اخبار

Collapse
X
 
  • زمان
  • نمایش
Clear All
new posts
  • بابک 52
    ستاره‌دار (27)
    • Mar 2011
    • 17028

    #15316
    واکنش صادق لاریجانی به نامه احمدی نژاد

    به این نامه پاسخ علنی می دهم/ تا قوه قضائیه اجازه ندهد کسی حق بازدید از زندان ها را ندارد


    صادق لاریجانی رئیس قوه قضاییه با تاکید بر اینکه مسائل میان مسئولان و اختلاف سلیقهها و حتی «برخی مناقشهها»، نباید موجب تشویش اذهان گردد به نامه اخیر رئیسدولت دهم اشاره کرد و گفت: به زودی به صورت مستدل و حقوقی به موارد طرح شده در این نامه پاسخ خواهم داد.
    به گزارش ایلنا، آملی لاریجانی در جلسه امروز مسئولان عالی قضایی با اشاره به اینکه به ادعای صیانت از حقوق اساسی ملت نمیتوان به حدود و ثغور قانونی قوای دیگر تعرض و موجب اختلافات شد، گفت: اینجانب به مصلحت نمیدانم که اینگونه نامهنگاریها علنی باشد؛ جلسه سران قوا به منظور بررسی و حل و فصل همین مسائل است که در مواردی هم مطالب جدی در آن مطرح شده است و اشاره به حقوق اساسی ملت بهانهای برای علنی شدن این مسائل نیست.


    رئیس قوه قضاییه با تاکید بر اینکه «برخلاف میل باطنیام به زودی پاسخ حقوقی و مستدل به دعاوی مطرحشده در نامه اخیر رئیسجمهور خواهم داد» ریشه اصلی نامه اخیر را فهم نادرست از حدود اختیارات قانونی روسای قوا دانست و افزود: اگر موارد مطرحشده در این نامه که برداشتی نادرست از وظایف روسای قوای سهگانه و حدود و ثغور وظایف است، پاسخ داده نشود ممکن است برخی ذهنها گمان کنند که موارد مطرح شده منطبق با قانون است.


    رئیس دستگاه قضا شورای نگهبان را مرجع قانونی برای تفسیر قانون اساسی دانست و با تاکید بر اینکه «اگر هرکدام از مسئولان در کارها و برنامهها و گفتار خود خلوص نیت داشته باشند بسیاری از مشکلات قابل حل است» اظهار کرد: قانون اساسی خطکشی روشنی برای چگونگی حل اختلاف میان سران قوا دارد و تفسیر قانون اساسی نیز با شورای نگهبان است.


    آملی لاریجانی ادامه داد : تقریبا تمام آنچه را که در این نامه به قوه قضاییه نسبت داده شده، خلاف میدانم و اعلام میکنم این تصور که رئیسجمهور نظارت بر دیگر قوا را حق خود بداند تصور کاملا باطلی است.

    آملی لاریجانی با بیان مستندات قانونی در تفسیر اصل ۱۱۳ قانون اساسی گفت: شورای نگهبان در آخرین نظریه تفسیری خود تصریح کرده است که اصل ۱۱۳ قانون اساسی به معنای نظارت رئیس جمهور بر سایر قوا نیست و در بند دوم آن تصریح شده است که شما در حیطه مسئولیتها و وظایف و کیفیت اعمال وظایف از سوی مسئولان قوا، حق دخالت ندارید.

    رئیس قوه قضاییه اضافه کرد: قوه قضاییه و هرکدام از سازمانهای زیرمجموعه آن از جمله سازمان زندانها برحسب قانون اساسی و یا قوانین عادی وظایفی مشخص و روشن دارند و اجرا و مدیریت عالی آنها برحسب اصل ۱۵۷ قانون اساسی با رئیس قوه قضاییه است.

    آملی لاریجانی نامه اخیر رئیس دولت دهم را مصداقی از برداشت و فهم ناصحیح از قانون دانست و گفت: اگر ادعا شود که رئیسجمهور حق دارد بدون هماهنگی و اجازه دستگاه قضایی به زندانها سر بزند این خلاف قانون اساسی است.

    رئیس دستگاه قضا تمام مسئولان را به صیانت از قانون اساسی و پایبندی به آن دعوت کرد و با تاکید بر اینکه اختلاف نظر پیش آمده نه بر سر سازمان زندانها که درباره حد و مرز وظایف و اختیارات رئیس قوه مجریه است اعلام کرد: امیدوارم تمام مسئولان کشور پایبند به قانون اساسی و اجرای دقیق آن باشند.
    آملی لاریجانی به درخواست احمدی نژاد مبنی بر بازدید از زندان اوین و ادعای مربوط به مخالفت قوه قضاییه با این درخواست اشاره و تاکید کرد: ما هیچ گاه نگفتهایم که رئیسجمهور نمیتواند به زندانها سر بزند بلکه پاسخ ما این بود که به دلیل وجود پارهای اوهام و شبهات و شائبهها که ممکن است در ذهن مردم پیش آید به مصلحت نیست که در حال حاضر این دیدار انجام شود و هرگاه قوه قضاییه مصلحت دانست هماهنگیهای لازم برای این دیدار را انجام میدهد.


    رئیس قوه قضاییه از بازدید دورهای و مستمر مسئولان از زندانهای سراسر کشور از جمله بازدید چندین نفر از وزرا، استانداران و فرمانداران سراسر کشور، نمایندگان مجلس و ائمه جمعه و حتی دهها هیات از کشورهای خارجی و سازمانهای بینالمللی خبر داد و با اعلام این موضوع که قوه قضاییه در «اصل بازدید» از زندانها مشکل و حساسیتی ندارد، گفت: اینجانب به عنوان رئیس قوه قضاییه پیش از این و در جلساتی که مربوط به بررسی مشکلات و بودجه و امکانات زندانهای کشور بود اعلام کردم که اگر مسئولان دولت مشکلات قوه قضاییه و بویژه سازمان زندانها را قبول ندارند، خودشان بیایند و از زندانها بازدید کنند و برحسب این نظر هم تاکنون تعدادی از وزرا و سایر مسئولان از زندانهای مختلف بازدید کردهاند و حال چگونه میتوان پذیرفت که قوه قضاییه مخالف دیدار رئیسجمهور از زندانها است.


    رئیس دستگاه قضا اضافه کرد: رئیسجمهور نباید گمان کند که حق الزام نسبت به سایر قوا را دارد، یا تصور نماید که میتواند بدون اذن قوه قضاییه از دادگاهها و زندانها بازدید کند.

    لاریجانی نامه اخیر رئیسجمهور را دستمایه و خوراک خبری رسانههای مخالف جمهوری اسلامی توصیف کرد و افزود: جملهها و کلمات ایشان دستمایه رسانههای غربی شده و حال میپرسند و ادعا میکنند که ببینید در زندانهای ایران چه خبر است که رئیسجمهور هم نمیتواند از آن بازدید کند، در حالیکه اینجانب با قاطعیت اعلام میکنم که در زندانهای ایران قوانین به نحو کامل اجرا میشود.

    رئیس قوه قضاییه تاکید کرد: باتوجه به نامه اخیر و شرایط پیش آمده به هیچ وجه بدون هماهنگی اجازه بازدید از زندان اوین داده نخواهد شد.

    رئیس قوه قضاییه در بخش دیگری از سخنان خود به مسائل و مشکلات اقتصادی و نابسامانیهای بازار ارز اشاره کرد و از مسئولان اجرایی خواست تمام تلاش خود را به حل و فصل مشکلات مردم معطوف کنند.

    آملی لاریجانی گفت: مسئولان اجرایی کشور به تمام معنا مسئول و موظف هستند که وضع مالی کشور و بازار را مدیریت و از اتخاذ سیاستهایی که موجب بروز مشکلات شود، پرهیز کنند.

    رئیس قوه قضاییه تاکید کرد: در کنار دستگاه اجرایی قوه قضاییه نیز به صورت قاطع با اخلالگران امور اقتصادی برخورد خواهد کرد اما سهم دستگاه قضایی در این زمینه محدود است و دولت باید با سیاستهای ثابت و معقول، بازار اقتصادی و ارزی را مدیریت کند.
    The greater the risk ، The greater the reward

    هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

    نظر

    • بابک 52
      ستاره‌دار (27)
      • Mar 2011
      • 17028

      #15317
      در اعتراض به کم شدن حقوق ماهیانه خود برای دومین بار در سال جاری

      کارگزاران و رانندگان قراردادی شرکت مخابرات استان همدان تجمع کردند


      کارگزاران و رانندگان قراردادی شرکت مخابرات استان همدان در اعتراض به کم شدن حقوق ماهیانه خود برای دومین بار در سال جاری اقدام به برپایی یک تجمع اعتراض آمیز در مقابل ساختمان مرکزی این شرکت کردند.

      به گزارش ایلنا ، کارگران حاضر در این تجمع، علت این اقدام اعتراضی را کاهش حقوق و مزایای ماهیانه خود عنوان میکنند.

      یکی از کارگزاران شرکت مخابرات در دفاتر خدمات روستایی، در این مورد گفت: طی چند سال گذشته که با این شرکت همکاری داشتهایم هرساله مسئولین شرکت به بهانههای مختلف اقدام به کم کردن حقوق و مزایای کارکنان کرده اند.

      این کارگر افزود: در تازهترین اقدام، قرارداد ما به سطح پاره وقت تنزل پیدا کرده و کارگزاران روستایی به ازای هر ۴ ساعت کار در روز حقوق دریافت میکنند که این مسئله باتوجه به تورم موجود، ما را در تامین معاش خانوادههای خود با مشکل مواجه کرده است.

      همچنین یکی از رانندگان که تحت قرارداد با شرکت مخابرات مشغول کار است دراین خصوص گفت: طی ۳ سال گذشته شرکت مخابرات اقدام به استفاده از رانندگان بخش خصوصی کرده که طی این مدت با وجود افزایش سالیانه نرخ کرایه، مسئولین شرکت مخابرات هربار حقوق و مزایایی که به رانندگان طرف قرارداد تعلق میگیرد را کمتر میکنند.

      به گفته این کارگر در حال حاضر کرایه دریافتی از این رانندگان نصف کرایه رانندگان اتومبیل آژانسها است و این درحالی است که رانندگان از هیچ گونه حقوق ازقبیل اضافه کار، سنوات، عیدی و… بهرهمند نیستند.
      The greater the risk ، The greater the reward

      هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

      نظر

      • بابک 52
        ستاره‌دار (27)
        • Mar 2011
        • 17028

        #15318
        سایت شبکه ایران:

        احمدی نژاد می خواهد ثابت کند تدارکاتچی نیست


        محمدرضا تقویفرد در سایت شبکه ایران در تحلیلی از اقدام اخیر محمود احمدی نژاد دفاع کرده و نوشته است احمدی نژاد می خواهد نشان دهد که رئیس جمهور در ایران تدارکاتچی نیست.


        وی با اشاره تلویحی به سخنان خاتمی در مورد تدارتکاتچی بودن رئیس جمهور که در اواخر دوره وی بیان شد مدعی شده که رئیس دولت دهم قصد دارد اثبات کند تدارکاتچی نیست . وی در بخشی از یادداشت خود آورده است:«رئیسجمهور کنونی با پافشاری برای استفاده از همه ظرفیتهای قانونی در همه بخشها ازجمله انتخاب وزرای کابینه، جلوگیری از دخالتهای دیگران در عزل و نصبها، بسط عدالت و مهرورزی در سراسر کشور، حذف و اضافههای لازم در بدنه دولت و دستگاههای اجرایی و دهها مورد دیگر نشان داده است که فرزند ملت تدارکاتچی نظام نبوده و بهعنوان رئیس قوه مجریه حافظ قانون اساسی و پایبند به سوگندی است که در تحلیف، خود را ملزم به اجرای آن دانسته است.»


