فــــــــراز و فـــــــرودهای دلار - یورو

Collapse
X
 
  • زمان
  • نمایش
Clear All
new posts
  • ایرج اکبری
    عضو فعال
    • Dec 2011
    • 10934

    #61
    در گفتوگو با فارس اعلام شد
    توصیه 10 اقتصاددان و کارشناس بهدولت: واردات غیرضرور متوقف شود
    خبرگزاری فارس اقتصاددانان و کارشناسان طی روزهای اخیر توصیههای متعددی را به دولت برای خروج از بحران ارزی و بازگشت آرامش به بازار داشته اند که توقف واردات غیر ضرور، هدایت نقدینگی به سمت تولید و حذف تقاضای کاذب از جمله آنهاست.

    به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، تحولات ارزی بازار و نوسانات افزایشی آن به عنوان سوژه داغ این هفته گروه اقتصادی قرار گرفت که ماحصل آن انتشار گفتوگوهای کارشناسی در راستای چگونگی ایجاد ثبات، تشریح موانع و راهکارهای ایجاد دورنمای مثبت برای نظام ارزی کشور با اساتید برجسته اقتصاد، برخی نمایندگان کمیسیون اقتصادی و کارشناسان پولی و مالی است؛ بنابراین با توجه به اهمیت موضوع بازار ارز در مدیریت کلان اقتصاد این مصاحبهها در ادامه میآید.

    * مخاطرات تصمیمگیری در نوسانات ارزی/سیاست در مدیریت اقتصاد جایی ندارد

    شاهین شایان آرانی دکتری مدیریت بازرگانی و فوق تخصص مدیریت ارشد اجرایی از دانشگاه هاروارد با اشاره به 3 محور اصلی و مورد ارزیابی بازار فعلی ارز کشور، گفت: در مواردی فقط نرخ برابری ارز افزایش مییابد، اما توام با نوسانات شدید نیست، در این حالت منحصرا مدیریت خاصی مورد نیاز است به عبارت دیگر در مدیریت این شرایط با زمانی که شاهد نوسان شدید نرخ ارز هستیم، تفاوت وجود دارد.

    وی ادامه داد: در مواقعی هم نرخ ارز افزایش نمییابد و تنها شاهد نوسانات شدید نرخ هستیم، به عنوان مثال دلار از 900 به 1000 تومان و از یک هزار تومان به 800 باز میگردد که در این حالت تنها نوسانات شدید ارز مشاهده میشود.

    آرانی با تاکید بر اینکه شیب افزایش نرخ ارز با نوسان آن دو مقوله متفاوت ولی مرتبط با یکدیگر هستند، تصریح کرد: در مواقع دیگری که بسیار حساس و از لحاظ اقتصادی مخرب تلقی می شود، افزایش همراه با نوسان است که هر دو با یکدیگر عمل میکنند به عنوان مثال رانندگی در شیب همراه با دستانداز بسیار دشوار است یعنی برای هر شرایطی از جاده و راه باید به نوع خاصی عمل کرد.

    این اقتصاددان با بیان اینکه ارائه راهکارهای تخصصی در حوزه ارزی کشور را میتوان در سه حوزه افزایش، نوسان و افزایش همراه با نوسان ارز خلاصه کرد، گفت: در سناریوی اول نرخ برابری ارز در حال افزایش بدون نوسان ارزی وجود دارد، در سناریوی دوم نرخ برابری ارز افزایش ندارد اما دچار نوسانات ارزی "Volatilitiy" زیادی است و در آخرین سناریوی این راهکار که بدترین آن است، رشد همراه با نوسان نرخ ارزی به وجود میآید.

    وی ادامه داد: ابتدا باید اصل علمی بودن اقتصاد از سوی سیاستگذاران و مسئولان پذیرفته شود،چراکه اقتصاد سلیقه نیست و اظهار نظر غیر متخصص در آن جایی ندارد؛ مانند کار یک پزشک که چندین سال پس از کسب دانش علمی، تجربیات لازم جراحی را به دست میآورد تا در شناسایی بیماری و درمان آن نظر بدهد،بنابراین متخصصان حوزه اقتصاد نیز با توجه به حساسیتها و نیازهای روشهای ایجاد ثبات اقتصادی دارای دانش علمی کافی و تجربیات لازم هستند.

    * دانش علمی و آکادمیک همراه با تجربه و تخصص کارآیی دارد

    شایان آرانی یادآور شد: باید از ورود افرادی که تخصص، دانش علمی و آکادمیک توام با صلاحیت لازم اجرائی را در اقتصاد ندارند طبق قانون گرفته شود؛ به عنوان مثال مهندس نباید راجع به اقتصاد اظهار نظر نهایی کند، چرا که حوزههای اقتصادی و مالی به دلیل حساسیتهای آن یک حوزه بسیار تخصصی و علمی است.

    این اقتصاددان با ابراز ناخرسندی از اینکه یکی از مشکلات اساسی اقتصاد اظهار نظر و سیاستگذاری افرادی است که تخصص، دانش علمی و تجربه لازم را ندارند، تاکید کرد: به تعریف روشن متخصصین اقتصادی افرادی هستند که ابتدا به لحاظ علمی، تخصصی دانش لازم را به صورت آکادمیک به دست آورند و تجربه کافی را به صورت عملیاتی و مؤثر به اجرا در آوردهاند.

    شایان آرانی با اشاره به اینکه در حوزه ارزی متخصصین انگشتشماری داریم، ادامه داد: به یک سری از دانشآموختگان دانشگاهی برای مدیریت ارزی نیاز داریم و متاسفانه از معدود متخصصان علمی و تجربی ارزی کشور در سیاستگذاریها استفاده نمیشود به عبارت دیگر راهکارهای این متخصصین در هیچ کدام از تصمیمگیریها لحاظ نمیشود.

    وی افزود: نمیتوان سیستم ارزی کشور را بدون متخصصان این حوزه نظاممند کرد چراکه حوزه ارزی نیازمند متخصصان با تجربه است و دکترین اقتصاد هم باید با کسب نظر متخصصان لازم فعال شوند.

    این اقتصاددان با اشاره به اینکه اولین راهکار برای مدیریت ارزی بکارگیری متخصصان انگشت شمار ارزی کشور است، گفت: لزوما باید از دانش و تخصص ارزی این افراد استفاده و بهکارگیری شود به تعبیر دیگر مدیریت حوزه ارزی به دلیل اهمیت بالا همانند جراحی قلب است.

    وی افزود: استفاده از نظرات متخصصین در قالب کمیتههای مشورتی به علاوه بکارگیری آنها در سیاستگذاریهای بسیار راهگشا خواهد بود.

    شایان آرانی با ارائه راهکار دیگری در حوزههای افزایش، نوسان و افزایش همراه با نوسان ارز، یادآور شد: زمانی که نرخ برابری ارز در حال افزایش است اتفاق ناخوشایندی است چراکه عمدتا این اتفاق به دلیل افزایش تقاضا برای ارز میافتد؛ تقاضای زیاد برای ارز خارجی که موجب افزایش نرخ آن میشود معمولا به دلیل بیماری در بخشی از اقتصاد رخ میدهد.

    وی افزود: راهکار لازم در هنگام صرفا افزایش نرخ ارز این است که دولت ابتدا باید بیماری داخلی اقتصاد را ترمیم و سریعا یک دورنمایی از آینده ارزی کشور ترسیم کند و طبق آن نیز حتما عمل کند برای اینکه خط مشی نرخ ارز کاملا معلوم و روشن شود.

    شایان آرانی تصریح کرد: در این بین افزایش بیحد و اندازه نرخ ارز مطلوب ارزیابی نمیشود به عنوان مثال اگر قرار بر افزایش نرخ برابری ریال به دلار از 2 هزار و چهارصد تومان به 3 هزار تومان است باید این رقم به طور قطعی در بلند مدت ثابت بماند: اثرات مخرب این افزایش فعلی نسبت به زمانی که همراه با نوسان شدید باشد بسیار کمتر خواهد بود.

    *بحران سال 1374 با مدیریت و سیاستگذاری اصولی منتج به ثبات ارزی شد

    وی تأکید کرد: افزایش باید با اصول علم اقتصاد و منطق هم خوانی داشته باشد،بنابراین درسال 74 تا 76 طی بحران ارزی کشور، دلار از 160 به 230 و در نهایت به بالای 700 تومان رسید که بعد از جابه جایی رئیس کل بانک مرکزی دلار 800 تومان قیمتگذاری شد و نزدیک به 10 سال این نرخ ثابت باقی ماند.

    شایان آرانی تأکید کرد: افزایش نرخ ارز را باید با برنامهریزی، سیاستگذاری و تصمیمگیری صحیح و اصول علمی و منطق اقتصاد مدیریت کرد،طوری که همین افزایش ارز را کاملا میتوان کنترل و در یک عدد ثابت نگه داشته شود.

    استاد اقتصاد به تشریح دیگر دلایل و عوامل افزایش نرخ ارز کشور پرداخت و عنوان کرد: در یک اقتصاد پویا از بین رفتن یکی از مزیتها هم عامل افزایش نرخ ارز است به عنوان مثال حوزه بورس، ساخت و ساز، تولید و جذب سرمایه از این دست از مزایا هستند.

    وی گفت: عدم آگاهی جامعه از سیاستهای ارزی دولت هم از دیگر عوامل افزایش است؛ روشنگری، شفافسازی، ارائه برنامه و پاسخگویی در قبال تصمیمات از اقداماتی است که باید در دستور کار مسئولان قرار بگیرد.

    شایان آرانی با اشاره به اینکه نوسانات یا همان به دلیل ابهام، عدم قاطعیت، بیبرنامگی مسئولین، عدم داشتن دورنمای صحیح اقتصادی بازیگران اقتصادی رخ میدهد، تاکید کرد: ممکن است نرخ ارز روی 2 هزار و چهارصد تومان ثابت باقی بماند اما نبود دورنمای صحیح آینده اقتصادی این ثبات را با ابهام و تناقض مواجه میکند؛ اثرات تخریب این حالت بسیار بیشتر از حالت اول یعنی صرف افزایش بدون نوسان صرفا رشد است.

    وی افزود: افزایش نرخ ارزی در کشور توام با نوسان منجر به ایجاد یک فضای مبهم و عدم قاطعیت در تصمیمگیری بازار را با ریسک زیادی مواجه میکند که در این حالت مدیریت اقتصادی بسیار سختتر و دشوار است اما هنوز قابل مدیریت و کنترل است به شرط آنکه نوسانات به همراه شفاف سازی برنامهها برای جامعه و با دادن اطلاعات لازم به بازیگران ارزی، عرضهکنندگان و متقاضیان ارزی همراه باشد؛ خود این شرط دارای پیش شرط استفاده از توانمندان حوزه ارز در شرایط نوسانی است.

    شایان آرانی با تاکید بر اینکه افزایش نرخ ارز همراه با نوسان نشان از بین رفتن مزیتهای بیشتری از اقتصاد است، گفت: هم اکنون کشور ما در وضعیت نوسان همراه با افزایش نرخ ارز قرار دارد، چرا که شرایط تحریم و مشکلات منطبق با آن و وضعیت نابسامان مدیریت اقتصاد در داخل و محدودیت فرصتهای سرمایهگذاری بر این وضعیت بیتأثیر نبوده است.

    وی ادامه داد: شرایط نوسان همراه با افزایش نرخ ارز یک پدیده روانی ایجاد میکند که باز خورد منفی را به همراه دارد، که این سختترین شرایط مدیریتی را به وجود می آورد.

    این استاد اقتصاد بیان کرد: برخورد تخصصی و کارشناسی با شرایط ارزی، عدم برخورد سیاسی با مسائل اقتصادی و استفاده از دانشمندان مطلع از علم اقتصاد از تشدید نوسان ارز، ایجاد وحشت، سردرگمی و فضای ملتهب جلوگیری میکند.

    وی با بیان اینکه سیاستهای مدیریتی مدون، روشن و شفاف از نوسانات نرخ ارزی میکاهد، افزود: مردم باید بدانند و باور کنند که نرخ ارز در یک محور عدد ثابت مدیریت خواهد شد، چرا که در صورت عدم وجود ثبات نرخ ارز بیشترین آسیبهای میان و بلند مدت به اقتصاد وارد خواهد شد.

    * سیاست در مدیریت اقتصاد جایی ندارد

    این استاد اقتصاد اظهار داشت: مدیریت ارزی باید توأم با دانش، علم روز، تخصص، معلومات آکادمیک مرتبط همراه باشد و صرف تجربه کاری کافی نخواهد بود بنابراین کل فضای مدیریت ارزی باید خارج از نفوذهای سیاسی باشد و نمیتوان یک فضای اقتصادی را با چاشنیهای سیاسی مدیریت کرد؛ کسانی که این طور فکر می کنند از علم اقتصاد چیزی نمیدانند چون به محض ورود سیاست به حوزه اقتصاد نظام اقتصادی دچار انحراف جدی خواهد شد.

    شایان آرانی ادامه داد: حوزه مدیریت در هر کشوری به لحاظ ساختاری و حاکمیت از نفوذهای سیاسی کاملا مستقل شده است چون فضای سیاسی دارای خاصیتهایی با دورنمای کوتاه مدت است؛ تصمیمات اقتصادی مخصوصا ارزی تصمیمات میان و بلند مدت می طلبند.

    وی افزود: اثرات نامطلوب نفوذ های سیاسی در حوزه کوتاه مدت اقتصادی، به طور دراز مدت متبلور می شود در حوزه اقتصاد و ارز باید دیدگاه های کاملا کارشناسی میان مدت و بلند مدت در برنامهریزیها و مدیریتها گنجانده تا برنامههای کوتاه مدت در پی آن مدیریت شود؛ هم اکنون متاسفانه بیشتر دیدگاه ها، تصمیمات با رویکرد کوتاه مدت در اقتصاد و نظام ارزی همراه شده است.

    این استاد اقتصاد در پایان یادآور شد: برای مدیریت و کنترل نوسان و افزایش ارز باید رویکرد غیرسیاسی اعمال شود، برنامهریزی برای تداوم و ثبات اقتصاد انجام و سریعا به مردم ارائه شود تا این التهاب ایجاد شده را کاهش دهد به عبارت دیگر منفعت میان مدت و بلند مدت را نباید فدای انتزاع و سود کوتاه مدت کرد.

    ** فرید ضیاءالملکی کارشناس بانکی: ممنوعیت واردات غیرضروری/ نقدینگی به بازارهای دیگر هدایت شود

    یک کارشناس بانکی با تأکید بر اینکه ممنوعیت واردات کالاهای لوکس و غیرضروری باید هرچه سریعتر در دستور کار قرار گیرد، گفت: ایجاد مشوقها و هدایت نقدینگی سرگردان به بازارهای تولیدی از راهکارهای کنترل بازار ارز است.

    وی همچنین با اشاره به راهکارهای کنترل بازار ارز، اظهار داشت: دولت باید با عرضه ارز از عطش بازار تا حدودی بکاهد به عبارت دیگر بخشی از تقاضای موجود بازار را از طریق هدایت نقدینگی سرگردان کنترل کند.

    وی ادامه داد: در واقع این نقدینگی سرگردان عامل اصلی نوسانات بازار ارز است، چراکه این مقدار تقاضا برای واردات به هیچ عنوان واقعی نیست.

    این کارشناس بانکی با اشاره به اینکه هدایت نقدینگی سرگردان مستلزم افزایش نرخ سود سپردهها، رونق بازار سرمایه و بازارهای مولد دیگر است، تأکید کرد: با این سلسله اقدامات در اقتصاد، فشار و هجمه از بازار ارز به دیگر بازارها، هدایت و تقسیم خواهد شد به تعبیری فشار و هجمه نقدینگی نباید در یک بازار متمرکز شود.

    ضیاءالملکی با تأکید بر لزوم قطع واردات بیرویه از جمله کالاهای تجملاتی و غیرضروری، تصریح کرد: دولت در یک بازه زمانی مناسب میتواند واردات آن دست از کالاهایی که توان تولید آن در داخل وجود دارد را ممنوع اعلام کند، به عنوان مثال اتومبیلهای تجملاتی و لوکس، کالاهای تجملاتی و غیر ضروری را در راستای کاهش تقاضای ارز خارجی ممنوع اعلام کند.

    وی ادامه داد: نقدینگی سرگردان بیشترین عامل ایجاد التهاب در جریان بازار ارز است و برای مقابله با این التهابات دولت باید در دیگر بخشهای اقتصادی از جمله بازار سرمایه، تولید و بازار مسکن مشوقهای لازم را اعمال کند.

    ** منادی سفیدان عضو هیئت رئیسه مجلس: دولت واردات را ساماندهی کند/ضرورت برخورد با قاچاق 30میلیارد دلاری

    وی در مورد راههای مقابله با التهاب اخیر بازار ارزی گفت: دولت باید ساماندهی واردات را انجام دهد. در حال حاضر مشکل وجود دارد و انواع و اقسام کالاهای غیرضروری وارد میشود که برای واردات آن بیشترین ارز کشور پرداخت میشود.

    عضو کمیسیون تحقیقات و آموزش مجلس افزود: سالانه حدود 30 میلیارد دلار کالای قاچاق وارد کشور میشود که باعث از بین بردن اشتغال و تولید کارخانههای داخلی میشود و دولت در راستای ساماندهی تقاضا برای ارز، باید جلوی قاچاق را بگیرد.

    عضو هیئت رئیسه مجلس افزود: دولت قرار بود در قانون هدفمندی یارانهها 30 درصد از درآمد هدفمندی را به تولید کمک کند، اما به تولید ظلم و اعلام کرد، همه درآمد هدفمندی را به مردم میدهیم و بخش تولید سهمی نبرد اما بعدا با افزایش هزینههای تولید و افزایش قیمتها تمام مردم دچار مشکل میشوند.

    نماینده تبریز در مجلس شورای اسلامی گفت: همچنین قرار بود 20 درصد از درآمد هدفمندی صرف جبران هزینه دستگاهها و سازمانها دولتی شود که دولت آن را هم نپرداخت و نتیجه این شد، اکثر ادارات و بیمارستانهای دولتی دچار مشکل شدهاند و خدمات به مردم نمیدهند و فعالیت آنها به سختی پیش میرود.

    وی افزود: دولت به جای اینکه یارانه نقدی به ازای هر نفر 15 هزار تومان بدهد، آن را تبدیل به 45 هزار تومان کرد، اما از طرفی دیگر با افزایش هزینه تولید و معطل شدن مردم در ادارات بیش از این رقم به آنها زیان وارد کرد.

    منادی افزود: متأسفانه صادرات غیرنفتی نیز دچار مشکل است. اکثر صادرات به صورت خامفروشی انجام میشود و از صادرات نفت خام تا صادرات محصولات معدنی این گونه است.

    این نماینده مجلس گفت: کالاهای غیرضروری مانند میخ، سنگپا، سنگ قبر، موی مصنوعی، ناخن مصنوعی و انواع لوازم آرایش غیرضرور و... با ارز کشور وارد میشود که باید ساماندهی شود.

    وی تأکید کرد: سوء مدیریت دو وزیر جهاد کشاورزی و صنعت و معدن در ماه مبارک رمضان، مردم روزهدار را در تهیه مرغ دچار مشکل کرد؛ در حالی که هیچ مساله ای از نظر تولید مرغ وجود نداشت.

