اخبار گروه خودرو

Collapse
X
 
  • زمان
  • نمایش
Clear All
new posts
  • ایرج سابق
    عضو فعال
    • Oct 2015
    • 7434

    #3436
    پاسخ : اخبار گروه خودرو

    دیگه چرا خودشان را بیخود گرفتار می کنند تولیدی که در کار نیست در کار خانه ها را ببنید تا خیال خریدار هم راحت بشه و هم شما !! این تولید نیست که




    مهرماه امسال



    تولید مینی‌بوس در دو شرکت متوقف شد



    » سرویس: اقتصادي - خودرو

    دوشنبه ۲ آذر ۱۳۹۴ - ۰۹:۵۹



    تولید انواع مینی‌بوس و میدل‌باس در دو شرکت خودروساز داخلی به صفر رسید.
    به گزارش خبرنگار ایسنا، براساس گزارش وزارت صنعت، معدن و تجارت، مهر ماه امسال تولید انواع مینی‌بوس و میدل‌باس در شرکت پیشرو دیزل آسیا با افت صد درصدی از یک دستگاه:D در مهر 1393 به صفر رسید.x_x

    مهر ماه امسال تولید انواع مینی‌بوس و میدل‌باس در هوراند خودرو دیزل نیز با کاهش صد درصدی از شش دستگاه در مهر 1393 به صفر کاهش یافت.



    بهترین دانش آن است که سودمند باشی

    نظر

    • negarminavi
      عضو فعال
      • May 2013
      • 35714

      #3437
      پاسخ : اخبار گروه خودرو

      راه بازگشت به بازار خودرو چیست؟

      خروج 300 هزار مشتری از بازار خودرو



      گروه خودرو: در روزهایی که تزریق تسهیلات 25 میلیون تومانی دولت توانسته زندگی را به «جاده مخصوص» بازگرداند و جانی تازه به خطوط تولید خودروسازان بدمد، هنوز هم بسیاری از مشتریان، نمی‌خواهند به بازار خودرو کشور قدم بگذارند و این موضوع، نگرانی‌هایی جدی را در مورد آینده این بازار به‌وجود آورده است.

      در حال حاضر دو هفته از پرداخت تسهیلات خودرو می‌گذرد، تسهیلاتی که به واسطه آن، بخش کوچکی از مشتریان توانستند با ودیعه‌ای نسبتا کم، صاحب خودرو شوند. طبق اعلام خودروسازان و بانک مرکزی، 110 هزار نفر از مشتریانی که در طرح فروش اقساطی شرکت کرده‌اند، پرونده شان تکمیل و طی هفته‌های آتی، خودرو ثبت‌نامی خود را دریافت خواهند کرد. با توجه به این آمار، مشخص می‌شود که از ظرفیت حدودا دو میلیون نفری بازار خودرو ایران در سال، کمتر از 6 درصد مشتریان توانسته‌اند در قالب فروش تسهیلاتی، به این بازار برگردند. از سوی دیگر اگر نگاهی به روند تولید خودرو طی سال گذشته و امسال بیندازیم، متوجه می‌شویم چند صد هزار نفر از مشتریان بازار خودرو کشور آب رفته و آنها به دلایل مختلف، میل یا توان خرید خودروهای تولید داخل را ندارند.سال گذشته، نزدیک به یک میلیون و 200 هزار دستگاه انواع خودرو در کشور به تولید رسید، حال آنکه طبق پیش‌بینی‌ها امسال در خوش‌بینانه‌ترین حالت، این رقم به 900 هزار دستگاه می‌رسد و این یعنی حداقل 300 هزار مشتری از بازار خودرو خارج می‌شوند.


      خروج این تعداد مشتری از بازار خودرو کشور،پیام تلخی به‌دنبال دارد و آن، افزایش نارضایتی از کیفیت و قیمت و خدمات پس از فروش خودروها و همچنین بالا رفتن درجه ناتوانی مالی آنها است. در واقع، این حداقل 300 هزار نفری که از بازار خودرو خروج کرده‌اند یا مشکل مالی دارند، یا از کیفیت و قیمت و خدمات پس از فروش راضی نیستند یا می‌خواهند آنقدر منتظر بمانند تا قیمت‌ها شکسته و همچنین محصولات با کیفیت و ارزان خارجی روانه کشور شوند. در این شرایط، کارشناسان در حال حاضر مشتریان بازار خودرو کشور را به سه گروه تقسیم می‌کنند، گروه‌هایی که تقریبا شباهتی به هم نداشته و دلایل شان برای نخریدن خودرو، متفاوت از یکدیگر است. بر این اساس، دسته اول را «بی‌پول‌ها»، دسته دوم را «شاکیان و منتقدان» و دسته سوم را نیز «منتظران» تشکیل می‌دهند. به باور کارشناسان، خودروسازان اگر می‌خواهند مشتریان را به بازار برگردانند، باید ضمن بررسی دقیق دلایل هر کدام از این گروه‌ها مبنی بر نخریدن خودرو، ابزارها و مشوق‌های لازم را در اختیارشان قرار داده و آنها را به‌تدریج با بازار خودرو کشور آشتی دهند.


      دسته اول و درد نقدینگی

      اما ببینیم هر کدام از این سه دسته، دقیقا چه مشکلی با بازار خودرو کشور دارند و با چه راهکارهایی می‌توان آنها را به خرید خودرو ترغیب کرد. ابتدا از دسته بی‌پول‌ها شروع کنیم، همان‌ها که دلیل اصلی شان برای نخریدن خودرو، کمبود یا نبود نقدینگی لازم است. این دسته در واقع به دلیل بالا رفتن قیمت خودرو طی سه سال گذشته و همچنین کاهش قدرت خریدشان، نقدینگی لازم برای خرید حتی ارزان‌ترین خودروهای داخلی را نیز نداشته یا باید به انحای مختلف،تامین نقدینگی کند یا به‌دنبال وام و تسهیلات بگردد. در این شرایط، تنها راه برگرداندن این دسته از مشتریان به بازار خودرو، تامین نقدینگی برای آنهاست، چه آنکه اتفاقا فروش اقساطی خودرو نیز ثابت کرد خیلی‌ها اگر توان مالی لازم را داشته باشند، در خرید خودرو تعلل نخواهند نکرد و حتی برای آن، صف نیز خواهند کشید.


