.

            در این دور از مذاکرات علاوه بر گفت وگوهای چندجانبه معاونان سیاسی اعضای این گروه با مذاکره کنندگان ارشد ایرانی، 'محمد جواد ظریف' با 'جان کری' همتای آمریکایی خود در مجموع چهار بار در ژنو و پاریس دیدار و گفت و گو کرد.
            كسى كه عقل ندارد، ادب ندارد و كسى كه همّت ندارد، جوانمردى ندارد و كسى كه دین ندارد، حیا ندارد.

            نظر

            • parvaz
              عضو فعال
              • Feb 2010
              • 555

              #12066
              پاسخ : مذاكرات هسته اي ايران و 5+1

              در اصل توسط tom cruise پست شده است View Post
              طرح 'ملایم‌تری' برای تحریم ایران در سنای آمریکا پیشنهاد شد

              کمیته بانکی سنا، لایحه ملایم‌تری را برای تحریم ایران ارائه کرده‌ است
              حامیان تحریم‌ ایران در سنای آمریکا برای جلب آرای بیشتر و رد کردن امکان وتو از سوی رئیس جمهوری این کشور، طرح ملایم‌تری را برای تحریم ایران ارائه کرده‌اند.
              باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا روز جمعه به کنگره هشدار داده بود که هرگونه تحریم تازه، تلاش برای مهار برنامه اتمی این کشور را از مسیر صلح‌آمیز خارج می‌کند.
              به گزارش خبرگزاری فرانسه طرح تازه روز جمعه تنظیم شد اما هنوز به طور رسمی به سنای آمریکا ارائه نشده است.
              روز پنجشنبه آینده کمیته بانکی سنا، طرح تازه را برای بحث و رای‌گیری به سنا ارائه خواهد کرد.
              این لایحه را مارک کرک جمهوری خواه و رابرت منندز دموکرات، دو سناتوری که از لایحه‌های پیشین تحریم هم حمایت کرده‌اند پیشنهاد داده‌اند.
              بر اساس این طرح اگر ایران تا روز اول ژوئیه (دهم تیرماه) بر سر برنامه هسته‌ای‌اش با گروه ۱+۵ به توافق نهایی نرسد، تحریم‌های تازه‌ای را به تدریج تجربه خواهد کرد.

              روبرت منندز از طراحان لایحه تحریم ایران است
              گروه پنج به علاوه یک شامل ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، چین، روسیه و آلمان است.
              اول ژوئیه مهلت مورد توافق طرفین برای دستیابی به توافق نهایی است. اساس آن موافقتنامه موسوم به "طرح عمل مشترک" ژنو است که پاییز سال گذشته میان طرف ها به دست آمد و تاکنون دو بار تمدید شده.
              همزمان سناتور لیندزی گراهام از اعضای برجسته حزب جمهوری خواه گفته است که برای تحریم های تازه علیه ایران فشار خواهد آورد.
              البته او روز یکشنبه گفت که اگر آقای اوباما موافقت کند هر معامله ای با ایران را برای تایید به کنگره بفرستد، او دنبال تحریم های تازه نخواهد بود.
              با این حال یک مشاور کاخ سفید چنین ایده ای را تعدی به اختیارات ریاست جمهوری توصیف کرد.
              به گزارش آسوشیتدپرس دن فایفر گفت که آقای گراهام "مایل است همه تصمیم های سیاست خارجی ایالات متحده را بگیرد و فرمانده کل قوا باشد...اما این جزو اختیارات رئیس جمهوری است."
              'گیوتین'
              بر اساس تقویم پیشنهادی سناتورها کرک و منندز اگر ایران تا اول ژوئیه به توافق نهایی نرسد، چند روز بعد از این تاریخ، تحریم‌های تازه عملی می‌شوند و ظرف چند ماه این تحریم‌ها تشدید خواهند شد.
              ششم ژوئیه (۱۵ تیرماه) اجرای تحریم‌هایی که پیش از این و بر اساس قرارهای اولیه مسکوت گذاشته شده بودند، از سر گرفته خواهد شد.
              پس از آن در سوم اوت (۱۲ مرداد) تحریم‌های تازه ای علیه صنعت نفت ایران اعمال خواهد شد و هفتم سپتامبر (۱۶ شهریور) کشورهایی که در حال حاضر از ایران نفت وارد می‌کنند با محدودیت‌های تازه مواجه خواهند شد.
              هفتم اکتبر (۱۵ مهر) تعداد بیشتری از مقام‌های ایرانی، هدف تحریم مسافرتی و مالی قرار می‌گیرند و دوم نوامبر (۱۱ آبان) موسسه‌های مالی خارجی که درگیر مبادله مالی با بانک مرکزی ایران و سایر بانک‌های تحریم شده هستند مشمول تحریم‌های تازه خواهند شد.

              نهایتا در هفتم دسامبر (۱۶ آذر) اگر همچنان توافقی به دست نیامده باشد صنایع خودروسازی، مهندسی و بخش‌های معدنی ایران تحریم خواهند شد.
              یک کارمند ارشد کنگره در گفتگو با خبرگزاری فرانسه این لایحه را به گیوتینی تشبیه کرده است که به تدریج روی کیف پول ایران فرود می‌آید.
              تهیه طرحی در مجلس برای واکنش شدید ایران در صورت اعمال تحریم‌های جدید کنگره آمریکا

              یعنی اینا میخواند چی کار کنند. به تلافی نکنه جنگ راه بندازند.

