کاربران گرامی بورسی، با توجه به تغییرات اخیر سایت در صورت وجود هر گونه مشکل در استفاده از سایت (درج پیام، عضویت و...) با ایمیل boursy.com[@]gmail.com در ارتباط باشید یا موضوع را در تاپیک «شما بگویید...» درج کنید.
خطبه ها را گوش کردم....هیچ چیزی که بر خلاف توافق باشه نگفتن....تلویحا حمایت کردن از متن..............
پست ها اینجانب صرفا نظر شخصیست..نه مبنا برای خرید قرار بدهید..نه فروش..بنده هم حق دارم..نظرم..را هر جند غلط باشه..بگم...درست بود..ارزانی وجود...غلط بود به بزرگی خودتان ببخشید..
هشت طایفه مختلف مردم ایران،پس از توافق با امریکا
/از خیابان سعدی تا فیس بوک،از مرد مخالف در بروکسل ،تا عضوی از جامعه جهانی
/شما جزو کدام گروهید؟یا گروه دیگری؟
1-در بروکسل ،لندن و یا استانبول نشسته است. ایرانی است اما از شرایطی که باعث مهاجرتش شده کینه دارد. با رسانههای فارسی زبان همکاری میکند.
در نگاهش توافق امکان نداشت. این نگاه طبیعی است. خیلیها در حتی مراکز سیاسی داخل کشور هم به توافق خوشبین نبودند. اما خب توافق حاصل شد.
او با موج اول شادمانی حاصل از توافق ناخواسته همراهی میکند. در کلماتش ته رنگی از حسرت برای حضور نداشتن در این شادمانی ملی به چشم میخورد... اما بلافاصله به خودش مسلط میشود. پس بیوقفه شروع میکند به انتشار پستهایی که : این موفقیت چیزی را عوض نمیکند و شادی کنندگان باید حواسشان به ادامه مشکلات باشد.
به ادامه مشکلات. و این که خواستههای اصلیشان چیزهای دیگری است و این توافق ایران را بهشت نمیکند و...
2- در خارج از کشور نشسته است. دور از فضای ایران. وقتی نتانیاهو میگفت در ایران نمیشود شلوار جین پوشید به نظرش درست میگفت.
برای او تا همین چند ماه پیش امکان توافق هستهای صفر بود حالا شوکه شده به داستان نگاه میکند.
ترجیح میدهد طرف غربی و همه آن ۶ کشور را نادیده بگیرد و این توافق را توطئهای از سوی حکومت ایران بداند.
در ذهن او همه چیز توطئه از سوی حکومت ایران است.
3-در داخل کشور است. فعال در شبکههای اجتماعی. چند سالی است که با کنش سیاسی وشرکت در انتخابات قهر کرده است.
باشک و تردید به امکان توافق هستهای نگاه میکرد اما حالا در شرایط غریبی گیر افتاده است.
پس داستان را به شکل دیگری پی میگیرد. با ضرباهنگ مداوم این نکته که در مذاکرات هستهای ایران باخته است و آمریکا به هرچه خواسته رسیده است.
ساعتها در متن قرارداد غور میکند و فکتهای مورد نظر خودرا پیدا میکند و منتشر میکند. از فکر کردن به پیروزی ملی هم هراس دارد.
4- اصولگرای واقعی است. جوان و آتشین مزاج. از همان ابتدا به مذاکرات هستهای بدبین بود.
آن را توطئهای میداند از سوی قدرتهای جهانی برای دستیابی به سایتهای نظامیایران و ترمز کشیدن به پیشرفتهای هستهای کشورمان.
سرمقالههای کیهان را با دقت میخواند و به رجا نیوز و جهان نیوز سر میزند و در میتینگها هم شرکت میکند. دلش خون است.
او هم از صبح زود متن مذاکرات را بالا پایین میکند تا نشانههای منتهی به توطئه را پیدا کند تا ثابت کند ایران بازی را باخته است اما چون گرمیم متوجه نیستیم.
شیوهاش با گروه قبل بهرغم اختلاف دیدگاه قرابت نزدیکی دارد.
5- در پوست خود نمیگنجد. شاد از نتیجه مذاکرات است.
نه به خاطر گشایش اقتصادی و دور شدن سایه جنگ و به وجود آمدن فرصتی برای تقویت هرچه بیشتر موضع ایران. نه. برای او مهم آمریکاست.
از این که با آمریکا دست تفاهم دادهایم خوشحال است. برای این اتفاق حاضر است تی شرت آی لاو ان وای بپوشد و در زیر پل پارک وی ، ریز و فلفلی کمرش را دوران دهد. آه آمریکا... آه آمریکا.
