چه شد که ناگهان آتش میان اسراییل و حماس به آسمان رفت؟ از امیر قطر چه خبر؟
نتانیاهو و باراک در آستانه انتخابات پارلمانی اسراییل، دستور حمله دوباره به غزه را داده اند تا خود را در اسرائیل رهبرانی قدرتمند نشان دهند و رای به دست آورند..نتانیاهو دیروز گفته حماس از راکت های ایرانی فجر- ۵ برخوردار شده
در حالی که تنها دو هفته از ورود امیر قطر، به عنوان بلندپایه ترین مقام خارجی به غزه می گذرد، این منطقه ناگهان زیر آتش شدید اسرائیلی ها قرار گرفت و این پرسش را به وجود آورده که ناگهان چه رخ داد که عملا جنگ تازه ای رخ داد؟
به گزارش سرویس بین الملل "بازتاب"، برخی تحلیلگران از یک سو انتخابات پیش روی اسراییل را در این زمینه موثر می دانند که نتانیاهو که درگیر بحرانهای شدید است، با نشان دادن قدرت خود در کوبیدن حماس، جایگاه خود را در انتخابات ارتقا بخشد و البته ترور "الجعبری"، فرمانده ارشد گردانهای القسام و حتی تهدید خود اسماعیل هنیه و الزهار برای او موفقیت قابل توجهی به شمار می آید.
از سوی دیگر نیروهای حماس که اندکی بعد از ورود امیر قطر، شلیک موشک های خود به سوی سرزمینهای اشغالی را افزایش داده اند، طبعا بعد از شهادت فرمانده ارشد گردانهای القسام، تصمیم گرفته اند به شدت به این حمله پاسخ دهند و انتقام فرمانده خود را بگیرند؛ امری که باعث شده طی ساعات اخیر ده ها موشک شلیک کنند که یکی از آنها باعث مرگ 3 اسرائیلی شده است.
البته تضعیف سوریه نیز در این میان بی ارتباط به نظر نمی رسد.
پرتاب راکت از سوی غزه به شمال اسرائیل
در حالی که عملیات گسترده نظامی ارتش اسرائیل علیه گروه های مسلح فلسطینی در نوار غزه امروز پنجشنبه، ادامه یافت، برای نخستین بار اصابت یک فروند راکت شلیک شده از سوی فلسطینی ها به خانه یک اسرائیلی، سه نفر از اتباع این رژیم را کشت.
به گزارش رسانه های خارجی، اقدامات نظامی اسرائیل علیه غزه از بعد از ظهر چهارشنبه و با حمله اسرائیل به خودروی حامل فرمانده شاخه نظامی حماس شدت گرفت؛ حمله ای از یک جنگنده اسرائیلی به اتومبیلی که در آن احمد الجعبری و پسرش به شهادت رسیدند.
چند ساعت پس از این حمله، سیزده فلسطینی دیگر در حملات هوایی اسرائیل به نقاط مختلف نوار غزه کشته شدند.
در حالی که در سراسر پنجشنبه حملات متقابل اسرائیل و تشکل های مسلح فلسطینی ادامه داشت، در همین روز، آیین تشییع جنازه احمد الجعبری با حضور دهها هزار فلسطینی در خیابان های مرکزی شهر غزه در جریان بود.
رسانه های اسرائیل در این ساعات که تشییع جنازه ادامه داشت و سران اصلی حماس نیز در آن شرکت کرده بودند، تأکید داشتند که عملیات هوایی اسرائیل کاهش یافته اما انتظار می رود که این حملات در پایان مراسم یاد شده، شدت گیرد.
روز پنجشنبه از یکسو در حملات راکتی گروه های مقاومت فلسطینی به جنوب سرزمینهای اشغالی، سه اسرائیلی کشته و نیز در حملات اسرائیل به بخش شمالی نوار غزه در بامداد این روز، دو فلسطینی در منطقه «جبلیه» کشته شدند تا شمار فلسطینی هایی که در چند ساعت به قتل رسیدند، به سیزده نفر افزایش یابد و شمار دیگری نیز زخمی شوند.
ارتش اسرائیل که عملیات نظامی خود را «ستون دود» نامگذاری کرده است، شماری از نیروهای ذخیره خود را به خدمت زیر پرچم فراخوانده است؛ امری که تنها در زمان برنامه ریزی برای یک حمله زمینی انجام می شود. نیروهای ذخیره که خود را معرفی کرده اند و نیز سربازان دوره منظم به جنوب اعزام شده و در چند قدمی مرز با غزه مستقر شده اند.