      با این حساب، کارشناسان معتقدند راه بازگرداندن مشتریان بی‌پول به بازار خودرو، رابطه مستقیم با شرایط فروش خودروها دارد، به نحوی که ارائه مشوق‌ها و محرک‌های خرید، می‌تواند تضمینی باشد برای وفادار ماندن آنها به بازار. هرچند این دسته از مشتریان نیز به نوبه خود از کیفیت و قیمت و خدمات پس از فروش خودروها گله داشته و خواستار تغییر رفتار خودروسازان در این موارد هستند، اما در نهایت اگر به اصطلاح پول دستشان باشد، همین خودروهای فعلی را نیز خریداری خواهند کرد، چه آنکه هر کدام شان دلایل خاص خود را برای این کار دارند. در این شرایط، کارشناسان تاکید می‌کنند که بهتر است خودروسازان بخشی از تمرکز خود را روی این بخش از مشتریان گذاشته و با در نظر گرفتن مواردی مانند فروش اعتباری و ارائه تخفیف، آنها را با بازار خودرو کشور آشتی دهند. به اعتقاد کارشناسان، فعال تر کردن شرکت‌های لیزینگ وابسته به خودروسازان، راهکاری بسیار مناسب برای تضمین حضور مشتریان در بازار خودرو است، چه آنکه در حال حاضر بسیاری از آنها (مشتریان دسته اول) منتظر در نظر گرفتن تسهیلاتی جدید برای خرید خودرو هستند و از آنجاکه بعید به نظر می‌رسد دولت طرحی دوباره را به این زودی‌ها اجرا کند، این کار بر گردن خودروسازها افتاده است. به‌عبارت بهتر، فروش اعتباری به خصوص در قالب لیزینگ، گزینه بسیار مناسبی برای راضی نگه داشتن مشتریان دسته اول به شمار می‌رود و به نظر می‌رسد خودروسازان بهتر است خود به فکر این راهکار بوده و دیگر چندان روی دولت حساب باز نکنند.


      دسته دوم کیفیت می‌خواهد

      به سراغ مشتریان دسته دوم بازار خودرو کشور برویم، مشتریانی که اگرچه نقدینگی لازم برای خرید خودروهای داخلی را دارند، اما از کیفیت این خودروها به شدت شاکی بوده و با خود عهد بسته‌اند تا سطح کیفی افزایش پیدا نکند، قدم به بازار نگذارند. در واقع این شاکیان، معتقدند اگر خودرو نخرند، شرکت‌های خودروساز مجبور خواهند شد کیفیت محصولات خود افزایش دهند و اگر این اتفاق رخ بدهد، آنها مشکلی با بازگشت به بازار نخواهند داشت. شاکیان خودروسازی آنقدر نسبت به بحث کیفیت حساس شده‌اند که حتی حاضرند برای سطح کیفی بهتر، قیمت بالاتری نیز بپردازند، منتها به شرطی که تغییرات کیفی ملموس باشد. طبق گزارشی که شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران منتشر کرده، در حال حاضر بيش از 51 درصد از مشتريان كل صنعت خودرو، از وضعيت مونتاژ بدنه خودروهای داخلی ناراضی هستند و این نارضایتی، خود را بیشتر در مواردی مانند فواصل بين قطعات و همچنين نحوه باز و بسته شدن درب‌ها نشان می‌دهد. به گفته کارشناسان شرکت بازرسی، ریشه این ایرادها را باید در فرسودگي قالب‌ها و همچنین محصولاتی که عمر بالاي 11 سال دارند، جست‌وجو کرد، اما دیگر مورد مهم نارضایتی مشتریان از خودروهای داخلی، ميزان مصرف سوخت است که به اعتقاد کارشناسان شرکت بازرسی، از دو عامل سرچشمه می‌گیرد.


      عامل اول، راندمان موتورهاي مورد استفاده در كشور است كه به دلیل فاصله فاحش با موتورهای روز دنیا، مصرف سوخت بیشتری را به خودروها تحمیل می‌کنند. عامل دوم نیز نبود یک تعریف جامع و کامل از «مصرف بهینه سوخت» است که بخشی از توقعات فعلی مشتریان و نارضایتی آنها نسبت به مصرف بالای سوخت خودروهای داخلی را شامل می‌شود. در نهایت طبق آنچه که کارشناسان می‌گویند، مسائلی مانند عمر بالاي محصولات داخلي، تكنولوژي قديمي و همچنين فرسودگي تجهيزات، سبب پایین ماندن سطح کیفی خودروهای داخلی و به تبع آن، افزایش نارضایتی مشتریان و قهر بخشی از آنها با بازار خودرو شده است. با این شرایط، بازگرداندن این دسته از مشتریان به بازار خودرو، تنها از راه افزایش کیفیت مقدور است و خودروسازان چاره‌ای جز به روز کردن خطوط تولید، طراحی پلت‌فرم‌ها و محصولات جدید و همچنین بالا بردن تا حد امکان کیفیت خودروهای فعلی (با وجود قدیمی بودن‌شان)، ندارند. اگر مشتریان منتقد کیفیت، با بازار خودرو آشتی کنند، سرمایه‌ای بزرگ برای بازار خودرو خواهند بود؛ زیرا خودروسازان می‌توانند سال‌های سال روی آنها حساب کنند، البته به شرط تداوم افزایش کیفیت.


      پاسخ مثبت به خواسته‌های منتظران

      اما سری هم به سومین دسته مشتریان بازار خودرو کشور بزنیم و ببینیم دلیل پشت کردن آنها به خودروهای داخلی چیست. دسته سوم را به‌نوعی باید دسته «منتظران» نامید، چه آنکه بخشی از آنها به انتظار افت شدید قیمت خودروهای داخلی نشسته‌اند و بخشی دیگر منتظرند تا خودروهای ارزان و با کیفیت خارجی روانه کشور شده و آنها را خریداری کنند. در این بین، منتظران کاهش قیمت بر این باورند که اگر بر نخریدن خودرو اصرار بورزند، شرکت‌های خودروساز مجبور به کاهش قیمت محصولات خود خواهند شد. بر این اساس، آنها منتظرند تا خودروسازان از قیمت محصولات خود کم کرده و در نتیجه در بهترین زمان ممکن اقدام به خرید خودرو کنند. هرچند خودروسازان بارها تاکید کرده‌اند قصدی برای پایین آوردن قیمت محصولات خود ندارند، اما به اعتقاد برخی کارشناسان، برای بازگرداندن آنها (مشتریان منتظر)، بهتر است شرکت‌های خودروساز تغییرات قیمتی در سبد محصولات شان ایجاد کنند. به گفته آنها، یکی از راهکارها این است که از قیمت خودروهای پر سود کاسته و به قیمت خودروهای کم سود (تا حدی بسیار کم البته) اضافه و از این راه، تعادل قیمتی در سبد محصولات به‌وجود آورد. اگر این اتفاق رخ بدهد، می‌توان ضمن احترام به خواسته مشتریان در انتظار کاهش قیمت، به بازگشت بخشی از آنها به بازار امیدوار بود. اما بخشی دیگر از مشتریان دسته منتظران را آنهایی تشکیل می‌دهند که به شدت در انتظار ورود خودروهای ارزان و با کیفیت خارجی به کشور هستند. این انتظار درست پس از اعلام توافق هسته‌ای ژنو میان ایران و کشورهای 1+5 به‌وجود آمد و خیلی‌ها را نسبت به ورود خودروهای خوب خارجی به کشور امیدوار کرد، خودروهایی که هم کیفیت بالایی دارند و هم قیمتی مناسب و ظاهری زیبا و قابل تحمل. این انتظار را البته خودروسازان خود به‌وجود آوردند، چه آنکه پس از پیشرفت مذاکرات هسته‌ای (به خصوص پس از توافق وین)، از حضور بزرگان خودروسازی جهان در ایران خبر داده و عملا بخشی از مشتریان شان را پراکنده کردند.