او این روزها شیفته و شیدای محمد جواد ظریف است. کاش میتوانست با ظریف دست بدهد. با همان دست ظریف که با جان کری دست داده بود.
6-با دلخوری به شادمانی پس از توافق نگاه میکند. بلافاصله مطالباتش را با غیظ اعلام میکند:دلار باید به ۱۵۰۰ برگردد. سکه به ۳۰۰ هزار تومان و یارانه بازی هم همین امروز جمع شود.
از نظر او اگر این نتایج بلافاصله حاصل نشود همهاین مذاکرات کشک است.
آماده است در محافل خانوادگی این نکتههارا به شکل بیانیه به داماد و باجناقش تفهیم کند.
7- در صفحهاش فخر میفروشد. از این که به روحانی رای داده است. از این که در انتخابات شرکت کرده است.
خبرهارا بلند بلند برای بقیه میخواند. این که بنز و پژو برای برگشتن بهایران صف کشیدهاند و جنرال موتورز و اپل. در شادمانی بیکران و بیحساب غوطه ور است.
احساس میکند عضوی از جامعه جهانی شده است.
8-در مغازهاش نشسته است. در خیابان سعدی. خبرهای مذاکرات را دنبال میکند.
از توافق خوشحال است اما بدبین. تورم سالهای ۹۰ تا ۹۲ به رکود سالهای ۹۳ و ۹۴ پیوند خورده و اورا به هراتفاق سیاسی بدبین ساخته است.
تلویزیون را نگاه میکند و قبل از افطار مغازهاش را میبندد و میرود. آیا او رونق را لمس خواهد کرد؟
"مطالب و پست های ارسالی اینجانب به هیچ وجه توصیه به خرید یا فروش برای کسی نیست، صرفا نظرات شخصی اینجانب درمورد سهام بازاربورس می باشد والبته ممکنه تمامی اون مطالب اشتباه هم باشد"
نخست وزیر سوریه از ایران خواست به دنبال توافق هسته ای و آزاد شدن پول های بلوکه شده این کشور، تهران سرمایه گذاری ها و وام هایش به سوریه را افزایش دهد.
به گزارش پایگاه خبری تیک، ایران و گروه 1+5 در سه شنبه گذشته به توافق هسته ای دست یافتند. براساس این توافق، تحریم های ایران برداشته شده و پول های بلوکه شده تهران در بانک های جهانی آزاد می شود.
نخست وزیر سوریه گفت که با توافق هسته ای، ایران می تواند سرمایه گذاری های بیشتری را در سوریه انجام دهد.
به نوشته خبرگزاری رسمی سوریه (سانا)، وائل الحلقی روز پنجشنبه گفت اظهار داشت: امضای توافق هسته ای با ایران گامی است که می تواند با آزادسازی پول های بلوکه شده ایران، سرمایه گذاری های وعده داده شده این کشور در سوریه را به دنبال داشته باشد.
وی افزود: توافقنامه همکاری اقتصادی میان ایران و سوریه در زمینه سرمایه گذاری در بخش های مختلف اقتصادی سوریه وجود دارد.
نخست وزیر سوریه ادامه داد: امضای توافق درباره برنامه هسته ای ایران، جایگاه این کشور را به سطح بازیگر اساسی در منطقه همراه با اعتراف کشورهای بزرگ ارتقا داد . اقتصاد ایران در مرحله بعدی قوی تر خواهد شد.
نخست وزیر سوریه همچنین گفت که توافقنامه همکاری اقتصادی میان ایران و سوریه وجود دارد که براساس آن ایران باید دو خط اعتباری (وام) به سوریه بدهد که وام اولی به مبلغ یک میلیارد دلار برای خرید کالاهای اساسی و غذایی و وام دوم به قیمت 3.6 میلیارد دلار با هدف صادرات نفت خام به سوریه است.
وی تاکید کرد که می توان خطوط اعتباری - وام های دیگری نیز از ایران وجود دارد.
کری افزود: ما (آمریکا) نیز این توانایی را همواره خواهیم داشت که تحریم های خودمان را به حالت اولیه بازگردانیم و روش های متعدد دیگری نیز در اختیار داریم که به مسئله طرز رفتار آنان رسیدگی کنیم. به عنوان مثال، حتی اگر تحریم تسلیحاتی پابرجا نمی ماند - که البته پابرجاست - آنان (ایرانیان) به علت یک قطعنامهِ مجازی سازمان ملل، باز هم حق ندارند تسلیحات به حوثی ها (جنبش انصارالله یمن) بفرستند و ما می توانیم آن قطعنامه را به اجرا بگذاریم. آنان اجازه ندارند به شیعیان عراقی تسلیحات بفرستند و ما می توانیم آن را اِعمال کنیم. آنان اجازه ندارد اسلحه به حزب الله (لبنان) بفرستند که براساس همان قطعنامه مجزا است که هیچ اتفاقی برای آن نخواهد افتاد و همچنان پابرجا خواهد ماند و ما می توانیم آن را به اجرا گذاریم.