دولتمردان اسرائیل و نیز فرماندهان ارشد ارتش این رژیم گفته اند که نه تنها آماده اعزام نیروی نظامی زمینی به غزه، حتی تا حد تسلط دوباره بر این باریکه هستند بلکه می توانند سران اصلی حماس و از جمله اسماعیل هنیه نخست وزیر حماس در غزه را هدف قرار دهند و سران حماس در پوشش «کادر سیاسی» از مسئولیت حملات راکتی به اسرائیل در امان نخواهند بود.
اسرائیل در کشتن سران سیاسی و رهبر روحانی بنیانگذار حماس شیخ احمد یاسین سابقه طولانی دارد. اما در سال های اخیر این نوع اقدامات را بسیار محدود کرده بود تا تفاهم نانوشته خود با حماس را رعایت کرده باشد.
احمد سعید خلیل الجعبری سه روز پس از آن کشته شد که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل درجلسه دولت خود تأکید کرد که تداوم حملات راکتی از غزه را بیش از این تحمل نمی کند و آماده است که «وضع را وخیم تر کند»؛ به ادعای ارتش اسرائیل، از نهم نوامبر بیش از صد و پنجاه راکت به اسرائیل اصابت کرده است.
رسانه های اسرائیلی گفته اند حمله راکتی فلسطینی ها که پنجشنبه جان دو زن و یک مرد اسرائیلی را در شهرک «کریات ملاخی» گرفته است، نتیجه اصابت مستقیم راکت به یک ساختمان بوده است که در کنار کشته شدن سه اسرائیلی، ساختمان آنها نیز دچار آتش سوزی شد.
در دور تازه تشدید حملات اسرائیل و غزه علیه یکدیگر، این نخستین بار است که چند اسرائیلی در حملات راکتی کشته می شوند؛ اسرائیل همیشه واکنش بسیار شدیدی به کشته شدن حتی یک شهروند خود نشان می دهد.
یک نماینده نژادپرست دولت اسرائیل که پنجشنبه از شهر «کریات ملاخی» دیدار می کرد، در مصاحبه با رادیوی سراسری اسرائیل گفت : خون یک یهودی بیشتر از خون تمامی چند میلیون مردم غزه اهمیت دارد و اگر لازم به گسترش عملیات نظامی باشد، خواهیم کرد.
سیستم ضد راکتی «گنبد آهنین» اسراییل توانسته است شماری از راکت ها را مهار کند اما با کشته شدن سه اسرائیلی در حمله بامداد پنجشنبه، به نظر می رسد موفقیت این سیستم صددرصدی نیست بویژه اینکه اسرائیل خود اذعان دارد که از شمار کافی این سیستم ها، به دلیل کمبود بودجه، برخوردار نیست.
اسرائیل می گوید از ماه گذشته که امیر قطر از غزه دیدار کرد، حملات راکتی از غزه پس از مدت ها آرامش، از سرگرفته شده و برای نخستین بار نیز شاخه نظامی حماس تأیید می کند که در این حملات نقش دارد.
در سه هفته گذشته، دو بار و هر بار به مدت چند روز، حملات متقابل به یکدیگر شدت گرفت؛ دور تازه از هفته گذشته و پس از آنکه یک راکت به یک خودروی ارتش اسرائیل در نزدیکی غزه اصابت کرد و موجب زخمی شدن چهار نیروی نظامی اسرائیلی شد، آغاز گردید.
تمامی گروه های مسلح فلسطینی در حملات راکتی دور جدید و نیز در دور پیشین که سه هفته پیش بود، مسئولیت بر عهده گرفته اند؛ «یگان های عزالدین القسام» شاخه نظامی حماس، «یگان های القدس» شاخه نظامی سازمان جهاد اسلامی فلسطین، «یگان های صلاح الدین» شاخه نظامی «کمیته های مقاومت مردمی»، «گردان های ابوعلی مصطفی» شاخه نظامی «جبهه مردمی آزادیبخش فلسطین» و نیز تشکل های دیگر.
شاخه نظامی حماس در حالی در این دو دور حملات راکتی به اسرائیل قبول مسئولیت کرده است که این سازمان که بر باریکه غزه حاکم است، در سه سال گذشته تفاهم نانوشته ای را با اسرائیل رعایت می کرد.
خبرنگاران نظامی رسانه های اسرائیل می گویند ارزیابی ارتش این کشور این است که حماس به خاطر کشته شدن فرمانده شاخه نظامی خود، اکنون در حال برنامه ریزی برای یک عملیات بزرگ علیه اسرائیل است تا پرستیژ شبه نظامیان و روحیه آنان را حفظ کند.
آنها می گویند این احتمال وجود دارد که حماس بخواهد با راکت های دوربردتر، این بار به تل آویو نیز ضربه بزند. این در حالی است که هزاران اسرائیلی، مناطق مسکونی جنوب را ترک کرده و نزد بستگان خود در سایر نقاط این سرزمینهای بسیار کوچک و کم مساحت رفته اند.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل چهارشنبه گفته بود که حماس از راکت های ایرانی فجر- ۵ برخوردار شده است.