              نظر

              • naruto
                عضو فعال
                • May 2011
                • 1879

                #12067
                پاسخ : مذاكرات هسته اي ايران و 5+1

                در اصل توسط parvaz پست شده است View Post
                تهیه طرحی در مجلس برای واکنش شدید ایران در صورت اعمال تحریم‌های جدید کنگره آمریکا

                یعنی اینا میخواند چی کار کنند. به تلافی نکنه جنگ راه بندازند.
                دفعه قبل واسه تلافی تنگه هرمز رو بستن و قیمت نفتو بردن بالای 200 دلار هر بشکه!
                گویا اینبار میخوان اقیانوس هند رو ببندن! :))

                نظر

                • madio
                  عضو فعال
                  • Oct 2012
                  • 390

                  #12068
                  پاسخ : مذاكرات هسته اي ايران و 5+1

                  در اصل توسط naruto پست شده است View Post
                  دفعه قبل واسه تلافی تنگه هرمز رو بستن و قیمت نفتو بردن بالای 200 دلار هر بشکه!
                  گویا اینبار میخوان اقیانوس هند رو ببندن! :))
                  متاسفانه دیگه تنگه هرمز اهمیتش کاهش پیدا کرده و خیلی از کشورها برای فروش نفت راهای جایگذین قابل توجهی پیدا کردن ،این حتی شامل عراق هم شده ،
                  اون همه تهدید که در این زمینه راه انداختن یکی بزرگترین اشتباهات ایران بود...

                  نظر

                  • majid664
                    ستاره‌دار (۴)
                    • Oct 2011
                    • 1052

                    #12069
                    پاسخ : مذاكرات هسته اي ايران و 5+1

                    متن کامل پيش نويس «قانون 2015 عاري سازي ايران از سلاح هسته اي» در سناي آمريکا
                    کمیته امور بانکی مجلس سنای آمریکا پنج شنبه آینده (دوم بهمن 1393) 22ژانویه 2015 پیش نویس قانون «ایران عاری از سلاح های هسته ای سال 2015» را به رای می گذارد.

                    ایران هسته ای- کمیته امور بانکی مجلس سنای آمریکا پنج شنبه آینده (دوم بهمن 1393) 22ژانویه 2015 پیش نویس قانون «ایران عاری از سلاح های هسته ای سال 2015» را به رای می گذارد.

                    متن کامل پیش نویس این طرح در سایت سناتور مارک کرک عضو این کمیته قرار داده شده که ترجمه آن در ذیل آمده است:

                    کنگره یکصد و چهاردهم جلسه نخست برای گسترش تحریم های ایران و تحمیل تحریم های اضافی علیه ایران و برای مقاصد دیگر. در مجلس سنای آمریکا طرح ذیل تقدیم شد؛ که دو بار مورد شور قرار گرفت و به کمیته ارجاع داده شد.

                    یک طرح برای گسترش تحریم های تحمیل شده علیه ایران و برای تحمیل تحریم های اضافی علیه ایران ، و برای مقاصد دیگر. باشد که توسط مجلس سنا و مجلس نمایندگان آمریکا در کنگره به تصویب برسد،

                    بخش 1 ، عنوان کوتاه ؛ فهرست مطالب.

                    (a) عنوان کوتاه. -- این قانون ممکن است با عنوان «قانون ایران عاری از سلاح هسته ای سال 2015 » مورد استناد قرار بگیرد.

                    (b) فهرست مطالب. -- فهرست مطالب برای این قانون بدین شرح است:

                    بخش 1 . عنوان کوتاه؛ فهرست مطالب.

                    بخش 2 . تعاریف.

                    بخش 3 . تلقی کنگره.

                    جدول 1 - بازبینی موافقت نامه های امضا شده با ایران در کنگره

                    بخش 101 . ارسال موافقت نامه های امضا شده با ایران و گزارش های ارزیابی راستی آزمایی در خصوص چنین موافقت نامه هایی به کنگره.

                    بخش 102 . مرور راه حل جامع دراز مدت توسط کنگره .

                    عنوان 2 -- گسترش و تحمیل تحریم ها بخش 201 . موعدهای مؤثر برای تحمیل مرحله ای تحریم ها در صورت عدم حصول موافقت نامه جامع دراز مدت.

                    بخش 202 . پایان تعلیق تحریم ها.

                    بخش 203 . قابلیت کاربرد تحریم ها در خصوص معاملات نفتی.

                    بخش 204 . فقدان شرایط لازم برای مستثنی کردن برخی تحریم های معین برای کشورهایی که خرید نفت از ایران یا نفت از منشأ ایران را تا حداقل ممکن کاهش نمی دهند.

                    بخش 205 . شناسایی برخی افراد معین و اعمال تحریم علیه آنها.

                    بخش 206 . تحمیل تحریم ها علیه معاملات انجام گرفته با ارزهای خارجی با یا برای برخی اشخاص تحریم شده معین.

                    بخش 207 . تحمیل تحریم ها علیه بندرها ، مناطق ویژه اقتصادی و بخش های راهبردی ایران.

                    بخش 208 . معافیت تحریم ها.

                    عنوان 3 -- مواد عمومی

                    بخش 301 . استثنا برای بازسازی افغانستان.

                    بخش 302 . استثنا برای محدودیت های واردات.

                    بخش 303 . قابلیت کاربرد برای برخی فعالیت های اطلاعاتی معین.

                    بخش 304 . قابلیت کاربرد برای برخی پروژه های گاز طبیعی معین.

                    بخش 305 . قانون ساخت و ساز در خصوص استفاده از نیروی نظامی علیه ایران.

                    بخش 306 . تلقی کنگره در مورد نیروی انسانی بیشتر برای سازمان های درگیر در اجرای تحریم های ایران.

                    بخش 2 . تعاریف .

                    در این قانون :

                    (1) کمیته های مناسب کنگره. -- اصطلاح «کمیته های مناسب کنگره» به همان معنایی است که در بخش 14 از قانون سال 1996 تحریم های ایران (قانون عمومی 172-104 ؛ 50 یو اس سی . یادداشت 1701) به کار رفته است.

