پاسخ : اخبار
کواکبيان در دانشگاه اميرکبير:
تحريم منبع رزق و روزي بعضيها شده بود
ميرکاظميدر مقابل پرسشهاي کواکبيان درباره اقداماتش در وزارت نفت سکوت کرد
دکتر مصطفي کواکبيان با بيان اينکه برخي افراد وقتي در مسائل مختلف سياسي و اقتصادي کم ميآورند مسئله فتنه را دستاويز ميکنند گفت: فتنه منبع رزق و روزي خوبي براي برخيها شده است.
به گزارش پايگاه خبري فريادگر، مناظره «گشايش اقتصادي براي ايران يا غرب؟» به همت بسيج دانشجويي دانشگاه اميرکبير بعد از ظهر شنبه يکم اسفند با حضور دکتر مصطفي کواکبيان دبيرکل حزب مردمسالاري و کانديداي ائتلاف اصلاحطلبان در انتخابات مجلس دهم و دکتر سيد مسعود ميرکاظميوزير نفت دولت احمدينژاد و کانديداي اصولگرايان در انتخابات مجلس برگزار شد.
در ابتداي اين مناظره مجري جلسه با سوالي از دو مدعو مبني بر اينکه تا چه اندازه گره زدن مسائل اقتصادي به مسائل بينالمللي درست است اين نشست را آغاز کرد و نظر مدعوين را در اين باره جويا شد. کواکبيان با بيان اينکه درباره عملکرد اقتصادي دولت يازدهم سه نکته را بايد در نظر گرفت گفت: مهمترين عملکرد دولت يازدهم در مسائل اقتصادي را بايد تلاش براي لغو تحريمها و به فرجام رساندن برجام بدانيم. هيچ کس نميتواند بگويد که قطعنامههايي که در طول دولت نهم و دهم به صورت ظالمانه عليه مردم ايران بسته شد، بر اقتصاد ما تاثير گذار نبودند. بنابراين اگر ميخواستيم کار اقتصادي جدي بکنيم بايد اينها لغو ميشد که در پي آن گشايش اقتصادي و تجارت اقتصادي ايجاد ميشد تا بتوان برخي از مشکلات را در پيش پاي برداشت. وي با اشاره به اينکه دولت يازدهم وارث وضعيت اقتصادي نامطلوبي است افزود: به عنوان مثال 3 هزار و 250 پروژه ناتمام از دولتهاي قبلي وجود داشت يا نرخ تورم با شتابي غيرقابل کنترل در حال افزايش بود. از سوي ديگر 5ميليون نفر بيکار در جامعه وجود داشت.
به گفته کواکبيان، ما رکود اقتصادي بينظيري را در اين دوره شاهديم به گونهاي که بيشاز 80 درصد بنيادهاي اقتصادي و صنعتي تعطيل شده بود. از سوي ديگر بايد توجه کرد که به دليل صرف وقت جدي که براي مذاکرات مصروف شد قطعا توجه به مسائل داخلي کمتر بود و اولويت با مذاکرات و بحثهاي سياست خارجه بود. اکنون گفته ميشود که برجام دوم را داريم که جنبهاي از آن ممکن است سياسي و جنبه دوم آن قطعا اقتصادي است که با تکيه بر سياستهاي کلي و تاکيد رهبري بر اقتصاد مقاومتي ادامه خواهد يافت.
ميرکاظمينيز در پاسخ به اين سوال با اشاره به اينکه بعضي وقتها مسائل اقتصادي را سياسي ميکنند افزود: اين بزرگترين ضربه و اجحاف در حق مردم است. وظيفه ما اين است که ريشهها را به صورت خوب و علميبررسي کنيم. مثلاً نرخ رشد اقتصادي در طول سه دهه گذشته از يک روند قابل قبول و معني دار برخوردار نيست. چيزي که مهم است ريشههاي اقتصادي را در سه دسته ساختاري، مديريتي و بين المللي دسته بندي کرد و اينکه کي را بزرگ کنيم اين آدرس غلط دادن است.
وي اضافه کرد: قبل از روي کار آمدن دولت يازدهم رسانهها مرتب از سوء مديريت ميگفتند که به محض پيروزي مشکل اصلي تحريم شد در صورتي که به تعبير صاحبنظران تحريم 20 درصد تاثير دارد. سوال من اين است که ميزان نقدينگي در دولت يازدهم تا شهريور ماه 400 هزار ميليارد حجم نقدينگي افزايش يافته است درصورتيکه در هشت سال گذشته اين اندازه به نقدينگي اضافه شده بود. کدام اقتصاددان است که بپذيرد که اين حجم اضافه شده و تورم هم کنترل شده است؟ سوال اين است که چرا ميزان رشد اقتصادي را محرمانه کرده ايد؟ ما بايد آدرس درست به مردم بدهيم.