ایهود باراک، وزیر دفاع اسرائیل پنحشنبه گفت که بخشی از حملات هوایی چهارشنبه شب این کشور علیه غزه، ضربه به انبار راکت های «فجر» بوده، اما بعید ندانست که حماس بخواهد از بقیه راکت هایی از این نوع که دارد، حتی به تل آویو حمله کند.
مقامات فلسطینی چه در کرانه باختری و چه در غزه می گویند که نخست وزیر و وزیر دفاع اسرائیل در آستانه انتخابات پارلمانی «کنست»، دستور حمله دوباره به غزه را داده اند تا خود را در چشم اتباع اسرائیل به عنوان رهبرانی قدرتمند نشان دهند و رای به دست آورند؛ اما اسرائیل می گوید که تنها برای تامین امنیت مردم خود این اقدامات نظامی را انجام می دهد تا فلسطینی ها از راکت پرانی دست بردارند و این وضعیت، «ارتباطی با انتخابات اسرائیل ندارد»!
در شبانه روز گذشته، در دو سوی مرز حالت اضطراری برقرار شده است؛ مدارس در سوی اسرائیلی بسته شده و شهروندان با شنیدن هر آژیر خطر حمله راکتی، به سوی پناهگاه ها می دوند و در غزه، مردم نگران گسترش حملات هوایی اسرائیل و به بار آمدن کشته ها و مجروحین بیشتر هستند.
وضعیت نظامی جدید نگرانی های عمیق سران منطقه را در پی آورده است؛ محمود عباس رهبر تشکیلات خودگردان فلسطینی که به اروپا رفته بود تا پشتیبانی کشورهای اروپایی را از درخواست فلسطینی ها برای ارتقای جایگاه این تشکیلات در سازمان ملل بدست آورد، سفر خود را در حالی که به سوییس رسیده بود، ناتمام گذاشت و برای رسیدگی نزدیک از اوضاع، به رام الله بازگشت.
عباس و یارانش در تشکیلات فلسطینی که حضور فیزیکی در غزه ندارند، اسرائیل را قویاً نکوهش کرده و خواهان فشار جامعه جهانی بر اسرائیل، برای قطع این حملات شده اند.
مصر نیز که در دو دور حملات متقابل اسرائیل و فلسطینی ها برای برقراری آرامش تلاش کرده بود، پنجشنبه از آمریکا خواست که مانع از ادامه تجاوزگری های اسرائیل شود؛ محمد عمرو وزیرخارجه مصر در تماس تلفنی با هیلاری کلینتون وزیرخارجه آمریکا خواهان آن شد که با ایجاد فشار بر اسرائیل، نگذارد که وضع از این وخیم تر شود.
مصر برای نشان دادن خشم خود، سفیر جدیدش در تل آویو را که تنها سه هفته پیش به اسرائیل اعزام شده بود، شامگاه چهارشنبه برای رایزنی از اسرائیل فرا خواند و پس از ساعتی نیز سفیر و معاون سفیر اسرائیل در مصر، از بیم بروز خشم مردم مصر، قاهره را ترک کردند و به اسرائیل بازگشتند.
از یک سو باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا در تماس تلفنی با محمد مرسی رییس جمهوری مصر خواهان ایفای نقش مثبت مصر در این بحران شده است و از سوی دیگر، نخست وزیر اسرائیل در تماس تلفنی با باراک اوباما، دلایل حمله اسرائیل به غزه را توضیح داده است.
کشورهای عربی تلاش کرده اند که نشست شورای امنیت در روز پنجشنبه (به وقت نیویورک) نیز برای دومین روز پی در پی به بررسی اضطراری حمله اسرائیل به غزه اختصاص یابد و اسرائیل تقبیح شود زیرا نشست چهارشنبه شب شورای امنیت بدون نکوهش اسرائیل پایان گرفته بود؛ نشستی که در آن سوزان رایس نماینده آمریکا در سازمان ملل به تندی حملات راکتی فلسطینی ها به اسرائیل را سرزنش کرد.
در میان حمایت یکجانبه و چشمگیر آمریکا و شخص باراک اوباما از انگیزه های اسرائیل از تشدید حملات، بسیاری از سران جهان و سازمان های بین المللی از طرفین نزاع خواسته اند که شکیبا باشند.
سازمان ملل، روسیه، فرانسه و کشورهای دیگر، طرفین را به خودداری از تشدید وضع فراخوانده اند هرچند که واکنش ترکیه از جنس دیگری بوده است؛ احمد داوود اوغلو وزیرخارجه ترکیه به اسرائیل هشدار داد که با ادامه این حملات، ترکیه علیه اسرائیل در نهادهای بین المللی تلاش خواهد کرد.