      به اعتقاد کارشناسان، این دسته از مشتریان تا زمانی که خودروهای خارجی وارد کشور نشوند، به بازار بر نخواهند گشت و بنابراین خودروسازان بهتر است با درک نیاز آنها، خواسته هایشان را در قراردادهای آتی خود با خودروسازان دنیا لحاظ کنند. به‌عبارت بهتر، از همین حالا که «منتظران» مشخص کرده‌اند انتظارشان از خودروهای آینده بازار کشور (همان‌ها که قرار است در قالب شراکت با خودروسازان دنیا تولید و عرضه شوند)، چیست، بهتر است ریز خواسته‌های آنها مورد ارزیابی قرار گرفته و حداقل به صورت کلی در بندهای قراردادهای آتی با امثال پژو و فولکس واگن و فیات و...خود را نشان دهد. کارشناسان بر این باورند که اگر این قراردادها و شراکت‌ها نتوانند نیاز مشتریان منتظر داخلی را برآورده کنند، ممکن است آنها باز هم به بازار خودرو بازنگشته و کماکان در حالت انتظار بمانند. بر این اساس، مشتریان انتظار دارند در قراردادهای آتی با خودروسازان خارجی، مسائلی مانند قیمت مناسب، کیفیت قابل قبول و خدمات پس از فروش درخور، لحاظ شده و میهمانان آینده بازار خودرو کشور، محصولاتی با کیفیت، نسبتا ارزان و دارای خدمات گسترده باشند و این یعنی آشتی بخش قابل توجهی از مشتریان با بازار.

      Read more: http://www.donya-e-eqtesad.com/news/...#ixzz3sIpdMFKO

      نظر

      • امام قلی خان
        عضو فعال
        • Aug 2015
        • 1542

        #3438
        پاسخ : اخبار گروه خودرو

        در اصل توسط ایرج سابق پست شده است View Post

        طوری انبار ها دوباره خالی میشه مثل همین طرح وام 25 میلیونی که کسی حتی در خواب هم نمی تواند ببیند !!!!
        اکبری جونم ناز شستت که هیچکس مثل خودت پیشبینی خوب نمیکند. همه حلبی ها را سر دست برده اند و انبارها خالی شده است.اما از اهواز به من خبر رسیده است که تحویل نمیدهند و ناز میکنند.هدفشان بازار گرمی میباشد. حالا دیگر خیالشان راحت شده که دولت در مواقع ضروری شلوار حلبی سازها را بالا میکشد.بر زالوصفت و کفتار صفت لعنت
        نه محقق بود نه دانشمند چارپایی بر او کتابی چند
        از هم ندوشیم.
        با هم بنوشیم.

        نظر

        • zorba
          ستاره دار(3)
          • Aug 2013
          • 3951

          #3439
          پاسخ : اخبار گروه خودرو

          خودرو با وام 25 میلیونی / فعلا خبری نیست!!!


          این روزها که مردم به نمایندگی‌ها مراجعه می‌کنند تا حال و روز تحویل خودروهای ثبت نامی با وام ۲۵ میلیون تومانی را بگیرند، تنها با یک جمله از سوی نمایندگان فروش مواجه می‌شوند که «فعلا خبری نیست.»
          به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران جوان، هجدهم آبان بود که دولت به طور رسمی سوت آغاز فروش اعتباری خودرو با وام ۲۵ میلیون تومانی را به صدا درآورد. همان روزهایی که نیاز بود تا تقاضای مردم تحریک شود و بازار برای تشویق مردم به مراجعه و مشارکت در این طرح داغ شود، اعلام شد که حداقل یک هفته پس از تکمیل ثبت نام از سوی مشتری در نمایندگی‌های مجاز خودروسازان، خودرو تحویل خواهد شد.

          فلسفه اجرای این طرح هم آن بود که پارکینگ خودروسازان از خودروهای تولید شده و فروش نرفته به دلیل رکود، خالی شود و در مقابل، مردم هم با دریافت وام ارزان قیمت و با شرایط مناسب، بتوانند خریدهای مناسبی را داشته باشند و یخ تقاضای خود را که چند ماه فریز کرده بودند، باز کنند. به همین دلیل در همان ساعات ابتدایی اجرای طرح، دولت آنقدر با هیاهو، اجرای طرح خرید خودرو با وام ۲۵ میلیون تومانی را تبلیغ کرد که مردم به نمایندگی ها هجوم آورده و همان اول کاری، ۱۲ هزار دستگاه خودرو را پیش خرید کردند.


          دولت باز هم مردم را در میانه راه جا گذاشت


          تا این جای کار همه چیز به خوبی و خوشی پیش می رفت و هر روز هم که می‌گذشت، بر تعداد متقاضیان استفاده از وام ۲۵ میلیون تومانی اضافه می‌شد، تا جایی که در روز پنجم اجرای این طرح، به یکباره خبرها و زمزمه‌هایی به گوش رسید که قرار است طرح متوقف شود. بماند که مردم چه حال و احوالی را با شنیدن این خبر داشتند اما به هرحال بانک مرکزی پایش را در یک کفش کرده بود که منابع در نظر گرفته شده برای این طرح تنها پاسخگوی فروش اعتباری ۱۱۰ هزار خودرو است و بنابراین زیر بار مازاد ثبت‌نام‌ها نمی‌رود.


          این اعلام بانک مرکزی برای تامین مالی تنها ۱۱۰ هزار خودرو در شرایطی اعلام شد که ۱۳۰ هزار متقاضی، با مراجعه به نمایندگی‌های خودروسازان وارد اجرای طرح شده بودند و همین امر سبب شده بود که ۲۰ هزار ثبت‌نام، به در بسته بانک مرکزی برای تامین اعتبار بخورند. همان زمان بود که انتقادها از چگونگی اجرای این طرح آغاز شد، همان انتقادهایی که در مورد نحوه اجرای سبد کالا هم مشاهده می‌شد. دولت اگرچه برنامه خوبی را تدارک دیده بود اما در عمل به دلیل ضعف مدیریتی و اجرای آن توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت، کار با دشواری‌های بسیاری برای مردم همراه شد و در عمل، خاطره خوشی در ذهن مردم از ارایه سبد کالا از سوی دولت، نقش نبست.