یویورک تایمز: رهبر ایران در نخستین سخنرانی اش هیچیک از جزئیات توافق را زیر سوال نبرد
سیاست > رهبری - نخستین واكنش به سخنان امروز رهبر انقلاب از سوی یک روزنامه آمریکایی انجام گرفت.
به گزارش خبرآنلاين در سايت خبري مربوط به روزنامه آمريكايي نيويورک تايمز در گزارشي که از خطبه هاي عيد فطر رهبر انقلاب منتشر کرد نوشت: در اولين سخنراني اي که آيت الله خامنه اي رهبر معظم انقلاب پس از توافق هسته اي با قدرت هاي جهاني داشتند، ايشان از مذاكره کنندگان حمايت و هيچيک از جزئيات توافق را زير سوال نبرد.
اين روزنامه همچنين نوشت: در سخناني که امروز در مراسم ويژه پس از يک ماه روزه داري مسلمانان برگزار شد، آيت الله خامنه اي نتيجه گرفتند که هزاران سانتريفيوژ همچنان فعال خواهد بود و تحقيق و توسعه ادامه پيدا خواهد کرد.
اين روزنامه آمريكايي همچنين به اين بخش از سخنان رهبري انقلاب توجه کرد که فرمودند: چه اين توافق تصويب بشود و چه نشود ما اجازه سو استفاده از آن را به آن ها نخواهيم داد.
2929
پست ها اینجانب صرفا نظر شخصیست..نه مبنا برای خرید قرار بدهید..نه فروش..بنده هم حق دارم..نظرم..را هر جند غلط باشه..بگم...درست بود..ارزانی وجود...غلط بود به بزرگی خودتان ببخشید..
پست ها اینجانب صرفا نظر شخصیست..نه مبنا برای خرید قرار بدهید..نه فروش..بنده هم حق دارم..نظرم..را هر جند غلط باشه..بگم...درست بود..ارزانی وجود...غلط بود به بزرگی خودتان ببخشید..
همزمان با توافق هستهای ایران و غرب، معاون صدر اعظم آلمان به عنوان اولین هیات عالی رتبه انرژی جهان دوشنبه هفته آینده به تهران میآید تا با وزیر نیروی ایران دیدار و گفتگو کند.
همزمان با توافق هستهای ایران و غرب، سیگمار گابریل معاون صدر اعظم و وزیر اقتصاد و انرژی آلمان به عنوان اولین هیات عالی رتبه انرژی جهان، دوشنبه هفته آینده به تهران میآید تا با وزیر نیروی ایران دیدار و گفتگو کند.
بر این اساس با حضور حمید چیت چیان وزیر نیروی جمهوری اسلامی ایران و سیگمار گابریل معاون صدر اعظم و وزیر اقتصاد و انرژی آلمان دوشنبه هفته آینده ۲۹ تیر ماه دور جدید مذاکرات برق و انرژی تهران و برلین کلید می خورد.
این مقام بلند پایه اقتصادی و انرژی آلمان در حالی هفته اینده مسافر تهران می شود که آنگلا مرکل صدراعظم آلمان ضمن استقبال از توافق جامع هستهای وین، تلاش همه طرفهای مذاکره کننده را برای تسریع در اجرایی شدن این توافق خواستار شده است.
به گزارش آسوشیتدپرس، مرکل در بیانیهای با اشاره به این که توافق جامع هسته ای وین به تضمین وضع امنیت کل منطقه کمک حیاتی می کند، اعلام کرده است: من از همه طرفهای حاضر در مذاکرات هسته ای درخواست می کنم برای اجرایی شدن هر چه سریعتر این توافق، همه تلاش خود را به کار گیرند.
در همین حال حسین اسماعیلی مدیرکل اروپا، آمریکا و همسایگان دریای خزر وزارت نفت ایران، اعلام کرده است: لینده، زیمنس، مرسدس دایملر، باسف، فولکس واگن، جی آی زد (GIZ) و دهها شرکت آلمانی، اوایل هفته آینده و بعد از توافق ایران و ١+٥ به عنوان نخستین هیئت بلند پایه اروپایی وارد تهران می شوند.