کواکبيان با اشاره به اينکه آقاي ميرکاظميخودش بحث را سياسي کرد درصورتيکه بحث من يک بحث اقتصادي بود عنوان کرد: اگر ميخواستيم بحث سياسي کنيم بايد ميگفتيم چرا آن قطعنامهها تصويب شد؟ ما در آن زمان در مجلس به آقاي احمدينژاد گفتيم جلوي اين قطعنامه را بگيريد! احمدي نژاد در جواب گفت: اينقدر قطعنامه صادر کنند تا قطعنامه دانشان پاره شود. اما به هر حال حتي اگر به گفته شما 20 درصد تاثير داشته باشد آيا درست است که کاري بکنيم که آن قطعنامهها عليه ما صادر ميشد؟ وي افزود: مردم ميفهمند که قيمتها پايين نيامده است اما اين را هم ميفهمند که ساعتي قيمتها بالا نميرود. يک نفر ميگفت رفتم تخم مرغ بگيرم تا قبل از نماز مغرب و عشا شانهاي 6 هزار تومان بود بعد از نماز 7 هزار تومان شد، يعني قيمتها ساعتي تغيير ميکرد. ما بايد اين را بپذيريم که ثبات نسبياي در اقتصاد ايجاد شده است. همچنين من هم قبول دارم که افزايش نقدينگي شده اما اين افزايش نقدينگي موجب تورم افسار گسيخته نشده است.
وي ادامه داد: به طور مثال همين مسئله يارانه که من از اول با آن مخالف بودم بخشي از اين نقدينگي حداقل ماهي 6 هزار ميليارد تومان به صورت يارانه تزريق ميکنيم که اگر اين مقدار در دو سال و نيم ضرب بشود همان مقداري است که دکتر ميرکاظميفرمودند و اتفاقا ايشان دارد نشاني غلط ميدهد. کواکبيان با اشاره به اينکه ميرکاظميدر دوره وزارت، سواپ نفت را متوقف کرد و اسم آن را شوآپ گذاشت و گفت با توقف سوآپ جلوي فساد را گرفته گفت: ولي هيچگاه بطور شفاف اين موضوع را توضيح نداد. سوآپ نفت يعني تحويل نفت در نکا در درياي خزر و گرفتن حق سوآپ و تحويل همان ميزان نفت در سواحل جنوب کشور. خسارت اقتصادي ناشي از درآمد سواپ (ده دلاري در هر تن) روزانه بين 200 تا 500 هزار دلار بود. به گفته دبير کل حزب مردمسالاري، همچنين از ديگر مضرات توقف سوآپ اخلال در روابط سياسي و اقتصادي با همسايگان و ايجاد بياعتمادي و از دست دادن فرصت دور زدن تحريمها و صادرات نفت ايران به عنوان معوض با آسياي ميانه بود. همچنين با توقف سوآپ مجبور شديم به جاي نفت تحويلي در شمال، نفت خام را از جنوب کشور به پالايشگاههاي تهران، اراك و تبريز منتقل کنيم. ضمن اينکه خيليها در تاسيسات سوآپ در نکا بيکار شدند. توقف سوآپ به حدي غيرکارشناسي بود که در دوران وزارت جانشين ميرکاظمي يعني رستم قاسمي، دوباره به ميزان محدود شروع شد. ميرکاظميدر دوران وزارت خود طرح غيرکارشناسي شروع اجرا و تکميل برخي فازهاي پارس جنوبي در 35 ماه را مطرح کرد که با شگفتي همراه شد چون با کمبودهاي مالي و تجهيزاتي دوران تحريم مشخص بود غيرممکن است.
کواکبيان با اشاره به اينکه قرار بود اين فازها در همان دوران دولت قبل افتتاح شود که همانگونه که پيشبيني ميشد افتتاح نشد يادآور شد: ميرکاظميدر هر دو مورد بويژه سوآپ بايد پاسخگو باشد. آيا شما ميدانيد از لحاظ اقتصادي چه ضربهاي به اقتصاد کشور زدهايد؟ اما وزير نفت دولت احمدي نژاد به دو موضوع سوآپ و فازهاي 35 ماهه هيچ پاسخي نداد و گفت که بعدا خصوصي در اين مورد توضيح ميدهد!
ميرکاظميهمچنين عنوان کرد: تحريمها از چه زماني تشديد شد؟ مساله ديگر اينکه گفتهاند که قطعنامه يک ورق پاره است الان هم وزير خارجه هم همين را ميگويد. بايد بگويم که فلجکنندهترين قطعنامهها بعد از سال 88 اجرا شد. چيزي که امروز رکود را عميقتر کرده انتظار برجام است.
به گفته وي، ميزان هزينه جاري کشور در آخرين سال دولت دهم 89 هزار ميليارد تومان بوده است درصورتيکه امسال پيشبيني ميشود که هزينهها جاري دولت دوبرابر اين مقدار باشد. در اين دولت بودجه عمراني، يارانه نقدي و... خيلي کم شده درصورتي که وابستگي به نفت بيشتر شده است. متوسط پول نفت در 8 سال دولت قبل 79 دلار بود و متوسط اين دولت تا پايان آذر 9/78 بوده است.