          آغاز سریال سرگردانی مردم در نمایندگی‌ها


          این بار هم همان سریال تکرار شد. این مردم بودند که باز هم با دولت همراه شدند و اما دولت، باز هم در میانه راه آنها را جا گذاشت. اکنون این مردم مانده بودند و طرحی که سرانجام آن در هاله‌ای از ابهام وجود دارد. اکنون بانک مرکزی همچنان زیر بار ۲۰ هزار دستگاه خودروی مازاد بر رقم اعلام شده نمی رود و بنابراین بلاتکلیفی همچنان وجود دارد.


          حال که بیش از دو هفته از زمان اجرای طرح می‌گذرد، هیچ خبری از زمان تحویل خودروها نیست. بر این اساس، قرار بود که تحویل به صورت فوری باشد و خودروها هم در مدت زمان یک هفته تا یک ماه تحویل مردم شوند. بنابراین خودروسازان ترجیح داده اند که همان زمان حداکثری را انتخاب کنند و بعد هم برای تحویل خودروها، زیر قول و قرارشان بزنند.


          آنها اکنون می گویند که فعلا خبری از تحویل خودروها نیست و بنابراین مشتریانی که ثبت نام کرده اند، باید صبر کنند تا بانک مرکزی تصمیم به تنزیل اسناد بگیرد، این در شرایطی است که در جلسه ای که در میانه اجرای طرح، میان خودروسازان و وزارت صنعت، معدن و تجارت برگزار شد، یکی از مسئولان صنعت خودرو اعلام کرد که در روز پنجم اجرای طرح، ۱۶۰ میلیارد تومان از سوی بانک مرکزی به حسابش واریز شده است. مقامات مسئول دیگر خودروساز هم اعلام کردند که ۴۶۰ میلیارد تومان از سوی بانک مرکزی به حسابش واریز شده است.


          «فعلا خبری نیست»


          حال از روزهای گذشته که مردم به نمایندگی ها مراجعه می کنند تا حال و روز تحویل خودروهای ثبت نام‌شان را بگیرند، تنها با یک جمله از سوی نمایندگان فروش مواجه می شوند که «فعلا خبری نیست» یا اینکه «خودمان با شما تماس می‌گیریم.»


          اکنون هم که خبرها از صدور بخشنامه‌هایی از سوی خودروسازان به نمایندگان فروش‌شان می رسد که بر مبنای آن، اعلام می شود که فعلا خودروهای ثبت نامی در قالب طرح خرید اعتباری خودرو با وام ۲۵ میلیون تومانی را تحویل ندهید تا اینکه تکلیف با بانک مرکزی مشخص شود.


          یکی از نمایندگی‌های فروش خودروسازان می‌گوید: هر روز که می گذرد، مراجعات مردم به نمایندگی ها زیادتر می‌شود و البته برخی از همکارانی که در امدادخودرو هم کار می کنند، در این رابطه مورد سئوال قرار می گیرند. مردم انتظار دارند که خودروهای خود را هرچه زودتر تحویل بگیرند، چراکه زمان دریافت خودرو از ابتدا به آنها حداقل یک هفته اعلام شده است.


          وی می افزاید: مردم مراجعات زیادی به نمایندگی ها دارند، ولی ما به عنوان نمایندگی های خودروسازان، جوابی برای آنها نداریم و متاسفانه برخی اوقات، مردم تلخی رفتارشان را نصیب ما به عنوان کارمندان فروش می کنند در حالی که ما مقصر نیستیم و خودروسازان خود زمان تحویل را به تاخیر انداخته اند.


          یکی دیگر از نمایندگان فروش می گوید: در ابتدایی که اجرای این طرح آغاز شده بود، خودروسازان اعلام کردند که زمان تحویل خودروهای این طرح حداقل یک هفته ای است و بنابراین ما هم به متقاضیان اعلام کردیم که اگر اعتبارشان از سوی خودروساز تائید شود، یک هفته تا نهایت یک ماه خودرو را می گیرند، در حال یکه مردم روی همان یک هفته حساب باز کرده اند و اکنون مراجعات گسترده دارند.


          به هر حال، باید منتظر ماند و دید که بانک مرکزی چه زمانی اعتبار لازم برای اجرای این طرح را به تامین می کنند و بنابراین مردم چه زمانی می توانند خودروهای خود را تحویل بگیرند.


          منبع: مهر

          زی تیر نگه کرد پر خویش بر او دید***گفتا ز که نالیم که از ماست که بر ماست

          نظر

          • zorba
            ستاره دار(3)
            • Aug 2013
            • 3951

            #3440
            پاسخ : اخبار گروه خودرو

            بلاتکلیفی خریداران خودرو با وام 25 میلیون تومانی!!!



            » سرویس: اقتصادي - خودرو
            کد خبر: 94090201251
            دوشنبه ۲ آذر ۱۳۹۴ - ۱۳:۴۲