در این سفر، ١٠ شرکت از بزرگترین شرکتهای آلمانی به همراه تعداد زیادی از شرکتهای کوچک به تهران سفر می کنند تا علاوه بر مذاکره با مقامات وزارت نفت و نیرو با فعالان و سرمایه گذاران بخش خصوصی ایران هم دیدار و گفتگو داشته باشند...
فولکس واگن و دایملر در حال بررسی بازگشت به ایران پس از برداشته شدن تحریمهای اقتصادی هستند.
فولکس واگن در پاسخ به پرسش بلومبرگ اعلام کرد این شرکت تحولات جاری را تحت نظر دارد با اینهمه هنوز تصمیمی در این باره نگرفته است و اقدامات بیشتر احتمالی از سوی این شرکت با تحولات آتی مشخص خواهند شد.
دایملر به این پایگاه خبری آمریکایی اعلام کرد در حال حاضر مبادلات محدودی در ایران دارد.
ب ام و هم اعلام کرد سرگرم بررسی اوضاع در ایران است و ممکن است در بلندمدت وارد بازار این کشور شود.
شرکتهای آلمانی مشتاق بازگشت به ایران هستند و زیگمار گابریل، وزیر اقتصاد آلمان روز یکشنبه به ایران سفر خواهد کرد.
به گفته تحلیلگران دویچه بانک، اگر صادرات آلمان به ایران به سطح پیش از تحریم یک دهه قبل بازگردد، به معنای 4.5 میلیارد یورو (4.9 میلیارد دلار) درآمد بالاتر برای شرکتهای آلمانی خواهد بود.
بر اساس گزارش بلومبرگ، خودروسازان فرانسوی رنو و پژو سیتروئن در صورت گشایش مجدد بازار خودروی ایران به دلیل اینکه پیش از تحریمها در این کشور حضور داشتند، یکی از بزرگترین برندگان این بازار خواهند بود.
طبق آمار موسسه "آی اچ اس اتوموتیو"، پژو که دومین خودروساز بزرگ اروپاست، در سال 2014 سهم 29 درصدی را از فروش خودروهای جدید در ایران داشت. این خودروساز فرانسوی قصد دارد تا سال 2025 سالانه یک میلیون خودرو در خاورمیانه و آفریقا بفروشد که حداقل 400 هزار دستگاه آن در ایران خواهد بود. این شرکت با ایران خودرو، شریک سابق خود برای یک جوینت ونچر با هدف تولید و فروش خودرو مذاکراتی داشته است.
ژان کریستوف کمار، مدیر امور منطقه آفریقا و خاورمیانه پژو هفته گذشته به رویترز گفت: برخلاف شراکت کنونی که تحت آن ایران خودرو مدلهای قدیمیتر این خودروساز را مونتار میکند، تحت شراکت جدید با استفاده از جدیدترین معماری و موتورهای پژو، خودرو تولید خواهد کرد. وی در ادامه افزود: برداشته شدن قریب الوقوع تحریمهای مالی زنجیره تامین قطعات را مجددا خواهد گشود و به پژو امکان میدهد فروش معمولی این قطعات را از سربگیرد. همچنین جوینت ونچر تولیدی برنامه ریزی شده میان این شرکت و ایران خودرو برای بازارهای صادراتی هم مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
به گفته تحلیلگران آی اچ اس، اگر تحریمهای ایران برداشته شوند، بازار خودروی این کشور ممکن است حدود 10 درصد در سالهای 2016 و 2017 رشد کند و مجموع فروش آن در بلندمدت به طور متوسط به 1.7 میلیون دستگاه برسد.
انجمن صنعتی بی دی آی آلمان پیش بینی کرد صادرات این کشور به ایران ممکن است از 2.4 میلیارد یورو در سال گذشته به 10 میلیارد یورو در میان مدت افزایش پیدا کند.
برای فولکس واگن که بزرگترین خودروساز اروپاست، فروش خودرو در ایران به رشد در خارج بازارهای بزرگی مانند اروپا و آمریکای شمالی کمک خواهد کرد...
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، با اشاره به جمعبندی مذاکرات وین گفت: نگرانیهایی به خصوص درباره قطعنامه وجود دارد که امیدواریم، به فضل خدا برطرف شود.
به گزارش «انتخاب»، سردار سرلشگر محمدعلی جعفری امروز در حاشیه نماز عید سعید فطر در مصلای تهران و در گفتگو با رسانه ملی، در پاسخ به این سوال که چقدر از موضوع جمعبندی هستهای خوشحال هستید، گفت: باید ببینیم در عمل نتیجهاش چه میشود؛ نگرانیهایی وجود دارد که به جاست.