    عضو هیئت رئیسه مجلس تأکید کرد: چگونه بود که در جنگ تحمیلی مدیریت جنگ برعهده یک فرمانده مدیریت بحران سپرده شد، اما امروز جنگ اقتصادی است و مدیریت ارزی کشور را به دست مدیری دادهاند که به هیچ وجه مدیر بحران نیست. ممکن است در شرایط عادی بتواند مدیریت کند، اما به هیچ وجه نمیتواند بحران ارزی را حل کند.

    وی تأکید کرد: التهاب بازار ارز هیچ دلیلی جز سوء مدیریت ندارد و اولین دلیل مشکل بازار ارز سوء مدیریت است؛ در حالی که اقتصاد کشور بنا به گفته رئیسجمهور قریب به 100 درصد دولتی است و هر مشکلی در آن وجود دارد، از بابت سوء مدیریت دولت است.

    منادی افزود: وقتی رئیسجمهور میگوید مشکل سال گذشته بازار ارز توسط 22 نفر ایجاد شده، آیا میتوان گفت که دولت وظیفه خود را خوب انجام داده است؟

    وی تأکید کرد: اگر مدیر خوبی برای بانک مرکزی و مدیریت ارزی انتخاب شود، مشکل به راحتی قابل حل است.

    منادی سپیدان با اشاره به برگزاری موفقیتآمیز میزبانی جمهوری اسلامی برای شانزدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد در تهران گفت: بعد از آن باید خبرهای خوبی به مردم داده میشد، اما متأسفانه در مصاحبه مطبوعاتی رئیسجمهور سخنانی مطرح شد که کام همه را تلخ کرد و سؤال این است که چرا رئیسجمهور به رئیس یک قوه حمله میکند و به جای اینکه از مردم بخواهد که عاجزانه تقاضا میکنم کمک کنید، مشکل حل شود،در عوض مشکل را به گردن دیگران میاندازد.

    این نماینده مجلس خاطر نشان کرد: تحت این شرایط دولت نباید با دامن زدن به مناقشات سیاسی فضای اقتصاد را تحت الشعاع قرار دهد؛ اقتصاد فرمول دارد و نمیتوان با دستور آن را اجرا کرد که بگوییم چون من رئیس هستم، این گونه عمل شود؛ همه کارشناسان اقتصادی معتقدند ریختن پول و نقدینگی، تورم ایجاد میکند، اما دولت این اعتقاد را ندارد.

    وی تأکید کرد: کشور دارای پتانسیل بسیار خوبی است و مقام معظم رهبری با قدرت تمام از نظام و کشور دفاع میکنند و نعمت رهبری و ولایت بزرگترین نعمتهایی است که باعث حفظ نظام و کشور شده است.

    ** محمد خوشچهره: رکوردشکنی دولت در واردات/عرضه و تقاضای ارز کنترل شود

    این استاد اقتصاد با اشاره به وابستگی بیش از پیش دولتها به درآمدهای نفت و رویکرد واردات به خصوص در دولتهای نهم و دهم گفت: کنترل حوزه تقاضا و متعاقبا عرضه از ضرورتهای مقابله با شرایط به وجود آمده است.

    وی با اشاره به تأثیر افزایش سالانه واردات در بخش تولید و بازار ارز کشور، اظهار داشت: دولتها با توجه به اینکه به لحاظ سلایق سیاسی تغییر کردهاند اما در مسئله واردات شباهتهای زیادی به یکدیگر دارند.

    وی ادامه داد: همه دولتهای پس از 8 سال دفاع مقدس وابستگیهایشان به درآمدهای حاصل از نفت خام بیشتر شده و علیرغم تأکیدات رهبر معظم انقلاب، قانون اساسی و چشمانداز 20 ساله توسعه کشور، کاهش وابستگی به نفت صورت محقق نشده است.

    این استاد اقتصاد دانشگاه، تأکید کرد: دولتها یکی پس از دیگری به افزایش میزان واردات اصرار کردهاند به طوریکه واردات در دولت نهم و دهم نسبت به دولت هشتم و هفتم افزایش چشمگیر و قابل توجهی را تجربه میکند.

    رئیس فراکسیون اصولگرایان مستقل مجلس هفتم با بیان اینکه مسئله واردات و نابسامانیهای ارزی، جناحی نیست بلکه کارکرد غلط اقتصادی دلیل آن است، گفت: هم اکنون رکورد واردات در این دولت نسبت به دولتهای گذشته شکسته شده است، بنابراین حجم و میزان واردات به طور سرسامآوری در حال افزایش است؛ به عنوان مثال سنگ قبر و جانماز هم در فهرست واردات دیده میشود.

    وی افزود: این تحلیلها نشان دهنده افزایش میزان وابستگی و متقاضیان به ارز خارجی است چراکه بیش از 20 میلیارد دلار قاچاق کالا هم به میزان این وابستگی میافزاید.

    خوشچهره گفت: دولت و بانک مرکزی مرتکب خطای استراتژیک مدیریت کلان اقتصادی شدهاند و این دولت باید نهتنها در این دوره بلکه در دورههای آینده نیز جوابگو باشد.

    این استاد اقتصاد افزود: ارز را که یک ابزار مبادلات تجاری است برای دامن زدن به اقدامات سوداگرایانه به کالا تبدیل کردهاند به طوریکه از یک سال پیش بانک مرکزی اعلام میکرد که ذخایر ارزی و طلای کشور بیش از حد است؛ این اظهارات در بازار انتظارات بالایی را ایجاد کرد.

    وی ادامه داد: با موانعی که دائما بر سر راه تولید قرار گرفت تقاضا برای ارز و دلار تشدید شد؛ هیچ کشوری نمیتواند ادعا کند که تمام نیازهای ارزی را به طور کامل تأمین میکند چراکه پیامدهای دامن زدن به حوزه تقاضا، افزایش جهشی آن است، از این رو کنترل حوزه تقاضا و متعاقبا حوزه عرضه از ضرورتهای مقابله با شرایط به وجود آمده است.

    ** میثم موسایی اقتصاددان: سیاست تجاری دولت حامی تولید ملی نیست

    این اقتصاددان برای کاهش التهاب بازار ارز گفت: دولت باید هر چه سریعتر خرید و فروش ارز را ممنوع و مهلتی تعیین کند که دارندگان ارز به بانک مرکزی تحویل دهند.

    موسایی در پاسخ به دلایل نابسامانی ارز در کشور گفت: وضعیتی که الان پیش آمده، معلول کم تدبیریها در چند حوزه است.

    *سیاستهای بازرگانی کشور در جهت رشد تولید نیست

    استاد تمام اقتصاد دانشگاه تهران افزود: سیاستهای بازرگانی کشور در جهت رشد تولید، کمک به تولید ملی، کمک به سرمایه و کار ایرانی نیست.

    این اقتصاددان افزود: دلارهای نفتی به جای حمایت از تولید، عمدتا صرف واردات کالای غیر ضروری و بخش عمدهای هم صرف واردات کالای قاچاق میشود که رقم آن سالی به چندین میلیارد میرسد.

    *80 درصد واردات غیر ضروری است

    موسایی گفت: 80 درصد ارزش دلاری واردات کشور در شرایط فعلی که تحریم است را میتوان لغو کرد و تقریباً این کالاهای وارداتی غیر ضروری است.

    این اقتصاددان گفت: سیاست جدید باعث شده که اقتصاد کشور دلاری شود، تولید ملی آسیب ببیند و به جای اینکه با بالارفتن قیمت ارز، صادرات افزایش یابد، اما چنین اتفاقی نمی افتد و به این دلیل است که طی سالهای گذشته تولید ملی کشور آسیب دیده است و آمارها هم آن را تأیید میکنند.

    به گزارش فارس، در اولویتبندی گروههای کالایی جهت دریافت ارز سیستم بانکی موارد غیر ضروری زیادی نظیر تخته، میخ، کاغذ سیگار، سینک ظرفشویی، آدامس، شکلات، حیوانات زنده، مرغ، خروس، اسب و غیره دیده میشود که به نظر میرسد، در شرایط فعلی در اولویت واردات نباشند.

    این اقتصاددان معتقد است: واردات این گونه کالاها باعث خروج ارز از کشور میشود و وضعیت اقتصاد و ارز را به هم میریزد.

    موسایی گفت: شاید واردات برخی اقلام لازم باشد، اما تعدادشان بسیار محدود است و کالاهایی باید با ارز مرجع وارد شود که قیمتگذاری آن تحت نظر دولت باشد، زیرا بخش خصوصی و بازار آزاد هر کالایی را که با ارز مرجع وارد میکند، به قیمت دلار آزاد میفروشد که در حقیقت سود ارز مرجع را واردکننده و نه مردم می برد.

    *قیمتگذاری کالاهای وارداتی باید با نظارت دولت باشد

    موسایی افزود: ارز مرجع صرفاً باید به کالاهایی تعلق گیرد که قیمتگذاری آن توسط دولت انجام شود، نه واردکننده.

    وی در پاسخ به اینکه در مورد داروهای وارداتی که جزو اولویت اول است، نظارتها جدی نیست و خیلی از داروهای غیر ضروری مورد استفاده در ورزشکاران و غیره با ارز مرجع وارد کشور میشود، گفت: اینها کاملاً اشتباه است و دولت باید واردات و توزیع این گونه اقلام را هم ساماندهی کند.

    موسایی با بیان اینکه در هیچ برهه زمانی چنین تحریم اقتصادی و نفتی حتی در زمان جنگ اتفاق نیفتاد، گفت: ملاحظات جدی اقتصادی برای چنین شرایطی باید در نظر گرفته و مدیریت جدی باید اعمال شود و باید قوانینی وضع شود که روشن، شفاف و امکان کنترل داشته باشد.

    *تفاوت زیاد ارز مرجع و آزاد باعث رانت شده است

    این اقتصاددان با بیان اینکه دولت با سیاستهای فعلی تقاضای کاذب ایجاد کرده است، گفت: واردات کالاهای غیر ضروری، تفاوت بسیار زیاد نرخ مرجع و بازار آزاد از جمله عواملی است که باعث ایجاد رانت و منشأ فساد دولتی میشود.

    وی افزود: یکی از عواملی که مردم به بازار ارز هجوم میآورند، به دلیل تفاوت 2.5 برابر نرخ ارز مرجع و ارز آزاد است و باعث میشود که افراد یک سفر خارجی برای خودش فراهم کند و از این طریق ارز مرجع بگیرد،اما در نهایت به دنبال آن سفر نرود و یا یک روزه برگردد و کلی ارز را با نرخ آزاد بفروشد.

    وی ادامه داد: افراد زیادی را میبینم که به عنوان مأموریت پژوهشی و علمی به خارج از کشور رفتند و آمدند و ارز را در بازار آزاد فروختند.

    *لزوم تک نرخی شدن ارز

    وی تأکید کرد: باید ارز به سمت تک نرخی حرکت کند و ارز مرجع تنها برای چند کالای ضروری که با نظارت دولت وارد و قیمتگذاری شود، تخصیص یابد.

    موسایی گفت: حتی دولت برای واردات برخی کالاهای ضروری میتواند یارانه بدهد و ارز مرجع هم به آنها ندهد، بالاخره ما که نمیتوانیم سرخودمان کلاه بگذاریم، این نوعی یارانه است که سالها داده شده است.

    *مقابله با افراد سودجو و فرصت طب

    وی افزود: اما بسیارند افرادی که دوست دارند، این نابسامانی موجود برهم نخورد، زیرا سودشان در این است و دولت باید با آنها هم مقابله کند.

    *قاچاق عامل مهم در آشفتگی ارزی

    موسایی در پاسخ به اینکه قاچاق کالا چقدر در آشفتگی بازار ارز نقش دارد، گفت: بیش از 10 میلیارد دلار سالانه ارز کشور صرف قاچاق کالا میشود که از مبادی غیر گمرکی وارد کشور میشود و تولید ملی را نابود میکند.

    وی گفت: حتی اگر نفتی را که میفروشیم و مجبور میکنند، کالای بنجل وارد کنیم، نباید این کار را انجام دهیم، حتی اگر لازم باشد، بگذاریم در حسابهای آن کشور بماند.

    این اقتصاددان گفت: دهها میلیارد دلار در چین داریم که نفت فروخته شده است و پولشان را نمیدهند و لزومی ندارد، به جای آنها اجناس کمارزش وارد کنیم، مگر این که کالاهای ضروری وارد شود.

    وی گفت: باید اصل را بر این بگذاریم که بخش خصوصی به دنبال منافع خودش است و هیچ چیزی هم جز این نمیشناسد، اگر این اصل را قبول کنیم، تنگناها و ایرادات قانونی در کشور روشن خواهد شد.

    *هیئت عالیرتبهای دستورالعملهای اقتصادی شرایط خاص تدوین کند

    وی گفت: هیئت عالیرتبهای در کشور تشکیل شود و دستورالعملها و قوانین در شرایط خاص اقتصادی را تعیین کند.

    این اقتصاددان با بیان اینکه تقاضاهای جدیدی در کشور ایجاد شده که خود دولت در ایجاد آن نقش داشته است، گفت: با توجه به افزایش نقدینگی کشور و شرایط تورمی، مردم برای حفظ قدرت خرید پولشان پولهای خارجی را به عنوان سرمایه در نظر میگیرند و این باعث سکون ارز کشور دست مردم و عدم ورود به تولید میشود.

    *خرید و فروش ارز باید ممنوع شود

    وی در خصوص راهکارهای از بین بردن تقاضای کاذب ایجاد شده، گفت: دولت باید بازار خرید و فروش ارز در بازار آزاد را ناامن کند، خرید و فروش ممنوع شود، نگهداری دلار باید قدغن و از هر کسی کشف شد، باید مصادره شود.

    موسایی در پاسخ به اینکه دولت چطور میتواند این کار را انجام دهد، گفت: دولت باید رسماً این ممنوعیت را اعلام کند که در این صورت هر کسی با خیال راحت نمیتواند خرید و فروش ارز انجام دهد، ضمن اینکه دولت میتواند تاریخی اعلام کند، تا آن زمان هر کسی دلار دارد، به بانک مرکزی تحویل دهد، تا در مرکز مبادلات ارزی عرضه شود و در غیر این صورت مصادره خواهد شد.

    وی گفت: در چنین شرایطی تقاضا برای دلار بسیار کمتر میشود و قیمت آن به این صورت افزایش نخواهد یافت.

    از وی سئوال شد برخی میگویند، دولت عمداً قیمت ارز را بالا برده است، تا پول مورد نیاز برای پرداخت یارانه نقدی را تأمین کند، گفت: با فرض درست بودن آن، دولت میتواند ارز مرجع را جمع کند و تمام موارد را با دلار آزاد بفروشد.

    موسایی همچنین گفت: دولت باید تمام موارد گذشته نظیر ارزهایی که برای واردات اختصاص داده و به افرادی که مأموریت خارجی داده بود، بررسی کند و ببیند که آیا کارهایشان را به درستی انجام دادهاند، وگرنه باید ارز را پس بگیرد؛ این گونه ملاحظاتی در شرایط فعلی تحریم است و شاید در شرایط معمولی چنین اتفاق نیفتد.

    ** عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: نقش مرموز تورم در طغیان ارزی/تولید ملی سرلوحه امور قرار گیرد

    این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با اشاره نقش مرموز تورم بالا در هجوم نقدینگی به بازارهایی چون سکه و ارز گفت: دولت و مجلس باید همچنان بر تولید ملی تأکید و حمایت از کار و سرمایه ایرانی را سر لوحه برنامهریزیهای اقتصادی قرار دهند.

    بهمنی همچنین بر لزوم توجه بیشتر به امر تولید در راستای کنترل بازار ارز کشور تاکید کرد.

    وی در ادامه با اشاره به اینکه ابزارهای لازم برای موفقیت تولید ملی استفاده از تمام ظرفیتهای کارشناسی موجود در کشور و تجزیه تحلیل صحیح است، گفت: باید موانع شناسایی و راهکارهای متناسب با مدیریت صحیح اقتصاد با استفاده از سیاستهای منطقی اقتصادی گذشته ارائه شود.

    بهمنی همچنین با بیان اینکه افزایش نرخ ارز و دامنه نوسانات آن، آثار سوء در تولید و توزیع درآمد دارد، تصریح کرد: بانک مرکزی با پشتوانه قوی ارزی باید کنترل بازار را در دست بگیرد و راهکارهای مناسب جهت حفظ ارزش پول ملی را عملیاتی و اجرا کند.

    این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس تأکید کرد: نرخ تورم بالا و پایدار یکی از مرموزترین و بدترین معضلات اقتصادی است. اقتصاد ایران دچار تورم بالایی است به تعبیر دیگر این نرخ تورم تهدیدی برای سرمایهگذاریهای حال و آینده به شمار میرود چراکه سرمایهگذاران هماکنون به سمت بازار سکه، ارز، روی آوردهاند.

    وی در خاتمه با بیان اینکه دشمنان نظام به دنبال فرصتسازی هستند، یادآور شد: یکی از اهداف اصلی دشمنان آسیب به اقتصاد داخلی ایران است؛ در این راستا انجام اقدامات بر اساس قانون و پرداختن به شعارهای اقتصادی سالهای اخیر مقام معظم رهبری به صورت مدون، پیشرفتهای جهشی را برای نظام رقم خواهد زد.

    ** رئیس شورای رقابت: رشد قاچاق دلیل عمده افزایش نرخ ارز/ دولت جلوی واردات غیرضرور را بگیرد

    این استاد اقتصاد با بیان اینکه بیشترین تقاضای ارز برای قاچاق کالا به داخل کشور است، گفت: تقویت تولیدات با کیفیت و کمیت بالا قطعا از نوسانات و التهابات ارزی میکاهد.

    پژویان با اشاره به التهابات اخیر بازار ارز و تاثیر آن بر مدیریت کلان اقتصادی کشور، اظهار داشت: بدیهی است تحریمهای نفتی و بانک مرکزی ایران تا حدودی بر اقتصاد مؤثر بوده اما نوسانات افزایشی نرخ ارز پیش از اعمال این تحریمها آغاز شد.

    وی با بیان اینکه انتظارات بیش از حد هم جزو عوامل مؤثر بر بازار تلقی میشود، گفت: سوداگران بازار به این انتظارات بیشتر دامن زده و با گسترش این انتظارات و ایجاد شایعات موجب افزایش نرخ دلار و در پی آن کاهش ارزش ریال شدند.

    رئیس شورای رقابت تأکید کرد: متاسفانه بانک مرکزی در زمان آرامش بازار ارز مرتکب اعمال و سیاستهای غلطی مبنی بر ایجاد انتظار در بازار شد.

    وی با اشاره به اینکه ارز بازار بسیار کوچکی است، تصریح کرد: سوداگران به راحتی در این بازار مشغول فعالیت هستند.

    پژویان با اشاره به اینکه بخش عمده عرضه در بانک مرکزی صورت میپذیرد، گفت: شرایط التهابی بازار ارز برای کشوری مثل ایران که دارای یک اقتصاد کاملا باز با 90 میلیارد دلار واردات و بالغ بر 100 میلیارد دلار درآمد است، اتفاق افتاده و تنها راه برون رفت از این وضعیت ایجاد تعادل میان عرضه و تقاضا است.

    رئیس شورای رقابت تصریح کرد: واردات ایران قابل کنترل است به طوری که دولت با کاهش مقداری از واردات و تنظیم این تراز و اندیشه برای کسب دلار میتواند تعادلی را در نرخ مبادله ارز ایجاد کند به طوریکه تحریمها هم تأثیری بر اقتصاد در این دوران کوتاه مدت نخواهد گذاشت.