ایران حمله نظامی وسیع اسرائیل به غزه را نکوهش کرده و آن را «ترور سازماندهی شده دامنه دار رژیم صهیونیستی» به غزه نامید.
رامین مهمان پرست سخنگوی وزارت خارجه ایران روز پنجشنبه از کشورهای «غیر متعهد» نیز خواست که با اسرائیل قطع رابطه کنند، و گفت: «انفعال و سکوت سازمان ها و نهادهای بین المللی در برخورد با جنایات رژیم صهیونیستی، سبب جری ترشدن بیش از پیش این رژیم شده است.»
امیر حسین عبداللهیان معاون عربی و آفریقای وزارت خارجه ایران نیز روز پنجشنبه به خبرگزاری «فارس» گفت: «مقاومت در فلسطین پاسخی دندان شکن به تل آویو خواهد داد».
در برخی از کشورها، تظاهرات حمایت از فلسطینی ها و نکوهش اسرائیل از سرگرفته شده است؛ ترکیه نخستین کشوری بود که این تظاهرات در آن از سرگرفته شد.
احمد الجعبری ارشدترین و مهم ترین نیروی نظامی حماس بود که از سالها پیش در فهرست سیاه تروریستی نیروهای تحت تعقیب اسرائیل قرار داشت.
ربودن گیلعاد شلیط سرباز اسرائیلی که پنج سال و نیم عضو حماس بود، و احمد الجعبری عامل آن شناخته شده بود، مانع از آن شد که اسرائیل قصد خود را برای ضربه زدن به الجعبری عملی کند زیرا نگران کشته شدن شلیط در اسارت نیروهای تحت فرمان الجعبری بود؛ روزی که حماس شلیط را سال گذشته در برابر آزادی هزار و یکصد زندانی امنیتی به اسرائیل تحویل داد، احمد الجعبری خود شلیط را به افسران مصری که میانجی این معامله بودند، تحویل داد.
اما رییس ستاد نظامی حماس همواره احساس امنیت خوبی داشت و بدون محافظ، و آزادانه با خودروی خودش در خیابان های غزه حرکت می کرد؛ اسرائیل با استفاده از همین تردد علنی الجعبری بود که او را روز چهارشنبه به قتل رساند.
اسرائیل در تابستان ۲۰۰۵ بنا به تصمیم آریل شارون نخست وزیر وقت اسرائیل، به طور یکجانبه و بدون توافق با فلسطینی ها، به اشغال غزه پس از چهار دهه پایان داد اما از آن زمان، هزاران راکت از غزه به اسرائیل شلیک شده است.
اسرائیل در ژانویه ۲۰۰۹ نیز عملیات نظامی وسیع «سرب مذاب» را علیه تشکل های فلسطینی در غزه به مدت ۲۲ روز پیگیری کرد که در آن، بین ۱۱۰۰ تا بیش از ۱۴۰۰ فلسطینی شهید و شمار کثیر دیگری زخمی شدند و ویرانی های بسیاری به بار آمد که هنوز کمک جامعه جهانی و امیرنشین های خلیج فارس برای بازسازی آن ادامه دارد. ایران نیز در این بازسازی ها کمک های مالی چشمگیری اهداء کرده بود.
باریکه غزه در سال های اخیر به بازسازی و عمران مشغول بود و همین ماه گذشته بود که امیر قطر با انجام نخستین دیدار تاریخی ازغزه ۴۵۰ میلیون دلار به فلسطینی ها برای بازسازی ها هدیه کرد؛ چند روز پس از آن نیز امیر بحرین نمایندگان ارشد دربار خود را با کمک های مالی وسیع به غزه فرستاد.
در همین حال حدود بیست ماه است که قطر یکی از معرکه گردانان جنگ سوریه شده و عرب را با عرب درگیر کرده و ارتش یکی از قدرتمندترین کشورهای عربی هم کاملا دچار فرسایش شده است.
کشته شدن حدود سی هزار نفر در جنگ داخلی سوریه با زدو خوردهای دوجانبه ارتش و معترضان و تحریک قطر و عربستان، این کشور را که یکی از بزرگترین جبهه های مقاومت علیه اسرائیل بود، کاملا تضعیف کرده است.
این موارد هم توجه ها را از مسأله فلسطین دور کرده و این جبهه را کاملا تضعیف کرده است.
سوریه که شاهد نزدیک شدن حماس به جبهه قطر بود، دفاتر حماس را در سوریه بست و بدین ترتیب، حماس از یک حامی سابق خود دور شد و طبعا این اختلاف در جهان عرب هم در شیر کردن اسرائیل علیه اعراب مسلمان بی تاثیر نبوده است.