                    (2) طرح اقدام مشترک. -- اصطلاح «طرح اقدام مشترک» --

                    (A) به معنای طرح اقدام مشترک است که در 24 نوامبر 2013 توسط ایران و کشورهای گروه پنج به اضافه یک امضا شد ؛ و

                    (B) شامل همه مواد اجرایی و موافقت نامه های مرتبط با طرح اقدام مشترک ، از جمله تفاهم های فنی حاصل شده در 12 ژانویه 2014 ، تمدید مورد توافق 19 ژوئیه 2014 ، تمدید مورد توافق 24 نوامبر 2014 ، و هر تمدیدی که در تاریخ اجرای این قانون یا بعد از آن حاصل می شود و مطابق با بخش 101 به کمیته های مناسب کنگره انتقال می یابد ، می شود .

                    (3) راه حل جامع دراز مدت. -- اصطلاح «راه حل جامع دراز مدت» به معنای هر گونه موافقت نامه جامع ، شامل یک موافقت نامه کلی یا موافقت نامه سیاسی ، در خصوص برنامه هسته ای ایران به همان شکل که در طرح اقدام مشترک تشریح شده است ، بدون در نظر گرفتن اینکه آیا یک یا چند کشور غیر از آمریکا و ایران طرف این موافقت نامه هستند ، و همه مواد اجرایی و تفاهم های فنی مرتبط با آن موافقت نامه جامع است.

                    (4) کشورهای گروه پنج به اضافه یک .-- اصطلاح «کشورهای گروه پنج به اضافه یک» به معنای آمریکا ، فرانسه ، فدراسیون روسیه، جمهوری خلق چین ، بریتانیا ، و آلمان می شود.

                    بخش 3 . تلقی کنگره . تلقی کنگره این است که –

                    (1) سیاست آمریکا این است که دولت ایران اجازه تولید یا دستیابی به توانایی سلاح هسته ای را نداشته باشد؛

                    (2) همه ابزارهای قدرت و نفوذ آمریکا برای بازداشتن دولت ایران از تولید سلاح هسته ای یا دستیابی به توانایی سلاح هسته ای باید روی میز بماند؛

                    (3) یک راه حل جامع دراز مدت با ایران در صورتی برای مدتی طولانی پابرجا خواهد بود که رئیس جمهور از نزدیک با کنگره درباره اجرای راهبردی که قطعا به هر گونه تهدید هسته ای ایران پایان می دهد ، مشورت کند؛

                    (4) دولت ایران یک حق مطلق یا مسلم برای غنی سازی و ظرفیت ها و فناوری های بازفراوری بر اساس پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای ، که در اول ژوئیه 1968 در واشنگتن ، لندن و مسکو به امضا رسید و در 5 مارس 1970 به اجرا درآمد (و عموما «پیمان منع گسترش هسته ای» نیز نامیده می شود) ندارد؛

                    (5) هدف مذاکرات بین المللی با ایران ، به رهبری آمریکا ، باید دستیابی به یک راه حل جامع دراز مدت با مشخصه هایی باشد که –

                    (A) توسعه زیرساخت هسته ای غیر قانونی ایران را ، شامل ظرفیت ها و تاسیسات غنی سازی و بازفراوری ، کارخانه تولید و رئاکتور آب سنگین در اراک ، و هر گونه اجزا و فناوری سلاح هسته ای ، چنان معکوس سازد که ایران نتواند به ظرفیت فرار هسته ای دست یابد و امکان پیگیری هر دو مسیر اورانیوم و پلوتونیوم برای رسیدن به سلاح هسته ای را نداشته باشد؛

                    (B) ایران را به پیروی از همه قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل متحد در ارتباط با برنامه هسته ای ایران ، از جمله قطعنامه های 1696 (2006)، 1737 (2006) ، 1747 (2007) ، 1803 (2008) ، 1835 (2008) ، و 1929 (2010) ، به منظور تامین رضایت بخش نظر شورای امنیت در ارتباط با برنامه هسته ای ایران ملزم کند؛

                    (C) همه مسائل نگران کننده گذشته و حال آژانس بین المللی انرژی اتمی ، از جمله ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته ای ایران ، را حل و فصل کند و امکان دسترسی بازرسان را به افراد ، اسناد و تاسیسات درگیر در هر گونه فعالیت هسته ای یا هسته ای تسلیحاتی در ایران ، در هر مقطعی ، فراهم سازد؛

                    (D) اجازه بازرسی در محل با اعلان سریع قبلی ، راستی آزمایی ، و نظارت بر همه تاسیسات اعلام شده و مشکوک در ایران ، شامل نصب و استفاده از هر گونه ابزار و تجهیزات راستی آزمایی مورد درخواست آژانس بین المللی انرژی اتمی را چنان فراهم کند که هر گونه تلاش ایران برای تولید سلاح هسته ای به سرعت ردیابی شود؛

                    (E) ایران را ملزم کند که موارد ذیل را اجرا و از آنها پیروی کند

                    -- (i) موافقت نامه ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی برای اجرای موافقت نامه های پادمانی در ارتباط با پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای ، که در 19 ژوئن 1973 در وین امضا شد (و عموما با اصطلاح «موافقت نامه جامع پادمان ها» از آن یاد می شود)؛

                    (ii) کد اصلاح شده 3.1 از ترتیبات فرعی موافقت نامه ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی برای کاربرد موافقت نامه های پادمان در ارتباط با پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای ؛ و

                    (iii) تصویب و اجرای پروتکل الحاقی موافقت نامه ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی برای کاربرد موافقت نامه های پادمان در ارتباط با پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای ، امضا شده در 18 دسامبر 2003 در وین (که عموما با اصطلاح «پروتکل الحاقی» از آن یاد می شود) ؛

                    و (F) ایران را ملزم کند که افزون بر پروتکل الحاقی ، تدابیری را به اجرا بگذارد که شامل راستی آزمایی آژانس بین المللی انرژی اتمی از برنامه های تحقیق و توسعه سانتریفوژ در ایران ، و تاسیسات تولید ، شامل مواد و اجزای خام ، و معادن اورانیوم ایران ، کارخانه ها و تاسیسات فراوری می شود؛ (6) آمریکا باید به اعمال تحریم ها علیه دولت ایران و عوامل نیابتی آن به سبب ادامه حمایت از تروریسم ادامه دهد؛