    پژویان در خصوص نقش تولید ملی در روند ایجاد تعادل در بازار، تأکید کرد: بدون شک تولید تاثیر زیادی در جریان رشد اقتصادی دارد اما همیشه در بخش تولیدات با کیفیت و رونق آن دچار مشکلاتی بودهایم و این یک نقطه ضعفی برای کشور به حساب میآید.

    رئیس شورای رقابت با بیان اینکه رویکرد جانشینی واردات در اقتصاد بسیار رهگشاست، گفت: رویکرد تولید با کیفیت و کمیت بالای داخل آن چنان تاثیر مثبتی را در اقتصاد میگذارد که بسیاری از مشکلات به خصوص اختلالات بازار ارز جبران و کنترل شود.

    پژویان در خصوص واردات خودرو و اثرات آن در اقتصاد کشور، یادآور شد: اگر اندیشهای در جریان استانداردسازی، تنظیم و نظمدهی بازار خودرو در پیش گرفته شود در واقع اصولا واردات خودروهای خارجی به هیچ عنوان قابل توجیه نخواهد بود.

    وی با بیان اینکه بدون شک تقاضا عمده ارز برای واردات قاچاق صورت میپذیرد، ادامه داد: افزایش نرخ ارز در قیمت کالاهای قاچاق هم تاثیر میگذارد؛ راهکار اصلی ایجاد آرامش التهابات بازار ارز قطعا کنترل بازار قاچاق کشور است.

    پژویان در خصوص قاچاق صادرات به ذکر نکاتی در خصوص تأثیر هدفمندی یارانهها اشاره در آن اشاره و تأکید کرد: اجرای قانون هدفمند سازی یارانهها تا حدودی قاچاق صادرات را کنترل کرد و اگر دولت نرخهای تعیین شده را واقعی نکند، قاچاق صادرات افزایش خواهد یافت.

    وی در خاتمه با اشاره به ضرورت جلوگیری از صادرات کالای قاچاق به خارج کشور، خاطرنشان کرد: خروج کالا از داخل به خارج به صورت قاچاق از ارزش صادرات اصلی کشور نیز میکاهد.

    ** عباسعلی نورا: ذخایر ارز کشور کفاف 10سال را میدهد/ نقدینگی عامل اصلی التهاب ارزی

    وی با اعلام اینکه اطلاع دارم که ذخایر ارزی کشور کفاف 10 سال را هم می دهد، به ریشه یابی التهاب بازار ارز پرداخت و نقدینگی سرگردان و بیحسابوکتاب را عامل اصلی این مشکلات بیان کرد.

    در مورد ارائه پیشنهاد برای برطرف کردن التهاب بازار ارز که از سوی رئیسجمهور از اقتصاددانان و کارشناسان خواسته شده است، گفت: رئیسجمهور باید بداند برخی از بحرانهای ایجاد شده از جمله در بازار ارز به خاطر فرصتسوزی در گذشته است که راهحل آن از سوی اقتصاددانان مطرح شد، ولی دولت آن را رعایت نکرد.

    *کاهش وابستگی بودجه به نفت

    این استاد اقتصاد افزود: همه کارشناسان اقتصادی و سیاستگذاران کلان نظام اقتصادی تأکید داشتند که وابستگی بودجه عمومی به نفت کاهش یابد که اگر بحران ارزی ایجاد شد، بودجه عمومی کشور به خاطر عدم تحقق درآمد ارزی دچار آسیب نشود، اما این کار انجام نشد و در حال حاضر که بحران ارزی اتفاق افتاده اولین ضربه آن در بودجه عمومی کشور ظاهر میشود.

    نورا افزود: دولت باید واقعا خود را مقید کند که در لایحه بودجه 92 آن را بدون وابستگی به نفت تنظیم کند.

    * رعایت قانون اقتصاد در طرحهای عمرانی

    این اقتصاددان تأکید کرد: نکتهای که تاکنون هیچ وقت نگفتهایم، این است که در کارهای عمرانی دولت باید قانون اقتصاد را رعایت کند و پروژههایی از عمرانی انجام شود که به تولید ثروت برای جامعه منجر شود، در حالی که اگر جنبههای اقتصادی رعایت نشود، کار نادرستی خواهد بود.

    *پروژه عمرانی باید ثروت زا باشد

    وی افزود: پروژهای که سه هزار میلیارد تومان صرف آن میشود، تا چند نقطه از کشور بهم وصل شود، اما هیچ ثروتی ایجاد نمیکند، این به ضرر کشور است و برخی از کارهای اقتصادی و عمرانی دولت نتیجهای در چرخه اقتصادی ایجاد نمیکند که خود این کارها مشکلزا میشود.

    وی تأکید کرد: دولت باید توجه کند، در بودجههای عمرانی دقت شود و هر کار عمرانی ضرورت ندارد، انجام شود، در حالی که کشور نیاز به تولید ثروت، شغل و افزایش تولید ناخالص داخلی دارد.

    وی گفت: اگر پروژههای عمرانی منجر به افزایش تولید ناخالص داخلی نشود، باعث افزایش نقدینگی و تورم میشود.

    *برخی دولتمردان قشرگرا و نمایندگان منطقه گرا هستند

    نماینده سابق مجلس گفت: متأسفانه در دولت نگرش قشرگرایی و حوزهنگری نسبت به وزارتخانهها و در مجلس نیز نگرش منطقهگرایی وجود دارد و همان گونه که در دولت هر وزیر میخواهد بودجه بیشتری برای وزارتخانه خود جذب کند و فقط حوزه خود را میبیند، در مجلس هم هر نماینده میخواهد صرف نظر از جنبههای اقتصادی یک پروژه عمرانی را در منطقه حوزه انتخابیه خود اجرا کند و این نگرشها در نهایت باعث میشود، تولید ثروت در کشور کمتر ایجاد شود.

    این اقتصاددان افزود: برخی از نمایندگان به جنبه بازدهی سرمایه در پروژههای عمرانی توجه ندارند و نگرش منطقهای در پروژههای عمرانی دارند. در دولت هم باید تفکر قشری کنار گذاشته شده و بازنگری شود.

    وی تأکید کرد: عدهای بودجه عمرانی کشور را بدون توجه به بازدهی آن به مناطق خود میکشند، البته ما هم مقصر هستیم که از نظر علمی به بازدهی سرمایهگذاری توجه نمی کنیم.

    وی افزود: دولتهای قبلی مانند دولت کنونی فرصتسوزی کردند و این بلای خانمانسوز در کشور وجود دارد که کاهش قدرت پول ملی از طریق تقاضا برای ارز خارجی انجام شده است.

    وی گفت: کاهش قدرت پولی ملی و تبدیل ارزهای خارجی به ریال باعث شده پول ملی کاهش ارزش پیدا کرده و تورم ایجاد شده است.

    نورا با اشاره به راهاندازی حساب ذخیره ارزی گفت: دولت منابع حساب ذخیره ارزی را صفر کرد و صندوق توسعه ملی هم که راهاندازی شد دولت نگاه استفاده کردن از منابع آن به نفع خود دارد.

    وی تأکید کرد: دولت در سال 89 و 90 به مجلس فشار وارد میکرد که اجازه بدهند منابع صندوق توسعه ملی تبدیل به ریال شود و این یک اشتباه است، گرچه رئیسجمهور میگوید انتقاد نکنید، اما اینها باید گفته شود و البته راهحل هم ارائه کردیم، سیاستهای کلان کشور را هم رهبری عنوان کردند.

    *چشمداشت دولت به صندوق توسعه ملی

    نورا تأکید کرد: دولت پیشنهاد داده بود 20 درصد از منابع صندوق توسعه ملی به صورت ریالی برای کشاورزی و 20 درصد هم برای صنعت اختصاص پیدا کند، اما مجلس مقاومت کرد و در نهایت برای هر کدام از این بخشها 10 درصد استفاده به صورت ریالی را تصویب کرد و در حال حاضر 20 درصد منابع صندوق توسعه ملی به شکل ریالی استفاده میشود.

    نورا تأکید کرد: صندوق توسعه ملی قرار بود برای اقتصاد زاینده و نه انجام کارهای عمرانی دولت انجام وظیفه کند، اگر یک کار عمرانی مانند آسفالت کردن 40 روستا انجام شود، این کار زاینده نیست.

    وی تأکید کرد: مجلس در قانون صندوق توسعه ملی میگوید منابع آن برای اقتصاد زاینده انجام شود و 3 درصد کارمزد گرفته شود، یعنی اینکه خود صندوق ثروت ملی تولید کند و بهتر از این نمیتوان پیشنهاد داد.

    * در استفاده از منابع صندوق توسعه ملی احتیاط شود

    نورا گفت: الان هم میگوییم در استفاده از منابع صندوق توسعه ملی احتیاط به خرج دهند، زیرا افزایش نقدینگی مشکلات زیادی برای مردم ایجاد کرده و همه عالم و آدم میدانند افزایش نقدینگی باعث تورم میشود.

    وی تأکید کرد: دولت گفته است نقدینگی باعث تورم نمیشود چون در جهت تولید هزینه میشود، اما از نظر اقتصادی نقدینگی وقتی افزایش پیدا کرد در یک جا جمع شده و در نهایت مانند سدی که شکسته میشود، سیل همه جا را میبرد.

    نورا افزود: نحوه اجرای هدفمندی یارانهها دارای اشکال بود، گرچه با اجرای خود هدفمندی یارانهها کسی مشکل ندارد.

    وی تأکید کرد: دولت بعد از اینکه اقتصاددانان نسبت به تورم هدفمندی یارانهها به روش پرداخت نقدی انتقاد کردند، آنها را مسخره کرد که ما در سال اول 40 هزار میلیارد تومان یارانه پرداخت کردیم، اما تورم کجاست، در حالی که تورم ناشی از یارانه نقدی امروز پیدا میشود و از همان ابتدا اقتصاددانان پیشبینی کردند، تورم 20 تا 40درصدی ایجاد میشود، اما دولت سال اول به اقتصاددانان میخندید.

    این اقتصاددان تأکید کرد: افزایش نقدینگی مانند سیل در جامعه ویرانگر است چون پول ذائقه مردم را عوض میکند و تلاطم در بازار ایجاد میشود.

    نماینده سابق مجلس با بیان اینکه سالی 50 هزار میلیارد تومان پول جدید به سیستم بازار وارد میشود، گفت: بازار تحمل این رقم را ندارد و خدا پدر نمایندگان مجلس را بیامرزد که به پیشنهاد 135 هزار میلیارد تومان دولت در یارانه نقدی رأی ندادند و 50 هزار میلیارد تومان آن را تصویب کردند.

    این اقتصاددان پیشنهاد داد: به نظر من لازم نیست همه یارانهها به صورت نقدی پرداخت شود، دولت میتواند بخشی از یارانهها را به صورت کوپن کالایی بپردازد، مثلا بن خرید قند، روغن، چای و کالاهای اساسی به مردم بدهد و این بهتر از دادن پول نقد به مردم است چون مردم با پول نقد کالاهای لوکس خریداری میکنند.

    *یارانه نقدی در برابر کار باشد

    نورا گفت: حتی میتوان پرداخت یارانه را به شرط انجام کار به مردم داد مثلا فردی که در روستا یارانه میگیرد، گفته شود به شرطی که از 10 درخت در جلوی خانه یا باغچه خود مراقبت کند و آنها را پرورش دهد.

    وی گفت: از طرفی در مجلس از همان ابتدا تصمیم گرفته شد، اجرای هدفمندی یارانهها 5 ساله باشد و بعد از 5 سال خبری از یارانه نقدی و یا غیرنقدی نباشد، اما همان موقع در کمیسیون تلفیق من از دولت سؤال کردم، شما که الان یارانه نقدی میدهید، بعد از 5 سال چگونه یارانه را قطع میکنید، آنها گفتند تفکر رئیسجمهور این است که تا ابد یارانه به مردم بدهیم، پس با این کار انگیزه خدمت و کار در مردم چه میشود.

    نماینده سابق مجلس گفت: نکته دیگر این است یارانه نقدی را دولت در مقابل کار به مردم بدهد.

    * همه مشکل از تحریم نیست

    این اقتصاددان با بیان اینکه همه مشکلات را نمیتوان به گردن تحریم انداخت، گفت: تحریم سهمی از مشکلات اقتصادی دارد، اما همه مشکل از تحریم نیست، آثار تحریم در کوتاهمدت، میانمدت و درازمدت است که در زمان جنگ تحمیلی استراتژی به گونهای بود که آثار کوتاهمدت و میانمدت تحریم از بین رفته بود، اما در بلندمدت در 8سال دفاع مقدس آثار تحریم آخر سر پدیدار شد.

    وی گفت: اگر دولت از نظر اقتصادی درست عمل کند، میتوان 7 تا 10 سال مقاومت کرد و اگر 10 سال هم نفت ایران را نخرند، با توجه به ذخایر ارزی مطمئنی که در کشور وجود دارد، میتوان مملکت را اداره کرد.

    نورا افزود: کل پروتئین مصرفی سال 4 میلیارد دلار است، در حالی که بودجه یارانهها به صورت یارانه نقدی به مردم پرداخت میشود.

    نورا همچنین به استقلال بانک مرکزی اشاره کرد و گفت: تمام کارشناسان و نمایندگان مجلس اصرار دارند، بانک مرکزی مستقل باشد، اما در کمیسیون تلفیق نماینده دولت در اعتراض به دادن استقلال به بانک مرکزی قهر کرد، اگر دولت میخواهد کشور را به خوبی اداره کند، بهترین راهحل استقلال بانک مرکزی از تصمیمات اجرایی مدیران دولتی است.

    وی تأکید کرد: الان هم دولت نباید در کار بانک مرکزی دخالت کند.

    این اقتصاددان پیشنهاد داد: به نظرم بانک مرکزی باید فراتر از سه قوه باشد و فراقوهای اداره شود، چون نگاه دولتها چهارساله بوده و به فکر منافع دولت خود هستند، اما بانک مرکزی باید منافع ملی و ارزش پول ملی را در بلندمدت مد نظر قرار دهد.

    نورا افزود: نداشتن استقلال توسط بانک مرکزی باعث شده مدیریت ضعیفی در بانک مرکزی و در مسئله ارزی اعمال شود و رئیس کل بانک مرکزی نمیتواند، به طور مستقل تصمیمگیری کند.

    نماینده سابق مجلس همچنین گفت: شورای پول و اعتبار چه نظارتی بر پول کشور داشتند، این شورا باید رابطه پول ملی و ارزهای خارجی را تعریف کند، اما ساختار پولی کشور مریض است و قرار بود اصلاحاتی انجام شود.

    وی با بیان اینکه ساختار مالی کشور سهم مهمی در بحران فعلی ارز دارد، گفت: چه کسی میتواند کتمان کند که تصمیمگیری مالی دولت بر روی ارز اثر نداشته باشد.

    * تا تورم تک نرخی نشود، سود بانکی تک نرخی نمی شود

    نورا تأکید کرد: در مورد شاخص تورم یک جا تصمیمگیری و در مورد شاخص بیکاری در جای دیگر تصمیمگیری میشود و آن موقع به بانک مرکزی دستور میدهند، باید نرخ سود تک رقمی شود، اما مگر میشود تا تورم تک رقمی نشده، سود بانکی را تک رقمی کرد.

    نورا افزود: در شرایطی که تورم افزایش مییابد حرص و ولع مردم برای گرفتن وام بانکی بیشتر میشود.

    وی افزود: سالی 50 تا 60 هزار میلیارد تومان از مطالبات بانکی غیر قابل وصول میشود که از این رقم تنها 10 تا15 هزار میلیارد تومان مربوط به مردم و 40هزار میلیارد تومان متعلق به 30 شرکت حقیقی و حقوقی است که وامهای بانکی را گرفته و پس نمیدهند.

    نورا افزود: به خاطر تورم و التهاب بازار وامهای بانکی بلاوصول میشود.

    نورا افزود: رئیسجمهور باید بداند اگر عدهای پولهای بانک را گرفته و پس نمیدهند، آنها را به قوه قضائیه معرفی کند، تا آنها را چهارمیخ کند، اما آیا رئیسجمهور دادخواستی به قوه قضائیه ارائه کرده که آنها عمل نکرده اند؟

    وی تأکید کرد: عواملی که باعث بیچارگی مردم شده وامهای بانکی شرکتهای حقیقی و حقوقی است که نمیخواهند برگردانند و به جای آن در بازار ارز و سکه سرمایهگذاری میشود.

    نورا افزود: کسی که 10 میلیارد تومان وام گرفته اگر آن را در بازار سکه و ارز سرمایهگذاری کند، پولش دو برابر میشود، اما اگر بانک سراغ او برود و جریمه هم تعلق گیرد، در نهایت 12 میلیارد تومان از او میگیرد.

    *بانک خصوصی و موسسه مالی و اعتباری منشا دلالی ارز

    این اقتصاددان گفت: به نظرم بانکهای خصوصی و مؤسسات مالی و اعتباری از عوامل مهم سفتهبازی و واسطهگری ارز در کشور هستند که پولهای کلان در بازار جابجا میکنند و به جای اینکه در خدمت تولید و اقتصاد باشند، در نقش دلالی ارز ظاهر میشوند.

    این اقتصاددان گفت: صحبت کردن از بازار ارز سخت است، چون معتقدم مافیای ارز تشکیل شده و ممکن است برای مصاحبه کنندگان خطراتی ایجاد کند و به افراد آسیب بزند، اما بانک مرکزی موظف است بر عملکرد بانکهای خصوصی و مؤسسات مالی و اعتباری نظارت کند.

    * طرح تحقیق و تفحص از بانکهای خصوصی تهیه شود

    نورا گفت: اگر من الان هم نماینده بودم، طرح تحقیق و تفحص از عملکرد بانکهای خصوصی و مؤسسات مالی و اعتباری را مطرح میکردم.

    وی با انتقاد از برخی سخنان رئیسجمهور گفت: چرا گفته میشود یک مؤسسه مالی و اعتباری از بانک مرکزی پول گرفته و با هدف خاصی اوراق قرضه آمریکا را خریداری کرده است، اگر این گونه است چرا علیه او از سوی دولت اعلام جرم نمیشود و چرا صاحب مؤسسه راست راست در کشور میچرخد.

    وی گفت: مدیریت اقتصادی یکی از چالشهای بزرگ دولت است و اگر کارشناسان مستقل نظر میدهند رئیسجمهور و تیم اقتصادی عمل نمیکند.

    وی افزود: وزیر اقتصاد در تلویزیون اعلام میکند من متولی بازار پولی و مالی نیستم، در حالی که طبق قانون متولی است و لازم نیست حتما صندوق توسعه ملی و یا ذخایر ارزی دست او باشد، اما متولی تنظیم بازار ارز است.

    نورا گفت: اگر افراد متخصص خانهنشین شوند، اما عدهای افراد غیرمتخصص و بیتجربه که هیچ بویی از اقتصاد نبردهاند، در مسند اقتصاد کشور تصمیمگیری کنند، آیا کار درست میشود.

    نورا افزود: به نظرم دولت باید از مردم کمک بخواهد و از نظر فرهنگ سازی ضعف وجود دارد، دولت باید به مردم بگوید در شرایط کنونی نباید کالای لوکس خارجی وارد شود، اگر سری به چابهار و یا بندرعباس بزنید ملاحظه میشود، ماشینهای لوکس با ارز کشور وارد میشود.