حال امیر قطر توضیح دهد که در این روزهای وانفسای ضعف اعراب و تحقیر آنان توسط اسرائیل کجاست و چه تصوراتی در سر دارد؟
نتانیاهو و باراک در آستانه انتخابات پارلمانی اسراییل، دستور حمله دوباره به غزه را داده اند تا خود را در اسرائیل رهبرانی قدرتمند نشان دهند و رای به دست آورند..نتانیاهو دیروز گفته حماس از راکت های ایرانی فجر- ۵ برخوردار شده
در حالی که تنها دو هفته از ورود امیر قطر، به عنوان بلندپایه ترین مقام خارجی به غزه می گذرد، این منطقه ناگهان زیر آتش شدید اسرائیلی ها قرار گرفت و این پرسش را به وجود آورده که ناگهان چه رخ داد که عملا جنگ تازه ای رخ داد؟
به گزارش سرویس بین الملل "بازتاب"، برخی تحلیلگران از یک سو انتخابات پیش روی اسراییل را در این زمینه موثر می دانند که نتانیاهو که درگیر بحرانهای شدید است، با نشان دادن قدرت خود در کوبیدن حماس، جایگاه خود را در انتخابات ارتقا بخشد و البته ترور "الجعبری"، فرمانده ارشد گردانهای القسام و حتی تهدید خود اسماعیل هنیه و الزهار برای او موفقیت قابل توجهی به شمار می آید.
از سوی دیگر نیروهای حماس که اندکی بعد از ورود امیر قطر، شلیک موشک های خود به سوی سرزمینهای اشغالی را افزایش داده اند، طبعا بعد از شهادت فرمانده ارشد گردانهای القسام، تصمیم گرفته اند به شدت به این حمله پاسخ دهند و انتقام فرمانده خود را بگیرند؛ امری که باعث شده طی ساعات اخیر ده ها موشک شلیک کنند که یکی از آنها باعث مرگ 3 اسرائیلی شده است.
البته تضعیف سوریه نیز در این میان بی ارتباط به نظر نمی رسد.
پرتاب راکت از سوی غزه به شمال اسرائیل
در حالی که عملیات گسترده نظامی ارتش اسرائیل علیه گروه های مسلح فلسطینی در نوار غزه امروز پنجشنبه، ادامه یافت، برای نخستین بار اصابت یک فروند راکت شلیک شده از سوی فلسطینی ها به خانه یک اسرائیلی، سه نفر از اتباع این رژیم را کشت.
به گزارش رسانه های خارجی، اقدامات نظامی اسرائیل علیه غزه از بعد از ظهر چهارشنبه و با حمله اسرائیل به خودروی حامل فرمانده شاخه نظامی حماس شدت گرفت؛ حمله ای از یک جنگنده اسرائیلی به اتومبیلی که در آن احمد الجعبری و پسرش به شهادت رسیدند.
چند ساعت پس از این حمله، سیزده فلسطینی دیگر در حملات هوایی اسرائیل به نقاط مختلف نوار غزه کشته شدند.
در حالی که در سراسر پنجشنبه حملات متقابل اسرائیل و تشکل های مسلح فلسطینی ادامه داشت، در همین روز، آیین تشییع جنازه احمد الجعبری با حضور دهها هزار فلسطینی در خیابان های مرکزی شهر غزه در جریان بود.
رسانه های اسرائیل در این ساعات که تشییع جنازه ادامه داشت و سران اصلی حماس نیز در آن شرکت کرده بودند، تأکید داشتند که عملیات هوایی اسرائیل کاهش یافته اما انتظار می رود که این حملات در پایان مراسم یاد شده، شدت گیرد.
روز پنجشنبه از یکسو در حملات راکتی گروه های مقاومت فلسطینی به جنوب سرزمینهای اشغالی، سه اسرائیلی کشته و نیز در حملات اسرائیل به بخش شمالی نوار غزه در بامداد این روز، دو فلسطینی در منطقه «جبلیه» کشته شدند تا شمار فلسطینی هایی که در چند ساعت به قتل رسیدند، به سیزده نفر افزایش یابد و شمار دیگری نیز زخمی شوند.
ارتش اسرائیل که عملیات نظامی خود را «ستون دود» نامگذاری کرده است، شماری از نیروهای ذخیره خود را به خدمت زیر پرچم فراخوانده است؛ امری که تنها در زمان برنامه ریزی برای یک حمله زمینی انجام می شود. نیروهای ذخیره که خود را معرفی کرده اند و نیز سربازان دوره منظم به جنوب اعزام شده و در چند قدمی مرز با غزه مستقر شده اند.
دولتمردان اسرائیل و نیز فرماندهان ارشد ارتش این رژیم گفته اند که نه تنها آماده اعزام نیروی نظامی زمینی به غزه، حتی تا حد تسلط دوباره بر این باریکه هستند بلکه می توانند سران اصلی حماس و از جمله اسماعیل هنیه نخست وزیر حماس در غزه را هدف قرار دهند و سران حماس در پوشش «کادر سیاسی» از مسئولیت حملات راکتی به اسرائیل در امان نخواهند بود.