کواکبيان نيز در ادامه با اشاره به اينکه ما ادعاي اقتصادداني نداريم گفت: اما دانشجويان حاضر دراينجا فرق نفت بشکهاي 135 دلار را با بشکه اي 20 دلار تشخيص ميدهند. اما 750هزار ميليون دلار کجا و 150هزار ميليون دلار کجا؟ آيا اين قابل اغماض است؟ ما همه قبول داريم که مشکلات اقتصادي ساختاري است. در اينجا هم نميگويم که احمدينژاد خداي نکرده دزد بوده اما تا دلتان بخواهد بي انضباطي اقتصادي داشت و کاملاً واضح است. من گفتم که 3 هزار پروژه نيمه تمام به جاي گذاشتيم درصورتيکه پروژهها و صنايع اصلي را رها کرديم و تعطيل کرديم. بايد بگويم که مگر مرض داشتيم که در دورترين روستاها پروژهاي شروع و نيمه تمام گذاشتيم و صنايع اصلي را متوقف کرديم؟ دبيرکل حزب مردم سالاري تاکيد کرد: من قبول دارم که اقتصادمان گيرساختاري دارد و همچنين کاهش قيمت نفت را هم يک غنيمت ميشمارم تا شايد دولتها به فکر عدم وابستگي به نفت برآيند. ما تا کي ميخواهيم به نفت وابسته باشيم؟ همين دوستان مجلس کنوني از دولت پرسيدند که آقا چرا هواپيما خريديد؟ حتي اگر اين کار را کرده باشند هرچند که دولت نخريده بلکه شرکتها خريداري کردهاند؛ اما به فرض خريدن بايد بگويم که از خريدن سنگ پا و ميخ طويله که بهتر است که از چين وارد ميکرديد.
در دولت قبل تا توانستيم به رونق اقتصادي چين کمک کرديم و به خودمان ضرر رسانديم. براي چينيها اشتغال و براي خودمان بيکاري آفريديم. نميگويم که روند درست و ايده آل است اما کم کم به سمت درست شدن دارد به پيش ميرود. بحث ديگر اينکه آقايان هرجا کم ميآورند به فتنه متوسل ميشوند و فتنه يک منبع رزق و روزي عجيب براي آقايان شده است. به گفته وي، در کل 7 يا 8 قطعنامه سنگين به اين ملت تحميل شد و اتفاقاً اين آدرس غلط دادن است نه کار من. اکنون عليه ما ميگويند ليست اصلاح طلبان مورد حمايت بيبيسي است. بايد بگويم که آقاي ميرکاظميشما براي آينده شغليتان فکري بکنيد چرا که اگر 60 درصد مردم به پاي صندوقها بيايند شما بيکار ميشويد. وي خطاب به دانشجويان اظهار کرد: توجه کنيد که اين دوستان هرجا کم ميآورند بحث فتنه و نفوذ بيگانه را مطرح ميکنند. شما با اين کارتان داريد به کلام و سخن مقام معظم رهبري درباره نفوذ لطمه وارد ميکنيد و قداست آن را زير سوال ميبريد. بايد بگويم که نفوذ در قالب يک فرد حزب اللهي مانند بابک زنجاني رخ ميدهد. ميرکاظمينيز با تاکيد بر اينکه با پوپوليستي کردن کشور را نميتوان اداره کرد گفت: آمار واردات از چين در اين دولت از دولت قبل بيشتر است و حدود دو و نيم برابر شده است. اما اين دولت متاسفانه عملکرد منفي اش را مرتب به قبل مرتبط ميکند و اين درست نيست ما بايد مراقب باشيم و به هشدارهايي که مقام معظم رهبري ميدهند توجه کنيم. کواکبيان نيز يادآور شد: من فکر کردم که آقاي ميرکاظميبه سوالات درباره سواپ و پارس جنوبي پاسخ خواهد داد که به آنها نپرداخت و درجواب ميگويد که به کار دولتها چکار داريم؟ پس درباره مجلس جواب بدهيد که در اين دوازده سالي که مجلس در دست اصولگرايان بوده چه گلي به سر مردم زدهايد؟ بايد بگويم که اينها نه تنها کاري نکردهاند بلکه وقتي که احمدي نژاد به مجلس ميآمد از آن تبرک ميجستند و مگر ميشود به دولت و مجلس اشاره نکرد؟ وي تاکيد کرد: بزرگترين اقدام شما کميسيون برجام بوده است که ميخواستيد سنگ در مقابل پاي دولت بياندازيد. با وجود تصويب در مجلس و تائيد مقام معظم رهبري و تصويب در شواري نگهبان و...هنوز برخيها برجام را فتنه برجام و فروش مملکت و غيره مينامند. وي با بيان اينکه اختلاس صدبرابر خطرناک تر از بي حجابي است گفت: چرا مجلس به بي حجابي ميپردازد اما به بحث اختلاسها اصلاً نميپردازد؟ درست است که بابک زنجاني نفتها را برد اما پولها را نميآورد. مجلس در اينجا چرا هيچ نظارتي ندارد؟
کواکبيان گفت: احمدي نژاد برخلاف سخن امام (ره) که گفت مجلس در راس امور است، گفت که مجلس در راس امور نيست و آن روزي که 11 روز به محل کار نيامد و به قول خودش دورکاري کرد مجلس چرا هيچ کاري نکرد؟ آيا وظيفه مجلس نظارت برعملکرد دولت نيست؟
ميرکاظمينيز با اشاره به اينکه با فساد نميشود برخورد پوپوليستي کرد يادآور شد: بنده تحقيق و تفحص بابک زنجاني را نوشتهام. اما سوال اين است که بابک زنجاني با چه کساني ارتباط دارد؟ من معتقدم که پرونده کرسنت کثافتترين پرونده در نفت است. اما چرا آن را امنيتي ميکنيد و صدايش را درنميآوريد؟ درصورتيکه بابک زنجاني را اصولگراها مطرح کردند. وي با بيان اينکه برخود با فساد حزبي نميشود ادامه داد: چرا روزنامههاي زنجيرهاي اصلاحطلب هيچ درباره کرسنت نمينويسند؟ که خسارتش چندين برابر بابک زنجاني است. براي ما فرقي نميکند که خاطي بابک زنجاني يا مهديهاشميباشد. ما مجلسي ميخواهيم که امثال کرباسچي براي آنها تعيين تکليف نکند و با فساد برخورد اساسي بکند نه حزبي و سياسي. مجلسي ميخواهيم که دغدغه آن مسکن مهر باشد نه خريدن هواپيما. درصورتيکه اين افراد ميخواهند مجلسي بسازند که فرش قرمز زير پاي آمريکا بياندازد.