    *عدهای با خودروی خارجی لوکس فخر فروشی میکنند

    نورا افزود: وقتی شرکتی مانند LG ما را تحریم میکند، مردم باید آگاه شوند که برای خرید کالای این شرکت پول کشور را حرام نکنند و اگر مردم از نظر فرهنگی طوری تربیت شوند که کسی که در جامعه ماشین خارجی 2012 یا 2013 اروپا را سوار میشود و مردم به او به دید یک خیانتکار به جامعه نگاه کنند، دیگر کسی ارز کشور را برای کالای غیرضروری لوکس که فقط برای فخرفروشی است وارد نمیکند که از آن طرف ارزش پول ملی از بین برود.

    این اقتصاددان گفت: باید مصرف کالای غیرضروری خارجی به یک ضد ارزش تبدیل شود: اینکه عدهای مشکلات دولت را به گردن خبرگزاریها و یا شهرداری، مجلس و قوه قضائیه بیندازند، کاری از پیش نمیبرند؛ مردم باید از مصرف کالای غیرضروری خارجی خودداری کنند.

    این اقتصاددان افزود: بنده به عنوان کسی که نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه بوده و از پشتوانههای اقتصادی کشور خبر دارم این نوید را به مردم میدهم که جمهوری اسلامی از نظر پشتوانه اقتصادی بسیار محکم و قوی است، به گونهای که اگر تا 10سال هم درآمد ارزی کشور دچار مشکل شود، هیچ مشکلی در کشور به لحاظ داشتن ذخایر مطمئن ایجاد نمیشود.

    *پشتوانه ارزی کشور قوی است

    نورا افزود: داشتن میلیاردها دلار پشتوانه ارزی اقتصاد کشور را به قدری قوی کرده که التهابات اخیر هیچ اثری بر آن ندارد.

    وی گفت: هر سه ماه یک بار گزارشهای رسمی از وضعیت کشور به نمایندگان ارائه میشد و من این اطمینان را میدهم، اگر مدیریت درست اقتصادی انجام شود، به لحاظ داشتن پشتوانههای قوی از ذخایر ارزی هیچ مشکلی ایجاد نمیشود.

    ** ایرج ندیمی: کنترل نوسان ارز با توقف خروج 20میلیارد دلار از محل قاچاق

    وی پیشنهاد کرد، دولت برای مقابله با نوسانات ارزی، از خروج 20 میلیارد دلار ارز از کشور با واردات قاچاق جلوگیری کند.

    ندیمی با اشاره به رویکرد فعلی مرکز مبادلات ارزی و دلایل افزایش صعودی نرخ ارز با توجه به عرضه آن توسط این مرکز، اظهار داشت: مرکز مبادلات فقط باید ارز در اختیار مردم یا ارز حاصل از صادرات را جابهجا کند.

    وی ادامه داد: باید تشویقهایی را برای مردم قرار دهند تا هر میزان ارز دارند در اختیار مرکز مبادلات ارزی قرار دهند.

    عضو کمیسیون اقتصادی مجلس تأکید کرد: باید قبول کرد که طی این مدت اخیر نسبت به ارز، مدیریت جامع و بهینه مناسبی نداشتیم یعنی به لحاظ میزان و شمولیت کالاها و تزریق به موقع بسیار ضعیف عمل کردهایم.

    ندیمی گفت: در زمینه شفافسازی سیاستها و اظهارات طوری عمل شده که دارندگان ارز و متقاضیان اعتمادی ندارند؛ بنابراین در شرایط فعلی اتاق مبادلات ارزی با توجه به رویکردی که در پیش گرفته نمیتواند اهداف کلان ارزی را برآورده سازد.

    این عضو کمیسیون اقتصادی با بیان اینکه چند گروه متقاضی ارز در بازار هستند، گفت: یکسری از متقاضیان ارز را برای نگهداری، حفظ ارزش پول و کسب انتفاع تهیه و خریداری کردهاند؛ این دسته از متقاضیان بخشی از سرمایههای ارزی را بلوکه کرده و امکان رشد اقتصادی را سلب کردهاند چراکه با خارج کردن دارائیهای ارزی عملا داد و ستدها صورت نمیپذیرد.

    نماینده مردم لاهیجان با اشاره به دیگر متقاضیان ارزی که شامل واردکنندگان کالاهای قاچاق به کشور هستند، تأکید کرد: سرمایه ارزی قاچاقچیان کالا به کشور طی سالیان گذشته نزدیک به 20 میلیارد دلار ارزیابی شده است؛ مسئله مهم عدم وجود تصویری روشن از آینده ارزی ایران است.



    * زیان هنگفت درانتظار سوداگران/ دلار3هزارتومان قابل اعمال دراقتصاد نیست



    خبرگزاری فارس: استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان با تأکید بر اینکه نرخ تعیین شده در بازار غیر رسمی قابل اعمال در اقتصاد ایران نیست، اظهارداشت: با عدم دخالت دولت و نیز مبتنی بر مکانیزم بازار، نرخ واقعی ارز تا 50 روز دیگر کشف می شود.



    محمد حسین ادیب که عضو هیأت علمی دانشگاه اصفهان است و دارای کتابها و مقالات بسیاری بوده و از صاحبنظران و سخنرانان مطرح اقتصادی کشور است، باور دارد که سیاست گذاریهای دولتی و دستوری باید از بازار ارز حذف شود و به مکانیزم بازار واگذار شود.



    این کارشناس اقتصادی با تأکید بر اینکه بانک مرکزی نباید در بازار دخالت کند، معتقد است مکانیزم بازار در نقطه موجود، معتمدترین داور و قاضی برای تعیین نقطه بهینه در نرخ ارز خواهد بود.



    این استاد درس مسایل سیاسی و اقتصادی جدید، ضرورت تجدید نظر در اولویتهای یک تا پنج و ضرورت تأمین بخشی از نیازهای اولویتهای یک تا پنج با ارز به نرخ دیگر و ضرورت تجدید نظر در نرخ ارز مرجع را در شرایط موجود اجتناب ناپذیر می داند.



    مشروح گفت وگوی فارس با این اقتصاددان تحلیل گر را در ادامه می خوانید.



    * ادعای منتفع شدن دولت از گرانی ارز با واقعیت انطباق ندارد



    فارس: نظر شما در خصوص نرخ ارز مرجع و اولویت بندیهای موجود ارزی چیست؟



    ادیب: تسهیلات دولتی سررسید شده در سالجاری براساس خلاصه دفتر کل شبکه بانکی منتشره به وسیله وزارت امور اقتصادی و دارایی ایران در سالجاری 11 میلیارد دلار، سررسید قراردادهای بیع متقابل براساس قانون بودجه سالجاری 6/3 (سه و شش دهم) میلیارد دلار، خوراک مرغ 2میلیارد دلار، دارو یک میلیارد دلار، روغن یک و یک دهم میلیارد دلار، گندم 3 میلیارد دلار، بنزین 3میلیارد دلار و مجموعا 24 میلیارد دلار در وضعیت موجود با نرخ ارز مرجع تأمین می شود. حدود 4میلیارد دلار دیگر نیز در سایر موارد هزینه می شود که بر روی هم تأمین 8 مورد فوق نیاز به 27 میلیارد دلار ارز دارد که در وضعیت موجود با نرخ ارز یکهزار و 226 تومان تأمین می شود.



    بر حسب اظهارات وزیر اقتصاد و دارایی همه ارز ناشی از صادرات نفت در سال جاری به نرخ ارز مرجع فروخته می شود. نظر به اینکه مازاد بر درآمد مذکور 5/14 (چهارده و نیم) درصد از درآمد صادرات نفت به شرکت ملی نفت و 23 درصد آن به صندوق توسعه ملی پرداخت می شود، به نظر می رسد درآمد نفت کشور در سالجاری چیزی نزدیک به مجموع ارقام مذکور باشد. لذا اظهارات کسانی که ادعا می کنند دولت با گران شدن ارز منتفع می شود با واقعیت انطباق ندارد و دولت همه درآمد ناشی از صادرات نفت را با نرخ مرجع و با دلار 1226 تومان به فروش می رساند.



    * نیاز به ارزی بیش از درآمدهای نفتی سهم دولت برای تأمین اولویت یک و دو



    تأمین اولویت یک و دو به ارزی بیش از درآمدهای نفتی سهم دولت احتیاج دارد. در سال گذشته هزینه واردات مواد غذایی 5/9 (نه و نیم) میلیارد دلار بوده است که در سالجاری حدود 3 میلیارد دلار هزینه واردات گندم به آن اضافه می شود و در مجموع هزینه واردات مواد غذایی 5/12 (دوازده و نیم) میلیارد دلار خواهد بود. در حالی که هزینه واردات خوراک مرغ، روغن و گندم 6 میلیارد دلار است و حدود 50 درصد مواد غذایی با دلار 1226تومان قابل تأمین نیست.



    بنابراین با درآمد نفت سهم دولت، بخشی از اولویت یک و دو با نرخ ارز مرجع قابل تأمین است و در شرایط موجود نیز به استثنای مواردی که به آن اشاره شد، بقیه کالاهای مشمول اولویت یک و دو با ارز مرجع تأمین نمی شود.



    * تأمین ارز اولویتهای 3، 4 و 5 از محل 3 محل



    ارز اولویتهای سه، چهار و پنج از محل 5/14 (چهارده و نیم) درصد سهم شرکت ملی نفت از صادرات نفت، درآمد صادرات پتروشیمی و 20درصد از موجودی صندوق توسعه ملی تأمین می شود.



    براساس قانون بودجه سال 91 صندوق توسعه ملی معادل 20 درصد از منابع خود را که حدود 40 میلیارد دلار است باید به ریال تبدیل کرده و به بخشهای اولویت دار صنعتی و کشاورزی به صورت وام پرداخت کند. در این چهارچوب صندوق توسعه ملی حدود 8 میلیارد دلار از طریق اتاق مبادله ارزی می تواند ارز را به ریال تبدیل کرده و ریال آن را در اختیار بانکهای کشاورزی و بانکهای دیگر قرار دهد.



    سهم شرکت نفت احتمالا حدود 4 میلیارد دلار، صادرات پتروشیمی برحسب گفته وزیر اقتصاد ودارایی در سال جاری 40 درصد کاهش یافته و در سال گذشته 14 میلیارد دلار بوده است که حدود 8 میلیارد دلار خواهد بود.



    * احتمال عرضه 13 میلیارد دلار ارز به بازار



    بنابراین در مجموع به نظر می رسد از سه محل فوق 20 میلیارد دلار ارز به بازار ارائه شود اما شرکت نفت و شرکتهای پتروشیمی هزینه های ارزی دارد که از محل درآمد ارزی خود باید تأمین کند و مشخص نیست که چه میزان آن قابل ارائه در صندوق توسعه ملی باشد، اما برآورد تخمینی که ممکن است خطا داشته باشد، احتمالا حدود بیش از 13 میلیارد دلار از سه محل فوق قابل عرضه خواهد بود. در عین حال مدیرعامل صندوق توسعه ملی اظهارداشتند که در فاز نخست 500 میلیون دلار به وسیله صندوق توسعه ملی به اتاق مبادله ارزی ارائه شده است و ممکن است در عمل عملکرد صندوق توسعه ملی در ارائه ارز از طریق اتاق مبادله ارزی کمتر از 20 درصد مانده موجودی صندوق باشد.



    در صورت تأمین 13 میلیارد دلار ارز از طریق اتاق مبادلات ارزی که اما و اگرهای بسیار دارد، اولویتهای سه، چهار و پنج ارز مورد نیاز آنها تأمین خواهد شد. لذا در مجموع طراحی ارائه شده برای ساماندهی بازار ارز تأمین ارز اولویت یک و دو از محل درآمد فروش نفت سهم دولت و ارز اولویتهای سه، چهار و پنج از محل صادرات نفت سهم شرکت ملی نفت، بخش پتروشیمی و صندوق توسعه ملی تأمین می شود.



    * تأمین ارز مورد نیاز سایر اولویتها و متقاضیان ارزی از محل صادرات غیرنفتی



    فارس: تأمین ارز مورد نیاز سایر اولویتها و دیگر متقاضیان ارزی از چه محلی خواهد بود؟



    ادیب: ارز مورد نیاز برای واردات سایر کالاها که در سال گذشته حدود 30 میلیارد دلار بوده است و ارز مورد نیاز در بخش خدمات که ارز مسافری تنها در سال گذشته 12 میلیارد دلار بوده است و ارز مورد نیاز سوداگران ارزی که در حال تبدیل سپرده های ریالی به ارز هستند باید از محل صادرات غیرنفتی که سال گذشته مجموعا 9 میلیارد دلار بوده است تأمین شود.



    درآمد ناشی از صادرات میعانات گازی، فرآورده های نفتی، در درآمد ناشی از صادرات نفت در محاسبات قبلی لحاظ شده است و درآمد ناشی از صادرات پتروشیمی نیز به اولویت سه و چهار و پنج تخصیص یافته است. لذا درآمد صادراتی باقیمانده حدود 9 میلیارد دلار است.



    * ضرورت تجدیدنظر در اولویتهای یک تا پنج و در نرخ ارز مرجع



    فارس: آیا با اولویت بندیهای موجود ارزی و نرخ ارز مرجع فعلی موافقید؟



    ادیب: به اعتقاد من، ضرورت تجدید در اولویتهای یک تا پنج و ضرورت تأمین بخشی از نیازهای اولویتهای یک تا پنج با ارز به نرخ دیگر و ضرورت تجدید نظر در نرخ ارز مرجع به نظر اجتناب ناپذیر می رسد.



    * عدم تعادل بین منابع و مصارف ارزی در بخشهای غیراولویت دار ارزی



    فارس: علت اصلی افزایش نرخ ارز در چندماه گذشته را چه می دانید؟



    ادیب: علت افزایش نرخ ارز در چندماه اخیر به عدم تعادل بین منابع و مصارف ارزی در خصوص کالا و خدماتی است که در اولویتهای یک تا پنج قرار ندارند در حالی که سال گذشته تنها 12 میلیارد دلار ارز مسافری تخصیص یافته است در سال جاری کل ارز تخصیص یافته برای واردات کالا به استثنای اولویت یک تا پنج و خدمات و نیازهای سوداگرایانه کمتر از ارز تخصیص یافته در سال گذشته برای ارز مسافری بوده است.



    به عبارت دیگر در این حوزه تقاضا برای ارز بسیار بیش از عرضه آن است. درآمدهای صادرات 9 میلیارد دلاری نمی توانست با نرخهای قبلی پاسخگوی تقاضای نجومی سال گذشته باشد.



    * جز افزایش قیمت و مکانیزم عرضه و تقاضا هیچ راهکار دیگری وجود ندارد



    فارس : در شرایط افزایش نرخ ارز، عملکرد دولت و بانک مرکزی چطور ارزیابی می کنید؟



    ادیب: در این خصوص سیاستها باید نقد شود و نه شخصیتها و عملکرد بانک مرکزی و دولت در چهارچوب منابع و مصارف ارزی باید نقد شود. قویترین مدیریت عالم نیز اگر سیاستهای ارزی را مدیریت می کرد کار چندان زیادتری از وضعیت موجود نمی توانست انجام دهد. واقعیت این است که جز افزایش قیمت و مکانیزم عرضه و تقاضا هیچ راهکار عملی دیگری وجود ندارد.



    * صرف 30 میلیارد دلار ارز برای پاسخ به نیازهای سوداگران ارز



    فارس: تا چه حد از تقاضاهای موجود برای ارز واقعی هستند؟



    ادیب: نگاهی به آمار سال گذشته پاسخگوی این سوال است. تقاضا برای ارز در این حوزه سال گذشته 60 میلیارد دلار بوده که تأمین شده است عرضه ارز در این حوزه در سال جاری به 9 میلیارد دلار کاهش یافته است. تخصیص ارز به میزان 9 میلیارد دلار برای 60 میلیارد دلار تقاضا به افزایش نرخ ارز منجر شد. البته تنها حدود 30 میلیارد دلار از تقاضای 60 میلیارد دلاری برای واردات کالا بود و عمده 30 میلیارد دلار باقیمانده صرف تأمین منابع برای سوداگران ارزی شد.



    * حذف سه صفر از پول ملی روسیه با بروز بحران ارزی 1998



    فارس: آیا اتفاق مشابه از تحولات ارزی در خارج از ایران سراغ دارید؟ آنها در عمل چه کردند؟



    ادیب: روسیه در سال 1998 میلادی دچار بحران مشابهی شد در سال 98 قیمت نفت به حدود 10دلار کاهش یافت و اقتصاد تک محصولی نفتی روسیه با بحران روبرو شد. هجوم به بازار ارز برای تبدیل روبل به دلار آغاز شد. بانک مرکزی روسیه برای حفظ ارزش روبل دخالت کرد و 25 میلیارد دلار طی 8 ماه به بازار عرضه کرد تا مانع سقوط ارزش روبل شود و نهایتا ذخایر ارزی بانک مرکزی روسیه به 5میلیارد دلار کاهش یافت و در این نقطه از عرضه ارز خودداری کرد که در واقع ارز چندانی نیز باقی نمانده بود پس از دست کشیدن بانک مرکزی از دخالت در بازار برای حفظ ارزش روبل هر 6هزار روبل یک دلار در فاصله 18 روز به 24هزار روبل یک دلار سقوط کرد. که بعدا روسها با برداشتن سه صفر از پول ملی یک دلار را معادل 24 روبل اعلام کردند.



    *افزایش سنگین نرخ ارز نتیجه دخالت بانک مرکزی در بازار بود



    فارس: استفاده از روشی روسی را به ایران توصیه می کنید؟



    ادیب: باید بگویم که در ایران نیز بانک مرکزی ایران شبیه روسیه عمل کرد. مشخص نیست بانک مرکزی برای حفظ ارزش ریال از آغاز سال 90 تا یک ماه قبل، چه میزان ارز به بازار تزریق کرده ولی احتمالا کمتر از 20 میلیارد دلار از ذخایر بانک مرکزی نبوده است (با فروش درآمد ناشی از صادرات نفت اشتباه نشود).



    برای حفظ ارزش پول ملی بانک مرکزی صلاح نبود که بیش از این در بازار دخالت کند. ذخایر ارزی بانک مرکزی پس انداز ملی کشور برای روز مباداست و نباید بانک مرکزی در شرایطی که احتمالا 20 میلیارد دلار را صرف تنظیم بازار کرده و نتیجه نداده است، بیش از این دخالت کند.



    افزایش سنگین نرخ ارز پس از پایان دخالت بانک مرکزی در بازار بود که در مجموع با توجه به ناموفق بودن این سیاست به نظر می رسد که انتخاب دیگری نیز وجود نداشته است.



    *مخاطرات بازپرداخت تسهیلات ارزی بخش خصوصی با دلار 3200 تومان



    فارس: از مشکلات بانکها در جریان مطالبات و بدهیهای ارزی بگویید.