            طرح پرداخت تسهیلات 25 میلیون تومانی خرید خودرو در حالی حدود یک هفته پیش به پایان رسید که هر روز ابعاد جدیدی از حواشی این طرح مطرح می‌شود.
            به گزارش خبرنگار ایسنا، در جدیدترین رویداد در این زمینه دو خودروساز بزرگ کشور در بخشنامه‌ای به نمایندگی‌های فروش خود در سراسر کشور از آنها خواسته‌اند تحویل خودروهای امانی موجود در نمایندگی‌ها به مشتریان را تا اطلاع ثانوی متوقف کنند.
            براساس اطلاعات به دست آمده، منظور خودروسازان از اطلاع ثانوی زمانی است که بانک‌های عامل مبلغ تسهیلات 25 میلیون تومانی را به حساب خودروسازان واریز کنند.
            واریز نشدن مبلغ تسهیلات در حالی است که از یک سو خودروسازان معتقدند طبق توافق صورت گرفته با بانک مرکزی، بانک‌های عامل موظف بوده‌اند ظرف 48 ساعت مبلغ تسهیلات را پرداخت کنند ولی تاکنون این اتفاق نیفتاده است. از آن سو نیز علی‌ اصغر میرمحمد صادقی - مدیرکل اعتبارات بانک مرکزی، در این زمینه اظهار کرده که خودروسازان مدارک مورد نیاز برای پرداخت تسهیلات را به بانک‌های عامل ارائه نکرده‌اند و به محض ارائه مدارک، پرداخت مبلغ صورت خواهد گرفت.
            پاس‌کاری دلایل پرداخت نشدن تسهیلات بین خودروسازان و بانک مرکزی در حالی است که دود این عدم هماهنگی در نهایت به چشم مشتریان می‌رود، به‌گونه‌ای که این مشتریان هستند که نمی‌دانند چه زمانی قرار است خودروی خریداری شده را دریافت کنند.
            در حال حاضر برخی از خودروهای فروخته شده در طرح تسهیلات 25 میلیون تومانی به صورت امانی در نمایندگی‌های فروش خودروسازان موجود است، اما تا اطلاع ثانوی به مشتریان تحویل داده نخواهد شد.
            این وضعیت ابهام جدیدی را نیز در طرح فروش تسهیلاتی خودرو ایجاد کرده است و آن مبداء محاسبه بازه زمانی حداکثر یک ماهه اعلام شده برای تحویل خودرو به خریداران است.
            در این زمینه در حالیکه مصطفی خان‌کرمی - معاون فروش گروه صنعتی ایران خودرو، پیش از این اعلام کرده بود تمام خودروها حداکثر یک ماه پس از واریز وجه پیش‌پرداخت از سوی مشتریان به آنها تحویل داده خواهد شد، اما اخیرا وی اعلام کرده که در صورت تاخیر بانک‌ها در پرداخت مبلغ تسهیلات به خودروسازان، پرونده خرید مشتریان باز خواهد ماند و به دنبال آن تحویل خودروها در زمان اعلام شده صورت نخواهد گرفت.
            در این شرایط به نظر می‌رسد که خودروسازان قصد دارند زمان پرداخت مبلغ تسهیلات از سوی بانکهای عامل را به عنوان مبداء محاسبه بازه زمانی یک ماهه برای تحویل خودروها به مشتریان منظور کنند. در این صورت مشتریان احتمالا با تاخیر بیشتری برای دریافت خودروهای خود مواجه خواهند شد.
            انتهای پیام


            زی تیر نگه کرد پر خویش بر او دید***گفتا ز که نالیم که از ماست که بر ماست

            نظر

            • zorba
              ستاره دار(3)
              • Aug 2013
              • 3951

              #3441
              پاسخ : اخبار گروه خودرو

              همه ی این عوامل و تصمیات خلق الساعه ای و همینطور تغییر شرایط و بازپرداخت وام موجبات بی اعتمادی به دولت رو پدید میاره...خیلی جالبه که خودروسازیها عملا متعلق به دولتند و باز از این سنگ اندازی ها میکنند! قطعا مقصر اصلی خودِ دولته و اینکار در نهایت به ضرر دولت تمام خواهد شد!
              زی تیر نگه کرد پر خویش بر او دید***گفتا ز که نالیم که از ماست که بر ماست

              نظر

              • امام قلی خان
                عضو فعال
                • Aug 2015
                • 1542

                #3442
                پاسخ : اخبار گروه خودرو

                زوربا خان اینها از اول هم حلبی به مردم تحویل بده نبودند.پولها را گرفته اند یک چند ماه در حسابهایشان باشد و سود روزشمار بگیرند و حالش را بکنند.بعد میگویند هرکس میخواهد بیاید انصراف بدهد هر کس هم میخواهد صبر کند تا حلبی اش را ورز بدهیم و چند عدد خال جوش و بعد بیاید تحویل بگیرد.رو که نیست سنگ پای قزوین است.خاک بر سر زالوصفتشان که زن و بچه مردم باید زمستان بی وسیله باشند سرما بخورند اینها با سود پولهای همان مردم بدبخت بروند عیش و نوش.
                نه محقق بود نه دانشمند چارپایی بر او کتابی چند
                از هم ندوشیم.
                با هم بنوشیم.

                نظر

                • ایرج سابق
                  عضو فعال
                  • Oct 2015
                  • 7434

                  #3443
                  پاسخ : اخبار گروه خودرو

                  رئیس سازمان استاندارد به مهر خبر داد:
                  بازنگری استانداردهای تولید خودرو در ایران






                  چهارشنبه ۴ آذر ۱۳۹۴ - ۱۰:۱۸


                  رئیس سازمان ملی استاندارد اعلام کرد: سندی در دست تدوین نهایی است که بر مبنای آن، استانداردهای تولید خودرو در ایران با استانداردهای تولید خودرو در ژاپن، آمریکا و اتحادیه اروپا مطابقت داده شود.
                  نیره پیروزبخت در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: باتوجه به حجم واردات خودروهای خارجی به ایران و اختلاف استانداردهایی که میان خودروهای تولید ایران و برخی از

                  کشورها وجود دارد، ضروری به نظر می رسد تا استانداردهای خودروهایی که قرار است با مشارکت خودروسازان خارجی در ایران تولید شود، مورد بازنگری قرار

                  گیرد.
                  رئیس سازمان ملی استاندارد افزود: هم اکنون ایران هیچ گونه رابطه تجاری با آمریکا ندارد اما خودروهایی که از کشوری همچون ژاپن وارد ایران می‌شود، استانداردهای

                  آمریکا را رعایت می‌کند. بنابراین تلاش ما بر این است که اگر همین خودروهای ژاپنی بخواهند در ایران تولید شوند، ملزم به اجرای استانداردهایی باشند که از سوی

                  خودروسازان ژاپنی و آمریکائی در تولید محصولاتشان رعایت می شود.
                  وی تصریح کرد: بر این اساس فرایند مطالعه و تطبیق استانداردهای تولید خودرو در ایران با

                  استانداردهای تولید خودرو در آمریکا و ژاپن در حال انجام است تا بر اساس آن بتوان اگر قرار باشد خودروهایی با مشارکت خودروسازان خارجی در ایران تولید شود، این

                  استانداردها را رعایت کند.
                  به گفته پیروزبخت،
                  سندی در دست تدوین است که بر مبنای آن، استانداردهای تولید خودرو در ایران با استانداردهای تولید خودرو در ژاپن، آمریکا و

                  اتحادیه اروپا مطابقت داده شود و هم اکنون مراحل انتهایی تدوین را سپری می کند.وی اظهار داشت: این کار در سازمان ملی استاندارد مطالعه شده و امیدواریم بتوانیم با

                  تصویب آن، سندی را به دست تولید کنندگان خودرو دهیم که ملزم به تولید خودروهای مشترک با شرکای خارجی خود تحت این استانداردها باشند.