کواکبيان در پاسخ گفت: روزنامههاي زنجيرهاي که دکتر ميرکاظميبه کار ميبرد الفاظي مانند قتلهاي زنجيره اي است. اين افراد خرد جمعي را باور ندارند وگرنه بايد اکنون موج بحثهاي انتخاباتي داغ شود.
در بخش ديگري از اين مراسم يکي از حضار در سوالي از ميرکاظميپرسيد: در سال 84 زماني که شما وزير بازرگاني بوديد در طرحي موجب افزايش بي رويه شکر شديد. در اين زمينه چه توضيحي داريد؟ همچنين زماني که وزير نفت بوديد آمار نشان ميدهد که 355 هزار بشکه توليد نفت را کاهش داديد دليل آن چه بوده است؟ طرح بنزين آلوده هم در زمان وزارت شما بود که در آن زمان محکوم شديد که بنزين آلوده توليد کردهايد.
ميرکاظميدر پاسخ گفت: قرارداد کرسنت در سال 80 بسته شده است چرا زنگنه آن را انجام نداده است براي اينکه تمام کميسيونهاي مجلس ميگفتند که ضرر دارد انجام ندهيد. درباره توليد شکر بايد بگويم که در سال 84 به دليل تحريمهاي لجستيکي شوراي امنيت ملي تصميم گرفت که دو سال شکر بياورند و ذخيره کنند که اين کار اتفاق افتاد و ربطي هم به بازرگاني نداشت. درباره ظرفيت توليد نفت هم ما هيچ تغييري نداشتيم. بنزين آلوده يک بازي سياسي بود که برخي آغاز کردند.
دانشجوي ديگر هم در سوالي از دکتر کواکبيان برنامههايش را براي دانشگاهها پرسيد؟
کواکبيان در پاسخ به اين سوال گفت: افتخارم اين است که عضو علميدانشگاه علامه طباطبايي هستم و هم عضو پاره وقت دانشگاه آزاد تهران مرکزهستم. همچنين رئيس يک دانشگاه غير دولتي هستم يعني ميخواهم بگويم که با وضعيت دانشگاهها آشنا هستم. ما بايد منتظر باشيم که در برنامه ششم که مجلس مينويسد. اگر ما در سال 1404 کشور اول منطقه و دهم در جهان بشويم بخشي از اين شاخصها مربوط به توسعه آموزش عالي است. وي ادامه داد: يکي هم بحث فارغ التحصيلان، رابطه صنعت و دانشگاه که خروجي دانشگاههايمان بايد در صنعت اشتغال کنند. اين بحثهاي مهمياست واقعاً ما الان عرضه براي دانشگاهها زياد است اما تقاضايمان کم است. بايد ديد که در مجلس شششم چي تصويب ميشود.
وي در بخش پاياني سخنانش گفت: دوستان ما بايد تلاش کنيم که نمايندگاني به مجلس بروند که پاک و پاک دست باشند و با فساد مبارزه کنند. من در مجلس سه نوع پول ديدم که توزيع ميکردند يکي پولي بود که رحيميمعاون اول داد و من درباره آن تحقيق و تفحص گذاشتم و در جوابش گفت چه از جان ما ميخواهي گفتم من ميخواهم دولت پاکدستان را تبرئه کنم! ما انتظار داريم که تشويق کنيد که مردم به کساني راي بدهند که وابسته به قدرت و ثروت نباشند، حر باشند، مانند مدرس باشند، اگر ميخواهيد تحول ايجاد شود با توجه به اينکه ماه اسفند است يک خانه تکاني حسابي انجام بدهيم.