    ادیب: در وضعیت موجود سپرده های ارزی در کشور به گفته رئیس کل بانک مرکزی 60 میلیارد دلار است، به عبارت دیگر بانکها باید معادل اختلاف نرخ ارز مرجع و ارز در بازار آزاد به سپرده گذاران ارزی مابه التفاوت پرداخت کنند که بیش از 120 میلیارد تومان می شود در وضعیت موجود براساس خلاصه دفتر کل شبکه بانکی منتشره در سایت وزارت اقتصاد و دارایی کل وام زنده بانکهای دولتی و دولتی خصوصی شده به استنثا بخش مسکن 128 میلیارد تومان است. به عبارت دیگر اگر بانکها همه وجوه ناشی از پرداخت تسهیلات ریالی را برای پرداخت مابه التفاوت نرخ ارز به سپرده گذاران ارزی تخصیص دهند چیز چندانی باقی نمی نماند و این نشان می دهد که نرخ ارز در بازار آزاد غیرواقعی است و این نرخ نمی تواند مبنای تسویه حساب در بانکهای کشور باشد. بانکهای کشور قادر به تسویه ارزی با نرخهای جدید به سپرده گذاران نیستند.



    علاوه بر آن حدود 45 میلیارد دلار به گفته رئیس کل بانک مرکزی مردم تسهیلات ارزی از بانکها دریافت کرده اند که اگر بخواهند آن را با نرخ دلار 3 هزار و 200 تومان پرداخت کنند مستلزم 90 هزار میلیارد تومان منابع اضافی است و این به ورشکستگی بخش خصوصی ایران می انجامد.کسانی که ادعا کنند بخش خصوصی ایران قادر است بدهی ارزی خود را با نرخ ارز آزاد تأدیه کند، جریان پیچیده واقعیت را ندیده گرفته اند.



    براساس خلاصه دفتر کل شبکه بانکی در اسفند 90 حدود 29 میلیارد دلار مانده اعتبارات اسنادی بوده است به عبارت دیگر حدود 29 میلیارد دلار سفارش کالا به خارج داده شده است که تسویه آن با دلار 3هزار و 200 تومانی مستلزم 60هزار میلیارد تومان منابع اضافی است که این معادل 2 سوم بودجه عمومی کشور در سال جاری است. به اظهار ریاست جمهوری در مصاحبه مطبوعاتی عملکرد بودجه در سال 91 حدود 95 هزار میلیارد تومان خواهد بود. دولت با دسترسی به درآمد نفت و مالیات در سالجاری 95 هزار میلیارد تومان درآمد دارد. بخش خصوصی ایران چگونه می تواند بدون دسترسی به درآمد نفت و مالیات 2 سوم درآمد دولت در سالجاری فقط صرف پرداخت مابه التفاوت نرخ ارز نماید.



    * نرخ ارز میدان فردوسی نباید مبنای تسویه حساب ارزی بانکها باشد



    فارس: پیش از این اظهارداشتید که نرخ ارز موجود واقعی نیست و نمی تواند مبنای تسویه حساب ارزی بانکها قرار گیرد، چرا؟



    ادیب: در کشور 134 میلیارد دلار بدهی و تعهد ارزی وجود دارد که مابه التفاوت نرخ ارز آن اگر برای هر دلار 2هزار تومان باشد به 460 هزار میلیارد تومان منابع اضافی احتیاج دارد و این 60هزار میلیارد تومان از نقدینگی کشور بیشتر است. لذا افزایش نرخ دلار در میدان فردوسی مبنایی برای تعیین نرخ ارز نیست و آنچه که در میدان فردوسی می گذرد تعیین کننده نرخ ارز در کشور نیست. نرخ ارز زمانی تعیین می شود که نیازهای واقعی کشور به ارز قابل تأمین به وسیله مصرف کنندگان باشد. با این نرخ ارز بانکها، دریافت کنندگان نرخ ارز و وارد کنندگان ورشکست می شوند. چنین نرخی قابل اعمال در اقتصاد ایران نیست. خریدهایی که در بازار با نرخهای جدید انجام شده است، عمق چندانی نداشته و نوعا به وسیله مسافرین در ارقام کوچک انجام شده است و یا به وسیله سوداگران ارز به انگیزه افزایش قیمت حاصل شده است. لذا هر زمانی که مصرف کنندگان واقعی ارز در سیستم بانکی به بیش از 130 میلیارد دلار نیاز ارزی دارند، توانستند نرخ ارز در بازار آزاد را پرداخت کنند، آن نرخ کشف قیمت در بازار آزاد بوده است.



    * زیان هنگفت خریداران ارز در اوج گرانمایی بازار



    فارس: با این توصیف تکلیف کسانی که در شرایط فعلی و با نرخهای به قول شما غیرواقعی اقدام به خرید و فروش ارز می کنند تکلیفشان چیست؟



    ادیب: کسانی که طی چند روز اخیر با همه بضاعت مالی خود وارد معاملات سوداگرایانه ارز شده اند هزینه آن را پرداخت خواهند کرد. احتمالا در آینده به لیستهای مطروحه در این گفت وگو، لیست جدیدی اضافه خواهد شد. کسانی که در نرخهایی که در اوج گرانمایی بازار است اقدام به خرید ارز کرده اند و دچار زیانهای هنگفت شده اند. این مسأله تعجب آور نیست ولی تأسف آور خواهد بود.



    * نادیده گرفته شدن 400 تومان هزینه انتقال ارز در تعیین نرخ از سوی اتاق مبادلات ارزی



    فارس: شما نرخ تعیین شده ارز توسط میدان فردوسی را نرخ واقعی نمی دانید، پس چطور این نرخ مبنای کار اتاق مبادلات ارزی قرار می گیرد؟ ایا نرخی که توسط این اتاق اعلام می شود واقعی است؟



    ادیب: نوع تصمیم گیری اتاق مبادلات ارزی طی 10 روز گذشته گواه آن است که کسانی که حداقل اطلاعات بانکی را داشته باشند در آنجا حضور نداشته اند. به عنوان مثال در روز اول وزیر امور اقتصادی و دارایی اعلام کردند نرخ ارز در اتاق مبادلات ارزی 2 درصداز کمتر از نرخ بازار خواهد بود در حالی که همگان می دانستند حواله های ارزی اتاق مبادلات به وسیله بانک مرکزی قابل انتقال نیست و از طریق صرافان باید انجام شود و هزینه انتقال پول به خارج کشور حدود 300 تا 400 تومان است، لذا نرخ اتاق مبادله با 2 درصد به اضافه 400 تومان هزینه انتقال ارز باشد. در غیر این صورت استفاده کنندگان از ارز به صورت مستقیم به صرافیها مراجعه می کنند و این نکته تا این اندازه بدیهی در تصمیم گیری اتاق مبادله ارزی ندیده گرفته شده بود.



    لذا اتاق مبادله ارزی مبنای مناسبی برای تشخیص وضعیت بازار ارز نیست. ظاهرا از پاستور تا فردوسی جهت نگاه نسبت به سیاستهای راهبردی ارزی با آهنگ غالب در اقتصاد سازگاری ندارد، قلب امر به وسیله پاستور و فردوسی درک نشده است.



    * تعیین نرخ واقعی ارز براساس مکانیزم عرضه و تقاضا طی 50 روز آینده



    فارس: اگر این دو هیچکدام مبنا نمی توانند باشد پس نرخ ارز واقعی چطور تعیین می شود؟



    ادیب: نرخ ارز براساس مکانیزم عرضه و تقاضا طی 50 روز آینده براساس منابع و مصارف ارزی شکل خواهد گرفت، اما در این فاصله بازار دچار گران نمایی و ارزان نمایی خواهد شد اما معتمدترین منبع برای تعیین نرخ ارز بازار است و فردوسی و پاستور و بهارستان هیچکدام بازار را نمایندگی نمی کنند. البته نظر به اینکه گرداندگان بازار ارز حدود 22 نفرند اینها نماینده 22 کارگزار ارزی هستند و نه نماینده بازار. و پاستور و بهارستان نیز هیچکدام بازار را نمایندگی نمی کنند اینها هم منافع خاص را نمایندگی می کنند. دیدگاههای برخی نمایندگان مجلس در مورد نرخ ارز بیشتر از آنچه که شرایط بازار را نمایندگی کند به نظر می رسد پاسدار صندوقهای رای است.برخی از نمایندگان مطالبی را می گویند که مردم دوست دارند بشنوند که الزاما این با شرایط بازار تفاوت دارد.



    * از نرخ ارز اتاق مبادلات ارزی سه نرخی شدن ارز مستفاد می شود



    فارس: با آنچه از تعیین نرخ توسط اتاق مبادلات ارزی گفتید؟ تا چه حد راه اندازی این اتاق را در جریان کنترل نرخ ارز در بازار موثر می دانید؟



    ادیب: در خصوص ارز ، بانک مرکزی ودولت تاکنون سه تصمیم هماهنگ اخذ نکرده اند. و لذا نظر به اینکه طول عمر تصمیمات مرکزی و دولت بیش از 10 روز نبوده است و پس از 10 روز به سادگی تصمیم قبلی نقض کرده اند، درخصوص اتاق مبادلات نیز بعید است به شیوه دیگری عمل شود کما اینکه تاکنون نیز تصمیمات اولیه خود را به میزانی نقض کرده است که از نرخ ارز اتاق مبادلات ارزی سه نرخی شدن ارز مستفاد می شود.



    * بی توجهی بازار به گمانه زنی های نرخ ارز



    فارس: پیش بینی شما از نرخ ارز واقعی طی 50 روز آینده چیست؟



    ادیب: بازار مکانیزم خود را برای کشف قیمت و تعیین نرخ خواهد داشت و در این میان کوچکترین توجهی به گمانه زنیهای موجود در خصوص نرخ نخواهد داشت.



    * مکانیزم بازار در نقطه موجود معتمدترین داور و قاضی برای تعیین نرخ ارز



    فارس: با آنچه تاکنون ذکر کردید بهترین راهکار برای حل مشکلات موجود ارزی چیست؟



    ادیب: سیاست گذاریهای دولتی و دستوری از بازار ارز حذف شود و به مکانیزم بازار واگذار شود. مکانیزم بازار در نقطه موجود معتمدترین داور و قاضی برای تعیین نقطه بهینه در نرخ ارز خواهد بود.

    انتهای پیام/
    كسى كه عقل ندارد، ادب ندارد و كسى كه همّت ندارد، جوانمردى ندارد و كسى كه دین ندارد، حیا ندارد.

    نظر

    • بابک 52
      ستاره‌دار (27)
      • Mar 2011
      • 17028

      #62
      مصلحی برای توضیح علت نابسامانی بازار ارز به مجلس فراخوانده شد

      بنابرگزارشها روز شنبه ۱۵ مهر، ماموران پلیس با حضور پرتعداد در بازار تهران، بازاریان را تهدید کردهاند که مغازهها را باز کنند. در پی نوسانات شدید ارز وزیر اطلاعات برای ارائه توضیح به مجلس فراخوانده شد.

      قاسم جعفری نماینده مجلس نیز روز شنبه ۱۵ مهر به خبرگزاری مهر گفته است، حیدر مصلحی وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی به مجلس شورای اسلامی فراخوانده شد تا درباره نابسامانی بازار ارز و شناسایی عوامل اخلالگر در بازار توضیح دهد.

      نماینده بجنورد در مجلس با اشاره به فراخواندن وزیر اطلاعات به مجلس افزود: «ما هرچه بررسی کردیم و با کارشناسان در خصوص مسائل ارز و تورم بحث و گفتوگو کردیم به این نتیجه رسیدیم که تحریمها در نهایت شاید ۲۰ تا ۳۰ درصد برروی اقتصاد کشور تاثیر داشته باشد.»

      پس از تعطیل شدن بازار تهران در روز چهارشنبه ۱۲ مهر و ادامه تعطیلی بازار در روز پنجشنبه سایت کلمه گزارش داده است که بازار تا ظهر روز شنبه ۱۵ مهر همچنان نیمه تعطیل است اما ماموران پلیس و نیروهای لباس شخصی با حضور پرتعداد در بازار تهران، بازاریان را تهدید کردهاند که مغازهها را باز کنند. پیش از این خبرگزاریهای دولتی جمهوری اسلامی گزارش داده بودند که قرار است شنبه ۱۵ مهر، بازار با حضور «ماموران امنیتی» بازگشایی شود.

      به گزارش سایت کلمه اما شنبه ۱۵ مهر هنوز بخش قابل توجهی از مغازهها به ویژه در دو صنف پارچه و طلا و جواهر، بسته و یا نیمه تعطیل است. در صنف طلا و جواهر تا پیش از ظهر شنبه ۱۵ مهر بسیاری از طلافروشان مغازههای خود را باز نکردهاند و بسیاری از پاساژها نیز همچنان تعطیل است.

      این گزارش میافزاید در صنف پارچه نیز مقاومت برای تعطیل نگه داشتن مغازه ها در برخی قسمتها ادامه دارد ولی با توجه به حضور پرتعداد ماموران و تهدیدهایی که برای برخورد با کسبه به صورت فردی و مغازه به مغازه مطرح شده، احتمال باز شدن مغازهها در این صنف نیز وجود دارد.

      در روزهای اخیر پس از بروز ناآرامی در بازار تهران و تعطیلی بازار در اعتراض به نوسانهای شدید بهای ارز، هزاران نفر در خیابانهای مرکزی تهران دست به راهپیمایی و تظاهرات اعتراضی زدند.

      در فیلمهایی که از ناآرامیهای بازار تهران منتشر شده، معترضان از جمله فریاد میزدند: «سوریه را رها کن، فکری به حال ما کن. بازاری باغیرت، حمایت، حمایت.»

      دادستانی تهران یکروز پس از بروز ناآرامیها در بازار، عصر پنجشنبه، (۱۳ مهر، ۴ اکتبر) اعلام کرد ۱۶ نفر به عنوان "عوامل عمده اختلال ارزی" بازداشت شدهاند. در گزارش دادستانی آمده بود:« ۱۶ نفر که با خرید و فروش و قاچاق ارز، تشکیل باندهای سازمانیافته و انجام معاملات ارز به صورت صوری و غیر واقعی زمینهساز بالا بردن غیر منطقی نرخ ارز و متشنج نمودن فضای ارزی کشور بودند دستگیر شدهاند.»

      واردات میلیون دلاری عروسک با ارزدولتی

      در همین زمینه جلال یحییزاده عضو کمیسیون اقتصادی مجلس از رانت ۲۵ میلیارد دلاری در چهار ماه نخست امسال برای واردات کالاهای لوکسی همچون عروسک خبر داده است.

      جلال یحییزاده گفته است: «در چهار ماه و نیم اول سال در مورد توزیع ارز مرجع (به قیمت ۱۲۲۶ تومان) به هیچوجه با توجیه و برنامه عمل نشد. دولت ۲۵ میلیارد دلار سرمایه مملکت از ارز مرجع را به مفسدان اقتصادی داده است. این مفسدان اقتصادی از دلار با نرخ مرجع برای واردات استفاده کردند اما این کالاها را با نرخ دلار بازار آزاد به فروش رساندند و از این راه سود زیادی به جیب زدند.»

      در روزهای اخیر قیمت دلار از ۲ هزار و ۲۰۰ تومان به نزدیک ۴ هزار تومان رسید و پس از اندکی سقوط کرد. این نخستین بار است که در پی اوج گرفتن بحران ارز در ماههای اخیر، ناآرامیها در پایتخت ایران دیده میشود. بحران ارز هفتههاست اقتصاد ایران را متاثر ساخته و مبادلات تجاری را فلج کرده است.


      The greater the risk ، The greater the reward

      هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

      نظر

      • بابک 52
        ستاره‌دار (27)
        • Mar 2011
        • 17028

        #63
        نرخ دلار در بازار دوبی به ۲۹۰۰ تومان کاهش یافت

        در حالی که سایت های مربوط به نرخ ارز در ایران از اعلام قیمت ارزهای خارجی در بازار آزاد خودداری می کنند، گزارش خبرنگار رادیو
        فردا از دوبی حاکی است که قیمت دلار اکنون بین ۲۸۰۰ تا ۲۹۰۰ تومان است.

        سام هدی، خبرنگار رادیو فردا در دوبی، در گزارشی می نویسد: با بسته بودن صرافی های تهران و سایت های خبررسانی ارزی در ایران، دوبی تنها جایی است که می توان به سراغ صرافی های ایرانی رفت و از آنها نرخ گرفت.

        بسیاری از صرافی های دوبی در هفته گذشته و در پی نوسانات شدید بازار ارز در بلاتکلیفی به سر می بردند و یا به کلی دست از معامله کشیده بودند و یا اینکه انجام معامله را به هفته آینده موکول می کردند.

        در این هفته پرتلاطم، درهم امارات از مرز ۱۰۰۰ تومان گذشت اما با فرارسیدن روزهای پایانی هفته و بروز ناآرامی ها در تهران و چند شهر دیگر ایران، ریال ایران در بازار دوبی روز پنجشنبه کمی تقویت شد و در پایان آن روز هر درهم امارات به ۸۳۰ تومان رسید.

        با شروع هفته جدید، این روند نزولی در روز شنبه هم در دوبی نمایان بود و در ساعت ۱۲ ظهر روز شنبه صرافی های ایرانی فعال در دوبی قیمت درهم را بین ۷۷۰ تا ۷۹۰ تومان اعلام می کردند، و چون نرخ درهم به دلار ثابت است، می توان نتیجه گرفت که نرخ دلار آزاد هم در بازار دوبی و در روز شنبه بین ۲۸۰۰ تا ۲۹۰۰ تومان در نوسان بوده است.

        سیستم انتقال پول بین ایران و دوبی فقط بر پایه اعتماد به سیستم عرفی صرافی است و در این سیستم بازرگانان باید اول در ایران معادل ریالی ارز خریداری شده را به حساب صرافی ها در بانک های ایرانی واریز کنند و فیش واریزی را به صرافی ارائه کرده و پس از چند روز، چک «درهم» خود را در دوبی دریافت کنند.

        یک بازرگان ایرانی که نخواست نامش فاش شود به رادیو فردا گفت: در حال حاضر آن نیمچه اعتماد اقتصادی هم که در میان بازرگانان ایرانی بوده از میان رفته است.

        به گفته این بازرگان، ارسال پول از تهران به دوبی در مبالغ بالا اکنون می تواند حساسیت بانک های عامل و دیگر مقامات ایرانی را برانگیزد و به همین دلیل این افراد مجبورند برای چنین کاری با احتیاط رفتار کنند و همین امر سطح تقاضا در بازار دوبی را کاهش می دهد.

        به گفته یکی از صرافی ها، علت کاهش قیمت درهم نسبت به ریال نه تزریق ارز از سوی مقامات دولتی که بیشتر به خاطر کاهش تقاضا و عدم رغبت بازرگانان ایرانی برای فعالیت اقتصادی است.

        در حالی که صرافی های تهران به دلیل نامشخص بودن وضعیت بازار ارز همچنان از فروش دلار و سایر ارزها به مشتریان خودداری می کنند و قیمت آن در تهران مشخص نیست، خبرگزاری فارس نزدیک به سپاه پاسداران، روز شنبه گزارش داده است که دلار امروز- شنبه- در بازار تهران از ۲۵۰۰ تا ۲۷۰۰ تومان معامله می شود و اغلب مراجعه کنندگان به صرافی ها، فروشنده هستند.

        به نوشته این خبرگزاری، «قیمت دلار که امروز چندان مورد داد و ستد قرار نمی گیرد و تنها برخی صرافی ها اقدام به خرید این ارز می کنند، با کاهش مواجه شده است.»

        کاهش قیمت دلار در تهران باعث شده است که مرکز دولتی مبادلات ارزی، قیمت دلار در روز شنبه را دو هزار و ۵۹۷ تومان اعلام کند و نرخ شناور یورو در این مرکز نیز سه هزار و ۳۸۵ تومان تعیین شده است.