                  بهترین دانش آن است که سودمند باشی

                  نظر

                  • نجاT...
                    عضو فعال
                    • Dec 2013
                    • 2639

                    #3444
                    پاسخ : اخبار گروه خودرو

                    نشست خودروسازان ایتالیا, دوشنبه هفته آینده در ایران خودرو برگزار میشود.
                    فقط میخواستند حلبی های چینی را آب کنند و قراردادهای اروپایی را رو کنند...
                    انتقال ثروت از كوتاه مدتي ها به بلند مدت ها !

                    نظر

                    • negarminavi
                      عضو فعال
                      • May 2013
                      • 35714

                      #3445
                      پاسخ : اخبار گروه خودرو

                      تعرفه واردات خودرو کاهش یابد


                      عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی تاکید کرد که برای افزایش کیفیت خودروهای داخلی تعرفه واردات خودرو در سال آینده کاهش یابد.

                      امرالله امینی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: تا زمانی که بازار خودروی ایران انحصاری است امیدی به افزایش کیفیت خودروهای داخلی وجود ندارد.

                      وی با بیان این‌که اصولا در بازار انحصاری تولید‌کننده انگیزه‌ای برای افزایش کیفیت محصولات خود ندارد، خاطر نشان کرد: در یک بازار انحصاری مشتریان نیز انتخابی جز خرید محصول از تولید‌کننده انحصارگر ندارند.

                      عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی ادامه داد: بنابراین برای رفع این معضل باید با کاهش تعرفه واردات، زمینه را برای رقابتی‌شدن بازار خودروی ایران فراهم کرد، در آن صورت خودروسازان داخلی نیز چاره‌ای جز افزایش کیفیت محصولاتشان خواهند داشت.

                      امینی افزود: با توجه به این‌که در ماه‌های آینده تحریم‌های خارجی علیه ایران لغو خواهد شد، بهترین فرصت برای کاهش تعرفه واردات خودرو فراهم شده است تا از یکسو خودروسازان داخلی بتوانند با مشارکت خودروسازان خارجی خودروهای باکیفیت‌تری تولید‌ کنند و از سوی دیگر خودروهای خارجی با قیمت ارزان‌تری وارد ایران شوند.

                      وی با بیان این‌که در آن صورت شاهد رقابتی‌شدن بازار خودروی ایران خواهیم بود، تصریح کرد: در غیر این صورت هیچ راه دیگری برای افزایش کیفیت خودروهای داخلی وجود نخواهد داشت، زیرا خودروسازان داخلی انگیزه‌ی لازم برای انجام این کار را ندارند.

                      نظر

                      • negarminavi
                        عضو فعال
                        • May 2013
                        • 35714

                        #3446
                        پاسخ : اخبار گروه خودرو

                        «نسیم» منتشر کرد؛
                        زیان ۹۰ درصد از شرکت‌های خودروسازی در بازار سرمایه + جدول

                        «نسیم» در گزارشی به واکاوی عملکرد گروه‌های خودروسازی در بازار سرمایه طی شش ماهه نخست امسال پرداخت؛ سهام ۶۲.۵ درصد از خودروسازان با افت فروش مواجه شد، بیش از ۹۰ درصد از شرکت‎های خودروسازی کاهش تولید داشتند

                        گروه اقتصادی خبرگزاری «نسیم»: شاید امروز اگر یکی از فیلسوفان مشهور دنیا مانند سقراط یا ارسطو در قید حیات بودند، تنها یک تعبیر را برای وضعیت این روزهای بازار سرمایه به کار می بردند. "تاریکترین روزهای تالار شیشه ای".

                        تعبیری که شاید به خوبی زوایای مختلف این روزهای بورس را برای مردم و فعالان اقتصادی آشکار می سازد. داستان بورس در دولت یازدهم، روایت تلخی از امیدهایی است که در 830 روز پیش به رونق بازار معطوف شد، اما خیلی زود رنگ باخت و سهامداران را تا مرز نابودی همه داشته هایشان پیش برد.

                        در دولت روحانی بر بازار سرمایه چه گذشت؟

                        اوایل سال 92، یعنی زمانی که دولت محمود احمدی نژاد آخرین روزهای حضور خود در قوه مجریه را می گذراند، شاخص بورس چیزی در حدود 40 هزار واحد بود. در این شرایط سهامداران بازار سرمایه منتظر انتخابات 92 و تاثیرگذاری آن بر تالار شیشه ای بودند تا بتوانند برای آینده سرمایه های خود نقشه بکشند.

                        با پیروزی حسن روحانی در انتخابات یازدهم ریاست جمهوری، شاخص بورس تا حدود 50 هزار واحد افزایش یافت، تا داستان شکل گیری یک امید فزآینده در میان مردم و فعالان بازار سرمایه، برای رونق بورس آغاز شود.

                        بعد از تنفیذ رئیس جمهور یازدهم و تشکیل کابینه در روزهای پایانی شهریور 92، روند رو به رشد بورس آن را تا مرز 57 هزار واحد افزایش داد. با تشکیل کابینه و پیشرفت در روند مذاکرات هسته ای، رئیس دولت یازدهم مردم را به آوردن سرمایه هایشان در بورس تشویق کرد. در آستانه آذر 92 و توافق ژنو آرمانی ترین روزهای بازار سرمایه در دولت تدبیر و امید خلق شد. شاخص بورس به کانال 90 هزار واحد نزدیک شد، تا دولتمردان و رسانه های حامی آنها این اتفاق را یک دستاورد بزرگ برای دولت روحانی، تلقی کنند و بار دیگر مردم را به حضور در بازار سرمایه تشویق کنند.

                        سرانجام توافق ژنو میان ایران و 5+1 در خصوص مسئله هسته ای منعقد شد، اما داستان پایان امیدهای فعالان بازار سرمایه در دولت حسن روحانی، تازه آغاز شده بود.

                        در تهران جلسه ای میان محمد نهاوندیان، حسین عبده تبریزی، عباس عراقچی، دیگر اعضای تیم مذاکره کننده و مدیران وقت بازار سرمایه برگزار شد، تا به یکباره همه معادلات تغییر کند. این اتفاقات آغازی بر سقوط آزاد بورس در 830 روز اخیر بود، به طوری که در پاییز امسال شاخص بورس به طور میانگین در کانال 60 هزار واحدی قرار گرفت، یعنی عددی مشابه روز نخست تشکیل کابینه حسن روحانی!

                        حالا با گذشت 830 روز از آغاز به کار دولت روحانی، بورس در یک مسیر رفت و برگشت قرار گرفته است. یعنی صرف مدت چهار ماه شاخص بورس 50 درصد رشد کرده و امروز بار دیگر همین مسیر را بازگشته تا به شاخص شهریور ماه 92 رسیده است.