مردم سالاری
کواکبيان در دانشگاه اميرکبير:
تحريم منبع رزق و روزي بعضيها شده بود
ميرکاظميدر مقابل پرسشهاي کواکبيان درباره اقداماتش در وزارت نفت سکوت کرد
دکتر مصطفي کواکبيان با بيان اينکه برخي افراد وقتي در مسائل مختلف سياسي و اقتصادي کم ميآورند مسئله فتنه را دستاويز ميکنند گفت: فتنه منبع رزق و روزي خوبي براي برخيها شده است.
به گزارش پايگاه خبري فريادگر، مناظره «گشايش اقتصادي براي ايران يا غرب؟» به همت بسيج دانشجويي دانشگاه اميرکبير بعد از ظهر شنبه يکم اسفند با حضور دکتر مصطفي کواکبيان دبيرکل حزب مردمسالاري و کانديداي ائتلاف اصلاحطلبان در انتخابات مجلس دهم و دکتر سيد مسعود ميرکاظميوزير نفت دولت احمدينژاد و کانديداي اصولگرايان در انتخابات مجلس برگزار شد.
در ابتداي اين مناظره مجري جلسه با سوالي از دو مدعو مبني بر اينکه تا چه اندازه گره زدن مسائل اقتصادي به مسائل بينالمللي درست است اين نشست را آغاز کرد و نظر مدعوين را در اين باره جويا شد. کواکبيان با بيان اينکه درباره عملکرد اقتصادي دولت يازدهم سه نکته را بايد در نظر گرفت گفت: مهمترين عملکرد دولت يازدهم در مسائل اقتصادي را بايد تلاش براي لغو تحريمها و به فرجام رساندن برجام بدانيم. هيچ کس نميتواند بگويد که قطعنامههايي که در طول دولت نهم و دهم به صورت ظالمانه عليه مردم ايران بسته شد، بر اقتصاد ما تاثير گذار نبودند. بنابراين اگر ميخواستيم کار اقتصادي جدي بکنيم بايد اينها لغو ميشد که در پي آن گشايش اقتصادي و تجارت اقتصادي ايجاد ميشد تا بتوان برخي از مشکلات را در پيش پاي برداشت. وي با اشاره به اينکه دولت يازدهم وارث وضعيت اقتصادي نامطلوبي است افزود: به عنوان مثال 3 هزار و 250 پروژه ناتمام از دولتهاي قبلي وجود داشت يا نرخ تورم با شتابي غيرقابل کنترل در حال افزايش بود. از سوي ديگر 5ميليون نفر بيکار در جامعه وجود داشت.
به گفته کواکبيان، ما رکود اقتصادي بينظيري را در اين دوره شاهديم به گونهاي که بيشاز 80 درصد بنيادهاي اقتصادي و صنعتي تعطيل شده بود. از سوي ديگر بايد توجه کرد که به دليل صرف وقت جدي که براي مذاکرات مصروف شد قطعا توجه به مسائل داخلي کمتر بود و اولويت با مذاکرات و بحثهاي سياست خارجه بود. اکنون گفته ميشود که برجام دوم را داريم که جنبهاي از آن ممکن است سياسي و جنبه دوم آن قطعا اقتصادي است که با تکيه بر سياستهاي کلي و تاکيد رهبري بر اقتصاد مقاومتي ادامه خواهد يافت.
ميرکاظمينيز در پاسخ به اين سوال با اشاره به اينکه بعضي وقتها مسائل اقتصادي را سياسي ميکنند افزود: اين بزرگترين ضربه و اجحاف در حق مردم است. وظيفه ما اين است که ريشهها را به صورت خوب و علميبررسي کنيم. مثلاً نرخ رشد اقتصادي در طول سه دهه گذشته از يک روند قابل قبول و معني دار برخوردار نيست. چيزي که مهم است ريشههاي اقتصادي را در سه دسته ساختاري، مديريتي و بين المللي دسته بندي کرد و اينکه کي را بزرگ کنيم اين آدرس غلط دادن است.
وي اضافه کرد: قبل از روي کار آمدن دولت يازدهم رسانهها مرتب از سوء مديريت ميگفتند که به محض پيروزي مشکل اصلي تحريم شد در صورتي که به تعبير صاحبنظران تحريم 20 درصد تاثير دارد. سوال من اين است که ميزان نقدينگي در دولت يازدهم تا شهريور ماه 400 هزار ميليارد حجم نقدينگي افزايش يافته است درصورتيکه در هشت سال گذشته اين اندازه به نقدينگي اضافه شده بود. کدام اقتصاددان است که بپذيرد که اين حجم اضافه شده و تورم هم کنترل شده است؟ سوال اين است که چرا ميزان رشد اقتصادي را محرمانه کرده ايد؟ ما بايد آدرس درست به مردم بدهيم.