اسرائیل در کشتن سران سیاسی و رهبر روحانی بنیانگذار حماس شیخ احمد یاسین سابقه طولانی دارد. اما در سال های اخیر این نوع اقدامات را بسیار محدود کرده بود تا تفاهم نانوشته خود با حماس را رعایت کرده باشد.
احمد سعید خلیل الجعبری سه روز پس از آن کشته شد که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل درجلسه دولت خود تأکید کرد که تداوم حملات راکتی از غزه را بیش از این تحمل نمی کند و آماده است که «وضع را وخیم تر کند»؛ به ادعای ارتش اسرائیل، از نهم نوامبر بیش از صد و پنجاه راکت به اسرائیل اصابت کرده است.
رسانه های اسرائیلی گفته اند حمله راکتی فلسطینی ها که پنجشنبه جان دو زن و یک مرد اسرائیلی را در شهرک «کریات ملاخی» گرفته است، نتیجه اصابت مستقیم راکت به یک ساختمان بوده است که در کنار کشته شدن سه اسرائیلی، ساختمان آنها نیز دچار آتش سوزی شد.
در دور تازه تشدید حملات اسرائیل و غزه علیه یکدیگر، این نخستین بار است که چند اسرائیلی در حملات راکتی کشته می شوند؛ اسرائیل همیشه واکنش بسیار شدیدی به کشته شدن حتی یک شهروند خود نشان می دهد.
یک نماینده نژادپرست دولت اسرائیل که پنجشنبه از شهر «کریات ملاخی» دیدار می کرد، در مصاحبه با رادیوی سراسری اسرائیل گفت : خون یک یهودی بیشتر از خون تمامی چند میلیون مردم غزه اهمیت دارد و اگر لازم به گسترش عملیات نظامی باشد، خواهیم کرد.
سیستم ضد راکتی «گنبد آهنین» اسراییل توانسته است شماری از راکت ها را مهار کند اما با کشته شدن سه اسرائیلی در حمله بامداد پنجشنبه، به نظر می رسد موفقیت این سیستم صددرصدی نیست بویژه اینکه اسرائیل خود اذعان دارد که از شمار کافی این سیستم ها، به دلیل کمبود بودجه، برخوردار نیست.
اسرائیل می گوید از ماه گذشته که امیر قطر از غزه دیدار کرد، حملات راکتی از غزه پس از مدت ها آرامش، از سرگرفته شده و برای نخستین بار نیز شاخه نظامی حماس تأیید می کند که در این حملات نقش دارد.
در سه هفته گذشته، دو بار و هر بار به مدت چند روز، حملات متقابل به یکدیگر شدت گرفت؛ دور تازه از هفته گذشته و پس از آنکه یک راکت به یک خودروی ارتش اسرائیل در نزدیکی غزه اصابت کرد و موجب زخمی شدن چهار نیروی نظامی اسرائیلی شد، آغاز گردید.
تمامی گروه های مسلح فلسطینی در حملات راکتی دور جدید و نیز در دور پیشین که سه هفته پیش بود، مسئولیت بر عهده گرفته اند؛ «یگان های عزالدین القسام» شاخه نظامی حماس، «یگان های القدس» شاخه نظامی سازمان جهاد اسلامی فلسطین، «یگان های صلاح الدین» شاخه نظامی «کمیته های مقاومت مردمی»، «گردان های ابوعلی مصطفی» شاخه نظامی «جبهه مردمی آزادیبخش فلسطین» و نیز تشکل های دیگر.
شاخه نظامی حماس در حالی در این دو دور حملات راکتی به اسرائیل قبول مسئولیت کرده است که این سازمان که بر باریکه غزه حاکم است، در سه سال گذشته تفاهم نانوشته ای را با اسرائیل رعایت می کرد.
خبرنگاران نظامی رسانه های اسرائیل می گویند ارزیابی ارتش این کشور این است که حماس به خاطر کشته شدن فرمانده شاخه نظامی خود، اکنون در حال برنامه ریزی برای یک عملیات بزرگ علیه اسرائیل است تا پرستیژ شبه نظامیان و روحیه آنان را حفظ کند.
آنها می گویند این احتمال وجود دارد که حماس بخواهد با راکت های دوربردتر، این بار به تل آویو نیز ضربه بزند. این در حالی است که هزاران اسرائیلی، مناطق مسکونی جنوب را ترک کرده و نزد بستگان خود در سایر نقاط این سرزمینهای بسیار کوچک و کم مساحت رفته اند.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل چهارشنبه گفته بود که حماس از راکت های ایرانی فجر- ۵ برخوردار شده است.