                    (7) آمریکا باید به اعمال تحریم ها علیه دولت ایران و اشخاص ایرانی به سبب

                    - (A) نقض مستمر حقوق بشر ؛ و

                    (B) اقداماتش در حمایت از رژیم بشار اسد در سوریه ادامه دهد ؛ و

                    (8) آمریکا باید به اعمال تحریم ها علیه دولت ایران و دولت ها و اشخاص دیگر به سبب خرید ، فروش یا انتقال فناوری ، خدمات ، یا کالاهایی که از تولید سلاح های کشتار جمعی یا ابزارهای حمل و پرتاب این سلاح ها یا دستیابی به آنها حمایت می کند ، ادامه دهد. عنوان

                    1 -- مرور موافقت نامه های امضا شده با ایران در کنگره بخش 101 . ارسال موافقت نامه های امضا شده با ایران و گزارش های ارزیابی راستی آزمایی در خصوص این موافقت نامه ها به کنگره. (a) ارسال موافقت نامه ها -- رئیس جمهور باید در فاصله 5 روز پس از دستیابی به یک راه حل جامع دراز مدت یا هر گونه موافقت نامه ای برای تمدید طرح اقدام مشترک که پس از تاریخ تصویب این قانون به دست می آید موارد ذیل را به کمیته های مناسب کنگره ارسال کند

                    -- (1) متن موافقت نامه ؛ و

                    (2) گزارش ارزیابی راستی آزمایی وزیر امور خارجه که بر اساس بخش فرعی (b) در خصوص موافقت نامه آماده می شود.

                    (b) گزارش ارزیابی راستی آزمایی . –

                    (1) به طور کلی. -- وزیر امور خارجه (آمریکا) باید ، با مشورت مدیر سازمان اطلاعات ملی ، در خصوص هر موافقت نامه ای که در بخش فرعی (a) تشریح شد ،

                    (a) یک گزارش ارزیابی درباره اینکه تا چه اندازه ای قادر خواهد بود راستی آزمایی کند که ایران به تعهداتش بر اساس موافقت نامه عمل می کند ، آماده کند.

                    (2) فرضیات . -- وزیر امور خارجه برای آماده کردن یک گزارش بر اساس بند (1) در خصوص موافقت نامه تشریح شده در بخش فرعی (a) باید فرض را بر این بگذارد که ایران می تواند –

                    - (A) از همه تدابیری که با صراحت در موافقت نامه ذکر نشده است برای مخفی کردن فعالیت هایی استفاده کند که نقض تعهداتش در موافقت نامه خواهد بود؛ و

                    (B) به منظور مانع تراشی بر سر راه راستی آزمایی پایبندی این کشور به تعهداتش، شیوه های استاندارد را تغییر دهد یا از آنها منحرف شود.

                    (3) شکل گزارش. -- یک گزارش بر اساس بند (1) باید به شکل غیر طبقه بندی شده ارسال شود اما ممکن است شامل ضمیمه طبقه بندی شده باشد.