کواکبيان با اشاره به اينکه آقاي ميرکاظميخودش بحث را سياسي کرد درصورتيکه بحث من يک بحث اقتصادي بود عنوان کرد: اگر ميخواستيم بحث سياسي کنيم بايد ميگفتيم چرا آن قطعنامهها تصويب شد؟ ما در آن زمان در مجلس به آقاي احمدينژاد گفتيم جلوي اين قطعنامه را بگيريد! احمدي نژاد در جواب گفت: اينقدر قطعنامه صادر کنند تا قطعنامه دانشان پاره شود. اما به هر حال حتي اگر به گفته شما 20 درصد تاثير داشته باشد آيا درست است که کاري بکنيم که آن قطعنامهها عليه ما صادر ميشد؟ وي افزود: مردم ميفهمند که قيمتها پايين نيامده است اما اين را هم ميفهمند که ساعتي قيمتها بالا نميرود. يک نفر ميگفت رفتم تخم مرغ بگيرم تا قبل از نماز مغرب و عشا شانهاي 6 هزار تومان بود بعد از نماز 7 هزار تومان شد، يعني قيمتها ساعتي تغيير ميکرد. ما بايد اين را بپذيريم که ثبات نسبياي در اقتصاد ايجاد شده است. همچنين من هم قبول دارم که افزايش نقدينگي شده اما اين افزايش نقدينگي موجب تورم افسار گسيخته نشده است.
وي ادامه داد: به طور مثال همين مسئله يارانه که من از اول با آن مخالف بودم بخشي از اين نقدينگي حداقل ماهي 6 هزار ميليارد تومان به صورت يارانه تزريق ميکنيم که اگر اين مقدار در دو سال و نيم ضرب بشود همان مقداري است که دکتر ميرکاظميفرمودند و اتفاقا ايشان دارد نشاني غلط ميدهد. کواکبيان با اشاره به اينکه ميرکاظميدر دوره وزارت، سواپ نفت را متوقف کرد و اسم آن را شوآپ گذاشت و گفت با توقف سوآپ جلوي فساد را گرفته گفت: ولي هيچگاه بطور شفاف اين موضوع را توضيح نداد. سوآپ نفت يعني تحويل نفت در نکا در درياي خزر و گرفتن حق سوآپ و تحويل همان ميزان نفت در سواحل جنوب کشور. خسارت اقتصادي ناشي از درآمد سواپ (ده دلاري در هر تن) روزانه بين 200 تا 500 هزار دلار بود. به گفته دبير کل حزب مردمسالاري، همچنين از ديگر مضرات توقف سوآپ اخلال در روابط سياسي و اقتصادي با همسايگان و ايجاد بياعتمادي و از دست دادن فرصت دور زدن تحريمها و صادرات نفت ايران به عنوان معوض با آسياي ميانه بود. همچنين با توقف سوآپ مجبور شديم به جاي نفت تحويلي در شمال، نفت خام را از جنوب کشور به پالايشگاههاي تهران، اراك و تبريز منتقل کنيم. ضمن اينکه خيليها در تاسيسات سوآپ در نکا بيکار شدند. توقف سوآپ به حدي غيرکارشناسي بود که در دوران وزارت جانشين ميرکاظمي يعني رستم قاسمي، دوباره به ميزان محدود شروع شد. ميرکاظميدر دوران وزارت خود طرح غيرکارشناسي شروع اجرا و تکميل برخي فازهاي پارس جنوبي در 35 ماه را مطرح کرد که با شگفتي همراه شد چون با کمبودهاي مالي و تجهيزاتي دوران تحريم مشخص بود غيرممکن است.
کواکبيان با اشاره به اينکه قرار بود اين فازها در همان دوران دولت قبل افتتاح شود که همانگونه که پيشبيني ميشد افتتاح نشد يادآور شد: ميرکاظميدر هر دو مورد بويژه سوآپ بايد پاسخگو باشد. آيا شما ميدانيد از لحاظ اقتصادي چه ضربهاي به اقتصاد کشور زدهايد؟ اما وزير نفت دولت احمدي نژاد به دو موضوع سوآپ و فازهاي 35 ماهه هيچ پاسخي نداد و گفت که بعدا خصوصي در اين مورد توضيح ميدهد!
ميرکاظميهمچنين عنوان کرد: تحريمها از چه زماني تشديد شد؟ مساله ديگر اينکه گفتهاند که قطعنامه يک ورق پاره است الان هم وزير خارجه هم همين را ميگويد. بايد بگويم که فلجکنندهترين قطعنامهها بعد از سال 88 اجرا شد. چيزي که امروز رکود را عميقتر کرده انتظار برجام است.
به گفته وي، ميزان هزينه جاري کشور در آخرين سال دولت دهم 89 هزار ميليارد تومان بوده است درصورتيکه امسال پيشبيني ميشود که هزينهها جاري دولت دوبرابر اين مقدار باشد. در اين دولت بودجه عمراني، يارانه نقدي و... خيلي کم شده درصورتي که وابستگي به نفت بيشتر شده است. متوسط پول نفت در 8 سال دولت قبل 79 دلار بود و متوسط اين دولت تا پايان آذر 9/78 بوده است.