        متن کامل این یادداشت به شرح زیر است:

        انتشار نامه دکتر احمدینژاد خطاب به رئیس قوهقضائیه که در آن پاسخ نکاتی که به شکل محرمانه برای رئیسجمهور ارسال شده است، بیش از هر چیز نشاندهنده روراست بودن با مردم و محرم دانستن ملت است. مردمی که صاحبان اصلی انقلاب شکوهمند اسلامی هستند و به تعبیر حضرت امام(ره) و مقام معظم رهبری بهترین مردم عصرها و نسلها به حساب میآیند، محرم اسرار کشورند.

        مردمی که در همه فراز و فرودها و پیچ و خمهای تاریخ پیروزی و تداوم پرشور انقلاب اسلامی با بصیرت و آگاهی رهرو راه ولایت بوده و با جان و مال و اندیشه و بیان به دفاع از حریم پرحرمت نظام اسلامی پرداختهاند، محرم وقایع تاریخی هستند که آن را میسازند و در آن زندگی میکنند.

        مردمی را که معلم پرمغز مکتب ایثار و ازخودگذشتی بوده و با کلام نغزی که برخاسته از اندیشه ژرف و فکر روشن آنهاست نباید نامحرم تلقی کرد.

        مردمی که حقوق خود را میشناسند و اگر در لابهلای بوروکراسی اداری یا تنگنظریها و بیتجربگیهای برخی تصمیمسازان و برنامهریزان از این حقوق مسلم باز میمانند و سکوت میکنند و خطای اشخاص را به حساب خط ناخوانای قانون نمیگذارند، محرم دلسوز انقلاب و نظام اسلامی هستند.

        مردمی که غوغاسالاری و جوسازی صاحبان رسانههای تا خرخره از آخور استکبار خورده را وقعی نمینهند و بر ترفندهای کودکانه و عوامفریب آنها در قالب جنگ نرم نیشخند تمسخر میزنند و با قدرت ایمان در برابر آن میایستند، محرم آگاه انقلاب هستند.

        مردمی که قرق رسانه ای برخی تریبونداران تشنه قدرت و شیفته شهرت را به خوبی درک کرده و اسیر فضاسازیهای کاذب آن نمیشوند پیکره واحد محرمیت نظام اسلامی هستند.

        دکتر احمدینژاد قبل از آنکه این مراودات کلامی و مکاتبات رسمی بخواهد در قالب پیامکهای گروهی و بازیسازی قرق رسانهای جلوه غیرواقعی به خود بگیرد، همچون همیشه و تمام دورانی که وی لباس خدمت بهتن کرده است، شیوه صداقت و روراستی با مردم را پیش گرفته و ضمن پاسخ به رئیس قوه قضائیه و رفع ابهام از آنچه که وی در نامه خود برای رئیسجمهور نوشته است بر درخواست منطقی و قانونی خود اصرار میورزد.

        اجرای قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک قانون مترقی و جامع که برگرفته از حقوق فردی و اجتماعی مصرح در قرآن کریم است، همواره برای رئیسجمهور هر دوره، یک آرزو و خواسته مشروع و قانونی بوده است و در این رهگذر کسانی بوده اند که در قالب همین مسئولیت دریافته اند که بیش از یک رئیسجمهور در جایگاه تدارکاتچی قرار گرفتهاند. موضوعی که برای آنها آزاردهنده و برای جامعه مضر بوده است. اگر روزگاری رئیسجمهور قبلی از این موضوع گلایه کرده است، رئیسجمهور کنونی با پافشاری برای استفاده از همه ظرفیتهای قانونی در همه بخشها ازجمله انتخاب وزرای کابینه، جلوگیری از دخالتهای دیگران در عزل و نصبها، بسط عدالت و مهرورزی در سراسر کشور، حذف و اضافه های لازم در بدنه دولت و دستگاههای اجرایی و دهها مورد دیگر نشان داده است که فرزند ملت تدارکاتچی نظام نبوده و بهعنوان رئیس قوه مجریه حافظ قانون اساسی و پایبند به سوگندی است که در تحلیف، خود را ملزم به اجرای آن دانسته است.


        این رویکرد رئیسجمهور بارقه امید را در دل آگاهان، جامعهشناسان، دانشگاهیان و حوزویان، فرهنگیان و اصحاب قلم و همه آحاد ملت ایجاد کرده و نشانه خوبی برای سنجش عملکرد رئیسجمهوری است که در ۷ سال گذشته خود را وقف استقلال و آزادی مردم سربلند و آگاه ایران اسلامی کرده است.


        امید است ریاست محترم دستگاه قضا با پیش گرفتن روحیه تعامل و همکاری بین قوا، زمینه را برای استفاده از همه ظرفیتهای قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران فراهم کند و بازدید ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران از زندان اوین انجام شود.

        از سوی دیگر نیز رسانه های گروهی و ناظران سیاسی باید توجه داشته باشند که انتقادات مطرح شده از سوی رئیسجمهور نهتنها به منزله اختلاف بین قوا نبوده بلکه نشانه بارزی از پویایی نظام اسلامی و اهتمام مسئولان برای پیگیری حقوق مردم و اصرار بر اجرای عدالت است.
        The greater the risk ، The greater the reward

        هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

        نظر

        • بابک 52
          ستاره‌دار (27)
          • Mar 2011
          • 17028

          #15319
          روح الله حسینیان:

          احمدی نژاد لجوج است او را عصبانی نکنید!/ فتنه گران می خواهند این دولت ناتمام بماند/ بعد از احمدی نژاد نوبت رهبری است


          نماینده تهران با بیان اینکه دو گروه به دنبال این هستند که دولت احمدی نژاد پیش از موعد قانونی به اتمام برسد، گفت: خود احمدی نژاد نیز نمی خواهد «عاقبت نابخیر» شود اما متاسفانه عده ای از نقطه ضعف احمدی نژاد که لجاجت و عصبانیت است سوء استفاده می کنند تا وی را به حالت عصبانت و لجاجت بیشتری بکشانند که این به صلاح کشور نیست.


          به گزارش مهر، روح الله حسینیان در خصوص سئوال از رئیس دولت که برخی نمایندگان مخالف آن در شرایط فعلی کشور هستند، گفت: سئوال از رئیس جمهور را صلاح نمی دانم و در این خصوص با خیلی ها صحبت کرده ام و تلاش کردیم که این کار انجام نشود.

          وی گفت: در حال حاضر دو گروه هستند که می خواهند دولت آقای احمدی نژاد نیمه تمام بماند یک گروه فتنه گران هستند و دومی همان درون نظام هایی که از فتنه گران حمایت کرده اند. اینها به دنبال ساقط کردن دولت آقای احمدی نژاد هستند.

          وی در ادامه افزود: هدف بعدی این گروه بعد از احمدی نژاد شخص رهبری است و مطمئن باشید اگر حد یقفشان آقای احمدی نژاد بود خیلی خطری نبودند اما آنها به دنبال ضربه زدن به رهبری بعد از احمدی نژاد هستند.

          نماینده تهران بابیان اینکه ما نباید در دام این گروه بیفتیم گفت: گروه دیگری نیز هستند که که آنها مدعی حمایت از احمدی نژاد هستند. مجلس نباید کاری کند که ناخواسته به دام فتنه گران بیفتد که آنها به اهداف اصلی خودشان برسند و همچنین نباید بهانه به دست نزدیکان احمدی نژاد بدهند که می خواهند وی را تحریک به استعفا کنند.

          حسینیان ادامه داد: بنابراین بصیرت امروز اقتضای این را دارد که همان سیاستی که مقام معظم رهبری تعیین کردند یعنی حفظ آرامش و اینکه مسئولین تمام مخالفت ها با یکدیگر را کنار بگذارند و بگذارند که این دولت به مشکلات اصلی مردم رسیدگی کند و روسای سه قوه نیز باید درک کنند که در دام دشمن نیفتند تا وظایف خود را به درستی انجام دهند.

          وی همچنین در پاسخ به این سئوال که چه راه حلی به جز سئوال از رئیس دولت مطرح است، گفت: راه هایی دیگری نیز به جای سئوال وجود دارد ما سئوال را قبلا نیز تجربه کرده ایم آقای احمدی نژاد به مجلس آمد و جواب داد، مجلس چه نتیجه ای گرفت؟

          حسینیان با بیان اینکه راه های گفت و گو هنوز باز است افزود: متاسفانه کسانی می خواهند با فحش و درگیری و چماق کشی مسائل را حل کنند اما امروز وقت چماق کشی و انتقام گیری نیست بلکه امروز وقت درایت ، صبوری و متانت است.

          وی در پاسخ به سئوال دیگری در خصوص اینکه چرا رفتار آقای احمدی نژاد امروز عوض شده است، گفت: عده ای احمدی نژاد را عصبانی می کنند و متاسفانه آقای احمدی نژاد نیز عصبانیت پذیر است ما نباید کاری کنیم که آقای احمدی نژاد عصبانی شود.

          سخنان حسینیان در حالی مطرح شده که بعد از نامه تند احمدی نژاد به لاریجانی رئیس قوه قضائیه احتمال طرح سئوال از وی افزایش یافته است.
          The greater the risk ، The greater the reward

          هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

          نظر

          • بابک 52
            ستاره‌دار (27)
            • Mar 2011
            • 17028

            #15320
            ابراهیمی: سوریه با آتش بس موافقت کرده است

            فرستاده سازمان ملل متحد به سوریه می گوید دولت بشار اسد با رعایت آتش بس در سوریه در جریان تعطیلات اسلامی عید قربان موافقت کرده است. تعطیلات عید قربان از فردا پنجشنبه، ۲۵ اکتبر آغاز میشود و چهار روز ادامه خواهد داشت.


            اخضر ابراهیمی به خبرنگاران در قاهره گفت اکثر جناح های مخالف هم گفته اند آتش بس را رعایت می کنند.


            دولت سوریه می گوید تصمیم نهائی را روز پنجشنبه اعلام می کند.


            آقای ابراهیمی گفت امیدوار است آتش بس عید قربان، که روز جمعه شروع می شود، به آتش بسی طولانی تر و موثرتر بیانجامد.


            ابراهیمی همچنین از طریق یک ارتباط ویدیوئی شورای امنیت را از گفت و گوهای اخیر خود با بشار اسد و دیگر رهبران منطقه آگاه کرد.


            او گفت راه حل سریعی برای مناقشه وجودندارد و از شورای امنیت خواست حمایت قاطع خود را از آتش بس نشان دهد. ابراهیمی گفت شکستی دیگر در متوقف ساختن خشونت وضع را بدتر خواهد کرد و مناقشه را به کشورهای دیگر گسترش خواهد داد.


            پیش از گزارش ابراهیمی، سفیران چهار عضو دائمی شورای امنیت – چین، روسیه، بریتانیا و فرانسه – از آتش بس حمایت کردند. ویتالی چورکین نماینده روسیه گفت امیدوار است آتش بس بر جا بماند، اما افزود چنین کاری بسیار دشوار خواهد بود. اما سفیر آمریکا با خبرنگاران گفت وگو نکرد.


            آقای ابراهیمی در دو هفته گذشته در تلاش برای متقاعد کردن دولت سوریه و مخالفانش ، و نیز حامیان هر دو طرف، به پذیرفتن پیشنهادی که وی برای آتش بس و با هدف ایجاد شرایطی سیاسی برای مقابله با بحران ارائه داده است، به کشورهای مختلف در خاورمیانه سفر کرده است.