وی افزود: الان با آقای صالحی (رئیس سازمان انرژی اتمی کشور) هم همین صحبتها را میکردم و به خصوص در قطعنامه، نگرانی وجود دارد که امیدواریم به فضل خدا برطرف شود.
فرمانده کل سپاه پاسداران، در پاسخ به این سوال که خبر خوش شما به مردم در روز عید سعید فطر چیست؟، گفت: خبر خوش، روحیه مردم و معنویت آنها در ماه مبارک رمضان است.
سردار جعفری اظهار داشت: انشاءالله استقامت و پایداری در برابر زورگویی دشمنان، نظام استکبار و سلطه بیشتر و محکمتر باشد و عزم مردم نیز راسختر باشد.
وی خاطرنشان کرد: امیدواریم همدلی و همزبانی دولت و ملت، کارها را بیشتر جلو ببرد و سختیها را پشت سر بگذاریم
اسپوتنیک گزارش داد: جان کری وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد ایران و گروه پنج به علاوه یک هرگز درباره دسترسی کامل بازرسان به تاسیسات هسته ای ایران در هر زمان و مکانی گفتگو نکردند.
به گزارش «انتخاب»، کری گفت : « هیچ کشوری در هیچ کجای جهان نیست که اجازه چنین دسترسی را دهد. تنها مثالی که به فکرم می رسد عراق پس از حمله امریکا است که ما در آن زمان کنترل آن کشور را کاملا به دست گرفته بودیم. این مسئله نیز کاملا متفاوت است.»
وی افزود : عبارت « هر زمان و هر کجا » حسن تعبیری است که در سیاست استفاده شده است اما تدابیر نظارتی واقعی نیست.
کری تاکید کرد ایران و گروه پنج به علاوه یک درباره دسترسی مدیریت شده و تحت کنترل برخی سایت های هسته ای این کشور توافق کرده اند و برخی افراد هستند که باید با آنها گفتگو شود و تحقیقات دیگری باید صورت گیرد.
وزیر امور خارجه آمریکا تصریح کرد اگر ایران اجازه دسترسی کافی و مجاز را به تاسیسات هسته ای فراهم نکند ، با یک سری تحریم ها روبرو خواهد شد.
وی اضافه کرد : « اگر آنها اجازه دسترسی لازم را به منظور روشن شدن سوالات ما درباره برخی سایت ها ندهند ، ما به شورای امنیت می رویم و می توانیم همه تحریم ها را بازگردانیم.»
قطعنامه مربوط به ایران روز چهارشنبه به طور رسمی به شورای امنیت ارائه شد. این سند تحریم های اقتصادی سازمان ملل را بر ضد ایران لغو می کند.
جب بوش: به محض اینکه رئیسجمهور آمریکا شوم، توافق هستهای ایران را لغو نمیکنم نامزد جمهوریخواهان در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا و برادر رئیسجمهور اسبق آمریکا علیرغم اعلام مخالفت با جمعبندی مذاکرات هستهای ایران و ۱+۵ گفت که بعید است به محض آنکه رئیسجمهور آمریکا شد، این توافق را لغو کند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری فارس، «جب بوش» نامزد جمهوریخواهان در انتخابات ریاستجمهوری 2016 آمریکا روز جمعه (دیروز) علیرغم اعلام مخالفت خود با جمعبندی مذاکرات هستهای ایران و 1+5 ( آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین بعلاوه آلمان) قول نداد که در صورت رسیدن به مقام ریاستجمهوری آمریکا، این توافق را لغو کند و به خبرنگاران گفت بعید است که هر رئیسجمهور جدید آمریکا به محض انتصاب چنین گام جدی را بردارد.بنا به گزارش «پولتیکو»، جب بوش به خبرنگاران درباره زمانیکه اگر به عنوان رئیسجمهور آمریکا منصوب شود، اینگونه گفت: در ساعت ۱۲:۰۱ نوزدهم ژانویه ۲۰۱۷، من احتمالاً یک وزیر خارجه تأیید شده ندارم. من یک تیم امنیت ملی تأیید شده ندارم. من هنوز با همپیمانان مشورت نکردم. من جلسات اطلاعاتی برای تصمیم گیری نداشتم. اگر برای رئیسجمهوری رقابت میکنید، فکر میکنم باید درباره این مسئله بالغ و متفکر باشید.اظهارات جب بوش در حالی مطرح شده است که «اسکات واکر» از دیگر نامزدهای جمهوری خواه انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در واکنش به جمعبندی مذاکرات هستهای ایران و ۱+۵ گفته بود: ما باید توافق بد با ایران را در همان روزهای اولیه که صدارت را برعهده گرفتیم پایان دهیم.برادر رئیسجمهور اسبق آمریکا در یک جمع یکصد نفری گفت: من به شدت از این توافق نگران هستم زیرا فکر میکنم که احتمال گسترش سلاحهای هستهای در منطقه را به همراه دارد و به بیثباتی بیشتر خاورمیانه کمک میکند و بر ما نیز تأثیر میگذارد.متعاقب اعلام جمعبندی توافق هستهای ایران و ۱+۵، پسر رئیسجمهور اسبق و برادر رئیسجمهور سابق آمریکا از مواضع دولت کنونی این کشور در قبال مذاکرات هستهای ایران و بیتوجهی آن به موضوع نقض حقوق بشر توسط تهران انتقاد کرد.