                        آیا شاخص بورس می توانست پایین تر از این هم برود؟

                        اما با این وجود تعمیق رکود در شش ماهه نخست سال 94 به ویژه در صنایع نشان می دهد، اوضاع بورس در سال 94 می توانست، بسیار بدتر از وضعیت کنونی باشد.

                        شاید رکود بی سابقه ای که نظیر آن را در سالهای بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، کمتر سراغ داریم، مهم ترین دلیل این ادعا باشد. بررسی بازار سرمایه نشان می دهد که صنعت سیمان، صنعت پتروشیمی و صنعت خودرو حدود 80 درصد سهام بورس کشور را در اختیار دارند و در این میان سهم صنعت خودرو چیزی در حدود 22 درصد است. این یعنی چیزی نزدیک به یک چهارم وضعیت بازار سرمایه به عملکرد گروههای خودروسازی کشور بستگی دارد. بنابراین واکاوی سود و زیان گروههای خودروسازی در نیمه اول سال 94 اطلاعات مهمی را از شاخص حقیقی بورس در شش ماهه نخست امسال به ما می دهد.


                        طبق آمارهای جدول بالا که وضعیت شرکتهای خودرویی در بازار سرمایه را در نیمه اول امسال نسبت به مدت مشابه سال 94 بررسی می کند، 62.5 درصد از شرکتهای خودروسازی در شش ماه اول امسال نسبت به نیمه اول سال 93 با افت فروش رو به رو بوده اند.

                        همچنین تنها سه شرکت سازه پویش، مهندسی نصیر ماشین و رادیاتور ایران، از میان گروههای خودروسازی نسبت به سال گذشته افزایش سود خالص داشته اند و باقی گروههای خودروسازی که چیزی در حدود 87.5 درصد آنها را تشکیل می دهند یا با کاهش سود خالص مواجه شده اند و یا زیان شناسایی کرده اند.

                        طبق جدول فوق سایپا دیزل و رینگ سازی مشهد هم تنها شرکتهایی بوده اند که در نیمه اول امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش تولید داشته اند و بیش از 90 درصد شرکتهای خودروسازی نیمه اول امسال را با کاهش تولید مواجه بوده اند.

                        به گزارش خبرنگار نسیم، اما در مورد تعدیل این شرکتها هم آمار جالبی وجود دارد. از میان گروههای خودروسازی حاضر در بورس، بیش از 50 درصد شرکتها با اعلام تعدیل منفی، پیش بینی سود سالیانه خود را با توجه به عملکردشان در نیمه اول امسال کاهش داده اند. در این بین، باقی شرکتهای خودورساز هم ترجیح داده اند دست به تعدیل مثبتی نزنند و به همان سودی که در ابتدای سال روی آن تمرکز کرده بودند، اکتفا کنند.

                        بررسی ستون "پوشش" در جدول بالا هم وضعیت گروههای خودروسازی را تا پایان سال 94 نگران کننده تر از قبل نشان می دهد. طبق این شاخص شرکتهایی که با کاهش سود موجه شده و پیش بینی سالیانه خود را از سود به زیان تغییر داده اند، هم نتوانسته اند پوشش مناسبی بدهند، تا احتمالا شاهد کاهش بیشتر سود و افزایش زیان این شرکتهای خودروسازی، در پایان سال 94 باشیم.

                        با این تفاسیر در حال حاضر می توان ادعا کرد با توجه به وضع بحرانی حدود یک چهارم بازار سرمایه، یعنی گروههای مختلف خودروسازی، اگر برخی از دخالتهای دستوری دولتمردان تدبیر و امید نبود، باید شاهد روزهای سخت تری برای بورس بودیم. روزهایی که شاید تعبیر " روزهای تاریک تالار شیشه ای" را به "روزهای سیاه تالار شیشه ای" تغییر می داد و امیدها را در میان سهامداران بورس از همین وضعیت کنونی هم تاریکتر می کرد. باید دید تدبیر دولت تدبیر و امید، بعد از 830 روز بالاخره کی به سراغ تالار شیشه ای می آید و بورس و یا حتی اقتصاد ایران را از این وضعیت عجیب و غریب نجات خواهد داد؟

                        نظر

                        • ایرج سابق
                          عضو فعال
                          • Oct 2015
                          • 7434

                          #3447
                          پاسخ : اخبار گروه خودرو

                          نعمت‌زاده خبر داد:
                          مذاکره با خودروسازان اروپایی در مرحله نهایی





                          - یکشنبه ۸ آذر ۱۳۹۴ - ۱۴:۰۶

                          وزیر صنعت، مذاکره با خودروسازان اروپایی را در مرحله نهایی دانست و گفت: مذاکراتی با فیات نیز انجام شده است که هنوز در مراحل ابتدایی قرار دارد.به گزارش

                          خبرنگار مهر، محمدرضا نعمت‌زاده در جمع خبرنگاران گفت: ایران برنامه دارد ظرف ۱۰ سال آینده به تولید سه میلیون دستگاه خودرو برسد و پیش‌بینی می‌شود یک سوم این

                          تولیدات در آن زمان صادر شود.
                          وی افزود: به دنبال شرکای معتبری در حوزه خودروسازی هستیم که بتوانیم با هم سرمایه‌گذاری کنیم، ضمن اینکه چند مورد مذاکره نیز برای

                          عقد قرارداد با اروپایی‌ها در حال نهایی شدن است.
                          وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: در رابطه با ساخت قطعات خودرو، شرکت‌های متعددی در حوزه قطعه‌سازی

                          علاقه‌مند به مشارکت با قطعه‌سازان ایتالیا هستند که امیدواریم سرمایه‌گذاری‌های مشترک نیز شکل گیرد.
                          نعمت‌زاده خاطرنشان کرد: در مورد فیات حدود ۱۰ سال قبل مذاکراتی

                          میان ایران و ایتالیا صورت گرفت که به دلیل شریک آمریکایی این خودروساز، تولید خودرو محقق نشد اما طی چند ماه اخیر مذاکراتی با این خودروساز ایتالیایی داشته‌ایم که در

                          حال ابتدایی قرار دارد.
                          وی گفت: از سرمایه‌گذاری فیات برای تولید خودروهای سبک، تجاری و موتورهای دوگانه‌سوز کاملاً استقبال می‌کنیم و البته در مجموع سیاست کلی ما در

                          حوزه صنعت بر همکاری‌های مشترک استوار است.
                          وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین از انعقاد قراردادی در سفر هفته گذشته پوتین به ایران با وزارت راه و شهرسازی

                          برای برقی کردن خط آهن گرمسار-اینچه برون خبر داد و گفت: روسیه قرار است این خط آهن را فاینانس کند.
                          به گفته نعمت‌زاده، اولویت وزارت راه و شهرسازی، همکاری و