            آقای ابراهیمی روز چهارشنبه پس از مذاکره با نبیل العربی، دبیر کل اتحادیه عرب، اعلام کرد که دولت سوریه حمایت خود را از آتش بس بیان کرده است.


            وی در یک کنفرانس خبری گفت "در پی سفری که به دمشق انجام دادم توافقی از سوی دولت سوریه برای آتش بس حاصل شده است". وی افزود "دیگر جناح هائی هم که در سوریه قادر به تماس با آنها بودیم، شامل رهبران گرو ه های در حال نبرد، اکثرا در اصل با آتش بس موافق بودند".


            آقای ابراهیمی دوره زمانی معینی را برای آتش بس مشخص نکرد.


            این دیپلمات الجزایری گفت: "اگر این توافق متواضعانه به موفقیت بیانجامد ما امیدواریم با تحکیم بخشیدن به آن بتوانیم در باره آتش بسی طولانی تر و موثرتر صحبت کنیم. این آتش بس باید بخشی از یک عملیات سیاسی تلقی شود".


            وزارت امورخارجه سوریه متعاقبا اعلام کرد دولت تصمیم نهائی خود را در باره آتش بس روز پنجشنبه اعلام می کند. یک اطلاعیه این وزارتخانه می گوید "فرماندهی ارتش، وقفه در عملیات نظامی در جریان تعطیلات عید قربان را بررسی می کند، و تصمیم نهائی فردا گرفته می شود".


            آتش بسی که در ماه آوریل با میانجیگری کوفی عنان ، سلف آقای ابراهیمی، برقرار شد به فاصله چند روز از بین رفت و به تشدید نبرد انجامید.


            فعالان حقوق بشر و مخالفان، شمار کشته شدگان پس از شروع قیام علیه بشار اسد در ماه مارس ۲۰۱۱ را حدود ۳۰ هزار نفر تخمین می زنند.
            The greater the risk ، The greater the reward

            هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

            نظر

            • بابک 52
              ستاره‌دار (27)
              • Mar 2011
              • 17028

              #15321
              پاسخ علنی احمدی نژاد به نامه «خیلی محرمانه» لاریجانی


              محمود احمدی نژاد، رییس جمهوری اسلامی ایران، در نامه ای به آیت الله صادق لاریجانی از «نحوه اجرای اصول متعدد قانون اساسی» توسط رییس قوه قضاییه ایران ابراز نگرانی کرد.


              این نامه که روز دوشنبه در خبرگزاری ها منتشر شد، ظاهرا در جواب به نامه ای است که رییس قوه قضاییه ایران در پاسخ به درخواست اخیر محمود احمدی نژاد برای بازدید از زندان اوین نوشته است.


              محمود احمدی نژاد در نامه خود اعلام کرده است که نامه آیت الله لاریجانی با مهر «خیلی محرمانه» بوده، اما ضرورتی به محرمانه بودن این مکاتبات که «مربوط به حقوق اساسی ملت است» نیست.


              غلامحسین محسنی اژه ای، دادستان کل جمهوری اسلامی پیشتر با اشاره به زندانی شدن علی اکبر جوانفکر، مشاور مطبوعاتی رییس جمهوری ایران در زندان اوین، گفته بود بازدید محمود احمدی نژاد از زندان اوین «به مصلحت نیست» و «شائبه» سیاسی ایجاد می کند.


              محمود احمدی نژاد در نامه خود خطاب به رییس قوه قضاییه جمهوری اسلامی نوشته است:« چگونه ممکن است سرکشی به زندان حمایت از مجرم تلقی شود؟ به علاوه شما از کجا می دانید که دیدار با علی اکبر جوانفکر در برنامه کاری اینجانب بوده است؟»


              محمود احمدی نژاد خطاب به آیت الله لاریجانی نوشته است:« در حالی که جنابعالی به آسانی به رییس جمهوری که نماینده ملت و مجری قانون اساسی است اتهام می زنید، آیا می توان برای آحاد مردم که پشتیبان خاصی جز خداوند ندارند امنیت قضایی متصور بود؟»


              محمود احمدی نژاد خطاب به رییس قوه قضاییه نوشته است:«به استناد کدام اصل از اصول قانون اساسی جنابعالی می توانید امری را تفسیر سیاسی کنید و مانع از اجرای قانون اساسی شوید؟»


              محمود احمدی نژاد نوشته است که رییس قوه قضاییه در نامه خود دو بار اعلام کرده است که بازدید او از زندان اوین «به مصلحت نیست» و یک بار هم اعلام کرده است با این بازدید «موافق نیست».


              رییس جمهوری ایران می نویسد: «آیا قابل قبول است که اینجانب نیز پرداخت بودجه های کلان به قوه قضائیه را به مصلحت ندانم؟»

              به نوشته محمود احمدی نژاد، « در اصول قانون اساسی لزوم اجازه یا موافقت و یا مصلحت اندیشی قوه قضائیه در اجرای وظایف قانونی رئیس جمهوری پیش بینی نشده است.»


              رییس جمهوری ایران در بخش دیگری از نامه خود به رییس قوه قضاییه نوشته است:«جنابعالی قبلاً اعلام کرده اید که وجود هیئت منصفه مطبوعات که صراحت اصل ۱۶۸ قانون اساسی است را قبول ندارید، که در این مورد حضوری تذکر دادم. اما متاسفانه ظاهراً بخشی از اقدامات قوه قضائیه درباره مطبوعات و رسانه ها با همین نگاه انجام می گیرد.»


              محمود احمدی نژاد در نامه خود آورده است از سال ۱۳۸۸ ، تاکنون چندین بار مواردی از قانون اساسی را به رییس قوه قضاییه «تذکر» داده است، اما «از علنی کردن» این تذکرات خودداری کرده است.
              The greater the risk ، The greater the reward

              هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

              نظر

              • بابک 52
                ستاره‌دار (27)
                • Mar 2011
                • 17028

                #15322
                اسراییل متهم به انفجار کارخانه نظامی در سودان شد


                یک مقام ارشد سودان اسراییل را متهم به انفجار یک کارخانه نظامی در پایتخت سودان کرد.


                احمد بلد عثمان، وزیر فرهنگ و اطلاعات، روز چهارشنبه گفت او بر این عقیده است که حمله هوایی اسراییل موجب انفجار و حریق در کارخانه مهمات سازی یارموک در خارطوم در روز سه شنبه شد.


                مقامات اسراییلی هنوز در این باره اظهار نظر نکرده اند.


                شاهدان به صدای آمریکا گفتند آنها پیش از انفجار، هواپیماها را بر فراز کارخانه دیدند.
                انفجارها، که دستکم یک تن را کشت، به ساختمان های نزدیک آسیب رساند و ساکنان پایتخت را به هراس انداخت.


                پیشتر در روز چهارشنبه، مقامات سودان گفتند انفجارها در یک انبار کارخانه آغاز شد
                The greater the risk ، The greater the reward

                هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

                نظر

                • بابک 52
                  ستاره‌دار (27)
                  • Mar 2011
                  • 17028

                  #15323
                  ایران در تدارک برگزاری مانور سایبری

                  غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیر عامل و رئیس شورای سیاستگذاری همایش ملی دفاع سایبری ایران، می گوید ایران آمادۀ اجرای نخستین مانور سایبری خود است.


                  روزنامۀ تهران تایمز چاپ تهران امروز چهارشنبه نوشته است که در آستانۀ هفتۀ پدافند غیرعامل در ایران، در پنج یا شش نقطۀ عمدۀ کشور، این مانورهای سایبری با هدف تقویت توانایی های مجازی ایران و جلوگیری از حملات سایبری، به اجرا درخواهد آمد.


                  سه ماه پیش، روزنامۀ واشنگتن پست نوشت که دو نیروگاه تولید اورانیم ایران (نطنز و فردو) هدف حملات سایبری قرار گرفته اند و این حملات سیستم های کامپیوتری آنها را مختل کرده است.


                  طی چند سال اخیر، ایران هدف حملات متعدد سایبری قرار گرفته که با انگیزۀ ایجاد اخلال در ساختار فعالیتهای هسته ای آن انجام شده اند. ایران، آمریکا و اسرائیل را به دست داشتن در این حملات متهم کرده است.
                  The greater the risk ، The greater the reward

                  هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

                  نظر

                  • بابک 52
                    ستاره‌دار (27)
                    • Mar 2011
                    • 17028

                    #15324
                    نقش ایران در تحولات و ناآرامی های بحرین


                    سیمون هندرسون، پژوهشگر ارشد در «موسسه واشنگتن» و مدیر «برنامه سیاست انرژی و خلیج» این موسسه در مقاله ای به نقش ایران در تهییج شیعیان بحرین و مداخله در امور داخلی این کشور پرداخته است. متن زیر برگردان این مقاله است:


                    در پی انفجار یک بمب دست ساز در درگیری اخیر با معترضان شیعه در روستایی در حومه منامه، پایتخت بحرین، و کشته شدن یک مامور پلیس، تنش ها بار دیگر در پادشاهی بحرین بالا گرفته است. یک پلیس دیگر نیز در این انفجار به شدت زخمی شد.


                    تلفات اخیر و مشکلاتی که از اوایل سال ٢٠١١ آغاز شده اند، سه روز پس از آن به وقوع پیوسته اند که وزارت امور خارجه بحرین دیپلمات ارشد ایران را احضار کرد تا نسبت به مداخله ایران در امور داخلی بحرین اعتراض کند.


                    بحرین ایران را متهم می کند که با توسل به «رسانه های دولتی خود» و نیز از طریق مناسبات و تماس با گروه های خاص در جامعه بحرین، فتنه افروزی و فرقه گرایی را ترویج می کند. بحرین همچنین این اتهام را علیه ایران مطرح می کند که تهران به دروغ ادعا کرده بحرین از مقامات جمهوری اسلامی خواسته است تا برای یافتن راهکاری برای مشکلات این جزیره خلیج فارس، میانجیگری کند.


                    با وجود درگیری های شبانه در بحرین، تلفات نیروهای امنیتی این کشور به طور قابل توجهی اندک بوده اند. دولت و گروه های مخالف به طور مدام نوارهای ویدئویی دهشتناک درگیریهای خشونت بار را روی اینترنت قرار می دهند که در آن ها شورشیان با استفاده از سنگ و بمب های بنزینی به خودروهای زرهی پلیس یورش می برند.


                    از سال گذشته تاکنون، بیش از شصت غیرنظامی در درگیری ها کشته شده اند و کودکان و سالمندان نیز که در معرض استفاده گسترده از گاز اشک آور بوده اند بین قربانیان این خشونت ها هستند. با وجودی که آمار مرگ و میر غیرنظامیان در مقایسه با خشونت های سوریه اندک هستند، اما تحولات بحرین به دلیل تنش های دیرینه بین مسلمانان شیعه و سنی از اهمیت منطقه ای خاصی برخوردار هستند. باور عمومی نیز وجود دارد که ایران در روشن کردن آتش شرارت های اخیر در کشورهای پادشاهی عرب در خلیج فارس نقش مهمی داشته است.


                    این تحولات عربستان سعودی، کشور همسایه بحرین را به طور خاص نگران کرده است، چرا که اکثریت ساکنان استان شرقی و نفت خیز عربستان سعودی که فاصله بسیار اندکی با بحرین دارد نیز شیعه هستند. شاهزاده احمد بن عبدالعزیز، وزیر کشور عربستان سعودی دقیقاً همان روزی که بحرین در اعتراض به مداخله ایران، دیپلمات این کشور در منامه را احضار کرد با سفیر ایران در ریاض دیدار داشت و احتمالاً همچون بحرین، نگرانی های عربستان سعودی را به وی ابلاغ کرده است. شیعیان عربستان سعودی به طور مرتب نسبت به تبعیض دولتی و رسمی اعتراض می کنند و درگیری های مسلحانه ای نیز در این کشور به وقوع پیوسته اند.