        مرکز مبادلات تجاری از روز سوم مهرماه و برای مقابله با افزایش شدید قیمت ارزهای خارجی در بازار آزاد و تامین ارز اولویت های سه تا پنج وارداتی راه اندازی شده است.

        خبرگزاری مهر روز شنبه گزارش داده که از زمان آغاز به کار این مرکز، بیش از یک هزار فقره ثبت سفارش صورت گرفته و بیش از ۵۰۰ میلیون دلار ارز به متقاضیان اختصاص یافته است.

        گزارش سایر سایت های خبری حاکی است که وضعیت بازار آزاد ارز همچنان آشفته است و خرید و فروش چندانی در آن صورت نمی گیرد.

        در همین رابطه، سایت «فرارو» از رکورد خرید و فروش در پی «سقوط دلار» خبر داده و از قول یک صرافی می نویسد: «کسی برای فروش ارز مراجعه نمیکند زیرا با قیمت بالاتری ارز خریده بودند و حالا نمیخواهند با قیمت پایینتر بفروشند.»

        این سایت به نقل از خبرنگار خود نوشته است: «برای اینکه قیمت امروز دلار در بازار را کشف کنیم، به چند صرافی دیگر مراجعه کردیم اما آنها هم قیمت خرید و فروش ارز را نداشتند و میگفتند که قیمت دلار مشخص نیست.»

        از سوی دیگر، خبرگزاری مهر، گزارش داده که وضعیت آشفته ریال ایران به صرافی های مکه و مدینه در عربستان نیز سرایت کرده است و در حال حاضر صرافی های مدینه از دریافت ریال ایران یا معاوضه آن با ریال عربستان خودداری می کنند.

        نابسامانی در بازار ارز ایران پس از آن تشدید شد که تحریم های آمریکا و اتحادیه اروپا علیه ایران در ماه ژوئیه اجرایی شد و از سوی دیگر بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران از ارائه ارز دولتی به بازار آزاد خودداری کرد.

        در همین رابطه، دیوید کوهن، معاون امور مبارزه با تروریسم و جرایم مالی وزارت خزانه داری آمریکا، روز جمعه، چهاردهم مهرماه، دو عامل «نابسامانی در مدیریت اقتصادی» و همچنین «تحریم ها» را در تشدید بحران اقتصادی ایران موثر دانست.

        آقای کوهن در نشست موسسه تحقیقاتی «چتم هاوس» در لندن گفت که ایران این توانایی را داشت تا با توافق بر سر برنامه هسته ای خود، «فشارهایی که مردم این کشور احساس می کنند را تخفیف دهد.»

        به گزارش خبرگزاری رویترز، وی درباره بحران دو هفته اخیر در زمینه کاهش ۶۰ درصدی ارزش ریال در ایران گفت: «تردیدی نیست که بخش عمده ای از این مشکل مربوط به ناکارآمدی مدیریت اقتصادی است و بخشی دیگر از آن به تحریم ها باز می گردد. رهبران ایران این توانایی را دارند تا فشارهای وارده به مردم خود را کاهش دهند.»

        بسیاری از اصولگرایان منتقد محمود احمدی نژاد از جمله علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی، نیز می گویند که تحریم ها بیش از ۲۰ درصد در وضعیت فعلی بازار آزاد ارز موثر نیست و ۸۰ درصد این مشکل ناشی از «سوء تدبیر» دولت است.

        این در حالی است که آقای احمدی نژاد در آخرین نشست مطبوعاتی خود با حمله به رییس مجلس گفت که «اگر تحریم تاثیرگذار نیست لابد سیاست های وی اثرگذار است.»


        The greater the risk ، The greater the reward

        هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

        نظر

        • بابک 52
          ستاره‌دار (27)
          • Mar 2011
          • 17028

          #64
          علت گرانی ها از زبان ائمه جمعه: استبداد رای و بی تدبیری دولت/ قیمت واقعی ارز ۷۰۰ تومان است=))


          چکیده :برخلاف همیشه که ائمه جمعه بر نقش امریکا و نیروهای خارجی در مشکلات کشور تاکید داشتند، در خطبه های نماز جمعه این هفته بی کفایتی مدیران و سو تدبیر اصلی ترین علت این مشکلات بیان شد.همچنین نشست خبری احمدی نژاد علت اعتصاب و شلوغی بازار عنوان شد....
          ائمه جماعات سراسر کشور با تاکید بر اینکه دولت نباید با فرافکنی و شانه خالی کردن از نابسامانی های بازار ارز، تحریم ها و سایر نهادهای حکومتی را مقصر جلوه دهد؛ همدلی و همراهی میان مسوولان و قوای سه گانه را تنها راه حل برون رفت از شرایط کنونی دانستند.مساله جالب توجه در سخنان هماهنگ ائمه جمعه به کار بردن کلمات یکسان و ارائه پیشنهادات مشابه بود.برخلاف همیشه که ائمه جمعه بر نقش امریکا و نیروهای خارجی در مشکلات کشور تاکید داشتند، در خطبه های نماز جمعه این هفته بی کفایتی مدیران و سو تدبیر اصلی ترین علت این مشکلات بیان شد.

          همچنین نشست خبری احمدی نژاد علت اعتصاب و شلوغی بازار عنوان شد.

          به گزارش خبرگزاری مهر، مشکلات اخیر اقتصادی و نابسامانی ها بازار ارز محور اصلی خطبه های امروز نمازجمعه این هفته سراسر کشور بود. در خطبه های ائمه جماعات با تاکید بر اینکه تحریم ها عامل اصلی مشکلات اقتصادی کشور نیست و تاکید داشتند: برخی سوء تدابیرها و فرافکنی مسوولین و هدم هماهنگی و همکاری میان آنان اصلی ترین عامل گرانی های اخیر است.

          امام جمعه تهران: مشکلات اقتصادی از سوءتدبیر استسید احمد خاتمی خطیب نمازجمعه تهران، با بیان اینکه دنیای استکبار رو به جنگ تمام عیار اقتصادی با ایران آورده است، گفت: نظام استکبار آن چه که می خواستند در جنگ هشت ساله به دست بیاورند و نتوانستند به دست بیاورند می خواهند در این جنگ تحمیلی اقتصادی به آن برسند.

          خاتمی افزود: مردم در آن جنگ همه جانبه استکبار مقاومت کردند و پیوسته گفتند می توانیم و اهل تسلیم نیستیم و آن تجربه، تجربه امروز است و مردم با ایمان به وعده های خداوند این فشارها را تحمل خواهند کرد چرا که ملت نشان داده در فشارها فرسوده نمی شود و زندگی در شرایط سخت را تجربه کرده بنابراین ملت ایران است که دشمنان را در این جنگ فرسوده خواهد کرد.

          خطیب نماز جمعه تهران سوء تدبیرها را دلیل دیگر این فشارهای اقتصادی دانست و گفت: در این سوء تدبیرها نباید تنها یک قوه را مورد خطاب قرار داد، قوای سه گانه باید دست به دست هم بدهند تا از فشارهای زائد بر این ملت بزرگ کاسته شود.

          وی تنها راه حل برون رفت از این شرایط اقتصادی را تعامل و همدلی مسئولان دانست.

          خطیب جمعه اصفهان: رئیس دولت مردم را هالو فرض نکند

          طباطبائی نژاد امام جمعه اصفهان امام جمعه اصفهان با بیان اینکه وضعیت گرانیها افسارگسیخته شده است گفت: متاسفانه رئیس دولت در مصاحبه خود با رسانههای گروهی در مورد گرانیها حرفهایی نامرتبط بیان کردند و این مسئله باعث اعتصاب بازاریان شد.

          وی گفت: به نظر من دلیل اصلی اعتصاب بازاریان در تهران جواب های نامرتبط رئیس دولت در خصوص گرانی های افسار گیسخته در کشور بوده است چراکه رئیس دولت در جواب خبرنگاران گرانی ها را ازدولت ندانسته وظاهرا وی خیال می کند که مردم مشتی نادان و “هالو” هستند.

          امام جمعه اصفهان تصریح کرد: باید بگویم اگر در بازی شطرنج مهرهها را درست نچینی باخته ای و در اقتصاد هم اگر مهره اقتصاد را درست سر جای خود نگذاری به یقین میبازی و اشتباهات دولتهای قبلی هم همین مسئله بوده است و به نظر من این مهره چینیهای اقتصادی به ضرر اقتصاد بوده است.وی خاطرنشان کرد: به نظر من درصد کمی از مشکلات اقتصادی و تورم به تحریم دشمنان مربوط است و دلیل اصلی آن سیاست های غلط اقتصادی است.تعریف امام جمعه مشهد از خیانت و نفاق در حل مشکلات اقتصادیاحمد علم الهدی در خطبه های امروز نماز جمعه مشهد در مورد مشکلات اقتصادی اظهارداشت: سوداگران و سودجویان به بهانه افزایش نرخ ارز قیمت کالاهای اساسی را افزایش می دهند که در این راستا مسئولان باید به مشکلات معیشتی مردم و برخورد جدی با مفسدان اقتصادی بپردازد.
          وی تاکید کرد: انبار کالاهای اساسی توسط سوداگران و سودجویان اقتصادی مصداق احتکار کالا است و همانند فساد اقتصادی به مصادره محکوم است.

          امام جمعه مشهد ادامه داد: اگر میدانستید که نمیتوانید در مقابل این مشکلات و بحرانها ایستادگی کنید اما، به مردم گفتید که میتوانید، بیشک در حق مردم خیانت کردهاید و در این ارتباط نیز اگر میتوانید کاری انجام دهید و آن را انجام نمیدهید و وارد عرصه نمیشوید، حکم منافق دارید.

          وی در خطبههای امروز نمازجمعه مشهد خاطرنشان کرد: مردم فرافکنی هیچ یک از مسئولان را قبول نمیکنند، چرا که این ملت خاطرهای تلخ از فرافکنی مسئولان دارد.

          خطیب نمازجمعه خرم آباد: اگر متولیان اهل تدبیر بودند قیمت کالاها انقدر بالا نمی رفت

          میرعمادی نماینده ولی فقیه در استان لرستان و امام جمعه خرم آباد با اشاره به برخی علل گرانیها در کشور گفت: اینکه برخی عنوان می کنند این گرانیها ناشی از تحریم ها و عدم رابطه با آمریکا ست تصوری غلط بوده و موجب می شود که سایر علل و عوامل نادیده گرفته شود.

          نماینده ولی فقیه در استان لرستان و امام جمعه خرم آباد یکی از علل گرانی در کشور را عدم هماهنگی و اعمال مدیریت نامناسب نسبت به تنظیم بازار کشور عنوان کرد و گفت: متاسفانه در این زمینه مدیریت و هماهنگی مناسبی صورت نگرفته است.

          میرعمادی با تاکید بر اینکه متولیان سیاست گذاری اقتصادی کشور که اهل تدبیر و تدبر بودند باید سیاست درستی را اتخاذ می کردند افزود: باید هماهنگی لازم صورت می گرفت تا یک شبه قیمت کالاها این قدر بالا نرود.

          امام جمعه قم: بخشی از گرانیها مربوط به استبداد رای مسوولان است

          بر همین اساس آیت الله رضا استادی در خطبه های این هفته نماز جمعه قم که در شبستان امام خمینی(ره) حرم حضرت معصومه(س) برگزار شد، با اشاره به مشکلات مهم کشور از جمله گرانی، اظهار داشت: گرانیها به طبقه ضعیف جامعه فشار آورده و برای آنها مشکلات زیادی ایجاد کرده است.

          وی ادامه داد: افراد، گروهها و شخصیتهایی در این زمینه دخالت دارند که تمام آنها باید تقوا را رعایت کنند تا از این گرفتاری ها نجات پیدا کنیم.وی بخش دیگری از گرانیها را مربوط به بی تدبیری و مدیریت ناقص در کشور دانست و افزود: فشارهایی غیر از فشار تحریمها به خاطر مدیریت بد و بی تدبیری باعث گرفتاری مردم شد و تقوای مدیران ایجاب میکند که این مشکلات را برطرف کنند.عضو جامعه مدرسین حوزه تأکید کرد: تقوای مدیران ایجاب می کند که مسئولان استبداد به رأی نداشته باشند و نگویند هر چه من و گروه من میگوید درست است. مسئولان ما اگر متقی هستند باید دور هم بنشینند و این مشکلات را برطرف کنند.امام جمعه گناباد : قیمت واقعی ارز ۷۰۰ تومان است محمدرجایی امام جمعه گناباد در گردهمایی روحانیون مستقر و هجرت شهرستان گناباد که در محل اداره تبلیغات اسلامی این شهرستان برگزار شد، با اشاره به برخی از گزارش های ارائه شده به مجلس شورای اسلامی گفت: در شرایطی که کشور نیازمند ارز است ولی برخی از سوء استفاده گران نزدیک به ۲۵ میلیارد دلار در منازل خود انبارکرده اند و نیروی انتظامی اعلام کرده که در گزارش سرقتهای منازل، دلار نیز در لیست اموال مسروقه قرار گرفته است.

          وی تصریح کرد: یکی از مهمترین عوامل گرانی های اخیر و بخصوص ارز جو روانی است که بوجود آمده است.

          نماینده مردم گناباد و بجستان در مجلس شورای اسلامی گفت: قیمت واقعی دلار ۷۰۰ تومان است و بقیه آنچه گفته می شود جو روانی است که در اثر برخی فشارها و سوء تدبیرها ممکن است بوجود آمده باشد.

          امام جمعه زنجان: برخی ها هنرشان این است که به دنبال مقصر بگردند/مسوولان فرافکنی نکنند

          علی خاتمی در خطبه های نماز جمعه زنجان با اشاره به مشکلات اقتصادی گفت: برخی هنرشان این است که به دنبال مقصر می گردند و به جالی اصلاح وضعیت سعی می کنند همدیگر را در بوجود آمدن وضعیت موجود مقصر معرفی می کنند.

          علی خاتمی افزود: آقا، اقتصاد مقاومتی برنامه ریزی، طرح و برنامه و اراده و عزم می خواهد و نمی توان با خانه نشینی و دنبال مقصر گشتن اقتصاد مقاومتی را اجرا کرد.نماینده ولی فقیه و امام جمعه زنجان با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در خصوص وضعیت جامعه گفت: نباید ریشه و علت اصلی همه مشکلات اقتصادی کشور را آمریکا و کشورهای غربی و تحریم ها دانست و باید دلیل آن را در تنبلی ها و کوتاهی های موجود در کشور جستجو کرد.


          امام جمعه ساری: دولت از نابسامانی های بازار ارز شانه خالی نکند

          محمد قاسمی ظهر جمعه در خطبه های نمازجمعه این هفته ساری با اشاره به اینکه بازار ما با حرف های دشمن وارد میدان نمی شوند، گفت: بازار ما قبل از انقلاب تحت پوشش مرجع مانند امام راحل بوده است.امام جمعه موقت ساری با اشاره به اینکه دولت نباید از نابسامانی های بازار ارز و سکه شانه خالی کند، افزود: مردم مدیران ناکارآمد را قبول ندارند.وی گفت: بازار تهران و سراسر کشور ما پیرو رهبری و خون شهدا هستند و به دنبال ارزشهای آنان هستند و مردم ما در مقابل تحریم ها محکم ایستاده اند و به دنبال حفظ ارزشها و آرمانهای این نظام هستند.خطیب جمعه کرمانشاه: دولت باید مراقبت کندعلما در خصوص گرانی گفت: باید متوجه بود و نگذاشت به مردم فشار بیاید.

          وی ادامه داد: خبر نشده که یک جنس اینقدر گران شود، باید قبل از گرانی اجناس قیمت را مدیریت کنیم و عمدتا دولت محترم باید مدیریت کند و مردم نیز باید حمایت کنند.

          قرچک: بیتدبیری و سوء مدیریت در التهابات بازارنقش پررنگی داشته است

          حجت الاسلام اسماعیلی امام چمعه این هفته قرچک ، با اشاره به التهابات بازار ارز و طلا در روزهای اخیر اشاره کرد و یادآور شد: مقامات دول استکباری و رسانههای آنها سعی دارند این التهابات را ناشی از تحریم و فشارهای اقتصادی جلوه دهند.
          امام جمعه قرچک اثر تحریمها را در این نوسانات شدید بازار بسیار پائین ارزیابی کرد و اضافه کرد: ملت ایران ۳۳ سال است در تحریم به سر میبرد، ملت با تحریم زندگی کرده و به پیشرفت هم رسیده است.وی تحریمها را فرصتی برای ارتقا برشمرد و گفت: بیتدبیری و سوء مدیریت در این التهابات نقش پررنگی داشته است.

          اسماعیلی در پایان عواملی چون عدم هماهنگی، عدم اعمال مدیریت مناسب، عدم هماهنگی کامل بین قوای سه گانه در تنظیم بازار، واردات بیرویه کالاهای غیرضروری و عدم توجه لازم به حمایت از تولید داخلی را از عوامل ایجاد التهاب در بازار دانست.

          خطیب جمعه کرج: وضعیت اقتصادی امروز ناشی از ضعف مدیریت است

          محسن کازرونی در خطبههای دوم نماز جمعه این هفته ضمن دعوت خود و نمازگزاران به تقوای الهی به مشکلات اقتصادی و التهاب در بازار ارز و طلا اشاره کرد و گفت: این شرایط به طور کامل ناشی از تحریمهای دشمنان نیست، اگر چه این تحریمها و بدخواهیها نیز بیتاثیر نبوده است.

          وی تصریح کرد: بخشی از وضعیت اقتصادی امروز کشور به دلیل ضعف مدیریتها است و همه ما باید تلاش کنیم تا مسئولان امر را برای رفع این مشکلات یاری رسانیم.نماینده مردم استانهای تهران و البرز در مجلس خبرگان رهبری تاکید کرد: به طور قطع حضور و استفاده از مدیران با تجربه و کارآمد برای مقابله با وضعیت اقتصادی کشور لازم است و باید از این مدیران که کار خود را بلد بوده و توانمند هستند برای خدمت به مردم استفاده کرد.

          کازرونی ادامه داد: در چنین شرایطی وحدت و همدلی تنها راه عبور از بحران است و همه باید در کنار مسئولان با همدلی و همراهی برای مقابله با مشکلات تلاش کنیم.

          وی تاکید کرد: در این شرایط ایجاد تنش نه تنها مشکلی را حل نخواهد کرد، بلکه بر حجم مشکلات میافزاید.
          The greater the risk ، The greater the reward

          هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

          نظر

          • بابک 52
            ستاره‌دار (27)
            • Mar 2011
            • 17028

            #65
            دلار پنج نرخی شد/ کاهش قیمت ارز با حضور پلیس


            چکیده :در آغاز هفته ای که پس از چند روز التهاب و ناآرامی در بازار و خیابان آغاز شد، حضور پلیس و ماموران امنیتی باعث شده که قیمت ارز با زور پایین بیاید، هرچند به ندرت کسی خرید و فروش می کند. در همین حال گزارش های مختلف نشان می دهد که دولت با سیاست های جدید خود، عملا دلار را پنج نرخی کرده است....
            در آغاز هفته ای که پس از چند روز التهاب و ناآرامی در بازار و خیابان آغاز شد، حضور پلیس و ماموران امنیتی باعث شده که قیمت ارز با زور پایین بیاید، هرچند به ندرت کسی خرید و فروش می کند. در همین حال گزارش های مختلف نشان می دهد که دولت با سیاست های جدید خود، عملا دلار را پنج نرخی کرده است.