جب بوش نامزد احتمالی انتخابات ۲۰۱۶ ریاست جمهوری آمریکا گفت چنانچه در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شود توافق با ایران را که باراک اوباما امضا کرده محترم خواهد شمرد .
به گزارش ایرنا،پایگاه خبری مصری الیوم السابع روز شنبه گزارش داد، جب بوش برادر جرج دبلیو بوش رییس جمهوری پیشین آمریکا که اعلام کرده برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۶ آمریکا تلاش می کند گفت چنانچه در انتخابات ریاست جمهوری پیروز شود از توافق حاصل شده با ایران که باراک اوباما آن را امضا کرده صرف نظر نخواهد کرد.
وی گفت هرکس دیگری نیز رییس جمهوری آمریکا شود این توافق را محترم خواهد شمرد.
بوش از نمایندگان جمهوریخواه در کنگره آمریکا که خواستار منع توافق با ایران هستند، انتقاد کرد.
وی در حضور طرفدارانش در ایالت نوادای آمریکا گفت که با ورود اوباما به مذاکره با ایران مخالف نبوده ولی اگر وی به جای اوباما بود موضع محکم تری در مذاکرات اتخاذ می کرد.
ایران و کشورهای گروه ۱+۵ پس از ۲۲ ماه مذاکره سخت و فشرده، سرانجام سه شنبه گذشته برای رفع سوء تفاهم ها در مورد برنامه صلح آمیز هسته ای جمهوری اسلامی ایران و همزمان لغو تحریم های ظالمانه علیه ملت ایران تفاهم کردند.
گزارش نیویورک تایمز از پشتپردههای جالب و مهم مذاکرات هستهای
? شنبه, ۲۷ام تیر, ۱۳۹۴
در جریان مذاکرات لوزان ظریف گفته بود: دیگر هیچوقت در تاریخ شانس جمع شدن روحانی، ظریف و صالحی از ایران و اوباما و بایدن و کری و مونیز از آمریکا وجود نخواهد داشت. پس از انتخاب حسن روحانی به ریاست جمهوری ایران اوباما گفت باید به رهبر ایران نامهای بنویسم چون این زمان مناسبی است.
روزنامه نیویورک تایمز آمریکا در گزارشی مفصل به پشت پردههای مذاکرات هستهای و عوامل موفقیت مذاکرات ۲۳ ماه گذشته بر سر موضوع هسته ای ایران پرداخته است.
به گزارش عصر ایران در این گزارش مفصل نکات و مواردی وجود دارد که برای نخستین بار در سطح رسانهای منتشر می شود. بدون قضاوت درباره میزان صحت و سقم تمامی یا بخشهایی از این گزارش گوشههایی از آن که به نظر می رسد تازگی دارد و تاکنون در رسانهای منتشر نشده است به صورت برگزیده در پی می آید:
– در هفته سوم از آخرین دور مذاکرات هستهای در وین مشکل مساله تحریمهای تسلیحاتی ایران هنوز باقی بود. مساله اصلی این بود که چه زمانی باید این تحریمها برداشته شود. جان کری مسئول تیم مذاکرهکننده آمریکایی تاکید داشت که این تحریمها باید باقی بماند و محمدجواد ظریف رییس تیم مذاکره کننده ایرانی بر لغو این تحریمها تاکید داشت. روسیه و چین هم از موضع ایران در مورد لغو تحریمها حمایت میکردند چون ایران یک بازار برای این دو کشور محسوب میشود. در نهایت یک راه حل میانه حاصل شد؛ هر چند مورد رضایت کامل هر دو طرف نبود: باقی ماندن تحریم ۵ ساله تسلیحاتی سلاحهای متعارف و تحریم ۸ ساله فناوریهای موشکی.