                    کاهش تنش های بحرین، استقرار نوعی روابط حسنه در این کشور و حفظ موقعیت مقر ناوگان پنجم ایالات متحده در بحرین از جمله بحران های واشنگتن در این کشور است.


                    ناوگان پنجم ایالات متحده یکی از بخش های محوری و کلیدی تعهد ایالات متحده است زیرا واشنگتن از سویی می تواند از امنیت کافی برای صادرات انرژی اطمینان حاصل کند و از سویی دیگر می تواند در مورد برنامه اتمی ایران بر تهران فشار اعمال کند.


                    بیشتر نمایندگان شیعه و میانه رو که در اعتراض به سرکوب سال گذشته نیروهای دولتی از پارلمان این کشور استعفا دادند، از حضور ایالات متحده در بحرین حمایت می کنند، اما از سویی دیگر نیز باعث خشم شیعیان افراطی می شوند که آن ها را به حمایت از جناح دشمن خارجی متهم می کنند و خواهان برچیده شدن این پایگاه نظامی هستند.


                    از سویی دیگر، نمایندگان سنی و تندروی پارلمان هفته گذشته به دلیل «مداخله در امور داخلی کشور» از توماس کراجسکی، سفیر ایالات متحده انتقاد کردند و وی را متهم کردند که «دیدارهای مکرری با شخصیت های تحریک کننده (شیعه) داشته است». این خبر با تیتر «هشدار به فرستاده ویژه ایالات متحده» گزارش اصلی روزنامه گلف دیلی نیوز جمعه گذشته بود. انتشار این گزارش در این روزنامه از این جهت اهمیت دارد که از تایید این مسئله از سوی دولت حکایت می کند.


                    با وجودی که برای یافتن راهکاری برای اختلافات سیاسی بحران سال ٢٠١١ یک کمیسیون رسمی تشکیل شد، اما به نظر نمی رسد که مشکلات بحرین در آینده نزدیک حل و فصل شوند. هم دولت و هم جناح های مخالف نیروهای میانه رو و تندرو دارند و هر یک از طرفین کارزارهای عمومی و علنی به راه می اندازد تا خود را مسئول جلوه دهند و طرف دیگر را به دلیل ایجاد بن بست سیاسی سرزنش می کند.


                    نگرانی ها از این جانب مطرح شده اند که وقوع سانحه ای در داخل بحرین و یا در نقطه دیگری در منطقه، عامل تشدید تنش ها به سطحی بالاتر و نیز به حاشیه رانده شدن گروه های میانه رو باشد.


                    ایالات متحده باید به همکاری با کشورهای دیگر از جمله بحرین و کشورهای همسایه بحرین در خلیج فارس ادامه دهد و از دولت بخواهد امتیازاتی اعطا کند و مخالفان را متقاعد کند تا تقاضاهای خود را تعدیل کنند. به علاوه، محدود کردن ظرفیت ایران برای ایجاد شرارت و بلندپروازی های اتمی تهران نیز به روشن شدن موضع و راهبرد ایالات متحده کمک خواهد کرد.
                    The greater the risk ، The greater the reward

                    هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

                    نظر

                    • بابک 52
                      ستاره‌دار (27)
                      • Mar 2011
                      • 17028

                      #15325
                      لاریجانی: احمدی نژاد نمی تواند «بدون هماهنگی» از اوین دیدن کند


                      رئیس قوه قضاییه ایران روز چهارشنبه، سوم آبانماه، در واکنش به نامه سرگشاده محمود احمدینژاد که از اختلاف بین دو قوه پرده برداشت اعلام کرد رئیس جمهور ایران «به هیچ وجه» حق ندارد «بدون هماهنگی» از زندان اوین دیدار کند.


                      به گزارش خبرگزاری مهر، آیتالله صادق لاریجانی، رئیس قوه قضاییه، روز چهارشنبه گفت به دلیل نامهای که احمدینژاد به او نوشته و «شرایط پیش آمده» به او «اجازه» بازدید از زندان اوین را نخواهد داد، مگر آن که با قوه قضاییه هماهنگی شود.


                      این در حالی است که محمود احمدینژاد در پاسخ به نامه «خیلی محرمانه» رئیس قوه قضاییه درباره درخواست او برای زندان اوین نوشته بود که «سرکشی از زندانها» جزء حقوق اوست و برای این کار نیاز به کسب اجازه ندارد.


                      آقای احمدینژاد روز دوشنبه، اول آبانماه، در نامه خود به صادق لاریجانی همچنین تذکر داده بود که «در اصول قانون اساسی لزوم اجازه، موافقت و یا مصلحتاندیشی قوه قضاییه در اجرای وظایف قانونی رئیس جمهوری پیشبینی نشده است».


                      محمود احمدینژاد پیش از این نیز در روز شنبه، ۲۹ مهرماه، با نوشتن نامهای به رئیس قوه قضاییه از او خواسته بود تا در «اسرع وقت، هماهنگی لازم برای بازدید او از زندان اوین را فراهم کند».


                      با این حال درخواست رئیس جمهور ایران برای بازدید از زندان اوین پس از آن مطرح شد که علیاکبر جوانفکر، مشاور رسانهای او، در روز پنجم مهرماه بازداشت و روانه این زندان شد، این نکتهای است که بسیاری از نمایندگان مجلس و منتقدان رسانهای آقای احمدینژاد بر آن انگشت گذاشتهاند.


                      به نظر میرسد آیتالله لاریجانی نیز روز چهارشنبه به همین نکته اشاره داشته است، چرا که میگوید «به دلیل پارهای شبهات و شائبهها» مصلحت نمیداند که رئیس جمهور اکنون از اوین دیدار کند.


                      به گزارش رادیو فردا صادق لاریجانی گفت: «ما هیچ گاه نگفتهایم که رئیسجمهور نمیتواند به زندانها سر بزند، بلکه پاسخ ما این بود که به دلیل وجود پارهای اوهام و شبهات و شائبهها که ممکن است در ذهن مردم پیش آید به مصلحت نیست که در حال حاضر این دیدار انجام شود.»


                      او در ادامه با اشاره به این که طبق قانون اساسی رئیس جمهور حق ندارد «بدون هماهنگی به زندانها سر بزند» گفت که هر وقت خود «مصلحت» دانست برای دیدار رئیس جمهور از اوین هماهنگی خواهد کرد.


                      رئیس قوه قضاییه همچنین محمود احمدینژاد را به برداشت نادرست از قانون متهم کرده و به او گوشزد کرده است که «این تصور که رئیسجمهور نظارت بر دیگر قوا را حق خود بداند تصور کاملا باطلی است».


                      این گفته صادق لاریجانی پاسخی است به آن بخش از نامه احمدینژاد که «سرکشی» از زندانها و «برخی دادگاهها» را «در راستای بررسی نحوه اجرای اصول قانون اساسی و رعایت حقوق اساسی ملت» دانسته است.
                      The greater the risk ، The greater the reward

                      هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

                      نظر

                      • بابک 52
                        ستاره‌دار (27)
                        • Mar 2011
                        • 17028

                        #15326
                        هاشمی:تادیر نشده کشور از مسیر اشتباه برگردد

                        راه برونرفت از این مشکلات، روشن است و احتیاج به تدبیر، عقلانیت، تشخیص و بازگشت از مسیر اشتباه، استفاده از خردجمعی و تجربههای کارشناسانه و پرهیز از خودمحوری دارد که امیدواریم تا دیر نشده، به این مرحله و ظرفیت برسیم.
                        آیتالله هاشمی رفسنجانی در دیدار اعضای مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم، با توجه به عمق کینه و دشمنی استکبار جهانی علیه جمهوری اسلامی ایران گفت: دشمنان در دشمنی خود از اول انقلاب اسلامی تاکنون جدّی بودهاند و در هر مقطعی به مقتضای زمان و در شکلهای مختلف تحریم و تهدید، عداوت خود را نشان دادهاند، ولی آنچه که تاکنون توطئهها و دشمنی آنان را خنثی کرده است، مدیریت صحیح کشور و اتحاد و انسجام داخلی بین مردم و مسئولان با هم بوده و خواهد بود.

                        به گزارش خبرنگار بازتاب؛ ایشان با اشاره به مشکلات و مسائلی که در حال حاضر کشور در عرصههای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی با آن دست به گریبان است، گفت: راه برونرفت از این مشکلات، روشن است و احتیاج به تدبیر، عقلانیت، تشخیص و بازگشت از مسیر اشتباه، استفاده از خردجمعی و تجربههای کارشناسانه و پرهیز از خودمحوری دارد که امیدواریم تا دیر نشده، به این مرحله و ظرفیت برسیم.


                        رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام، یکی دیگر از خواستهها و اهداف دشمنان را تضعیف روحیه مردم برای حضور در عرصههای مختلف خواند و گفت: نباید اجازه داد اختلافافکنیهای داخلی و سوءمدیریتها، به تحقق این خواست شوم دشمن کمک کند.


                        ایشان افزود: هرگونه تنشآفرینی، اختلافافکنی و ایجاد دعواهای سیاسی و جناحی برای کشور و نظام اسلامی سمّ است و همه باید با اصل قرار دادن حفظ نظام، برای حل مشکلات، جلوگیری از مسیرهای انحرافی و بیراهه و جبران اشتباهات اقدام کنیم.


                        در این دیدار چند نفر از اعضای مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم، دیدگاهها و دغدغههای خود در مورد مسائل سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی کشور را به طور جداگانه به اطلاع رساندند.



                        The greater the risk ، The greater the reward

                        هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

                        نظر

                        • بابک 52
                          ستاره‌دار (27)
                          • Mar 2011
                          • 17028

                          #15327
                          پاسخ صریح رئیس قضا، این بار علنی: لاریجانی احمدی نژاد را به سلطان غاصب اموال مردم تشبیه کرد


                          مدّت مدیدی است که در مقابل حملات غیرمنطقی و غیر قانونی و نسبتهای خلاف واقع شما به قوه قضائیه و مسئولان آن، سکوت اختیار کردهام . مبنای این سکوت رعایت مصالح نظام و تبعیّت از فرامین مقام معظم رهبری در عدم تقابل مسئولان و خصوصاً سران قواست . لذا پاسخ نامه اوّل را به صورت « خیلی محرمانه» ارسال داشتم تا این مصلحت اهم را رعایت کرده باشم . متأسفانه شما به بهانه « حقوق اساسی ملت » نامه دومتان را نیز رسانهای کردهاید، که علاوه بر سخنان نادرست ، نسبتهای ناروا و خلاف واقع بسیاری در آن مطرح کرده اید. سکوت بر این نسبتهای خلاف واقع ممکن است پارهای اذهان را ره زند که شاید واقع امر همین است که میگویید

                          آیت الله آملی لاریجانی رییس قوه قضاییه با ارسال نامه ای،به موارد مندرج در نامه اخیر رییس جمهور پاسخ داد.