ایهود باراک، وزیر دفاع اسرائیل پنحشنبه گفت که بخشی از حملات هوایی چهارشنبه شب این کشور علیه غزه، ضربه به انبار راکت های «فجر» بوده، اما بعید ندانست که حماس بخواهد از بقیه راکت هایی از این نوع که دارد، حتی به تل آویو حمله کند.
مقامات فلسطینی چه در کرانه باختری و چه در غزه می گویند که نخست وزیر و وزیر دفاع اسرائیل در آستانه انتخابات پارلمانی «کنست»، دستور حمله دوباره به غزه را داده اند تا خود را در چشم اتباع اسرائیل به عنوان رهبرانی قدرتمند نشان دهند و رای به دست آورند؛ اما اسرائیل می گوید که تنها برای تامین امنیت مردم خود این اقدامات نظامی را انجام می دهد تا فلسطینی ها از راکت پرانی دست بردارند و این وضعیت، «ارتباطی با انتخابات اسرائیل ندارد»!
در شبانه روز گذشته، در دو سوی مرز حالت اضطراری برقرار شده است؛ مدارس در سوی اسرائیلی بسته شده و شهروندان با شنیدن هر آژیر خطر حمله راکتی، به سوی پناهگاه ها می دوند و در غزه، مردم نگران گسترش حملات هوایی اسرائیل و به بار آمدن کشته ها و مجروحین بیشتر هستند.
وضعیت نظامی جدید نگرانی های عمیق سران منطقه را در پی آورده است؛ محمود عباس رهبر تشکیلات خودگردان فلسطینی که به اروپا رفته بود تا پشتیبانی کشورهای اروپایی را از درخواست فلسطینی ها برای ارتقای جایگاه این تشکیلات در سازمان ملل بدست آورد، سفر خود را در حالی که به سوییس رسیده بود، ناتمام گذاشت و برای رسیدگی نزدیک از اوضاع، به رام الله بازگشت.
عباس و یارانش در تشکیلات فلسطینی که حضور فیزیکی در غزه ندارند، اسرائیل را قویاً نکوهش کرده و خواهان فشار جامعه جهانی بر اسرائیل، برای قطع این حملات شده اند.
مصر نیز که در دو دور حملات متقابل اسرائیل و فلسطینی ها برای برقراری آرامش تلاش کرده بود، پنجشنبه از آمریکا خواست که مانع از ادامه تجاوزگری های اسرائیل شود؛ محمد عمرو وزیرخارجه مصر در تماس تلفنی با هیلاری کلینتون وزیرخارجه آمریکا خواهان آن شد که با ایجاد فشار بر اسرائیل، نگذارد که وضع از این وخیم تر شود.
مصر برای نشان دادن خشم خود، سفیر جدیدش در تل آویو را که تنها سه هفته پیش به اسرائیل اعزام شده بود، شامگاه چهارشنبه برای رایزنی از اسرائیل فرا خواند و پس از ساعتی نیز سفیر و معاون سفیر اسرائیل در مصر، از بیم بروز خشم مردم مصر، قاهره را ترک کردند و به اسرائیل بازگشتند.
از یک سو باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا در تماس تلفنی با محمد مرسی رییس جمهوری مصر خواهان ایفای نقش مثبت مصر در این بحران شده است و از سوی دیگر، نخست وزیر اسرائیل در تماس تلفنی با باراک اوباما، دلایل حمله اسرائیل به غزه را توضیح داده است.
کشورهای عربی تلاش کرده اند که نشست شورای امنیت در روز پنجشنبه (به وقت نیویورک) نیز برای دومین روز پی در پی به بررسی اضطراری حمله اسرائیل به غزه اختصاص یابد و اسرائیل تقبیح شود زیرا نشست چهارشنبه شب شورای امنیت بدون نکوهش اسرائیل پایان گرفته بود؛ نشستی که در آن سوزان رایس نماینده آمریکا در سازمان ملل به تندی حملات راکتی فلسطینی ها به اسرائیل را سرزنش کرد.
در میان حمایت یکجانبه و چشمگیر آمریکا و شخص باراک اوباما از انگیزه های اسرائیل از تشدید حملات، بسیاری از سران جهان و سازمان های بین المللی از طرفین نزاع خواسته اند که شکیبا باشند.
سازمان ملل، روسیه، فرانسه و کشورهای دیگر، طرفین را به خودداری از تشدید وضع فراخوانده اند هرچند که واکنش ترکیه از جنس دیگری بوده است؛ احمد داوود اوغلو وزیرخارجه ترکیه به اسرائیل هشدار داد که با ادامه این حملات، ترکیه علیه اسرائیل در نهادهای بین المللی تلاش خواهد کرد.