کری به طور خصوصی به تیم مذاکره کننده آمریکایی گفته بود هرگونه لغو یکباره تحریمهای تسلیحاتی ایران موضع جمهوریخواهان مخالف توافق در کنگره را علیه توافق تقویت خواهد کرد. اما دوشنبه شب در تماس تلفنی کری با اوباما دو طرف توافق کردند هیچ گزینهای بدتر از برهم خوردن و شکست مذاکرات هستهای که برطرف کننده نگرانیهای آنها از احتمال دستیابی به سلاح هستهای است، وجود ندارد.
– ۱۷ روز بلند و طاقتفرسای آخرین دور مذاکرات در وین شامل شب بیداریها، فریادها و درگیریهای لفظی – برخی واقعی و برخی صحنه سازی شده و به منظور تحت تاثیر قرار دادن طرف مقابل در مذاکرات – بود. گاهی اوقات این اختلافات به حدی می رسید که تصور می شد دو طرف(ایران و آمریکا) با دو دستور کار و هدف کاملا متفاوت و مغایر دارند مذاکره می کنند.
– برای اوباما اولین و مهمترین هدف از مذاکرات جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای و طولانیتر کردن نقطه گریز هستهای ایران بود. برای ایران مهمترین هدف برداشته شدن تحریمها در کنار به رسمیت شناخته شدن حقوق هستهای این کشور بود.
– تندروها در ایران خواهان رسیدن به هیچ نوع توافقی نبودند. برخی از آنها از تحریمها به «پول و پله» رسیدند چون کنترل بازار سیاه را به دست گرفتند.
– توافق هستهای با جمع شدن چند عامل به دست آمد: سلطان عمان (قابوس بن سعید) آغازگر این مذاکرات بود چون او به طرفهای آمریکایی اطمینان داد اگر آنها از موضع جدی و برابر با ایرانیها وارد مذاکره شوند او تضمین می دهد که ایرانیها پاسخ مثبتی خواهند داد. او به آمریکاییها گفت که می تواند یک کانال برای تماس با ایران برای آنها باشد. انتخاب حسن روحانی به ریاست جمهوری دیگر عامل توافق هستهای بود. لابراتوارهای شبیه سازی هستهای در سرتاسر آمریکا که امکان آزمایش گزینههای مختلف تغییر کاربری سایتهای هستهای ایران را به طور دقیق و در لحظه در اختیار تیم مذاکره کننده آمریکایی قرار می دادو بدون تردید حضور دو دیپلمات ارشد یعنی جان کری و محمد جواد ظریف و تلاش آنها برای رسیدن به توافق.
– ظریف و کری در واپسین هفته مذاکرات در یک مرتبه درگیری لفظی داشتند تا جایی که ظریف با صدای بلند خطاب به او فریاد زد: «هیچوقت یک ایرانی را تهدید نکنید.» در سوی دیگر میز مذاکره سرگئی لاوروف پس از این فریاد ظریف تلاش کرد اختلاف را بخواباند و با یک لحن طنز و شوخیگونه حرف ظریف را تکرار کرد و گفت: «یک روس را هم تهدید نکنید.» پس از این اقدام لاوروف، اتاق مذاکره با خنده عصبی حاضران منفجر شد.
– در جریان مذاکرات لوزان (در فروردین ۱۳۹۴) ظریف گفته بود: «دیگر هیچوقت دیگر در تاریخ شانس جمع شدن روحانی، ظریف و صالحی از ایران و اوباما و بایدن و کری و مونیز از آمریکا وجود نخواهد داشت.»
– جان کری وزیر امور خارجه آمریکا در جریان سفر ماه دسامبر سال ۲۰۱۱ خود به عمان با سلطان قابوس دیدار کرد. کری در آن زمان هنوز وزیر امور خارجه نبود و سناتور دموکرات ایالت ماساچوست و رییس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا بود. اولین نطفه مذاکرات هسته ای با ایران در آن دیدار شکل گرفت و امکان گفتوگو با ایران بر سر برنامه هسته ای مورد بحث قرار گرفت. سلطان قابوس اطمینان داد که به نظر او رسیدن به یک توافق در مساله هسته ای بین دو طرف (ایران و آمریکا) امکان پذیر است. سلطان به کری گفت شانس زیادی برای موفقیت وجود دارد اگر اوباما به مقامات ایرانی ثابت کند که عزم جدی برای حل دیپلماتیک موضوع هسته ای دارد. سلطان عمان تاکید کرده بود یافتن یک راه حل برای مساله هسته ای ایران نیازمند یافتن یک فرمول عزتمندانه و آبرومندانه برای ایران است.