                          به گزارش خبرنگار «بازتاب»، در پی انتشار پاسخ احمدی نزاد به نامه خیلی محرمانه لاریجانی، رئیس قضا در این نامه با اشاره به رعایت مصالح نظام و تبعیّت از فرامین رهبری در عدم تقابل مسئولان و خصوصاً سران قوا نوشت: پاسخ نامه اوّل را به صورت « خیلی محرمانه» ارسال داشتم تا این مصلحت اهم را رعایت کرده باشم . متأسفانه شما به بهانه « حقوق اساسی ملت » نامه دومتان را نیز رسانهای کردهاید، که علاوه بر سخنان نادرست ، نسبتهای ناروا و خلاف واقع بسیاری در آن مطرح کرده اید. سکوت بر این نسبتهای خلاف واقع ممکن است پارهای اذهان را ره زند که شاید واقع امر همین است که میگویید.



                          وی حکایت احمدی نژاد را حکایت سلطانی خوانده که اموال و املاک مردم را غاصبانه تصرف کرده بود و به ملک خود منضّم ساخته بود و به همه میگفت چرا رعایت ملک سلطان نمیکنید !!



                          صادق لاریجانی همچنین با ارائه تفسیر شورای نگهبان به عنوان مفسر قانون اساسی از اصل 113 این قانون، دخالت در امور قوه قضاییه را خارج از اختیارات رییس جمهور دانست.

                          وی با آوردن چند بند از نامه احمدی نژاد، وی را به خلاف گویی متهم کرده و با اشاره به کنایه احمدی نزاد در باب مبارزه با مفسدان اقتصادی گفته: فعلاً در باب نقش برخی مقامات و دستگاههای اجرایی در این فساد کلان سخنی نمیگویم و آن را به زمان دیگری وا میگذارم.

                          صادق لاریجانی در پایان تاکید کرده: از سخنان شما چنین استشمام میشود که قصد دارید ولو بدون هماهنگی و اجازة مسئولان ذیربط در قوه قضاییه ، به زندانها و برخی دادگاهها سرکشی کنید. به حضرتعالی عرض میکنم که این ، تعدّی از حدود و اختیارات رئیسجمهور و دخالت در کار قوه قضاییه است و اینجانب حسب وظیفهای که براساس قانون اساسی دارم وازجملة آن صیانت از استقلال قوه قضاییه و اداره مقتدرانه آن است ، قاطعانه از هرگونه حرکت تعدّیگونه و دخالت نابجا ممانعت خواهم کرد.
                          متن کامل پاسخ رییس قوه قضاییه به شرح زیر است:

                          دکتر محمود احمدی نژاد
                          رئیس محترم جمهوری اسلامی ایران


                          بعدازسلام، نامه مورخه 1/8/91 شما را همزمان با انتشار آن در رسانهها ، دریافت نمودم . بسیار متأسّفم که در شرایط خاص کنونی و پس از رهنمودهای مقام معظم رهبری دائر برضرورت حفظ آرامش و وحدت و توجه به مشکلات مردم ، شاهد چنین مکاتبات رسانه ای هستیم. از باب انجام وظیفه و تنویر افکار عمومی و دفاع از قانون اساسی و حقوق عامه و جلوگیری از انحرافات و قانون گریزی ها ناچار از توضیحات زیر می باشم و همانطور که در نامه محرمانه گفته ام : این سطور را می نگارم تا در ذاکره تاریخ بماند .




                          1 - مدّت مدیدی است که در مقابل حملات غیرمنطقی و غیر قانونی و نسبتهای خلاف واقع شما به قوه قضائیه و مسئولان آن، سکوت اختیار کردهام . مبنای این سکوت رعایت مصالح نظام و تبعیّت از فرامین مقام معظم رهبری در عدم تقابل مسئولان و خصوصاً سران قواست . لذا پاسخ نامه اوّل را به صورت « خیلی محرمانه» ارسال داشتم تا این مصلحت اهم را رعایت کرده باشم . متأسفانه شما به بهانه « حقوق اساسی ملت » نامه دومتان را نیز رسانهای کردهاید، که علاوه بر سخنان نادرست ، نسبتهای ناروا و خلاف واقع بسیاری در آن مطرح کرده اید. سکوت بر این نسبتهای خلاف واقع ممکن است پارهای اذهان را ره زند که شاید واقع امر همین است که میگویید.


                          2 - مبنای باطلی که تقریباً اکثر دعاوی شما بر آن استوار گشته، باید مورد مداقّه قرار گیرد و واضح گردد که چگونه نه فقط در مورد آن اشتباه کردهاید بلکه متعمدانه علی رغم همه تصریحات قانون اساسی و تفسیرهای روشن شورای محترم نگهبان برآن پای میفشرید و برای دیگران خط کشیهای نادرستی ترسیم می نمایید و همه را متهم به تجاوز به حقوق خود مینمایید. حکایت شما حکایت سلطانی است که اموال و املاک مردم را غاصبانه تصرف کرده بود و به ملک خود منضّم ساخته بود و به همه میگفت چرا رعایت ملک سلطان نمیکنید !!


                          3 - گفتهاید « براساس اصل 113 قانون اساسی رئیس جمهوری مجری قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است » . و قاعدتاً معتقدید معنای آن اجراء قانون اساسی در همة حیطه ها است .
                          آیا واقعاً با خود نیندیشیدهاید که اگر این فهم از قانون اساسی درست باشد، پس معنای تفکیک قوا و استقلال آنها که در اصل پنجاه و هفتم قانون اساسی بر آن تنصیص شده است، چه خواهد بود.


                          برای تنویر خاطر حضرتعالی نصّ اصل پنجاه و هفتم قانون اساسی را میآورم:


                          « قوای حاکم در جمهوری اسلامی ایران عبارتند از قوة مقنّنه ، قوة مجریه و قوة قضاییه که زیرنظر ولایت مطلقه امر و امامت امّت بر طبق اصول آیندة این قانون اعمال میگردد. این قوا مستقل از یکدیگرند. »


                          اگر بنا به فهم شما از اصل 113 ، رئیس جمهور مجری قانونی اساسی است و معنایش هم این است که همة نهادها و دستگاهها و قوای مذکور در قانون اساسی مشمول این اجرا میگردند، بفرمایید معنای استقلال قوا از یکدیگر چیست ؟

                          علاوه بر نکته فوق ، نگاهی به صدر اصل یکصدو پنجاه و ششم بیندازید: « قوة قضاییه ، قوهای است مستقل که ...» اگر بنا باشد «مجری» قانون اساسی در قوة قضاییه هم رئیس جمهور باشد ، این استقلال چه معنایی دارد؟!

                          4 - در اصل یکصد و پنجاه و هفتم قانون اساسی آمده است :
                          « به منظور انجام مسئولیّت های قوة قضاییه در کلیّة امور قضایی و اداری و اجرایی، مقام رهبری یک نفر مجتهد عادل و آگاه به امور قضایی و مدیر و مدبّر را برای مدّت پنج سال به عنوان رئیس قوّة قضاییه تعیین مینماید که عالیترین مقام قوّة قضاییه است .»
                          نصّ این اصل که اجرای مسئولیتهای قوة قضاییه را به عهده رئیس قوة قضاییه گذاشته است جایی برای «مجری» دیگری باقی نمیگذارد.


                          5 - اینجانب به همراه اکثریت قریب به اتفاق اعضای محترم شورای نگهبان که مسئولیت تفسیر قانون اساسی را بعهده دارند و داستان آن خواهد آمد ، معتقدیم که تفسیر مسئولیت اجرا و تعمیم آن به همه قوا آنگونه که شما معتقدید ، خطا است. با این وجود بفرمایید به چه منطقی اینجانب باید به فهم شما از قانون اساسی تمکین کنم ؟! صورت مسأله روشن است : رئیس دو قوه دو برداشت مختلف از قانون اساسی دارند: بنده حیطة « مسئولیت اجرا» را منحصر در قوه مجریه میدانم ( به قرینه همة آنچه آوردم) و شما آن را عام و شامل همه قوا و دستگاهها ( حسب ظاهر نامة ارسالی و پارهای سخنان جسته و گریخته دیگر ) ، و فعلاً فارغ از صحت ادله و استدلالات ، به چه دلیل باید به نظریّه ای که آن را صددرصد خطا میدانم تمکین کنم و برای شما در امور اجرایی قوة قضاییه و یا نظارت بر آن حقی و شأنی قائل باشم؟!


                          6 - اگر به هر دلیل بین رؤسای قوا و مسئولین در فهم قانون اساسی اختلافی روی داد ، به صراحت قانون اساسی ، مرجع رسمی تفسیر قانون اساسی که فصل الخطاب در این امور خواهد بود ، شورای محترم نگهبان است .


                          شورای محترم نگهبان در رأی تفسیری موّرخ 12/4/91 خود به روشنی آورده است که رئیس جمهور بر اساس اصل 113، حق نظارت بر اجرای قانون اساسی ندارد . اکنون بفرمایید چرا و به چه مجوّزی به خود حق میدهید در مقابل رأی تفسیری شورای نگهبان تمکین ننمایید .
                          براساس اصل نود و هشتم قانون اساسی: « تفسیر قانون اساسی به عهدة شورای نگهبان است که با تصویب سه چهارم آنان انجام میشود.»


                          7 - شما حتماً به نظریه تفسیری اخیر شورای نگهبان واقفید . تعجب در این است که چرا در مقابل قانون اساسی ایستادهاید و با فرافکنی علیه قوای دیگر از پذیرش آن شانه خالی میکنید. برای تذکّر مجدد به حضرتعالی و برای اطلاع عموم مردم شریفمان متن تفسیر شورای محترم نگهبان را در اینجا میآورم:


                          نظر شورای نگهبان
                          « عطف به نامه شماره 46909/31/91 مورخ 17/3/1391 ، مبنی بر اظهارنظر تفسیری در خصوص اصل 113 قانون اساسی موضوع در جلسه مورخ 31/3/1391 شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت و نظر شورا به شرح زیر اعلام میگردد:
                          1- مستفاد از اصول متعدد قانون اساسی آن است که مقصود از مسئولیت اجرا در اصل 113 قانون اساسی، امری غیر از نظارت بر اجرای قانون اساسی است.
                          2- مسئولیت رئیس جمهور در اصل 113 شامل مواردی نمیشود که قانون اساسی تشخیص، برداشت، نوع و کیفیت اعمال اختیارات و وظایفی را به عهده مجلس خبرگان رهبری ، شورای نگهبان ، مجمع تشخیص مصلحت نظام، مجلس شورای اسلامی، قوه قضائیه و هر مقام و دستگاه دیگری که قانون اساسی به آنها اختیار یا وظیفهای محول نموده است.
                          3- در مواردی که به موجب قانون اساسی رئیس جمهور حق نظارت و مسئولیت اجرا ندارد، حق ایجاد هیچگونه تشکیلاتی را هم ندارد. »


                          این تفسیر علاوه بر اینکه صراحتاً نظارت رئیس جمهور را به حسب اصل 113، نفی میکند ، مسئولیت وی را نیز در حیطه وظایف مذکور در قانون اساسی برای دیگر قوا و دستگاهها و نهادها منتفی میداند .


                          8 - جناب رئیس جمهور . آیا واقعاً دغدغه شما ، صیانت از حقوق اساسی مردم است ؟ در این صورت باید به قانون اساسی که سند حقوق اساسی مردم است احترام بگذارید و در موارد اختلاف، به داوری که خود قانون اساسی تعیین کرده، تمکین کنید نه اینکه همواره فراتر از اختیارات مذکور در قانون اساسی، و با تفسیری شخصی، نسبت به سایر قوا مدعی شوید و بیجهت و بدون دلیل، موجب تنش در جامعه گردید، و خوراک تبلیغاتی برای معاندین و دشمنان انقلاب فراهم آوردید.