            ماموران پلیس و لباس شخصی امروز همزمان با بازار تهران در چهارراه استانبول، خیابان های جمهوری و فردوسی و برخی نقاط دیگر مزکز شهر حضور یافتند تا با فشار و زور، بازار معاملات ارز را وادار به همراهی کنند.

            این ماموران در مواردی صرافی ها را وادار به نصب قیمت هایی بر روی تابلوی خود می کردند که صرافی حاضر به خرید و فروش با آن قیمت نبود و تنها برای نمایش عمومی و فضاسازی در ویترین صرافی ها درج می شد.

            همزمان از ظهر امروز شنبه، بانک مرکزی از طریق یکی دو صرافی اقدام به فروش دلار با قیمت ۲۸۵۰ تومان کرده است؛ دلارهایی که تا سقف پنج هزار دلار در اختیار خریداران قرار می گیرد و باعث تشکیل صف های طولانی شده است.

            این در حالی است که صرافی های دیگر غالبا حاضر به خرید دلار نیستند یا به قیمت بسیار پایین می خرند، و تنها فروشنده اند؛ آن هم به قیمت هایی بالاتر از ۳۰۰۰ تومان که تا ۳۲۰۰ تومان هم می رسد.

            در بازار آزاد اما صبح امروز خرید و فروش ها با قیمتی بالاتر انجام می گرفت: از ۳۱۰۰ تا ۳۶۰۰ تومان. حال آنکه در اتاق معاملات ارزی بانک مرکزی نرخ ارز غیر مرجع که قرار بوده دو درصد زیر قیمت بازار باشد، ۲۵۹۷ تومان تعیین قیمت شده و نرخ ارز مرجع نیز همچنان ۱۲۲۶ تومان است.

            این پنج نرخ دلار (مرجع، غیر مرجع، عرضه بانک مرکزی، صرافی ها و معاملات آزاد)، بازار را در نوعی سردرگمی قرار داده که با حضور ماموران امنیتی و انتظامی، امکان تعامل و رسیدن بازار به قیمت های واقعی تر و معامله ای هم سلب شده و بدین ترتیب بازار سیاه، صف های طولانی خرید ارز تزریقی بانک مرکزی و خریداران ناچار و سردرگم، همچنان در همان وضعیت قبلی قرار دارند.
            The greater the risk ، The greater the reward

            هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

            نظر

            • مخبرالدوله
              عضو فعال
              • May 2012
              • 5228

              #66
              در ریاض مطرح شد؛
              نظر لاگارد درباره امکان افزایش ارزش پول ایران
              رئیس صندوق بین المللی پول بدون اشاره به تحریمهای غربی علیه جمهوری اسلامی ایران، اظهار داشت: می توان با برخی سیاستها از سقوط ارزش ریال جلوگیری کرد.
              به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از النشره لبنان ، "کریستین لاگارد" رئیس صندوق بین المللی پول که برای گفتگو با کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس به ریاض سفر کرده است، بر ضرورت همکاری این صندوق با کشورهای عربی تاکید کرد.
              وی با تمجید از سیاستهای کشورهای عربی اعلام کرد این کشورها کنترل خوبی بر قیمت نفت و ذخایر خود داشته اند.
              لاگارد در بخش دیگری از اظهاراتش بدون اشاره به تحریمهای کشورهای غربی علیه جمهوری اسلامی ایران، افزود: می توان برخی سیاستها را در راستای نجات پول واحد ملی ایران انجام داد که عملی کردن آن به تصمیم تهران مرتبط است.

              مردم میپرسند که ا.ن را چه کسانی حمایت میکنند؟؟؟

              نظر

              • وحید 20
                ستاره‌دار(98)
                • Mar 2011
                • 29911

                #67
                احمدی نژاد:
                اخلال در بازار کار شیطان است

                رئیس جمهور گفت: یک عده تلاش کردند بازار را خراب جلوه دهند و معتقدم اخلال بازار کار شیطان است.

                به گزارش خبرنگار مهر محمود احمدی نژاد رئیس جمهور عصر امروز شنبه در مراسم رونمایی از طرحهای تولید صنعتی و تجهیزات پیشرفته آزمایشگاهی فناوری نانو با بیان این که همه ملت ها به دنبال رسیدن به قله سعادت هستند گفت: برای تحقق این آرزو دو عامل نیاز است، عامل اول علم و دانش و عامل دوم خودباوری.

                احمدی نژاد گفت: علم و دانش حد و مرزی ندارد البته سیر کمال انسان نیز حد و مرز ندارد و باید در جهت رسیدن به علم، دانش و فناوری تلاش کرد.

                وی گفت: با رسیدن به علم ، دانش و فناوری بالا زندگی انسان نیز متفاوت می شود.

                رئیس جمهور با بیان اینکه اگر خود را باور کنیم می توانیم به قله های سعادت دست یابیم افزود: اگر خود را باور داشته باشیم می توانیم قله های بالا را از آن خود کنیم وگرنه نمی توانیم به این قله ها و پیشرفت ها دست یابیم. چه کسی گفته که آنها (کشورهای دیگر) از ما جلوتر هستند. این در حالی است که ما توانسته ایم به تجهیزات و فناوری های خوبی دست یابیم و امروز نمونه ای از این تجهیزات و فناوری ها رونمایی شد و این توان و قدرت علمی ما را به خوبی نشان می دهد.

                احمدی نژاد با بیان اینکه 30 سال پیش اسمی از نانو برده نمی شد، افزود: اما الان این فناوری در اختیار ما قرار گرفته است و ما توانسته ایم به تجهیزات و دستگاه های خوبی دست یابیم البته صدها زمینه علمی دیگر نیز وجود دارد که می توان به آنها ورود پیدا کرد شرط آن این است که خود را باور کنیم.

                وی ادامه داد: اگر خودمان را باور کنیم نگاهمان به دنیا عوض می شود.

                رئیس جمهور با بیان اینکه علم بی پایان است ادامه داد: چرا ملت ایران در طول تاریخ دوام آورده است؟ اگر تاریخ ملت ها را جمع آوری کنیم متوجه می شویم که ملت ایران پرافتخارترین ملت تاریخ بوده است، علت هم آن است که این ملت به علم و خودباوری اعتقاد دارد. به هیچ وجه نمی خواهد خود را کوچک فرض کند.

                احمدی نژاد خاطرنشان کرد: بهترین اندیشمندان از ایران بوده اند، همین ابن سینا نسخه های فراوانی را در حوزه علم ارائه کرده است. حقیقتا ابن سینا در دوره خودش سرآمد بود و شک نکنید که ما امروز نیز می توانیم سرآمد باشیم. بنده به ملت ایران امیدوارم و شک ندارم که این ملت می تواند به پیشرفت های علمی خوبی دست یابد.

                وی با بیان اینکه اگر ایران به پیشرفت های علمی دست یابد ملت های دیگر نیز از این پیشرفت خوشحال می شوند، افزود: البته دشمنان مانع تراشی می کنند و می خواهند ماشین ملت ایران را پنچر کنند اما نمی دانند که با این کارها موفق نخواهند. نهایتا ما این ماشین را عوض می کنیم ضمن آنکه الان ملت های دیگر نیز از پیشرفت های ایران خوشحال می شوند و با این پیشرفت ها جشن می گیرند.

                رئیس جمهور خطاب به اصحاب علم و فناوری اظهار داشت: حواشی و موانع را کنار بگذارید و به فکر رسیدن به قله های کمال و سعادت باشید البته هر چه به قله های بالا بیاندیشیم صف آرایی و کارشکنی دشمن نیز بیشتر می شود.

                احمدی نژاد گفت: یک عده تلاش کردند بازار را خراب جلوه دهند و معتقدم اخلال در بازار کار شیطان است.

                وی با بیان اینکه خواستن توانستن است افزود: ما توانستیم به این تجهیزات دست یابیم البته این دستگاه و دستگاههای دیگر را به میهمانان خارجی هدیه می دهیم تا آنها نیز با تجهیزات ما آشنا شوند.

                رئیس جمهور با اشاره به شیطنت های دشمنانان علیه کشورمان افزود: آنها نمی فهمند که با چه کشوری طرف هستند. خیلی ها تلاش کردند که ایران را از جغرافیای سیاسی پاک کنند اما در نهایت آنها خود پاک شدند اما ملت ایران همچنان در صحنه حضور دارند.

                وی در ادامه سخنانش با بیان اینکه نمی توانیم مشکلات را منکر شویم، افزود: هر ملت و دولتی دچار مشکل است واگر کسی پیدا شود و بگوید که مشکلی وجود ندارد دروغ گفته است، حتی اگر از ناحیه بنده اعلام شود، مشکلات وجود دارد اما باید آن را برطرف کرد.

                احمدی نژاد افزود: این آمریکایی ها هستند که مدعی اند در اوج کمال انسان قرار گرفته اند اگر این اوج کمال است انسان از کمال منتفر می شود.

                رئیس جمهور با بیان اینکه ما باید در شان ملت ایران خود را باور کنیم اظهار داشت: ملت در اوج خودباوری قرار گرفته است حتی اگر امثال بنده باشیم و قدر و شان ملت ایران را ندانیم این ملت از امثال بنده عبور می کنند و به راه روشن فردا می روند.

                وی در پایان سخنانش افزود: باید دست به دست هم دهیم تا فردای زیبا و روشن ایران را بسازیم.
                آخرین ویرایش توسط وحید 20؛ 2012/10/06, 20:04.
                درخت هرچه پربارتر افتاده تر@};-

                توصیه ای به خرید/فروش/نگهداری ندارم.

                نظر

                • بابک 52
                  ستاره‌دار (27)
                  • Mar 2011
                  • 17028

                  #68
                  بررسی کاهش نرخ ارز درمجمع تشخیص مصلحت نظام

                  چکیده :در ابتدای جلسه، دلایل نوسانات نرخ ارز در کشور و مشکلاتی که به همین دلیل برای وضعیت معیشتی مردم، صنعت و تولید کشور ایجاد شده است، مورد بحث و بررسی قرار گرفت که اعضا بر ضرورت اتخاذ تصمیمات کارشناسانه برای کاهش نرخ ارز و رفع موانع تولید تأکید کردند....
                  ادامه بررسی و تدوین سیاستهای کلی تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی که در جلسه گذشته، کلیات آن به تصویب رسیده بود، در جلسه امروز پیگیری شد و چهار بند از این سیاستها به تصویب رسید.

                  به گزارش ایلنا، در ابتدای جلسه، دلایل نوسانات نرخ ارز در کشور و مشکلاتی که به همین دلیل برای وضعیت معیشتی مردم، صنعت و تولید کشور ایجاد شده است، مورد بحث و بررسی قرار گرفت که اعضا بر ضرورت اتخاذ تصمیمات کارشناسانه برای کاهش نرخ ارز و رفع موانع تولید تأکید کردند.

                  همچنین آقای جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی در گزارشی از آخرین وضعیت مذاکره هستهای با گروه ۱+۵، ادعای مقامات آمریکایی در مورد پیشنهاد موسوم به طرح ۹ گام جمهوری اسلامی ایران را تکذیب کرد و اظهار داشت هیچگونه پیشنهاد جدیدی خارج از چارچوب مذاکرات ۱+۵ در اجلاس اخیر سازمان ملل متحد مطرح نشده است و ادعای برخی رسانههای آمریکایی در این خصوص بیاساس است.در این جلسه که علاوه بر اکثریت اعضا و سران قوای مقننه و قضائیه، وزیر صنعت، معدن و تجارت، رئیس کمیسیون اصل ۴۴ قانون اساسی در مجلس شورای اسلامی و رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران نیز حضور داشتند، پس از بحث و بررسی مبسوط اعضا، موارد ذیل به عنوان سیاستهای کلی تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی به تصویب رسید.

                  - بالا بردن قدرت رقابت و افزایش بهرهوری عوامل تولید با اصلاح و بازسازی ساختار تولید ملی، کاهش هزینه و بهبود کیفیت تولید، اتخاذ انواع تدابیر تشویقی و تنبیهی و بهینهسازی تعامل عوامل تولید.

                  - تقویت و بهرهگیری از تحقیق و توسعه و نوآوری و زیربناهای آنها، حمایت از تجاریسازی محصول با کمک به مراکز فناوری با هدف ارتقای کیفی تولید ملی، بالا بردن درجه ساخت داخل تا محصول نهایی و بهرهگیری از جذب و انتقال دانش فنی و فناوریها با ایجاد نظام ملی نوآوری.

                  - گسترش اقتصاد دانش بنیان با تأکید بر توسعه مؤلفههای اصلی آن، از جمله زیرساختهای ارتباطی زمینههای تسهیل تبدیل دستاوردهای پژوهش به فناوری و گسترش کاربرد آن، حمایت از حقوق اشخاص حقیقی و حقوقی و مرتبط کردن بخش آموزشی با بخشهای تولیدی کشور.

                  - حمایت از تولید محصولات با ماهیت راهبردی موردنیاز مصارف عمومی یا بخش تولید کشور.

                  - تکمیل زنجیرهی تولید از مواد خام تا محصولات نهایی با رعایت اصل رقابتپذیری و فاصله گرفتن از خامفروشی در بازهی زمانی معین.

                  ادامه بررسی و تدوین این سیاستها در جلسات آتی مجمع پیگیری خواهد شد.
                  The greater the risk ، The greater the reward

                  هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

                  نظر

                  • ایرج اکبری
                    عضو فعال
                    • Dec 2011
                    • 10934

                    #69
                    در اصل توسط مخبرالدوله پست شده است View Post
                    در ریاض مطرح شد؛
                    نظر لاگارد درباره امکان افزایش ارزش پول ایران
                    رئیس صندوق بین المللی پول بدون اشاره به تحریمهای غربی علیه جمهوری اسلامی ایران، اظهار داشت: می توان با برخی سیاستها از سقوط ارزش ریال جلوگیری کرد.
                    به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از النشره لبنان ، "کریستین لاگارد" رئیس صندوق بین المللی پول که برای گفتگو با کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس به ریاض سفر کرده است، بر ضرورت همکاری این صندوق با کشورهای عربی تاکید کرد.
                    وی با تمجید از سیاستهای کشورهای عربی اعلام کرد این کشورها کنترل خوبی بر قیمت نفت و ذخایر خود داشته اند.
                    لاگارد در بخش دیگری از اظهاراتش بدون اشاره به تحریمهای کشورهای غربی علیه جمهوری اسلامی ایران، افزود: می توان برخی سیاستها را در راستای نجات پول واحد ملی ایران انجام داد که عملی کردن آن به تصمیم تهران مرتبط است.
                    با سلام به نظر شما نظر ایران کی تغییر می کند و این پول ملی ارزش پیدا می کند بعد از انتخابات ایران و یا هیچ وقت ! با تشکر
                    كسى كه عقل ندارد، ادب ندارد و كسى كه همّت ندارد، جوانمردى ندارد و كسى كه دین ندارد، حیا ندارد.

                    نظر

                    • مات
                      عضو فعال
                      • Aug 2011
                      • 5650

                      #70

                      ثبت شرکت های صوری برای دریافت دلار ارزان/سوء استفاده از مرکز مبادلات ارزی

                      مصطفی افضلی فرد با اشاره به سوء استفاده برخی افراد از راه اندازی مرکز مبادلات ارزی در کشور، عنوان کرد: متاسفانه طبق گزارشاتی که داریم با راه اندازی مرکز مبادلات ارز عده ای از افراد سودجو برای دریافت ارز 2 درصد زیر قیمت بازار از این مرکز اقتصادی اقدام به ثبت شرکت های صوری صادرات و واردات می کنند تا بتوانند ارز دریافتی خود را به قیمت بالاتر و قیمت روز به بازار عرضه کنند.

                      سخنگوی کمیسیون اصل نود مجلس با اعلام ثبت شرکت های صوری صادرات و واردات برای سوداگری در بازار ارز، گفت: راه اندازی مرکز مبادلات ارزی زمینه سوء استفاده های کلان توسط برخی افراد سودجو ایجاد کرده است.

                      به گزارش مهر، مصطفی افضلی فرد در خصوص سوداگری و سفته بازی در بازار ارز گفت: متاسفانه مسئله عدم نظارت و کنترل بر تبادلات ارزی همواره یکی از نقطه ضعف های دولت بوده است.

                      وی با اشاره به سوء استفاده برخی افراد از راه اندازی مرکز مبادلات ارزی در کشور، عنوان کرد: متاسفانه طبق گزارشاتی که داریم با راه اندازی مرکز مبادلات ارز عده ای از افراد سودجو برای دریافت ارز 2 درصد زیر قیمت بازار از این مرکز اقتصادی اقدام به ثبت شرکت های صوری صادرات و واردات می کنند تا بتوانند ارز دریافتی خود را به قیمت بالاتر و قیمت روز به بازار عرضه کنند.

                      سخنگوی کمیسیون اصل نود مجلس با بیان اینکه این افراد سودجو که از نبود نظارت مسئولان مربوطه نهایت استفاده را می کنند یکی از عوامل ملتهب کننده بازار ارز به شمار می آیند، گفت: به نظر می رسد مسئولان مربوطه در مرکز مبادلات ارز بایستی با نظارتی دقیق تر اقدام به عرضه ارز در این مرکز نمایند تا بدینوسیله جلوی سوء استفاده سوداگران بازار ارز گرفته شود و بازار ارز بیش از ملتهب نشود.

                      وی با تاکید براینکه این پرونده در دستور کار کمیسیون اصل نود مجلس قرار دارد، گفت: در آینده نزدیک پرونده هایی که در رابطه با سوء استفاده های کلان ارزی در این کمیسیون تشکیل شده است، را منتشر خواهیم کرد.

                      مرکز مبادلات ارزی از روز دوشنبه دو هفته گذشته به صورت یکپارچه در سراسر کشور عملیاتی شد. با راه اندازی این مرکز، همه متقاضیان دریافت ارز براساس اولویت های اعلام شده از سوی مراجع ذی صلاح می توانند با مراجعه به این مرکز ارز مورد نیازخود را 2 درصد کمتر از میانگین نرخ بازار غیررسمی دریافت کنند.
                      الماس را جز در قعر زمین نمیتوان یافت و حقایق را جز در اعماق فکر نمی توان کشف کرد.(ویکتور هوگو)
                      اگر می خواهی بنده کسی نشی بنده هیچ چیز مشو.(ژاک دوال)
                      اعتماد به نفس را از شیر بیاموزید اوبا خودش یکدل است و هرگز تضاد در او راه ندارد.

                      نظر

                      • naruto
                        عضو فعال
                        • May 2011
                        • 1879

                        #71
                        در اصل توسط ایرج اکبری پست شده است View Post
                        با سلام به نظر شما نظر ایران کی تغییر می کند و این پول ملی ارزش پیدا می کند بعد از انتخابات ایران و یا هیچ وقت ! با تشکر
                        گزینه 2 صحیحه!
                        چون مسئولین این مملکت خیلی بدتر از دشمنان خارجی هستن و حاضرن به خاطر تامین منافع شخصیشون هر بلایی خواستن سر این ملت بیارن.