                    (2) ارزیابی راستی آزمایی گزارش وزیر خارجه، آماده شده بر اساس زیربخش (b) با توجه به توافق. (b) گزارش ارزیابی راستی آزمایی. (1) به طور کلی. وزیر خارجه با مشورت مدیر اطلاعات ملی و با توجه به هر توافقی که در زیربخش (a) شرح داده شد، گزارشی را آماده خواهد کرد برای ارزیابی این موضوع که این وزارتخانه تا چه حد قادر خواهد بود تایید کند ایران به تعهدات خود در قبال توافق عمل می کند. (2) فرضیات. در آماده سازی یک گزارش بر اساس بند (1) با توجه به توافقی که در زیربخش (a) شرح داده شد، وزیر خارجه چنین فرض می کند که ایران ممکن است (A) از همه اقداماتی که علنا در توافق قید نشده است، استفاده می کند تا فعالیت هایی را پنهان سازد که تعهداتش در این توافق را نقض می کند؛ و (B) از شیوه کار استاندارد فاصله می گیرد تا مانع از تلاش ها برای راستی آزمایی در خصوص وفاداری ایران به این تعهدات شود. (3) قالب گزارش. گزارش بر اساس بند (1)، به شکل غیرمحرمانه فرستاده خواهد شد، اما ممکن است یک ضمیمه محرمانه داشته باشد. بخش 102. مدت بررسی راه حل جامع بلندمدت در کنگره. (a) ارسال راه حل بلندمدت جامع. (1) به طور کلی. پس از ارسال یک راه حل بلندمدت جامع و گزارش ارزیابی راستی آزمایی بر اساس بخش 101(a)، رئیس جمهور از هر گونه حق ابطال که در هر قانون موجود برای وضع تحریم ها درباره ایران باشد، استفاده نخواهد کرد، از اعمال چنین تحریم هایی، یا انجام دادن هر اقدام دیگری در ارتباط با آن خودداری خواهد کرد، تا راه حل جامع بلندمدت اجرا شود تا تاریخی که 30 روز از جلسه مستمر کنگره پس ازاقدام رئیس جمهور در ارسال راه حل جامع بلندمدت و گزارش ارزیابی راستی آزمایی گذشته باشد. (2) استثنا. ممنوعیت بر اساس بند (1)، برای تجدید هر گونه تاخیر، لغو، یا شکل های دیگر تعلیق تحریم ها مطابق با طرح مشترک اقدام کاربرد ندارد، در صورتی که آن تاخیر، لغو، یا دیگر اشکال تعلیق ایجاد می شود (A) مطابق با قانون، اساسا در تاریخ تصویب این قانون؛ و (B) نه دیرتر از 45 روز پیش از ارسال راه حل بلندمدت جامع و گزارش ارزیابی راستی آزمایی به وسیله رئیس جمهور براساس بند (1). (3) اصل تفسیر. رئیس جمهور این زیربخش را به منظور اینکه هر گونه تاخیر، لغو یا دیگر اشکال تعلیق تحریم های ایران را طی سی روز جلسه مستمر ذکر شده در بند (1)، اجازه دهد، تفسیر نخواهد کرد. (b) محاسبه روزهای جلسه مستمر. در محاسبه روزهای جلسه مستمر کنگره بر اساس زیربخش (a) (1) روزهایی که در آنها مجلس نمایندگان خواه به علت تعطیلی بیش از 3 روز جلسه ندارد، در نظر گرفته نمی شود؛ ‌و (2) استمرار جلسه فقط با تعطیلی کنگره به مدت نامشخص، قطع می شود. عنوان II تمدید و وضع تحریم ها بخش 201. تاریخ های عملی برای وضع مرحله به مرحله تحریم ها در صورتی که راه حل جامع بلندمدت حاصل نشده باشد. اگر رئیس جمهور مطابق با بخش 101، یک راه حل جامع بلندمدت و گزارش ارزیابی راستی آزمایی را که درآن بخش شرح داده شد، به کمیته های ذیربط کنگره ارسال نکرده باشد (1) تا 6 ژوئیه 2015، جلسه 202 برگزار خواهد شد؛ (2) تا 3 اوت 2015، شروط و اصلاحیه های حاصل از جلسه 203 اجرا خواهد شد؛ (3) تا 7 سپتامبر 2015، شروط و اصلاحیه های حاصل از جلسه 204، اجرا خواهد شد؛ (4) تا 5 اکتبر 2015، شروط و اصلاحیه های حاصل از جلسه 205، اجرا خواهد شد؛ (5) تا 2 نوامبر 2015، شروط و اصلاحیه های حاصل از نشست 206، اجرا خواهد شد؛ و (6) تا 7 دسامبر 2015، شروط و اصلاحیه های حاصل از جلسه 207، اجرا خواهد شد. جلسه 202. پایان مدت تعلیق تحریم ها. هر تحریم وضع شده بر اساس قانون یا حکم اجرایی که به وسیله رئیس جمهور به تاخیر می افتد، لغو می شود، یا به حال تعلیق در می آید، پیش از موعد تصویب این قانون مطابق با طرح مشترک اقدام،‌در تاریخ عملی مشخص شده در بخش 201(1)، به قوت خود باز خواهد گشت. بخش 203. قابل اجرا بودن تحریم ها با توجه به تعاملات نفتی. (a) به طور کلی. بخش 1245(d)(4)(D)(i) از قانون مجوز دفاع ملی برای سال مالی 2012 (22 U.S.C. 8513a(d)(4)(D)(i)) ، اصلاح می شود (1) در بند فرعی (I)، با حذف «حجم خریدهای نفت خام خود از ایران را کاهش داد» و جایگزین کردن «حجم خریدهای نفت خود از ایران یا با منشا ایران را کاهش داد»؛ و (2) در بند فرعی (II)، با حذف «خریدهای نفت خام از ایران» و جایگزین کردن «خریدهای نفت از ایران یا با منشا ایران». (b) توضیحات. بخش 1245(h) از قانون مجوز دفاع ملی برای سال مالی 2012(22 U.S.C.8513a(h)) اصلاح می شود (1) با در نظر گرفتن مجدد بندهای (3) و (4) به عنوان بندهای (5) و (6)، به ترتیب؛ و (2) با جایگزین کردن مطالب زیر پس از بند (2): «(3) منشا ایرانی. عبارت «منشا ایرانی»، درخصوص نفت، به معنای استخراج شده، تولید شده یا پالایش شده در ایران است. «(4) نفت. واژه «نفت»، شامل نفت خام، میعانات گازی، نفت کارخانه، نفت کوره، دیگر نفت های پالایش نشده، گازهای مایع، و دیگر محصولات نفتی است.» (c) هماهنگ کردن اصلاحات. بخش 102(b) قانون حقوق بشر سوریه و کاهش تهدید ایران مصوب 2012(22 U.S.C. 8712(b)) ، اصلاح می شود (1) در بند (3) (A) با حذف «خریدهای نفت خام از ایران» و جایگزین کردن «خریدهای نفت از ایران یا با منشا ایران»؛ و (B) با حذف «چنانچه اصلاح شد با بخش 504»؛ و (2) در بند (4)، با حذف «خریدهای نفت خام» و جایگزین کردن «خریدهای نفت از ایران یا با منشا ایران». (d) تاریخ عملی. اصلاحات ایجاد شده در این بخش، با توجه به تصمیمات بر اساس بخش ‌1245(d)(4)(D)(i) قانون مجوز دفاع ملی سال مالی 2012(U.S.C.8513a(d)(4)(D)(i)) در تاریخ عملی مشخص شده در بخش 201(2) یا پس از آن. بخش 204. نداشتن شرایط معافیت از تحریم های خاص برای کشورهایی که خریدهای نفت خود از ایران یا با منشا ا یران را به کمترین سطح کاهش ندادند. (a) اعلام سیاست. تلاش برای اطمینان یافتن از اینکه همه کشورها خریدهای نفت خام، میعانات گازی، نفت کوره و دیگر انواع نفت با پالایش ناقص را از ایران یا با منشا ایران تا پایان دوره 240 روزه، که از تاریخ عملی مشخص شده در بخش 201(3) به پایین ترین حد می رسانند، باید سیاست آمریکا باشد. (b) نداشتن صلاحیت معافیت از تحریم ها بخش 1245(d)(4)(D) قانون دفاع ملی سال مالی 2012(22 U.S.C.8513a(d)(4)(D)) با افزوده شدن موارد زیر در پایان آن، اصلا ح می شود: «(iii) نداشتن شرایط معافیت. «(I) به طور کلی. کشوری که از ایران یا با منشا ایران، در طول یک دوره یک ساله پیش از تاریخ عملی قید شده در بخش 201(3) قانون ایران عاری از سلاح های هسته ای سال 2015، نفت خریداری کرده باشد، ممکن است همچنان از معافیت بر اساس بند (i) بهره مند باشد، در موعدی که 240 روز پس از چنین تاریخ عملی است یا پس از آن است، فقط «(aa) اگر آن کشور خرید نفت خود از ایران یا با منشا ایران را تا پایان دوره 240 روزه که از چنین تاریخ عملی شروع می شود، به پایین ترین سطح رسانده باشد؛ یا (bb) چنانچه در بند فرعی (II) یا (III) باشد. «(II) کشورهایی که خرید خود را به میزان عمده کاهش می دهند. «(aa) به طور کلی. کشوری که بر اساس بند فرعی (I)(aa) واجد شرایط معافیت بر اساس بند (i) است، ممکن است همچنان از چنین معافیت در طول یک دوره یک ساله که 240 روز پس از تاریخ عملی معین شده در بخش 201(3) قانون ایران عاری از تسلیحات هسته ای مصوب 2015 است، بهره مند باشد، اگر آن کشور «(AA) به میزان عمده و دستکم 30 درصد خرید نفت خود از ایران یا منشا ایران را طی دوره 240 روزه که در چنین تاریخ عملی شروع می شود، در مقایسه با میانگین خریدهای ماهانه چنین نفتی در طول سال تقویمی 2014، کاهش داده باشد؛ و (BB) انتظار برود که خریدهای نفت خود از ایران یا با منشا ایران را در یک دوره زمانی تعریف شده که طولانی تر از دو سال پس از چنین تاریخ عملی نیست، کاهش دهد. (bb) پایان معافیت. اگر کشوری که همچنان بر اساس بند (i) مطابق با مورد (aa) از معافیت بهره مند است، خریدهای نفت خود از ایران یا با منشا ایران را تا تاریخ معین شده که 2 سال پس از تاریخ عملی مشخص شده در بخش 201(3) قانون ایران عاری از تسلیحات هسته ای مصوب 2015، است، به پایین ترین حد نرساند، آن کشور واجد شرایط معافیت بر اساس بند (i) در آن تاریخ یا پس از آن که 2 سال بعد از چنین زمان معینی است، نخواهد بود. «(III) تجدید صلاحیت معافیت. کشوری که صلاحیت معافیت خود را بر اساس بند (i) مطابق با بند فرعی (I) یا (II) از دست می دهد، بر اساس شروط مندرج در بند (i) و در موعدی پس از آنکه رئیس جمهور تعیین می کند که آن کشور خریدهای نفت خود از ایران یا با منشا ایران را به پایین ترین حد رسانده است، واجد شرایط این معافیت خواهد شد.» (c) هماهنگ کردن اصلاحات. بخش 1245(d)(4)(D)(i) از قانون مجوز دفاع ملی سال مالی 2012(22U.S.C.8513a(d)(4)(D)(i)) در بند فرعی (I) با حذف «تحریم های وضع شده» و جایگزین کردن «به جز مواردی که در بند (iii) آمده است، تحریم ها وضع شدند»، اصلاح می شود. بخش 205. شناسایی و وضع تحریم ها با توجه به افراد خاص ایرانی. (a) گسترش نام افراد شناسایی شده. بخش 221(a) قانون حقوق بشر سوریه و کاهش تهدید ایران مصوب ‌2012(22 U.S.C. 8727(a))، اصلاح می شود (1) در بند (1)(C)، با حذف «؛یا» و جایگزین کردن یک نقطه ویرگول.
                    آن ها که به گوششان بیش از چشمشان اعتماد میکنند یک چیز بزرگ را از دست میدهند و آنهم حقیقت است.
                    وقتی خودت را هم صدا با اکثریت دیدی، وقت آن است که بنشینی و عمیقا فکر کنی.