                          9- در بند سوم نامه در پاسخ این جمله بنده که نباید قبل از استیذان از قوه قضاییه ، نسبت به سرکشی به زندانها برنامه ریزی میکردید، آوردهاید « باید یادآور شوم که در اصول قانون اساسی، لزوم اجازه یا موافقت و یا مصلحت اندیشی قوه قضائیه در اجرای وظایف قانونی رئیس جمهوری پیش بینی نشده است .»
                          البته و صد البته کبرای این سخن درست است و کسی را در آن تردیدی نیست . تمام سخن در تطبیق نادرست شما است . در اصول قانون اساسی ننوشتهاند که آقای رئیس جمهور هرگاه اراده کرد میتواند به زندانها برود و با هر زندانی صحبت کند و در هر دادگاهی ولو غیرعلنی حضور پیدا کند.


                          سخن ما با شما این است: مسئولیت اجرای رئیس جمهور محدود و منحصر به قوه مجریه است و البته همچون سایر سران قوا پارهای وظایف خاص دیگر هم دارد که درحدّ قانون اساسی معتبر است همچون ریاست شورای عالی امنیت ملّی ، ریاست شورای انقلاب فرهنگی و غیر آن . در هر حال به حسب نصّ قانون اساسی برای انجام مسئولیتهای قوة قضائیه در کلیّه امور قضایی و اداری و اجرایی ، رئیس قوّة قضاییه از ناحیة رهبری تعیین میشوند و عالیترین مقام قوة قضاییه است . طبق قانون ، دادگاهها و سازمانهای تابعه بخشی از قوه قضاییهاند با این حساب چگونه میفرمایید که سرکشی به زندانها نیاز به هماهنگی و موافقت قوة قضاییه ندارد.


                          10 - آوردهاید:
                          « چگونه جنابعالی اجرای قانون اساسی را به مصلحت نمیدانید . اگر این نگاه بر کل فعالیتهای قوه قضاییه حاکم باشد آیا نمیشود تّصور کرد که برخی از اصول قانون اساسی و حقوق اساسی مردم با مصلحت اندیشی و تشخیص شخصی در قوة قضاییه متوقف شده و یا نادیده انگاشته میشود.»

                          البته این نسبت خلافی است که داده اید ، بنده هیچگاه نگفتهام که اجرای قانون اساسی را به مصلحت نمیدانم، بلکه بر عکس مصلحت اندیشی بنده ، دقیقاًدر راستای تحفظ بر اجرای دقیق قانون اساسی و ممانعت از دخالتهای بیجا و خارج از حدود قانونی بوده است ، و اگر آن زمان کسی در این تردید داشت، اکنون با رفتارهای نامتعارف و نامه پراکنیهای علنی ، دیگر در این نکته کسی تردید نمیکند.

                          11 - عجیب تر از این نسبت ، مطلب خلاف دیگری است که به اینجانب نسبت دادهاید ، گفتهاید: « متأسفانه جنابعالی قبلاً اعلام کردهاید که وجود هیئت منصفه مطبوعات که صراحت اصل 168 قانون اساسی است را قبول ندارید که در این مورد حضوری تذکّر دادم. امّا متأسفانه ظاهراً بخشی از اقدامات قوة قضاییه دربارة مطبوعات و رسانهها با همین نگاه انجام میگیرد»
                          بنده در اینجا صراحتاً اعلام میکنم که این نسبت ، خلاف واقع و کذب است . و به خاطر هم نمیآورم که حضرتعالی حضوری در این باره اشاره ای کرده باشید . ولی در هر حال اینجانب در هیچ موضعی و در هیچ زمانی نگفتهام که وجود هیئت منصفه که صراحت اصل 168 قانون اساسی است ، را قبول ندارم . اگر کمترین شاهدی دارید اقامه کنید.


                          12 - آنچه بنده طی برخی جلسات گفتهام و مضبوط هم هست و کاملاً هم از آن دفاع میکنم این است که فرق است بین « مشروط بودن رسیدگی به جرائم سیاسی و مطبوعاتی به حضور هیأت منصفه در محاکم دادگستری » که نصّ قانون اساسی است و اینجانب صددر صد آن راقبول دارم و بین « الزام قاضی به تبعیّت از رأی هیئت منصفه ولو اینکه آن را خلاف بداند ». این دوّمی مطلبی است که آن را قبول ندارم و آشکارا هم میگویم و موضع شخصی بنده هم نیست، موضع اکثریت یا همه فقهای محترم شورای نگهبان است که نظر آنان طریق احراز خلاف شرع بودن قوانین و مقررات و حتی اطلاقات و عمومات قانون اساسی است. و در قانون اساسی نه فقط مطلبی علیه آن نیامده ، بلکه ذیل آن به توضیحی که خواهد آمد ، مؤید ادعاست. متأسفانه عدم تفکیک دو مطلب فوق که ظاهراً تا حدی دقت میطلبیده است، منجر به نسبت دادن چنین مطلب خلاف واقعی به اینجانب شده است.
                          بنده الزام قاضی به رأی دادن بر خلاف نظر خویش را جایز نمیدانم و بعید هم میدانم فقیهی این امر را جایز بشمارد.


                          13 – نکته قابل توجه این است که در ذیل اصل یکصد و شصت و هشتم تصریح شده است: «نحوه انتخاب، شرایط، اختیارات هیأت منصفه و تعریف جرم سیاسی را قانون بر اساس موازین اسلامی معین میکند.»
                          فقهاء محترم شورای نگهبان در مقام رسیدگی به طرح هیئت منصفه که در مجلس ششم مطرح شده بود، مکرراً بصورت رسمی نظر خویش را دائر بر جایز نبودن الزام قاضی به رأی بر خلاف نظر خود به مجلس محترم شورای اسلامی اعلام نمودهاند.


                          14 - در بند چهارم نامه، با اشاره به اینکه گفتهام «در شرایط کنونی که موضوع اصلی، رسیدگی به معیشت مردم، سامان دادن به اقتصاد کشور و کنترل بازار است، رفتن به زندان اوین که یکی از منتسبین نزدیک شما در حال تحمل کیفر در آن زندان میباشد، و پس از گذشت هفت سال از دورة ریاست جمهوری شما، شائبه سیاسی بودن و جانبداری از مجرم را خواهد داشت و به هیچ وجه به مصلحت نمیباشد » پرسشهایی مطرح کردهاید که برخی از آنها اصلاً محصّلی ندارد مثل اینکه گفته اید « آیا به عنوان رئیس قوه قضائیه میتوانید به استناد تشخیص سیاسی خود حکمی صادر نمایید؟»


                          در اینجا معلوم نیست مقصود چه حکمی است با چه محتوایی، مقصود حکم قضایی و انشاء رأی است یا غیر قضایی و صرفاً تصدیق امری، و اگر حکم قضایی مقصود است حکم قضایی مربوط به چه چیزی. با اینهمه ابهامات، سؤال شما محصّلی ندارد. در عبارتی که نقل کردهاید بنده حکم قضایی صادر نکردهام، بلکه چند مطلب گفتهام که در آنها نوعی «تصدیق» به معنای منطقی وجود دارد. اگر از من بپرسید آیا به عنوان رئیس قوه قضائیه میتوانید به استناد تشخیص سیاسی خود تصدیقهایی در باب مصلحت بودن یا نبودن یا شائبه سیاسی داشتن و نداشتن ، داشته باشید، پاسخ حتماً مثبت است.


                          حتماً میتوانم تصدیقهایی از این قبیل داشته باشم اعم از اینکه شما آنها را بپذیرید یا نپذیرید. واضح است که بر اساس تشخیص سیاسی خود و از باب نصح مؤمنین میتوانم بگویم جناب رئیس جمهور این کار شما موجب شک و شبهه در اذهان میشود و به صلاح نیست. مسأله بسیار سهل است، نمیدانم چرا در آن ماندهاید؟!


                          15 - در قسمت دیگری پرسیدهاید: « به استناد کدام اصل از اصول قانون اساسی، جنابعالی میتوانید امری را تفسیر سیاسی کنید و مانع از اجرای قانون اساسی شوید.» پاسخ آن است که پرسش شما نادرست است: بنده نه تفسیر سیاسی کردهام ونه مانع از اجرای قانون اساسی شدهام. آنچه رخ داده است مانع شدن از دخالت شما در کار قوه قضائیه است که آن را نه فقط از اختیارات خود میدانم، بلکه صد در صد وظیفه میدانم. وظیفه میدانم که نگذارم فتح بابی در دخالت ناصواب قوه مجریه در حیطه اختیارات قوه قضائیه صورت گیرد و آنچه راجع به شائبه سیاسی بودن و جانبداری از مجرم گفتهام، «خبری است از انعکاس عمل شما در اذهان عمومی». میتوانید این گزاره واقعی را بپذیرید یا نپذیرید ولی بهرحال این یک تفسیر سیاسی نیست.


                          16 - در ادامه گفتهاید: « خامساً به راحتی به اینجانب اتهام « حمایت از مجرم» زدهاید ... چگونه ممکن است سرکشی به زندان حمایت از مجرم تلقی شود. ... در حالی که جنابعالی به آسانی به رئیس جمهوری که نماینده ملت و مجری قانون اساسی است اتهام میزنید آیا میتوان برای آحاد مردم که پشتیبان خاصی جز خداوند ندارند امنیت قضایی متصور بود»

                          این جملات بسیار تعجب آور است. شما بعنوان رئیس جمهور کشور ، مجموعه دستگاه قضایی را زیر سؤال بردهاید آن هم بر اساسی واهی. در حالیکه بقول خودتان سوگند یاد کردهاید که پاسدار نظام جمهوری اسلامی و قانون اساسی کشور باشید. آیا سزاست دستگاه قضایی کشور که رکن مهمی از نظام جمهوری اسلامی است، بر اساس ویرانی ، مورد هجمه قرار گیرد و بهانه بدست دشمنان و ضد انقلاب داده شود . قاعدتاً اخبار رسانههای خارجی این روزها به عرض عالی میرسد.

                          من از قرائتها و تفسیرهای شما انگشت به دهان میمانم. از کجای نامه اینجانب برآمده است که شما را «متهم به حمایت از مجرم» کردهام. گفتهام کار شما در این ظرف زمانی خاص «شائبه سیاسی بودن و جانبداری از مجرم را خواهد داشت» معنای عرفی شائبه این است که در اذهان شک و شبهه ایجاد میکند. بنده خود قضاوت نکردهام که شما جانبدار مجرم هستید یا نیستید، بلکه خبری دادهام از یک واقعیت ، خبر از یک انعکاس عمومی و این ربطی به متهم ساختن حضرتعالی آنهم از ناحیه اینجانب ندارد.


                          در همان نامه که مورد استناد شماست، در عبارت دیگر به صراحت به «اذهان برخی» تأکید کردهام و گفتهام « ... حتماً شائبه سیاسی بودن این گونه اعمال را در اذهان برخی تقویت خواهد کرد»
                          واقعاً معنای « تقویت شائبه سیاسی بودن در اذهان برخی » یعنی من شما را متهم میکنم!! این چه قرائتی است؟

                          شما براساس این فهم ناصواب مجموعه قوّة قضاییه را که به نصّ قانون اساسی مرجع تظلّمات و رسیدگی عادلانه به منازعات است را زیر سؤال بردهاید : از این کار چه کسانی سود میبرند؟ این همان صیانت از قانون اساسی است که بدان سوگند یاد کرده اید ؟

                          17 - در امر هفتم به مشکلات مزمن اقتصادی کشور اشاره کردهاید و به وظایف اصلی قوه قضایی در برخورد با مفاسد اقتصادی و رانت خواریها و.... .