ایران حمله نظامی وسیع اسرائیل به غزه را نکوهش کرده و آن را «ترور سازماندهی شده دامنه دار رژیم صهیونیستی» به غزه نامید.
رامین مهمان پرست سخنگوی وزارت خارجه ایران روز پنجشنبه از کشورهای «غیر متعهد» نیز خواست که با اسرائیل قطع رابطه کنند، و گفت: «انفعال و سکوت سازمان ها و نهادهای بین المللی در برخورد با جنایات رژیم صهیونیستی، سبب جری ترشدن بیش از پیش این رژیم شده است.»
امیر حسین عبداللهیان معاون عربی و آفریقای وزارت خارجه ایران نیز روز پنجشنبه به خبرگزاری «فارس» گفت: «مقاومت در فلسطین پاسخی دندان شکن به تل آویو خواهد داد».
در برخی از کشورها، تظاهرات حمایت از فلسطینی ها و نکوهش اسرائیل از سرگرفته شده است؛ ترکیه نخستین کشوری بود که این تظاهرات در آن از سرگرفته شد.
احمد الجعبری ارشدترین و مهم ترین نیروی نظامی حماس بود که از سالها پیش در فهرست سیاه تروریستی نیروهای تحت تعقیب اسرائیل قرار داشت.
ربودن گیلعاد شلیط سرباز اسرائیلی که پنج سال و نیم عضو حماس بود، و احمد الجعبری عامل آن شناخته شده بود، مانع از آن شد که اسرائیل قصد خود را برای ضربه زدن به الجعبری عملی کند زیرا نگران کشته شدن شلیط در اسارت نیروهای تحت فرمان الجعبری بود؛ روزی که حماس شلیط را سال گذشته در برابر آزادی هزار و یکصد زندانی امنیتی به اسرائیل تحویل داد، احمد الجعبری خود شلیط را به افسران مصری که میانجی این معامله بودند، تحویل داد.
اما رییس ستاد نظامی حماس همواره احساس امنیت خوبی داشت و بدون محافظ، و آزادانه با خودروی خودش در خیابان های غزه حرکت می کرد؛ اسرائیل با استفاده از همین تردد علنی الجعبری بود که او را روز چهارشنبه به قتل رساند.
اسرائیل در تابستان ۲۰۰۵ بنا به تصمیم آریل شارون نخست وزیر وقت اسرائیل، به طور یکجانبه و بدون توافق با فلسطینی ها، به اشغال غزه پس از چهار دهه پایان داد اما از آن زمان، هزاران راکت از غزه به اسرائیل شلیک شده است.
اسرائیل در ژانویه ۲۰۰۹ نیز عملیات نظامی وسیع «سرب مذاب» را علیه تشکل های فلسطینی در غزه به مدت ۲۲ روز پیگیری کرد که در آن، بین ۱۱۰۰ تا بیش از ۱۴۰۰ فلسطینی شهید و شمار کثیر دیگری زخمی شدند و ویرانی های بسیاری به بار آمد که هنوز کمک جامعه جهانی و امیرنشین های خلیج فارس برای بازسازی آن ادامه دارد. ایران نیز در این بازسازی ها کمک های مالی چشمگیری اهداء کرده بود.
باریکه غزه در سال های اخیر به بازسازی و عمران مشغول بود و همین ماه گذشته بود که امیر قطر با انجام نخستین دیدار تاریخی ازغزه ۴۵۰ میلیون دلار به فلسطینی ها برای بازسازی ها هدیه کرد؛ چند روز پس از آن نیز امیر بحرین نمایندگان ارشد دربار خود را با کمک های مالی وسیع به غزه فرستاد.
در همین حال حدود بیست ماه است که قطر یکی از معرکه گردانان جنگ سوریه شده و عرب را با عرب درگیر کرده و ارتش یکی از قدرتمندترین کشورهای عربی هم کاملا دچار فرسایش شده است.
کشته شدن حدود سی هزار نفر در جنگ داخلی سوریه با زدو خوردهای دوجانبه ارتش و معترضان و تحریک قطر و عربستان، این کشور را که یکی از بزرگترین جبهه های مقاومت علیه اسرائیل بود، کاملا تضعیف کرده است.
این موارد هم توجه ها را از مسأله فلسطین دور کرده و این جبهه را کاملا تضعیف کرده است.
سوریه که شاهد نزدیک شدن حماس به جبهه قطر بود، دفاتر حماس را در سوریه بست و بدین ترتیب، حماس از یک حامی سابق خود دور شد و طبعا این اختلاف در جهان عرب هم در شیر کردن اسرائیل علیه اعراب مسلمان بی تاثیر نبوده است.
حال امیر قطر توضیح دهد که در این روزهای وانفسای ضعف اعراب و تحقیر آنان توسط اسرائیل کجاست و چه تصوراتی در سر دارد؟
نظر