                        نظر

                        • بابک 52
                          ستاره‌دار (27)
                          • Mar 2011
                          • 17028

                          #72
                          واکنش صرافان به تشکیل صف خرید دلار


                          در حالی که بازار ارز و سکه در نخستین روز هفته جاری چندان با معاملات پرحجم و نوسان های شدید قیمتی روزهای گذشته مواجه نیست؛ اما انتشار برخی شایعات مبنی بر فروش ارز 2850 تومانی تا سقف 5 هزار دلار در برخی صرافی ها و تشکیل صف خرید در مقابل آنها واکنش های متفاوتی از سوی صرافان را در پی داشته است.

                          طی روز جاری شایعاتی مبنی بر فروش ارز 2850 تومانی تا سقف 5 هزار دلار در تهران از طریق یکی از شرکت های عضو کانون صرافان مطرح شد که پیگیری های خبرنگار مهر در این زمینه نشان داد تا لحظه انتشار این خبر از تشکیل صف خرید برای دریافت ارز 2850 تومانی در بازار صرافان خبری نیست.

                          در اینباره مدیرعامل یک شرکت صرافی در گفتگو با مهر، گفت: در حال حاضر کلیه صرافان مطابق با قیمت های اعلامی کانون، هر دلار آمریکا را به قیمت 2850 تومان می فروشند و در مقابل به مبلغ 2800 تومان از عرضه کنندگان خریداری می کنند.

                          وی با رد هرگونه تعیین سقف برای عرضه دلار، عنوان کرد: هم اکنون چیزی به عنوان عرضه دلار در صرافی های منتخب بانک مرکزی و ایجاد صف خرید برای دلار 2850 تومانی وجود ندارد.

                          این صراف در پاسخ به این سوال که هم اکنون وضعیت خرید و فروش ارز در صرافی ها به چه نحو است؟ گفت: در شرایط کنونی چنانچه فروشنده ای برای دلار وجود داشته باشد به همان میزان به خریدار این ارز فروخته خواهد شد ولی چندان عرضه و تقاضایی وجود ندارد.
                          The greater the risk ، The greater the reward

                          هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

                          نظر

                          • بابک 52
                            ستاره‌دار (27)
                            • Mar 2011
                            • 17028

                            #73
                            ثبت شرکتهای صوری برای دریافت دلار

                            سخنگوی کمیسیون اصل نود مجلس با اعلام ثبت شرکت های صوری صادرات و واردات برای سوداگری در بازار ارز، گفت: راه اندازی مرکز مبادلات ارزی زمینه سوء استفاده های کلان توسط برخی افراد سودجو ایجاد کرده است.


                            به گزارش پارس، مصطفی افضلی فرد در گفتگو با مهر، در خصوص سوداگری و سفته بازی در بازار ارز گفت: متاسفانه مسئله عدم نظارت و کنترل بر تبادلات ارزی همواره یکی از نقطه ضعف های دولت بوده است.
                            وی با اشاره به سوء استفاده برخی افراد از راه اندازی مرکز مبادلات ارزی در کشور، عنوان کرد: متاسفانه طبق گزارشاتی که داریم با راه اندازی مرکز مبادلات ارز عده ای از افراد سودجو برای دریافت ارز 2 درصد زیر قیمت بازار از این مرکز اقتصادی اقدام به ثبت شرکت های صوری صادرات و واردات می کنند تا بتوانند ارز دریافتی خود را به قیمت بالاتر و قیمت روز به بازارعرضه کنند.


                            سخنگوی کمیسیون اصل نود مجلس با بیان اینکه این افراد سودجو که از نبود نظارت مسئولان مربوطه نهایت استفاده را می کنند یکی از عوامل ملتهب کننده بازار ارز به شمار می آیند، گفت: به نظر می رسد مسئولان مربوطه در مرکز مبادلات ارز بایستی با نظارتی دقیق تر اقدام به عرضه ارز در این مرکز نمایند تا بدینوسیله جلوی سوء استفاده سوداگران بازار ارز گرفته شود و بازار ارز بیش از ملتهب نشود.


                            وی با تاکید براینکه این پرونده در دستور کار کمیسیون اصل نود مجلس قرار دارد، گفت: در آینده نزدیک پرونده هایی که در رابطه با سوء استفاده های کلان ارزی در این کمیسیون تشکیل شده است، را منتشر خواهیم کرد.


                            به گزارش مهر، مرکز مبادلات ارزی از روز دوشنبه دو هفته گذشته به صورت یکپارچه در سراسر کشور عملیاتی شد. با راه اندازی این مرکز، همه متقاضیان دریافت ارز براساس اولویت های اعلام شده از سوی مراجع ذی صلاح می توانند با مراجعه به این مرکز ارز مورد نیازخود را 2 درصد کمتر از میانگین نرخ بازار غیررسمی دریافت کنند.
                            The greater the risk ، The greater the reward

                            هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

                            نظر

                            • ایرج اکبری
                              عضو فعال
                              • Dec 2011
                              • 10934

                              #74
                              در اصل توسط naruto پست شده است View Post
                              گزینه 2 صحیحه!
                              چون مسئولین این مملکت خیلی بدتر از دشمنان خارجی هستن و حاضرن به خاطر تامین منافع شخصیشون هر بلایی خواستن سر این ملت بیارن.
                              با سلام اگر این گونه باشد خیلی بد می باشد با دست خودشان گور خودشان را می کنند با تشکر بلاخره یک جایی صبر این مردم تمام می شود و زور گویی هیچ موقه پایدار نمی ماند ! با تشکر
                              كسى كه عقل ندارد، ادب ندارد و كسى كه همّت ندارد، جوانمردى ندارد و كسى كه دین ندارد، حیا ندارد.

                              نظر

                              • بابک 52
                                ستاره‌دار (27)
                                • Mar 2011
                                • 17028

                                #75
                                ضرر هنگفت بازاریان از قیمتهای نجومی
                                اصناف خواستار تثبیت نرخ دلار شدند


                                بازار تهران در اولین روز هفته گرچه باز بوده و روال عادی یک روز کاری را داشت، اما اکثر بازاریان که بر خلاف انتظار از افزایش قیمتها ضررهای هنگفتی کرده اند، منتظر تعیین قیمت و ثبات نرخ دلار هستند.


                                بازار تهران امروز شنبه در اولین روز کاری هفته باز بود و فعالیت عادی بازار ادامه داشت. مردم نیز برای خرید به بازار مراجعه کردهاند، اما واقعیت این است که به دلیل نوسان قیمت دلار بسیاری از بازاریان از افزایش آینده قیمت کالاها نگرانند و برخی از آنها نیز به این دلیل از دادن قیمت به مشتری خودداری میکنند.


                                *دو برابر شدن قیمت اجناسی که در مغازهها از قبل بودهاند


                                بر این اساس یک فروشنده ترمه در بازار تهران به خبرنگار فارس گفت: هر روز تا ساعت 12 حداقل 500 هزار تومان فروش داشتم، امروز تا این زمان 100 هزار تومان کاسبی کردهام.


                                دو خانم خانهداری که برای خرید به بازار تهران مراجعه کردهاند، بعد از گشت و گذار خسته شده و بر روی صندلی در پاساژ کوچکی در تیمچه حاجبالدوله نشستهاند. از آنها میپرسم برای خرید چه چیزی به بازار آمدهاید و چرا خرید نکردهاید، یکی از آنها میگوید قیمت همه چیز گران شده و هنوز هیچی نتوانستهایم بخریم.آنقدر قیمتها بالا رفته که نمیتوانیم خرید کنیم. مثلا یک دست فنجان که قبلا 10 هزار تومان بود به 30 هزار تومان افزایش یافته و اینها اجناسی است که از قبل در مغازه بودهاند اما به بهانه افزایش دلار قیمت آنها را افزایش دادهاند.


                                وی گفت: قیمت پتو قبلا 20 هزار تومان بود، امروز که پرسیدم 50 هزار تومان شده است.


                                این خانم خانهدار گفت: کالایی که مورد نیاز مردم است نباید اجازه افزایش قیمت بدهند، چون مردم دیگر قدرت خرید ندارند.


                                وی تاکید کرد: یخچال فریزر سامسونگ که قبلا یک میلیون تومان بود الان به 2 میلیون تومان رسیده اما فروشنده میگوید، الان نمیفروشم و شماره تلفن منزل را یادداشت کرده که هر موقع قیمت مشخص شد، به شما خبر میدهم. از این خانم خانهدار در مورد علت گرانی در بازار میپرسم، میگوید دولت باید وضعیت ارز را هرچه سریعتر ساماندهی کند و تا ثباتی در بازار ارز ایجاد نشود، قیمتها نیز ثابت نمیشود.


                                وی افزود: 2 فرزندم تحصیل کرده دانشگاه تهران هستند اما هرچه دنبال کار میگردند، کار مناسبی پیدا نکردهاند.


                                خانم خانهدار دیگری که خود را همدانی معرفی میکند، گفت: پسرم دانشجو در یک کشور خارجی است و برای هر ترم حدود 6 هزار یورو میخواهد. ما با یک حقوق بازنشستگی چگونه این همه یورو تهیه کنیم. قیمت هر یورو به 4 هزار تومان رسیده و ما دیگر قدرت تهیه این پول را نداریم.


                                وی گفت: شوهرم بازنشسته ارتش است و خودم خانهدار، اما 3 پسر بیکار دارم.


                                برخی از دانشجویان خارج رفته شاید به خاطر بیپولی و گران شدن قیمت دلار و یورو توان ادامه تحصیل نداشته و به کشور برگردند.


                                این خانم ادامه میدهد: پسرم برای کار به هر ادارهای مراجعه کرده است میگویند باید سابقه کار داشته باشد، یک فارغالتحصیل سابقه کار از کجا بیاورد.


                                *قدرت خرید مردم،گلوله برفی در مقابل آفتاب


                                همچنان در میان سیل جمعیت در بازار تهران میگردیم و مردم برای خرید مراجعه میکنند اما مثل اینکه قدرت خرید آنها به واسطه افزایش بیضابطه ارز همچون برف در مقابل آفتاب آب شده است.


                                وقتی از طلا فروشان در مورد نرخ طلا و سکه میپرسیم اکثر آنها میگویند قیمت مشخص نشده و تا ساعت یک بعدازظهر مشخص خواهد شد.


                                *مغازهداران: فعلاً خرید و فروش نداریم


                                مردم برای خرید طلا و جواهر به مغازهها مراجعه میکنند اما آنها میگویند چون قیمت مشخص نیست، فعلا خرید و فروش نداریم، البته برخی پاسخ دادند، قیمت سکه یک میلیون و 100 هزار تومان تا یک میلیون و 200 هزار تومان و قیمت هر گرم طلا 105 هزار تومان تعیین شده است.


                                به گزارش فارس، فروشنده دیگری که در راسته بازار بزرگ پیراهن فروشی دارد، در مورد وضعیت بازار میگوید: وضعیت معمولی مانند روزهای قبل است و امروز نیز مثل روز قبل فروش داشتهام. قیمت هر پیراهن ظرف 2 ماه گذشته 2 هزار تومان افزایش یافته است.


                                این فروشنده در مورد اینکه چرا قیمت پیراهن افزایش یافته گفت: به دلیل اینکه نرخ طلا افزایش یافته، چون پارچه این پیراهنها خارجی است و از کشورهایی مانند تایلند وارد میشود بنابراین قیمت آنها نیز افزایش یافته و این پیراهنها به صورت پارچه وارد شده و توسط خیاطان داخلی دوخته میشود.


                                مرد جوان دیگری که خود را گرامی معرفی میکند، بعد از نشان دادن چند جفت کتانی به دو جوان خریدار میگوید: قیمت این کتانیها به اندازهای گران شده که ما باید برای هر کتانی بیش از قیمت فروشی که در هفته قبل داشتیم، هزینه بپردازیم و این باعث میشود که اگر جنس موجود را نفروشیم بیشتر به نفع ماست، چون مجبوریم همان جنس را گرانتر بخریم.


                                گرامی افزود: قبلا این کفشها را به قیمت 15 هزار تومان میخریدم که به صورت عمده فروشی هر جفتی 16 هزار و به صورت خرده فروشی هر جفتی 18 هزار تومان میفروختم.


                                این مغازهدار جوان گفت: قبلا در ازای خرید این کفشها چک 4 ماهه میدادم که آن نیز توسط چکهایی که از مردم میگرفتیم، پرداخت میشد، اما امروز به دلیل نوسان قیمت دلار و بیثباتی بازار فروشندهها میگویند فقط پول نقد در مقابل جنس بدهید و ما نیز از مشتری فقط پول نقد طلب میکنیم.


                                وی گفت: میخواهم یک کاغذی بنویسم که مشتری عزیز به علت نوسان ارز از پذیرفتن چک معذوریم.


                                گرامی گفت: 20 سال در بازار کار میکنم. هیچوقت چنین شرایطی از بابت بیثباتی بازار و نوسان نرخ ارز ندیدهام.


                                این فروشنده کفش گفت: قسمت زیرین کفش که قبلا از ایتالیا وارد میشد و توسط کارگاههای تبریز کفش بر روی آن قرار میگرفت، امروز به دلیل نوسان ارز و محدودیت واردات وارد کشور نمیشود، لذا همان کفشی که قبلا خود ما 18 هزار تومان میفروخیتم، الان باید همان جنس را 20 هزار تومان بخریم.


                                *وقتی طلا هم خریدار ندارد


                                وارد پاساژ فروردین در بازار طلا میشویم. یکی از مغازهداران تعریف میکند: بنده مغازه دارم و از صبح نیم کیلو طلا آورده بودم که بفروشم اما خریدار پیدا نشد.


                                وی گفت:خرید و فروش عادی در بازار ادامه دارد، اما حضور ماموران نیروی انتظامی در بازار بخاطر ایجاد امنیت برای مغازهداران و مردم است.


                                این فعال بازار طلا گفت: در جلسه روز گذشته با مسئولان نیروی انتظامی مقرر شد مغازههای طلا فروشی باز شده و به کار عادل خرید و فروش خود بپردازند،حضور نیروی انتظامی در بازار فقط برای حفظ امنیت و خاطرجمعی مغازهداران است.


                                وی گفت: قبلا قیمت طلا و ارز توسط مغازههای طلا فروشی و صرافی تعیین میشد اما این روزها توسط دلالانی در خارج از بازار تعیین میشود.


                                این فعال بازار افزود: قیمت سکه در بازار طلا یک میلیون و 200 هزار تومان است.


                                *رکود و بلاتکلیفی در بازار لوازم خانگی


                                مغازهدار دیگری که در یک پاساژ لوازم خانگی فعالیت میکرد، گفت: قیمت جاروبرقی که قبلا 97 هزار تومان بود به 220 هزار تومان افزایش یافته است. همچنین شرکت سامسونگ قیمت همه اجناس را با 50 درصد افزایش تعیین کرده است.


                                وی تاکید کرد: قیمت لباسشویی 7 کیلوئی مخصوص خانوار قبلا یک میلیون تومان و اکنون به 2 میلیون تومان افزایش یافته است.


                                علیرضا شعاع دیگر فعال بازار لوازم خانگی گفت: بسیاری از این جنسهای موجود با دلار 1800 تومان وارد شده است و اگر اجناس جدید روانه بازار شود، بخاطر افزایش نرخ دلار قیمت همه کالاها افزایش مییابد. مگر اینکه تا آن زمان دولت قیمت دلار را تثبیت کرده و یا کاهش دهد.


                                این مغازهدار گفت: هر روز تا ظهر دست کم 10 قلم کالای لوازم خانگی میفروختم اما امروز هیچ چیزی کاسبی نکردم.


                                *دشت ظهرگاهی در بازار برزگ


                                مرد دیگری که در حال نشان دادن لوازم آرایش به مشتری بود، گفت: امروز تا این لحظه چیزی نفروختم و تازه میخواهم اولین فروش خود یا همان اولین دشت را داشته باشم.


                                وی گفت: قبلا روزی 500 هزار تومان فروش لوازم آرایشی داشتم و امروز هنوز نتوانستم دشتی داشته باشم.


                                * صرافیها:فروش دلار 2700،خرید نداریم


                                گزارش فارس، از خیابان فردوسی و 4 راه استانبول حاکی است، قیمت دلار مشخص نشده بود و صرافیها میگفتند فقط دلار به قیمت 2700 تومان میفروشیم اما به دلیل نامعلوم بودن قیمت دلار آن را نمیخریم.


                                یک صرافی جدید که قبلا به شغل کبابفروشی مشغول بود میگوید: فروش مواد غذایی دیگر فایدهای ندارد، چون دولت 5 درصد مالیات ارزش افزوده دریافت میکند دستمزد کبابپز به ماهی یک میلیون و 200 هزار تومان افزایش یافته اما باید قیمت مواد غذایی و ضروری مردم مشمول مالیات نباشد.


                                *رکود در بازار فرش


                                خبرنگار فارس، همچنان در بازار تهران، قدم میزند بازار فرشفروشان که فرشهای نفیس دست بافت روستاهای تبریز را عرضه میکند، به دلیل نداشتن مشتری راکد است و فرش فروشان بر روی سکوهای قالی نشسته و برای هم جوک تعریف میکنند. وقتی خبرنگار فارس از آنها میپرسد وضعیت بازار چگونه است، فرش فروشان میگویند وضعیت همین است که میبینی. بازار به علت افزایش قیمتها راکد است و مردم قدرت خرید ندارند.


                                به گزارش فارس یک فرش دستبافت 12 متری 17 میلیون تومان قیمتگذاری شده و از دیوار فرش فروشی آویزان است و وقتی از فروشنده میپرسم وضعیت بازار چگونه است، میگوید در 8 روز گذشته هیچ فرشی نفروختهام.


                                وی گفت: اگر همه بتوانیم دو تخته فرش در هفته بفروشیم هنر کردهایم.


                                وی دلیل افزایش قیمت را به خاطر دلار میداند اما در پاسخ اینکه اگر فرش داخلی است چه ربطی به دلار دارد، گفت: وقتی قیمت دلار افزایش پیدا کرد، قیمت همه چیز از جمله فرش بالا میرود.


                                یک فرش فروش دیگر گفت: قبلا فرش 6 متری یک میلیون و 700 هزار تومان بود اما الان همان فرش به 9 میلیون تومان رسیده است.


                                وی گفت: اگر در این شرایط جنس بفروشیم باید خودمان 500 هزار تومان روی آن گذاشته تا همان جنس را به قیمت بالاتر بخریم. پس بهتر است که آن را نفروشیم.


                                یک فروشنده در پاسخ به این پرسش که آیا مغازهدار باید هزینه افزایش احتمالی قیمت جنس در آینده را از جیب مصرفکننده بپردازد، گفت: فروشنده هم نمیتواند سرمایه خود را از دست بدهد و بهتر است یا در شرایط افزایش بیضابطه قیمت یا جنس نفروشد و یا اینکه آن را مرتب افزایش قیمت دهد.


                                به گزارش فارس، افزایش بیرویه تقاضا برای خرید دلار به بهانه حفظ ارزش سرمایه باعث میشود که با افزایش قیمت دلار برعکس ارزش پول ملی کاهش پیدا کرده و این به ضرر مردم کمدرآمد و قشر حقوقبگیر و کارمند و کارگر است. کارشناسان اعتقاد دارند، بانک مرکزی وظیفه حفظ ارزش پول ملی و نیز ساماندهی بازار ارز بر اساس نرخ منطقی برای دلار دارد.
                                The greater the risk ، The greater the reward

                                هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

                                نظر

                                در حال کار...
                                X