                          قوة قضاییه مفتخر است که به خصوص در این چند سال اخیر مبارزه بیامانی را با مفاسد اقتصادی پی ریخته است و خواب را از چشمان بسیاری از رانت خواران ربوده است . نمونه بارز آن برخورد با فساد کلان اقتصادی اخیر است که واقعاً اعتماد عمومی را جریحه دار ساخته بود. فعلاً در باب نقش برخی مقامات و دستگاههای اجرایی در این فساد کلان سخنی نمیگویم و آن را به زمان دیگری وا میگذارم.حضرتعالی براساس فرمایش این فقره از نامهتان باید از این برخورد شجاعانه توأم با رسیدگی های دقیق قوه قضاییه استقبال میکردید ولی متأسفانه در عمل اینطور نشده است . در مصاحبه تلویزیونی زنده ، در مقابل دیدگان حیرت زده میلیونها نفر با اشاره به محاکمه مفسدان اقتصادی مطلبی قریب به این مضمون گفته اید: « ما که نفهمیدیم چه شد البته برای ما روشن است ولی بالاخره کو؟» آیا این همان حمایت شما از اجرای قانون اساسی و مبارزه با مفاسد اقتصادی است که در این نامه به آن تأکید میکنید ؟


                          18 - گفتهاید « درحالیکه به فرموده امام راحل (ره) زندان باید دانشگاه باشد و علی القاعده درب آن به روی اقشار مختلف حقوقدانان، روانشناسان ، جامعه شناسان و محققین علوم انسانی و دانشجویان و مددکاران اجتماعی باز باشد ، بازدید رئیس جمهوری که انتظار میرفت با استقبال مسئولین قوه قضاییه مواجه شود ، شائبهای ایجاد نمیکند بلکه مخالفت با این امر شائبهای زیادی ایجاد خواهد کرد.»
                          اوّلاً هم اکنون حسب گزارش ، بسیاری از روانشناسان و مددکاران اجتماعی به زندان ها رفت و آمد دارند و برنامههای متنوع و مؤثّری برای بهبود وضعیت روحی زندانیان و بازگشت آنان به زندگی در دست اقدام دارند.


                          کدام زمان حضرتعالی از من در این باره پرسش کردهاید و بنده از اطلاع رسانی به شما امتناع کرده ام . بعلاوه بسیاری از مشکلات در این ارتباط معلول وضعیت بودجه قوه قضاییه است که متأسفانه دولت شما در مسأله بودجه قوة قضاییه بسیار کم لطفی میکند که این داستانی طولانی دارد و باید در جای دیگری گفته آید.


                          ثانیاً بنده با بازدید رئیس جمهور از زندان به نحو کلی مخالف نیستم و این نکته را صراحتاً به وزیر محترم دادگستری گفتم که به آقای رئیس جمهور بفرمایید « فعلاً این بازدید مصلحت نیست، هر زمان مصلحت بود اعلام میکنم » ، معنای این سخن ممانعت کلّی نیست. به همان علل و عواملی که قبلاً گفتم معتقدم فعلاً این بازدید به مصلحت نیست. تشخیص این مصلحت هم با اینجانب است نه با شما.

                          سازمان زندانها مجموعه قوه قضاییه است وچنانکه قبلاً به تفصیل آورده ام اداره وانجام مسئولیتهای قوه قضاییه با رئیس قوه قضاییه است نه با رئیسجمهور وحسب نص تفسیر شورای نگهبان شما حق نظارت بر قوای دیگر ندارید. اما نیک بخاطر دارم قریب به دوسال پیش که در جلسهای مسأله وضعیت دشوار زندانها و کمبود بودجه برای توسعه وتجهیز آنها مطرح شده بود به حضرتعالی گفتم شما خود از زندانها بازدید کنید تا مشاکل را به چشم خود ببینید. حال چرا باید با بازدید شما مخالفت کنم؟ سّر مخالفت امروز بنده همان است که گفتهام. بعلاوه حسب گزارش سازمان زندانها تنها در دوره مسولیت اینجانب بیش از صدها نفر از وزرا ، استانداران ، فرمانداران ، نمایندگان مجلس و هیات های خارجی از جمله برخی از سازمانهای بین المللی از زندانها بازدید بعمل آوردهاند چرا مطالبی مطرح می کنید که اینگونه القاء شود که درب زندانها بر روی همه بسته است .

                          19 - متأسفانه نامهها و پارهای گفتارهای شما این گمان را تقویت میکند که برای خود «حق نظارت» و «بازدید» و «بررسی» در تمام دستگاه قضایی حتی دادگاهها قائلید.

                          علاوه براین باید عرض کنم که مزید بر مصلحتسنجیهای قبلی ، اکنون هم این را یک مصلحت ملزمه میدانم که براین توهمات خط بطلان بکشم. هرمنصفی سطرهای پایانی نامة شما را بخواند ، دراین تشخیص مصلحت ، با بنده همراهی خواهد کرد. شما گفتهاید: «مطمئناً با سرکشی از زندانها و برخی دادگاهها نحوة اجرای اصول قانون اساسی و رعایت حقوق اساسی ملت را مورد بررسی قرار داده و گزارش آن را به ملت بزرگ و مقام معظم رهبری تقدیم خواهم کرد.»
                          حسب نصّ تفسیر شورای محترم نگهبان که همة قوا وظیفه دارند نسبت به آن تمکین کنند، حضرتعالی چنین وظیفه (و البته اختیاری) ندارید. نمیشود انسان خود برای خود وظایف و اختیاراتی تخیّل کند و بعد هم به دنبال آن راه بیفتد. از سخنان شما چنین استشمام میشود که قصد دارید ولو بدون هماهنگی و اجازة مسئولان ذیربط در قوه قضاییه ، به زندانها و برخی دادگاهها سرکشی کنید. به حضرتعالی عرض میکنم که این ، تعدّی از حدود و اختیارات رئیسجمهور و دخالت در کار قوه قضاییه است و اینجانب حسب وظیفهای که براساس قانون اساسی دارم وازجملة آن صیانت از استقلال قوه قضاییه و اداره مقتدرانه آن است ، قاطعانه از هرگونه حرکت تعدّیگونه و دخالت نابجا ممانعت خواهم کرد.
                          در خاتمه بعنوان خدمتگزار مردم و حافظ حقوق آنان ، مشفقانه عرض می کنم جناب آقای رئیس جمهور در شرایط خطیری قرار داریم ، دغدغه ها و مشکلات مردم ایجاب می کند که همه با حسن ظن و اعتماد به یکدیگر کمک کرده و راهکاری برای رفع نگرانی ها و عبور از تحریم و گرانی ها بیابیم و خالصانه تلاش کنیم تا نظام اسلامی و مردم شریف به اهداف و آرمانهای والای خود نائل آیند .

                          والسلام علی عبادالله الصالحین

                          صادق لاریجانی
                          The greater the risk ، The greater the reward

                          هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

                          نظر

                          • بابک 52
                            ستاره‌دار (27)
                            • Mar 2011
                            • 17028

                            #15328
                            بی بصیرتها علم غیب داشتند یا اصولگرایان به نفعشان بود چشمانشان را ببندند؟

                            اگر حامیان دیروز احمدی نژاد و مخالفان سینه چاک امروزش، مخاطبان خود را دارای مختصر عقلی بدانند، به جای آن که سخن از نداشتن علم غیب بزنند، صادقانه خواهند گفت، تا دیروز حمایت از احمدی نژاد به نفعشان بود و منجر به حذف رقیبشان می شد و بنابراین چشم بر انحرفات و معایب دولت بسته بودند و امروز زدن احمدی نژاد به سود آنان است، و داشتن بصیرت دیروز و نداشتن علم غیب امروز، توجیهاتی است که سایه لشگرهای های آنان را که تا دیروز بدون احمدی نژاد به بهشت نمی رفتند و امروز اورا انحرافی می دانند، به دنبالشان بکشاند.

                            در یک سال گذشته که محمود احمدی نژاد به موضع گیری آشکار در برابر مقامات عالی رتبه نظام، مجلس، قوه قضاییه و سپاه پاسداران و ارائه چراغ سبزهای آشکار به آمریکا روی آورده است، بسیاری از شخصیتها و مسئولان در توجیه حمایت های بی دریغ خود از احمدی نژاد می گویند: "ما که علم غیب نداشتیم" اما این سخن با چالش های متعددی مواجه است.


                            به گزارش سرویس سیاسی «بازتاب»، واژه علم غیب این روزها از مسئولان و سیاسیون اصولگرا زیاد شنیده می شود؛ واژه ای که ظاهرا قرار است جایگزین بصیرت شوند، کسانی که تا دیروز منتقدان احمدی نژاد را متهم به بی بصیرتی می کردند، امروز می گویند خودشان علم غیب نداشته اند که انحراف احمدی نژاد را تشخیص بدهند.

                            این سخن شاید بتواند به آن معنی باشد که بی بصیرتها و خواص ساکت و مردود که از احمدی نژاد در انتخابات 1388 حمایت نکردند، علم غیب داشته اند، اما این معنی را هم می تواند داشته باشد که چشم بستن به روی واقعیات برای حفظ منافع سیاسی، معنای جدیدی از علم غیب نداشتن است.


                            واقعیت آن است که در طول هفت سال گذشته و از آغاز ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد، بسیاری از دلسوزان نظام و شخصیتهای بزرگ انقلاب، مسیر و رفتارهای وی را به زیان منافع ملی و انقلاب می دانستند، اما حامیان احمدی نژاد که از قضا صداوسیما، نهادهای نظارتی و قوای قهریه را در اختیار داشتند، به جای نظارت صحیح بر دولت و اصلاح خطاها و عملکردهای نادرست احمدی نژاد، هرگونه نقدی را تخریب قلمداد کرده و منتقدین را با برخوردهای سنگین، از صحنه خارج می کردند.


                            اما اکنون که از یک سو آثار عملکرد دولت احمدی نژاد آشکار شده و از سوی دیگر وی با زاویه گرفتن از نظام و اصولگرایان، در صدد جلب پایگاه اجتماعی برای انتخابات آینده است، اصولگرایان در پی هجوم به وی برآمده اند.

                            از مهر 1384 که احمدی نژاد اولین سفر خود را به نیویورک انجام داد و با خاطره هاله نور برگشت، کارشناسان این نوع ادبیات و رفتار رییس جمهور را هم از منظر دیپلماتیک و هم از منظر اعتقادات دینی و دامن زدن به خرافات نقد کردند و سایت بازتاب با انتشار فیلم هاله نور، برای نخستین بار در پاییز 1384، رویکرد دینی احمدی نژاد در دامن زدن به خرافات و متصل جلوه دادن خود به عوالم غیبی را مورد نقد قرار داد، اما نتیجه آن برخورد با این رسانه و دیگر رسانه های منتقد، نظیر توقیف مهمترین روزنامه منتقد دولت، شرق بود.


                            در همان زمان، منتقدان دولت با ارائه آمار و اطلاعات کارشناسی بر پیامدهای نادرست غارت ذخائر ارزی کشور و مصرف بی رویه منابع مالی توسط دولت و پیامدهای آن هشدار می دادند؛ اما نتیجه این هشدارها برخورد با منتقدان بود و حتی داوود دانش جعفری و طهماسب مظاهری، دو تن از مدیران اصلی دولت نهم که با غارت منابع مالی همراهی نکردند، برکنار و اخراج شدند.