کواکبيان نيز در ادامه با اشاره به اينکه ما ادعاي اقتصادداني نداريم گفت: اما دانشجويان حاضر دراينجا فرق نفت بشکهاي 135 دلار را با بشکه اي 20 دلار تشخيص ميدهند. اما 750هزار ميليون دلار کجا و 150هزار ميليون دلار کجا؟ آيا اين قابل اغماض است؟ ما همه قبول داريم که مشکلات اقتصادي ساختاري است. در اينجا هم نميگويم که احمدينژاد خداي نکرده دزد بوده اما تا دلتان بخواهد بي انضباطي اقتصادي داشت و کاملاً واضح است. من گفتم که 3 هزار پروژه نيمه تمام به جاي گذاشتيم درصورتيکه پروژهها و صنايع اصلي را رها کرديم و تعطيل کرديم. بايد بگويم که مگر مرض داشتيم که در دورترين روستاها پروژهاي شروع و نيمه تمام گذاشتيم و صنايع اصلي را متوقف کرديم؟ دبيرکل حزب مردم سالاري تاکيد کرد: من قبول دارم که اقتصادمان گيرساختاري دارد و همچنين کاهش قيمت نفت را هم يک غنيمت ميشمارم تا شايد دولتها به فکر عدم وابستگي به نفت برآيند. ما تا کي ميخواهيم به نفت وابسته باشيم؟ همين دوستان مجلس کنوني از دولت پرسيدند که آقا چرا هواپيما خريديد؟ حتي اگر اين کار را کرده باشند هرچند که دولت نخريده بلکه شرکتها خريداري کردهاند؛ اما به فرض خريدن بايد بگويم که از خريدن سنگ پا و ميخ طويله که بهتر است که از چين وارد ميکرديد.
در دولت قبل تا توانستيم به رونق اقتصادي چين کمک کرديم و به خودمان ضرر رسانديم. براي چينيها اشتغال و براي خودمان بيکاري آفريديم. نميگويم که روند درست و ايده آل است اما کم کم به سمت درست شدن دارد به پيش ميرود. بحث ديگر اينکه آقايان هرجا کم ميآورند به فتنه متوسل ميشوند و فتنه يک منبع رزق و روزي عجيب براي آقايان شده است. به گفته وي، در کل 7 يا 8 قطعنامه سنگين به اين ملت تحميل شد و اتفاقاً اين آدرس غلط دادن است نه کار من. اکنون عليه ما ميگويند ليست اصلاح طلبان مورد حمايت بيبيسي است. بايد بگويم که آقاي ميرکاظميشما براي آينده شغليتان فکري بکنيد چرا که اگر 60 درصد مردم به پاي صندوقها بيايند شما بيکار ميشويد. وي خطاب به دانشجويان اظهار کرد: توجه کنيد که اين دوستان هرجا کم ميآورند بحث فتنه و نفوذ بيگانه را مطرح ميکنند. شما با اين کارتان داريد به کلام و سخن مقام معظم رهبري درباره نفوذ لطمه وارد ميکنيد و قداست آن را زير سوال ميبريد. بايد بگويم که نفوذ در قالب يک فرد حزب اللهي مانند بابک زنجاني رخ ميدهد. ميرکاظمينيز با تاکيد بر اينکه با پوپوليستي کردن کشور را نميتوان اداره کرد گفت: آمار واردات از چين در اين دولت از دولت قبل بيشتر است و حدود دو و نيم برابر شده است. اما اين دولت متاسفانه عملکرد منفي اش را مرتب به قبل مرتبط ميکند و اين درست نيست ما بايد مراقب باشيم و به هشدارهايي که مقام معظم رهبري ميدهند توجه کنيم. کواکبيان نيز يادآور شد: من فکر کردم که آقاي ميرکاظميبه سوالات درباره سواپ و پارس جنوبي پاسخ خواهد داد که به آنها نپرداخت و درجواب ميگويد که به کار دولتها چکار داريم؟ پس درباره مجلس جواب بدهيد که در اين دوازده سالي که مجلس در دست اصولگرايان بوده چه گلي به سر مردم زدهايد؟ بايد بگويم که اينها نه تنها کاري نکردهاند بلکه وقتي که احمدي نژاد به مجلس ميآمد از آن تبرک ميجستند و مگر ميشود به دولت و مجلس اشاره نکرد؟ وي تاکيد کرد: بزرگترين اقدام شما کميسيون برجام بوده است که ميخواستيد سنگ در مقابل پاي دولت بياندازيد. با وجود تصويب در مجلس و تائيد مقام معظم رهبري و تصويب در شواري نگهبان و...هنوز برخيها برجام را فتنه برجام و فروش مملکت و غيره مينامند. وي با بيان اينکه اختلاس صدبرابر خطرناک تر از بي حجابي است گفت: چرا مجلس به بي حجابي ميپردازد اما به بحث اختلاسها اصلاً نميپردازد؟ درست است که بابک زنجاني نفتها را برد اما پولها را نميآورد. مجلس در اينجا چرا هيچ نظارتي ندارد؟
کواکبيان گفت: احمدي نژاد برخلاف سخن امام (ره) که گفت مجلس در راس امور است، گفت که مجلس در راس امور نيست و آن روزي که 11 روز به محل کار نيامد و به قول خودش دورکاري کرد مجلس چرا هيچ کاري نکرد؟ آيا وظيفه مجلس نظارت برعملکرد دولت نيست؟
ميرکاظمينيز با اشاره به اينکه با فساد نميشود برخورد پوپوليستي کرد يادآور شد: بنده تحقيق و تفحص بابک زنجاني را نوشتهام. اما سوال اين است که بابک زنجاني با چه کساني ارتباط دارد؟ من معتقدم که پرونده کرسنت کثافتترين پرونده در نفت است. اما چرا آن را امنيتي ميکنيد و صدايش را درنميآوريد؟ درصورتيکه بابک زنجاني را اصولگراها مطرح کردند. وي با بيان اينکه برخود با فساد حزبي نميشود ادامه داد: چرا روزنامههاي زنجيرهاي اصلاحطلب هيچ درباره کرسنت نمينويسند؟ که خسارتش چندين برابر بابک زنجاني است. براي ما فرقي نميکند که خاطي بابک زنجاني يا مهديهاشميباشد. ما مجلسي ميخواهيم که امثال کرباسچي براي آنها تعيين تکليف نکند و با فساد برخورد اساسي بکند نه حزبي و سياسي. مجلسي ميخواهيم که دغدغه آن مسکن مهر باشد نه خريدن هواپيما. درصورتيکه اين افراد ميخواهند مجلسي بسازند که فرش قرمز زير پاي آمريکا بياندازد.