                    نظر

                    • tom cruise
                      عضو فعال
                      • Mar 2012
                      • 4756

                      #12070
                      پاسخ : مذاكرات هسته اي ايران و 5+1

                      خیلی ریز همه چیز را بررسی کرده و نوشتند
                      حتی باز ساز ی افغانتسان را جدا کردند....
                      جالبتر این است طبق قانونی منع گسترش1968 ایران حق غنی ساز ی مطلق ندارد....
                      ظاهرش اولتیماتوم تحقیر کننده ای است چون کلی شرط شروط دارد
                      در اصل توسط majid664 پست شده است View Post
                      [SIZE=3][COLOR="#B22222"]...................

                      بخش 301 . استثنا برای بازسازی افغانستان.

                      بخش 302 . استثنا برای محدودیت های واردات.

                      ب............
                      (4) دولت ایران یک حق مطلق یا مسلم برای غنی سازی و ظرفیت ها و فناوری های بازفراوری بر اساس پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای ، که در اول ژوئیه 1968 در واشنگتن ، لندن و مسکو به امضا رسید و در 5 مارس 1970 به اجرا درآمد (و عموما «پیمان منع گسترش هسته ای» نیز نامیده می شود) ندارد؛

                      .............
                      (7) آمریکا باید به اعمال تحریم ها علیه دولت ایران و اشخاص ایرانی به سبب

                      - (A) نقض مستمر حقوق بشر ؛ و

                      (B) اقداماتش در حمایت از رژیم بشار اسد در سوریه ادامه دهد ؛ و

                      .......
                      http://www.irannuc.ir/content/2480
                      آخرین ویرایش توسط tom cruise؛ 2015/01/20, 16:31.
                      https://www.facebook.com/profile.php?id=10001066806953
                      tom cruise in face book

                      نظر

                      • Hessam
                        عضو فعال
                        • Aug 2012
                        • 1240