                            در بعد دامن زدن به فضای ناسیونالیستی و نظریه مکتب ایرانی که توسط مشایی ارائه شده است، یا ارائه علائم ناسازگار در سیاست خارجی نظیر انکار هولوکاست و دوستی با ملت اسرائیل که هردو به نفع رژیم صهیونیستی تمام شد، انتقادات کارشناسی با مشت محکم بر دهان منتقدان از سوی مسئولان مربوطه و اصولگرایان مواجه شد و تنها توجیه این بود که عامل همه انحرافات دولت، اسفندیار رحیم مشایی است و احمدی نژاد بی گناه و معصوم است.


                            این حمایتها تا انتخابات سال 1388 ادامه داشت و پس از آنکه اصولگرایان احمدی نژاد را با هر شکل و هزینه ای در قدرت نگاه داشتند، وی پاداش این همه حمایت و هزینه را با انتصاب اسفندیار رحیم مشایی به معاونت اولی و سپس مقاومت 5 روزه در برابر حکم حکومتی رهبر انقلاب داد.

                            این مقاومت در جریان عزل وزیر اطلاعات به خانه نشینی 11 روزه تبدیل شد، و پس از آن نیز در موضوعات مختلف نظیر طرح واژه براردان قاچاقچی یا زیر سوال بردن مجلس، قوه قضاییه و مشاوران رهبری تکرار شد و اکنون در فاصله چندماه باقی مانده تا پایان دولت احمدی نژاد که نتایج بیش از هفت سال عملکرد وی آشکار شده است، کسانی که وی را به قدرت رسانده اند، مدعی می شوند که ما علم غیب نداشتیم!


                            اکنون کشور در تحریم های شدیدی به سر می برد که نتیجه انکار هولوکاست، برهم زدن توافق هسته ای سولانا و لاریجانی در سال 1385، و تحریک بی دلیل غرب و دولتهای عربی است. شرایط اقتصادی کشور هم در آستانه بحران است و ارزش پول ملی در طول یک سال و نیم به یک سوم رسیده است و در واقع مردم دو سوم ثروت خود را به همین سادگی از دست داده اند.

                            صندوق ذخیره ارزی با خاصه خرجی های دولت غبارروبی شده است، شکاف میان نخبگان و حاکمیت با رفتارهای سه سال اخیر به شدت تشدید شده است، بی اعتمادی و بزهکاری در جامعه به صورت تصاعدی رشد کرده است و این همه، نتیجه عملکرد دولتی است که اگر تنها به بخشی از توصیه ها و انتقادات کارشناسان توجه می کرد، شرایط امروز بسیار بهتر بود و در این شرایط، شنیدن بهانه علم غیب نداشتیم از ناحیه مدافعان سینه چاک دیروز احمدی نژاد، جای شگفتی دارد.


                            آیا منتقدان احمدی نژاد علم غیب داشتند یا آنکه با تحلیل عملکرد و استفاده از علم و عقل خود، نتایج این رفتارها را پیش بینی کردند؟، آیا بصیرت جز به معنای تشخیص درست است؟، اگر انتخاب معدنهای بصیرت نتیجه اش چنین است، پس اگر این اصولگرایان، بصیرت نداشتند چه نتایجی به بار می آورند؟


                            اگر حامیان دیروز احمدی نژاد و مخالفان سینه چاک امروزش، مخاطبان خود را دارای مختصر عقلی بدانند، به جای آن که سخن از نداشتن علم غیب بزنند، صادقانه خواهند گفت، تا دیروز حمایت از احمدی نژاد به نفعشان بود و منجر به حذف رقیبشان می شد و بنابراین چشم بر انحرفات و معایب دولت بسته بودند و امروز زدن احمدی نژاد به سود آنان است، و داشتن بصیرت دیروز و نداشتن علم غیب امروز، توجیهاتی است که سایه لشگرهای های آنان را که تا دیروز بدون احمدی نژاد به بهشت نمی رفتند و امروز اورا انحرافی می دانند، به دنبالشان بکشاند.


                            و سوال نهایی این که حالا که مشخص شده این عزیزان علم غیب ندارند، باید پرسید چگونه در انتخابات آتی مردم می توانند به گزینه مورد نظر آنان اعتماد کنند و چه تضمینی است که شخص جدید ناتوان تر از احمدی نژاد از کار در نیاید؟


                            The greater the risk ، The greater the reward

                            هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

                            نظر

                            • بابک 52
                              ستاره‌دار (27)
                              • Mar 2011
                              • 17028

                              #15329
                              حسینیان:هرکس بخواهد دولت احمدی نژاد نیمه تمام بماند، یا فتنه گر است یا بی بصیرت

                              هدف بعدی این گروه بعد از احمدی نژاد شخص رهبری است و مطمئن باشید اگر حد یقفشان آقای احمدی نژاد بود خیلی خطری نبودند اما آنها به دنبال ضربه زدن به رهبری بعد از احمدی نژاد هستند.

                              عضو جبهه پایداری با بیان اینکه دو گروه به دنبال این هستند که دولت احمدی نژاد پیش از موعد قانونی به اتمام برسد، گفت: خود احمدی نژاد نیز نمی خواهد «عاقبت نابخیر» شود اما متاسفانه عده ای از نقطه ضعف احمدی نژاد که لجاجت و عصبانیت است سوء استفاده می کنند تا وی را به حالت عصبانت و لجاجت بیشتری بکشانند که این به صلاح کشور نیست.

                              به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر، روح الله حسینیان نماینده مردم تهران در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص سئوال از رئیس جمهور که برخی نمایندگان مخالف آن در شرایط فعلی کشور هستند، گفت: سئوال از رئیس جمهور را صلاح نمی دانم و در این خصوص با خیلی ها صحبت کرده ام و تلاش کردیم که این کار انجام نشود.

                              وی اظهار داشت: در حال حاضر دو گروه هستند که می خواهند دولت آقای احمدی نژاد نیمه تمام بماند یک گروه فتنه گران هستند و همان درون نظام هایی که از فتنه گران حمایت کرده اند. اینها به دنبال ساقط کردن دولت آقای احمدی نژاد هستند.

                              وی در ادامه افزود: هدف بعدی این گروه بعد از احمدی نژاد شخص رهبری است و مطمئن باشید اگر حد یقفشان آقای احمدی نژاد بود خیلی خطری نبودند اما آنها به دنبال ضربه زدن به رهبری بعد از احمدی نژاد هستند.

                              نماینده مردم تهران بابیان اینکه ما نباید در دام این گروه بیفتیم گفت: گروه دیگری نیز هستند که که آنها مدعی حمایت از احمدی نژاد هستند. مجلس نباید کاری کند که ناخواسته به دام فتنه گران بیفتد که آنها به اهداف اصلی خودشان برسند و همچنین نباید بهانه به دست نزدیکان احمدی نژاد بدهند که می خواهند وی را تحریک به استعفا کنند.

                              حسینیان اظهار داشت: بنابراین بصیرت امروز اقتضای این را دارد که همان سیاستی که مقام معظم رهبری تعیین کردند یعنی حفظ آرامش و اینکه مسئولین تمام مخالفت ها با یکدیگر را کنار بگذارند و بگذارند که این دولت به مشکلات اصلی مردم رسیدگی کند و روسای سه قوه نیز باید درک کنند که در دام دشمن نیفتند تا وظایف خود را به درستی انجام دهند.

                              وی همچنین در پاسخ به این سئوال که چه راه حلی به جز سئوال از رئیس جمهور مطرح است، گفت: راههایی دیگری نیز به جای سئوال وجود دارد ما سئوال را قبلا نیز تجربه کرده ایم آقای احمدی نژاد به مجلس آمد و جواب داد، مجلس چه نتیجه ای گرفت؟

                              حسینیان با بیان اینکه راههای گفتگو هنوز باز است افزود: متاسفانه کسانی می خواهند با فحش و درگیری و چماق کشی مسائل را حل کنند اما امروز وقت چماق کشی و انتقام گیری نیست بلکه امروز وقت درایت ، صبوری و متانت است.

                              وی در پاسخ به سئوال دیگری در خصوص اینکه چرا رفتار آقای احمدی نژاد امروز عوض شده است، گفت: عده ای احمدی نژاد را عصبانی می کنند و متاسفانه آقای احمدی نژاد نیز عصبانیت پذیر است ما نباید کاری کنیم که آقای احمدی نژاد عصبانی شود.

                              نماینده مردم تهران با بیان اینکه احمدی نژاد 7 سال در این کشور خدمت کرده و کشور را اداره کرده است و خدمات زیادی داشته ، گفت: خود احمدی نژاد نیز نمی خواهد عاقبت نابخیر شود اما متاسفانه عده ای از نقطه ضعف احمدی نژاد که لجاجت و عصبانیت است سوء استفاده می کنند تا وی را به حالت عصبانت و لجاجت بیشتری کشانده و این به صلاح کشور نیست.

                              The greater the risk ، The greater the reward

                              هر چقدر ریسک بزرگتری کنی ، پاداش بزرگتری بدست میاری

                              نظر

                              • ایرج اکبری
                                عضو فعال
                                • Dec 2011
                                • 10934

                                #15330
                                در جلسه هیات دولت مطرح شد
                                تاکید رئیسجمهور برتنظیم بازار ارز و کالا/ فشار اقتصادی برمردم تحمیل نشود
                                خبرگزاری فارس: رییسجمهور در جلسه هیات وزیران بر ضرورت کنترل تمامی فرآیندهای تنظیم بازار کالا و ارز تاکید کرد و گفت: تیم اقتصادی دولت در این زمینه باید به گونهای اقدام کند تا برخی سوء استفادهکنندگان نتوانند فشارهای اقتصادی را بر مردم تحمیل کنند.

                                به گزارش حوزه دولت خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، محمود احمدینژاد در ابتدای جلسه هیات وزیران که صبح امروز تشکیل شد، ضمن تبریک به مناسبت فرا رسیدن عید سعید قربان و با اشاره به فضائل ماه ذیالحجه اظهار داشت: این ماه، ماه نتیجهگیری همه تلاشها، اخلاصها و عبودیتها از ماه مبارک رمضان تاکنون است.

                                احمدینژاد از روز عرفه به عنوان روز عهد و پیمان، معرفت و روز حسابکشی انسان از خود یاد کرد و با اشاره به عظمت این روز و لزوم بهرهگیری کامل از آن افزود: قرائت دعای امام حسین(ع) از فضیلتهای روز عرفه است.

                                رییس جمهور همچنین بر لزوم تعطیلی کارها در بعدازظهر روز عرفه به منظور استفاده بهینه از فضایل این روز و انجام کامل عبادات تاکید کرد.

                                در ادامه این جلسه وزیر صنعت، معدن و تجارت به ارائه گزارشی در خصوص کنترل واردات و عرضه در کشور بخصوص کنترل بورس جهت جلوگیری از فعالیت احتکارکنندگان پرداخت و از تشکیل و فعالیت تیمی از وزارت کشور برای کنترل قیمتها و نیز حضور فعال وزیر دادگستری در جلسات تنظیم بازار خبر داد.

                                در این جلسه تأکید شد تا با توجه به اینکه مطابق تصمیم دولت میبایستی کالاهای مصرفی با ارز مرجع وارد شود، تدابیر لازم برای مقابله با افزایش غیرقانونی و خودسرانه قیمت این کالاها از سوی افراد سودجو صورت گیرد و مسئولان زیربط موضوع را بررسی و تصمیمات لازم را اتخاذ نمایند.

                                در جلسه امروز، هیات وزیران ضمن انتصاب محمود عباسزادهمشکینی به عنوان استاندار جدید ایلام از زحمات اعلایی استاندار پیشین این استان قدردانی شد.
                                كسى كه عقل ندارد، ادب ندارد و كسى كه همّت ندارد، جوانمردى ندارد و كسى كه دین ندارد، حیا ندارد.

                                نظر

                                در حال کار...
                                X