                          تمرکز در حوزه راه‌آهن است و یک ماه قبل این وزارتخانه دعوتی از سرمایه‌گذاران خارجی صورت داده که بر این اساس، بسته کلی وزارت راه و شهرسازی، سرمایه‌گذاری

                          ۱۵ میلیارد یورویی خارجی‌ها با اولویت جاده و ریل است.
                          وی اظهار داشت: در رابطه با خطوط ریلی، قراردادی با روسیه منعقد شده است، البته در زمینه احداث فرودگاه نیز

                          چند شرکت فرانسوی اعلام آمادگی کرده‌اند، اما جای کار برای ایتالیایی‌ها هم وجود دارد.
                          به گفته وزیر صنعت، معدن و تجارت، ساخت بنادر در خلیج‌فارس و دریای عمان نیز

                          مورد حمایت دولت قرار دارد، چرا که دو شهرک صنعتی در آن منطقه در حال طراحی است که برای واردات و صادرات نیاز به بندر دارد و بنابراین سرمایه‌گذاران خارجی

                          می‌توانند وارد حوزه مشارکت شوند.
                          نعمت‌زاده در پایان خاطرنشان کرد: روز گذشته در مراسم رونمایی از قراردادهای نفتی، ۲۰ شرکت ایتالیایی نیز حضور داشتند که

                          امیدواریم حوزه نفت و گاز ایران برای سرمایه‌گذاری آنها جذاب باشد.

                          بهترین دانش آن است که سودمند باشی

                          نظر

                          • ایرج سابق
                            عضو فعال
                            • Oct 2015
                            • 7434

                            #3448
                            پاسخ : اخبار گروه خودرو

                            معاون وزیر توسعه ایتالیا:
                            ایران را به هشتمین سازنده جهانی خودرو تبدیل می‌کنیم



                            ۸ آذر ۱۳۹۴ - ۱۱:۴۰


                            معاون وزیر توسعه ایتالیا از برنامه‌ریزی برای همکاری‌های خودرویی ایران و ایتالیا خبرداد و گفت: ایران را به هشتمین تولیدکننده خودرو در جهان تبدیل می‌کنیم.به گزارش

                            خبرنگار مهر، «کارلو کلندا» در همایش بزرگ کشوری ایران و ایتالیا با تاکید بر اینکه ماموریت داریم تا سطح روابط تجاری ایران و ایتالیا را به بالاترین سطح خود برسانیم،

                            گفت: بیش از ۶۰ درصد صادرات ایتالیا به ایران را ماشین آلات، مکانیک و اتوماسیون تشکیل می دهد و ۱۰۷ میلیارد یورو از ۳۹۸ میلیارد یوروی صادرات ایتالیا به دنیا را این

                            سه بخش تشکیل می دهد.
                            معاون وزیر توسعه ایتالیا افزود: تلاش داریم تا ایران را به هشتمین سازنده جهانی خودرو تا سال ۲۰۱۸ برسانیم، چرا که ایتالیایی ها امکانات گسترده

                            ای را در سطح تولید خودرو در اختیار دارند و قادر هستند همکاری‌های خود را با هدف ازسرگیری تولیدات انرژی با ایران گسترش دهند.
                            وی تصریح کرد: در این ماموریت

                            بزرگ اقتصادی قرار است بیش از ۷۰۰ دیدار بین شرکت‌های ایتالیایی و ایرانی در تهران صورت بگیرد تا از این طریق بتوان گونه های مختلف همکاری، از سرمایه گذاری

                            مشترک تا قراردادهای تجاری را به منصه ظهور رساند.
                            کلندا تصریح کرد: طی سال‌های اخیر علی رغم وضع تحریم‌ها بر علیه ایران، ایتالیا شریک تجاری مهمی برای ایران به

                            شمار می آمد و همچنان در سطح اروپا دومین شریک تجاری ایران مطرح است اما می خواهیم به اولین شریک تبدیل شویم ولی لازم است کیفیت کار را بالا برده و به سطح قابل

                            قبولی برسانیم.
                            وی ادامه داد: در سال ۲۰۱۱ حجم مبادلات تجاری ایران و ایتالیا به ۷ میلیارد دلار رسید که امیدواریم بتوانیم ظرف ۲ سال آینده باز هم چنین رقمی را تجربه

                            کنیم.
                            کلندا خاطرنشان کرد: رم میزبان نشست بعدی کمیسیون مشترک ایران و ایتالیا خواهد بود و این دیدارهای دولتی از جمله ملاقات‌های ارزشمند برای دو کشور به شمار می آید.

                            بهترین دانش آن است که سودمند باشی

                            نظر

                            • قمار باز حرفه ای
                              Banned
                              • Oct 2014
                              • 647

                              #3449
                              پاسخ : اخبار گروه خودرو

                              از لحاظ تکنیکالی خزر خنصیر خمحور خریخت خچرخش و خکمک برای خرید خوب هستند

                              فعلا دور خودرو خپارس و خکاوه و خساپا و خبهمن رو خط بکشید

                              نظر

                              • امام قلی خان
                                عضو فعال
                                • Aug 2015
                                • 1542

                                #3450
                                پاسخ : اخبار گروه خودرو

                                در اصل توسط ایرج سابق پست شده است View Post
                                معاون وزیر توسعه ایتالیا:
                                ایران را به هشتمین سازنده جهانی خودرو تبدیل می‌کنیم



                                ۸ آذر ۱۳۹۴ - ۱۱:۴

                                اصلا چند خودروساز در جهان است که مارا میخواهی تو هشتمی کنی. ایتالیا خودش ورشکسته میباشد و اگه راست میگفت خوب بود اولا اقتصاد خودش را چاق کند بعد شلوار اقتصاد ما را بالا بکشد.آمده اند برای بچاپ بچاپ و با این مسئولین خودرویی ما حق هم دارند.چون میبینند آشغال میخواهند و به قیمت گزاف به مردم می اندازند.
                                حلبی خودرو و سایپا حلبی هم هنوز حلبی های مردم را تحویل نداده است و غلط اضافی کرده اند اگر از فردا شروع به تحویل نکنند.مسئولین اگر نیت خیر دارند بروند با شرکتهای کره ای و ژاپنی قرارداد ببندند ک هم کیفیت خودروشان بالاست و هم ارزان است.نمیخواهد با ورشکسته ها یعنی فرانسه و ایتالیا دل و قلوه بدهند.آلمانی ها هم گران میباشند و بدرد ایران نمیخورند
                                نه محقق بود نه دانشمند چارپایی بر او کتابی چند
                                از هم ندوشیم.
                                با هم بنوشیم.

                                نظر

                                در حال کار...
                                X