                        #12071
                        پاسخ : مذاكرات هسته اي ايران و 5+1

                        بروز انتقادات در کنگره نسبت به طرح تحریم‌های جدید ایران
                        در حالی که قرار است کمیته بانکداری سنا روز پنجشنبه درباره طرح وضع تحریم های جدید علیه ایران رأی گیری کند، انتقادات از این طرح تنها از سوی دولت اوباما، بلکه از سوی شماری از نمایندگان کنگره نیز ابراز می شود. در همین راستا، یک عضو مجلس نمایندگان این کشور با انتشار مطلبی به انتقاد از سیاست همکاران خود در کنگره در قبال ایران پرداخته است.
                        کد خبر: ۴۶۸۴۳۹
                        تاریخ انتشار: ۳۰ دی ۱۳۹۳ - ۱۷:۳۹ - 20 January 2015
                        بروز انتقادات در کنگره نسبت به طرح تحریم‌های جدید ایراندر حالی که قرار است کمیته بانکداری سنا روز پنجشنبه درباره طرح وضع تحریم های جدید علیه ایران رأی گیری کند، انتقادات از این طرح تنها از سوی دولت اوباما، بلکه از سوی شماری از نمایندگان کنگره نیز ابراز می شود. در همین راستا، یک عضو مجلس نمایندگان این کشور با انتشار مطلبی به انتقاد از سیاست همکاران خود در کنگره در قبال ایران پرداخته است.

                        به گزارش «تابناک»، دیوید پرایس، عضو مجلس نمایندگان آمریکا در مطلبی که امروز در سایت روزنامه «گاردین» منتشر کرده به انتقاد از رویکرد کنگره در قبال ایران پرداخته و ضمن دفاع از روند دیپلماتیک در موضوع هسته ای ایران، خواستار عدم مداخله نمایندگان کنگره در کار مذاکرات دولت شده است.

                        در این مطلب به طور خلاصه آمده است:

                        رهبری جدید جمهوری خواه کنگره نشان داده که وضع تحریم های جدید علیه ایران، از جمله نخستین دستور کارهایش به شمار می رود. اما اگر همکاران من در تلاش برای محدود کردن برنامه هسته ای ایران جدی باشند، از وسوسه مداخله دوری کرده و به مذاکره کنندگان ما اجازه خواهند داد کار خود را به پایان برسانند. تغییر دادن عناصر هدف در شرایطی نقطه پایان درست در چشم انداز ما قرار دارد، نتایج فاجعه باری به همراه خواهد داشت.

                        تمدید دوره زمانی مذاکرات هسته ای در ماه نوامبر، هم دشواری موضوعات باقی مانده را نشان داد و هم اهمیت ادامه مذاکرات را برجسته ساخت. با اینکه برنامه اقدام مشترک (توافقنامه ژنو) یک توافق مقدماتی بوده، ایران به مفاد آن پایبند مانده و با محدود کردن برنامه هسته ای خود، نشان داده که در کار مذاکرات جدی است.

                        در شرایطی که مذاکره کنندگان در تلاش برای دستیابی به توافق نهایی با ایران هستند، کنگره می تواند نقش نظارتی مهمی ایفا کند. با این حال، در پیش گرفتن رویکرد آمرانه از سوی کنگره و درخواست اعطای امتیازات مشخصی از سوی ایران، می تواند سبب بر هم خوردن توازن دیپلماتیکی شود که برای ادامه و به نتیجه رسیدن مذاکرات ضروری است. به عنوان مثال، طرح درخواست های غیرواقع بینانه و یا بیش از حد ریز و با جزئیات، کاری غیرعاقلانه به شمار می رود.

                        به همین ترتیب، باید توجه داشت که میز مذاکره، جایی نیست که بخواهیم ایران را درباره موضوعات غیرمرتبط با بحث هسته ای به چالش بکشیم. به عبارت دیگر، موضوع هسته ای اولویت نخست ماست و باید هم چنین باشد و چنین توافقی می تواند پیشرفت در سایز موضوعات را نیز تسهیل کند.

                        طرح تحریم های جدید که از سوی تعدادی از همکاران من همچون مارک کرک و رابرت منندز مطرح شده، می تواند چشم انداز دستیابی به توافق نهایی را زیر سوال ببرد. اقدامات تنبیهی جدید می تواند سبب قدرت رفتن عناصر تندرو شده و به کنار کشیدن ایران از مذاکرات منجر شود. افزون بر این، انجام اقدام یکجانبه می تواند باعث بر هم خوردن ثبات اتحادهای بین المللی شده و در عمل، تحریم های موجود را نیز تضعیف نماید.

                        وضع تحریم های جدید در شرایط کنونی، سبب ارسال این پیام خواهد شد که کنگره پشت مذاکره کنندگان را خالی کرده است. هرچند هنوز هم احتمال بر هم خوردن روند مذاکرات هسته ای وجود دارد، اما ایالات متحده و جامعه بین المللی باید به تلاش خود ادامه دهد؛ زیرا از میان رفتن تهدید هسته ای، سبب افزایش امنیت ایالات متحده می شود و گزینه های جایگزین مذاکرات نیز گزینه های بسیار خطرناک و دارای پیامدهای وخیم هستند.

                        نظر

                        • ایرج اکبری
                          عضو فعال
                          • Dec 2011
                          • 10934

                          #12072
                          پاسخ : مذاكرات هسته اي ايران و 5+1

                          هو چونیینگ:
                          مذاکرات اخیر ایران و ۱+۵ پیشرفت محسوسی داشت
                          سخنگوی چین

                          سه‌شنبه ۳۰ دی ۱۳۹۳ - ۱۸:۰۲

                          سخنگوی وزارت خارجه چین با اشاره به پیشرفت محسوس دور اخیر مذاکرات هسته ای ایران و ۱+۵ از تلاش های کشورش برای پیشبرد روند این مذاکرات خبر داد.
                          به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از سایت وزارت خارجه چین، در دومین نشست نمایندگان ایران و کشورهای ۱+۵ که پس از تصمیم دو طرف برای تمدید مذاکرات هسته ای در ۲۴ نوامبر ۲۰۱۴ در ژنو برگزار شد «وانگ گون» رئیس دپارتمان خلع سلاح وزارت خارجه چین نیز حضور داشته است.