– ۷ ماه پس از مذاکرات کری و سلطان عمان گفتوگوهای محرمانه دو هیات ایرانی و آمریکایی با میانجیگری عمان در این کشور آغاز شد اما آن دیدار نتایج زیادی نداشت تا اینکه چند ماه پس از آغاز این گفت و گوهای محرمانه در انتخابات ۲۴ خرداد ۱۳۹۲ حسن روحانی رییس جمهور ایران پیروز شد.
– یکی از مشاوران اوباما می گوید: پس از انتخاب حسن روحانی به ریاست جمهوری ایران اوباما گفت باید به رهبر ایران نامه ای بنویسم چون این زمان مناسبی است. تصور اوباما این بود که این همان فرصتی است که او به دنبالش بوده است.
– مشاوران اوباما درباره آغاز مذاکرات هسته ای با ایران و موضع اولیه آمریکا در این مذاکرات مشغول بحث و بررسی بودند. غالب آنها می گفتند اگر موضع آمریکا همانند موضع دولت بوش درباره برچیدن تمامی تاسیسات و سانتریفیوژ های ایران باشد ، ایرانی ها پای میز مذاکره نخواهند آمد.
– دنیس راس مشاور دولت اوباما در امور ایران و خاورمیانه در دوره نخست ریاست جمهوری او می گوید: ایده اصلی برای آغاز مذاکره این بود که ما با ظرفیت محدود غنی سازی در ایران موافقت کنیم. در این صورت می توان اطمینان یافت که برنامه هسته ای ایران اهدافی کاملا صلح آمیز خواهد داشت.
– درخواست آمریکا از تعداد سانتریفیوژهای موجود در ایران و خواسته ایران در این زمینه شکاف عمده ای داشت. از این رو کارشناسان هسته ای در وزارت انرژی آمریکا پیشنهاد دادند نقطه ثقل مذاکرات روی تعداد سانتریفیوژها نباشد بلکه اگر تمرکز روی «نقطه گریز» ایران باشد، موثرتر است.
– پس از آغاز آخرین مرحله از مذاکرات هسته ای در وین، هیات مذاکره کننده آمریکا بر این باور بودند که عدم حضور دکتر صالحی یک مشکل اصلی است چون او باید درباره مسایل فنی در هیات ایرانی اظهار نظر کند. صالحی در دو ماه گذشته ۳ عمل جراحی داشت و در آخرین گفتوگویی که با همتای آمریکایی خود مونیز داشت صدای ضعیفی داشت. یک دیپلمات آمریکایی می گوید ما دقیقا نمی دانستیم صالحی خود مایل به حضور در مذاکرات نیست یا اینکه واقعا ضعف جسمی دارد، چون بدون حضور او مذاکرات به نتیجه نمی رسید.
– دو روز پس از رسیدن کری به وین برای آخرین دور مذاکرات، ظریف یک سفر سریع ظاهرا برای مشاوره به تهران داشت. او به همراه صالحی به وین بازگشت. جو هتل کوبورگ سنگین بود تا اینکه هیات ایرانی در روز ۴ جولای برای شکستن یخ مذاکرات از هیات آمریکایی برای ناهار مشترک دعوت به عمل آورد. ظریف در این ناهار از جو سنگین در تهران علیه توافق هستهای سخن گفت و کری هم متقابلا از فشارهایی که از جانب مخالفان توافق در آمریکا به او وارد می شود سخن گفت و اینکه آنها حتی از جزییات مذاکره اطلاعی ندارند و چشم بسته فقط انتقاد می کنند.
– یک دیپلمات آمریکایی درباره روزهای سخت و نفسگیر مذاکرات میگوید: ضرب الاجل ۹ ژوئیه به ضرر ما تمام می شد چون تیم مذاکره کننده ایرانی میخواست از این ضرب الاجل به عنوان یک فرصت برای تحمیل نظرات خود در لحظات آخر استفاده کند. ایرانیها می دیدند داریم به ضرب الاجل نزدیک می شویم و به خاطر جلوگیری از طولانی تر شدن بررسی توافق هستهای در کنگره آمریکا احتمالا ما مجبور به دادن امتیازات بیشتر خواهیم بود.
– اوباما در روزهای پایانی به شدت روند مذاکرات را دنبال می کرد و روزی چند مرتبه از طریق تلفن در جریان آن بود.
– آخرین موضوع پرچالش مذاکرات مساله لغو قطعنامههای شورای امنیت و تحریمهای تسلیحاتی بود. جملهبندی دقیق قطعنامه شورای امنیت در این باره وقت زیادی از مذاکرات را به خود صرف کرد. در نهایت روز سه شنبه آخرین توافقها صورت گرفت و توافق نهایی اعلام شد.
نظر