کواکبيان در پاسخ گفت: روزنامههاي زنجيرهاي که دکتر ميرکاظميبه کار ميبرد الفاظي مانند قتلهاي زنجيره اي است. اين افراد خرد جمعي را باور ندارند وگرنه بايد اکنون موج بحثهاي انتخاباتي داغ شود.
در بخش ديگري از اين مراسم يکي از حضار در سوالي از ميرکاظميپرسيد: در سال 84 زماني که شما وزير بازرگاني بوديد در طرحي موجب افزايش بي رويه شکر شديد. در اين زمينه چه توضيحي داريد؟ همچنين زماني که وزير نفت بوديد آمار نشان ميدهد که 355 هزار بشکه توليد نفت را کاهش داديد دليل آن چه بوده است؟ طرح بنزين آلوده هم در زمان وزارت شما بود که در آن زمان محکوم شديد که بنزين آلوده توليد کردهايد.
ميرکاظميدر پاسخ گفت: قرارداد کرسنت در سال 80 بسته شده است چرا زنگنه آن را انجام نداده است براي اينکه تمام کميسيونهاي مجلس ميگفتند که ضرر دارد انجام ندهيد. درباره توليد شکر بايد بگويم که در سال 84 به دليل تحريمهاي لجستيکي شوراي امنيت ملي تصميم گرفت که دو سال شکر بياورند و ذخيره کنند که اين کار اتفاق افتاد و ربطي هم به بازرگاني نداشت. درباره ظرفيت توليد نفت هم ما هيچ تغييري نداشتيم. بنزين آلوده يک بازي سياسي بود که برخي آغاز کردند.
دانشجوي ديگر هم در سوالي از دکتر کواکبيان برنامههايش را براي دانشگاهها پرسيد؟
کواکبيان در پاسخ به اين سوال گفت: افتخارم اين است که عضو علميدانشگاه علامه طباطبايي هستم و هم عضو پاره وقت دانشگاه آزاد تهران مرکزهستم. همچنين رئيس يک دانشگاه غير دولتي هستم يعني ميخواهم بگويم که با وضعيت دانشگاهها آشنا هستم. ما بايد منتظر باشيم که در برنامه ششم که مجلس مينويسد. اگر ما در سال 1404 کشور اول منطقه و دهم در جهان بشويم بخشي از اين شاخصها مربوط به توسعه آموزش عالي است. وي ادامه داد: يکي هم بحث فارغ التحصيلان، رابطه صنعت و دانشگاه که خروجي دانشگاههايمان بايد در صنعت اشتغال کنند. اين بحثهاي مهمياست واقعاً ما الان عرضه براي دانشگاهها زياد است اما تقاضايمان کم است. بايد ديد که در مجلس شششم چي تصويب ميشود.
وي در بخش پاياني سخنانش گفت: دوستان ما بايد تلاش کنيم که نمايندگاني به مجلس بروند که پاک و پاک دست باشند و با فساد مبارزه کنند. من در مجلس سه نوع پول ديدم که توزيع ميکردند يکي پولي بود که رحيميمعاون اول داد و من درباره آن تحقيق و تفحص گذاشتم و در جوابش گفت چه از جان ما ميخواهي گفتم من ميخواهم دولت پاکدستان را تبرئه کنم! ما انتظار داريم که تشويق کنيد که مردم به کساني راي بدهند که وابسته به قدرت و ثروت نباشند، حر باشند، مانند مدرس باشند، اگر ميخواهيد تحول ايجاد شود با توجه به اينکه ماه اسفند است يک خانه تکاني حسابي انجام بدهيم.
مردم سالاری
نظر