                          «هو چونیینگ» سخنگوی وزارت خارجه چین در کنفرانس مطبوعاتی هفتگی خود با اعلام این مطلب از ادامه مذاکرات جدی و فشرده برای دستیابی به توافق جامع هسته ای خبر داد. به گفته وی طرف چینی در این دور از مذاکرات کوشیده است با بهبود ارتباطات و مذاکره دو جانبه و چند جانبه، در راستای پیشرفت مذاکرات هسته ای گام بردارد.

                          سخنگوی وزارت خارجه چین با اشاره به پیشرفت های محسوسی که در مذاکرات هسته ای به دست آمده ابراز امیدواری کرد طرفین از این فرصت تاریخی برای دستیابی به یک توافق نهایی استفاده کنند. چونیینگ تاکید کرد با پیروی از اصل حرکت گام به گام می توان به یک نتیجه سیاسی و ارائه یک بسته راه حل دست یافت.
                          كسى كه عقل ندارد، ادب ندارد و كسى كه همّت ندارد، جوانمردى ندارد و كسى كه دین ندارد، حیا ندارد.

                          نظر

                          • ایرج اکبری
                            عضو فعال
                            • Dec 2011
                            • 10934

                            #12073
                            پاسخ : مذاكرات هسته اي ايران و 5+1

                            یک عضو کنگره آمریکا: حصول توافق با ایران خاورمیانه را امن‌تر می‌کند

                            سه‌شنبه ۳۰ دی ۱۳۹۳ - ۱۸:۴۳
                            كسى كه عقل ندارد، ادب ندارد و كسى كه همّت ندارد، جوانمردى ندارد و كسى كه دین ندارد، حیا ندارد.

                            نظر

                            • مخبرالدوله
                              عضو فعال
                              • May 2012
                              • 5228

                              #12074
                              پاسخ : مذاكرات هسته اي ايران و 5+1

                              رییس دفتر رییس جمهوری و وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در مجمع جهانی اقتصاد شرکت می کنند.
                              آفتاب: به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، «محمد نهاوندیان» فردا(چهارشنبه) به همراه «محمد جواد ظریف» برای شرکت در چهل و پنجمین اجلاس مجمع جهانی اقتصاد عازم داووس در کشور سوییس می شوند.

                              قرار است علاوه بر حضور در این اجلاس، وزیر امور خارجه با جان کری همتای آمریکایی خود دیدار و در موضوع هسته ای مذاکرات خود را ادامه دهند.

                              در این اجلاس که کلاوس شوآب موسس آن است، مقامات کشورهای مختلف از جمله احمد داوود اغلو نخست وزیر ترکیه، فرانسوا اولاند رییس جمهوری فرانسه، آنجلا مرکل صدراعظم آلمان، جان کری وزیر امور خارجه آمریکا، محمد نواز شریف نخست وزیر پاکستان، متیو رنزی نخست وزیر ایتالیا، سیمونتا ساموراگا رییس دولت فدرال سوییس، جاکوب زوما رییس جمهوری آفریقای جنوبی، باجی قاید السبسی رییس جمهوری تونس و لی کچیانگ نخست وزیر چین در این اجلاس حضور خواهند یافت.

                              همچنین 1500 فعال تجاری، 1000 شرکت و 300 چهره عمومی از سران انجمن های به رسمیت شناخته شده از جمله کارآفرینان اجتماعی و جهانی و همچنین پیشگامان فناوری، نمایندگانی از سازمان های بین المللی، برخی از رهبران مذهبی، فرهنگی، دانشگاهی و رسانه ها نیز در این اجلاس شرکت خواهند کرد.

                              چهل و پنجمین اجلاس مجمع جهانی اقتصاد از فردا 21 ژانویه آغاز می شود و تا 24 همین ماه به کار خود پایان خواهد داد.


                              برچسب ها: نهاوندیان ، ظریف ، داووس

                              مردم میپرسند که ا.ن را چه کسانی حمایت میکنند؟؟؟

                              نظر

                              • tom cruise
                                عضو فعال
                                • Mar 2012
                                • 4756

                                #12075
                                پاسخ : مذاكرات هسته اي ايران و 5+1

                                مقام ارشد نظامی روسیه: مسکو احتمالا موشک‌های S-300 را به ایران تحویل می‌دهد

                                به دنبال دیدار وزرای دفاع تهران و مسکو، یک مقام وزارت دفاع روسیه گفت که این کشور احتمالا موشکهای S-300 را به ایران تحویل می‌دهد.
                                خبرگزاری فارس: مقام ارشد نظامی روسیه: مسکو احتمالا موشک‌های S-300 را به ایران تحویل می‌دهد

                                به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری فارس به نقل از ریانووستی، به دنبال دیدار وزرای دفاع ایران و روسیه در تهران، یک مقام وزارت دفاع روسیه گفت که این کشور احتمالا موشکهای اس 300 را به ایران تحویل می‌دهد.

                                تحویل سامانه دفاع هوایی S-300 به ایران توسط روسیه به دلیل فشارهای غرب تا کنون به تاخیر افتاده است.

                                ژنرال لئونید ایواشف به نووستی گفت: یک گام در راستای همکاری اقتصادی و تکنولوژی تسلیحاتی از جمله در زمینه سیستم‌های دفاعی S-300 و S-400 برداشته شده است بنابراین روسیه احتمالا آنها را به ایران تحویل خواهد داد.

                                سرگئی شایگو وزیر دفاع روسیه که امروز به تهران سفر کرده است در دیدار با وزیر دفاع ایران توافق کرد که مساله موشکهای S-300 را حل و فصل کند.
                                - See more at: http://www.farsnews.com/newstext.php....NpdqyDEj.dpuf
                                https://www.facebook.com/profile.php?id=10001066806953
                                tom cruise in face book

                                نظر

                                در حال کار...
                                X